-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fanti
addikt
válasz
milan18 #14191 üzenetére
Új lapok, új procik. Nincs velük semmiféle tapasztalat. Részemről baromira drukkolok, hogy hatalmasat durranjon, és a földbe döngölje még jobban az Intelt.
De ha most kell gép, minek várnál?
Mert az újabb generációnál magasabb lesz az 1 magos teljesítmény és lesz több magos is mint a mostani 8/16.
Alaplapoknál meg a PCIe 4.0 lesz az új dobás.Kérdés:
-Mihez kevés egy 2600/2700?
-Mihez kevés az egy magos teljesítményük ezeknek?
-Mihez kell a PCIe 4.0? (A GTX 2080Ti is 3.0-ás csatolással készült)Tehát szerintem ha valamikor akkor most vegyél egy elvárásaidnak megfelelő alaplapot (amihez lesz/van gen2-es support), és bele azt a processzort amire szükséged van.
Az új generációs lapok mire kiforrnak minden szinten az lesz pár hónap, mondjuk őszre már tuti. Ha addig szívással akarod tölteni a nyaradat, akkor gen2.
Fizikai képtelenség a Ryzen architektúra után nagyot dobbantani. Nézd meg, az Intel is csak pöcsöl a Sandy bridge óta....Az AMD sem tud ütősebbet kiadni az előző gennél sokkal....jobb lesz nyilván, de ne várj egetrengető különbséget! Valamint üzletileg sem indokolja semmi....
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
csiga8 #14189 üzenetére
Fix tuningnál fix feszültséget adsz meg a procinak, ami a lehető legkisebb kell legyen, de ezt már nem kell offsetelni, mert akkor kifagy!
Az automata üzemben lehet és érdemes, mivel gyárilag biztonságosabb (magasabb) feszültségre lövik be az alaplap gyártók a biosokat, ahol a gyengébb példányok is problémamentesen mennek, itt lehet lecsípni kinek többet, kinek kevesebbet. -
milan18
aktív tag
Érdemes lehet megvárni a zen2-őt? igaz lehet hogy 6/12-es procitól indulnak majd? Tudtok valami infót róla? Talán egy szálon is beéri az intelt, illetve órajelben?
-
Bazijoe73
senior tag
Hát lehet h... vagyok de ezt a BCLK-át nem találom! Asus x470 rog strix.
-
csiga8
senior tag
válasz
fudi2002 #14188 üzenetére
Mint opció van, a jelenlegi 40*100-as beállításnál lefagy, de csak hidegindításnál, tehát amikor áll a gép legalább 1 órát és akkor indítok, a WIN betöltése alatt lefagy. Érdekes, mert utána nem.
Hőmérsékletbe - nálam - tán 1-2 C fokot hozott a konyhára, úgyhogy nem is foglalkoztam vele. Most is 31 C a CPU, 704 CPU rpm mellett. Minek offseteljek? Igaz, jóféle hűtő van a 2700-on.
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
Bazijoe73 #14183 üzenetére
Van aki fix órajellel (pl.:4.2GHz) fix fesszel, amit Te állítasz be, vagy auto beállítás mellett BCLK emeléssel (102) és alulfeszeléssel (offset 0.1-0.05V-ig negatívban).
Utóbbival működik minden gyári beállítás (Cool&Quiet, Vcore feszcsökkentés) és magasabb egyszálas frekvenciát lehet elérni úgy, hogy közben többszálas terhelésnél is elég magasan tartja a magok frekiét, jellemzően 4.2GHz fölött, tehát játékoknál is elég magasan pörög természetesen megfelelő hűtés estén! -
Bazijoe73
senior tag
Egyébként még nem jutottam odáig, de 2700x-et hyogyan és meddig lehet érdemes húzni?
-
Bazijoe73
senior tag
Na talán így lekapcsolt ledekkel kezd müködni a gép alapon! De nem akarom elkiabálni! Valószínű új ramokat kell vegyek.
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
korcsi #14178 üzenetére
Én nem értek veled egyet, de vitatkozni nem fogok, az "alacsonyabb órajelű üzemnél a kisebb órajelhez úgyis kisebb feszültséget kér" kijelentésre reagálva, igen kisebbet kér, csak nem mindegy mennyivel és mivel tőbb szálon ezzel a beállítással alacsonyabb fesszel megy, így összességében feljebb emeli a többszálas frekvenciát.
Lehet, hogy csak 25-50MHz-el magonként, de akkor is magasabban jár, mintha egy kicsivel több feszt kap a proci, ezért a hőfok miatt droppol a freki (automata beállításnál és Én így használom).
Egyébként meg mindenki a saját belátása szerint használja a rendszerét. -
korcsi
veterán
válasz
Lukitomi #14171 üzenetére
"...a frekvencia emelésével nem lineárisan, hanem inkább exponenciálisan kell feszültséget emelni, ..." Valahogy így?
"így van a legnagyobb feszültség különbség az egyszálas és a sokszálas terhelés között, ami egyébként auto módban is így van" Ez nekem nem tűnik jó beállításnak, sokszálas alacsonyabb órajelü üzemnél a kisebb órajelhez úgyis kisebb feszültséget kér, a te beállítasoddal nyugalmi de még nem csökkentett sebességű állapotban kapnak a legtöbb feszültséget a magok. -
Walter_White
senior tag
válasz
milan18 #14164 üzenetére
én az Asrock lapjairol csak pozitívakat tudok mondani,akár az alsó kategoriában, akár a középkategoriában, akár a felsőben, volt párszor dolgom 15-20eFt-os lapokkal is, bőven tették a dolgukat, és teszik is ismerőseimnél. Jelenleg B450M HDV lapom van 3.9ghz-s 2200g-vel 3466-os ramokkal. Proci 1.25V - Ram: 1.41V.
Steel Legend-et konkrétan nem ismerem, de bőven elég lesz 2600 alá, de még 2700x alá is. Fixált fesszel 4ghz-s órajelen hasítani fog. -
-
Bazijoe73
senior tag
Ti milyen energia beálítással használjátok a gépet?
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
korcsi #14160 üzenetére
Multiban alacsonyabb frekin megy alacsonyabb fesszel, de egy szálon a frekvencia emelésével nem lineárisan, hanem inkább exponenciálisan kell feszültséget emelni, hogy stabil legyen.
Ugye ezt az alaplap végzi, ami vagy elég neki vagy nem.
Igazából erre van az LLC.
Nekem LLC5-re van beállítva a processzor magfeszültség (így van a legnagyobb feszültség különbség az egyszálas és a sokszálas terhelés között, ami egyébként auto módban is így van) és ehhez van belőve az egyszálas maximum feszültség, amit alacsonyabb órajelhez sokkal jobban leszabályoz az alaplap, mint pl. LLC1-en.
Így multiban nincs túlfeszelve és kevésbé melegszik, egy szálon pedig "megkapja" azt, ami kell a stabilitáshoz! -
R3laX
addikt
válasz
viperabácsi #14162 üzenetére
Én még mindig feketefehérben játszom, olyan idegesítőek a színek. Sztem buzis.
HülyéskedekAmúgy én sokkal tisztábban tartom a gépem, mióta edzett üveges, egy kis stílusos RGB megvilágítással. Nem kötelező csillámpónisra belőni. Ízlések és pofonok.
-
milan18
aktív tag
Srácok egy ilyen, jó lesz egy 2600 alá? Lehet benne húzni kicsit? ASROCK
-
Pferi
senior tag
válasz
viperabácsi #14162 üzenetére
Én is így vagyok vele, még a power-és hdd led-et sem kötöttem rá az alaplapra...
-
viperabácsi
addikt
Amúgy nem is értem ezt a CSILLÁMPÓNIS ökörséget. Mi értelme egyáltalán
-
GFerr56
aktív tag
válasz
Bazijoe73 #14151 üzenetére
Szia!
Szedj le minden LED vezérlőt, újraindít, és semmilyen monitorozót ne haszbálj (smBus...), amikor újra feltelepíted immár csak az AURA-t, amit a lapod supportjából előtte letöltesz. Régebben (másfél-két éve) voltak gondok ASUS és Trident-Z memóriákkal. Én is belefutottam egybe:az AURA átírta a memóriák SPD-it...lehetett újra beégetni...
Üdv
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Bazijoe73 #14157 üzenetére
"Hát most már eggyik se indul! "
mar tenyleg csak tippelni tudok. a valoszinusegszamitasomszerint ez azt jelenti, hogy fentvan az asus auraizeje. talan eleg lesz ujratelepites helyett esetleg mindket szoftvert eltavolitani, es elsokorben csak a g-skill motyojat feltenni, es ha valoban az volt a baja, hogy osszeakadt az asus szoftverevel, akkor mennifog.
es ha elindult, akkor kikapcsolni a memorian az rgb-t, es tesztelni, hogy valoban az okozza-e a problemat. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Bazijoe73 #14151 üzenetére
hm. hm. < fejvakar >
egeszen pontosan mitjelent, hogy "a rendszer letiltja" ? van valami hibauzenet ?
ott a letoltesnel irogatnak pirossal ilyeneket, hogy
"
This software may conflict with other LED lighting control software (such as ASUS Aura, Gigabyte RGB Fusion, MSI Command Center/Mystic Light, NZXT CAM, etc.). Please do not install multiple software at the same time, or the software may not work as intended. We are working to improve compatibility between the different software programs."esetleg fentvan az Asus sajat cucca ?
-
HypeeeR
tag
válasz
Bazijoe73 #14145 üzenetére
[link]
--> ez a qvl, viszont ebben nem volt benne a jelenlegi ramom.
A jelenlegi kit: HX432C16PB3K2/16Nekem pont az RGB miatt esett a G.Skill-re a választásom, de az új modulokkal meg vagyok elégedve (majd ezeken is lesz külső rgb-s hűtő
). A G.Skill-eket eladtam, az új tulaj Inteles konfigjával tökéletesen megy az xmp profil és az Aura Sync.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Bazijoe73 #14143 üzenetére
hat akkor uccu neki ledek kikapcs, aztan adjal ra terhelest.
legalabb very high fokozaton toljad. -
gbela
senior tag
válasz
Bazijoe73 #14140 üzenetére
Segíts picit azzal, hogy leírod milyen beállításokat eszközöltél. Minden alapon megy, hozzá sem nyúltál?
Ha igen akkor táp az első kérdés persze.
De ha bármit állítottál, akár xmp-t akkor már lehet az.
Nálam pl az alapla RGB ledjét ki kellett kapcsolni teljesen, különben ugyanezt produkálta, de nálam már OC mellett. Alapon ment ledestől. -
Bazijoe73
senior tag
Sziasztok vettem egy ijen rendszeret Ryzen 2700x és olayt tapasztalok, hogy néha leál,de úgy, hogy az alaplap világít és se a reszetre se a főkapcsoloóra nem reagál és csak a táp kikapcsolása után tudom ujjra indítani!
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
rovtiv3 #14117 üzenetére
En a helyedbe vennek egy "normalis" kartyat aminel meg van csinalva a driver és nem kaszálták el 28 hónappal ezelott a supportot. Valoban letezik a problema amugy, creator win10 update óta ha jól olvastam és csak romlani fog a helyzet ahogy jabb es ujabb win10 frissites jön majd. Mint most a 1903 peldaul. Nem kicsit örülök hogy olcsóért egy Creative X-Fi Titaniumot vettem és nem asus cuccot....
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
cooi11 #14119 üzenetére
Az össze ryzen proci tuningolható, ha B350/X370/B450/X470 alaplapok valamelyikében van. Az X végűek magasabb órajelen járnak gyárilag, szerintem azokat nem érdemes tuningolni.
Csak a G végű procik tartalmaznak intergrált grafikát, (de ezek erősebbek mint az intel megoldásai, játszogatni is lehet velük) szóval ha pl. veszel egy ryzen 5 2600-at akkor amellé videókártyát is kell venni.
Hogy konkrétan melyik proci lenne neked a legjobb az felhasználástól függ.
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Laikus vagyok, tuningolni-húzni szeretném
a proc+ram+vga-t.
Milyen proceszort vegyek 3; 5; 7; sima vagy
X vagy G, 1. 2. 3-ik generáció?
Teljesen alapoktól kezdem, most G4400-as PC-m
van. -
rovtiv3
aktív tag
Üdv a tettestársaknak.
Egy órája a hangkaris topikban egy hozzáértő fórumtárstól azt olvastam, hogy a Ryzen procik alaplapi chipsetjei összeakadhatnak az Asus Essence STX hangkártyákkal. Ez a további AMD-s előmenetelemre végzetes csapást mérne, ezért kérlek titeket, hogy ha van közületek, akinek ilyen hangkártyája van, nyugtasson meg, vagy ábrándítson ki.
Előre is köszönöm. -
korcsi
veterán
Én egyből frissítettem legújabbra mikor összeraktam a konfigurációt, de most már érik a dolog, hogy feltegyem az 1.0.0.6-os agesa-t.
A 2700x amire váltottam nem olyan jól sikerült darab mint a 2600x, nem volt vele csak egy fél órám, de úgy tűnik, nincs meg a 4,1GHz@1,25V ellenben kevésbé melegszik, így inkább automatikusba használnám, ami ha játék közben 4,1GHz fölé emelné az órajelet, már jól járnék, csak ehhez a PBO is jól jönne, ami most úgy tűnik, egyáltalán nem működik. -
Alpi.
addikt
No emberek, tegnap előtt eljött a pont és visszatértem kettővel ezelőtti bios-ra. (Crossahir VI )
Jött anno egy, mint kiderült, félkésznek ható bios. Azzal minden téren hátralépés volt. Utána jött a 0.0.7.2. Ageia-s, az lőző gondajit elvileg megoldó bios. Sokat javult, mondjuk volt honnan, de volt egy nagyon alattomos, megfejthetetlen instabilitása. Igaz hosszas kínlódások árán végül, úrrá lettem rajta, de kompromisszumot is kellett kötnöm. Ram freki picit visszább lett véve. Aztán egyre jobban idegesített, hogy láttam én ezt már tökéletesen működni, úgy döntöttem visszalépel. Nem bántam meg ! 2 napja visszakaptam a gépemet, amit anno úgy szerettem. Ram sima 3466 újra, soc fesszel majd egy tizedet mehettem lefele és a lényeg, hogy 2 napja egy köhhintés nélkül szolgál ! -
fanti
addikt
válasz
Lukitomi #14100 üzenetére
Hasznos írás, köszönjük.
Én is azt tapasztaltam, hogy az én lapommal és memóriámmal a legutolsó még szabvány memória frekvencia (2933MHz) az aminél nem kell a SOC feszt bántanom (Normal), és a proci is (2700) totál lazán hűthető.
Ha már pl. 3066-ra emelem, akkor SOC +0.1v kér, a memória meg +0.3v kér. Teljesítményben meg csak mérhető de nem érezhető a különbség (3% a memória sávszél emelkedés).
Ennyiért meg nem strapálom a memóriát, a lap VRM részét, sem pedig a proci memvezérlőjét, mert az a néhány program ami nagyon intenzíven használ sok memóriát, annál is csak 1%-ot nyerek ezzel vagy a legoptimálisabb esetben talán 2%-ot.Viszont arról kérdeznélek, hogy használsz-e esetleg M.2-es SSD-t?
Mert én kettőt is használok a lapomban, mindkettő NVMe-s, csak az egyik PCIe 3.0 4x, a másik meg PCIe 3.0 2x sebességű meghajtó.
És ugye a BCLK emelése ezekre feltehetőleg nem lenne jó hatással. -
Lukitomi
aktív tag
válasz
HypeeeR #14101 üzenetére
Szia!
Nem tudom, hogy auto-ban van-e a procid, de ha igen, akkor próbáld meg csak -0.05V offsettel először, nem mindenkinek megy le egészen -0.1V-ig!
Fix szorzós beállításnál nem kell offsetet használni, mivel amúgy is Te adod meg a feszt a procinak, ott max. LLC-t kell állítani, Nekem az SOC LLC5-ben a ram LLC2-ben van! -
HypeeeR
tag
válasz
Lukitomi #14100 üzenetére
Hasznos írás, néhány dolgot ki is próbálok majd belőle
A negatív offsetelést próbáltam már én is korábban, de szerintem valamit benéztem a beállításoknál, vagy rosszul értelmezem az egészet. Ha -0.1V-ra állítom, akkor elvileg az alap 1.2125V-ból veszi le ezt az értéket, a biosban is azt látom, hogy 1.1125V-ot kap a cpu (ami elég kevés), bios után nem töltődik be az os, az alaplap status ledje cpu hibát jelez. Most +0.1V-ra van beállítva (1.312V-t ír biosban), így az svi tfn2 értéke is max 1.32V hwinfoban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Tőzsde és gazdaság
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Formula-1
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest