Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Apple MacBook
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #75992 üzenetére
Nekem van liveom, amin nem hasznalom a gameportot. Sima, elso kiadasos live, a powermacban van. Ha budapesti vagy, elcserelhetjuk
-
gban
veterán
válasz
Fogadjunk nem tetted a gameport jumpert Enabled-re és telepítéskor nem pipálrad be a gameportot.
Valamint a biosban sem engedélyezted. -
válasz
Nem semmi, mert XP alatt aztán tényleg teljesen automatikus szokott lenni.
-
XP alatt sem látszik az SB Live-om gameportja, tökmindegy, milyen drivert teszek fel.
Beszarás. Sosem volt még hangkártyám, amin a gameport összetojta volna magát.Veszek még egyet, de most nem Value változatot.
-
Észrevettem, a Solo6C- n az alsóközép kiemelt, a felsőközép pedig kissé háttérben, de már megszoktam. A mélyet viszont nem mondanám dobozhangúnak, finom, részletező, kottázható, nem ül rá a középre. A lábdob jobb rajta mint a nagy dobozokon, szóval jól eltalálták sztem, a magas meg 6-7KHz után kiemel, bár én kedvelem ha rendesen csengenek a felharmonikusok (koncerten is úgy szól általában). Összességében persze nem ér fel a régebbi diszkrét erőlködő+vintage falak hangjával. A négyutas dobozok nyíltabban szólnak, betöltik rendesen szobát, sőt ki is tágítják a teret, meg mellékesen falat is lehet velük bontani, bár nincs jelentősége, mert halláskárosodásra nem vágyom.
-
Jól nyomja, hétvégén rámérek én is a SPi- re és a 03- ra. Bevittem a nagy gép mellé, a lapos DELL meg jó lesz a próbapadnál, kisegítő kütyünek, nagy vinyó van benne, retro géphez mérten(400GB), cross UTP- vel össze lehet kötni akár 386- al is, hálókártya próbára, adatmentésre teljesen jó.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75987 üzenetére
Az nem jelent semmit, a regi nagysugarzos dobozok sokkal konnyebben adjak le az energiakat, igy nem szol laposan a kozepuk. Nem beszelve arrol, hogy a kozepsugarzot semmi sem potolja, az amugy is legyfing meretu melykozep nem csak alul es kozepen is erolkodik. Epp az emberi ful szamara legerzekenyebb tartomanyba beszel bele ket hangszoro egy hangvaltoval.
A dobozok meg hiaba mennek le melyre, ha a tenyleges hangszoro alatt egy elkent dobozhang van csak. Aki elt hosszabb ideig zart dobozzal, tudja mirol beszelek. Utana minden reflexdoboz kent melyu, hianyoznak a reszletek.
Egy regi nagy monitor a 10-15os mellyel es kozepsugarzoval hiaba nem olyan kiegyenlitett merve, meg nem terhelheto ugy, barkinek nyilvanvalo, hogy tud olyat, ami miatt jobb hallgatni, mint a mai 5 colos minidobozokat, amik “nagyot” szolnak. Szerencsere egyre tobb modern doboz is erkezik ide, amik mar merve is jok. Sajnos horror aron, de legalabb nem egy kifacsart zsebdobozt arulnak csak.
-
válasz
frescho #75976 üzenetére
A mai 8" reflexdobozok állítólag nagyon jók, el tudom képzelni, mert a 6.5" is lemegy 38Hz- ig (-3 db), monumentális hatás (filmek alatt is).
A nagy 40 kilós dobozaim sorsa pedig nem azon múlik hogy elfér-e a lakásban - konkrétan az egyik legfontosabb háztartási kellék (mint a retro cuccok is), tehát ha valami útban van neki, akkor annak kell távoznia a házból.
-
Ha jól látom akkor csak 1 pint kell leragasztani ? Az Esprimo gyári supportjában nincsen Wolfdale (csak Conroe), de akkor evvel a moddal megy benne ? Bár a szerényen tuningolt Conroe + 7900GS- el is elég ütősen megy a gépezet. Meg ebből is kánaán van, van belőle 1 tartalék.
-
FF23
senior tag
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #75953 üzenetére
Szerintem nincs olyan játék abból az időből ami profitálna a dual CPU-ból. Ami meg profitálna a két magból ahhoz az 500MHZ lesz édeskevés, meg a WinNT/2000. Oda már XP kéne minimum.
Maximum azt tudod cisnálni, hogy korabeli játék, és alatta konvertálás vagy ilyesmi, de ennek meg nem lenne túl sok értelme azonkívül, hogy demonstrálod, hogy megtudja csinálni. -
KROK640
nagyúr
válasz
fpeter84 #75965 üzenetére
Ezek a korabeli valakihez gépösszehordós Lanpartykra emlékeztetnek. Ott volt pontosan ez, hogy az első nap csak arról szólt, hogy megoldjuk, hogy legalább egy valaki(!) tudjon kreálni és a többiek csatlakozni hozzá. Ezalatt benne volt, hogy 3-4 ember újratelepítette a Win98-at, meg ide-oda pakolgatta a hálókarit az alaplapban és társai. Fogalmam sincs, hogy hogy a francba bírtam ki idegekkel, így a mai szemmel ...
Később mikor nálam voltak ezek a partyk, meg XP volt, már sokkal jobb volt a helyzet, mert volt XP és WinME is, egy ghost a rendszerről vész esetében, én voltam a creator, és max azt kellett várjam, hogy mások telepítgetnek
-
quailstorm
félisten
Kb. erre gondoltam, de pont ezen kezdtem agyalni.
Plusz nem nagyon találtam összehasonlítást se. Német egyetemen volt pl. NT4.0 ütemező és egy kicsi W2K módosítás a végén.
Egyrészt azzal nem kalkuláltam, hogy manapság nagyon elterjedt mindenben a multithread, vagy ha nem is a tervezett multithread, akkor a threadpoolos async callback függvényes megoldások. Másrészt pedig jelentős hardveres integráció történt, mint ahogy írtad is.
Már XP alatt a Core2Quad-dal is azért így 2010-es évek második felében nem nagyon láttam pihengetni egy magot se, pedig akkor még sehol nem volt szempont a turbo, a TDP management. HT az éppen már volt, bár nem a megjelenéskor.
Windows Internals könyvet meg nem olvastam.Így pontosan nem tudom felmérni hol van az ütemező hatása, hol a megváltozott környezeté.
Az biztos, hogy megváltozott az a választási mechanizmus, már az NT5.x-nál, hogy melyik CPU-n fog futni a következő sorra kerülő szál, de ez nem minden. Mert ezzel egy időben megváltozott a fejlesztési "divat", a frameworkok könnyen multithreaddé teszik a programozást, valamint szépen lassan többprocesszoros rendszerekből elmentünk többmagos processzor irányába.Az a baj rendes összehasonlítást nem találok, mi fejlődött az idő során, max ilyen válogatásokat: [link]
De NT4.0-ról van rendes cikk. Annak is a második része foglalkozik a multiprocesszoros ütemezéssel. Part2 Part1
-
Czo
addikt
válasz
frescho #75976 üzenetére
Pedig ez a kezi Modeline dolog a vilag legjobb talalmanya volt. Tenyleg a tied volt a hardver es azt allitottal be, amit akartal. Pl, a TV-n akrtal mplayerrel divxet nezni, de nem volt tv kimeneted? A megoldas egyszeru volt, ha volt a TV-n SCART. Egyszeruen a SCART RGB bemenetere be kellet kotnod a VGA kartyad RGB es sync labait, majd a megfelelo modelinet berakni az XF86Configba es bumm, maris lett TV kimeneted.
-
Czo
addikt
válasz
quailstorm #75975 üzenetére
Itt mire gondolsz pontosan? Mar az NT3.1 utemezoje is tudja mozgatni a folyamatokat processzorok kozott, de ezt tenyleg csak akkor teszi meg, ha erre tenyleg szukseg van, mert ez egy nagyon-nagyon draga muvelet (elbukod a branch prediction elorejelzeseit es minden egyebet, ami a cacheben mar elo van keszitve).
Ami valtozas tortett az a hardverek szintjen tortent, mert eloszor megjelent a kozos cache terult a magok kozott. Itt fel kell kesziteni az utemezot arra, hogy bizonyos magrol, bizonyos magokra olcsobb a processzek atmozgatasa. Ugyonakkor kb itt korul jott be az is, hogy bekerult a memoriavezerlo a CPU-ba, ezek utan a memoriak a foglalatokhoz tartoztak. Tehat mostmar van 3 szintu "ar". Az olcso az, amikor kozos a memoriavezerlo es kozos a cache. Igy mukodik a Core 2 Duo es igy mukodnek az i3/i5/i7/i9 processzorok es a Core 2 Quad 4 magjabol ketto. A kovetkezo szint, ami korabban is letezett, azaz kozos a memoriavezerlo de nem kozos a cache, igy mukodott a Pentium D es a korabbi processzorok is es igy mukodik a Core 2 Quad is, mert abban 2x2 CPU van. Ezek utan pedig van a legdragabb, amikor a memoriavezerlo sem kozos, tehat itt nem eleg a folyamatot masik magra utemezni, a folyamathoz szukseges memoriateruleteket is at kell mozgatni a buszon.
Mivel egy jo ideig csak a kozepso megoldas volt elterjedve, ezert az NT3.1 utemezoje is e szerint mukodik. Amig lehet, addig minden azon a magon fut, ahol elotte futott es csak akkor helyezzuk at, ha nagyon muszaly. Ha fogsz egy regi NT-t, irsz egy alkalmazast Delphiben, ami kimaxolja 1 szalon a CPU-t, ezutan szepen minden, ami eddig ezen a CPU-n futott ott is at fog kerulni a masodik CPU-ra. Pl. a HyperThreading normalis kihasznalasahoz azert kell XP, mert az utemezonek tisztaban kell lennie azzal, hogy mi az, amit erre a "2. magra" utmezhet, mik azok az utasitasok, amelyek egymas mellett tudnak mukodni. Valamikor Win7/Win8 kornyeken kapott az utemezo egy olyan fejlesztest, ami batrabban dobalja a legolcsobb kategoriaba kerulo utemezesnel a folyamatokat es valamikor a Win10 kapott egy olyan updatet, ami jobban kihasznalja a TurboBoostban rejlo lehetosegeket. Egyebkent a "legdragabb" megoldasnal, amikor a ram es a cache se kozos, iszonyatos lassulas tapasztalhato, egy 4db 16 magos/32 szalas (tehat osszesen 64 magot es 128 szalat) tartalmazo gepnel, ha keresztbe kell nyulkalni a socketekhez kapcsolt memoria kozott, akkor akkora visszaeeses tortenik a benchmarkokban, mintha osszesen 4db Core2 magunk lenne.
-
válasz
DarthSun #75956 üzenetére
Nem is fel kilós doboztól várom a megváltást. 8" amit optimális középútnak gondolok. Ez volt régen is kb. egy kétutas rendszernél az ami már mélyet is tudott és el is fért valahogy egy lakásban.
anaqer: Akkor én meg ajánlok mellé egy dual bootot mondjuk slackware-rel. Amikor még az X-hez a monitor frissítést is szépen kézzel kellett beállítgatni. Hogy az mekkora
volt...
-
quailstorm
félisten
Win8.1 vagy Win10 már kb. egyenletesen terheli a magokat, elosztja az 1 szálas processzeket a magok között egy átlagos terhelést/fogyasztást elérve.
Ilyet még az NT4.0 nem tud. Ott kb. azt látná ilyen multimédiás felhasználásnál, hogy 0. mag használva, 1. meg vár a feladatra.Nyilván többszálú alkalmazást futtatni tud. Ezt nem vontam kétségbe.
-
Czo
addikt
válasz
quailstorm #75972 üzenetére
Ezzel azert vitatkoznek. Ha a szoftver, amit futtatsz, csak egyetlen egy szalat hasznal, akkor tok mind1, hogy milyen Windows verzion futtatod, azt nem fogja tudni szetszedni az utemezo tobb processzor magra. Ha viszont tobb szalat hasznal a szoftvered, akkor ez mar az NT 3.1-es legelso verzion is skalazodni tud tobb processzor magra. Ha fogsz egy oreg Delphit (legyen a 2.0, mert az 1.0 meg 16 bites, Windows 3.1 alkalmazas), akkor az abban irt multithread alkalmazasod is ki fogja hasznalni a tobb processzormagot.
-
arn
félisten
A ketmagos korszak a c2dval jott el kb, hiaba volt mar elotte is.
-
quailstorm
félisten
válasz
envagyok #75971 üzenetére
Ez így van, de nem volt kötelező a CPU megjelenési dátumakor elérhető rendszerekből választani később... Mire a PIII szerver nagyobb mennyiségben a felhasználókhoz került, addigra már volt W2K. Vagy upgradeltek rá, mert megérte.
A másik kérdésem az, hogy azon kívül hogy szeretsz szívni (NT4.0 pokoli szívás tud lenni), meg az támogat két magot, mi a célod? Játékok még az XP korszak elején sem használtak két magot, te meg csak azt soroltál. NT4-re szerintem még egy több szálat használó WinRAR-t se tudsz rakni.
Azt meg nem hiszem, hogy IIS 2.0 és MS SQL lenne a célod. NT4.0-nak nincs intelligens ütemezője, az nem fogja neked elosztani a terhelést a CPU-k között. Magának az appnak kell tudnia kihasználni az erőforrásokat, az meg max korabeli szimulációs, kutatásbeli, tervező, vagy kiszolgáló alkalmazás lesz, nem játék.
W2K-val vagy XP-vel legalább telepíthetnél otthoni alkalmazásokat is, amik megpörgetnék mindkét CPU-t.Rá lehet tenni, de tudd, hogy amire szeretnéd, arra nem optimális egyáltalán. Bár kétségtelen, hogy lehetne fokozni még, egy korabeli *NIX vagy OS/4 Warp 4 telepítésével.
-
envagyok
veterán
válasz
quailstorm #75968 üzenetére
96-2000-ig csak az nt volt win vonalon, ami kihasznált 2 procit.
A 4 év alatt több verziót megélt.
A p3 xeon 99.tavaszi.
Akkor még nem volt w2k -
IMO NT 4.0 az teljesen öntökönszúrás... de ha már ennyire mazochista valaki, akkor SMP-hez csakis OS/2 Warp 4! Azzal ítéletnapig el tudsz szórakozni, mire beröffentesz hozzá bármiféle 3D gyorsítást.
-
quailstorm
félisten
válasz
envagyok #75963 üzenetére
Ez így van, ahogy Fenyő írta van OpenGL és Glide is, a DX support ami gyenge/hiányzik egy W95-höz képest is.
Ettől függetlenül nem sok értelme van, és leginkább csak szívnál vele, mert sose volt az NT4.0 célplatformja a játékoknak. Csak azért mert duplaproci, felesleges, nem fogod tudni kihasználni. Ha általános alkalmazások alatt ki akarod használni a több magot, akkor W2k vagy újabb. De a korabeli játékok akkor se lesznek hirtelen több szálon futtatva.Másik, hogy nem stimmel a korosztály. NT4.0 az 1996, inkább a Dual PPro amire feltették, mint a PIII. PIII szerver már W2k serverrel ment.
-
Fenyő
őstag
válasz
envagyok #75963 üzenetére
Igen glide opengl és dx5 van nt4.0 alatt, szóval szvsz egy kategóriával lejjebb lehet értelme, mondjuk dual PPro vagy P1MMX + V1, Voodoo Rush esetén, dual P3-as és V3-as gépre inkább 2K-et tennék.
Nv kariknak meg régen is jó volt a Linux supportja, tehát tnt2-vel vmi retró disztrót (amihez még van zárt drivere) és el tudok a retró win mellé képzelni.FoxiestFox Tapasztalatim szerint, ha Voodooval főleg régebbi glide-os játékok a cél, akkor csakis eredeti driver, az meg 2000-hez van legutolsó, 3rd party driverek inkább modernebb D3D-és címekhez valók, de azt úgysem a Voodoon fogod játszani, Xp alatt, ha kellően erős a vas jobban jársz egy glide wrapperrel, dosboxxal, attól függően milyen régi játék a cél.
fpeter84 Amíg nem forrtak ki a driverek 2k/xp alá valóban így volt, de ez elég hamar meg is fordult 2002-3tól, már az 2k/xp-és driverek voltak gyorsabbak a 98-asnál, hálózatnál meg nyilván a 2k/xp vonal (jogosan) sokkal paranoiásabb volt, szóval, de ha megvoltak a jogosultságok, jelszavak azért az is ment...
-
fpeter84
senior tag
válasz
FoxiestFox #75964 üzenetére
Igen, ilyennel én is találkoztam hogy a GOG csomag panaszkodott, de ha előtte a modernebb gépen kicsomagoltattam és már azt másoltam át a régire, akkor többnyire mentek a dolgok... De ha letöltés, akkor inkább igyekszem kerülni a GOG csomagokat pont emiatt, több velük a probléma a régi környezetben...
-
fpeter84
senior tag
Nekem határozottan az maradt meg akkoriból, hogy win 98 alatt kb minden játék gyorsabban futott mint 2000/XP-n, és pl a háló kezeléssel is kevesebb volt a gond - 98 alatt többnyire pöcc röff összeálltak a játékok, XP alatt meg sokszor még felkonfigolt vagy letiltott tűzfallal sem akart sok játék összeállni: X indítja a szervert akkor mindenki látta, ha Y indította akkor X látta, Z nem, ha Z indította akkor csak X látta, stb totál kibogozhatatlan... Napi használatra és játékra már rég XP-t hajtottunk, de ha lanparti volt, sokáig mindenki vitt egy másod vinyót 98-al, mert azzal sokkal könnyebben állt össze minden. Az is tény, hogy 6-7 emberből 1-2 mindig ott telepítgette újra a 98-at az első 1-2 órában, mert éppen összefosta magát, mert hát miért ne, de utána ment minden mint a karikacsapás
-
Érdekes lehet megemlíteni, hogyha valaki nem akar eredeti, vagy akár korhű, de crackelt játékokkal játszani, hanem a kedvenceit GOG-on megvette és onnan tölti le az offline installereket (amik többnyire minden patchet tartalmaznak az adott játékhoz), hogy a retró gépén játssza, az XP sokkal jobb választás.
Sok GOG-os cucc nekem el sem indult 98SE-n (expects newer version of Windows hibaüzi), míg XP-n indít, játszik.
Én afelé konvergálok most, hogy elengedem a Win98 projektet és megy XP a retrós PC-re is, a Voodoo 2 marad mert megy XP alatt, a Gef 2 helyére pedig beteszem a polcon porosodó 7600GS-t.
DOS vagy Dosboxban, vagy a Thinkpad 380ED-men, CRT-re kötve. -
envagyok
veterán
válasz
quailstorm #75954 üzenetére
Állítólag glide (3dfx) megy NT4-en.
-
Fenyő
őstag
válasz
fpeter84 #75955 üzenetére
Xp pont semmivel sem jobb játékok terén mint a 2000 (max az újabbaknál (2007+, de ~98%-ban amelyik játék fut az egyiken az fut a másikon is és vica versa), de amikor aktuális oprendszerek voltak nem sok különbség volt köztük, max, hogy a 2000 kevesebb erőforrással is beérte és ment isás hálókarival is meg voodoo-kal is ( win2k + v3 ), meg úgy általában több akkor aktuális régebbi hardver támogatott még, mivel 1 az 1-ben arra épül (2K=NT5.0 XP=NT5.1), 9x-es játékokkal (amit nem patcheltek) mind2-nek ugyanúgy lehet gondja (sőt Xp-nek még picit több is), ami ugye 2000 kijövetelkor szembeötlőbb volt, talán ezért maradt meg így, hogy a 2K nem játékra való, abban viszont teljesen egyet értek, hogy az akkori játékok alá totál fölösleges 2 mag, egy sem tudja kihasználni...
-
quailstorm
félisten
válasz
fpeter84 #75958 üzenetére
Sound Blaster Live! 5.1 vagy Value. Elég könnyen hozzá lehet jutni a mai napig.
SB128 is működik, de az nem tud semmi érdekeset, "csak" egy hangkártya. -
fpeter84
senior tag
válasz
FoxiestFox #75959 üzenetére
egyrészt a hangulata, másrészt hogy a vidkártyáim tetemes részének csak 9x-ig vannak driverei - persze az se baj ha XP-s drivere is akad az adott hangkártyának, de arra már a lapjaimon lévő integráltak is jók többnyire hogy szóljon valami... de a 9x problémásabb... a KT3 Ultra-n a VT1616-al eddig jók a tapasztalataim, de az 775i65G R2-n lévő cmedia-nak is ugyan van 98-as drivere, de ugyanazok az anomáliák előjöttek vele, mint a PCI-os régebbi cmedia-val. Plussz van több alaplapom amin nincsen semmi integrált, így néznék még 1-2 alternatívát mielőtt az ilyen kommersz szemeteket is csak 10-20e-ért lehet megkapni
-
-
fpeter84
senior tag
és ha nem akarjuk egy kisebb banánköztársaság éves költségvetését hobbira költeni, akkor win98se-hez (a dos különösebben nem szempont nekem, azt megoldom dosbox-ban) mi lehet jó PCI-os hangkártya választás? nézelődtem, és most találtam a piacon olcsón ALS4000-et, CS4620-at, CT4810-et... a CMI8738-akat nem számolom mert egy olyanom van, és bár nagyvonalakban okés de van amivel nem százas, mellé kerítenék még 1-2 alternatívát... az FM801-et pedig azért nem írtam, mert annó volt olyanom és undorító förtelem volt, akármennyi drivert próbálgattam körbe, minddel recsegett ropogott ha olyan kedve volt éppen...
-
válasz
frescho #75952 üzenetére
Persze, de nem a bögreszetteknél használatos RMS(vagy hogy hívják) lódításra gondoltam, hanem a minőségibb cuccok rendes paramétereire, melyek laborban ellenőrizve is hozzák nagyjából a gyári speceket. A mélyekhez kellenek nagy energiák, főleg 50-60Hz alatt zabálják a Wattokat, már amelyik képes lemenni addig, reflexdobozból 6" vagy nagyobb mély, zártnál meg nem árt a 30cm- es sem.
-
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #75953 üzenetére
ha dual proci és gaming, akkor minimum XP, a 2000-en nyögvenyelősen elindul már ez az, de nem az igazi... de tehetsz rá dualboot-ba XP-t és 98SE-t, esetleg még 2000-et is a hangulat miatt és akkor le tudod fedni a korabeli repertoárt teljesen attól függően hogy melyik játék melyik környezetben fut a legjobban...
egyébként az akkori játékok 99.9%-a hozzá se tud szagolni a második procihoz, max annyi előnye lehet hogy a háttérfolyamatok az egyiket terhelik, a másikon meg lehet egymaga a játék így nyer pár %-ot -
envagyok
veterán
99 közepe/ősz környékére összeraknék 2 pc-t
Dual p3 xeon (500) + win 2000 a 2 proci miatt, vagy talán nt?
P3 667 vagy 733 rambus win98 se
Egyikbe v3 3000/3500-at, másikba TNT2 ultrát terveztem tenni.
A dual gépnél a játékok miatt gondoltam a 2000-et, mert nt max glide-al megy. Tudom jó másfél év csalás.
Az lenne a kérdés, hogy nt/2000/98se szempontjából melyik szereti jobban a 3dfx-et, és melyik a tnt2-őt, illetve hangkártya 99-ben mi volt a legjobb az sb live mellett?Illetve a tegnapi SCSI Raid-es kérdés még él.
Az adaptec 2100s korát tudja valaki? Olyan van itt valakinek?
Vagy 99-ben milyen scsi raid kártyák voltak? -
fpeter84 / Czo : Koszi szepen. Akkor 10k körül úszom meg szállítással. Ezen még kicsit agyalok, mert ennyiből veszek akkor külső racket is minden fajtához akár, főként, hogy SATA van.
DarthSun: Attól nem tud nagyobb teljesítményt és dinamikát, hogy egy olyan mérési módszert választanak amivel 4-5x akkora értéket lehet ráírni. Ennyi erővel az autóm megy 300-at csak elég mély szakadék kell neki.
A gond az, hogy meghallgatás nélkül nem tudok dönteni, de az új helyen nem tudom meghallgatni csak ha összeraktam, de a szekrényt ahhoz meg kellene csinálni. Akkor meg már rászabtam. Szóval nehéz ügy.
-
válasz
frescho #75941 üzenetére
Jut eszembe, a teljesítmény nem a hangerő miatt kell, hanem a hangminőséghez. A mai dobozoknál is alkalmazzák pld a BBC jól bevált taktikáját (lásd pld Spendor BC1), kis hatásfok, hosszú cséve, nagy kitérés, de keskenyebb membránszél(gyorsabb membránreakció, ilyen konstrukciók pld a Vintage JBL- ek - bár ott a hatásfok még elég nagy, ez az egyetlen hibájuk), viszonylag nagy impedancia, az egész pedig nagy teljesítményű végfokkal meghajtva (meg a jó damping faktor).
A Solo6C pld amiatt jó, mert az említetteket próbálja másolni olcsón, nyilván nem lesz olyan mint egy Spendor, de az árához képest durván jó...még a Spendor mély membránkúpját is leutánozták -
válasz
frescho #75942 üzenetére
3.5"- os vagy optikai drivekhez az itthon vásárolt Delock jött be nekem, jó nagy Amperes táppal (bár ez már nem kapható), 2.5" HDD és SSD esetén pedig a kis kínai USB3.1-TypeC-SATA kábel, AsMedia és JMicron chipsetek, mindegyiken átjön a SMART és TRIM protokoll is. Kínaiból meg még egy csomó USB to IDE-SATA kábel is üzemel, ezek csak USB2- esek, de cserébe az egész régi HDD/ODD- ket is jól csatolják. Annyi hogy ezeken CF/SD nincs. Az SD- re ottvan a kínai SD35VC0, CF- et meg nem használok (de multi kártyaolvasóban az sem lenne gond végülis).
-
+1, határozottan hallható a különbség, bár ezt csak akkor érzékelem ha a kanapén ülök a sztereo pontban. Viszont egy alaplapi optikai/RCADigit és/vagy az X-Fi optikai/RCADigit táplálás közötti kimenet külünbségét - a konyhából is vakon kiszúrom melyik szól. Elkövetik az audiós topikokban azt a hibát, hogy mindegyik digitális, tehát nem lehet különbség, azt monják, ha van az alaplapon digit kimenet, és digit eszközt hajtasz meg, akkor felesleges bármilyen hangkártya, elegendő az alaplapi. Hát, marhára nem így van, a digit jelet sem mindegy hogy milyen alkatrészek bypassolják.
A tévékre sajnos csak optikai kimenetet pakolnak, jó hát nem szól rosszul, tűrhető azért, az analóg jacknél sokkal jobb az is. -
-
válasz
frescho #75935 üzenetére
A hangfalak szemre jónak tűnnek, kérdés hogy szólnak, azt élőben kell hallani. Nekem a Kenwoodon 87- es 4 utas Vintage dobozok vannak (30, 25, 15 ovál, 7 cm- es motorok), a magas még nem dóm, hanem sima, de jobban kedvelem, szebben szórja a rezeseket sztem. A mély kosara meg nem préselt lemez, hanem még öntvény, 40 kilósak. Brutál jól nyomják, annyi hogy az erőlködő 20 évvel későbbi. Mindössze az a gond hogy társasház, és ez nagyon mélyre képes menni, falak megvezetik, napközben izzítom néha, de este-éjjel a Solo6C, azt is megkedveltem, kultúrált hangja van. Ha 20. század vége, akkor inkább valami mai cucc, amit linkeltem, vagy stúdiópár, de ahhoz meg kell olyan DAC ami tudja az igényelt in-out csatlakozásokat.
-
r0b3r
senior tag
Létezik, hogy egy Mylex Acelarated 170 SCSI Raid kártya nem működik egy PIII 440BX lapban?
Nincs újabb gépem amiben kipróbálhatnám, csak a főgépem, de ahhoz egyelőre nem szívesen nyúlnék.
Az Adaptec 2940U szépen megy a PIII-as lapban, 50pin vinyóval, de a Mylex kártyának még a Bios posztja sem jelenik meg.
Pedig úgy emlékszem korábban ez működött, modernebb lapban, de most már nem tudom kipróbálni. A 3 ledből egy felvillan, egy másik pedig folyamatosan zölden világít. Jó lenne tudni, hogy melyik készülékben van a hiba.
Mondjuk mind1... úgyis belevalóbb az 50pines kártya és ahhoz is van több eszközöm.
Megy rá két vinyó, két DAT és egy CD író.
-
Czo
addikt
válasz
frescho #75942 üzenetére
Nekem csak pata/sata lemezekhez kellett cucc, mert kartyaolvasobol van normalis, ami 300 mbyte/sec sebesseggel tudja olvasni a gyors SD-ket. Szoval, nekem egy ilyen van.
-
Czo
addikt
válasz
fpeter84 #75943 üzenetére
Nekem ilyenbol van 2 es 4 satas verzio is. Ami nekem van vizualisan nem, de technologiailag hasonlit. Ott a clone gombot nyomni kell, amig nem sipol a szerkezet, majd ezutan nyoni tovabb es akkor kezdi el az 1-es lemezt a 2-esre a 4 lemezes pedig szinten az 1-est, a 2,3,4-re klonozni.
-
fpeter84
senior tag
válasz
frescho #75942 üzenetére
nekem egy ilyenem van: [link]
valóban All-in-1
Hogy elkerüljem a floppy-val vagy CD-vel xarakodást, ebbe szoktam bedobni a retró gépek vinyóit, vmware-ben hozzáadom a teljes fizikai eszközt (nem csak partícionált drive-ot), mellé egy bootdisk image, és onnan fdisk, sys format, win telepítő és egyebek rámásolása... A rajta lévő "one-click copy button"-t még nem próbáltam ki - azthiszem telepíteni is kéne hozzá valami progiját - mert PATA és SATA meghajtó között tükrözni nem sok értelmét látom... -
Egy nem off kérdés: Régi merevlemezeket szeretnék menteni, tömegesen ellenőrizni. Régebben voltak erre dockolók, de nem találok olyat ami értelmes áron kezelne 2.5", 3.5" ATA/PATA lemezeket is. Ha még mellé CF és SD is lenne rajta annak örülnék, de ez kezd mission impossible lenni. Valakinek van valami bevált megoldása?
-
-
r0b3r
senior tag
-
envagyok
veterán
A slot2 p3 xeon dual gépemet próbàlom izzítgatni.
Egy Adaptec 29160 scsi vezérlő van benne, 2db 9GB Fujitsu SCSI HDD-vel.
Szerettem volna Raid-be tenni a HDD-ket, de lehet én vagyok hülye, nem találtam rá lehetőséget.
Létezhet rá Raidet tudó mod, vagy olyan PCI SCSI vezérlőt tudtok ajánlani 99 közepéről, ami tud hw Raidet?Win 2000-et is próbáltam rá telepíteni, de a hw-ek beállításakor villog párat a képernyő, majd fekete képernyőre vált, és csak a bal felső sarokban villog a kurzor.
Találkozott már valaki ilyennel? -
arn
félisten
válasz
fpeter84 #75936 üzenetére
Sajnos a jitter miatt lehet kulonbseget hallani jocskan a digitalis kimenetek kozott, az spdifnel meg a jel idozitese nincs kodolva, igy gyk a kimenetek pontossagan mulik, sok helyen reclock sincs. Amig nincs jelatalakitas valoban nincs valtozas, utana barmi lehet. A digitalis komponensek meg befolyasolhatjak az analog jelet. Amugy egyforman szolna minden dac.
En mindig kiprobalom ugyanazon a dackon a koaxot es optikait, az optikai nekem meg sose jott be, persze forras fuggo is, es atlagos forrasokrol beszelek, nem vmi hiperszuper transzportrol. De mindenki el tudja donteni, ha megfelelo neki hasznalja egeszseggel.
-
arn
félisten
válasz
frescho #75932 üzenetére
Regen is csinaltak nagyon johangu dobozokat, raadasul, akkor meg kevesbe ment a mokusvakitas. Keress pl egy regi jbl 4311et, koss ra egy korabeli receivert, es megerkeztel :) szerencsere egyre tobb gyarto kezdi ujra felfedezni, hogy 5 colos hangszorokkal nem lehet a fizikat meghagni, es sorra jonnek a 10-15 colos monitorok.
-
fpeter84
senior tag
A coax/rca vezetékes és az optikai S/PDIF között zéró különbség van! Egy és ugyanaz a jel megy át, csak az egyiken leválasztó trafón vezetéken, a másikon led adó/vevő páron... Logikai szempontból zéró a különbség. Ha ugyanazon az eszközön van mindkét kimenet fajta, akkor vakteszten semmilyen hifibuzi meg nem mondaná hogy éppen melyiken megy át a jel. Ha valami mégis kevésbé szépen szól vele, az az eszközt minősíti, nem az átvitel módját, valamit nagyon elbaxtak a tervezésénél, vagy az adott forráson van valami dsp ami eltorzítja a hangot, de akkor sem az átvitel módjától változik meg a digitális adatfolyam! Kb olyan, mintha valaki azt állítaná hogy ő hallja a különbséget hogy msata vagy nvme ssd-ről fut éppen a lossless lejátszás
-
válasz
DarthSun #75933 üzenetére
Természetesen ami van retró. Nem ilyen modern, hanem még rendesen NSZK-ból hazacsempészett, orsós magnóval is megáldott rendszer. A hangfalról találtam képet a neten: [link] Ezt a komplett ITT rendszerrel örököltem és most gyötrődök, hogy ezt üzemeljem be legalább részlegesen egy DAC-cal, vagy legyen valami modernebb, legalább a 20. század végét megütő cucc.
-
quailstorm
félisten
válasz
frescho #75932 üzenetére
Egy több bemenetes és USB-s DAC simán illeszthető régi rendszerhez, és jól fog vele működni. Bár annyira régi cucchoz nem tudom milyen lenne. Nálunk '87-'93 környéki szett van, meg egy TEAC DAC és egy Intel Atom (Apollo Lake) gép + PIONEER DVD. A Denon CD játszón már van optika.
-
válasz
frescho #75932 üzenetére
Attól is függ milyen a régi láncod. A stúdiómonitoroknál általában a balanced, TRS, stb, csatlakozás a módi, de pld olyan multifogadós bemenetekkel, amit igényelsz az R2750DB- ről jók a vélemények. Már ez, vagy hasonló is általában feszesebben, kiegyensúlyozottabban szól, mint egy régebbi lánc. Persze ha mondjuk Linn, vagy erősebb NAD láncod van, az azért jobb
-
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #75928 üzenetére
marmint studiomonitort? sok jo van a piacon... ami olcso. jbl, adam, presonus, tannoy. nagy szerencse, hogy a gyartok egymasra licitalnak, ilyen hangot egy tiz eve sokkal tobbert kaptal. igazabol izles kerdese. arra figyelj, hogy par, v darabar.
nekem jelenleg adam t5v van az asztalon, a nappaliban eris 8xt, de azt cserelni fogom, mert csak atmenetinek vettem - helyere olyanokkal szemezek, mint tannoy gold 8, kali in8 v2, neumann kh310.
-
Az erőlködőre RCA digittel megyek rá, az X-Fi EPro külső dobozából, ott nemigen számít az illesztés. A tévét meg az optical inre csatiztam, sztem szépen, nyíltan szól az egész cucc. Persze a Solo6C- re meg analógban, az sterilebben szól, a prezensz mintha nekem kevés lenne, de a finom, kottázható, gyors mélyek kárpótolnak.
-
válasz
Bile Demon #75918 üzenetére
Igen, ezt sztem láttam régebben, elég jó azért mérve, szubjektív hallás alapján is szimpi, bár már régen kapcsoltam be, mostanában az X-Fi EPro- t hallgatom. Mondjuk a próbaállomáson a VH6T- ben is van egy sima (a bűnbarlangban a PPro- k vannak), egész jól szól még a HighEnd
Genius bögreszetten is.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75923 üzenetére
hifinel legtobbszor nincs mod illesztesre - igy lehet hogy tulvezerled, vagy nincs kihasznalva a teljes tartomany. studiocuccoknal hozza lehet illeszteni a bemeno jelszintet az adott mixerhez - igy egy olyan jelet kuld tovabb, ami "standard" es optimalis erossegu.
hangban hifinel ez ugy jon le, hogy vagy laposan szol, vagy "dogosen" - nem mellesleg befolyasolva a hangkepet, es lehet jol megboritva azt. mar eleve itt el van kefelve, amikor hifis rendszert epit az ember - a tobbi vudus nyalanksagrol nem beszelve. studios cuccoknal meg jobban kovetik a szabvanyokat, es ezert szolnak gyakran kiegyenlitettebben, mindenfele erre arra hajlas nelkul, nehezebb is eladni az alkarnyi kabeleket milliokert. normalisabb hifis gyartok azert odafigyelnek erre, es pontosan egymashoz illesztik a keszulekeiket (naim pl).
ha aktiv szimmetrikus monitorod van, mindenkepp ajanlott vmi szimmetrikus kimenet (mixer, audio interface, ilyesmi).
-
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75921 üzenetére
az illesztes fontos, hogy meg tudd rendesen hajtani az aktiv monitorokat
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75917 üzenetére
Nem rosszak... igazabol gyakran tobb problemat okoz hogy nincs az ilyenolyan nem szabvany jelszint a bemenethez illesztve. Itt a mixer nagy segitseg, hogy elvonatkoztassuk a hangosabb, halkabb befolyastol. Egy szimpla hifis erositonel ez mindig gond, gyakran maguk sem kovetik a sztenderdet, teljesen mas erzekenysegu az elvileg szabvany rca bemenet. A studios cuccoknal altalaban ki es bemenet is pontosan illesztheto.
Utobbi idoben ezert is dobtam a hifit, elegem lett a sok vudubol, egy egyszeru studiomonitor is egyenesebben mukodik, mint a hifis cuccok 90%a.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #75916 üzenetére
Mixerrel mertem oket (analog/digitalis), a kimeno jel szintje kalibralva lett minden esetben a mixer oldalan. En is masra szamitottam, de ugy latszik, hogy zajosabbak a kartyak, mint az erositojuk. Mongy en fulre is hasonlora jutottam, kevesbe hallatszanak be az osszeszedett zajok, de nagyobb torzitasra szamitottam.
A 93 vagy korabbi kartyakon pl nem igazan lehet frekvenciamodulacios teszteket csinalni, mert vmi kornyezeti zaj folyamatosan modulalja a hangot. Persze egy doomnal nem feltuno dolog, meg a korabeli par khzes 4/8 bites hangmintaknal.
Az sbpro hiaba rosszabb sok helyen, mint a maga a jatek kellemesebb rajta gyakran, mint egy sb16on. Persze a teszt nem fair, mert a 8 bit eleve belimitalja a dinamikat.
-
Szemléletes táblázat lett. Ahogy haladunk időben vissza, úgy romlanak az értékek. Az újabb SB- k elég jók, de a GUS- ból a régebbiek is meglepőek. Kíváncsi lennék egy-két későbbire, az Audigy2ZS vagy egy X-Fi mit mutat mérve, ezek már elég kiegyensúlyozottan szólnak a Solo6C- n, vagy a Kenwood végfokra kötve. Bár cikkekben láttam méréseket róluk, HiFi szempontból is jó értékeket produkáltak. A HiFi alsó határvonalát súrolják, de zenehallgatáshoz gondolkodok egy jobb DAC+stúdiomonitor kombón.
-
válasz
FoxiestFox #75913 üzenetére
BIOS- ban az alábbi lehetőségek szoktak előfordulni, már amelyikben van bármelyik vagy mindegyik. Init sorrend : Edge vagy Level - a slotok/integrált cuccok sorrendjének változtatása az erőforrások kiosztásánál. PnP config : IRQ kiosztás (1-15- ig) : PnP(auto) vagy Legacy. A Legacy régi jumperes kártyára, pld SB- re, manuálisan mondjuk 5- re teszed jumperrel --> akkor a BIOS- ban az 5- öst Legacy- ra billented(mondjuk ez Live esetén érdektelen, csak ha esetleg van más jumperes kártya, akkor avval lehet variálni). Sok lapon van PCISlot direkt IRQ kiosztás is, konkrétan megadhatod hogy melyik fizikai slot hányas IRQ- t kapja. Hasonlóan, némelyiken a DMA- kal is dobálózhatsz.
További tippek : soros1- et szoktam meghagyni, soros2- őt és az LPT- t tiltom, előbbi az alacsony DMA- ra hoz nyereséget, utóbbi pedig felszabadítja az IRQ7- et.
PnP háló esetén pedig gyakran alkalmazok egy cselt, az IRQ9- et Legacyra teszem, akkor oda tudom hogy PnP kártya nem fog kerülni, de a háló érdekes módon nem foglalkozik vele, ekkor pont arra ugrik rá - csali, arra jó hogy ne kavarjon a 10 vagy 11- re, a VGA és USB környékén, valamint a háló jól műkszik a 9- en, némelyik más eszköznek meg gondja lehet vele (asszem a timerrel is láncolva van, itt csak óvatosan szabad kavarni).
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #75905 üzenetére
"Pl azt se vágom miért csinálja, hogy a tálcáról nem tűnnek el a bezárt progik kockái, csak a címük. Ha rákattintok az ott maradt üres elemre, eltűnik." - Ezt a Win98 SE szerette nagyon csinálni nekem. Nagy néha előfordult WinME-vel is.
-
-
arn
félisten
megmertem par regi hangkartyat rmaaval. [link]
-
válasz
FoxiestFox #75908 üzenetére
Valami ütközés van abban a gépben. Ha a Live driver amit felteszel jó, akkor ha behúzza az fődrivert, WDM/VXD, utána automatikusan tolja a kiegészítőket, persze a gameportot is. De ha már az alaplap PnP rendszere nem látja rendesen a kártyát, akkor nincs eszköz id amire behúzza.
-
Asszem hallottam valamit a DOS patchról, de nem használtam soha. Hát a Win98 meg nemtom, én feltelepítgetem ahogy szoktam, aztán műkszik is ahogy elvárom. Pont amiatt voltam kíváncsi hogy a Viás Tua lappal mit lép, szerintem teljesen stabil, amit ugye demonstráltam is 2 hsz- ban. Elképzelni nem tudom hogy itt a kollégák hogyan kavarják a telepítést hogy ennyi gond van vele. Az USB kezelés is jó a patch- al, 64GB pen is megy, sőt NTFS- re formázva is, meg az XP- s NTFS HDD- t is rendesen írja-olvassa.
-
-
Czo
addikt
válasz
balintka #75906 üzenetére
Erre igy nem tudok mit mondani, egyik problemat sem tapasztalom. Pedig semmi egyebet nem csinalok, csak feltelepitem, amit fel kell rakni, pont ugy, ahogyan 22-23 eve
Nekem stabilitas gondjaim se voltak, megfelelo hardveren tokeletesen mukodott. Anno a Win 3.1 sokkal de sokkal tobb GPF hibat dobott, teljesen standard alkalmazasok (word es excel) kozben. Ugyhogy ez egy #worksforme reszemrol
-
balintka
addikt
válasz
FoxiestFox #75905 üzenetére
Nekem is ugyanígy ott maradnak a kockák Win98 SE alatt. Megnyugodtam, nem egyedi gond akkor.
-
Sokat szopok ezzel a géppel sajna.
Pl azt se vágom miért csinálja, hogy a tálcáról nem tűnnek el a bezárt progik kockái, csak a címük. Ha rákattintok az ott maradt üres elemre, eltűnik.
Emlékszem hogy nem volt egy stabil cucc a 98, de ennyire szar sem volt.
Nyilván user error, de nem vágom mit csinálhatnék jobban.
Már ott tartok hogy megy rá egy xp, doshoz pedig dosbox.
Csak hát xp-s konfig már van, igaz laptop, és ott nem tudom megoldani a natív Voodoo2-t, hacsak nem PCI riserrel kivezetve a dokkból. -
arn
félisten
A w98se es a wme total egy kutya, az utobbi kicsit puccositott, de ugyanaz a katyvasz vegeredmenyben. Akkor lesz "stabil", ha eloszor osszeimatkoztad a megfelelo driverkombot, es betartod a szabalyait. Semmi koze sincs a hwekhez a stabilitasnak, a drvekhez annal inkabb. Konnyu olyan helyzetet teremteni, ami megfekszi a gyomrat.
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #75898 üzenetére
Ez elegge erdekes, mert ugyan nalam mas a datum (8-1-2000), de nalam vannak a Live-hoz driver fileok itt felsorolva es van Resources tab is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest