Hirdetés
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- DUNE médialejátszók topicja
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Fujifilm X
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nekem "furcsa", a vonalkod es a jumper settings kozotti resz. A pata csatlakozonal sincs cimke, ami esetleg pl Dell-re, vagy valami mas gyartora utalhat? Pl. az Apple driveokon sokszor volt sajat firmware, amik mashogy reportoltak ezt-azt (de, azokon Apple logo is volt/van).
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
1. ott van smart ikonja a bal also sarokban, ez az elso az ikonok kozott.
2. Ez ugyonugy a 4D040H2, amirol en is beszeltem, es nem a 4D040K2, ami van neki. -
Nem is tudom, hogy ez mennyire retro... Elkezdett rosszalkodni a nyomtatom, bar lehet, hogy meg mentheto
Sajnalnam, ha nem elne meg huszonotot
Mentsegere legyen mondv,a hogy a bal oldali a friss nyomat, a jobb oldali a tegnapi 
Szerk: hat nem kihagytam a kepet?!
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ha csak a hivatalos inflacios adatokat nezed, akkor az akkori 44k forintodert kb 75k forint a realis. Tehat, ez csak a hivatalos inflacio. Nincs benne semmilyen orszagon kivuli esmeeny (csokkeni gyartas, novekvo kereslet, stb). Szoval, ezt, igy, egyertelmuen nem lehet forint darab-darab alapon osszehasonlitani.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ax xbmc/kodi veletlenul pont python nyelvu plugineket kezel, igy hotziher, hogy lehetne hozza alkotni valamit. De en abban sem lennek meglepve, ha valami lcdproc/LCDd kompatibilis cucc lenne benne. Az osszes gomb, es cucc ami a feluleten van, az pedig minimum GPIO-ra kotheto emiatt szinten tutira bekotheto. Szoval, en nem tudnam magamnak nem megcsinalni
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ebbe tok jol bele lehetne rakni a Raspberryt

-
válasz
cbmfan
üzenetére
Nekem volt anno MX-es es AT3D is (meg a Rush elott volt Monster3D+ET6000 is, csak kellett a PCI hely, ezert lett Rush, majd ujra vissza a masik kombora, miutan egyik se volt igazabol azigazi
) , az MX-es nekem, jobban bejott. Mivel van nalam nehany a regen irt CD-kbol, elokerestem az egyiket, amin az anno tenylegesen hasznalt driver van kiirva. Egy probat szerintem meger: https://homokozo.czo.hu/old/3DfxRush-MXSVGA.tar.gz -
válasz
czundermák
üzenetére
Szerintem, rosszul szamolsz. A 20 pines ATX tapnal eleve osszesen 6A mehet 12V-bol mert osszesen 1 db sarga vezetek van benne. A sima AGP eleve elviheti ezt a teljes 1A-t, az extra labaknak igy nem fog mar 12V teljesitmeny jutni akkor, ha nincs 24 pines ATX, vagy 12V-s csatlakozo. Ezt tudtak abban az idoben a VGA gyartok is. Ezert leginkabb az extra kakaoval ellatott 3V3 labakat terheltek, illetve csak az alap 1A-val szamoltak 12V-nel. Amikor megjelent a P4 extra csatlakozoja, 12A/12V csatlakozassal, az azutani korszakban szuletett AGP Pro kartyakon volt a VRM nagyreszt a 12V agra kotve. En lattam olyan korai AGP Pro ATI kartyat anno, aminel semmi nem volt kotve a 12V-re, minden a 3V3-on volt.
Szoval, technikailag, egy ilyen lapon, ahol nincs extra power, az AGP Pro-nak nem sok ertelme van. mert 1A/12V ott van a sima AGP reszen, az extra teljesitmenynek mar nem jut fedezet, a 3V3 es az 5V agat pedig szlopalja eleve minden alkatresz az alaplapon, ezzel is kaoszba tolva a stabilitast.
Szerk: az AGP Pro az "extra" keretet ad, Az alap AGP 3V3/6A melle megjelenik extra 3V3/7.6A, az alap 5V/2A marad (nincs extra 5V rail az AGP Pro csatlakozon) es az alap 12V/1A melle bejon tovabbi 12V/9.2A. Viszont ennek bemeneti oldalon is meg kell lennie. Itt jon az, hogy max 6A lehet 1 db ATX labon, es van osszesen 1 db 12V lab (6A), 4db 5V lab (24A) es 3db 3V3 ag (18A).
Szerk2: Meg talan valami GeForce 256 kartyabol is lattam anno olyat, ahol volt ugyonazzal a chippel szerelve Pro es nem Pro AGP-vel is a kartya. a Pro kartyan 3V3 ag volt terhelve mindenre, a nem Pro kartyan meg a 12V/5V vonal. Gondolom az elobbi azert volt "workstationbe" valo, mert a workstationbe elivtte a 12V keretet pl a HDD, igy jobb volt a GPU-t 3V3-rol jaratni.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Az AGP Pro kartyadnak a 3V3 vagy a 12V kell inkabb? Ha 3V3, akkor ott is van eleg kakao a tapban? Ez pont az az idoszak, amikor ezek a lapok katasztrofalisak voltak. Nem veletlen jott a 12V-os csatlakozo, majd az ATX AUX csatlakozo, ami vegul a 20pin 24-re boviteseben csucsosodott ki.
Nekem anno, tobb ismeros szivott valami Athlonos Asussal amin a lapra merolegesen egy extra nyakon volt a VRM. Se 12V, se AUX csaltakozo... Eros proci es eros VGA eseten garantalt volt az instabililtas. A korabeli media is tele volt azzal, hogy nem szabad megvenni. Probalom kitalalni a nevet, mert az egyik alaplap 10+ evet szolgalt "szerverkent" lefelezett orajellel... Ugy stabil volt.
Szerk: megvan... https://theretroweb.com/motherboards/s/asus-a7v133 Nos ez, egy katasztrofa volt a maga idejeben.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Mit jelent az, hogy eros? A CPU valszeg az 5V-re van kotve, de az AGP-hez 12V es 3.3V megy extrakent. Nyilvan a lapon alig van 12V hasznalo, szoval az ott erkezo max 6A, az akar jo es eleg is lehet az AGP Pro-hoz.
Nincs rendes tapod, ami nincs megpiszkalva es lehet hinni az adatlapjanak?
-
válasz
czundermák
üzenetére
Milyen tappal probalod? Az ATX csatlakozo egyebkent alapvetoen "eros", marmint, mindegyik labon atmehet 6A. Igy 5V-bol van 4 lab is a 20-as csatlakozoban, ott meglehet a 24A, 3.3V-bol meg 3 van ha jol szamolom, abbol is mehet 18A.
-
válasz
Rowon
üzenetére
Igen, az egy ferrit gyuru. Alapvetoen ha nem hosszu a kabel, akkor nem feltetlen kell ra. Ha rajta van, az soha nem ront. Belulrol egyebkent, kb igy kellene kineznie a kabelnek:

Jol latszik rajta, hogy az R G B az egy "mini" koaxialis vezetek a kabelen belul.
szerk: a kepet googlebol szereztem, nem sajat.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mar mondtam, hogy adok kolcson 5775C-t, ha nem olod meg, es hozol valamit, amit be tudok annyi ideig rakni a filmnezosgepbe.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az 5775C pl. elvileg unlocked (bar en soha nem probaltam, meg overclockolni se, nemhogy barmi mast allitgatni).
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
A maga idejeben siman kaphato volt, en is vettem belole. Inkabb azert latsz keves desktop Broadwellt, mert azon a ketto modellen kivul nem volt semmi mas, igy csak a "felso kategoriaban" indult.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A startup javitas elivleg csak a bootot tenyleg erinto dolgokat (efi stub, boot scetor, kernel, hal, kernel modu driverek kikapcsolasa) tudja javitani, szoval azert nem para, ha nem tud egy humanoid letorolt filet visszarakni. A humanoid aki letorolte, tudja mit torolt le, majd visszarakja
Ezt jol mutatja a peldad. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahogyan a Linux is betolti a microcode csmagbol az ujabbat boot kozben a prociba, ugy a Windows is betolti, mert a Windows update is tartalmazza ezeket. A BIOS-ban levo kb, csak ahhoz kell, hogy el tudjon kezdeni bootolni az oprendszer.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Hja, hat a Te Skylaked, es a 9. generacios Skylake procik pl (pl. i7-9800X) meg tamogatottak az MS oldalarol. De a te procidnak es az osszes meg tamogatott Skylake procinak lejart a security tamogatasa 2023 vegen, tehat ha megint talalnak valami security fiaskot, akkor arra mar nem lesz microcode javitas es valoszinu repulni fog a kovetkezo Windows releasebol a CPU.
-
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Mire gondolsz konkretan, az Intel ME-t hivod annak? Ez az eszaki hid kepessege peldaul, igy a Core2 eseteben az alaplapon van. Nehalemtol koltozott az eszaki hid a prociba, igy az Intel ME is.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Nem tudom. Nekem anno cinebenchnel tunt fel, hogy mas ratio jon ki a single-thread - multi-thread benchmarkok pontszama kozott, ha kozel idle a 2. mag, illetve ha terhelve van a 2. mag, azutan kerestem, hogy ez ez lehet. Gondolom, amibe gyarilag ilyen prockat raktak, oda azert raktak, hogy ez a feature menjen, igy gondolom, benne van a BIOS-ban ehhez a support.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Ezek az adatok egyebkent valodiak? A T9500 tamogatja az IDA-t, amivel 200-400 MHz-ket boostolnak a Core 2 mobil procik. Ezt kb az osszes "nagy" proci tudja, igy a tiedben levo T9500 is. Ez lett kesobb (Nehalem) tovabb upgradelve, belerakva a desktop procikra es atnevezve Turbo Boostnak. Azt hiszem, a Yonahokkal erkezett, mintha a T2000 mar tudta volna, de a T7000 sorozatu C2D-k es a T9000 sorozatuak is tudjak. Nekem is tudja a T9500-os.
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ugy irod meg a programot, hogy "jo" legyen. Pl a Game Boy -nal 32k a ROM, es a mapper a 32k felso 16k-jat tudja csereberelni, tehat az also resz, az fixen, az elso 16k a ROM-bol, a felso reszt pedig cserelgeted. Igy ha a cseret vegzo/kezelo rutint az also 16k-nyi, teruletre teszed, akkor lapozas utan onnan tudsz ugrani a kovetkezo 16k-ban levo kodra illetve kezedlni onnan adatot. A Game Boy Color ugy bovitette a korabbi 8k Video RAM-ot 16k-ra, hogy az egy darab 8k RAM ablak alatt tudtad csereberelni 2db 8k Video RAM lapot. Az eszkoz "GPU" termeszetesen barmelyik teruletet elerte kozvetlenul, tehat tudott spirteot, vagy tilet rajzolni ugy, hogy a CPU-hoz a masik bank volt belapozva. De ugyonigy lett bovitette a 8k "sima" RAM is 32k -ra. A 8k elso fele (4k) fix, es a masodik 4k-t tudod lapozgatni.
Az Enterprise 128-nal, a 64k van felosztva 16k lapokra es ezeket lapozgathatod, akar mindegyikbe belapozhatod a 0-as lapot. A gep oprendszerenek a rendszerhivasai is ugy mukodtek, hogy amikor meghivtad, akkor elmentette mi van belapozva, majd belapozta sajat magat, vegul elvegezte a rendszerhivast, vegul visszalapozta azt, ami be volt lapozva.
Szoval, itt alapvetoen ugy irtad a kodot, hogy tudtad, hogy hol vagy es nem "sajat magad alatt" vagtad a fat, hanem mask lapot lapoztal be.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Gondolom a 2 db GPU az kozvetlenul x8-on van es nem x16-on, vagy van benn egy x16-os pci-e bridge, ami tovabbi x16-okat csinal. A PCI-e eseten elegge szabadok a lehetosegek, igy hivatalosan lehet bridgeket berakni, de maguk a savok is szabadon mozgathatoak. Technikailag semmi sem tiltja, hogy a lehetseges 16 db PCI-e lanet, tobb slotra osszak. Tehat, barmikor elojohetett volna oyan i915-os chipet tatartalmazo lap, amin 1db x16 helyett, lett volna 2db x8, vagy 4db x4, vagy az x1-ek/x8-ak tetszoleges kombinacioja. Tehat, ebben, semmi nehez nincs.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
A floppy kabelek "standard" protokollja eseten 1 kabelen log az osszes floppy es a driveokat jumpereled. A PC-s floppy kabel kb. ugy eroszakolta ezt meg, hogy minden driveot 1-es drivenak kell jumperelni (sokon ott volt a jumper) es a kabelen van csavaras, ami a kabel veget "visszarakja" drive 0-ra.
-
válasz
Tothg86
üzenetére
Borland/Turbo C es a Pascal is viszi ezt. A Windows 3.1 kernel.exe debuggere is tamogatta ezt.
Szerk: pl. ha van fenn a DOS-hoz mode, akkor mode bw80 atkapcsolj az MDA-ra a DOS kepet. Ezutan pl ha turbo pascalt inditassz akkor az ott fog megjelenni. Ha itt vadaszol valami ega/vga grafikat hasznalo peldaprogramot, akkor az meg rajzolni a VGA-ra fog. Igy tolhatod a debug infokat printelve az MDA-ra, es lathatod a futo programot kozben a VGA kijelzon. En pl. leginkabb erre hasznaltam a multban.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A BSEL labakon JELZI a proci, hogy mit szeretne. Tehat ezek a labak belul, a procin belul vanak GND-re huzva ezekben az esetekben. Azzal, hogy letakarod a labat es megpiszkalod a lapot, azzal a jelzest kapcsolod at, amit a CPU mutat magarol. Tehat olyan lap kell, ami ezt ismeri. Az a lap, ezt csak "overclokcoltan" ismeri, tehat kezzel erheto el ez a sebesseg. Ugy sem ment neked?
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Barmi megeri. Ha te csak es kizarolag halvanypiros fogpiszkalot tudsz/akarsz hasznalni, akkor egy Bentley csereje is megeri halvanypiros fogpiszkalora, ha eppen arra van szukseged. Szoval, ezt neked kell eldonteni, hogy neked megeri-e, nincs olyan univerzalis kulso dolog, ami ezt eldontheti helyetted.
-
válasz
Tothg86
üzenetére
Alapbol csak az AT-tol van az alaplapi BIOS-ban HDD vezerlo kod. Az MFM kartyadon kellene lennie valamilyen ROM szeru chipnek, ami a BIOS extensiont tartalmazza. Milyen kartyad van? Ha nincs rajta BIOS extension, akkor az valoszinu 286-hoz keszult, vagy olyan XT-hez, ahol a gyarto belerakta ezt is az alaplapi ROM-ba (nem volt megszokott).
-
válasz
KROK640
üzenetére
Az a baj, ha AGP kartyat nem PCI vagy PCI66 modon akarsz hajtani, akkor egy csomo olyan dolgot is meg kell oldani, amivel ezekben az esetekben nem kell foglalkozni. Pl. az AGP texturazas. Azert volt vegtelen sok kompatibilitasi problema azokkal az eredendoen PCI-e lapokkal, amikre tettek AGP-t, mert melyik bridgenek hogyan sikerult ezt megugrania... Es azert mukodtek pl a Voodoo kartyak, mert pl a Voodoo 3 egyaltalan nem tamogatja kb az AGP funkciokat, a Voodoo 4 meg az elso bus bicsaklas utan kb kapcsol vissza PCI modba. Szoval, sokkal sokkal nehezebb azt rendesen megcsinalni.
-
válasz
Pikari
üzenetére
En soha nem lattam 1366x768-as monitort. Max, szerintem, TV-t (ezeket cimkeztek HD readynek, nem?). Fura ez a statisztika.
Monitorbol, szelesvasznubol vagy 1280x720 vagy 1280x800 amivel talalkoztam, meg efelett, 1440x900 vagy 1680x1050, de monitorkent, ez a 768 soros, szelesvaznu, ez nekem kimaradt.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Itthon tobb nagysagrenddel tobbe kerul, kinabol par dollarert gyartanak. De mar az USA is olcso lett, nekem a mult heten jott meg az USA-bol az oshparkbol rendelve egy marek (kb 15-20 darab) gameboy carthoz valo 32/44 pines ROM to flash adapterem, $12 volt, naluk a postazas ingyen van.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem remlik, hohgy Coppermine eseten nem kell annyi ciklust varni, amikor switchels mmx es sse kontextus kozott. Nem tudom hirtelen elokeresni, de remlik valami, hogy Katamainal minimum kb. 10 cpu cyclenyi nop kell, mielott SSEzhetsz, mig copperminenal mar ezt javitottak (ekkor meg assemblyztem). A Tualatinnal meg a cache controllerrel piszkalodtak, mintha megkapta volna a P4 cache kontrolleret. Szoval, mindegyiken tobb valtozas tortent, mint a Prescott es a Cedar Mill kozott.
-
válasz
Pikari
üzenetére
O, rajottem! Pentium 2-bol volt 2 fajta, Pentium 3-bol pedig 3 fajta! A Pentium 4-bol pedig, akkor, 4 fajtanak kellett volna lennie, de csak 3 lett, mert az utolso Cedar Mill, az csak egy die shrinkelt Prescott. Mivel nem sikerult a 4, igy aztan kirugtak mindenkit, es valasztottak egy uj nevet, mert a Pentiumot elrontottak!
konteo lvl vegtelen! 
-
Egen, itt sincs meg semmi a FET-eken... Ennek a lapnak csak 1 baja van, a RAM melletti kondi annyira kozel van a RAM-hoz, hogy szinte hozzaer... Namost ugye RDRAM... tehat annak a ketto kondinak, sajat radiatora van.
-
válasz
czundermák
üzenetére
32 bites RIMM-et, csak Dell Workstationben lattam anno, nem is gondoltam, hogy consumer cucc is volt belole. Nem is vagytam ra, nekem boven jo volt ez a konfig, amit itt is mutattam. Kihuztam vele kb a teljes P4 erat, igaz, csak volt 2 alaplap (TH7 es TH7II es 3 4 proci (egy a TH7-ben es 3 a TH7II-ben).
-
válasz
KROK640
üzenetére
A CPU MHz es az FPU MHz pont azt jelenti a Landmark dokumentaciojaban, hogy ha az eredeti AT ilyen gyorsan jarna, azaz lenne benne egy 10823 MHz CPU es 41820 MHz FPU, akkor szamolna ki a tesztet olyan gyoran, mint ez a gep. Ez a szoftware a CPUID elotti diokben jelent meg, igy minden olyan procit 486-nak mond, ami tudja a 486-ban erkezett extra utasitasokat, amik nincsenek benne a 386-ban. Mivel nincs CPUID, ezert az orajelet is "megmeri" es az az algoritmus amit erre hasznal, nem mukodik megbizhatoan ha tul gyors a CPU. Raadasul 16 bites kodot futtat, igy egy Pentium Pro-t (es utodait) lassabbra meri, mint egy egyezo orajelu Pentium/PentiumMMX-t.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Pedig, az a "legfiatalabb" eszkoz... Marmint, az elso par kep, az egy HP PhotoSmart 618 nevu szornyeteggel lett love, ami 2000ben jelent meg. Szerintem valamikor az elejen. Az utolso kep pedig egy 2003-2004 koruli Fujitsu-Siemens PocketLoox 720 tipusu PDA-val, ami rault a smartphoneokban van kamera, akkor legyen abban is vonatra, es kapott egy 1.3 megapixeles katasztrofat. Ja vaku is van rajta, de nem akkor villantja, amikor tenylegesen exponal, igy nem er semmit

-
válasz
ata99
üzenetére
Nem kevered az EEE-t az OLPC projekt cuccaival? Az Asus termeke soha nem akart afrikai "csoda" lenni, leginkabb csak ramutatott arra, hogy piaci alapon is keszitheto, az OLPC-vel versenyekeps termek, minimalisan az OLPC ara felett anelkul, hogy egy alapitvany elnoksegi tagjainak a zsebebe vandorolna a penz es minden hardware veszteseggel lenne eladhato. Az elso Asus EEE-k egyebkent 256 MByte memoriaval keszultek. Az EEE+Win7 starternek is eleg volt ott 512, meg az XP-nek 256 MByte RAM, mert a cel az volt, hogy bebootol a gep, elindul a webes (activex) terminal kliens es csokolom, erre pedig, boven eleg volt az a minimal hardware, ami benne volt.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, pont erre talaltak ki ezeket. Egy vastagabb terminal server client. Ezert van benne low power CPU, keves RAM, ezert olcso. Soha nem akart az rendes szamitogep lenni. Nekem pl a rackszekrenynel volt kedvenc felhasznalas, mikozben soros kabelen logtam valamelyik switchen vele. A sima laptop nagy arra hogy tartsam is, meg hasznaljam is. Pl. a netbookok elott, erre egy Jornada 720-at hasznaltam, Linuxxal
Ennek pl volt soros port a seggen, PCMCIA foglalata, amibe vagy Ethernetet vagy WiFi-t dugtam.A kepek rosszak, mert a kornak megfeloen kaputelefonnal (HP PhotoSmart 618 vagy FuSi PocketLoox 720) keszultek.
-
-
Ez nalam most valami noname RAM. Eredetileg Crucial volt benne, de ismeros vett ebayen valami 4GB-s DDR2 800-at es az nem ment a gepeben... Ez meghat ugye Apple, ha ez egy jo DDR2-800, akkor a gepek nem valogatnak, jo lesz bele, ugyhogy kicsereltuk. A PC megette a Crucialt, az Applenak meg tok mind1, amig a RAM az RAM es amig az DDR2...
Szerk: a RAM chipen 2015-os feliratok vannak, szoval 2015-ben lehetett ez.

-
válasz
hobizoli
üzenetére
MIvel a 24H2 CPU igenye nagyobb, mint a korabbi Windows 11 igenyek voltak, igy siman lehet, hogy hasznalnak valamit ami nincs a korabbiakban. Ennek kene kb a normalisnak lennie, nem veletlenul pakolgatjak az ujabb instructionokat bele a procikba, nem 15-20 evvel kene elkezdeni hasznalni ezeket, hanem kb 1-2 even belul nelkulozhetetlennek kellene lenniuk.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem mindenki veszi egyforman, nekem 2012-ben 8 GB volt az iMacban es 6 GB a MacBook Pro-ban, meg 2018-ban is 8 GB-vel vettem a MacBook Pro-t ujonnan (ekkor "egyesult" a desktop es a mobil vonal es ezek utan mar csak mobil gepeket vettem), mert nem latszott az, hogy ez keves lenne. Egeszen 2023-ig nem is volt keves, ott is csak azert, mert az Applenal visszadobta az App Review Team az appomat azzal, hogy az eltero keszulekeknel eltero tartalom szerepel a screenshotoknal. (igen, eltero, mert realtime kozlekedesi adatokat mutat es nyilvan ha egymas utan elinditom az iOS simulatorokat, akkor azok nem egyszerre fognak futni es nem fogjak ugyonazt mutatni. Nos, akkor elinditva minden iOS Simualtort (3-4 kjielzofelbontasu iPhone es 2-3 iPad) hamar bebizonyitotta, hogy 8 GB RAM keves (ezt az egy esemenyt leszamitva egyebkent, abszolut tokeletesen elheto volt a 8 GB RAM). Ugyhogy par hettel kesobb le is lett cserelve egy ujra, amibe 36 GB-t kertem.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahhoz, biztos, hogy volt rendes Windows 7 es Vista driver, Aeroval es minden finomsaggal. En is ugy hasznaltam.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A 3150 az nem PowerVR, GMA950 "leszarmazott" (kb ugyonaz). Szerintem, kevered az 500/600/3600 sorozattal, azok voltak PowerVR-ek. A GMA 950/3150-hez leteznie kell Windows Vista drivernek, amivel megy az Aero, a GMA500/600/3600-hoz pedig van rendes Windows 7 driver is, amivel megy a h264 dekodolas is, ami koranak osszes tobbi GMA-jabol hianyzik. En projekotrhoz hasznaltam filmnezos gepnek Atom+GMA500 kombot egy idoben, pont a h264 kepesseg miatt. Szerintem, amire kitalaltak, arra remek vasak voltak.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
2004-5 ota csak vezetekmentes keybaordom van toluk, azokkal nekem nincs bajom, igaz, nem lattak PC-t soha. Nem is emlekszem pontosan, hogy mikor jelent meg az elso Bluetoothos keyboardjuk.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nem A1243? Nem remlik, hogy let volna 1234, a 1243 az pedig a sima, nagy (numerikusos) alu keyboardjuk, 2007 korultol szerintem '15-'16-ig?
-
Egy ismerosnek kellett turnom egy regi PowerMac-ben is mukodo, PCI-e Broadcom Wi-Fi kartyat, igy elovettem ezeket, meg a MiniPCI-e - PCI-e adpatert is. 3 kartya utan feltunt, hogy egyik sem latszik az Thunderboltos PCI-e dokkoloba rakott adapterben, ennyi hibas kartyam pedig, nem lehet. Szoval, elo kellett turnom az egyik regi alaplapom, amin van Mini PCI-e, amit ugyan soha nem hasznaltam rajta. De szerencsere megy benne. Vagy 10-11 eve nem volt ez a lap bekapcsolva, nem csoda, hogy nulla volt benne a gombelem. Ki hasznalt anno Intel alaplapokat? Ime egy Intel DH77EB + i7-3770 es 4 db 4 GB 1333MHz orajelu Kingmax DDR3.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nem mondanam. Wrapper az, amikor csak az adott valamit kell, es az emualcional kell az egesz kornyezet. A WINE az egy wrapper, mert nem emulalja a teljes kornyezetet, lasd sok WINE specifikus "dll", amit az eredeti "dll" helyett hasznal, hiszen ott is wrapper kod van. Pont ahogyan 20 eve a glide wrappereket is glide wrappernek hivtuk mert nem 3Dfx emulator, hanem csak a glide dll hivasait implementaltak, igy az, csak egy wrapper (ha emulator lenne, akkor az eredeti glide dllnek kellene mukodnie).
A wine egy wrapper, a pcem86/qemu azok pedig a komplett kornyezetet emulaljak, eredeti, modositatlan koddal.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nekem csak annyi remlik, hogy megmondta, hogy hol hany kg lehetnek

-
válasz
hobizoli
üzenetére
En megkerstem a csatlakozo gyartoi speckojat, es a hozza specifikalt AWG-ju kabel maximalis terhelhetoseget, igy jott ki a 7 A, mivel 3-3 12V es GND pin van a 8 pines dugoban, azert innen jon a 3-as szorzo es 12V-rol beszelunk, innen jon a 12. Egyebkent, ugyonez a belso fem csatlakoz van a 6tus PCI-e aramdugoban is, es abban is 3 db 12V lab van es 2db GND (+sense, ami szinten GND).
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Elvileg azert olvad, mert "nem jol van csatlakoztatva" es ott megno az ellenalas, az pedig hot termel. Illetve, ha 1-2 csatlakozo belul kiesik, akkor ugye megnovekszik a tobbi labon is az aram, ami viszont felemegy a specifikacioban irt erteknek, igy valszeg ott is no az ellenalas es ott is termelodik az extra ho. Szoval, ha hulyen van bedugva/ki van csuszva/rosszul all, akkor eloallhat olyan is, hogy attol a teljesitmenytol is leeg a csatlakozo, ami siman atmenne a 8 labu regi csatlakozon.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Ha erre felrakod a 2db 8-asat, akkor oda nem igen kell az extra csatlakozo sem. Mert 2x8pinen 504 W (6x7x12) mehet at, ugy pedig, nemhogy csokken, hanem foloslegesse valik ez az uj szornyetek.
Nekem valoszinuleg, a vilag jelen allasa szeirnt soha nem lesz ilyenem, mert ha bele is tudnam dugni a gepbe (vegulis van kulso PCI-e hazam), de nincs hozza driver.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
En, sajat szemmel, nem lattam meg elegni. De a net tele van mindenfele elegesrol szolo dologgal, ahol eleg ez akkor is, ha egyenesen van, akkor is ha derekszogu a csatlakozo, akkor is, ha hosszaban van, akkor is, ha keresztbe, sott akkor is, ha csak ragondolsz... Nem tudom nem ajanlani, mert ez van... tehat ha ez van a kartyan (marpedig, ez lesz a kartyan), akkor ezt kell majd hasznalni.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
AI-hoz hasznaltunk cegesen 3090Ti-ket, ott volt amin mar "ez" volt. Azert idezojeles, mert az nem teljesen ez volt meg, a plussz 4 csatlakozo nem volt rajta. Az nVidia a 40-es sorozattol ajanlja ezt szerintem a gyartoknak, es a nagy kartyakon van ez jellemzoen, a kisebbeken a sima PCI-e power csatlakozo. Sok kartyahoz adnak egyebkent atalakitot.
Ezt meg offba irom... Amikor eloszor hallottam a leego csatlakozoktrol itt, azt hittem, hogy mindenki visszaugrik a regi 8tus csatlakozora es ratoszunk meg 1 vagy 2 8 tus csatlakozot a kartyara... de nem... toljuk ezt a hitvany, ujfajta csatlakozot es mindig, mindenkinek baja van belole.
-
válasz
Pikari
üzenetére
En hosszu-hosszu evekig hasznalom ezeket, ezert fontos, hogy a gyarto ne legyen "geci" es ne rakjon ossze limitalos szornyusegeket. Nem emlekszem mar, hogy az MBP-ben gyarilag 2x1 vagy 2x2 volt, de szerintem, 2x1. Az igen hamar (szerintem even belul) atugrott 2x2-re, majd ezzel a mennyiseggel hosszu evekig elvoltam (a notebook nekem akkor, masodlagos gep volt, csak akkor hasznaltam, ha nem ultem az iMac elott) es talan 13-14 korul kerult az egyik 2 GB modul helyere egy 4 GB modul, igy novelve 6 GB-re az elerheto memoriat. Mivel SSD volt benne a 0. perctol, igy tulajdonkeppen ez tokeletes masodlagos gep volt majd 10 even at.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ez egy erdekes gep. A proci 2006-os (nekem a 2006 januari iMac-ban volt T2500, ez volt az elso Inteles modellje az Applenak), a chipset viszont a Santa Rosa Refresh vagy micsoda kb 2007-bol, amibe mehetne Core Duo helyett Core 2 Duo, raadasul a Penryn is. Es ezt, valaki megvette 2008-ban? A 2008-as MacBook Promba van 965-os chipset es T9500. Itt maga a proci elerheto volt 2008 elejetol.
En tuti, hogy lattam a CoreDuo-k mellett hasznalt chipsetet (945) valamilyen M-es procival es Core 2 Duo-val is meg Pentium DC-vel is (mondjuk, nem tudom, hogy socketes vagy forrasztott volt, mert ebben az idoben sokan kezdtek el forrasztani a procikat). Pl. a C2D-t elegge elgyepalta, hogy BIOS-tol fuggoen vagy 2 vagy 3 GB lehetett a maximum hasznalhato memoria, mig ha nem olcsojanoskodik a vendor, es rendes chipsetet rak bele, akkor szaguldhatna a Penryn 8 GB memoriaval.
Új hozzászólás Aktív témák
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motoros topic
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Napelem
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- Formula-1
- VGA kibeszélő offtopik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 700W
- 153 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Sajnalnam, ha nem elne meg huszonotot

konteo lvl vegtelen!