Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #102490 üzenetére
Igen, a haveri körben is 2006-2007 körül jelentek meg egyre inkább a C2D-k, és bizony láttam, hogy - főleg ha tuningoltak is, márpedig OC-ztak, mert jól lehetett - az Athlon XP-s 2669MHZ ide vagy oda, kezdenek elhúzni mellettem.
Úgy 2008 végefelé pedig egyre több el nem induló címmel is találkoztam, és megfogalmazódott bennem, hogy eljött a csere ideje. Mégis 2009 őszére sikerült csak, de akkor már nagyon elkerülhetetlen volt. Ígyis a végefelé (utolsó bő félév) már nem is játszottam csak netezésre használtam kizárólag.#102488 Pista0001 : Korhű lehet az. Nálam pl érdekes átfedés volt, ugyanis az Athlon XP-s korszak legvégén már Win 7-et használtam (az utolsó 3-4 hónapban), ugyanakkor a Phenom 9500-at - ami ezután jött - először Win XP-vel kezdtem használni, és csak egy bő hónap után került fel rá a Win 7.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
válasz Pista0001 #102498 üzenetére
Játékok tekintetében 1-2 AAA cím, ami nagyon menő akart lenni, az volt dx10-es, de minden más egyéb directx9-et, vagy openglt használt. Olyan 2014-15 körül kezdtek tömegesen áttérni a fejlesztők dx9-ről dx11-re, amikor az xp kompatibilitás már nem volt szempont.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pista0001
addikt
-
Pikari
addikt
válasz Pista0001 #102495 üzenetére
A Vista kimaradt, a vista sosem érte el a 25%-os részesedést, ezért a dx10-re sem érte meg anyagilag fejleszteni. Kb 2011-ig volt 50% fölötti részesedése az XP-nek, utána a helyét a win7 vette át, amiben meg már dx11 van.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pista0001
addikt
válasz FoxiestFox #102489 üzenetére
2009-re már biztos beért. Én is ezért akartam kipróbálni, de csak egy E2180 jutott, azon nem volt túl acélos. Amúgy a Milleniumot is szívesen megnézném, az Athlon XP-re pont jó lenne, elvégre az kb akkor jött ki, amikor a Millenium kifutott. Igazából mindkettőnek az az átka, hogy túl jó lett az utódjuk, főleg visszafelé kompatibilitásban. Annó a P2 400-as Compaq sff-et is XP-vel használtam, sose volt rajta régebbi oprendszer sem 9x, sem NT vonalról.
-
Pista0001
addikt
válasz KROK640 #102485 üzenetére
Nem hiányzik egyik sem. A Vistát megnéztem korban hozzáillő hw-en a közelmúltban, nem nyűgözött le. Annó 2006-ban Athlon XP-m volt, TbredB 2400+ 1 giga rammal, Via chipszetes MSI lapban, 256 megás Radeon 9600pro-val, szóval fel se merült a Vista. Már ha megvolt már akkor... Korábban volt egy MSI 965-ös lapban 2 GHz-es Northwood szintén 1 giga rammal és 128 megás 9800pro-val, de betörés során elvitték. Még jó, hogy az addig használt P2 400-as Compaq sff gépem megvolt még, alap netezésre, filmre továbbra is tudtam használni.
2008. végéig húzta aztán az Athlon XP, egy 3000+ Athlon 64 váltotta nForce4 lapban GF6600GT-vel és szintén 1 giga rammal, ezzel se merült fel a Vista. Később fejlesztettem 2 giga ramra és HD3850-re, de így is maradtam XP-nél. 2010. elejére aztán már Athlon II X2 lett 785G-vel, 4 giga rammal és a HD3850-nel az előző konfigból (aztán az IGP-vel is egy ideig), ezen már 7-et használtam. Ez a konfig volt aztán az ellopott gép utáni második legrövidebb ideig, ugyanazon év őszére már i5-760 volt P55-ös lapban, a 4 giga rammal az előzőből és HD5770-nel, természetesen ez már csak 7-est látott. 2012 végén kapott 8 giga ramot és HD7870-et, de a 8-as ugyanúgy nem merült fel, mint az Athlon XP-vel a Vista, pedig ebben az esetben a hardware elbírta volna.
Minden új oprendszernér kivártam, csak akkor váltottam, ha jó volt a sajtója.
-
Pikari
addikt
válasz Pista0001 #102486 üzenetére
Költői kérdésed összefoglalta, hogy a directx10 nevű dolog miért nem történt meg soha.
Helyette directx11-et használva dx10 feature level mellett (mind a mai napig így divat használni a dx11-et), esetleg opengl-t használva.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
-
válasz FoxiestFox #102489 üzenetére
Jó a Vista, fent van egy gépen, nincs vele gond.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz Pista0001 #102488 üzenetére
Igen, a 2006- os vas a szegényebbeknek nosztalgikus lehet a Win7 korszakra is.
DX : SSamHD- t próbáltam nemrég. HD6850+XP(+DXMedia 2010 kell hozzá), nemrossz, viszont W11+GTX1650- el látszik az előny, több FPS, szebb kép, ultrára lehet húzni, tipp hogy a valós DX9 vs 11 közrejátszik. A gigantikus 6870- el XP alatt is jobb lesz sztem, sokkal gyorsabb kártya, cserébe még hűvösebb is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
A Vista ma, retrózni, egy tök jó OS.
A maga idejében is leginkább a driverek hiánya és a régi hardveren rossz sebesség volt vele a gond, nem az, hogy ne lenne stabil, vagy jól használható.
Tény, a Win7 mindenben tudott javulni, és a driverek is beértek addigra, de ha most valaki egy korai DX10 gépet akar, szerintem játszik a Vista, már csak a mellőzöttsége miatt is érdekesebbé lehet tenni vele egy gépet, mint építeni egy n+1 Win7 kombót. -
Pista0001
addikt
-
-
KROK640
nagyúr
válasz Pista0001 #102480 üzenetére
A Win7 tökéletesen feleslegessé tette a Vistát, ugyanolyan szép volt, csak kicsit talán még divatosabb is, sokkal kisebb volt a gépigénye, miközben funkcionálisabb volt.
Jah, és az utolsó Wineows volt, ahol még ki lehetett kapcsolni a frissítéseket, és nem kellett X naponta azon aszalni, hogy vajon most mit fog elb*szni a következő frissítés?A 8-al nem vesztettél semmit, csak érintő kijelzővel volt jó, gépen szenvedés az egész. Látszik is, a végére már egész Windows 7 szerű lett, csak sokkal-sokkal csúnyább kivitelben.
-
-
arn
félisten
válasz DarthSun #102475 üzenetére
Sebesseg szempontjabol kb 3x ugrasok vannak (bench szinten mindet vegigteszteltem dos alatt), illetve a hang korszakonkent mas, ahogy fejlodott a dolog. A vga+sb elotti korszak nem erdekel.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz Pista0001 #102477 üzenetére
Epp ez a lenyeg, hogy az elozo kort a valtaskori csucsgeppel fedem le, a kompatibilitas igy perfekt es a sebesseg ki van maxolva. A bena wineket kihagyom (millenium, vista, win8). Par eve meg win7en dolgoztam igazabol azt is nehez nosztalgikusnak nevezni.
tehat a 98as build a 95-98 idoszakhoz keszul, a 2001es a 98-2001eshez.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
Pista0001
addikt
válasz DarthSun #102478 üzenetére
A tömegekbe tartoztam, kimaradt mindkettő. XP-t használtam 2009-ig, 7-re gyakorlatilag azonnal átálltam. Aztán maradt pár évvel ezelőttig, amikor 10-re váltottam. Illetve 2016. körültől a Linux került előtérbe, másodlagosan használtam Win 7-et olyan funkciókra, amit Linux-szal nem tudtam megoldani. Vistát egyszer próbáltam a közelmúltban, de nem tetszett, inkább 7-est teszek 2006-2009. közti normálisabb gépekre, ha úgy adódik. A 8-at azóta se próbáltam, sem a 8.1-et. úgy tudom, utóbbiba visszatették az összes olyan funkciót a 7-ből, amiért "hisztizett" a nagyközönség.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #102478 üzenetére
Vistát nagyon rövid ideig használtam, gyönyörű volt, elképesztő gépigénnyel a maga idejében.
Visszatértem gyorsan XP-re mert sok programmal sajnos nem is volt kompatibilis, és inkább XP-n csináltam Vistás kinézetet. De már az SP3-as időkre az XP gépigénye se volt kutya, kezdetben 64MB RAMmal is beérte, a végére meg erősen ajánlott volt az 1GB.
Aztán mikor kijött a Win 7, akkor némi tesztelés után rárepültem.
WinXP-t 2001 októberétől 2009 decemberéig használtam.
Aztán jött az eddigi leghosszabban használt, valaha készült legjobb Windows a Win7 amit egész 2021 márciusig használtam. Ment volna tovább is, csak az új gép rákényszerített a 10-re sajnos. De Win7-et ígyis tovább használtam mint WinXP-t és Win10-et együtt véve.A Win8-al rövid viharos viszonyom volt. Emlékszem egyszer a munkahelyi gépemre is az került, bent maradtam fizetetlen túlórában visszarakni a Win7-et magamnak Barátnőm viszont szerette a 8.1-et.
-
-
Pista0001
addikt
A vége fura nekem, 2006-ban már jött a Vista, 2012-ben meg már a 8, de végülis az XP meg a 7 még bőven támogatott volt. Emellett tény, hogy a Vista es a 8 pont a két legmegosztóbb Windows volt, amikre tömegek nem voltak hajlandók váltani. Talán pont ezért lehetne ezeket is telepíteni (szerencsére ebben az érában ez már nem gond) ezekre a gépekre, érdekes lenne kísérletezni, hogy melyik oprendszerrel mit mutata a kettő határán a hardware és a drivereik.
-
DOS alatt is elég nagy átfedések vannak. Pld CDMan gyors géppel, 1mp alatt gameover, Q1/2 - kell a gyors gép, nagyfelbontásban pedig méginkább. Ma már inkább gyorsabb gépet építenék, van modern CPUSpd, visszalassítható.
SS7 meg a sokféle CPU miatt érdekes platform, valamint nosztalgia, sokáig használtam annó.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Határeset. 2.5"- ban SATA van nálam. 5400/4500 rpm - USB3->kis kínai tápnélküli SATA csatolóval ok, USB2- vel bizonytalan. SSD ugyanezen kábellel USB2- ről is műkszik. IDE talán 1db régi van valamelyik gépben, tápos átalakítóval, ezt a kínai kábellel nem próbáltam.
3.5" HDD valamint ODD : csak olyan kábellel, melyhez táp is van, jóval drágább, de kell.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz MasterDeeJay #102471 üzenetére
Visszavonom, h77 megy. Ha nincs benne elem akkor nem reagál a power gombra
Ja meg rámegy 775 és 115x hűtő.
[ Szerkesztve ]
-
Asrock am3 lap cb vagy c6 error.
A másik asrock h77 pro mpv meg erőszakolva megy (pwgood) viszont power gombra semmit nem reagál
Hd4890 ből sapphire jó, xfx halott. -
arn
félisten
válasz envagyok #102466 üzenetére
Ha lesz eleg hazam, majd lehet vmelyiket ujra megepitem, vegulis annyira mindegy, hogy a dobozban vagy a hazban van az alkatresz. Szamomra nehany korszak olyan semmilyen, pl az mmx egyetlen gepkent tok jo ultimate pc, de doshoz tul gyors, winhez lassu, amolyan atmeneti idoszak es senki foldje. Vagy a ss7, sose birtam, hiaba nepszeru, bena az egesz platform, meg ezek a late 3dfx kartyak sem tul jok.
-
arn
félisten
válasz FoxiestFox #102465 üzenetére
Errol szol a hobby
-
arn
félisten
válasz KROK640 #102463 üzenetére
Amikor nekialltam az egesznek 8 eve, egy gep volt csak tervben, aztan ahogy gyultek a gepek, a cpu socketek kore kezdtem epiteni, de a vegen nagyon sok lett az atfedes.
Imadom oket megepiteni (szvsz a retrozas legizgalmasabb resze), de mindet ugy terveztem hogy amellett, hogy vmi szamomra erdekes korszakot mutat be, jol hasznalhato masinak legyenek. Most jott el az igeny, hogy ezek jobban illeszkedjenek egymashoz, mert amugy olyan gepeket csinalok, amiket sose hasznalok.
Nincs ebben semmi irreverzibilis, nem adok semmit, barmikor visszaepithetem oket, ha meggondoltam magam. Nemelyikbol csak egyegy kartyat vettem ki, mert masik gepbe tettem. Meg vmelyik gep osszeszedese vagy ot evig tartott, sajnalnam is.
A mostani logika jobban illeszkedik a ms oprendszerek megjelenesehez: dos, win95, win98, xp, etc, illetve mivel en 1993ban kezdtem vhol ez az origo, es szeretnek minden jatekot autentikusan de kompromisszummentesen jatszani. Ha nagyon tematizalni szeretnem a mostani felallast, vhogy igy nez ki:
1993, dx2, 486 vlb aranykor, dos, sbpro, opl3, mt32, gmidi, dos jatekok aranykora
1995, socket5, pentium classic, late dos, gus, awe32, hullamtablas kartyak, ami lassu dx2on
1998, late win95/win98, 3dfx aranykor, kesoi dosos jatekok, korai dx, glide
2001, win9x aranykor, 3d hang, late dos demoscene demok, isa vege
2004 (ez is csak tervben a 940 alapu fx kemeny dio - jelenleg egy top athlon xp konfig), winxp sp1 korszak, amd-ati aranykor
2006, late winxp, quad, 8800gtx, 3d hang vege
2012, win7 era (tervben - 7970, ee proci, stb)vmi ilyesmi, igy gyk barmivel tudok jatszani a 93-2012, tovabb mar ugyse nagyon kovettem.
[ Szerkesztve ]
-
sidi
tag
válasz Pista0001 #102457 üzenetére
Szóval elég kicsi a 2.5" HDD áramfelvétele, hogy ellássa az USB
Nekem az előbb linkelt blogban lévő Dell 486 laptop 0.3 A-t vesz fel,
nemrég láttam mivel elpukkant a gyári töltője tavaly, azóta labortápról megy, ami max. 0.8A-es, még sulis koromban építettem 723-al, a TIL311 kijelzőket PIC16F870 hajtja.
Ezt a tápot a floppy viszont lehúzza és akkor kikapcsol a gép.
18V-os és asszem 2.4A-es az eredeti, de gondolom az akkutöltés miatt ilyen sok.
[kép]"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #102446 üzenetére
Hát igen, 2006 vége már határozottan az X2-esek ideje volt.
Az Athlon XP-m két ok miatt tartott ki 2009-ig :
Egyrészt mivel nagyon jól lehett húzni, emelt órajelen 2GB RAMmal, meg a 7300GTvel azért még sokmindent elvitt játszhatóan
Másrészt akkoriban annyira nem volt pénzem, hogy esély sem volt a lecserélésére. Emlékszem, 2009-ben már inkább csak netezős gép volt. Magamat is megleptem, mikor megjött a Phenom 9500 + HD3870X2, hogy mennyire gamer is vagyok, hirtelen rengeteget játszottam akkoriban.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
arn
félisten
helyukre kisebb atfedessel erkezo konfigok jonnek:
Socket 2 (Dec 1993), MS-DOS 6.22
Intel OverDrive 486DX2 66 CPU
DTK PKM-0037S (SiS 85C461) mainboard
Motorola 4M FPM RAM
Goldstar 4M FPM RAM
Alaris Tomahawk 1M VLB (Cirrus CL-GD5428) VGA
Creative Sound Blaster Pro 2.0 (CT1600) sound card
Roland MPU-IPC MIDI controller
DTK PTI-245 VLB (Promise PDC20230B) controller
Western Digital Caviar 2420 420M IDE HDD
Panasonic JU-475-5 FDD
Mitsumi D359T5 FDD
Baby AT (black display) case
Computer Zone 200W PSUSocket 5 (Jul 1995), MS-DOS 6.22
Intel Pentium 120 CPU
Generic Pentium ceramic CPU cooler, molex CPU cooler
Intel Advanced/ZP (Intel 430FX) mainboard
Micron 16M EDO RAM
Diamond Stealth 64 Video VRAM 2M PCI (S3 Vision968) VGA
Creative Sound Blaster AWE32 Value (CT3910) sound card
Gravis Ultrasound 3.74 1M sound card
Western Digital Caviar 31200 1.2G IDE HDD
Teac CD-56E 6x IDE CD-ROM
Panasonic JU-257A605P FDD
Baby AT (blue button) case
FSP SPI-250G PSUin progress:
1998 p2 450 + v2 + awe64 gold + guspnp (win9x)
2001 athlon 1400 + gf3 + sblive + guspnp (win98se)meglatjuk hogy mukodnek lehet a vegen megint ide fogok kilyukadni: dx4 - p233mmx - p3 1000, mert ez csak harom gep, nem ot (mint eddig), vagy negy - mint a mostani terv. az a cel, hogy mindegyik masina erdekes legyen, es erdemes legyen elovenni hasznalni.
szinten megszunoben:
Slot 1 (May 2000), Windows 98 SE
Intel Pentium III 1000B CPU
SECC 2 cooler CPU cooler
Asus P3B-F (Intel 440BX) mainboard
Mosel Vitelic 256M PC133 SDRAM RAM
Asus AGP-V7700/T 32M AGP (NVIDIA GeForce2 GTS) VGA
Creative Sound Blaster Live! (CT4620) sound card
Creative Sound Blaster Live! Digital I/O Card (CT4660) sound card
Gravis Ultrasound Plug & Play Pro 8.5M sound card
IBM Deskstar 34GXP DPTA-372730 27G IDE HDD
Plextor PX-W8432Ti 8x4x32x IDE CD-RW
Mitsumi D359T6 FDD
Yeong Yang case
Chieftec GPS-350EB-101A PSUfacebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
par socket alapu konfigot nyugdijba vonultattam, teljesen vagy reszben elbontottam oket:
Socket 3 (Nov 1995), MS-DOS 6.22
Intel DX4 100 WB CPU
Passive headsink CPU cooler
Asus VL/I-486SV2GX4 (SiS 85C471) mainboard
Samsung 16M FPM RAM
Genoa Phantom 64 2M VLB (S3 Vision864) VGA
Creative Sound Blaster Pro 2.0 (CT1600) sound card
Gravis Ultrasound 3.74 1M sound card
Roland MPU-IPC MIDI controller
DTK PTI-265W VLB controller
Western Digital Caviar 2700 700M IDE HDD
Sony CDU-77E 4x IDE CD-ROM
Mitsumi D359T5 FDD
Baby AT (brown display) case
FSP SPI-300G PSU PSUSocket 7 (Jun 1997), Windows 95 OSR 2.5
Intel Pentium MMX 233 CPU
Pentalpha AVC Socket 7 CPU cooler
Asus P/I-XP55T2P4 (Intel 430HX) mainboard
Siemens 32M EDO RAM
ExpertColor DSV3325 4M PCI (S3 ViRGE) VGA
Diamond Monster 3D 4M PCI (3Dfx Voodoo) VGA
Creative Sound Blaster AWE64 Gold PnP (CT4390) sound card
Gravis Ultrasound Plug & Play 8M sound card
Quantum Fireball ST 4.3AT 4.3G IDE HDD
Matsushita CR-584-B 12x IDE CD-ROM
Mitsumi D359T7 3 1⁄2" FDD
Yeong Yang ATX case
Zack ZKS-525AT ATX PSUSuper Socket 7 (Aug 1999) Windows 98 SE
AMD K6 III 450 CPU
Pentalpha Socket 7 CPU cooler
Asus P5A (ALi ALADDiN V) mainboard
Toshiba 128M PC100 SDRAM RAM
3Dfx Voodoo3 3000 16M AGP VGA
Diamond Monster Sound MX300 (Aureal Vortex2) sound card
Gravis Ultrasound Plug & Play 8M sound card
Seagate Medalist 10232 ST310232A 10G IDE HDD
LG CDR-8400B 40x IDE CD-ROM
Mitsumi D359M3D FDD
In Win IW-A500 casefacebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
envagyok
veterán
Tegnap megint szórakoztam a 486dx2 66MHz-es vlb számítógépemmel.
Soundblaster Pro (az első, dual opl2-es) van benne 220/7/1 beállításokkal plusz T4 a set blasternél. , meg egy midi kártya mt-32-re kötve.
A diagnose.exe felismeri a fenti adatokkal 3.01 szól a 8 bit digitized sound és az fm synthesized music is.
A monkey island, dune, és más midi játékok szépen mennek, persze az a 330-as midi kimeneten az mt-32-őn keresztül, de a prehistorik 2-es meg se nyekken, indításkor a release csapat intrója szépen szól, de a játékban nincs zene, az intro után azt írja ki, hogy sorry: your sound blaster does not work correctly.
Press enter to continue. Azt a játékot kell valahogy initelni? -
Pista0001
addikt
A 2,5 IDE -nek nem kell.
Sajnos a gép nem indul, a merevlemez felpörgése közben lekapcsol. Még nyomozom, mi lehet a baj. Nekem kicsit gyanús, hogy esetleg a táp/töltő nem a sajátja. Arról nem találtam dokumentációt, de a 15 V 1,5 A nem tűnik valami acélosnak... Üresen amúgy 15,3 voltot mértem a csatlakozón, majd próbálok mérni indításkor is, hátha ez esik be. Az indítási kísérlet után a betáp visszajelző "morzézni" kezd, erről nem találtam semmit a manualban, pedig nekem hibakódnak tűnik (hosszú-rövid-hosszú-rövid)
A fellelt dokumentációk alapján 4 mega van az alaplapon, ezen kívül 1 slot van. A leírás alapján 20 mega a max, feltételezem hogy 16 megás modullal. Egy 4 megás van benne, szóval elvileg 8 mega összesen. A merevlemeze sem az eredeti valószínűleg, a manual alapján 120 megás volt benne gyárilag, ez meg 345 megás, illetve más forrás szerint 351 (természetesen decimálisan váltva, binárisan 335 mega). Mindkét bővítés gyári alkatrészekkel történt, az eredeti tulajdonos nem sz@rral gurított, úgy tűnik.
-
61077 W98/3DM01 topik csúcsomat cserélem 61262- re.
Frekire jobban megy mint az QFX3500, de pontban nem sokkal ment fölé. XP alatt sokkal jobban megy a kártya, de a pont alacsonyabb. DOS kompatibilitás jó.
Giga6870- re is naívan úgy tippeltem, hogy 100k fölé mehet, finomítva, erre csak 2589+ lett :
DOS itt is kiváló, a durván overkill kártya ellenére.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #102423 üzenetére
Az NF2-es lap hibátlan?
-
sidi
tag
válasz Pista0001 #102452 üzenetére
Valóban és kell neki külön táp is?
Tehetnél fel képet a laptopról is, az is érdekes lehet.
Memóriát lehet érdemes bővíteni, ha nem találsz FPM-et akkor lehet EDO-t átalakítani,
mint ahogy én is tettem:
486-os Laptop memóriabővítés"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Pikari
addikt
válasz frescho #102450 üzenetére
Olyan sok nem készült mondjuk belőlük. Az AMD két generáción át gyártott ilyet (FX-ből már nem is lehetett volna, mert ott a magok párban vannak). Illetve egy generáción keresztül az Apple gyártott még 3 magos ARM procit (bár az azt hiszem, még nem a saját dizájnjuk volt, hanem rendelték valakitől).
-
Pikari
addikt
válasz frescho #102446 üzenetére
3 magos C2Q? Nem Athlonra gondoltál?
Processzorra, általánosságban. Konkrétan Phenom x3-ra.
-
-
frescho
addikt
válasz KROK640 #102419 üzenetére
2006-ban már 2669MHZ-re kellett emelnem az Athlon XP-m órajelét
Akkor már az X2-nél húztam 270MHz-re a HT és elkezdtem spórolni a Core2 cserére. Ki is húzta a szerencsétlen a "megfizethető" q6600 idejéig.
Pikari:
A c2q-kat nem szokták kidobni, de tény, hogy előfordul, mert én is találtam már három-négymagosokat többször is.
3 magos C2Q? Nem Athlonra gondoltál?
KROK:
(neked a BH hogy vitte a TUA-t? ) Sőt, ha mégis vitte a Tua-kat valami trükkel, akkor akár 1400-ig is nyitva volt az ajtó, ami némi OC-vel 1733-on még a koria P4 cerkákat is verte... és mindehhez egy '99-es lappal kezdtél.
Linkeltam a bejegyzést pár napja. Átalakítóba ment a Tua. Sajna csak 150MHz-ig ment el a lap, de atom stabil Win 2k-val 133MHz-ig volt. Ezért volt értelmesebb az 1100-as Tua Cerkával hajtani. Az tutin 7/24-ben ment, olcsó volt és még nem igazán korlátozta az FSB/RAM.
DarthSun: Látom elkezdted az végrehajtást.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
-
Pista0001
addikt
Bolhapiacon vettem ma egy Toshiba T3400CT laptopot (486sx33, 4(+4?) MB rammal). Sajnos floppy beépítve nincs, külső meg nem volt hozzá, ezért valahogy közvetlenül hozzá kell férjek a merevlemezéhez, hogy tudjak rá adatot átvinni. Jól gondolom, hogy ez teljesen normális IDE 2,5 merevlemez? Van egy usb-átalakítóm, egy 40 gigással már használtam is, ehhez is jó lehet szerintetek?
-
Pikari
addikt
válasz MasterDeeJay #102442 üzenetére
én 9800proval jártam oda, hogy elfeketedett kicsit a molex csatlakozó, a használatot mondjuk nem befolyásolta
-
-
Pikari
addikt
válasz MasterDeeJay #102440 üzenetére
a bal oldali kártya nincs bedugva rendesen. oda fog kozmálni
vagy azóta már átdugdostad? az alsó képen máshogy van[ Szerkesztve ]
-
-
Pikari
addikt
válasz MasterDeeJay #102438 üzenetére
Az az asrock a legjobb fogás ezek körül szerintem. Árban is, meg eszmei értékre is.
-
Mennek ezek is. Asus tusl2 procija halott de az csak egy 1.1-es cerka. Van bele tisztességes P3 1.4S
Asrock is megy, 3200+ A64 valahol van hozzá x2-esem is.
-
Nálunk is volt a családban elszórva DOS-os, standalone gép az ezredfordulón, Wolfensteinre meg Doomra
@KROK640
LCD-vel kivártam sokáig. Csak 2008-2009 körül váltottam már FullHD IPS-re, ezért úsztam meg azóta is csak 2 cserével az LCD érát.
CRT-ből, a Herculestől számítva volt vagy 8 vagy 9 monitorom. Egyik sem volt új, mind használt, leselejtezett céges vagy külföldről behozott[ Szerkesztve ]
-
-
válasz MasterDeeJay #102420 üzenetére
Lomiból NV7950GT, a top Win98 kártya
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #102433 üzenetére
Erre gondolhatott talán: https://linuxmint.hu/hir/2023/04/tul-nagy-a-felszultseg-az-uj-amd-ryzen-processzorokban
De olyat is hallani, hogy egy memóriacsatorna randomra elpusztul rajtuk, vagy le kell venni a ram órajelét, hogy a rendszer stabilan legyen hajlandó menni.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz KROK640 #102408 üzenetére
Ryzen 1600AF-es rendszert cserélne, de a mostani Ryzenek nagyon sok esteben memória problémásak
Akkor ő elég jól követi a modernizálást, 1600AF még jól használható, legalábbis napi mindenesbe. Új játék erős videókártyával - persze már kevésbé hajtja ki. Modern RyZen, memóriagond?- nem követtem annyira, válogatós, vagy a proci IMC- vel van probléma?
-
KROK640
nagyúr
Igen, a memória is kb évente duplázódott, sőt, nekem amíg bírtam a HDD kapacitás is.
Ami a monitort illeti nálam meg különösen sok vargabetű volt ebben, mivel gyakran kényszerből downgradeltem is :
14" --> 15" --> 9" --> 19" --> 9" --> 15" --> 17" --> 17" és ezek csak a CRT-k voltak (bár a 9"-os ugyanaz volt, de az összes többi külön monitort jelent). Ezután pl az első TFT visszalépés volt mert 17" után léptem vissza 15-re, ráadásul hatalmas ms késleltetéssel, így sok játék "szellemképezett", az pl egy határozott visszalépés volt, egyébként felbontásban is, mert az 1600×1200-at lecseréltem 1280-as felbontásra.
De már lapos monitorból is ez negyedik vagy ötödik ami most van, 10 év alatt, igaz az elmúlt 6 évben csak a második.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #102413 üzenetére
Persze, van valamekkora infláció, meg jó szar ft-unk is, de azért mégis döbbenetes, hogy 3+ éves hardverek gyakorlatilag az akkori új árukon kelletik magukat. Ami meg újabb az e felett van árban, sokszor nem is kicsit... (egy 14th gen I5 100 ezer ft-ból nincs meg, és ez csak a proci)
Ha ez így megy tovább, akkor ez a gépem még nagyon-nagyon sokáig fog maradni. Eredetileg 2021 tavaszán 3 évre terveztem a platformot (mobo-cpu-ram) de mivel teljesen jól elvagyok vele, további két évet mindenképp marad, vagyis 2026-ban térek majd vissza a kérdésre.Nemrég néztem egy videót arról, ami KSH adatok alapján (LOL) és infláció kalkulálással kihozta, hogy most mennyivel sokkal nagyon-nagyon jobban élünk mint a 1990-es évek elején, merthogy az autók is arányaiban mennyivel olcsóbbak stb. Csak épp egyrészt taktikusan kihagyta a lakást/házat belőle, másrészt nem számolt azzal, hogy ma viszont van egy csomó kvázi kötelező kiadásod, ami 30 éve nem volt :
1. Internet - enélkül ma megvagy lőve, és azért éves szinten ez egy 100 ezer ft-os tétel
2. Mobiltelefon, és az azokhoz kapcsoló kiadások, mobilnet, telefonelőfizetés stb. nem elég, hogy 4-5 évente kénytelen vagy cserélni a telefont, de addig is folyamatosan költségek kapcsolódnak hozzá
3. Bankszámla - Rá vagy kényszerítve, hogy tartsál, és igazából csak még kiszolgáltatottabbá tesz a csalók és a behajtók felé, idő kérdése hogy az állam mikor szál be ebbe
4. Netflix vagy bármilyen streaming előfizetés - a TV ma már nézhetetlen moslékok gyűjteménye, ha filmezni vágysz, bizony ez is kell, lehetőleg mindjárt 3-4 féle is, ha okos vagy akkor meg torrent
5. spotify - míg régen megvetted a kazettát és hallgattad a zenét, ma havi díjas előfizud legyen ahhoz, hogy zenét hallgass (vagy úgy csinálod mint én, mp3-ban a telefonra)
6. Eleve a számítógép, pár évente ugyan, de fejleszteni és cserélni kell, ez is több százezres tétel. 30 éve vagy volt géped, vagy nem, de ha volt is, 10 évig is jó volt egy C64 mondjuk
... és még biztos van ilyen dolog."Csak olyan volt mint nagyapám baltája main már 3x cseréltünk fejet, 4x nyelet" - pontosan, nagyon sokaknál az "ugyanaz a gép" azt jelnetette, hogy kb a ház meg esetleg a táp maradt még a régiből, amúgy már mindent cseréltek, van amit többször is.
Ahogy írod is, esetleg a jobb lapok lehettek fixek, mert 300-tól 1100MHZ-es Copperig le tudtak fedni mindent (neked a BH hogy vitte a TUA-t? ) Sőt, ha mégis vitte a Tua-kat valami trükkel, akkor akár 1400-ig is nyitva volt az ajtó, ami némi OC-vel 1733-on még a koria P4 cerkákat is verte... és mindehhez egy '99-es lappal kezdtél.
Sajnos nekem nem volt ilyen szerencsém a lapokkal, a 366-os Celeron konkrétan két lapot fogyasztott el 1 év alatt és a harmadikkal ment el a háztól, a 466-os ugyan beérte egy lappal, de sehová nem volt bővíthető (nem vitte az FCPGA-kat állítólag ) az 1700-as Celeronom S478-asa ugyan csábító volt de gyakorlatban hamarabb halt ki alóla a lap minthogy az 1700-as Celeront akár 3GHZ-es NW procira cseréljem. Aztán jött az Athlon XP, ahol egy VIA-s Soltek lap után egy VIA-s ASUS jött, majd az NF2 Ultra ASUS és azzal lett cserélve, tehát itt is megvehettem azért három lapot. A Phenom 9500 elment egy lappal, de épp a váltása után annál is lapot kellett cserélni. Na a 4th gen I3 viszont kemény volt, 7 évig elment ugyanazzal az alaplappal, de mire odajutottam, hogy kap egy I7 4770K-t, addigra már rédemesebb volt sokkal 10th gen I5-re költeni a pénzem. És van a mostani gépem ami 3 éves és 22 napos. Ugyanazzal a lappal, ami mellesleg fantasztikusan jól is néz ki (Asrock B650M Pro4)
Tehát így visszanézve nekem nem nagyon vannak kihasználva a lapjaim lehetőségei, a mostaniba is megy 11th I7 is, de praktikusan a fogyasztása miatt is már csak, maximum 10th gen I7-et kap majd egyszer talán, de ahogy jelenleg elnézem az árakat ez sem most lesz, hanem majd évek múlva, amikor kétségebeesett kísérlet lehet majd a platform 1-2 évvel történő kitolására.Athlon XP-né lsi viszonylag széles volt a skála, ami vitte a Tbed B 1700+-t az általában a 3200+-os (ra húzott) Bartont is vitte, amivel tényleg meglehett még toldani 1-2 évet a végefelé.
És ahogy írod, a GPU-k apránként, alkalmanként, de határozottan cserélődtek, elég ha AGP fronton 1999 és 2007 közé gondolok : S3 Trio 3D/2X 4MB, Riva TNT1 16MB, Riva TNT2 32MB, Savage 4 32MB, GeForce 2 MX400 64MB, Geforce 3 Ti200@500 128MB, GeForce 7300GT 128MB ... és ezek csak a hosszabb ideig gépemben lévő kártyák voltak az AGP érából. De volt közben rövidebb ideig GeForce 256-om, Voodoo 2 SLIm, Radeonom (7500, 8500, 9500, 9550, 9700Pro, 9800Pro), Kyrom meg sok más is, rövidebb ideig.
-
-
Pikari
addikt
válasz MasterDeeJay #102428 üzenetére
Érdemes kidobás előtt alaposan lepucolni őket, néha felélednek tőle.
-
-
Pikari
addikt
válasz MasterDeeJay #102426 üzenetére
Akkor nagy szerencséd volt, olyan kaliberű cuccot csak nagyon ritkán lelek fel
-
-
sidi
tag
2001. decemberig nekünk is csak 486DX4-100 volt otthon,
16 MB RAM-mal, SCSI HDD-vel, azon nyomtam végig a GTA1-et, Trident 8900C 1MB-al,
bár kompromisszumokkal de GTADOS low color-ban egész jól ment"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Pikari
addikt
válasz MasterDeeJay #102423 üzenetére
A c2q-kat nem szokták kidobni, de tény, hogy előfordul, mert én is találtam már három-négymagosokat többször is.
-
Lesz dolgom tesztelni.
ez majd érdekes lehet,remélem valami quad 3000+-os procival -
balintka
addikt
válasz MasterDeeJay #102420 üzenetére
Az igen, jó kis TUSL2-C és milyen tiszta!
-
Voltak jó fogások most is lomiból.
majd beszámolok -
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #102405 üzenetére
Nálatok akkor méág nálunk is jóval nagyobb lemaradás volt.
Többiek igazolják, hogy akokr én ha oitthoni gépben nem is azonnal, de tudásban kb követte a trendet, nálatok viszont ennél is rosszabb lehetett a helyzet.
2001 nyarán a Celeron 466@585MHZ-essel 32MB TNTvel és 192MB RAMmal még nem volt olyan rossz gépem, de nagyon messze állt már a jótól is. 2004-ben ez már régesrég egy élhetetlen gépnek számított volna. Akkor konkrétan már egy éves múlt az Athlon XP 1700+@2800+-os gépem 640MB RAMmal. Ami ugye erősen más mint a 400-as Celeron kategória.
2005-ben már lassult a HW piac, de az Athlon XP-k a low end kategória volt, emlékszem kínálatam ilyen Tbed B 1700+/2000+ alapú általam rögtön 2700+/2800+/3000+ környékére felhúzott gépeket, vagy Bartonokat (a Sempronokat kerültem amíg csak lehetett mert becsapós számozásuk és gyatra tuning teljesítményük volt). High Endben 4GHZ-re emelt Pentium D-ket kínáltam. 2005 őszén.
2006-ban már 2669MHZ-re kellett emelnem az Athlon XP-m órajelét, mert csak úgy volt elég. Neketek ekkor kezdődött az Athlon XP éra Ekkoriban nálam már a 3200+ -os Bartonok vége is a belépőszinten kopott ki. AMD oldalon jellemzően a 3800+ - 4400+ X2-es procik mentek, Intel oldalon meg a Pentium D / Celeron D.
Az AthlonXP éra nekem úgy tartott 2009-ig, hogy a végén már a 2669MHZ-re húzott CPU mellett 2GB(!) RAM volt és egy 7300GT OC, és játszottam 1024-es felbontásban. 2009-ben már átnyergeltem Phenom 9500-ra, a 2010-es évek eléső felében aztán jött a 4th gen I3 ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz KROK640 #102410 üzenetére
Igen, ez az időszak durva volt proci, memória, vgakártya szempontból.
Másik ami visszagondolva furcsa, hogy a monitort is milyen gyakran cserélgettük ugyanebben az időszakban, ahogy én láttam.
Nemtom, másnál is ez volt?
Ahogy jöttek be a nyugati használt, kidobott, egyre nagyobb CRT modellek, 14-15-17-19-20-21 coll. Az utóbbiakban a beltartalom miatt is, hogy minél nagyobb kHz H-syncet tudjon.Manapság sokkal tovább bírják a monitorok.
Az utóbbi 15+ évben meg még csak nemrég kezdtem a 3. monitorom nyúzni. ... habár arn nemrég elbizonytalanított, hogy OLED-re kellene váltani. -
arn
félisten
válasz KROK640 #102416 üzenetére
Ott huzod meg a hatart, ahol neked tetszik, miert kellene epp jan 1 vagy dec 31? Amugy nekem is 366@550 majd 566@850ben volt a geforce, majd a gts, mert csucs kozeli teljesitmenyt kaptal toredek aron. De ettol fuggetlenul miert raknek bele retroban a celeront, ha p3at is rakhatok bele hasonlo arban? Nem a csorosagom felidezese okoz oromet a retrozasban, es ezert sem erdekelnek a kompromisszumos megoldasok.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Persze, nagyon szép dolog az adott korra összeépíteni a top gépet, de drága és nem túl élethű move, hiszen sokunknak az adott év csúcsához közeli teljesítménye csak 2-3 év múlva.
Ettől még megsüvegelendő a korszak TOP gépének összerakása, de az elavult HW mixes gépeket is elismerem, főleg, hogy régen nekem is olyanok voltak. Meg a nagytöbbségnek. Az aktuális éves csúcs csak egy egészen szűk rétegnek adatott meg.
Plusz jobban teret enged a kíváncsiságnak is. Pl ha az éves top-ot építi az ember, akkor papíron pl egy 366-os Celeron sose lehetett volna együtt GeForce 2 vagy 3-al (eleve Celeront nem is használhat az ember), miközben pl 2002-ben az apró tele volt ilyen gépekkel.(Sőt, igazából még a mondjuk "2000-es topgép" sem igazán egyértelmű, mert a 2000 jan 1-es alkatrészekből épített top gép is 2000-es meg a 2000 dec 31-én elérhető dolgokból épített is, miközben elég nagy különbség van köztük)
-
nagyúr
Ezért is lett a 2000. évi PII után kapásból P4 2003 őszén nekem, nem láttam értelmét az aprózgatásnak.
#102414Pikari: 939-ről csak utána tudtam, amikor a P4 már megvolt.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pikari
addikt
Na igen, a 939-nek eléggé a végtelenségig kihordta az idejét az, hogy a legtöbb lapba lehetett 2 magos procit is tenni.
-
frescho
addikt
válasz KROK640 #102408 üzenetére
Vedd figyelembe az inflációt is, ne csak a Ft-ban számolt árakat.
KROK640: 97-2005 között is el lehetett karistolni részben 3 éves géppel. Csak olyan volt mint nagyapám baltája main már 3x cseréltünk fejet, 4x nyelet. A BH6-tal a 300A-tól eljutottam 1400-ra húzott Tualatinig. XP-nél is lehetett Bartonra upgradelni ami 1-2 évvel kitolta a kihordási időt. Aztán 939 3000+-ba is került X2-es 3800. A GPU-k is apránként cserélődtek.
-
Nyilván szomorú, hogy ennyire le voltak/vannak maradva.
De a retro az nem az ilyen negatív élethelyzeteket próbálja visszahozni szerintem.
Ezek már a méhtelepről kimentett kategóriák. Én is raktam össze 386-ost 90-es évek második felében ismerősnek, de DOS-os gépnek, hogy legalább elkezdjék valahol.
Azt hiszem a billentyűzet és egér új volt, azt vették külön. A monitor és a ház tényleg a méh telepről volt, régebbi XT vagy AT, ezeket a tulaj szerezte. A belsejébe ingyen ment minden upgrade, 386 alapon.De a retro, legalábbis nálam, nem Mari néni 386-osa 1998-ból vagy 2001-ből, hanem azokra az időszakokra eső álomgép lenne.
Ami kb. sehol nem volt, nekem sem, senkinek sem, amik akkor elérhetetlenek voltak.Egyébként Mari néni 386-osa is baromi jó retró lehet, csak nem 98-ra, meg 2001-re, hanem az 1993 körüli időszakra, amikor az azt kihasználó szoftverek a csúcson voltak, vagy az előttire.
Ilyen téren, a helyére kell tenni a gépet időben.1998-hoz még egy kis időzavar, akkoriban jártam olyan irodában, ahol 386 DX40-en 4MB Rammal Windows 95-öt futtattak számlanyomtatásra.
Fél óra alatt - nem túlzás - indult el, mire a programjukból kiküldhették a nyomtatandót.
Na erre például pont nem vágyom, hogy ezt az érzést hozzam vissza. -
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #102401 üzenetére
így van, ahogy írtam is az előző postomban, felém sem volt már 2000-ben nagyon 486-os, csak egy osztálytárs de év végre ő is 500-as Celeronra állt át.
1999 tavaszán a 300-366-os Celeronok mentek, 1999 májusában lett 366-os Celeronom, mellette futott még a 333-as, de 300-as már nem is nagyon. 1999 augusztusba havernak már 400-ast raktam össze, októberben osztálytársnak már 433-ast, év végén, december közepén pedig már voltak 466-osok is. 2000 nyáriszünet végén, pedig már egy 600-as Celeront 128MB RAMmal építettem össze, szintén megrendelésre.
És akkoriban ezek a kommerszek voltak, tehát az összes bolt is pár hét késéssel ezeket kínálta.486-os már csak olyan beszorult helyeken volt mint az iskolánk négy számtech terméből a legelmaradottabb (a legjobban meg Celeron 566-osok voltak), vagy esetleg különféle gyárakban gyártósorirányítóként. Még a könyvelő Józsi bácsinak is 366-os Celeronja volt már akkoriban.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #102397 üzenetére
2000-ben felénk azéárt már az átlag peasant is 300-500MHZ-es Celeronnal tolta, általában 32-64MB kíséretében. Az átlag alatti peasantok meg esetleg valami 233-ra húzott Pentium 1-el. Sőt, ebből a szempontból a leg poorabb osztálytársam Jimmi ő még 2002-ben is P1 233, 64MB, S3 Virge + Voodoo 1, 2.1GB HDD kombóval tolta, aztán elkerült másik suliba nem tudom h lett-e jobb gépe.
A másik osztálytársam Andris, ő 2000 végéig tolta 486-ossal, de akkor lett neki egy Celeron 500-as 128MB RAMmal, aztán 2002 őszén még beleugrott egy 1200-as Tualatinba is amit én csináltam neki, és 1600-ra húzva használta, asszem azt is 256MB RAMmal meg GeF2-vel, akkoriban elég sok ilyen egyenkonfigot építettem a lap meg vagy Abit ST6 vagy ASUS TUSL2 volt.#102396 vrob : A Legpörgősebb időszak szerintem 1997-2005 között volt. Akkor azért elég nehéz volt az élet szinte bármilyen 3 éves alkatrésszel, kivéve ha hang, háló kártya, monitor, táp vagy HDD volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #102395 üzenetére
Sajnos ebben igazad van. Azt pl mind a HDDknél, mind az Intel tizen genes procijainál megfigyeltem, hogy az új gen csak a régi felé jön árban és ennyi, szinte már semmi árlenyomó hatása sincs.
A 10400F-emet 2021 március 1-én vettem 44 ezer ft-ért, most 41 ezer. Az ASROCK B560M Pro4 hozzá 40 ezer ft volt, most már ezt nem kapni, de egy hasonló képességű deszka (GIGABYTE B560M DS3H V3) 39990 ft
Mindeközben eltelt 3 év és 22 nap, plusz kijött három(!) új generáció!!!
Ennyi év alatt azért illene, hogy maximum a felét ha érje, ha még egyáltalán lehetne kapni, az aranykorban ('97-2004) pedig kb a 10%-ába ha kéne kerüljön eddigre. (mondjuk annyit is érne, ez tény)És akkor csodálkoznak az emberek, hogy low budgetre még mindig 10105F-et ajánlok, ami negyedik éves.
(van pl egy haverom ő egy hét éves Ryzen 1600AF-es rendszert cserélne, de a mostani Ryzenek nagyon sok esteben memória problémásak, meg rohadt drágák, Intel szintén, és értelemszerűen nem akar egy 7 éves gépet egy 4 évesre cserélni - mert ugye neki meg 10th gen I5/I7-et ajánlottam)
-
frescho
addikt
Számodra. Más számára meg más okoz örömet, például az, hogy egy korhű gépet összerakjon. Vagy megnézze az adott proci vagy GPU határait. Nem kell utánozni, de el kell ismerni, hogy ennek is van élvezeti értéke. Ahogy már írtam a modern vasra hákolt Win98 engem nem csábít, kicsit fejcsóválva, de mosolyogva olvasom más perverzióját.
A gép upgrade szálhoz: A nagy tákolások inkább a 90-es évek elejétől tartottak a a Celeron 300A megvásárlásáig. XT klónból lett 386, 486 majd Pentium. Az átlagnál jobb volt mindig, de azért messze volt az igazitól. Mondjuk úgy, hogy a korabeli budget-et mindig sikerült összehozni (dx2 tökig húzva, 5x86, 6x86...) A nagy Celeron upgradet követően elég sok pénzt toltam bele és ha nem is a legutolsó vasam volt, de után erős közepes szinten tudtam tartani.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Szerencse, hogy mashol mashogy volt elmentem nyaron dolgozni (kozepiskola alatt is), es az egyetemi osztondijbol is uptodate gepeim voltak, meg ha nem is csucs. Igaz nem buliztam, ittam es cigiztem, mint a kortarsak.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Bile Demon #102401 üzenetére
Igen, voltak erősebb gépek is. Nálunk vidéken az volt, hogy a 90-es évek második felében az általános iskolások megkapták a commodoreokat a szüleiktől, idősebb rokonaiktól, ismerőseiktől. Az idősebbek pedig ekkor 386osokra, 486osra váltottak.
Ezekkel el is voltak pár éven át.
2000-2001-ben a középiskolában a teremben 386os gépek voltak win 3.1-el, a könyvtárban pl 5x86-os cyrix volt (az volt a legerősebb gép, amihez hozzáfértünk). Volt egy terem, ami pentium1-esekkel volt felszerelve akkor már, viszont azt csak a végzősök használták.
A diákok nagy részének otthon win95-ös PC-je volt, tipikusan 486 alapokon, én 2000-ben már socket7-re updateltem, amit csak a szerencsének köszönhetek (két másik osztálytársnak volt ekkor socket7, a többieknek még 486).
Aztán felénk olyan 2001 után kezdték el ezeket a 486osokat lecserélni, a régi használható socket7-es cuccok meg mentek munkagépeknek irodai felhasználásra (ezt örökölték meg mindenkitől a szüleink, ezeken tudtak munka ügyeket intézni, meg hasonló), az emberek meg, akik komolyabbat akartak, tipikusan celeronokra váltottak, olyan 400 mhz körülire, 16-64 megás videókártyákkal, és ez ment olyan 2004-2005-ig.
Ekkor átlagember számára látótávolságba és árba kerültek a socket A rendszerek - minimálbér volt 55 ezer, szóval egy athlonxp-s rendszer ára több volt, mint maga a havi bér, ezért nem nagyon tudta az átlagember megengedni azt sem.
Volt ez a sulinet dolog, felénk vidéken erről nem is tudtunk (információhiány, boltok hiánya, szinte teljes szociológiai lemaradás), szóval pont, akiknek szánva volt az egész, ők maradtak ki belőle, így aztán az AthlonXP éra csak 2005 után kezdődött, jó magam is akkor tudtam venni egyet azon az áron, hogy másfél hónapon át csak ezért dolgoztam egy gyárban látástól vakulásig diákként.
Ez az AthlonXP éra tartott a 2010-es évek elejéig/közepéig, amikor az emberek aztán elkezdték kicserélni ezeket immár többmagos 64 bites gépekre, és tulajdonképpen felzárkóztak az úgymond modernnek tekinthető gépekhez a környékemen.
-
petakpa1
őstag
válasz frescho #102398 üzenetére
Pontosan így történt anno, és KROK is ezt mondja.
98 végén jutottam hozzá egy Asus TX97-E, P1-200MMX, 64 MB SD, Tseng ET 6000, Quantum 2,1 GB HDD és semmi több konfighoz.
Egészen 2003-ig ki kellett húznom ezzel a géppel, mert nem tellett socket 370-re való komplett átállásra, 2003-ban pedig már socket A lett.99-2003 között persze szinte minden kicserélődött a gépben az alaplapon kívül:
SB Virge (hogy legyen hang)
Sony 48X ODD (hogy tudjak telepíteni játékokat)
Quantum helyett 30 GB Maxtor (ez kényszer volt, mert a Quantum kifingott)
Tseng mellé Voodoo 2 1000 12 MB
P1 helyett K6-2/450
Realtek NIC (hogy tudjak netezni és multizni)
+ 64 MB SD
PSU csere AT -> ATXSorrend nem biztos, hogy pontosan a fenti volt, de a lényeg, hogy évente fejlesztenem kellett valamit azért, hogy nagyon lebutított grafikákkal tudjak játszani Q3A, UT és hasonló címekkel. A8mik egyébként már 99-ben megjelentek ugyebár!).
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
arn
félisten
válasz frescho #102402 üzenetére
Ertem, csak szamomra az kevesbe ertekes build, egy korabeli topbuildet osszehozni joval nehezebb - es engem joleso erzessel tolt el, hogy az idokapszulamban ez egy topgep, nem vmi elavult hwes mix, amilyenem akar korabban is lehetett volna. A korabeli tophwek erdekelnek a korabeli kornyezetukben.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
"csak az onnantol nem egy top 98as gep lesz, hanem egy gyengecske 2000es - ez itt a fogalomzavar."
Azért nem érted, mert más szemüvegen keresztül nézem. Mert nekem így olyan gépem lesz, mint ami régen volt. Így lesz nosztalgikus, mert újra lehet olcsón egy a régihez nagyon hasonló gépem. Ebben cserélgetve ezt-azt ki lehet próbálni, hogy mi lett volna, ha akkor abba az irányba indulok el a fejlesztéssel.
A korhű, de nem napra pontos gépen újra lehet élni, hogy milyenek voltak akkor a játékok. Aztán ebben cserélgetve, hogy mit is kellett volna venni, ha lett volna rá pénz.
A 8 biteseknél ez persze kicsit más. Ott a gépeket kevésbé lehet pimpelni, kimerül 1-1 cartban, magnóról floppyra cserében. Inkább azt lehet összevetni, hogy miként megy egy adott játék Atarin C64-en, ST-n vagy Amigán. A futást nem módosítja, ha már a floppy-t is SD kártyára cserélem, csak az idegeim kíméli a gyorsabb töltéssel. Viszont ami jó lehalászás volt az a plazma a gépekhez. Sokkal közelebb van megjelenítésre a kis zajával, mint egy tűéles kocka képet adó scaler+LCD.
-
Bile Demon
őstag
válasz Pikari #102397 üzenetére
"Az átlag magyar peasant az 2000-ben is 486osokkal tolta, csak az it iránt némi affinitást érzőknek volt komolyabb gépük."
1994 őszén vettem az intel DX-2 66-ot (30k újonnan) ennek kb. a felébe a család besegített. Már az első alaplapom is tudta fogadni (386DX40 opti vlb).
1995 tavasz Amd DX2 80 @ DX4 100MHz (24e) + alaplap (11e umc green fake cache), akkor a DX2-66 alaplapostól 25e-ért ment el osztálytársnak.
1997 őszén 5 rugóért ment el a DX4 100 alaplapostól és 10e-ért vettem K5-100-at használtan (P133-at szerettem volna, de az 20e-n felül volt újonnan), új acorp VX alaplap 12e
Elég ratyi volt FPU-ban a K-100 így 2 hónapon belül vettem a rádióamatőr börzén egy használt intel P100-at 5e-ért. Aztán annyira jól marketingeltem a dolgot, hogy többeknek is szerveztem hasonló cserét "amdtlenítés projekt" kis áréssel. 1998 februárra már használt P166MMX @ 188 volt a gépemben 16e körül jött oszt társtól.
1999 tavaszán már a celeron 300 - 333 köré raktam össze gépet. A 486 és pci 5x86 félkonfigokat itthagyták, eladni még el lehetett jelképes áron.Szó, ami szó én nem ismertem már senkit, aki 486-on leragadt. Vendéglátós és postás ismerős se. A MÁV-nál láttam 2003-ban 486-os gépet az irodában, ahol édesanyám dolgozott, de ott is voltak brand Pentium II gépek már akkor.
Bruhe
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó! 150.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest