Hirdetés
- CES 2026: az üzleti mellett a gamer szegmensben is újít az MSI
- CES 2026: felfrissült CPU-hűtők és két pihekönnyű egér a be quiet! gondozásában
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Milyen notebookot vegyek?
- Gaming notebook topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
A leggyengébbek, amikkel próbáltam Win10-et, i5-520UM (Arrandale, 1,07 GHz (elvileg 1,87 turbo, de olyat sose láttam, csak az alapórajelet), 2C4T) és Celeron 847 (Sandy Bridge, 1,1 GHz, 2C2T), mindkettő használható. Előbbit Manjaro linux-szal napira használom 8 giga rammal, hibátlan 10-12 tabig is akár.
Ez az i5 érzésre szerintem gyengébb a C2D P8600-nál, ami a T500-amban volt. 
-
válasz
Pikari
üzenetére
A jelenből visszanézve lehet.
Teljesen más volt akkor.
Mindegyik egy nagyon izgalmas termék volt, nem a sebesség volt a lényeg.
A TNT2 32bites 3D-je persze gyors volt mint az állat, de az S3 S3tc textura tömörítése, vagy a Matrox Environment Bump Mappingja mind érdekes irányok, amit feltétlenül ki kellett próbálni
Pár ezer Ft-ot megértek az ugrások, egyikről a másikra.Érdekes módon a Savage3D-t szerettem a leginkább, ez még Celeron300A/450 mellett volt, az Unreal s3tc demók mindent übereltek akkoriban.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Hasznalhatosag, tamogatas, sebesseg - akkoriban az ogl es a d3d nagyon gyerekcipo volt, es a glide volt az elso jol hasznalhato api, raadasul a jatekfejlesztok is rakaptak.
Aztan felebredt a ms, es pikkpakk az otos dxnel tartottak, ami mar hasznalhato volt, onnantol a glide es vele egyutt az abba kapaszkodo 3dfx is csuszott le a lejton.
Gyk, hogy kijott az elso jol hasznalhato d3ds kartya, aminek odafigyeltek a drvire, a tnt, onnantol a 3dfx elveszitette a fonalat, az nvidia meg felevente dobalta ki az ujabb chipet, vagy a frissiteset.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Bile Demon
üzenetére
Win11 is elindul Core 2 Quad procival, de már win10-nél is ha tiszta telepítést szeretnél, akkor már nem fogja engedni csak a korábbi build-eket. Persze ha rádugod a már telepített OS-t akkor menni fog, teszteltem én is Q9550S procival és 8GB rammal.
-
FoxiestFox
félisten
Win10 sebessége abszolút oké még kétmagos C2D-vel is.
Tavalyig napiztam ilyen laptopot.
Youtube 720p-ig oké. Mind más, tabok, Office, böngészés sem lassú.
Szerintem is igaz hogyha nem is 20 évig, de 15 évig mezei netes médiás felhasználásra lazán mehet ugyanaz a gép. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
45nm-es C2D/C2Q-vel simán mene a W10, meg ami ez után jött bármelyiken iss.
A korábbi C2D-k esetén előfordulhat, hogy csak korábbi Build fog menni, a legfrisebb már nem.W11-et sikerült feltennem 3.gen mini gépre is, bár erősen moddolt OS, szóval megy amíg megy rajta.

Most épp W7x64 Ultimate OS-t klónozok az X79-es tartalék gépemen W10x64 alatt (i7-3820/240GB SATA SSD/4*2 GB RAM QC-ben/HD7870/Giga X79 UD3), SSD-ről HDD-re.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
2 magos procival amúgy már tényleg szenvedős a netezés is, egy kisebb órajelű quad is jobb már.
Ezért király az X58 - 6/12-es CPU, és az X79 - 6/12-es CPU, de ide már van 8/16-os vagy nagyobb is ha csak a sok mag/szál kell.
Mivel W10-ról van szó, az SSD alap követelmény (laptopban meg pláne!), és a 8 GB vagy több RAM is erősen javítja az élményt. Ha nagyon türelmes az ember, a 4 GB RAM még határesetes, de elmegyeget.
Játék: olyannal kell játszani, ami minden körülmények között is megy, NFS-ek, RTCW, PopCap játékok bármin és bármi alatt is futnak.
#102191Fücsök007: az UEFI BIOS önmagában nem követelmény, ha így lenne sosem ment volna s775/s1366-os gépeken.

W10/W11: maradi vagyok, az összes gépemen amin W10 fut, az mind legacy/MBR-ben megy, csak a W11-em fut a fő gépen UEFI/GPT-ben, ez is csak kényszerből, telepítéskor nem volt dVGA-m, csak az Intel UHD770 IGP, és ez esetben nincs lehetőség legacy/MBR módra.
#102194FoxiestFox: minden relatív, de igen, csak az igényeken múlik.
A leggyengébb cucc amin W10-et futattam ez volt (böngéstésre, email, yt videó):
C2D T8100, 2*1GB RAM, 7200RPM Toshiba 2,5" HDD és az Intel GMA X4500 IGP - na jó, ehhez semmi rendes drivert nem találtam, a CPU dolgozott rendesen, de végül is ha összeszedte magát, akkor ment.
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Jókor, megfelelő termékkel, jó helyen. Amit még jól csináltak, hogy adtak kártyát és támogatást a fejlesztőknek az egész jól sikerült GLIDE api mellé. De nem ők találták ki, voltak az elsők stb. Hasonlóan ahogy az Apple Mac-et emlegeti mindenki, pedig a Xeroxtól vették át az ötleteket és házon belül is volt már előbb GUI-s gépük. Az egész számítástechnika folyamatos evolúció, a hype-tól herótom van. Konténer, meg felhő, mint új szuper szar. Mintha nem lett volna chroot jail, meg időosztásos szolgáltatás réges-régen.
KROK:
hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd
El kell keserítselek, de 85-ben elavult volt a C64. A C= piacra dobta az utódjának szánt Amiga, létezett a Mac, a PC is már az AT-nál tartott EGA grafikával és ott volt a minden konkurensnél olcsóbb Atari ST (1MB-os gép 1000$ alatt) is. Szóval az kemény 3 év volt. De ha a '87-es A500-ig nézed, akkor is csak 5 év, de ez már erős csalás. Persze itthonról a függöny mögül nem lehetett jól látni a Cocom listás cuccokat.
-
válasz
KROK640
üzenetére
6th gen és annál régebbi gépre még a Win10 se megy fel
A Win10 felmegy 4.gen Haswell Xeonra, és a Win11 is lazán. Jól is néznénk ki ha nem menne fel, 32GB RAM szuper-modern kínai lappal, 8mag/16szál, a szükséges utasításkászletek is rendelkezésre állnak.
Egyben a legjobb retró gép is, 1MHz XT tempótól 3.4GHz- ig skálázható, PCIe slotok BIOSból engedélyezhetők, tilthatók. A másodlagos kártya, a HD6850 pedig kiváló DOS/XP alá. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Nagyon szó szerint vetted az egy-két évtized kifejezésből a második évtizedet, de elsősorban core2duokra és hasonlókra gondoltam (core2duo = 2006). Fel tudod rá tenni a win10-et is, ha nagyon akarod, például a biztonságosabb bögészési élmény elérése végett (a linuxról ne is beszéljünk, az tökéletesen kompatibilis velük)... de ne abból indulj ki, hogy mindenkinek abból áll az élete, hogy az internetre nyáladzik a gép előtt, vagy hogy aaa videójátékokba temetkezve éli az életét.
Sokaknak pl Windows XP van még, csak épp nincs rajta internet, mert eleve inkább a telefonjukról neteznek. Amúgy a windows 7 is tükörsimán megy core2duo gépeken. Sőt, egy debian linux is lxdevel, pöcc-röff. Sőt, még egy újabb pentium4-en is tökéletesen futnak ezek (64 bit + ht). Csak épp tele kell rakni rammal, de mivel ezek a gépek meg 4 gigánál nem szoktak többet tudni, ezért már nem nagyon van hová fejleszteni őket.
Az megint relatív, hogy kinek mi a sok éves játék. Én személy szerint kb 4 éve még radeon x1550-et használtam. Aztán utána jutottam hozzá egy 8800 gt-hez az egyik fórumtársunk jóvoltából, aki valószínűleg olvassa ezt a hozzászólást. Először a fiókban pihent egy évig, aztán beszereltem a gépbe, és azt használtam egy ideig. Aztán találtam a kukában egy 4850-et, és utána azt használtam kb fél-egy évig. De visszament a 8800gt, mert sokkal jobbak a driverei... Aztán olyan másfél éve felfejlődtem directx11-re, és lga 1366-ra.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
a trident kimaradt, nekik is volt *PAPÍRON* 3d kártyájuk, de erős a gyanúm, hogy a 9750 volt az első, amit ténylegesen is kapni lehetett, az meg már 97ben ért a piacra, ahol olyan kártyákkal kellett már szembe néznie, mint pl a rage pro, vagy épp a sis 6326, miközben a teljesítménye virge/rage2 szint.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Hát ebben szerintem egyáltalán nincs igazad. Még az egy évtized is csíkos (lévén hivatalosan 6th gen és annál régebbi gépre még a Win10 se megy fel).
Ugyanis ha 20 évvel ezelőttről indulok ki, akkor nagyjából a Barton magos Athlon XP-k hódítottak, Intel oldalon meg a Prescott magos P4-ek.
Ezek amellett, hogy mai szemmel már kőkeményen retro gépek, sem mai oprendszer, sem mai játék nem megy fel rájuk, sőt úgy unblock internetezni sem nagyon lehet velük. A sebességük és az utasításkészlet hiányok megint csak nagyon komoly hátrány, szóval ezt nem állítanám. És figyelmeztetlek, ezek még bőven egy magos CPU-k, sok esetben egy szállal. Ez mai szemmel nézve már kb mintha a Ford T modellre mondanád, hogy ma is használható autó.
Még ha 10 évet mondanál, akkor azt mondanám, hogy igen, az 4th gen, abból mondjuk egy I5 de inkább I7 (4C8T) még 16GB RAMmal ma netezni elhasználható Win7-el meg szódával elmegy, esetleg egy RX580-al megfejelve még 4-5 éves játékra is jó, ha valaki engedni tud a grafikai igényeiből.Szegény ismerőseid, 25 év alatt nem jutottak el oda, hogy ne sok generációval lemaradt levetett ócskavasakon kelljen gépezniük
na ez a szomorú, és nem a Rómeó és Júlia.Egyébként Zoltán haverom mai napig egy C2Q-t használ 8GB DDR2-vel, és elmondja, hogy játszani már sok éves játékokkal is esélytelen, netezni Win7-el pedig megpróbáltatás, mert egyre több oldal nem jelenik meg. Arra a gépre újabb Windows meg felejtős.
Persze valahol vastagon benne van ebbe a mesterséges avultatás is, mert egy nap nem támogatott a Windows, hamarosan a böngésző újabb verziója sem megy fel rá, és emiatt egyre több oldal lesz használhatatlan. Valamikor tök alap volt ezekkel a gépekkel netezni, ma meg kb arra sem jók. Igaz, azt néztem, hogy valahol a sima internetböngészés gépigénye is elképesztően megugrott az elmúlt két évtizedben. -
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
-a virge nem tud 320x240nél nagyobb felbontást élvezhetően futtatni, szóval nem voltál sokkal előrébb, mint a szoftveres rendereléssel.
-a rage nem tud z buffert
-a rage 2 szintén 400x300-ig életképes csak
-virge dx szintén 400x300-ig ok
-a matrox mystique/mga/millennium textúra filteringje/alpha blendingje nem az igazi
-az nv1 elég bugos, és ocsmány a képe (rossz perspective correction, filtering, valamiért csak 2 megával gondolták szerelni...)
-Matrox Impression Plus + Paradise Tasmania 3D = waporvare
-verite: ezeknek valami gazdaságossági problémájuk volt, nem a technikával volt a gond
-powervr: ocsmány/nem létező filtering
-3dfx voodoo1: elfogadható sebességű a 640x480 is, meg a textúra filtering is: ez lett az abszolút csúcs. de aztán voltak ott is súlyos problémák, gazdaságossági tekintetben.
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Talán a játékok miatt...
-
envagyok
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Több minden 3d kártya kijött a 3dfx voodoo előtt:
Matrox Impression Plus:
Released: June 1994
Matrox Millennium:
Released: June/July 1995
3D Blaster (CGL):
Announced: 16. August 1995 Released: November 1995
Paradise Tasmania 3D:
Announced: 11. September 1995 Released: End of 1995
Nvidia NV1 (NVLib):
Announced: 22. May 1995 Released: 7. November 1995
ATI 3D Rage (ATI CIF):
Announced: 13th of November 1995 Released: April 1996
S3 Virge (S3D):
Released: Late June 1996
Matrox Mystique (MSI):
Released: 14th of August 1996
Rendition Verite:
Announced: Before September 1995 Released: 1. October 1996 (Alt. source)
PowerVR (PowerSGL):
Announced: 26. February 1996 Released UK: 18. November 1996 US: 31. January 1997
Cirrus Logic Laguna 3D
1996/09Azért ezek közül akad pár sokkal izgalmasabb , mint a 3dfx kártyák.
-
KROK640
nagyúr
Nekem 1999 novemberében lett meg a Riva TNT, egy péntek délután, és emlékszem, egész hétvégén játszottam mindennel is.
Aztán hétfőn a legújabb árlistákon megjelent a Savage 4 32MB, én meg fogtam a fejemet, hogy van 32MB-os VGA is, pont azután h 16MB-osat vettem.
Aztán kicsit később rájöttem (egy osztálytársamnak ugyanis az lett), hogy 32MB ide vagy oda, a Savage 4 jóval szarabb mint a TNT. Később háromszor is volt Savage 4-esem 32MB-val, utoljára már a GeForce 3 érában. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor még jobban állhatott a környezeted, mert 1999-ben nem volt olyan gáz a 486-os mint tavaly a C2D-k.

Sokáig 486-ost akartam, aztán jöttek a Pentiumok, majd a Pentium II-k és hát akkor már átnyergeltem arra. Akkoriban meglepett milyen gyorsan fejlődnek a gépek, mert előtte ahhoz voltam szokva, hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
A win9x érából olyan 2000-ig bármit megesz igazából, ha 200 mhz fölötti procit raksz mellé (p1 mmx, k6/2, celeroncs, de akár bármelyik rejtélyesebb procigyártó cuccát is belerakhatod mellé).
-
Arra nem emlékszem. Az van meg, hogy mikor megvettem nagyon örültem neki, hogy végre nekem is lehet saját 3D kártyám.
Nagyon jó áron sikerült hozzájutni, semmi más nem fért volna bele a kategóriába.Utána meg olyan gyorsan felpörögtek az események, hogy képtelen vagyok felidézni akár a sorrendet is, mi mi után jött. A felárral lépkedtem, 5-10 ezer Ft-okkal.
TNT2, Savage3D, MatroxG400, ezek mintha mind 1999-ben lettek volna
2000-ben már Radeonom volt az tuti.Voodook jártak nálam, de csak kipróbálásra. Soha nem volt egy sem saját. Azok voltak a legdrágábbak. Ár-értékben szerintem ráfizetés volt mind.
-
FoxiestFox
félisten
A hetekben vettem egy Riva 128-at, impulzusvásárlás volt, olyan kis cuki kártya.
Még kompozit kimenet is van rajta.
Majd egyszer kerítek neki valami kicsi gépet... mi megy ehhez amúgy? -
válasz
Pikari
üzenetére
Voodoo2? Max az újságban olvastunk róla ekkor

Én a Voodoo1-ről beszélek, hogy még az is elérhetetlen volt.
A Riva128 is úri hóbort volt a maga idejében.
A TNT-k voltak szerintem az első igazán konzumer kártyák. Az előtte lévő normálisabb 3D kártyákat csak kevesen engedhették meg maguknak.
Ha jól emlékszem 15ezer körül vettem az enyémet, másodkézből, 98 végén vagy már 99-ben.
Ekkor már sehol nem volt Pentium1, a TNT-k már az első Celeronokba mentek. -
válasz
frescho
üzenetére
Az alapja biztosan úgy van ahogy leírtad, de amiatt lett a Voodoo korszakalkotó, mert ez hozta el a jónép számára az első igazán jó 3D gyorsítást. Valósággal berobbant. A céges boltunkban láttam először, kérdem ez meg mi, előre renderelt felvétel avi- ban lejátszva? Nem ez egy játék demója, Voodoo kártya, nemrég hoztuk a nagykerből, állam az asztalon. Aztán ahogy már említettem, később a V2 megjelenése után már mindenki, mindenhol csak erről beszélt, melóhelyen, utcán, buszon, kocsiban. Dúlt a V2 rasszizmus, akinek nem volt, alsóbbrendű embernek számított.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Annak idején pont azért vettem végül TNT1-et. Voodoo 2, Voodoo Banshee és a TNT1 között vacilláltam, de végül nem bántam meg a TMT-t, annak ellenére sem, hogy akkoriban nagyon sok játék volt 3DFX-re ráállva, meg azzal szebb volt mint D3Dben.
Később aztán 2002-ben GeForce 2 mellett megvolt a Vooodoo 2 SLI is
-
válasz
ityam
üzenetére
PCben ők teremtették meg a 3ds gyorsítás alapjait.amikor megjelent akkor zseniális volt.
Ez nem igaz, mert az alapokat nem ők teremtették meg. A 3DFX körül nagyobb a felhajtás, mint amit érdemelnének, hasonlóan Jobshoz vagy a GUS kártyákhoz. Jókor jöttek ki egy jó termékkel, de nekik tulajdonítani bármi forradalmit amit más nem lépett meg nem érdemes..
Az alapokat átvették, az előző munkahelyükről. Bár ha úgy nézzük, hogy az SGI-ből kiszálló emberek alapították a céget, akkor ők tényleg ott voltak az alapok létrehozásánál, de az egész bőven a 3DFX előtt volt. Amikor megjelent az első Voodoo, akkor sem voltak egyedül.Ttalán még elsők se lettek, mert ha jól emlékszem az S3 gyorsabb volt, de az ATI sem maradt le sokkal, na és az Nvidiának is megvolt már akkor a félresikerült NV1.
-
Persze, így érthető, rendben is van. Én csak amiatt szeretem az időfaktort kivenni, vagy pontosabban kombinálni, mert akkor eddig még nem tapasztalt dolgok történhetnek, illetve történnek is már, nemcsak általam, mások is kísérleteznek ilyesmivel, amit megismételhetek, vagy találhatok(találtam is) olyan kombinációt, melyet még senki nem próbált ki. Ahogy szoktam mondani, fix naptárazott konfigtól már mindenki tudja mit várhat, egy vadul összeválogatott pedig érdekes, gyakran meglepő tanulságokkal szolgál.
-
Pikari
veterán
Ja, a TNT1 kb 2x-3x gyorsabb a riva128-nál, ráadásul jobban is jártál vele, mint egy voodoo2-vel. Az állandó retró gépemben általában nekem is TNT1 lakik, egy rohadt régi kőkorszaki driverrel, azzal kb tükörjégen csúszik minden.
Csak ott az nvidia elkövette azt a hibát, hogy a TNT driverek egyre CPU limitesek lettek, aztán a 4.x driver szériától felfelé egyre lasabb a kártya egy pentium1 szintű gépen, végül az fps képes lemmeni egyszámjegyűre a korábbi 25-30-ról, ami nem túl szívderítő élmény annak, aki ezt a jelenséget nem ismeri.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Volt 8 MB-os változata is, a Riva 128 ZX
Rémlik, hogy az már egész használható volt Direct3D-s címek alatt.
Szomszédnak volt, nekem mondjuk kimaradt.
Az első saját, 3D képes kártyám egy TNT volt. Azt nagyon szerettem, a legtöbb 3D játék játszhatóvá vált. Végre nem kellett a Voodoo kártyák után epekedni, azokhoz képest töredék áron ment. -
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
igen. felhájpolás végülis de szerintem van oka. PCben ők teremtették meg a 3ds gyorsítás alapjait.amikor megjelent akkor zseniális volt. Ezt nem hiszem hogy lehet vitatni.
Később felülszárnyalták persze. Kis ideig hódított az alapokat kihasználva, amit létrehoztak. aztán tényleg nem újítottak és elhalt.
De a 3dfx elsősége a 3D forradalomban elvitathatlan szerintem. Voltak alternatív 3d megoldások a korszakában, de azok még a glidenál is hamarabb elhaltak.Az nvidia persze nyert(az általános d3d támogatással) mint tuduk.meg hát az első radeon sem volt abszolúte rossz(csak későn jött)/meg a rage fury max is igen jól harapott dx8 előtt./ . Emiatt is lett kihaló(szerintem) a 3dfx a geforce 256 megjelenésétől(újítás hiánya). Nem volt igazi fejlesztés, csak icipicit tupíroztak. NV meg Ati fejlesztett.
Mégis a a 3d alapjait szerintem a 3dfx teremtette meg. ezért joggal lesz mindig drága és keresett.Főleg mert már meghalt. így a 3d korszak alkotójának kijár szerintem hogy ne bagóért keljenek el a kártyái.megérdemi a tiszteletet szerintem. -
Pikari
veterán
válasz
zotyesz66
üzenetére
Mit értünk jobbnak? Lehet, hogy a voodoo1 mondjuk 10%-al gyorsabb X játékban... legalábbis a glidere egyáltalán képes játékokban. De ahogy mondod is, ez 2D-t is tud, ráadásul tud 800x600-at is (aminek 4 mega ram mellett sok értelme nincs, de a lehetőség adott), tud rendes OpenGL-t, tud ablakos 3D-t, emiatt sokkal nagyobb a kompatibilitása is.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
A PCI verziója sosem volt olcsó. Úgy emlékszem, hogy mindig drágább volt legalább 30-50%-al a voodoo1-hez képest. Az AGP verzióját (abból volt egy felesleges) 2 éve adtam el postával együtt 10 körül, szóval az még nem is annyira horrorisztikus, de azóta csak egyet vagy kettőt láttam a hardveraprón belőle.
Hogy miért ilyen drága? Ennek sok oka van. Egyrészt azért, mert PCI, másrészt azért, mert nagyon jók a driverek, socket7 gépben is tükörsimán visz mindent, amit vinnie kell. Aztán a tv kimenetek is áremelő tényezők (rá lehet kötni tunerre vagy modern tv-re egyszerűen). Aztán pedig ez az nvidia első videókártyája (a szegett szárnyú nv1-et leszámítva). Ráadásul a maga idejében egyszerűen brutális volt a teljesítménye (persze a voodoo1-el és hasonlókkal összevetve, nyilván a geforce2 ellen már sokat nem ér).
-
-
Pikari
veterán
Én nem vagyok felháborodva az árakon, mindent annyiért lehet eladni, amit megvesznek. Abból indult ki a beszélgetés, hogy megemlítettem, hogy a retró gamer kártyák közül a 3dfx kártyákat lehet a legegyszerűbben beszerezni, mert azokból mindig van jónéhány. Miközben más retró gamer kártyákat úgy kell vadászni.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Maga a 3dfx is egy felhypeolás, ha úgy vesszük. A voodoo3ig bezárólag nem nagyobb zsugák, mint egy 1500 forintos m64, mégis 10x annyiba kerülnek.
Viszont egy rendes riva128 az 10k körül indul, a fent említett 3dp-v3000 pedig v3 árú annak ellenére, hogy a teljesítménye csak egy v1-el vetekszik.
-
FoxiestFox
félisten
A Glide-ban igazából a sebessége és a konzisztenciája jó, ami miatt ha 3dfx hardvered van, érdemes preferálni az OGL és D3D implementációkkal szemben.
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok
üzenetére
Nem sok van, viszont több olyan cím is van ahol erősen ajánlott mert nagyon ráver a konkurenciára. Pl. Uprising 1/2 és Recoil játékok jól néztek ki voodoo 3 2000/3000 kártyával a szokásos NFS/Unreal címek mellett.
Mondjuk nem rossz egy jobb darab passzív TNT2 kártya sem, bár Win98SE-hez geforce 3/4 + voodoo 2 SLI kombó az igazi. -
envagyok
veterán
válasz
Myers
üzenetére
A legfontosabb kérdés az, hogy milyen játékokkal szeretnél játszani.
Keress rá játékokra korok szerint, pl google: best 1998 pc games
Az emlékezetedben lévő játékra keress rá, mikor adták ki.
A halmazból a legfiatalabb játék kiadásának éve környékén elérhető pc megépítése lenne a legcélszerűbb.
Pont én is raktam össze az elmúlt hónapokban DOS játékokra 2 pc-t, itt írtunk is róla sokat.
1993-ig elég a 486 dx2 66mhz sis471 lap, vlb vga soundblaster pro2 vagy bármilyen sb kompatibilis kártya, ESS, sőt még Yamaha kártyák olcsón beszerezhetőek.
1997-ig pentium 200/233, intel 430tx lap, s3 virge pci vga (Ez igazából 3d kártya), mellé egy 3dfx voodoo ha van olyan játék a listádban, ami támogatja. Hangkártya egy sima awe64 szintén egy olcsón jót kategória lenne. Persze lehet ínyenckedni Roland midivel, Gravis, és awe32 samaha opl chipes hangkártyával, de az nem fontos annyira.
98-ra már Pentium II a korhű egy AGP TNT videókártyával és Soundblaster Live hangkártyával. Ez a szert még aránylag kompatibilis a legtöbb dos cimmel. Egy voodoo2 is berakható melle, de nem fontos.
Nem is tudom, van-e sok Glide only játék... -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez nem akart vicc lenni, ugyanúgy vaskos ára van ma már az nvidia, a matrox, a 3dlabs, és a többi korabeli gyártó érdekesebb és gamer szempontból is használható kultikus darabjainak is. Csak azok szinte fellelhetetlenek.
Igaz, a régi low end tömegkártyák ára kb fémhulladék szintjén van, pl tnt2-m64, de hogyha mondjuk egy pci-os asus 3dp-v3000 kártyára áhítozik valaki, akkor azért ugyanúgy el kell adnia a veséjét

-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Véleményem szerint a voodoo3 hardverileg nagyon fejletlen az 1 ghz körüli korszakhoz már. Ami miatt népszerű volt, az a glide támogatás, és a nagyon kicsi driver overhead, ami lehetővé teszi, hogy néhány száz mhz körüli gépekben is jó teljesítményt nyújtson a megjelenésekor elérhető játékokban.
Nyilván most így 2024-ben az a 3dfx legnagyobb előnye, hogy könnyen elérhető. Mindig van az aprós oldalakon 2-3 példány.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Persze V3 sokkal gyorsabb, nem egy kategória a V1- el. SS7- ben hajtottam, nem hozta az elvártat, bár régen volt, akkor még kevesebb rutinom volt evvel, meg korábbi driverek, modern moddok nélkül lassabb a Win98 is. BX- ben viszont veszettül ment, már DOS alatti 2D is nagyon fekszik neki. Meg kell majd ismét néznem, 1.1GHz Copper mellett.
-
válasz
Myers
üzenetére
100-112MHz/CL2- t természetesen SS7 lapra értettem, ill P3 rendszer még, pld ha 100FSB- s Copper megy tuningra, akkor a stabil 112 vagy 120 körül jól jön, 100MHz szerver SD nálam pld fut 133- on Copper mellet, másik véglet.
P2- es gyorsabb, bár az L2 nélküli nem szerencsés.
Voodoo1 : P1 ** V2 : P2, P3 ** V3 : Copper P3 mellett nagyon jó.
Banshee : P2-P3
Rush : nincs tapasztalat, soha nem volt, tippre már P1- től jó lehet. -
válasz
Myers
üzenetére
486 PCI- vel sínen leszel, ahhoz még S3 TrioV2, Virge is ok, inkább DOS a célirány.
Pentium only PCI - Voodoo1-2 működni fog, erősebb főkártyát nehezebb találni PCI csatolóval. Nálam talán a R7000PCI ami már elfogadhatóan futtat 3D gyorsítást, nem erőgép, de Pentium mellé elmegy, létezik erősebb, csak találni kell.
Hang : SBPro2, SB16 Yamaha OPL chipesek. ESS, Crystal sem rossz, meg Opti- ban is van egész jó. Awe32/64 28MB RAMal expert, Win9x alatt a feltölthető bankok miatt. DOS alatt is tölthető kis trükkel, de ezt még ismét csekkolnom kell mennyire korrekt. Bár az Awe ár is elszabadulóban van, mint pld a GUS, utóbbi meg scene demókban verhetetlen. -
Myers
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azt miért írod, hogy "100-112MHz/CL2- t lazán viszik"? Hiszen itt nem lesz csak 66-os FSB.
Azt már nem akartam belekeverni 1 hsz-be, de van elrakva egy Slot1-es P2-es lapom, hozzá egy 266@400-as L2 cache nélküli celeronnal, majd az is be lesz röffentve.
64MB SDRAM és egy Riva 128 volt mellette. Ezzel lehetne helyettesíteni esetleg a P1-et, de a feeling miatt kéne a P1-is, és abba már belevágtam.Ezekből a Voodoo-kból melyik milyen rendszer mellé illik V1-V3-ig, + Banshee +Rush-ig bezárólag?
-
Pikari
veterán
válasz
Myers
üzenetére
croc1, freespace2, croc2, motoracer, glquake, mortal kombat 4, crusaders of might and magic, darkstone, final fantasy 7 (csak g200 vagy permedia2), final fantasy 8, f1 97, quack attack, deathtrap, die by the sword, drakan... ezek, amik számomra érdekesek, vagy kultikus játékok voltak.
-
Myers
senior tag
arn, Fücsök007, Pikari, DarthSun: kössz a rengeteg infót és választ mindenkinek.

486: azt hiszem, akkor maradok inkább a PCI-os vonalon. A chipsetet majd meglátom, de elég sovány a kínálat 486-os alaplapokból. Lehet, hogy az lesz, hogy valamit mindenképp veszek, aztán később ráérek specifikusan válogatni.
Pentium: úgy látom, hogy SS7-es lapokból még a 486-osnál is kisebb a kínálat. 10 S7-re jut 1 SS7. Szóval nagy eséllyel olyan lesz, amin csak PCI van. Viszont tervezek mellé Voodoo-t a Glide miatt. Persze nem minden használ Glide-ot, ezért nem ártana, ha a fő VGA kártya is erősebb lenne.
Programcímeket nem tudok. Nem emlékszem, hogy mik voltak akkor a menők: NFS1, Screamer, ...?
Az MMX233-as procit már beszereztem.Hangkártya:
A DOS-nál ugye fontos az ISA-s hangkártya. Abból milyet érdemes? SB 1.0, 2.0, 16, Pro, Vibra? Gravis az ára miatt kilőve. Volt még valami ESS, Crystal is. Ezekkel mi a helyzet? -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Egyik AGP-s kártyát sem fogja teljesen kihajtani, továbbá a korai AGP 1.0-t támogató lapoknál még azt is tudni kell hány W-ot képes leadni a foglalaton keresztül, mert a késői kártyák nagyobb fogyasztásúak, a korai revíziók csak 8W-ot képesek leadni 20W helyett! (Gyengébbek kedvéért 2,5A versus 6A.)

Voodoo 3 is elég jó még késői DOS mellé, a korai címeknél nem tudom, Matrox elvileg jó lehet. -
válasz
Myers
üzenetére
486 : VLB nehezebb, a kártyák ritkábbak, és szintén a SIS471- et ajánlom, PCI kártyák gyakoribbak és öszességében nagyobb a teljesítmény, VLB vs PCI tesztemben az utóbbi nyert. PCI lapban a FIC486 Via meglepetés nálam, de ritka. RAM : 16MB elegendő.
Pentium : AGP kártyát 3D- sben sztem is könnyebb szerválni, viszont az SS7 lap ritkább drágább, RAM 64MB, de némelyik SS7 128/256- ot is kessel. SD/EDO - nem ajánlott keverni. 133MHz SD/CL3 gyakori, 100-112MHz/CL2- t lazán viszik. AGP- re visszatérve, késői driverekkel rendben, naptárazott driverekkel gond lehet.
PCI lap is jó lehet, ha csak 2D a cél, 3D PCI VGA néha felbukkanhat, de drága.szerk : SS7- ben még a sokkal későbbi R9800Pro is jó, a modernizált Win98SE- vel, de akkor minden késői patchnek fent kell lennie. Végeredménye a brutál teljesítmény a korhoz képest.
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Attol fugg milyen kartyat akar bele… ha vmi korban passzolot, ott nem is nagyon van agps, a kesobbiekhez meg ez nagyon lassu gep. Egy v1/2nel gyorsabb kartya felesleges bele. De ha bele is rakna, a v3on kivul kb mindennel szivas van vele, ami kb egy 2-3x gyorsabb gepben erzi jol magat.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Myers
üzenetére
Kizárólag utolsó Intel chipsetes alaplappal, voodoo 1-el pl. stabil DOS 6.22 és Win95 kombót fogsz kapni, 64MB SD ram bőven elég. Érdemesebb 200MHz-es procit választani, mert nem lassabb mint a 233MHz-es változat, de egyes DOS játékok nem szeretik a 200MHz fölötti frekit, és lehet velük anomália.
EDO-t nehezebb szerezni, de nem lesz sokkal lassabb a rendszer ha találsz késői változatot, viszont AGP nem ajánlott csak PII-től! -
arn
félisten
Pcios egyszerubb, de a vlb autentikusabb es izgalmasabb 486hoz. 8-16m ram eleg bele. Vlbhez sis471 a legjobb, pcihoz talan az umc, ha nem gond hogy kesoi db.
Agp csak super socket 7en van, es rengeteg gond van vele. Ha mmx a cel, maradj az inteles chipseteknel. Sdram picivel gyorsabb txben, mint a leggyorsabb hxes edos lapok, de igazabol sok jelentosege nincs. 32-64m ram a tipikus mennyiseg.
-
Myers
senior tag
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy kicsit beszállnék a retrozásba.
Egyrészt összeraknék egy 486-os konfigot. Néztem már pár dolgot.
A fő kérdés, hogy PCI-os, vagy VLB-s legyen-e az alaplap? Úgy látom, hogy VLB kártyákból kisebb a választék.
Ajánlott ram méret? Ha jól emlékszem a régen a 486-osomban 4 MB volt, de nem minden játék indult el.
Esetleg van ajánlott chipset, vagy mindegy, ami jön.Másrészt gondolkodok egy P1-es konfigban is. MMX233-ra gondoltam, ami reálisan elérhető.
Itt már némelyik alaplapon van AGP, de fontos az erre a lapra?
Valamint itt is kérdés a memória méret. És ezeken már általában van SDRAM foglalat is. Érdemes inkább SDRAM-ban gondolkodni, vagy jó az EDO is? Keverve is lehet ezeket?
Valamint van-e ajánlott/kerülendő chipset. A 430 VX az csak 64MB memóriáig tud cache-elni, de ez lényeges? Egyáltalán kell-e 64-nél több?Elsőre nincs több kérdésem.
-
Pista0001
addikt
A 860 meg a 870 régebbi? 830 van a "fő" gépemben.
Több, mint 10 éves (szóval legalább félretró
), évi átlag 1 tera írás alatt van. Bár lehet, hogy volt pihenője, talán pár év is. Annó a Lynnfieldes gépbe vettem, szerintem még 2012. őszén, az a gép valamikor 2013. vége felé halt megkezdett makacskodni., utána lehet, hogy nem használtam egy darabig. Volt egy Z77/Sandy Celeron konfigom mellette abban egy SanDisk SSD volt, azzal húztam ki egy darabig, aztán a NUC lett a fő gépem 2014. elejétől. Abban egy Crucial mSATA SSD van, nincs is benne 2,5 colos hely. 2015-ben vettem egy integrált Kabini procis alaplapot, a Z77-et meg eladtam, szóval akkoriban a Samu tuti a fiókba került. Úgy emlékszek, a Kabiniben végig a Z77-ből maradt SanDisk volt. Sajnos az az alaplap a tavaly megkezdett makacskodást idénre terhatatlan szintre vitte, úgyhogy a dobozában várja a jövőt. Asszem 2020-ban került hozzám melóból egy 4. gen. Dell gép, amibe vettem egy 1050ti-t, az kapta meg a Samu SSD-t. Ha jó a matek, akkor akár 5 évet is várhatott a 830-as a fiók mélyén.
-
cbmfan
senior tag
van valamelyikőtöknek Lucky Star/Acorp 6VIA90 1.0 (nem 90A) lapja? BIOS corrupted hibát dob indulásnál, az egyetlen 1.3-as BIOS-ra amit találtam awdflash hibát dob. örülnék ha valakitől kapnék egy működő verziót.
szerk: megoldva, Uniflash 1.40-nel sikerült.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Remélem a régebbi Samsung SSD-k azért jók, mert nekünk csak az van:
2db 860 EVO 500 GB-os, valamint feleségemnek egy 870 EVO szintén 500 GB-os,
még akkor vettük amikor pont olcsóbbak voltak, illetve 860-ast itt az aprón 2 éve használtan, semmi baja.
Ezen kívül is csak kisebb, 500 GB-os HDD-ink vannak, mind 2.5" WD black, illetve egy 500GB-os VelociRaptor feleségem asztali P4 gépében
Megjegyzem ez a legújabb asztali PC itthon
a többi ennél jóval régebbi
A laptopok is 10 évesek múltak, de nekünk teljesen megfelel, ezek még mechanikailag strapabíró darabok
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Azt mondjad, akkor mennyit tudott, amikor nem volt tele a CMR cache? Meg azt, hogy mennyire lehajtott bad sectoros példány volt? Nagyon lényeges.
Ráadásul én még mindig ft/GB arányról beszélek, nem sebességről. Filmnézéshez, képnézéshez, zenehallgatáshoz, - az elmúlt 4-5 év játékai kivételével - játékhoz elég a HDD is. Főleg a maiak, nagy cache és kapacitás mellett simán hozzák egy rég(ebb)i SSD sebességét
-
válasz
Pikari
üzenetére
A gagyi SSD-k képesek lelassulni szekvenciális vagy random írásnál is.
Találtam régebbi tomshardware tesztet amin még HDD is volt.Lásd az Intel 660p-t, aláesik sebességben egy HDD-nek.
Egy ilyen, ráadásul nvme, konkrétan itt van a gépemben. Ingyen adták ajándékba az egyik adásvételnél ... amit utólag nem is csodálok.
Tudom igazolni a lentieket ... hihetetlen lassú a cacheből kifutás után, pedig SSD. Ráadásul nekem egy kisebb kapacitású van, abban még kevesebb lehet a cache, mert szinte azonnal belassul.
Nem gondolom, hogy ennél jobb lenne az az olcsó 4TB-os.
Tök jó, hogy rajta van egy MX500-as is a teszten, van olyanom is. Szerintem annak a felét tudhatja a 4TB-os SP ACE a feleakkora sávú kontrollerével. Vagyis szekvenciális írásban talán egyenlő lenne a HDD-vel.
Olvasásban persze jóval gyorsabb lenne, főleg random kis mérettel.
A fentieket csak érdekességnek, hogy ilyen is van.
Inkább a megbízhatóságot kérdőjelezem meg az olcsó SSD-k esetén. -
arn
félisten
Ket es fel eve 300 euro volt a 12tb wd red plus dbja, most is ennyi
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Valójában nekem személyesen + a munkahelyeimen + ismerősi körömben 2020 óta kb 10 db hdd döglött meg, és 1 db ssd. Volt közöttük minden: vadi új, csökkentett kondíciójú, használt, és mindenféle márka randomra. Nem ebből próbálok statisztikai relevanciát levonni, de a blackblaze meghibásodisi adatai, amit fent linkeltem, elég beszédesek, hiszen ők lemezek tízezreit használják.
-
KROK640
nagyúr
Tényleg ... a meghibásodási arányt bele se vettem.
Nem is akartam ezzel jönni, mert anekdotikus példa, de 2014-től idáig öt SSD-m volt, ebből három elhalálozott. Vagyis 10 év alatt 3db. Ugyanezen idő alatt 0db HDD-vel történt ugyanez.
Azzal jöhetnék ha magamfelé szeretném görbíteni a pályát, hogy ez statisztikailag azt jelenti, hogy az SSD-m 60%-a addig sem élt, mint a legfiatalabb HDD-m. (és még a jelenleginek is 3+ évet kell mennie akkor is ha a legfiatalabb HDD-m most azonnal beadja a kulcsot)De ha már itt tartunk az 1TB-os M2-es ADATA Legend 710-em 5,85TB írt adat után döglött meg, és csak úgy bírta ki az 1 év és 3 hetes kort, hogy a gép eközben egyszer 2 hónapig folyamatosan állt, elindítás nélkül.
Persze ezek anekdotikus példák, de szerintem Piki is ebből építkezik, gondolom ledöglött neki valami eleve badsectorosan vett filléres csoda, aztán innen a nagy SSD imádat és HDD temetés.
-
arn
félisten
Nasban meg mindig kinszenvedes a gbet egesz rendszerszinten megugrani, addig meg eleg a vinyo is nasba.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
így van, ft/GB alapon abszolút a HDD a nyerő. És aki így nézi, nem a sebességet, az valszínűleg olyasmit akar tárolni ami nagy, de nem annyira sebesség kell hozzá.
Egyébként ma már azon is csodálkozok, hogy átlag user elvan 1TB-on, mikor ennyire nyergeltem (2009) akkor még rengetegnek számított, de ma már a 200-300GB-os játékok korában, meg egy egész estés film 2K-ban 30-60GB, vagy nemrég szerzetem be a Columbo-t FHDban (500+ GB) szerintem lassan olyan lesz az 1TB mint nekem volt anno '99-ben a 3B-os HDD : Állandó matekolást igényel, mikor mit szedhetsz le, mit törölsz le stb, hogy ne fuss ki a helyből.
Ebből a szempontból mindenképp érdemes a rendszer SSD mellett egy nagyobbacska (min 2TB) HDD-t is tartani.Az SSDben valóban a kevesebb táp is jó, bár technikailag akkor is adni kell neki, illetve ami vitathatlan előnye : Az ADATA 650SU-m nemrég egy csúnya ejtést vészelt át sértetlenül és hiba nélkül, nem vagyok benne biztos, hogy ugyanezt az esést bármelyik HDD-m hibátlanul túlélte volna.
-
Pikari
veterán
Tesztek szerint az SSD-k sokkal kisebb eséllyel hibásodnak meg, mint a HDD-k:

És ők sem enterprise grade SSD-ket használnak a szervereikben, hanem konzumer eszközöket.
Az SSD-k még akkor is egy nagyságrenddel gyorsabbak a HDD-nél random írás során, ha kifogynak a cacheből, olvasásról nem is beszélve.
Samsungokból én is sok halott példányt láttam, érdemes a samsung SSD-ket kerülni. Más gyártókkal nem szokott annyi gond lenni (a nonamekkel sem). -
válasz
Pikari
üzenetére
SSD-ből ugyanúgy enterprise megoldást kell keresni, ha a megbízhatóság szempont. Akkor viszont az árak már az egekben SSD esetén.
Ismerős most temette a Samsung 970 EVO-ját, mert kifogytak a cellák a redundanciából. egyszer csak 0%-os kondícióra esett, fél éves használat, 10 TB adat írása után.
Akkor milyen lehet ez az SP ACE meghajtó?
Szerintem semmivel nem megbízhatóbb mint egy HDD, sőt.A linkelt SSD, teljes 4GB mérete is azt sugallja, hogy semmi tartalékot nem hagytak abban sem, otthoni gyenge igénybevételre való, egy adott gép kiszolgálására. 0 RAM, valamennyi terület leválasztva pseudo SLC cachenek.
ACE A55-ben ha jól látom 2 csatornás lassúcska kontroller van.
Háát, ezt kombinálni a 3D TLC-vel, lehet lesz olyan amikor örülni kell majd a 100-200MB/sec írásnak, akár szekvenciálisan is, amikor kifutott a cache részből.A legjobb a HDD-ben manapság éppen az, hogy dömping van a használt Enterprise meghajtókból. Ilyen polcon pihent 2-4-6 TB 100%-os SAS példányokból, olcsóbban mint az új consumerek. (ok, raid vezérlőt kell hozzá szerezni ebayről vagy az apróról)
Ha készítenék egy dedikált adat szervert (több gép is innen táplálkozna) amin fontos az adatbiztonság és sok adat, inkább több ilyen HDD-ből csipegetnék össze egy Raid tömböt, és a sebesség is teljesen rendben lenne. Az általános otthoni felhasználásra szánt SSD-ket én kerülném nagyobb mennyiségű adattárolásra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Okos Otthon / Smart Home
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Peugeot, Citroën topik
- Milyen notebookot vegyek?
- LEGO klub
- 6500 mAh-s aksival debütált a Poco M8 Pro 5G, ez az ára itthon
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 17 Pro 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Ez az i5 érzésre szerintem gyengébb a C2D P8600-nál, ami a T500-amban volt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

na ez a szomorú, és nem a Rómeó és Júlia.