Hirdetés
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HDMI topic
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Az az oldal jó lehet. Nekem is van időm és helyem is, a feltöltésem meg modern optika itt falun. Betolom az egész SSD- t imagebe, aztán kipróbálom a linkelt megosztót. Visszajelzek ha kész.
-
-
tzoli79
tag
válasz
Bile Demon
üzenetére
Natív DOS alatt szeretném egy Pentium 1 és Pentium 2-es gépeken.

-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Esetleg klónozod és utána uninstallálod a nem szükséges progikat, hogy kisebb legyen.
Ha nem gond a sok feltöltés/adatmennyiség/idő akkor ne fáradj a méretcsökkentéssel. Nekem van időm és helyem is.Van ilyen direkt megosztó oldal, sose próbáltam, de elvileg jó nekünk:
[link] -
tzoli79
tag
Sziasztok !
Tudnátok abban segíteni, hogy meglehetne-e oldani DOS alatt a teljes CD játékok amiknek van audio sávja lejátszható legyen persze CD nélkül. Lehetőség ugyan van ISO felcsatolására DOS alatt de az nem tartalmazhat audio sávokat, CUE-BIN -t meg nem tudok csatolni. Nagyon nem szeretnék CD-ket ki-be rakosgatni.
Köszi a segítséget. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Személyre megosztott jelszavas FTP már nem elérhető. Innentől kellene, hogyan tudok létrehozni a gépemen FTP- t, ehhez nem értek, tehát részletes help kell kezdőnek.
Úgynézki hogy nem függ a dupla tűzfal+AntiTrack+AvastPro- tól, minden bekapcsolva, a többi linkelt FTP- t elérem, az itteni kollégáét nem.
Frescho pedig még nem jelzett vissza hogy megoldotta-e a nagy fileok feltöltését. Ha megoldható, rövid időre kellene, aztán ha a kolléga letöltötte, törölhető. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Huhh, akkor megpróbálok 90GB felhőt keríteni, mert így részleges feltöltéssel úgynézem csak a keveredés van. Disk to image lesz a megoldás.
Vagy TC- vel nyitok FTP- t, bár beengedett porthoz nem értek, de talán az AvastPro már védelmet nyújt. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Másold át a C:\Windows- ba a SYSTEM.DAT, USER.DAT- ot, valamint a Rootba is, próba-szerencse, hátha.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Átmásoltam a \DOS-t a \WINDOWS-ba.
Nem ír ki hibát, DOS prompttal indul.
WIN98 könyvtárba belépve WIN.COM-al indul csökkentett módban.Most az keresem, hol van bekonfigolva a windowsnak a registry helye.
A dokuban emlegetett SYSTEM.DAT, USER.DAT fileok ott vannak a C:\WIN98\ könyvtárban. Továbbra se találja. -
válasz
DarthSun
üzenetére
+Még egy, ami bekeverhet : Win11 alatt másoltam ki a könyvtárakat, utána toltam Zipbe, lehet hogy felszedtek valami NTFS attribútumot. TC->attrib->readonly/system clear->archive setre beállít, kivéve a specifikus rendszerfileok, pld a rootban.
DOSboot NC, DN- el is beállítható, mivel a 98 rendszerfileok a kompatibilitás miatt még 8+3 karakteresek, FAT16 alól is fut a 98. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Már lehet/van esély hogy jó lesz. Készíts egy \Windows könyvtárat, oda másold be az imageben levő \DOS könyvtár tartalmát. Nemtom miért ott keresi a képmentésen szereplő fileokat, de hátha megoldja. Lehet azért van keveredés, mert alapból én a Win98 könyvtárba telepítettem - tényleg nem volt benne a Win98 a pathban, benéztem, de a Win98+ban pipáltam be, hogy a graf rendszer induljon.
Registry doku - [link]
Ha bármit változtatsz, előtte mentsd el a jelenlegit. Ha kinullázod, akkor olyan lesz a 98 mint egy friss telepítés.szerk : valamint a C:\Windows\Command létrehozása sem árt, oda is bemásolni a DOS könyvtárat, a 7.1 fileokat tartalmazza, az eredeti helyéről másoltam ki - lehet hogy a Registrybe ezt is bevéste nálam.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Újra felmásoltam mindent, amit küldtél.
A PATH-hoz hozzáadtam a C:\WIN98-at.
BIOS AHCI ENABLED
Bettem a 7900-as kártyát, hogy ne szemeteljen.Normál indítás:

Leokézom.
Csökkentett módban nem indul, érdekes, hogy a WINDOWS könyvtárat keres, az nincs:

Biztató a normál indítás, csak annyi a baja, hogy nem éri el a registry-t. Az hol van, hogy tudom ellenőrizni?
-
törölt tag
válasz
frescho
üzenetére
Nyilvan valami SSD lesz benne.

Sajnos az ide44-msata adapterem nagyon nem akar Amiga-val rendesen mukodni csak pc-vel.
Kis atalakitas utan igazabol odaig eljutottam vele, hogy vegulis elindul es mukodik, de a hdd led halvanyan folyamatosan vilagit. Tolteskor fenyesebben, de idle is vilagit halvanyan. Tovabb nincs kedvem ezzel a verzioval kuzdeni. Ugyanezt csinalja A1200-ban is.
Jelenlegy egy ide44-cf adapter + 32GB CFkartya es egy ide44 Transcend 32GB ssd kozott vacilalok.
Majd a heten valamikor foglalkozom vele tovabb. -
törölt tag
Az ultrawide felbontásokkal, tehát ha én pl win98 desktopot akarok megjeleniteni egy custom full HD koruli 21-9 felbontasban, azzal tud valamit kezdeni? Az ciki kulon hogy DOS ala ilyen felkaru orias, nekem igazabol egy v5 6000 klonhoz kene, mert azon nincs hdmi mint a kistestveren.
DOS alatt viszont kellene a demo kompatibilitas/elvezhetoseg ha mar rendes hangkartyam van.... -
arn
félisten
a tokeletes scaler meg mindig nem letezik, mert annak 4k kellene tamogatni idealis esetben mittomen 120hzig, de egy bizonyos felbontas felett mind 60hzet tud csak.
a masik kritikus resze a dos modvaltasai, konzoloknal ez annyira nem tema, de dos alatt meg van hogy egy demo 10x valt modot menet kozben (vga - mode-x), igy ezt szepre es gyorsra kellene megcsinalni.
a pro nagyon gyorsan valt modot, de kozben lathatoan ugrik a kep, errol is irtam egy ticketet a githubra. nem tudom, hogy lehetseges e, ha egyszer bekalibralt egy modot, felesleges ugyanarra a kimenetre tobbszor megtenni.
de osszessegeben jelenleg ossc pro, mint "olcso" opcio, vagy retrotink4k, mint deluxe verzio uton mennek. meg figyelem a pixelfx mivel jon elo (jelenleg csak scaler, nincs analog input) - meg van egy hetem megalmodni, hogy visszakuldom a prot, vagy maradok ezen, meglatom mit valaszolnak a fejlesztok.
-
arn
félisten
válasz
üzenetére
ossct, es ossc prot ismerem csak (prot is csak par orat teszteltem). latatlanban a retrotink 4k lehet a legjobb, de hogy a dosos modokat hogy kezeli, ki tudja? meg mire ideer europaba, vagy 1200 eur lesz, a monitor nem er annyit. ott van meg a pixelfx, de ott meg a bemeneti resze szinten gyerekcipo, az egy 5-600bol kijonne a bemeneti modullal.
az ossc pro 1440pre gyk tokeletes lenne, de rakerdeztem, nincs vrr support, ez azt jelenti, hogy 60hz a legkompatibilitsebb mod, amugy a monitoron mulik, milyen frissitest tamogat - ettol eltekintve kepminosegre tokeletes, nem hinnem hogy a dragabb scalerek ilyen szempontbol tobbet tudnak.
a samsung g8 eleg furan kezeli, hogy melyik felbontasban melyik frissites van meg. ha az osscnel nem tudjak megoldani a dolgot, lehet irok a samsungnak, egyszer mar megcsinaltak, igazabol most is csak profilokat kellene hozzaadniuk. sima dos textmodot teszteltem 720x400 70hz:

-
Fücsök007
őstag
-
válasz
üzenetére
Ezek a merevlemezek már csak ilyenek. Ha nem akarod 100% korhűnek megtartani, akkor rakj bele egy SSD-t, mert megérdemli, ha már az SCSI-t lehagyták és elindultak a kommersz PC irányába.
Mondjuk a top PC gyártókra kb. 90-es évek közepéig még igyekeztek rendesen összerakott cuccokat gyártani. A PS1 is 91-es és elég szépen páncélozott darab. A korabeli Compaq-ok is hasonlóak. Aztán a nagy harcban folyamatosan csúsztak lefelé.
-
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
ha nem irjatok oszinten szolva sose foglalkozok ezzel a temaval
majd megnezem a mozgast, a tobbire nincsen meg az eszkozom, hogyan lehetne ezt normalisan megcsinalni.elhiszem nektek, hogy a mozgas szarabb, de nincs az a crt, aminek ilyen kepe van, foleg elesseg, szinek, fekete, kontraszt, stb szempontjabol. az 1024re is olyan tueles kepet csinal a scale filterekkel az analog kimenetbol, hogy lef@snad a bokad
nincs ez a lcd scale benazas - meg lejjebb is, gyk a gyengebb analog kimenetbol is tobbet kihoz, megprobalja kitalalni a pixeleket, es azt digitalisan pontosan megjeleniteni.de hogy irjak neked is vmit... tamogat crt kimenetet, az lcdhez hasonloan mindenfele ficsorrel. az input lagot tuti nem javitja, talan a mindenfele fura frekvencia lekezelesere.
igy qhdben mar a shadowmask emulacio is egesz erdekes, bar tavolabb kellene ulni tole, hogy meglegyen az illuzio, a 22es lathato meret nem volt tipikus a dosos idokben, de a karakteres hasonloan smooth, mint amire emlekszem.
-
FoxiestFox
félisten
Kíváncsi lennék a cuccra, amikor egy konzol videokimenete kimegy egy crt-re, és kimegy egy lcd-re / oledre egyidejűleg, hogy egymás mellett lehessen látni, milyen a mozgás, milyen a fekete, stb
Nem akarsz csinálni egy ilyen videót?
Vagy majd rákeresek youtube-on, valaki csak tesztelte már így.. -
arn
félisten
a multkor beszelt image persistencere is vannak opciok, de ezt nem probaltam

BFI for 2x Hz
Enables black frame insertion feature for modes where output refresh rate is min. 2x of input. Reducing image persistence can be used to improve motion resolution at the cost of some flicker.On: BFI enabled.
Off: BFI disabled. [default]
BFI strength
Sets the strength of BFI to trade off motion resolution for improved brightness / reduced flicker6-100%: Sets opaqueness of the black mask applied over a duplicated frame. [default=100%]
-
arn
félisten
ez az ossc pro olyan kepet csinal nekem oledre, mintha vmi digitalis kimenetet bamulnek. ehhez kepest tenyleg minden vga bemenetes lcd jatek (legalabbis amit en lattam).
emellett nem talaltam olyan dolgot dos alatt, amit ne evett volna meg - az ilyen idiota mindenfele fake vga modok es frissitesek (50hz, 56hz, 72hz, a tran fele fura demo, amit crt ota nem lattam).
a profilokat felul lehet irni, de ahogy en vettem eszre, automatikusan detektalja a fazist a modvaltasnal, meg ilyenek. szvsz nem is nagyon kell profilozni, mert megcsinal mindent magatol. sokfele filterezest tamogat, de auton hagyva a felbontashoz kivalasztja a legjobbat.
a szuk kereszmetszet a monitor, mert sok modot nem tamogat. pl 720pnel megvan a 70hz, afelett mar nem, de pl 100-120hzet siman ra tudom tolni, azt megeszi. gyanitom azon mulik, hogy a monitor gyarto mit allitott be rajta, mert a vrrel siman tudnia kellene.
modern capture kartyara kotve (pl elgato), mivel az ossc pro lekezeli maga az uzemmodvaltast szuresket, stb, es vegul fix felbontast es frissitest kuld ki, nem kell a capture kartyanal. sima osscnel gond volt, hogy csinalt az ossc egy modvaltast majd az elgato is, ami eleg lassu volt. valszeg mar jobb minoseget lehet elerni, mint datapathtal, mindenfele mokolas nelkul, onfly.
amiben lehetne jobb... a modvaltas baromi gyors, talan a leggyorsabb, amit lattam ilyen digitalizalos cuccnal, de addig lehetne a kep fekete, vagy ilyesmi, az ugralas helyett. bar ez lehet kell a fazis, stb detektalashoz.
vrr tamogatas, vagy nem talaltam, vagy nem tudja... erre majd rakerdezek, mert a monitor maga mindenfele frissitest tamogat, qhd felbontasban 70hz nem megy, de 60-100-120 igen. pedig a nativ vga frekvencia jo lenne, mert jelenleg csak azt ugy tudom hasznalni, ha 720pre allitom.
4k tamogatas nincs, mongy ez nekem nem gond, mert 1440p a monitor, illetve tamogat 2160p modot 4:3al, de szvsz ezt sok monitor nem eszi meg, igy sokat nem erhet. vannak mar 4k scalerek, de a retrotink vmi 3-4x annyiba kerulne, a pixelfx kb 1.5x lenne, es ez utobbinal az inputkezelessel ketsegeim vannak (pl a bovitheto modulnal nincs egyszerre vga meg 15khz scart), es kell egy kis ido, mire gyujtenek annyi tapasztalatot hogy pl doshoz kiforrott legyen. mindenesetre kivancsi lennek azokra is, konzolra biztos jobbak, a dos vhogy annyira nem tema ott, nem tudom mennyire figyelnek oda ra.
majd felveszem a kapcsolatot a fejlesztokkel, adni par pcs tippet, mert ez vhol mindenutt mellekvagany. roviden... hatarozott elorelepes az osscrol (igaz 2x aron), de 1440pre limitalt, es vannak 4k megoldasok (dragabban). reszemrol ez vhol az optimum-maximum a monitor miatt, nem lett volna ertelme tobbet kolteni ra.
-
törölt tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Egy laptop esetében ezek nehezen tartható típusok, mázli kell kifogni egy ilyen top támogatott konfigot.
Akkor ez a rész marad desktopon, ott nagyobb a szabadság.Más:
Egy régebbi hozzászólásban említettem, hogy az Amiga 4000 gépem bolondozik.
Van, hogy többszöri bekapcsolás után hajlandó csak rendesen elindulni.
A hdd-re gyanakodtam, de csak úgy próbából kicserélve másikra, ugyanezt csinálta.
Most hétvégén kicsit kezelésbe vettem és tesztelgettem, hogy mi okozhatja.
És az első sejtésem volt a helyes, valóban a hdd.
Viszont a furcsaság az egészben, hogy másikra cserélve is előjött a gond.Biztosan ismeritek a Maxtor 40GB Slim IDE hdd-t.
Na, annak az elektronikája valahogy úgy kezdett el vergődni, hogy a gép percekig kikapcsolt állapota után egy másik hdd-vel sem akart rendesen működni.
Hdd csere után is bolondozott, ezért gondoltam valami más hibára.
Kellő "pihenőidőt" hagyva az Amiga 4000-nek most másik hdd-vel vagy éppen ssd-vel rendben indul a gép. Olyan, amilyennek lennie kell.
Ennek azért tudok örülni
Ez a Maxtor Slim szörnyűség PC-be rakva szintén nem engedi a gépet elindulni.
Az ST6 alaplap egyszerűen megáll a legelején, amikor az ide portokon keres eszközöket.
A VH6T pedig (ilyet még életemben nem láttam) elindul, fekete képernyő, 10mp szünet, speaker csippanás, reset és ugyanez kezdődik előről végtelen ciklusban.Úgyhogy azt a hdd-t hajítom is kifele. Még jó, hogy nem tett tönkre semmit.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Csökkentett módban elindul.
Normál módban induláskor feldob egy ablakot, nem emlékszem mi, de valamiről tájékoztat, hogy nincs rendben, leokézható és már mögötte ott egy másik ablak, hogy telepítette a hálózatot, vagy VGA-t, vagy monitort, ahol újraindítást választok és következő indulásnál is ezt csinálja.
Kicsit artifactos és színhibás, mert már visszatettem a 980 Ti-t és GTX 7xx-től kezdve vannak ezek az artifactok. 6700GT 7900GT-vel még jó volt a kép. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Csökkentett módban is próbáld meg indítani, úgy elindul?
-
Én is kedvet kaptam, mikroszálassal gatyába ráztam egy PS1-et meg a hozzá tartozó billentyűzetet. Az egeret hajkurászom, de a pakolásban valahol elkavarodott

Nem próbálkoznék a magasabb fesszel. Pont ez a legjobb az újabb szériákban, ezel is oldották meg a melegedést. Az L-hez is be kell állítani az alacsonyabb feszültséget, szóval ha ahhoz van jumper, akkor az MX-et is be lehet állítgatni.
-
válasz
üzenetére
Mindenféle modern gépre telepíthető, de nem egyszerű, hosszadalmas, összetett, eleve nagy gyakorlatot kíván a Win9x faragása terén. Feltétel persze a max támogatott videókártya(NV7xxx, AtiX8xx), és a hangkártyának is támogatottnak kell lennie, utóbbi miatt ment SBLive a Zenbe, 98- hoz nincs moddriver, DOS- hoz már van.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
1:1-ben másoltam.
Ami volt rajta töröltem, ne vesszen össze az angol W98 SE-vel. Ami kellett és maradt azt áttettem W98HOZ könyvtárba.
Én a WIN98 könyvtárban az installert szoktam tartani, de azt is eltettem onnan.Nézegettem még és a képen is látható, hol keresi az adott fájl-t.
Úgyhogy arra jutottam, hogy tényleg a WIN98 könyvtárban kéne lennie a telepítésnek és én rontottam el az átnevezéssel.
A PATH-ban ez nincs benne, első normál indulásnál ki is írta, hogy nem találja a WIN.COM-ot.
Ez van benne: C:\WIN98\SYSTEM\WBEM, de a sima C:\WIN98 nincsen, de ezt megoldom. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Az egész SSD- t kéne feltöltenem, így csak részmegoldás. A visszamásolásnál, úgy ahogy van 1:1- ben kéne, a \Win98 könyvtárral együtt, mivel én azt adtam meg telepítéskor.
A pathban benne van amúgy a Win98 is :
PATH C:\DOS;c:\util;c:\nc;c:\dn270B;c:\Windows;c:\yamaha;
SET PATH=%PATH%;C:\WIN98\SYSTEM\WBEM;
SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0
SET PATH=%PATH%;c:\util\fastvid;C:\PROGRA~1\ATITEC~1\ATICON~1;C:\WINDOWS\SYSTEM\WBEM;
Ha átnevezed Windows- ra, nem találja a saját összetevőit, bár így is lehet necces lenne, tippelni lehetne csak az eredményt.
Tehát mind az első mondatban, nagy felhő->disk to image, felhasználásnál pedig image to disk, akkor nem lennének hiányzó cuccok.
A hely miatt tippeltem a részleges feltöltésre, de a gyakorlatban ilyet még nem próbáltam. Illetve teljes disken, ha elkeverek valamit, akkor ezek visszamásolása után javítódik a hiba, de ilyenkor nyiván az egész imaget javítom a saját, korábbi állományaival. -
válasz
frescho
üzenetére
@frescho @Pikari köszönöm a tippeket.
Első körben nekiestem levegővel meg ecsettel. Úgy tűnik ennyi elég is. Csak a finom por van rajtuk, nincs ragacs vagy bármi nehezen eltávolítható. Túlgondoltam ezt a fürdetést
Elég lesz a csatlakozókat a szokásos módon IPA-val lemosni.
Jó ötlet az L-es proci. Megnéztem, persze pont az nincs itthon. MX-em az van, csak az nem tudom mit szólna ha 3,3 Voltot kapna 2,9 helyett (Socket5)
-
törölt tag
Olvasgatom, hogy újabb/modernebb konfigurációkon próbáltok Win98-at natívan futtatni.
Ez mennyire bevált dolog?
Lehetne mondjuk modernebb laptopon is megoldani?
Például Intel HM65, 2630QM, HD3000 (és GT540M, bár ez biztosan nem működne az optimus miatt), USB2.0
Ilyenre fel lehetne valahogy tenni?
Vagy esetleg Macbook Pro gépre valami C2D cpu és nv8x00 vga párossal? -
Ha nem akarsz küzdeni, akkor 6x86-ból vagy L-es verziót keress, vagy még inkább egy MX-et. Az már egy kiforrott darabnak bizonyult.
Én kompresszorral szoktam kezdeni, az lehozza a por nagy részét. IPA-val mosogathatod az egészet, de az leszedheti a matricákat is. Esetleg ha nagyon mocskos, akkor lehet mosni vízzel, kompresszorral nagyját lefújni, azután ismét mosni IPA-val, hogy kiszorítsa a vizet, megint egy kör kompresszor, végül alapos szárítás.
-
-
Bile Demon
őstag
Nekem a P4-es konfigban van X800XT PE.
X800PRO is van a Bartonos S462 konfigban.
Mindkettő működik rendesen. HL2-t végigtoltam, aztán valamelyik epizódot is.Gyári hűtő. Nem emlékszem, hogy megbontottam/pasztáztam volna őket. Hőmérsékletek normálisak.
Volt egy másik X800XT kártyám is, le volt törve róla egy kondi. Pótoltam és elkezdtem használni. Na az elkezdett hamar szemetelni. -
Közben érkeznek az alkatrészeim nekem is egy újabb Retro DOS konfig összeállításra.
Valószínű egy 6x86-ost fogok belőni. Egy első generációs P166+-os körül. Volt ilyen gépem régen, így időutazás kötődésem is van hozzá
Azt nem tudom hogyan pucoljam le az alkatrészeket. Az évtizedek pora vastagon ráült már mindenre, memóriára, alaplapra, minden ic-re és smd alkatrészre.
Ezeket be lehet áztatni valamibe, vagy hogyan érdemes nekikezdeni?
Kisebb méretekben szoktam IPA-val tisztítani érintkezőket, de így egyben, nagyobb darabokban még nem gondolkoztam. -
Jaja, GUS arra volt jó, hogy elkápráztasson demókkal, mp3 lejátszással, pár midivel, és extra pat készletekkel.
A GUS-hoz az sbos-t mindig vártam a legújabbat mint a messiást, hogy majd az már jó lesz valamire.
Meg hogy majd a következő játékok már biztos natívan támogatják mind a GUS-t is.
Hát egyik sem jött el
Legalábbis az én régi 1 Megás GUS Classic-omon nem szerepelt valami jól az emuláció. Illetve ha natívan támogatta is akkor is furcsa volt.A DOS-os korszakot végül valahogy kibackeltem. Tie Fighter, Dark Forces is elvileg natív volt, de valahogy sose voltak ezek annyira megnyerőek mint egy-egy demo alatt amit tudott a GUS.
Valahogy nem volt jó, játékok alatt gagyi volt. Pont az ellenkezője mint amit a demo scene hozott.
Ezt mondjuk sose értettem. Lehet ezekben a játékokban úgy számoltak, hogy az alap 256kbyte-os GUS-os is működjön, ezért béna volt a hangkészlete amit használt?
Vagy az 1MB-ba is csak ennyi fért bele?
Az biztos, hogy a mostani 4 Megás Yamaha waveboardom ezerszer jobb midire. Ennek szerethető a hangja.A Windows95-től meg már ESS Maestro, Maestro2 meg később Canyon3D-vel nyomattam. GUS is ott volt végig ameddig volt ISA slot, de már nem volt szegénynek semmi dolga.
Ez az álom DOS 90-es évek eleje összeállítás, együtt SB16+Wave+GUS már csak retroban lett meg. -
arn
félisten
X800xtk, pe modellek mennyire hullanak?
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Átmásoltam.
Első hiba: nem találja a WIN.COM-ot.
Beléptem a WIN98 könyvtárba és onnan indítottam.
Második hiba: rendszerleíró adatbázis hiba, amit nem tud javítani.A PATH-ban a C:\WINDOWS van beállítva, úgyhogy átneveztem a WIN98 könyvtárat ennek megfelelően.
Ezután ez a hiba:
-
válasz
Ry0K3N
üzenetére
Szerintem ez azért lehetett ez az általános rossz vélemény, mert az SB lefedte az igényeket a legegyszerűbbtől a fullextrás drága modellekig. Átlag halandó, pl. én, meg persze csak az olcsó modelleket tapasztalhatta meg. Míg GUS-ból volt a GUS és kész
Ott adott volt a minőség.Plusz az SB vonalon ott voltak a kezdetek is, a 80-as évek vége. Akkor még fel sem merül az igény a hifi minőségre. Ezek mind adtak neki egy rossz hírnevet.
Ráadásul hozzánk késve érkezett minden. 92-ben a PC-klubban még egy Sound Blaster 1.5 képviselte a PC hang minőséget. (valaki felröhög Amiga oldalon)
A gépek sem voltak még elég erősek, hogy támogassák szoftveresen.
Még az MOD lejátszáshoz is kellett egy 40MHz-es 386-os a 44kHz-hez. Ehhez egy 20MHz-es 286 már kevés volt.
Az első SB Pro-k is nevetségesek voltak. Csak 22kHz-et tudtak sztereóban.Már a Pentium érában, az SB16-ok első jelenése irányt mutatott, de állítólag még mindig nem volt tökéletes.
Nekem már csak Retroban lett szerencsém egy CT2290-el, ami már második generációs, és felső kategóriás kártya.
Ezen a kártyán a DAC már jó minőségű, zajmentes. Egy GUS mellett
használom, nagyjából egykorúak lehetnek.
Éppen tegnap döngettem meg egy kicsit. Van rajta egy 4 Megás Waveblaster, Yamaha DB50XG klón is.
Brutális a Doom ezen. Nyugodtan meg lehet küldeni a hangerőt
De nálam az OPL2/OPL3 FM is "uber alles" pl. egy Dune 1 vagy 2 alatt.
Akkora élmények mint GUS-os a korabeli demók ... mondjuk egy Balancedet meghallgatni eredetiben GUS-on ... jó, az lehet hogy durvább. (Youtube kb annyira adja vissza, mint egy VR-os tartalmat)Na de pl. erre a nálam lévő SB16 modellre, így kimaxolva, JustVidmenesen azt mondanám hogy "hát ez nem is olyan sz@r", még a GUS mellett sem.
Érdekes olvasmány a témában a DOS Days cikke, ahol rengeteg modellről írnak véleményt.Személy szerint a 95 utáni GUS modellekkel sem voltam megelégedve. A PnP és az ACE az sehol nem volt már minőségben az eredeti GUS/GUSMax-hoz képest.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Most is?, nálam is az volt, de javítás után most ok.
szerk : kijelentkeztem a GDriveről, úgy is próbáltam, előnézet nincs, de a letöltés aktív. Le is töltöttem, lefutott.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Win98MODROOT
A nickneven benne van, természetesen változtatható. AHCI- t be kell kapcsolni, offal hibaüzenet. Bizonyos prg hivatkozásokat hiányolhat, de attól még indulnia kell, csak a legfontosabb cuccok vannak bent, hogy kis méretű maradjon(90GB már a teljes). Lényeg hogy induljon, utána már saját setre tudod szabni. Indítóállományok fullra kitöltve, de remelve, csak W98 igényelt aktív, de DOS- t is tudsz indítani, és aktiválni a pillanatnyilag szükséges sorokat.
Ha megakad a boot, akkor csökkentett mód, kiszedni a hibaüzenet eszközmeghajtóját - reboot.
Első boot: ha rendben elindul a bepakolás, felénél rebootot kér, engedd neki, úgy lesz jó. Elsőre nem engedtem, úgy néhány cucc nem/nemjól kerül a helyére.szerk : elsőre nem volt jó a link, javítva.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Próba-szerencse, mindjárt nekiállok, nem egy hosszadalmas feladat, valamint én is kíváncsi vagyok, hogy a telepítésem elindul-e azon a lapon. Lehet van a háttérben valami kis nüansz, mely a Te telepítésedben nincs benne, meglátjuk...
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Értem, köszi, de mondom a friss telepítés működött a Q6600-as konfiggal, szóval nem a rendszerrel van a baj. Az ASUS Z77-es lapokkal induláskor felismerte a PnP monitort, aztán jött a "msgsrv32 caused an invalid page fault in module kernel32.dll" és nem jött be a tálca.
Ha fáradsz vele és feltöltöd, akkor ki fogom próbálni, de tartok tőle, hogy valami PnP cucc nem tetszik a Win98-nak ezeken az ASUS Z77 lapokon és azért crashel. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Gondoltam/tudtam is, mint írtam...
-
válasz
Hosssszu
üzenetére
Lehet ON, mert az egyik kedvenc - madness retró.
Működik amúgy, ha megvan benne mindenféle modern driver, megfelelően/szerencsésen telepítve. Gondolom Bile Demon kolléga a Win98/3DM2001 eredményemet(meg még másikat is talán) akarja befogni, amivel flexeltem itt.
A R3800X izomból elég erős, hogy virítson, de csak 4650- et megy, a kollégának van 5GHz+ Core-i procija, amivel már be lehet fogni retró tesztben, Intel meg általában is jobban pörgeti a bencheket.
Napi használatra is bent hagytam a Win98 SSD- t + custom Live is benne 98- hoz, DOS alá nem lett volna fontos, mert ma már az alaplapihoz is van driver, valamint modern lassító, mellyel 1MHz XT sebességig csökkenthető. Így teljes értékű retró gép, DOS/Win98/XP, +modern - Win10/11 is rajta.
Hobbigép+kihívás hogy meg tudtam oldani, manapság igény, itthon kevésbé, de nyugaton már kezd gyakori lenni.
-
Hosssszu
őstag
válasz
Bile Demon
üzenetére
Értem.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Készítek egy tömörített filet. ProgramFiles/Win98/Root megy bele, az már elegendő a boothoz. Modern gépen, XP vagy nagyobb oprendszer alól(vagy Live Linux, miniXP, Win7 CD/penről indítva) felül lehet írni az eddig telepítettet. Ha kész lesz feltöltöm felhőbe, belinkelem. Ennek el kell indulni bármilyen modern gépen. Beleteszem azért az autoexecbe a VCache mod kis com- ját REM- el, a legmodernebb gépen csak ki kell venni előle.
-
Hosssszu
őstag
válasz
Bile Demon
üzenetére
Off topik, hogy ne legyen belőle gubanc.
Én nem értem hogy miért akarsz w98-hoz képest modern gépre azt telepíteni.
Csak a szopás van vele és feltételezem, nem is használ ki a gépben minden erőforrást. CPU magokat biztos hogy nem és az csak a jéghegy csúcsa.
Ennyi erővel OS/2 Warp-ot is lehetne telepíteni 13.gen i7-re, de mi lenne az értelme?
-
Ry0K3N
senior tag
90-es évebekben mi volt a helyzet hangkártyák terén? Ahogy olvasom a 95-ös gaming sajtót egyre többször előjön hogy általában fikázzák a sound blaster minőség szinten de szinte a legutolsó jelentéktelen elfeledett játék is támogatta míg a többinek meg kellett elégednie ilyenkor hogy megpróbálja emulálni azt a drágalátos GUS-on.
Apropó napi érdekesség TIL számomra : az AMD csinált hangchipeket a Gravisnak. (InterWave) -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
S775-ön simán bebootolt a rendszer, amit Z77-en telepítettem.
Próbáltam egy másik konfigot. Szintén ASUS Z77, de ez mATX és 3570K-val. Ugyanúgy nem indult.
X99-en is próbáltam, ismét elindult, ezzel tavaly az volt a baj, hogy nem találta a VGA-t és csak 3-4 eszköz látszott. Most a PCI-t hozzáadtam manuálisan. Felismerte és rengeteg eszközt telepített utána. Minden jónak tűnt.
Restart után viszont a bal felső sarkoban villog a kurzor és nem ír ki semmit, de nem jön be a desktop.
Úgyhogy egyelőre feladtam. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Sandy bridges konfig. ASUS Z77 i5 2500K
A SATA IDE módban van, de AHCI-ben is volt eleinte. Full újrahúztam miután IDE módba tettem. Semmi se változott.
VCACHE hiba nem jött elő ezzel.
Tiltva a BIOS-ban, a HPET, LAN, HD AUDIO, COM port.Az X58-an futó telepítés nem indul ezen, valami kétsoros szöveges baja van. CONFIG szerepel a hibaüzenetben.
Megpróbálok friss telepítést áthozni X99-ről (arra simán felment tavaly). Vagy 775-ről. Hátha valamelyik elindul ezen is.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Milyen gép pontosan ?
KernelEx, X58 moddriverek, USB moddriverek, Loew W98 memdriver(ezt feltetted), SATA AHCI/NVME, TBPlus driverek vannak RyZenen. Közvetlen telepítést ide nem próbáltam, S775 PCIe gépről hoztam át. Bebootolt, aztán szépen beillesztgette az eszközöket kb félig, rebootot kért, majd a többit.
És az áthozott verzióra már eleve az UOSP is rá volt pakolva, ha nincs fent, akkor tapasztalataim szerint problémák vannak modernebb gépen.
Tehát kétlépcsős, elég hosszadalmas, nekem is voltak gondok, de sikerült megoldani. Részletes naplót nem készítettem, inkább az agyalás kötött le közben.
Legegyszerűbb segítség az lenne, ha az egész drivet imagebe menteném és feltölteném, de nincs 90GB felhőm, fel is tölteném szívesen, ha valaki tud/adna ennyi tárhelyet. Ez minden gépen bebootol, és mint említettem szépen feltölti az eszközkezelőt.
A mentés előtt még a vcache hiba elleni moddot kéne feltennem, nekem még nem kellett, mert régebbi a bios. -
Bile Demon
őstag
Frissen telepített Windows 98 SE "modern" gépen ezt produkálja:
Induláskor nem jön be a tálca, hanem hibaüzenet ablak jelenik meg.msgsrv32 caused an invalid page fault in module kernel32.dll
Minden gyári, csak a patchmem.exe-t futtattam telepítéskor, mert sok a RAM és anélkül azt írta kevés.
Telepítés végén amikor eszközöket keres, kékhalálozik, aztán reset után folytatja és a végén magától újraindul, akkor írja a fenti üzenetet.Van erre megoldás?
-
Pista0001
addikt
válasz
Myers
üzenetére
Létezik tölthető "gombelem" is, a 486-os szubnotebookomban olyan az rtc akksi.
A méretét nem néztem, szerencsés esetben van 2032 méretű is, csak oda kell figyelni, hogy csak tölthető kerüljön bele. 
Szerintem teljesen jók a Via csipszetek, annó is olyanom volt, most is az összerakott Athlon XP az.
-
-
-
Myers
senior tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
-
envagyok
veterán
Régóta szeretnék egy XGI Volari Duo-hoz hozzájutni, de látom el kell engednem a történetet

És még nincs vége a licitálásnak

-
Myers
senior tag
486 körüli alaplapoknál mennyire kerülendő a hordó akkus megoldás? Együtt lehet vele élni?
Valamint Socket 462 Athlonok alá melyek az ajánlott/kerülendő chipsetek? -
arn
félisten
Megjott az ossc pro
Konzolra mar nem a legjobb valasztas, de retro pchez meg mindig jo alternativa lehet, de majd kiderul.
-
+3 pont faragva a 2k/V2SLI- re, beküldve, moderátori ellenőrzés jön, de sztem nem kétséges hogy érvényes, a képmentésen minden rajta van, már ami FHD- n elfér. - [link]
Magyarország tartja immár itt is a rekordot, és vadállat P4, az SLI- hez setelve, talán egyhamar nem nyomja le senki, esetleg ha van olyan retrókedvelő, aki egy hasonló konfigot, fullra benitrogénez...
Alakul ez, úgynézki, hogy sok retró kategóriát meg tudok dönteni...50 géppel mér'ne
. Amúgy teamként regisztráltam, teamnick : DS, ha valaki be akar szállni, és regisztrálva van HWBOT- on, vagy regisztrál kezdésnek egy jó eredménnyel, beszállhat, vagy singleként viszi, egyéni döntés. -
többet szereljük a gépet, mint használjuk - mondjuk tényleg esélyes nálam is ez az időfelosztás, de igyekszem minél többet programozni, gamelni is.
külső cache modul és P1 / K5 korszak : befigyelt nálam is annó, sajnos nem jött be a bővítő cache modul, gyakran leállt, befagyasztotta a gépet, tippre kontakthiba. Persze kíváncsi leszek Nálad milyen lesz ennek a tesztelése. SS7 256-512k alaplapi kessel már nem volt gondom.
előszedem DarthSun Madness megoldásait : jó hallani, épp azért töltöttem fel, hátha másnak is hasznos lesz, ha már magamnak küzdöttem vele.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Na jó, én is használom is
Anno leveleztem már 386-oson, 14,4k faxmodemmel, de használtam programozásra és persze egy kis játékra is, szóval amint írtam visszaemlékezve Régi Gépterem: 386DX blogomban, hogy
nagymama szerint "többet szereljük a gépet, mint használjuk."
Szóval ez azt jelentette, hogy nagyon-nagyon sokat szereltük a gépet
Egészen K6/2-ig bezárólag még elég érdekes, de személy szerint technikailag a 286-386SX és korai DX a kedvencem, na meg persze az XT is, de az csak utólag lett.
Remélem nemsokára a külső cache modul és P1 / K5 korszakot fogom tudni majd bepótolni, mert az anno kimaradt.Számomra ez volt mindig érdekesebb, így ma is szívesen foglalkozom retro hardverekkel,
ha pedig csak egy jót játszani akarok és nem a korabeli hardverekkel és lehetőségekkel párosítva küzdeni, akkor előszedem DarthSun Madness megoldásait,
vagy Linux és DosBox. -
A 3172pont képmentésemnél
, ott 1024- ben ment, ha megnézed, 2xV2 annyit tud.
De hoppá, nem is figyeltem hogy 1xV2 esetén mennyit mutatott. Látom hogy a csúcstartó 800x600- as képmentéssel van fent, én meg lehet 1024- ben toltam, disabledre vettem az SLI- t, de fizikailag nem vettem ki a 2.kártyát, így lehet hogy megkeveredik az egész. Ezt ellenőrzöm, köszi hogy szóltál !szerk: storno, hirtelen kevertem a 2 tesztet, 99- ben 800 a def, 2k- ban pedig 1024.
-
Még azt nem értem hogy V2SLI- vel 2 kategóriában taroltam, viszont single kártyával elmaradok a legjobbtól, ezt még köbözgetnem kell...
Új hozzászólás Aktív témák
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Motoros topic
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kuponkunyeráló
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- További aktív témák...
- Dell Latitude 3310 13,3", Gold 5405U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished - Garancia
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ott nincsenek ilyen problemak, sok az fps, jobb a kep es nagyobb felbontast tamogat. En ha tehetnem az osszeset a sajat korabeli monitoraval hasznalnam.

A méretét nem néztem, szerencsés esetben van 2032 méretű is, csak oda kell figyelni, hogy csak tölthető kerüljön bele.

. Amúgy teamként regisztráltam, teamnick : DS, ha valaki be akar szállni, és regisztrálva van HWBOT- on, vagy regisztrál kezdésnek egy jó eredménnyel, beszállhat, vagy singleként viszi, egyéni döntés.
, ott 1024- ben ment, ha megnézed, 2xV2 annyit tud.