Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen processzort vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ragnar95
félisten
válasz
pethob #26199 üzenetére
LR+PS memóriaigényes appok inkább, a GPU-t kevésbé terhelik, így ezekhez a 16GB RAM többet számít, mint a jobb IGP. FCP-hoz viszont a proci+IGP többet nyom a latba, tehát ahhoz a 2014-es gép lenne jobb.
RAM forrasztva van a 2014-es gépnél, SSD tehető bele utólag, de csak SATA-s, PCIe csak akkor, ha eredetileg is SSD-vel szerelt modell.
Bármilyen bill és egér működik macOS-el is, viszont ha magyar a bill, akkor jobban jársz egy Apple wireless billel, mert a magyar win és Mac kiosztáson teljesen máshol vannak a speciális karakterek. -
pethob
aktív tag
PS+LR használathoz, kevés videó szerkesztéshez melyiket ajánlanátok inkább Mac Miniből?
Late 2012 2.5(3.1)Ghz dual-core Core i5, 16Mb Ram, 500 Gb utólagos SSD, Intel HD graphics 4000
Late 2014 2.6(3.1)Ghz dual-core Core i5, 8Mb Ram, 1 TB HDD, Intel Iris Graphics 5100A late 2014-be lehet valahogy SSD-t telepíteni, illetve esetleg memóriát bővíteni? (Nem akarom feltétlen házilag, de legalább egy szerviz meg tudja csinálni? Az ideális nyilván SSD lenne a második konstrukcióban is...)
Mennyit számít az integrált GPU? Volt érdemi fejlődés a két verzió között? Egy Eizo CS2730-at szeretnék rádugni, 2560×1440 felbontással, és 30 bit színmélység kihasználásával! Ha felteszem legalább az El Capitan-t, akkor lesz 30 bit output?
A netes kutakodás alapján a late 2012-es modellek HDMI-n még nem tudják a kívánt felbontást. Vajon display porton igen? (Van ahol azt írják igen, van ahol azt, hogy nem...)
A hangsúly a LR+PS használaton lenne. Így ebből a szempontból érdekes elsősorban az integrált GPU teljesítménye, meg hogy elég-e a 8 Gb memória, meg esetleg hogy zenél a Fusion Drive? De szeretném kipróbálni a Final Cut Pro-t, meg úgy egyáltalán a MAC környezetet.
Még egy láma kérdés. Logitech vezeték nélküli billentyűzetem és egerem tudom majd használni egy USB portba dugva, vagy mindenképp mac egér+billentyűzet kell?
-
Scrym
tag
Igazad volt, iphone-al egyből sikerült a frissítés, köszi! Viszont a problémámat sajnon nem oldotta meg.
Bepróbálkozok szerintem a TM visszaállítással. -
Scrym
tag
Köszönöm a segítőkészségeteket valamikor kipróbálom a tippeket ha időm engedi, mert ma már nem árt dolgoznom is!
ArrayOfLilly:
TC - MBA többszöri újraindítása megtörtént, tegnap előtt felajánlotta az új firmware-t a TCn, meg is örültem, hogy hátha, de nem igazán frissült, aztán csináltam egy restartot ismét, de még mindig a 7.7.7. van rajta. A piros kis 1-es még mindig ott van, de nem ad lehetőséget a frissítésre és ahogy útána olvasgattam manuálisan meg nem bírom rávarázsolni 7.7.8-t! Valami megkavarta szerintem.
De nem hinném hogy megoldást jelentene, mert van mégegy MBA az irodában és az flottúl működik a TC-vel, csak azt nem frissítettük fel a decemberi update-l.
Egyértelműen az új Sierra frissítés a ludas, most vagy megvárom az új frissítést (hátha, ha egyáltalán észlelték Apple-ék a bugot) és kínlódok, vagy visszatelepítek egy előző osx-t, vagy próbálgatok minden féle varázslást.Az a baj a TM mentésem is az új Sierra-ról van!
Ez van, köszi a help-et!
Egyébként így fest a hibaüzenetem:
-
ArrayOfLilly
aktív tag
Én jártam ugyanígy, afp protokollal, smb-vel megnyitotta a fájlokat hálózatról, amikor rájuk kattintottam, viszont nem láttam őket, amikor a programból akartam megnyitni és random ledobált a szerverről. Aztán újraindítottam a TC-t, gépet és megjavult.
Nem tudom, hogy kapcsolatban volt-e azzal, hogy a TC-re is van új firmware verzió, ugyanakkori, mint a 10.12.2.
Azt nem írtad, hogy azt is leszedted-e, már ha a TM mentésed TC-n van. Én le, de nem emlékszem, hogy előtte-e vagy utána, és most minden frankó, úgy, hogy nem jöttem rá a jelenség okára, viszont az MBA és a Mini is produkálta. Az újraindítgatás oldotta meg, de hogy milyen sorrendben, az passz. Meg talán hálózati varázslót is futtattam... Ezeket próbálgasd.
Adalék, hogy megismétlődött az anomália még egyszer a napokban, akkor kapcsolódni nem hagyott, azonnali, mindössze egyszeri TC újraindítás megoldotta.
Én javítottam jogosultságokat, mert azok is hülyén néztek ki, de az baromira nem érdekelte, semmit nem számított.
Ha nem TC-d van - nem olvasok most vissza, mert szaladok és nem igazán lényeges - akkor is a hálózat körül tapogatózz egy kört, szerintem ott volt a megfejtés.
-
FіkuszKukіsz
őstag
-
Scrym
tag
Akkor hiába keresem!
Köszi a segítséget! -
paci88
tag
válasz
Alvin_ti4200 #26178 üzenetére
Így lehet elgondolkodom egy minin
-
Scrym
tag
Sajnos nem jártam sikerrel ezzel a megoldással sem.
-
blakey
titán
Vagy úgy, így mindjárt más, sajnos ebben az esetben nem tudom mi frissült, írj az Apple-nek. Újraindítás volt, nem tudod véletlenül, hogy mi lett frissítve?
macOS Sierra problems: apps show 'damaged and can't be opened' error
Some users are complaining that they can no longer open certain apps after updating to macOS Sierra. Instead, they're getting an error message that says the app is 'damaged and can't be opened'.
To fix this problem you'll need to delete the cache in macOS Sierra. To do so, open up the Finder window, select 'Go' from the top menu and select 'Go to Folder'.
In the text box that appears type /Library/Caches
Remove the data from inside every folder. Now repeat the process with /Library/Caches (without the symbol).
Clear the PRAM by restarting your Mac and holding down Command, Option, P and R on your keyboard.
If the apps are still struggling to load, hold down the Option and Command keys when you click the app's icon. [link] - hátha
-
Scrym
tag
Lehet, hogy nem fogalmaztam túl jól, működik minden applikáció, program viszont ha a Time Capsule-ról nyitom meg az adott fájlt nem nyítja meg. Ellenben ha áthúzom a Macbook-ra (mondjuk íróasztal) ott meg már megnyítja.
Azt nem tettem hozzá, hogy előtte is a Sierra volt már fent, tehát Sierrán belül frissítettem fel. -
blakey
titán
Frissítés előtt kellett volna kérdezni, most annyit tehetsz, hogy utánajársz a frissítéseknek, tehát azok az alkalmazások amik nem nyilnak meg pótolni/frissíteni kéne.
Nem kell kiábrándulni, csak elég új (macOS) a rendszer és nem működik minden program, én nem frissítettem pontosan emiatt meg amúgyis, semmi olyat nem nyújt az új rendszer ami miatt frissítenem kéne. Lehet, hogy tiszta telepítéssel megoldódna a probléma, soha nem frissítek, tisztán telepítem az új rendszert. -
Scrym
tag
Üdv.!
Egy másik oldalon már leírtam a problémámat, de nem nagyon kaptam választ, gondoltam itt hátha több az OSX guru!
Frissítettem a MacBook-ot az új frissítésre: macOS Sierra 10.12.2.
Sajnos a következő a problémám, azóta bizonyos fájlokat nem tudok megnyitni a TimeCapsule-ról. Úgy vettem észre, hogy konkrétan azokat a fájlokat nem nyitja meg, amiket még nem nyitottam meg OSX-ről (1-2 hónapja használom a Macbookot, előtte Windows rendszer), de az is lehet, hogy random. Egyértelműen a frissítés óta van probléma. A következő hibaüzenet fogad:A(z) “xyz” alkalmazás nem nyitható meg.
-36Az "xyz" helyén az éppen megnyitni kívánt applikáció neve van: képnéző, word, excel, autocad.
Lehet bármi, jpg, doc, xls, dwg, tényleg bármi.
Maguk az applikációk futnak meg egy-kettő fájlt (utóbbi időben használt) meg is nyit kapásból a Finderből, ha áthúzom TC-ről az íróasztalra megnyitja az adott fájlt!!! Elég édekes jelenség, van még egy ugyan ilyen macbook az irodában ami nem lett még befrissítve, minden fájlt tökéletesen elérünk róla.
Valami nagyon nem sikerült a frissítéssel vagy nem tudom, kezdek már most kiábrándulni az OSX-ből… ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném! -
paci88
tag
Annyi kérdésem még lenne, hogy egy 127cm FullHD tv-re kötnék egy minit, akkor az mennyire használható akár netezésre is kanapén ülve? Nem lesz túl kicsi minden? Ezen is elgondolkoztam
-
válasz
WhiteWalker #26174 üzenetére
Csak egy javaslat:
Ilyenkor írd bele a hozzászólásodba, hogy ha valakinek gondja van, ne kelljen keresgélnie... -
WhiteWalker
nagyúr
Forklifttel kapcsolatban van egy kérdésem.
Mégpedig, ha utoljára az egyik ablakban hálózati mappában voltam , akkor a következő Forklift megnyitásakor ugye oda akar csatlakozni , viszont ha az ip cim megváltozott akkor elég sokáig gondolkozik, mire "leesik" , hogy ez nem fog menni és default-be beáll.
Ezt , hogy tudom beállítani , hogy bármikor ha megnyitom , alapértelmezett állásba nyiljon meg és ne az utoljára megnyitott mappára csatlakozzon ( jelen esetben a hálozati mappa) ?Megtaláltam közbe a beállításokban...
-
paci88
tag
Köszönöm a segítséget
-
paci88
tag
Az általam linkelt iMac egyébként meddig használható még problémamentesen? Meddig lesz támogatott?
-
paci88
tag
válasz
Alvin_ti4200 #26168 üzenetére
Ha jól értelmezem az iMac-ből kiszerelt Dvd van beépítve külső házba
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
paci88 #26167 üzenetére
Nem rossz bolt, arra kell figyelni ennél a modellnél, hogy a kijelző ne legyen foltos a portól (típushiba), ezt szabad szemmel is észre lehet venni, de az a tuti, hogy beállítasz egy fehér hátteret és megnézed. A külső DVD-író gyári Apple cucc, amit a MacBook Air-ek miatt csináltak, de elég vacak darab, szóval vedd úgy, hogy azt nem sűrűn fogod használni
-
paci88
tag
válasz
Alvin_ti4200 #26166 üzenetére
Akkor ez egy jó ajánlat lehet?
http://hardverapro.hu/apro/imac_mid_2011_215quad_core_i5_27ghz_16gb_ddr3_120gb_ssd_
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
paci88 #26164 üzenetére
Mac Miniből tomi5244-nek van egy eladója, amit érdemes megfontolni, feljebb megtalálod a hozzászólását ezzel kapcsolatban. Ha 50 körül veszel hozzá egy IPS paneles monitort és 10-15 között (nem tudom, hol mozog most) egy új Apple alumínium billentyűzetet meg valami normális egeret, akkor ha jól számolom, 200 ezer alatt megállsz úgy, hogy van egy gyors masinád, ami kis helyet foglal
Ezt az ajánlatot leszámítva én is inkább iMac-et vennék, 2011-es modellektől felfelé, viszont ott egy HDD -> SSD cserével érdemes még pluszban kalkulálni (anyagár és munkadíj nagyjából 30-40 ezer forint), nagyon sokat dobna a mindennapos használat élményén.
-
talamasca
senior tag
-
paci88
tag
válasz
Alvin_ti4200 #26163 üzenetére
Ja bocsi, igazad van nem voltam egyértelmű😊
iMac-et szeretnék, sztem a 21" is elég lenne nekem. Kb 200-220 között gondolkodom
Macmini-ből melyiket ajánlanád egyébként? -
paci88
tag
Sziasztok. Mac vásárlásán gondolkodom. Általános felhasználásra, néha dwg rajzok megtekintésére használnám. Melyik konfig lenne erre az ami még jól és gördülékenyen használható?
-
r4z
nagyúr
válasz
totron #26160 üzenetére
Wikipedia eleg jol osszefoglalja. Boviteni nem igazan lehet, maximum potolni a hianyzo VGA-t (ha jol sejtem, megtalaltam a hirdetest itt az apron, ami miatt ezt kerdezed). Az OS korlat abbol adodik, hogy oreg es gyenge a gep (Snow Leo vagy Lion megy csak ra). En biztos nem vennek mar ilyet.
-
totron
addikt
IMac 4,1; 5,1; 6,1-ek közt mi az eltérés? EveryMac alapján nem tiszta.
2007-es, 24", fehér iMac-et szabad-e ma még venni? IPS panel miatt vonzò, de kérdés a porosodás, hogy mekkora videokari rakhatò bele max és hogy PWM hány Hz - erről nem leltem infòt, s gondolom a fényerőszabályzás nem DC alapú, magyarul vibrál-e a kijelző. Maga a hardverteljesítmény elég lenne, az ne világos, hogy az OS korlát amiatt van, mert újabbal rémesen lassú volna vagy mesterséges tiltás van és nem megy fel Tigernél magasabb? -
mahoni
tag
Sziasztok
Ha veszek imacet akkor azt h tudom radugni tvre ?
-
tDr1v3r
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #26148 üzenetére
Csak kerdes, hogy az UI-t hogy futtatja... HD4000 egesz jol elvan vele 1080p 16:9 es 21:9 mellett (MBP kijelzojen meg kozel hibatlan), de a 3000 joval gyengebb ha jol emlekszem.
Egyebkent jo gep lehet az a Mini, en 130 alatt semmikepp se valnek meg tole szemely szerint.
-
4m@15
tag
Nem, nem Coteditorba szeretném használni, hanem Safari, iMessage és jegyzetek triumvirátusban.
Van amelyik meg, van amelyik nem megy. Azt bem értem miért szelektál, illetve mi alapján. Erre nincs valami debug? Majd lehet kitörlöm őket, majd egyesével újra felviszem, de macOs alól. Kitudja, ismerve mostanság almáékat, ez lehet megoldás a problémára. -
-
4m@15
tag
Srácok az miért van, hogy a szinkronizált iCloudos szövegcsere macOS alatt nem cserél ki minden szöveget?
Például a kacsintós emojit nem akarja és a nyelvkiöltőset sem. iOS-es eszközeimen tökéletes. Erre van ötletetek?
[kép]Köszi előre is!
-
Macika_MC
tag
válasz
Alvin_ti4200 #26148 üzenetére
A Mac mini 2011-be már a második generációs I5 proci van a pontos tipus
"I5-2415M" Sandy BridgeIntel Core i5-XXX első generáció
Intel Core i5-2XXX második generáció
Intel Core i5-3XXX harmadik generáció
Intel Core i5-4XXX negyedik generációAz M jelölés a Mobil, notebookokba készült változatot jelenti.
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
tomi5244 #26147 üzenetére
Processzor erőben egy első generációs Core i5 is bőven elég manapság, a HD3000 tényleg picit szűk keresztmetszet, de 1920x1080-ig szerintem azért netezésre, közösségi médiára, tartalomfogyasztásra, zenehallgatásra, filmnézésre, kreatívkodásra azért megteszi
Pont az különbözteti meg a Te Minidet egy másiktól, hogy már benne van egy nagy SSD és sok memória, out of the box jó élmény, semmit nem kell hozzá venni vagy csinálni vele, csak be kell kapcsolni
-
tomi5244
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #26146 üzenetére
Összetenném a kezem, ha annyiért elvinnék
Jó kis gép ez még, kezdő Mac felhasználónak jó lehet, de nekem már karcsú a benne lévő HD3000 IGP. SSD és a RAM sokat dob(hat) rajta.
-
tomi5244
őstag
Üdv!
Tudom, ez nem kimondottan beárazós topik, de itt azért jobban képben vagytok szerintem.
Adott egy Mac Mini: 2011, 2.3 i5, 8GB RAM, 256 OCZ SSD, pár hete kitakarítva és pasztázva. Mennyit érhet kb? 120 körül láttam már 120 gigás ssd-vel 4GB RAMmal. Plusz lenne mellé egy EU-s bill.
-
Macika_MC
tag
válasz
WolfiMusic #26143 üzenetére
Az SSD biztos segít, mivel a mac mini-be 5200rpm notebook HDD-van, a iMac-be meg 7200rpm 3,5"-os HDD. Az SSD meg 5-6-szor gyorsabb a HDD-hez képest és a programok futtatásakor is számít az írás olvasási sebeség, hiszen a lassú adatátvitel is lassítja a programot.
De majd kipróbáljukés megmondjuk melyik gép teljesít jobban
-
wm2
őstag
válasz
WolfiMusic #26141 üzenetére
kell a több memória, az a baj a soldered rammal, hogy az Iris is abból eszik és van, hogy simán lezabál legalább 2gb-ot, így kb. biztos jobban járnál 16 giga rammal, meg egy 4x i7 maggal, ha csak mixcloudra pakolsz fel mixeket, arra elég egy 8gb/i5, de komoly munkáknál egy Kontakt jah, megeszi reggelire
-
WolfiMusic
csendes tag
Köszönöm! Nem sürgős. Amire kell, a jelenlegi konfiguráció is elég, bár van, hogy gondolkodik a Logic, de még a használhatóság határán belül van. Használok izmosabb vst-ket, master plugineket, ilyen például az Izotope, vagy a waves csomag, előbbit hanyagolom, mert a processzor miatt szinte használhatatlan 10 sáv felett. A hangszerekkel nincs is gond. A kontakt működik, illetve az alap Logic eszköztárból is minden, csak egy bizonyos mennyiség már gondolkodásra kézteti az erőforrásokból származó korlátok miatt.
-
blakey
titán
válasz
WolfiMusic #26136 üzenetére
Értem én, a mondandóm lényege, hogy nem éri meg a 2011-es iMac, inkább újabbra váltanék.
-
wm2
őstag
válasz
WolfiMusic #26138 üzenetére
A 2012-es mini 4 mag/16Gb és 2x SSD-vel még mindig jó lehet zenélgetni. Az izmosabb IGP neked nem fontos. Az a dolga csak, hogy melóhoz mutassa a képet. A gép könnyen szerelhető és kellő erővel rendelkezik még mindig. Ha nagyon komoly (fél)stúdió munkákkal terheled a gépet, akkor érdemes egy régebbi Xeon munkaállomásban gondolkodni. Oké, hogy az i7 fasza meg minden, de ha komolyabban renderelsz és esetleg kevés lesz a 16Gb, akkor egy 5.1 Mac Pro még mindig könnyebben és olcsóbban bővíthető, mint egy iMac. Ha iMac-et néznék 2012/2013-asok közt keresgélnék. Ünnepek után januárban biztos több lesz belőlük az aprókon. Ha nem sűrgős várd még meg ezt a kis időt és hátha szerencséd lesz.
-
WolfiMusic
csendes tag
Emiatt is írtam ide, hiszen a topikban nálam szakavatottabb felhasználók mozognak, és, mint 2 éves tapasztalattal rendelkező user, gondoltam jobb utána érdeklődni, mielőtt hülyeséget csinálnék. Persze az értéke nem tudom melyiknek lesz majd kissebb jövőre, a mininek, vagy az imac-nek.
-
wm2
őstag
válasz
WolfiMusic #26136 üzenetére
2-3 év múlva egy 8-9 éves gépet használsz majd. Azért nehogy jövőre L kelljen adni.
-
WolfiMusic
csendes tag
válasz
blakey #26134 üzenetére
Főleg az asztali processzor és a 16 GB ram miatt cserélnék. Számomra ezek fontos tényezővé váltak, és leginkább a támogatottság kérdése volt, ami foglalkoztatott, de ha még 2-3 évig számolhatok vele, és jönnek a sistem update-ek, akkor nincs vele gond. Nézegettem használtan 2013-as Imac-eket is, de az SSD és a plusz 8 GB memória, valamint a szervíz költség, már 100000 Ft töblet lenne anyagilag, és jelenleg ezt nem engedhetem meg magamnak.
-
blakey
titán
válasz
WolfiMusic #26130 üzenetére
2011-es iMac-et cseréltem 2012-es i7-es Mac Minire, nem volt visszalépés, sőt.
2014-es Minit inkább 2012-es cserélnék, vagy újabbra. -
istvan170
aktív tag
válasz
Azt szerettem volna írni, hogy nincs TB se, de látom, hogy az Imac-en van.
Kitöröltem a hozzászólásom. -
WolfiMusic
csendes tag
-
r4z
nagyúr
válasz
Megeri lecserelni. A VGA driverekkel nem szokott gond lenni, amig a gep kap uj foverziokat, addig a VGA is tamogatott. Sierranal nyirbaltak meg a regi gepek tamogatottsagat, es a 2011 iMac meg tamogatott, ugyhogy meg 2-3 evig minden bizonnyal tamogatott marad.
Amiben visszalepes a Minihez kepest, az az USB3 portok hianya, 2012-es evjarattol viszont mar az is van.
-
WolfiMusic
csendes tag
Sziasztok!
A kérdésem a következő: Jelenleg egy Mac mini 2014 late gépet használok, Core I5 2,6 Ghz-es processzor, és 8 GB ram társaságában. A masina főleg zene készítésre, stúdió munkálatokra szolgál. Kezdő mac-es felhasználó vagyok, 2 éve vásároltam a terméket, de kezdem érezni az erőforrás gyengeségeit, és így nem túl hatékony a munkafolyamat.
Megéri ezt lecserélni egy 2011-es Imac-re? Az Imac Core I5 quadcore 2,7 Ghz és 16 GB-nyi rammal operál. Valamint, ami nálam jelen helyzetben nem mérvadó, hiszen a processzor és a ram mérete a lényeges, hogy egy AMD Radeon HD 6770M teljesít benne szolgálatot. Mivel ezeket a kártyákat már információim szerint az AMD nyugdíjba küldte, lehetnek esetleges driver problémák, vagy emiatt nem kell aggódnom? A gép külső meghajtója helyett, egy SSD került beépítésre, és a DVD írót egy külső házban adja a jelenlegi tulajdonosa.
Körül-belül 2-3 évre terveznék az eszközzel, addig még kaphat rendszer frissítéseket, támogatást?
Vagy várjak, és gyűjtsek egy újabb modellre?
Válaszaitokat előre is köszönöm! -
Pontosabban displayport. HDMI is megoldható, de aktív eszköz kell hozzá (HDMI->DP átalakító) ami 30-40kHUF. Vigyázz: a macbookokhoz kapható DP(thunderbolt)->HDMI átalakítók nem jók erre a célra, azok egyirányúak, szóval felesleges vele próbálkozni, bármennyire is jónak tűnik fizikailag
-
Balli
őstag
Sziasztok! Egy video rögzítő / lejátszó modult szeretnék az iMac-re csatlakoztatni. HDMI-HDMI kábellel a TV-re gond nélkül sikerült rácsatlakozni és megjeleníteni a tartalmat, viszont ha egy thunderbolt-HDMI kábellel csatlakozok az iMAC-re akkor hogyan tudom megjeleníteni? Command-F2 nem sikerült, és nem találtam megoldást a neten
-
válasz
Ragnar95 #26119 üzenetére
2009-ben kezdődött a dolog, és tudtommal a mai napig tart. Az SMC miatt nem is lesz nagyon máshogy. Volt amúgy 2009 előtt is, mert az SMC ott is adott volt, de ott még külön kábelen lógott a hdd hőszenzora, amit csak át kellett ragasztani a csere hdd-re, és gól. 2009-ben beintegrálták a hdd-be.
Aztán volt pár kivétel, meg több változtatás, pl. egy idő után a sata kábelen ment a szenzorjel, eleinte pedig külön volt (de a hdd-be be kellett kötni plusz kábelként (2009 late)).
A legegyszerűbb amúgy az adott modellre nézni egy iFixit disassembly cikket, abból is sok dolog kiderül. Aztán e mellett fel kell keresni az OWC oldalát, ahol el kell menni a "kosárba rakásig" az adott modellhez árult SSD kit kapcsán. Ott is látszik a termékfotókból meg a leírásokból, beépítési videókból, hogy milyen szenzorkábel megoldást használ az adott modell.
-
Ragnar95
félisten
válasz
bLaCkDoGoNe #26113 üzenetére
Nekem early 2008 iMacben volt utólag beszerelt SSD és nem volt ilyen gondom, csak akkor mentek a ventik, ha tényleg szükség volt rájuk.
Sajnos nem tudom, hogy volt megoldva a csere, mert én már SSD-vel vettem a gépet, de gondolom szenzort raktak be, mert nem volt a gépen külön program,ami ezt szabályozta volna. -
access_denied
senior tag
válasz
bLaCkDoGoNe #26115 üzenetére
és Alvin_ti4200
Mindkettőtöknek köszönöm a nagyon hasznos infókat. Noti, pc esetében úgy gondolom, hogy naprakész vagyok, de imac rejtegethet meglepetéseket. Ha csak sima 1TB->1TB HDD cseréről van szó, akkor bármilyen típus szóba jöhet? WD Greenre gondoltam, gyors, nem melegszik, a parkolás probléma pedig már nem az, a nálam lévő PC-be szerelt disk rendesen teszi a dolgát.
-
Alex91
félisten
válasz
Macs Fan Control, es ennek van wines verzioja is. Ingyenes...
-
tDr1v3r
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #26114 üzenetére
Meg, de ha jol emlekszem lehet bekotni kulon szenzort oda.
-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #26114 üzenetére
Nem tudom, hogy mennyire állja meg még mindig a helyét.
Én amikor SSD-re szerettem volna cserélni a HDD-t, akkor futottam bele ezekbe az infókba, de végül egy optibay-be került az SSD a DVD meghajtó helyére, mert az megadta magát, így személyesen nem találkoztam a problémával. -
Alvin_ti4200
félisten
válasz
Ez a hőmérséklet érzékelős dolog még mindig megvan?
Pf..
-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #26112 üzenetére
Viszont arról érdemes tudni, hogy előfordulhat, hogy ha a HDD-t SSD-re cserélik, akkor onnantól a rendszer nem fogja tudni kiolvasni a HDD hőmérséklet adatait, és folyamatosan pörgeti majd a ventilátort a legnagyobb fordulatszámon. Nem tudom, hogy van-e már erre valami frappáns megoldás, amikor én nézelődtem korábban ebben a témában, akkor a HDD Fan Control nevű progi volt a megoldás, az egyetlen baja a kb. 40 dolláros ára.
Arról nem volt szó, hogy mikori iMac, de pl. a mid2010-es szériában az 1TB-os HDD-vel szerelt modellek hajlamosak voltak meghalni, még visszahívás is volt rájuk (az én iMac-em is beleesett), szóval valami ilyen is állhat a háttérben.
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
access_denied #26111 üzenetére
A legtöbb iMac-ben megoldható a csere és ha kiveszik a HDD-t adatmentés miatt, akkor a munkadíj egy részét megspórolhatod, ha ezzel egy időben kéred az SSD-re való cserét. Fontos tudni, hogy a szervizek általában elég nagy árréssel adják az SSD-ket, viszont, ha máshol veszed meg, annak is vállalják a beszerelését.
-
access_denied
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #26105 üzenetére
Köszönöm a szervizek listáit. A HDD csere az konkrét, az adatmentést pedig majd eldönti a tulaj. Azt nem tudom még, hogy HDD helyett SSD működne-e?
-
wm2
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #26104 üzenetére
Jók a kommentek! Sírok. :-))
-
tDr1v3r
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #26104 üzenetére
Ne viccelj már, 6 USB-C csatival kiváló lenne az új, még jobban agyonvékonyított 5K iMac! Talán még adaptert is adnának hozzá, hogy az egeret meg a billt rá tudd dugni tölteni...
Amúgy újabban az Almáriumra is jókat mondanak, ismerősi körben is volt egy szervizelésük ami jól sült el. Az már más kérdés, hogy én meg nem tudom feledni a 10+ évvel ezelőtti állapotokat...
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
access_denied #26103 üzenetére
Adatmentést minden komolyabb szerviz vállal - érdemes utána kérdezni, mik a kondíciók, mert adott esetben nagyon csúnya számokat fogsz látni.
Én Budapesten ezekbe a szervizekbe vinném:
iDoki
iSamurai (nem biztos, hogy desktop gépekkel foglalkoznak)
re-Store
iCentre
APPSoluteiStyle-ra elég sok a panasz, de hivatalos szerviz ők is, valószínűleg a legdrágább ajánlatot tőlük és az iCentre-től fogod kapni.
-
Alvin_ti4200
félisten
Apple CEO Tim Cook: ‘We Have Great Desktops in Our Roadmap'
Ha olyan great lesz, mint az új MacBookok, inkább ne nyúljanak hozzá...
-
access_denied
senior tag
válasz
access_denied #26102 üzenetére
Disk utility sem látja a HDD-t.
Valószínű szerviz lesz ebből. Van ajánlásotok, hova érdemes vinni? A HDD-ről, ha nem hardverhibás, akkor menthető róla adat?
-
access_denied
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #26100 üzenetére
Nos. DVD-ről bebootol, viszont a HDD-t nem találja. A HDD felpörög, van egy furcsa hang, amit nem tudok beazonosítani, nem feltétlen HDD (hallottam már fejes HDD hangot). Az is lehet, hogy mégis HDD, de a felpörgés után pár másodpercig nincs ez a fura hang.
BIOS hiányában van valamilyen mód a HDD ellenőrzésére?
-
access_denied
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #26100 üzenetére
Nem az enyém az eszköz, csak szeretnék segíteni az illetőnek. Elküldöm neki amit írtál és jelentkezek a fejleményekkel. Még nem tudom, hogy egyáltalán van-e bármi szufla a HDD-ben, az is lehet, hogy nincs, de akkor gyorsan rövidre van zárva a történet.
Köszönöm a válaszodat!
Új hozzászólás Aktív témák
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070/XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- AM5 FULL GARIS gamer gép
- 1080p modern Gamer gép, Garanciás
- Erős Gamer / Munka PC i7-14700, RTX 3070 Ti, 32GB RAM, 1TB SSD
- AM5 Gamer PC - Ryzen 5 8400F / RX 9060 XT / A620M / 16GB vagy 32GB RAM 5600MHz / 256GB + 1TB M.2 SSD
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest