- Csendességre törekvő mechanikus klaviatúra jött MSI logóval
- Láncba köthető DeepCool ventilátor az ARGB fények kedvelőinek
- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Akciókamerák
- SSD kibeszélő
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz pardeee #27197 üzenetére
Bitzos nem az exFAT limitje, ugyanis annak 512Terrabyte a maximális fájlmérete. A FAT32 limitje 4GB.
Nem lenne egyszerűbb megfordítani? A TV-vel leformázva biztosan olyan fájlrendszert hoz létre, amit képes kezelni.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
pardeee
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, nemrég váltottam apple macbook air-re és azt tapasztalom, hogy a pendrive-ra másolt filmeket nem ismeri fel a tv-m. Eddig ilyen gondom nem volt, lemezkezelőben próbálkoztam a pendrive formázásával kipróbltam több fájlrendszert is de nem találtam megoldást, pl Ex-Fat-ban ha jól emlékszem működött, de itt csak 4gb méretig tudok filmeket a pendrive-ra másolni.
Valaki tudna jó megoldást javasolni? Nagyon köszönöm!„ride hard & earn the downhill”
-
r4z
nagyúr
Erdemes SSD-re telepiteni, ha mar adott. Ha csak a rendszerrel ismerkedsz, es adatokat nem tarolsz rajta, el fogsz ferni 60GB-on.
Esetleg windowsos gépen lehet winyóra SSDre úgy feltenni egy osxet hogy arról be tudon arról bootolni ha átrakom a macba?
Ez nem opcio.
Into the void, into the emptiness, into the place beyond form
-
-
ityam
őstag
válasz blakey #27193 üzenetére
mostmár csak be kéne tudom bootolni hogy legyen Finderem. Amúgy jobb felső sarokban volt eject gomb. Melóhelyemen még működött az oprendszer csak itthon fogadott a no bootable device felirat.
Ahogy kivettem a winyót (250 GB seagate) ahogy átfordítom a másik oldalára kattan picit. Ha jól emléxek ilyet nem szabad csinálnia a winyóknakEgyébként van egy használaton kívüli 60GB os SSDm érdemes lehet arra felpakolni?
Esetleg windowsos gépen lehet winyóra SSDre úgy feltenni egy osxet hogy arról be tudon arról bootolni ha átrakom a macba?
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
ami még zavar hogy nem tudom kinyitni a dvd meghajtó tálcáját
Finder/Go/Go to Folder/ majd beírod ezt: /System/Library/CoreServices/Menu Extras/ és itt kétszer ráklikkelsz az Eject-re és lesz a felső menüsorban egy Eject ikonod amit bármikor használhatsz.[ Szerkesztve ]
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
r4z
nagyúr
Egy probat meger, nalam anno nem mukodott a kiiras se ISO-val, se TransMac + DMG image komboval. Te talan tobb sikerrel jarsz.
Alapbol a DVD-rol akar majd bootolni. Ha megse, boot kozben az alt nyomvatartasaval tudsz meghajtot valasztani. Nem tudom, melyik modositora osztja a rendszer nem kompatibilis billentyuzeten az altot. Probalgasd vegig a ctrl-alt-win sort, meg fogod talalni.
[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
Találtam több .dem formátumú imagét és találtam .iso formátumút. Én az isora gondoltam hogy elkezdem kipróbálni.
Nem olyan egyszerű csak hogy kiírom valamivel az imagét és kész?Mac autómatikusan dvdről próbál bootolni ha van benne dvd? vagy valamilyen gombot kell nyomni?Vagy csak ha nem tud winyóról akkor megpróbálja a dvdt?
Egyébként apple billem sincs. szóval nekem nincs ejectem f12 től jobbra
-
r4z
nagyúr
A Mac Pro DVD meghajtojan nincs nyomogomb, a billentyuzeten van az eject az F12-tol jobbra. A bal egergombot az inditasi hang utan nyomvatartva ki fog nyilni. A HDD-t a telepito menujeben levo lemezkezelovel tudod formazni.
Egyebkent masik Mac nelkul nagyon maceras lesz telepitot kesziteni.
[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
Nah kezdődik a szívás. A hazaút valamelyik részét nem bízta szerintem a HDD mert itthon no bootable device found. Kiveszem a winyót és ahogy mozgatom kattog. Lehet a Villamos vagy a vonatút megviselte szegényt
Úgyhogy most torrentezek le épp egy telepítőlemezt mert sajnos azt nem kaptam hozzá.
Van egy használaton kívüli 1tb os satás winyóm. Elvileg ha írok ki egy Telepító lemezt akkor másik winyóra kéne hogy települjön. Gondolom lehet a telepítóvel partícionálni mert most ntfs van a winyón.ami még zavar hogy nem tudom kinyitni a dvd meghajtó tálcáját. Elvileg melóhelyen még ment bekapcsolás után balegérgombot nyomvatartva a dvd tálca kinyitása. Ha jól emléxek akkor ami bele van építve dvd meghajtó azon van nyomógomb a kiadáshoz csak a ház eltakarja és nem férek hozzá?
[ Szerkesztve ]
-
modd3r
őstag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
A fotón szereplő asztali Macintosh típusa/évjárata kellen nekem.
Köszi szépen előre is![ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
Köszönöm a tanácsokat.
HDD van benne az tuti. Lehet csak hétvégén lesz időm frissítgetni meg ilyesmi. Hackelni még nem szeretném. Csak nem azzal illik kezdeni az ismerkedést. -
wm2
őstag
Ez egy első generációs Mac Pro, aminek a teljesítményét egy mai 2 magos mobil proci is hozza és kevésbé tekeri a villanyórát (mellesleg a táp benne sem mai darab, kaphatott apait, anyait). A gép alap hardver elemeivel kínszenvedés lesz netezni. Költeni rá pedig nem érdemes. Ezekből a gépekből max. hakli házat érdemes csinálni és egy 2011-es vagy 2012-es Mac Mini (8-16Gb memória, SSD stb.) észszerűbb döntés megismerkedni a Mac világával. Ma már nem annyira drágák és készen kapod őket. Ha viszont marad ez a gép és szivatni akarod vele magad, akkor egy 10.6 Snow Leopard rendszert javaslok. Előnye, hogy még mindig satbilabb rendszerrel ismerkedsz, mint a maiak.
[ Szerkesztve ]
Ozora <3
-
bmwk1200s
őstag
EFi hack-kel gondolom feltehető az újabb verzió is, de hardveres okok miatt csomó funkció úgy se menne.
A 10.7.5 már elég régi rendszer, de ismerkedni talán még jó. Hmm... esetleg felhackelhető egy Mavericks. Az még támogatott rendszer sok appnak.
Szerintem próbálgasd a 10.7.5-öt, meglátod majd milyen limitációkba ütközöl, aztán megpróbálhatod feltenni a 10.9 Maverickset. Talán a sebességgel sem lesz ott túl nagy gond. SSD van benne? HDDvel elég csiga lehet.Semmit sem írok alá!
-
ityam
őstag
válasz bmwk1200s #27180 üzenetére
Melyik kérdésemre? talán arra hogy melyik osx verzió a max rajta? nem tudom ez a helyes információ e ez a X 10.7.5. Mert mint írtam valahol 10.11 et is írnak. Illetve sebesség szempontjából fogalmam nincs hogy hogy viszonyulnak egymáshoz az egyes verziók. Pentium 2 re se érdemes windows 10 et rakni. Gondolom itt is vannak ésszerű variációk. Jelenleg még azt sem tudom mivel tudnak többet az egyes verziók. Ezért szeretnék segítséget kérni hogy mivel ajánlott kezdeni az ismerkedést.
-
ityam
őstag
Jelenleg amit bérelek lakást abban az árban benne van az áram számla is és nem külön tételként szóval az áramfogyasztás perpill nem zavar.
Igazából azon kívűl hogy szinte ajándéknak kaptam a gépet még az volt az elsődleges mert rég tetszett ez a szép alumínium ház. Gondoltam kicsit megismerem a Maces rendszert ezért majd nyomogatom. Csak nem tudom hol kezdjek neki. Melyik OSX verzió ideális hozzá. mennyire tudom egy windowsos gép mellett együtt használni.
Amíg nem ismerem meg kicsit a rendszert és nem tudom eldönteni hogy érdemes e ezért rákölteni addig az alap gépet akarnám kicsit megismerni hogy igazából mire is jó egy MAC. Tervezem hogy rakok rá egy windowst ha úgy van, de azért szeretném kiismerni a macosxet is.Szerintem ez az alapgép csak plusz 4 giga van még benne: [link]
[ Szerkesztve ]
-
bmwk1200s
őstag
Ráköltéssel, bütykölgetéssel még akár egy elfogadható játék PC is lehet belőle windowst futtatva.
Bár nem tudom milyen MacPro verzió az említett gép, de sok tutorial van a neten, hogyan lehet akár moder VGA-t, erősebb procit, több ramot beleépíteni. Az SSD is csodákra képes.
Kérdés, hogy van e hozzá kedv, akarat és persze még több zséSemmit sem írok alá!
-
ityam
őstag
Sziasztok!
Apple ügyben totál kezdő vagyok Ezért kérnék kis segítséget.Sikerült most kapnom egy régi xeonos Mac PROt. Ahogy látom alap konfig csak 5GB ram van benne. 7300gt videokártya, 2x dual core xeon stb.
Kérdésem hogy melyik OSX verziót érdemes használni rajta? Az újabb verziók nagyon lelassítják? Ha rakok fel egy újabbat mint ami rajta van akkor trükközés nélkül korábbit visszarakhatok?(gyári CD/dvdje nincs meg nekem sajna).
További bővítés nélkül melyik OSX verziót tudom rátenni? illetve érdemes e?Vala hol 10.11.x et olvastam de valahol ahhoz írták hogy bővíteni kéne a gépen.Egyelőre nem tudom mire fogom használni. Valószínűleg barátnőm fog netezni, youtubeozni filmezni rajta.
Windows alól el tudom a meghajtóit érni hálózaton keresztül? Ha pakolok bele pár winyót, akkor adattárolásra is használnám(az asztali gépembe már nem tudok több winyót belepaszírozni hiába van sata kártya is benne) ha könnyen elérhető hálón keresztül mondjuk egy total commanderrel.
Asztali gépemmel távoli asztal szerű alkalmazással tudom vezérelni az osxet? -
addikt
válasz Kicsirics77 #27173 üzenetére
A "su passwd" a root jelszavát változtatná meg (már ha van jelszava, de mivel alapból nincs, ezért itt is a "Sorry" üzenet lenne az eredmény.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Mert a root-nak nincs jelszava (hacsak nem adtál neki), ezért alapból nem megy a su, illetve a saját jelszavad hiába adod meg neki.
leegyszerűsítve:
su - a root passwordje kell az utána következő parancshoz, vagy ha megadsz egy másik usert, akkor az övé. Pl: "su user2 parancs" esetén az user2 jelszavának megadása után az ő jogaival fog lefutni a "parancs". Mivel a root-nak nincs jelszava OSX-en alapértelmezetten, így su-zni sem tudsz rá.
sudo - a saját usered jelszavát kell megadni, és amennyiben tagja vagy az admin csoportnak, akkor root jogokat is kapsz ezután (OSX-en az admin group van felvíve a sudoers configban default).
Kombinálva a két fenti infót, root shell-re szemléltető megoldás (környezeti változók átvételével együtt):
sudo su -
(itt a "-" paraméter egy alias a "su -l" -re (simulate a full login).
Ugyanez csak sudo -val:
sudo -i
[ Szerkesztve ]
-
rii
nagyúr
sziasztok
itt megkérdezthetem hogy terminal-ba a su-hoz beírva a password-ot miért mondja, hogy
su: sorry
?(#27173) Kicsirics77:
köszönöm!aszittem átmegy itt is "root"-ba a terminal
a sudo nem kér jelszót?
[ Szerkesztve ]
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
bmwk1200s
őstag
Kis tutorial, hogy megy a CPU upgrade az új 27" iMac esetén is: [link]
Semmit sem írok alá!
-
cigam
titán
Jotun: Valhalla Edition - Steam, Windows, macOS
Csak ma ingyenes.
Jotun egy kézzel rajzolt akció-felfedező játék, ami az északi mitológián alapul. Thora-t alakítod, aki egy olyan Viking harcos, akinek dicstelen halála volt, ezért nem juthat el a Valhalla-ba. A te feladatod, hogy méltóvá váljon arra, hogy kelgyelmükbe fogadják az istenek.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
cigam
titán
válasz Lejszi #27166 üzenetére
Ez fura. El capitan alatt van iyen menüpont:
Nem lehet hogy az unarchiver, vagy más utólag telepített program magához társította, és ezért tűnt el?
A megnyitás ezzel milyen lehetőségeket ajánl fel?tsilver
A HW sem változott? Másik port, új kábel, vagy USB HUB?[ Szerkesztve ]
-
tsilver
aktív tag
El Capitan, 2009 Mid MBP, legfrissebb iTunes. Újabban a telefon app frissitésének a letöltése borzasztóan lassú lett kb.3 hete. A szokásos 30-60mp helyet 10perctől- 2 óráig tart 1db progi letöltése. (net 30-as) Már mindent újraindítottam egyéb változás nem történt a korábbi beállításokhoz képest.
Valami ötlet?[ Szerkesztve ]
AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
Lejszi
senior tag
Sziasztok!
Milyen progival tudok kiirni ISO-t dvd-re?
Melyik DVD iro progit ajanljartok? -
oszy
veterán
Srácok! Egy iPad Air 2 64Gb megér százezer pénzt? Hibátlan. Nem cellularos.
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
claire78
senior tag
Sziasztok!
Ismét nekiveselkedem az iTunes-nak.
Használ itt valaki iTunes-t, NAS-on tárolt zenékkel? Hogyan oldható meg a szinkronizálás? Kerestem neten, de nem találtam rá megoldást.
Ha másolok új zenét a NAS music könyvtárába, akkor az, hogy fog belekerülni az iTunes könyvtárba?
Csak ha manuálisan hozzáadom a File/Könyvtár hozzáadása?Annyira már rájöttem, hogy ha az Automatically add to iTunes könyvtárba másolok, akkor azt áthelyezi az iTunes media könyvtárba és hozzáadja az iTuneshoz.
De törléskor már nem távolítja el, hanem manuálisan kell azt az iTunes-ban. -
bmwk1200s
őstag
válasz TigerCat #27148 üzenetére
Apple féle Thunderbolt Display-jel használom, használjuk. Nekünk teljesen jó, bár mióta kedvesemnek megvan a 2016os Pro, nyilván azon többet dolgozik.
Anno egy 2012es, 13" MBP-hoz vettem újonnan 888€-ért, így teljesen megérte.
(#27149) Alex91: De jó vétel volt, mert ahogy a TbD-t 888€-ért vettem, úgy később a mininél is kifogtam egy ilyen akciót és azt is pont 888€-ért vettem.
Semmit sem írok alá!
-
Audison
senior tag
Itt Angliában kijönne 150ezerből, ennyiért sem jó vétel? Keresem az alternatívákat windows vonalon, de ha ez a kis mini elvinné a PS-t, meg a full HD filmeket, akkor már elég lenne...
-
Alex91
félisten
válasz bmwk1200s #27146 üzenetére
Sose volt igazandibol jo vetel . Csak volt amikor nem volt annyira rossz.
Amugy iMac is HDD-vel ma mar eleg gaz... Es ami meg bosszanto, hogy sokszor csak CTO-ban kaphato megfelelo kiepitesben, es igy meg egy jo akciot se igazan lehet kifogni...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
bmwk1200s
őstag
válasz Alex91 #27145 üzenetére
Azert a mini vedelmeben, 2014ben az erosebb model (2.8GHz, FusionDrive, 8GB ram) jo vetel volt.
Otthon mai napig az az asztali gep es siman lehet vele melozni is. (Final Cut, Photoshop, Krita, stb.)
Regebbi jatekok, mint pl a Dirt 3 teljesen elvezhetoen megy.Semmit sem írok alá!
-
Alex91
félisten
válasz Audison #27143 üzenetére
Szerintem meg semmivel sem futnak rajta jobban... Sot, mostanaban pl. sokszor ugy erzem, hogy lomha is a gepem.
Mini-t nem eri meg venni, iMac, es abbol is a felmillkos a minimum...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Audison
senior tag
Sziasztok!
Apple Mac Mini (Intel Core i5 1.4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD) mennyire bírja a Photoshopot és a Lightroomot? Laptopot nem szeretnék, az iMac meg drága lenne... Néztem Windowsos mini gépeket jobb hardverrel, de ugyebár az windows és úgy hallottam mac-en jobban elfutnak ezek aprogramok.
-
tDr1v3r
veterán
válasz RaZroX #27127 üzenetére
Hardveraprón vannak eladók akiknél olcsóbbak az új Apple termékek. Az iPhone-omat is így vettem most, meg még pár kacatot régebben...
Mini-t meg nem szeretnél. Mindig is annak volt a legrosszabb ár-érték aránya, hardvergenerációtól függetlenül.
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
cigam
titán
MacX MediaTrans
Július 20-ig ingyenes.
iPhone, iPad kezelő program Macintosh-ra.
- Mentés és adatátvitel iPhone, iPad és a Mac között.
- Zenék, és fotók kezelése. Csengőhang készítés iPhone-ra.
- Eltávolítja az iTunes DRM körlátozásokat. Felcsatolja az iPhone, iPad esközöket, mint egy USB meghajtót.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
TigerCat
nagyúr
válasz RaZroX #27137 üzenetére
Simán. De jellemzően azzal is kérhető felár nélkül, szóval talán így lesz itt is.
Office alkalmazásokhoz, kis képszerkesztéshez és böngészéshez kell, de nagy kijelzővel. Ha az újabb proci lenne benne, már rendelném is, viszont az integrált Iris 5100 már kicsit kevés 3440x1440-re.
♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu
-
TigerCat
nagyúr
válasz RaZroX #27133 üzenetére
Hát ja, gondolom. De a jelenlegi már tényleg elavult. Ugyanez a vas volt az előző MacBook Pro-ban amit használtam (Late 2013) és őszintén szólva nem gondoltam, hogy ennyivel reszponzívabb, dinamikusabb a 2015-ös modell, amire cseréltem. Szóval ha kap új hardvert, azzal hasítani fog és még ha drágább lesz is, megéri megvárni. Szerintem. Illetve akkor esni fog a használtak ára, szóval akár a régit, akár az újat választod, megéri várni egy kicsit. Ismétlem, szerintem.
♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu
-
-
RaZroX
addikt
Hali!
Asztali PC-met tervezem lecserélni a következő fél évben egy sokkal kisebb, kompaktabb gépre és erősen gondolkozom, hogy egy Mac Mini legyen a választás. Nézegettem a kínálatot, ez tűnt számomra a legjobb választásnak, de lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
Egyrészt, hogy hol érdemes megvenni.. mármint, hogy itt Magyarországon vegyem boltban vagy esetleg online is hozzá juthatok olcsóbban ami ugyan ennyire megbízható ?
Mennyire tudja egy ilyen kis gép kiszolgálni a felhasználót ? Nyilván attól függ, hogy mire használják a gépet..
Első sorban átlag felhasználásra lenne: netezés, youtube (4K-ban ha lehet, de minimum 1080p), office, filmezés és alapszintű videó és képszerkesztés.Természetesen már használtam Mac-et, jól ismerem a MacOS-t is, nagy részt emiatt is váltanék erre, mert szívesebben használnám mint a Windows-t.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv!
This is the way
-
cigam
titán
Fizess amennyit szeretnél. A világ egyik legnagyobb programcsomagja macOS-re.
Az ajánlat még 3 napig tart.
Legyen a mac-ed okosabb, gyorsabb, biztonságosabb, stb...
1. Data Rescue 4
2. CrossOver 16
3. Paragon Hard Disk Manager for Mac
4. Sid Meier's Civilization V
5. Radio Silence
6. MacPilot 9
7. PhotoBulk
8. Movavi Mac Cleaner
9. Mac Blu-ray Player Pro
10. MacX DVD Ripper Pro
11. Caboodle 2
12. Soulver
13. Master Your Mac: El Capitan and Sierra Masterclass
14. Tembo
15. Dropzone 3[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Allavsoft - macOS
1 napig ingyenes.
Letöltő program, ami videókat, zenéket és a feliratokat tölt le a YouTube, Vimeo, Dailymotion, Spotify, Deezer, SBS on demand, ABC iview, Lynda, Ine, Udemy, academy.ehacking, schoolofpodcasting, oklivetv, podcasterssociety, learnnowonline, kelbyone, boxasian, Crunchyroll, SoundCloud, Kissasian, Mixergy, Skillshare, stb... portálokról.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
galaktikus
aktív tag
Sziasztok!!
2013 late 21,5-ös iMac-be honnan vadásszak ramot? Kéne 2x8 Gb.. valami jó féle.. ahol eddig néztem nemigen találtam..
Üdv: galaktikus
Rizsa: 5800x -b450 tomahawk max - 2x16 Gb 3200 Mhz Crucial Ballistix Sport AT - Gigabyte 6700 XT gaming oc Productivity: MacBook Pro 13" M1 Apple Silicon
-
-
bigsee
addikt
Ezt olvastam, köszi, de (imádok telepíteni, ezt még nem untam meg ) 20 perc alatt visszapakoltam mindent. Egy-két dolog meg hátravan, de van időm...
Abban segíts l.sz., hogy a TRIM hiánya mit okozhat!? Nem féltem az SSD-t, mint írtam, már nem mai gyerek, de mégis.
[ Szerkesztve ]
MDA Compact II - ... - Galaxy A54 5G
-
bigsee
addikt
Kingston HyperX 120-as. Kb. négy évet szolgált eddig az asztali gépben, most (=ma) költözött be a Minibe. Illetve az USB-s külső portba.
Egyszer akadtam meg telepítésnél, amikor a backupot akartam vissza rakni a Mac HDD-ről, akkor szólt, hogy kevés lesz a hely. Hát belaktam újra.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ne aggódj, disk i/o is kell a annak dögivel. Vélhetően most az a helyzet nálad, hogy ugyan az i7-hez képest lassabb lenne a build a gépeden, de nem annyival amennyivel jelenleg tapasztalod, mert a bottleneck nem a CPU-nál van egyelőre, hanem a disknél. Ha kicseréled SSD-re akkor biztosan fog gyorsulni.
[ Szerkesztve ]
-
mhn
tag
Ez nem jó hír de azért köszönöm a választ
Mindenesetre egy próbát teszek. A gép és az USB ház úgyis adott, a 128GB-s SSD a desktopban meg úgyis lassan kevés lesz. Szval új SSD mindenképp kell.
Hogy ne csak OFF legyek, az hogy milyen SSD-t veszek, így külső USB-s házban használva már szinte mind1? (pl. Kingston HyperX Savage, Corsair Neutron XT vagy Samsung 850 EVO)
Nem fog problémázni egyikkel sem az OS? -
mhn
tag
válasz bigsee #27112 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy milyen és mekkora ssd-vel használod?
A TRIM hiánya idővel sebesség csökkenést okoz írási műveltek során, ha jól tudom (de javítsatok ki ha nem)
Te mióta használod így?Én node.js-el kapcsolatos dolgokkal foglalkozom (angular, ionic, reactjs) meg úgy álalában véve webfejlesztéssel.
Ez azt jelenti, hogy munka közben alapvetően kis fileok olvasása jön szóba (pár KB-tól 100-150KB-ig). Viszont ilyenekből sok.A desktop gépem egy FX-8320 128GB OCZ Vertex ssd-vel,
A laposom egy i7 2720QM 256GB ssd-vel.
Ubuntu van mindkettőn.Pontos méréseket nem végeztem, de kb ugyanannyi idő pl. egy ionic appot build-elni.
Viszont ugyanez a mac mini-n (i5-4278u 1,5TB HDD) 1,5-2x annyi idő.Persze elvileg az i7 és az FX is 8 szálon képes dolgozni (az i5 meg csak 4), viszont system monitoron látszik, hogy egy build alatt közel sem megy fel mind a 8 szál 100%-ra, ezért gondolom, hogy a HDD fogja meg ennyire a történetet
Ez csak elmélkedés persze, szval ha szerintetek hibás a logika nem tartsátok magatokban
-
bigsee
addikt
Én most raktam egy külső usb3-s portba dugott ssd-re egy Sierra-t. Elsőre korrekt nagyon, ég és föld a korábbi, belső 5400-eshez képest...
Ezt a TRIM-et viszont nem tudom kiolvasni, hiába nézem a rendszerjelentésnél, nem írja, hogy engedélyezve van-e vagy sem.Közben rájöttem, USB-n nem SATA-ként kezeli a külső vinyót...[ Szerkesztve ]
-
mhn
tag
válasz tDr1v3r #27109 üzenetére
Köszönöm a választ.
További guglizások után iMac-kel kapcsolatban én is találtam ilyen infót. Gyanítom, akkor félre értettük egymást a szervizessel a telefonban...Közben olyanba is belefutottam, hogy állítólag külső ssd-ről is tud futni az OS.
Ami mondjuk azért jó, mert épp van is egy használaton kívüli USB 3-as külső HDD házam.
Így lehet az egész szerelgetést, garancia kérdést megúsznám, azzal, hogy veszek egy szimpla SSD-t, bele a külső házba és készen vagyok. (bár gondolom nem kapok akkor sebességet, mint ha cserélném a HDD-t, de a mostani HDD-nél mindenképp gyorsabb)Ezzel kapcsolatban van e esetleg tapasztalata valakinek?
Állítólag nem megy TRIM usb-n keresztül. Ez igaz? Van rá valami megoldás? -
mhn
tag
Sziasztok!
Van egy late 2014 mac mini-m, gyárilag 1,5TB-s HDD-vel, amit SSD-re szeretnék cserélni.
A gép 2018 februárig garis.
Vidéki vagyok ezért találomra felhívtam pár pesti i szervízt, igazából mindenhol azt mondták, hogy ha ők cserélik, akkor is gari vesztéssel jár.
Ezzel kapcsolatban ki mit tud, tényleg így van? Csak mert ha igen, akkor nem fizetnék 10-15ezres óradíjat érte.
Ami viszont eléggé meglepett, hogy az egyik helyen azt mondták, nem is lehet cserélni, mert "érzékeli" az OS és utána valami "szenzor hibát" fog jelezni, ami azt eredményezi, hogy folyamatosan max-on pörög a ventillátor.
Erről tud valaki valami biztosat, hogy tényleg így van e?
Rágugliztam, de semmi ilyen infót nem találtam.
Itt az ifixit.com-on van egy szép hosszú leírás, hogy hogy kell de nem panaszkodik senki hasonló problémára.Ha jól tudom, lehet bele tenni PCIe ssd-t is a HDD melllé, de azt aranyárban mérik, szval én most a HDD SSD cserére gondolok. (Szval a HDD majd egy usb külső házba költözik)
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
nobiand
aktív tag
Sziasztok!
Egy ismerősöm szeretne venni egy, Mac Mini (Late 2014) 1TB fusion drive-val felszerelt gépet.
Az lenne a kérdése, hogy ez mennyire állná meg a helyét mai viszonylatokban?
Amire használná: Photoshop, Lightroom, Office.
A Fusion drive-tól fél egy kicsit. Egy SSD-vel felszerelt 2015 MBA-hoz képest, mennyivel lenne lassabb? Ha ezt így lehet tudni.
Köszönöm. -
r4z
nagyúr
válasz bigsee #27104 üzenetére
Megoldhatonak megoldhato, de nem javaslom. Inkabb csereld ki a HDD-t SSD-re, a HDD-t meg hasznald USB hazban. Vagy akar hasznalhatod az SSD-t is USB hazban, ha nem akarod megbontani a gepet, siman fut a rendszer kulso meghajtorol is. Teljesitmenyben sokkal elorebb leszel SSD-vel, mint az SD kartyaval, arban meg kb ugyanott.
-
r4z
nagyúr
válasz bigsee #27102 üzenetére
Mac Mininel szerintem nem kritikus az SD kartya hossza, vegyel bele sima meretu SD-t, vagy microSD-t adapterrel. Olcsobban meguszod, es sanszos, hogy gyorsabb kartyat is kapsz a penzedert. SD kartya topik
-
bigsee
addikt
Mac Mini-hez ez nem lenne jó, nem tudjátok?
https://www.amazon.com/TarDisk-128GB-Storage-Expansion-MacBook/dp/B00OC5ICR2?th=1[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Seed4.ME VPN Proxy - Windows, macOS
6 hónapra szóló prémium előfizetés
Nem szükséges aktiváló kód, de Június 26-ig telepíteni kell.
- Névtelenül böngészhetsz, elrejtve a valós helyet, így az IP-cím alapján senki sem tud nyomon követni. A VPN Seed4.Me elérhető Windows, és Mac OS-en, valamint Android, és iOS rendszereken is.
Jellemzők:
- Titkosított Wi-FI kapcsolat;
- Privát, anonim böngészés;
- 6 hónapos prémium VPN tagság, reklámok, és regisztráció nélkül;
- 17 ország közül lehet választani;
- Automatikus VPN kapcsolat, mielőtt adatokat küld az interneten;
-Egyetlen fiók érvényes, az Android, iOS eszközökre és a számítógépre ;
- Probléma esetén írj a support@seed4.me címre, ami több nyelven is tud segítséget nyújtani;
- Korlátlan forgalom;
- Ingyenes frissítések;
+ Most 19 ország közül választhatsz: Amerika, Anglia, Kanada, Franciaország, Oroszország, Svájc, Svédország, Belgium, Ukrajna, Bulgária, Hollandia, Spanyolország, Németország, Olaszország, India, Hong Kong, Szingapúr, Izrael és a Dél-Korea.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óra topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Gran Turismo
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Sweet.tv - internetes TV
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- BESZÁÍTÁS! HP OMEN 45L GT22-1004NG számítógép - Intel i9 13900K 32GB RAM 2TB SSD RTX4080 16GB GDDR6X
- Bezámítás! Apple Mac Mini M2 2023 8GB 256GB SSD számítógép garanciával hibátlan működéssel
- !! Garanciális Gamer Számítógép, PC !! (RX 6600XT, Ryzen 5 5600, 32GB RAM, SSD)
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 8400 16GB DDR4 250GB SSD 2TB HDD RTX 3050 6GB GDDR6 ZALMAN S3 TG ZALMAN500W
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R7 3700X / RTX 2070S / 32GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest