Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
TigerCat
üzenetére
Nekem (szövegek esetén) már a 110ppi is sok, és sajnos az osx nem tud (pontosabban nem akar) skálázni egy bizonyos ppi szint (vagy felbontás?) alatt, többek között ezért is vittem vissza végül az LG 34UC99-et.
Azt egyébként tudja valaki, hogy mitől függ ez a dolog, illetve hogy hol a határ? Minimum felbontást, vagy minimum ppi-t néz? A fenti LG helyett egy 32-es 2k Philips lett (328P6AUBREB), az usb-c töltés a macbooknak és a beépített "dokkoló" (usb portok és ethernet(!) is van) nagyon jók, de jó lenne a nagyobb felbontás néha.
-
Én az említett időpontig iMac-eket szaggattam, óriási dolog volt, hogy utána "fillérekből" kaptam csúcs gpu-kat, meg 32GB ramot, nvme SSD-t, amiket kedvemre cserélgethettem bármikor. Viszont kezd tényleg cumi lenni. Annak ellenére hogy a H. Sierra még bőven nem end-of-life státuszú, a komolyabb updateket már nem kapja meg, és ugye ez javulni nem fog. Izgalom egyébként annyira nem volt vele, vagy max látens (ha értesz hozzá, akkor tudod, hogy lehet belőle gond, ezért mindig izgulsz update esetén, illetve mented a rendszert, de 5 év alatt sose volt semmi)

Szerintem nálam is egy mini lesz a vége, vagy egy használt iMac, meglátom még. De azért én még megvárom vele az év végét/jövő év elejét, szerintem addigra tisztábban lehet majd látni, hogy van e még jövője a hackosx-nek vagy tényleg ennyi volt.
-
Csak arra nem lesz FCPX
Viccet félretéve: én immár ~5 éve használok hackintosht, és nem csak mutatóba, meg tech demo-nak, hanem tényleg ezen élek, (már amikor nem vagyok mozgásban, mert akkor egy mbp-t használok). High Sierra-ig tényleg minden oké volt, ha az ember jól válogatta össze a dolgokat, akkor közel nulla hackeléssel nagyon erős vasakat lehetett pakolni az OSX alá. A stabilitással se volt gond soha, szerintem jelen pillanatban is több hónapos az uptime-om (az mbp-ről vagyok most, így nem tudom megnézni). Updatekkel se volt bajom soha, de az hozzátartozik az igazsághoz, hogy minden ilyen megmozdulás előtt készítek a rendszerpartícióról egy full mentést (itt azért hozzá kell tenni azt is, hogy egy ilyen gépbe fillérekért lehet tenni rengeteg drive-ot, hely is van, szóval nem akkora tragédia tartani erre egy hdd-t).Aztán tavaly jött a feketeleves amit te is írtál: Mojave-től nincs Nvidia driver... Most vagy váltok AMD-re, amiről szintén nem hallok túl sok jót, vagy hagyom az egészet a fenébe. 2 éve még azt mondtam volna hogy érdemes belevágni, főleg ha a nyers erő és a bővíthetőség a fő szempont, de most... Én inkább hanyagolnám, vagy kivárnék, a Catalina után talán egyértelműbbé fog válni a helyzet.
-
(hú de furcsa ez az új fórum motor, nagyon gyorsan lejárt a szerkesztési idő)
Szóval két példa még.Az előlap és a kijelző mögé megy be a por: semmi extra, egyrészt könnyen takarítható, másrészt ez csak napfényben látod, jó esetben csak kikapcsolt állapotban, a mindennapos munkát nem befolyásolja. A ragasztott modelleknél persze nehézkesebb az otthoni tisztítás, de nem lehetetlen.
A kijelző szendvicsszerkezetébe megy be a por: sárgás foltok keletkeznek, esetleg fátyolos, pókháló szerű képződmények. Ezek jelentősen befolyásolják a látott képet, olyan mintha hibás lenne a panel.
Na elvileg az utóbbi meg van oldva már sok éve extra szigeteléssel, de azért aki használt iMac vásárláson töri a fejét, mindenképpen mélyedjen bele jobban, hogy tényleg így van e. Ugye mondták már sok dologra hogy javítottak rajta, aztán....

-
válasz
Ed Parker
üzenetére
Az előlapnak nincs köze ehhez a problémához, tökmindegy hogy ragaszott e vagy a régi fajta, mágneses. Nem az előlapnál megy be a por, illetve ha igen, akkor az kb. nem érdekel senkit, mert ha le tudod venni az üveget és le tudod mögötte törölni magát a kijelzőt, akkor gól, az újaknál meg random betanított diákmunkás is megoldja a szervizben, aztán meg visszaragasztja (bátrabbak meg otthon elvégzik ugyanezt).
A probléma magával a panellel volt, az ugyanis egy szendvics szerkezet (üveglapok, fóliák, meg ki tudja mi van benne), ezek közé tud bemenni a venti által odafújt por, és ennek a bontása+tisztítása már nem végezhető el otthoni körülmények között. Itthon volt régebben szerviz amúgy aki vállalta, talán valamelyik almás blogon interjú is volt velük.
Nekem gariban cseréltek anno egy 2009 late-ben kijelző porosodás miatt, akkor azt mondták, hogy leszigetelték a panelt már megfelelően, és már olyat kaptam. Nem tudom ebből mi igaz, de az tény, hogy totál ugyanazon körülmények között még sok évig használtam utána, és a probléma nem jött elő újra. Ennek fényében azért talán esélyes, hogy az újabb modelleket már nem érinti a probléma, de nem követtem ezt a témát azóta.
-
Hőmérőszenzor kell inkább, a 2009-es iMac még nagyon egyszerű állat, az üveglap kézzel lejön (mágneses), mögötte van pár csavar ami a kijelzőt tartja, a mögött pedig egyből ott van a HDD, kb. 5-10 perces művelet az egész, egyetlen csavarhúzó kell a munkához, semmi más.
Viszont: kell hozzá egy hőmérőszenzor is, ellenkező esetben üvölteni fognak benne a ventik. Ezt a szenzort a gyári HDD tartalmazza, és bele van kötve egy külön kábel (tehát sata + táp mellett megy be a HDD-be egy harmadik kábel is!). Nyilván az SSD-den nem lesz ilyen csatlakozó, ezért valahogy meg kell oldani a dolgot. Lehet szoftveresen (le kell nyomni az SMC riasztását arra nézve, hogy végtelen nagy hőfokot kap a HDD bay-ből, illetve le kell venni a ventik fordulatszámát).
Nekem ilyen gépem volt jó régen, nagyon sokszor írtam erről a témáról, keress vissza a hsz-eimre, benne lesz minden infó, az is, hogy hogy tudod 100Ft-ból megoldani, úgy, hogy nem gányolsz a szoftveres megoldással, hanem kap rendes hőfokadatot az SMC a hdd bay-ből.
-
De látod, még ebben az illetőben is volt annyi, hogy nem ment be az Istyle-ba kiverni a palávert, hogy de gariba cseréljék ki/javítsák meg a gépet. Ráadásul IT-ben nincs még olyan szerintem, amit ne láttunk volna. Én tanúja voltam ugyanennek, azzal az eltéréssel, hogy ott sikerült beletenni fordítva, mert az illető kireszelte a slotot...
Ugyanakkor azért azt sem szabad feltételezni, hogy teljesen fakezű itt mindenki, és úristen micsoda űrtechnika ez a mac mini ram csere. Ha tippelnem kellene, akkor a Prohardver szakmai fórumaiba írogató userek fele meg tudná csinálni csuklóból 10 perc alatt, akár videó nélkül is. Nekik teljesen értelmetlen lenne kiadni 10-20eFt-ket munkadíjra, meg 1-2 napos várakozásokra. Pontosan azért van ez a fórum, hogy leírjuk ezeket a tippeket, legyen szó sw-ről, vagy hw-ről (az autós fórumokban meg autót szerelnek ugye), és azt is, hogy ha nincs hozzá egy csavarhúzója/érzéke/türelme, akkor hagyja. A többit meg mindenki eldönti magának.
-
válasz
kkp900
üzenetére
Felesleges ezen ennyit rugózni, szerintem mindenki látja a videóban hogy miről van szó, az alapján pedig el tudja dönteni, hogy van e annyi műszaki érzéke hogy vállalja, vagy nincs. Ezrek, vagy százezrek tesznek így, egy része kicseréli magának, egy rész meg szervizbe megy. Ahhoz meg igen hülyének kell lenni, hogy valaki tönkretegyen így egy minit, majd bemenjen a szervizbe, hogy a PH fórumon azt mondták neki hogy ez akkor így most garis csere lesz. Ha létezik is ilyen ember, én nem nagyon tudnám sajnálni.
-
válasz
kkp900
üzenetére
Mindenhol ezt mondja az Apple, nem csak itthon, illetve mindig is ezt mondta. Az meg evidens, hogy garis ügyintézésnél vissza kell tenni a gyári ramokat. Mondjuk én egyszer egy garis iMac kijelzőcserénél benne hagytam az általam beépített ssd-t, mert annyira nem érdekelt már az egész. De nem lett belőle semmi, egy szót sem szóltak. Mondjuk ez egy 1 elemű statisztika, szóval lehet hogy csak szerencsém volt

-
A garivesztés csak akkor áll, ha annyira szétbarmolja valaki, hogy nyilvánvaló első ránézésre, hogy szét volt szedve (pl. mert rosszul rakta össze
). De nem vizsgálják nagyítóval a csavarok fejét hogy van e rajtuk hajszálkarc... Szóval ha valakinek van egy kis műszaki érzéke, meg szerelt már össze életében pl. egy PC-t, akkor meg fogja tudni ugrani ezt a dolgot garivesztés nélkül simán. -
válasz
blakey
üzenetére
Eszköz, illetve driver függő, az említett Scarletten sajnos pont nem lehet, gondolom azért sincs a driverben eleve a támogatás, mert egy szép nagy analóg potméter van az eszközön, így más az egésznek a koncepciója.
Persze ettől még itt is meg lehetne oldani OS-ből, max furcsán működne a potméter. Nem értem miért van ez ilyen mostohán kezelve OSX-en, Windows alatt bármilyen digitális hangeszköz (optika, hdmi audio, usb audio device stb..) hangerejét lehet sw-ből állítani, eszköztől és drivertől függetlenül. Egyszer belemélyedtem a témába, és többen is osztották az eszet netszerte, hogy ez mennyire nem szép, és nem szabványos. Csak hát ugye, ha valakinek nem tetszik, az megteheti, hogy soha nem nyúl hozzá/nem használja (pl. egy studióban a toslink optikán tényleg ne legyen csesztetve a "jelszint" forrás oldalon), a többiek meg simán csak örülnének neki

-
Sziasztok, rég jártam erre
Hátha van itt valaki, aki hasonló cipőben jár:Vettem egy monitort (LG 34UC99), ami kb. 110ppi (3440x1440@34"). Sajnos nem túl jó a szemem, kényelmesebb lenne uw fhd-re skálázni (mármint tényleg csak skálázni, és nem felbontást váltani). Az OSX scaling funkciója kiváló, de high dpi (retina) display-eknél aktív csak, a fenti felbontás még nem ilyen, szóval hiába állítok be neki 2540x1080-at, annak valódi felbontásváltás lesz a vége, amitől persze nem lesz túl szép a végeredmény.
Elvileg a dolgot meg lehetne oldani a SwitchResX alkalmazással, olyan formában, hogy felveszek egy scaled típusú felbontást 2540x1080-ra, ami egy járható út lenne, viszont sajnos "invalid"-nak írja (save,install, és reboot is megvolt, SIP kikapcsolása mellett). Valahogy sikerült elérni egyszer egy olyan kombinációt vele, ahol "active" állapotú volt ez a bejegyzés, csak éppen nem csinált semmit (kiválasztás esetén villant egyet a gép, és ugyanúgy maradt a 3440x1440, downscale nélkül).
Tud valaki erre a problémára jó megoldást? Azon kívül, hogy kicserélem a monitort
Ez is egy opció, de sajnos natív UW-FHD felbontás esetén nagyon alsó kategória van csak, ezért is választottam inkább ezt a modellt (színhűség, elfogadható IPS glow, sebesség, usb-c, stb..). -
Wifi routerekre lógatott usb3 eszközök kapcsán egy érdekesség:
https://www.pcmag.com/article2/0,2817,2423604,00.asp
5G-t mondjuk nem érinti.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
WiFi router of course - de megnövekedett a wireless forgalom a házban, itt is gyorsabb és főleg nagyobb lefedettséget biztosító kellene. 120m2 egyszintes családi ház nagyjából mértani közepébe van helyezve, jó lenne, ha a kertben is megfelelő jelszint lenne... - ez a kritikus rész, ami a cserét indolkolja
A soho cuccokat én a helyedben elfelejteném (TP-Link, Asus, ésatöbbi). Nagyon sokat esett az elmúlt években a profi és az ipari cuccok ára (pl. Mikrotik, Ubiquiti), ugyanannyi pénzből olyan AP-t kapsz, ami megeszi bármelyik sohot reggelire. Én ezt ajánlanám a feladatra konkrétan: Ubiquiti UAP-AC-LR
Hátránya, hogy kell mellé egy router is (már ha a szolgáltató által adott nem megfelelő), viszont az lehet bármilyen soho, ami ki tudja szolgálni az internetelőfizetésed sávszélességét, mivel a wifi részét úgysem fogod használni. Én néznék valami kicsi és olcsó Mikrotiket vagy Ubiquitit, gigabit portokkal.
TimeMachine backup az iMac-emnek
Valamilyen inteles NAS (arm-ot kerülném), ami támogatja a TM-et. Nekem egy Qnap TS-251 van, celeronos. Nem kell tőle félni, hogy nem tudja kihajtani a gigabites interfészeit, mert nem hulladék mobiltelefonos cpu van benne. És e mellé elfér az is, hogy virtuális gépeket futtatok rajta + otthonautomatizálást. Sajnos az 1GB ramos változat kifutott, a 2-4GB-sek meg drágák. Ha tudsz szerezni valahol, akkor 60-70kHUF-ért az egyik legjobb vétel lehet, mivel a memóriája bővíthető gombokból innét az apróról is akár. De ha nem annyira fontos a méret és a kinézet (nem a nappaliba megy polcra, feleségfaktor nem játszik, stb..), és van időd/kedved, akkor építeni is lehet.
iTunes library - a többszáz darabos CD-gyűjtemény
Mehet a NAS-ra.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
+1. Az SSD-t a hdd-hez képesti hatalmas random iops (io tranzakcio / sec) kiszolgálási képessége miatt szeretjük főleg. Egy modernebb HDD tud 75-120 iops-ot kezelni, a legrégebbi, legtrógerebb ssd-k meg úgy 5-10 ezret. A mai csúcs cuccok pedig fél milliót vagy többet.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
A fusion drive blokk alapon működik, azaz nem a file-okat pakolgatja ide-oda, hanem a blokkokat. Végletes példa: van pl. egy 1TB méretű adatfileod, de mindig csak 1-2GB méretű adatot olvas/ír belőle az alkalmazás, mert mondjuk a többi archív adat. Ebben az esetben az az 1-2GB ki lesz mapelve az SSD-re, és lényegében azt fogod tapasztalni, hogy ejjj de gyorsan dolgozok az 1TB-s file-al, mintha SSD-n lenne az egész. Persze ez egészen addig tart, amíg nem akarsz a 2GB-on felül eső részből olvasni...
Ettől bootol gyorsan az OSX is, hiszen a lemezen levő 20GB-ból (vagy amekkora éppen most az OSX core része), csak minimális mennyiséget olvas valójában, és azt is blokk szinten skálázza szét az SSD és a HDD között, az SSD-re mapelt rész így keveset foglal.Az SSHD-k pontosan ugyanígy működnek, a Fusion drive tulképpen egy szoftveres SSHD. A benchmarkokban azért van eltérés csupán, mert azokban jóval kisebb a flash terület, és az sem pci-e. Fogadni mernék rá egyébként, hogy nem is létezne az FD, ha abban az időben amikor fejlesztették lettek volna már SSHD-k. Viszont azok valamivel később jöttek, az Apple meg nem az a cég, aki el tudja engedni könnyen az agymenéseit, így a mai napig talpon tartják ezt a megoldást (főleg hogy a nagy prémium attitűd mellett azért kínosan ügyelnek arra, hogy nehogy véletlenül nagy SSD-t kapjon az user, hiszen rengeteg pénzért el lehet neki adni az elavult pörgő disket is, FD "címkével" meg pláne).
-
Ismerem, de nem próbáltam, nekem adott feladatra kell az SDR, ahhoz fejlesztgetek, illetve tesztelgetek laborban, hogy aztán a terepen élesben menjenek a dolgok, persze ott már nem virtualizált vason. Jellemzően Linuxok futnak a Fusionben, és azoknak van odaadva Nooelec, HackRF, vagy rtl-sdr.com féle usb eszköz.
-
Nem kezelt minden SDR (software definied radio) donglemet, illetve amin el szokott vérezni mindegyik, azok a security tokenek (nem minden eszköz esetén, de a Fusion/Workstation-el viszont mindegyik oké). A VMware nagyon ráment erre, mert az enterprise megoldásaiknál döntő lehet, hogy kinél hagy ott az ügyfél mondjuk $1M-et egy-egy projekt esetén. Az engine pedig ugyanaz, szóval ami a vSphereben benne van USB passthrough kapcsán, azt megkapja a Fusion és a Workstation is. Ugyanez igaz egy csomó másra is, e miatt szerintem az összes többi játékszer kategória a Fusionhoz képest. És ez nem magának a Fusionnek a sikere, (illetve ezen dolgok nagy része a "motorháztető alatt van"), hanem a vSphere-é. Így sajnos nem véletlen az árazás sem..

-
válasz
moleculez
üzenetére
Ha jót akarsz magadnak, és netán a CNC vezérlőmodulját is rákötnéd néha a gépre usb-n, vagy egy soros usb donglen, akkor szerezz be inkább egy VMware Fusiont. A Fusion az egyetlen amire rá merem bízni akár egy milliós műszer firmware upgradejét is USB-n, egyrészt mert kezelni is tudja az USB eszközt, másrészt mert stabilan is csinálja, ez sajnos a másik két megoldásról nem mondható el. Mindezek mellett nyers teljesítményben és nem utolsó sorban vGPU teljesítményben is veri Parallelst és a VirtualBoxot is.
Ha nem kell USB passthrough, akkor ennél a terhelésnél amire használod kb. mindegy szerintem, amelyik neked szimpatikus (Fusion, VirtualBox, Parallels).
-
Nekem van egy olyan Win10-em, amin szintén ipari alkalmazások futnak (jellemzően avionikai műszerek és navigációs berendezések managament cuccai + mikrovezérlők programozói, ilyesmik). Up2date az egész, és 50GB a disk teljes mérete. Telepítve akkor volt, amikor kijött a Win10, még az "upgradelj 7-esről 10-esre" ingyenes lehetőséggel lett felhúzva, szóval még csak azt sem mondanám hogy friss telepítés. Jelenleg 15GB szabad hely van rajta.
Szóval én is egy kicsit soknak érzem a 128-at, HA tényleg nem kell másra, és HA a kérdező tisztában van vele, hogy az említett CNC alkalmazás mennyit foglal az adataival együtt. De nyilván ezt tudnia kell, és gondolom tudja is (egyébként ezek jellemzően nagyon kicsi vektoros leíró file-ok, kbyte-os méretekben, de persze ennyi alapján csak tippelni tudok én is).
Esetemben pl. az OS-en kívül van kb. 5GB amit foglalok. Ha "biztos ami biztos" alapon 128GB-re méretezek, akkor most lenne 93GB pangó területem ultra gyors, és bazi drága pci-e ssd-n, ami nekem kicsit túl nagy luxus lenne.
Ugyanakkor vastagon ajánlom én is erre a feladatra a virtualizációt, mert ott teljesen mindegy, hogy mekkora a disk, ha kell még hely, akkor kb. két klikkeléssel lehet növelni könnyen.
-
válasz
bigsee
üzenetére
Azért nézted be szerintem, mert a legtöbben meg akarták tartani a hdd-t, így a legtöbb topic arról szólt, hogy hogy lehet mellé bepattintani egy pci-e ssd-t (már ha gyárilag nem kért bele valaki). Én manapság már nem tartanám meg azt a hdd-t, pláne nem azt a legalja teljesítményűt. És mivel teljesen szabványos 2.5"-ös SATA3 van benne, így bármilyen sarki boltban kapható ssd betehető a helyére, nem kell hozzá semmi, csak a szerelési idő.
-
válasz
bigsee
üzenetére
Szerintem elbeszéltek egymás mellett, te benne hagynád a HDD-t, és tennél a pci-e kivezetésre egy blade ssd-t a hdd mellé. Ha nem ezzel lett rendelve a feltételezett gép (márpedig nem, hiszen akkor tárgytalan az SSD beépítés kérdés), akkor ehhez valóban kell egy kábel, amit külön meg kell venni, mert gyárilag csak akkor szerelik bele, ha ssd-t is kért hozzá a vevő.
Istvan170 pedig arra gondol, hogy ki kell venni a retek hdd-t (amúgy is egy hulladék a maga 5400rpm-jével), és be kell tenni a helyére egy normál sata ssd-t.
-
Ott írja, hogy a 3TB-s 2012 late iMac elveszíti a bootcamp támogatást. Szóval valamennyire igaz a dolog, de csak egy modellt érint. Mondjuk az okára azért marhára kíváncsi lennék...

Illetve azt nem hinném, hogy ne lehetne kézzel megcsinálni, csak gondolom az teljesen unsupported, ezért nem is mennek bele.
-
válasz
Mikika
üzenetére
Mondjuk ez is megérne egy külön sztorit. Céges Macbook Pro múlt péntek óta az előszobában pihen a táskájában, utoljára tehát lassan 1 hete volt bekapcsolva. Ehhez képest válaszol néha a pingre!!
Múltkor megpróbáltam nyomozni ennek kapcsán, de nagyon kacifántos már egy modernebb mac-nek a működése ilyen téren. Powernap, find my mac, meg ezer egyéb szolgáltatáshoz kapcsolódó bonyolult power policy felel az egészért. Én megfejteni már nem akarom, de nem is zavar, had csinálja, tényleg elhanyagolható az egész 
-
Tudom, ez nem válasz a kérdésre, de miért nem sleepeltek?
Macet - illetve úgy általában OSX-et - soha nem volt szokás újraindítgatni. Kivéve persze a reboot igényű patcheteket, vagy egy-egy átbootolást Windowsban. 1-2 havonta ha beesik egy ilyen, akkor meg a francot se érdekli ha 1 perccel tovább bootol, ráadásul addigra lehet hogy ki is javítják 
-
Az a rossz hírem van, hogy ennek semmi köze a Parallels-hez, ha fut a Windows vm, és van kapcsolata a külvilággal, ráadásul a vpn is megy, akkor az már alkalmazás szint, tehát én a Windowson belül keresném a probléma gyökerét. Olyan hiba elképzelhetetlen, hogy a virtualizációs réteg (lehet az Parallels, VMware, Virtualbox, akármi), engedi a hálózati forgalmat, tudsz vpn-en csatlakozni, megy az internetelérés, stb..., de pl. hálózati meghajtót nem enged csatolni a vm-en belül.
Mivel éred el a hálózati meghajtót? Névvel, vagy IP-vel? Domainben van a Windows, névfeloldás rendben van? Fileszerver pl. pingelhető/elérhető a vpn-en?
-
válasz
Macika_MC
üzenetére
Lehet, hogy vár valamire, verbose módban (cmd+v -vel indítva) talán lehet látni, hogy mire, nézz rá szerintem. Illetve system preferencesben nézz be a startup disk menübe, és állítsd be újra a rendszerlemezt boot disknek (kiválasztod, majd restart button). Az is lehet, hogy nem arról akar indulni, hanem valami másról, és miután az nem sikerül neki, utána próbál csak rá arra, amire kéne.
-
+1 az előzőekhez, illetve kiegészítés ami nekem bejött: Dorpbox-ban be van állítva, hogy kapja el a screenshotokat, amik file-ba mennek. Ennek hatására cmd+shift+4 lenyomására (terület kijelölés alapú screenshot) két dolog történik:
- a file-ok bekerülnek a Dropox "screenshots" almappájába, ha lokálisan kell, ott vannak
- generál egy URL-t is hozzá, amit küldhetek bárkinekHa nem használom fel az URL-t akkor nincs semmi, a fotók nem érhetőek el publikosan, ez esetben csak file-ba megy, és ott megtalálom.
Nekem ez nagyon kényelmes/bevált, ha esetleg amúgy is használsz Dropboxot, akkor jó alternatíva lehet.
-
-
válasz
Senkisem
üzenetére
Háttértár: Legyen SSD és HDD egyaránt a gépben. Talán a legfontosabb: Akadás nélkül fusson a Mac OS és egy virtális Win10 együtt.
Pls. define "akadásmentesen"
Maga az OS akadásmentes lesz, az ssd/hdd kérdéskörben ugyanazt várhatod kb. mint natív esetben. Azaz ha hdd-re rakod a Win10 virtuális diskjét, akkor kb. ugyanazt az i/o-t fogja produkálni pl VMware Fusion alatt is. Disk i/o-ban nem nagyon van virtualizációs overhead.Szóval a nagy kérdés az, hogy mit akarsz a vm-ben futtatni. Természetesen a számításigényes dolgok (főleg a GPU alapúak) lesznek a szűk keresztmetszet, szóval ha ez fontos (mert pl. játszani, renderelni, cad-ezni akarsz), akkor jobb ha natívan telepíteni a Windowst, ehhez van egy Bootcamp nevű segéd, ezt már írták fentebb is.
Mindennapos felhasználás esetén nem nagyon fogsz észrevenni változást, felesleges a natív Windows-al küzdeni ez esetben, meg rebootolgatni. Egy dolog kell neki cefetül: memória. Én a munkám miatt van hogy 6-8 virtuális gépet futtatok párhuzamosan, 32GB-t tömtem az OSX alá, de néha így is kevés (mondjuk extrém memóriaigénye van némelyik vm-emnek). Ha csak 1db Win10 vm-et szeretnél futtatni, akkor 16GB elég lehet pl. 8/8, vagy 10/6 elosztásban, és akkor mindkét rendszer kényelmes/pörgős lehet.
-
válasz
blakey
üzenetére
A billentyűzetek "mac-essége" jobbára abból áll, hogy a space melletti gombok hogy vannak elrendezve (no meg hogy mire mi van szitázva), más mágia nincs, szóval tulképpen nem létezik olyan hogy "mac-es billentyűzet", legalább is technológia szempontból.
Ugye normál PC billnél a Windows button a CMD ami nem a space mellett van, hanem egyel odébb. Max át tudod mapelni, de engem úgy is idegesített, mert ugye ez esetben a windows gomb lesz az alt, de általában más a mérete/kialakítása mint a normál alt-nak, ez idegesítő lehet.
Ezek miatt én is sokáig nézegettem ugyanezt a Logitech-et. Majd írd meg, hogy mennyire kényelmes meg hogy vált be. Én végül vettem egy mély levegőt, és kifizettem a hülyék adóját a nagyobbik magic keyboardért (egyet a céghez, egyet itthonra). Jó meg minden, mondhatni imádom, de ha rájuk nézek, mindig az jut eszembe hogy mennyibe került a 2db, meg hogy az asszony meg ne tudja

Egyébként a BT se para, a bt bill/egér protokollra iparági standard van, amit a mac-ek is használnak, szóval bármilyen BT billnek és egérnek kell mennie bármilyen géppel/os-el (pl. a magic keyboard is megy bármilyen bűvészkedés nélkül egy PC-vel, BT-n, Windows alatt). Persze gányolmányok lehetnek, de azok nem a logitech - apple vonalon fordulnak elő

-
Ezer éve nem telepítettem újra Mac-et (mert minek
), viszont most a kezem közé került egy céges MBP, ami papíron zsír új volt ugyan, de elég paranoiás vagyok ahhoz, hogy semmilyen előtelepített rendszert ne használjak. Ki dd-ztám hát nullákkal a teljes disket, ahogy kell. Most ugye az lenne a menet, hogy internet recoveryvel telepítek, viszont az csak Sierrat húz le, amit utólag kéne upgradelnem. Tud már ez High Sierrat is? (pl. jön hozzá egy firmware (EFI) update majd ha már működni fog a Sierra, vagy ilyesmi) Vagy nem érdemes ezen pörögni, csinálja végig az updatet az élő rendszeren, vagy telepítsem USB-ről?Egyébként pár hetes gyártású MBP, gyárilag High Sierraval jött.
-
válasz
totron
üzenetére
Tudtommal mindegyik PWM-es (ide értve az 5K-t is). Bár elég jó minőségűek a panelek, általában egyedi megrendelésre gyártja nekik az LG. Pontos speci e miatt nincs is, így tele is van vérre menő vitákkal a net, hogy pwm-esek e az iMacek vagy sem. Az iFixit viszont rendre megtalálja a PWM controllert bennük, szóval nincs nagyon miről beszélni. Egyébként én is háklis vagyok erre, de évekig volt 27"-es iMacem, és utólag tudtam meg, hogy PWM-es volt (esküdni mertem volna rá, hogy nem, ezért soha nem jártam utána). Persze ez a tényen nem változtat.
Az iMac Pro-ról viszont nincs infó, az már lehet hogy PWM free (és ebben már 5400rpm-es disk sincs, hova tart a világ!
). -
válasz
elodman
üzenetére
Nm. Egyébként nagyon sok fejlesztőt ismerek, aki inkább bootol egy vm-et, benne a kedvenc Windowsos IDE-jével, mert az éppen nincs OSX-re. Van viszont ezer más app, vagy maga az ökoszisztéma, ami nélkül nem akar élni. Manapság szerintem ez már teljesen kényelmes és használható megoldás, nincs ebben semmi rossz, a vasak pedig röhögve bírják. A munkám úgy feléhez-harmadához nekem is kell Windows, ezt vagy távoli virtuális gépekkel oldom meg, vagy helyivel, vagy éppen valami Citrixes rettenettel. A legtöbb esetben még jobban is érzem magam tőle, mert sokkal könnyebb így "tisztán tartani" a Windows(oka)t. Ha natívan használnám fő OS-nek, tuti tele lenne szemetelve, meg hatszor annyi helyet foglalna. Így meg csak snapshotolgatok/törlök ha úgy van.
Szóval én ettől biztosan nem tenném függővé egy laptop vásárlását.
-
válasz
elodman
üzenetére
A Bootcampnak sokan túl nagy jelentőséget tulajdonítanak (ezt leírtam már ide párszor, nekem egy kissé beakadt ez a lemez
). Ebből jön a "Bootcamp ALATT fut a Windows", amitől befonom a hajam 
- ingyenes (ha van telepíhtető Win-em)
igen
- megbízható sok felhasználói progi és programozói szempontjából
lásd lent
- virtualizációs elvű, azaz igen lassú?
nem
- nem létrehozható a multi-boot (Win és OS x particio)?
Ez az egyik alapvető célja, szóval igen, ez egy win+osx multibootos megoldás kialakításához készített tool.
Az egész nem több egy particionáló eszköznél és egy bootmanagernél, nincs benne virtualizáció. Windows szemszögből az összes Mac kb. egy mezei PC, szóval teljesen natívan futhat rajta Linux, Windows, vagy bármi ami x86 és (u)efi képes. A Bootcamp csak abban segít, hogy ne kelljen kézzel particionálgatnod, meg telepítened (amit simán megtehetsz egyébként, ugyanúgy ahogy PC-n). Ezen kívül az Apple ad egy drivercsomagot is a Windows alá, ezt is Bootcampnek hívják (illetve annak a része), teljesen hétköznapi driverek vannak benne, itt sincs semmilyen mágia. A legextrább talán a billentyűzet meg a magic mouse kezelése. A többi dolgot akár a gyártók honlapjáról is letölthetnéd (pl. wifi drivert a broadcomtól, stb..), csak hát minek, ha így egyszerűbb.
-
Menny idő alatt jön meg mostanában itthon egy CTO gép (Macbook Pro 13" konkrétan)? Van esetleg valaki, aki idén rendelt és van ezzel tapasztalata? A beszerzést végző cég 6 hetet mondott, ezt lehet készpénznek venni, vagy lehet ennél több/kevesebb is?
-
Ezzel az indokkal csak az a baj, hogy még a Tescós laptopnál is gyenge indok, de mondjuk ott még valahogy belefér

varsam: ifixiten meg tudod nézni, hogy az adott modellben van e hőmérőszenzor a hdd-ben. Ha van, akkor azt ajánlom hogy csináld meg tisztességesen, ne szoftveres gányolással. Folyamatos warningban lesz az SMC, a sw csak elfolytja azt, hw teszten nem megy át a gép, windows vagy más oprendszer alatt süvíteni fog, stb...
-
A billentyűzet ügynek csak az lett a vége, hogy beadtam a derekam, és vettem egy Magic kbd. 2-őt, a nagyobbat. Tettem egy próbát előtte a kicsivel, az nagyon nem vált be (azt gondoltam hogy meg tudom szokni az idiótán elhelyezett fn-t, meg a home/end pgup/pgdown hiányát, de nem ment), viszont ezzel minden oké. Egy dolgot kivéve: kibontás után billegett az asztalon, de a bátor, sokat látott apple user nem esik kétségbe: kiegyenesítettem a térdemen, azóta jó! Dehát ennyi pénzért ugye mit vár az ember...

-
Közben rájöttem a hosszútávú megoldásra alu usb keyboard hiba esetére: németet kell venni ebayen. Ezek valószínűleg stabilan lesznek még jódarabig, nagy eséllyel lehet találni újat is. Azért a német, mert ez fizikailag ugyanaz mint a magyar, szóval csak le kell szedni a régiről az ékezetes kupakokat, letakarítani, és rátenni a németre.
-
válasz
blakey
üzenetére
Ahogy elnézem az ezzel kapcsolatos találatokat, mákod van. Nekem úgy fogyott el kettő, hogy csak este és hétvégén használtam őket (már amikor kellett a gép).
Az a baj, hogy ha beüt a dolog, akkor nem nagyon van megoldás. Illetve ma még pár raktár mélyéről elő tudnak bányászni magyar kiosztású példányokat 22-25kHUF környékén, de szerintem jövőre már ezek se lesznek meg. Ebayről lehet majd még lőni angolt egy ideig, utána pedig maradnak a wirelessek magic izék

-
Már a második apple alu usb keyboardom adja be a kulcsot, az előzőn az S és az X döglött be, az utódán az Y. Ezek elég közeli billentyűk, gondolom a probléma gyökere ugyanaz lehet. Nem hinném hogy mechanikai hiba, mert semmire sem reagál (keycap leszed, piszkál, sűrített levegővel fújkál, - és az ultimate javítási mód: földhöz b*sz - sem jött be). Szóval elektronikai hiba lehet.
Hosszas google túrás után múltkor arra jutottam hogy kuka, mert javíthatatlan/szerelhetetlen (ragasztva van az egész). De mielőtt kidobom őket, gondoltam feldobom a kérdést, hátha valaki járt már így közületek, és ügyesebb volt, és talált valamilyen megoldást. Szóval jöhet az ész, ha van

Bónusz kérdés: nem heroin áron keresek magyar usb alu keyboardot. "Magic fiszfasz kösz de nem" jeligére

-
válasz
Digital
üzenetére
A Codeweavers féle (valószínűleg Wine alapú) emulátorral szokták futtatni, ugyanis OSX-re nincs WoT. Ez jelentős teljesítményvesztést jelent, ezért ajánlom hogy keress YT videókat vagy egyéb teszteket, ahol ebben a környezetben futtatják. Ha nem találsz pontosan ilyen iMacet akkor nézz egy korban/gpu-ban hozzá közel állóval tesztet.
Vagy natív Windowst telepítesz az iMacre, de akkor meg ugye minek.. Az árából sokkal jobb Lenovo/Fujitsu/HP/DELL/akármi Windows workstationt kapsz.
-
válasz
Wiz Khalifa
üzenetére
+1 arra amit iszilard írt, illetve annyi még, hogy ezzel ugyanott lennél mint az iMac-el, csak nincs benne gép. HDMI bemenet ezen sincs, és ugyanolyan drága aktív eszköz kéne hozzá mint az iMachez. Amit meg rá tudsz kötni DP-n, azt rá tudod kötni az iMacre is.
-
válasz
Wiz Khalifa
üzenetére
Azzal nem oldható meg, ehhez aktív HDMI->mini displayport konverter szükséges. Mikor utoljára néztem, akkor 30-40kHUF körül voltak a full HD képesek, az iMacehez pedig ez még bőven kevés. Aztán lehet hogy találsz valami kínai csodát, ami olcsó is, de én erre nem építenék rövid távon sem.
Amit néztél, az egy egyirányú átalakító, azaz a thunderboltból (mini dp) tud HDMI-t csinálni, tehát az iMac-re tudsz vele külső monitort köteni. Visszafelé nem fog menni a dolog, azaz jelforrás erre nem köthető, amit aztán az iMacen jelenítesz meg.
A legjobb megoldás, ha olyan eszközt (videokártyát) használsz PC oldalon, aminek van natív displayport kimenete, azzal biztosan megy, és csak egy kábel kell.
-
Hát, nekem nem vált be, idegesít eléggé hogy nem elérhető a dolgaim jelentős része amíg játszok. De ha az a fajta vagy, aki soha nem tabolgat ki egy játékból, nem csekkolgatja a leveleit (vagy webes klienst használ) meg a megszokott alkalmazásaiban nem tologat ezt azt két vérfürdő között, akkor működhet.
Ebből adódóan utoljára kb. fél éve bootoltam át az erre a célra telepített Win10-be, szerintem 2 napig updatelni akarna ha most elindítanám

-
Azt azért tudod ugye, hogy a játékok kis része jelenik csak meg OSX-re? Annak egy része rettenetes port, van olyan is, amibe el van rejtve egy komplett windows emuláció (mondjuk ezek mintha kezdenének kikopni szerencsére), gondolhatod milyen sebességre képes... A jobbak legalább natívak, de azok között is elvétve találni olyat, ami felér a Windows változathoz.
Írták már itt neked a bootcampet, de ugye az megvan, hogy az csak annyit jelent, hogy egy Windowst is telepítesz a gépre? A Mac-ek Windows szempontból mezei PC-k, szóval semmi más nem történik a bootcamp "megoldás" során, mint hogy kap a disk egy plusz partíciót, ahova települ egy Windows, aztán rebootolnod kell ha játszani akarsz rajta. Ilyenkor az OSX környezet nincs, nem érhető el. Kb. mintha egy PC-n használnál Linuxot munkára, Windowst pedig játékra, és a kettő között rebootolgatsz.
Ha csak koca gamer vagy, akkor el lehet lenni OSX oldalon az arra megjelenő játékokkal átbootolgatás nélkül. Én is szeretek játszogatni néha, de ilyenkor nyilván azok közül tudok csak válogatni amik léteznek Mac-re. Nekem ez nem fáj, mert tényleg ritkán játszok, és akad ízlésemnek megfelelő játék, de egy gamer ettől idegbajt kapna szerintem (vagy venne egy konzolt).
-
Azért aki egy kicsit komolyabb dolgokra is használná, hosszabb távon, egész nap
Maga a munka komoly, de a hozzá szükséges eszközök komolytalanok terhelés szempontjából. iTerm2, böngésző, mail kliens, és otthon vagyok kb.
Dokkoló kapcsán:
Nekem most egy Dell wd15 van a céges laptophoz, itthon 50kHUF körül kapható, azt írja pár teszter hogy oob megy Mac-el minden rajta, egyedüli észrevétel, hogy ha az összes USB-je meg van tömve, és aktíván használják is őket párhuzamosan, akkor leválasztás/újrabedugás vagy sleep/wake esetén hajlamos eldobni őket (csak az USB-ket, hang, hdmi, DP, ethernet megy továbbra is). Egy fickó kidebugolta, hogy az OSX usb3 driverében van egy hiba, reportolta is, remélhetően javítják.
Viszont nem tudom mikor használtál munkára utoljára OSX/macOS-t.
10 éve minden nap , utóbbi 2 évben sajnos csak itthon
Nekem egyébként egy Scarlett Solom van hozzá az tök oké meg stabil, de ez nyilván nem az a kategória amit te használsz (nekem csak zenehallgatásra kell). Szóval perpill csak itthon van egy i7-es hacklym (27"-es iMacet váltott), és megvan még a 11"-es Air-em is (2012 late), de arra már nem építenék, meg hát munkaeszközt venni fog az új cég, nem akarok 4GB-s gépet használni (a CPU-ja amúgy simán elég lenne).Windows téma: nem adja, főleg azért mert unix admin vagyok, nekem fontos hogy legyen a kezem alatt localban egy natív *nix shell annak minden előnyével. Ha nem Mac lenne, akkor valószínűleg melóra Linuxot használnék.
Lenovotól egyébként fázok, többször is keveredtek már hardware trojan gyanúba, a jelenlegi munkahelyemen (nagy pénzügyi multi), pl konkrétan ki vannak tiltva e miatt.
-
Én 2016-os belépő rMBP-t használok és semmivel sem érzem nehezebbnek, mint az AIR-t (400 körül már találsz).
Igen igen, de az Air már eleve kompromisszum, mert nagy
Nekem a 11"-es Air az etalon erre a melóra, 3-4 évig nyomtam vele így, elképesztő szabadságot ad, ha az ember nagyon ritkán dolgozik a saját kijelzőjén, és naponta hozza-viszi a gépet (mert nagyon ritkán előfordul a saját kijelzős munka is pl. ügyeletben, és akkor nagyon kell, tehát pl. egy Mini nem megoldás). Csak aztán céget váltottam, ahol egy szaros DELL-t kaptam, amin még admin jogom se volt a Windowson (banki security rulz)
Most megint váltok és szeretnék visszatérni a "zseb pc-mhez" 
Terepre inkább....
Terep alatt "terpet" értek, szóval amikor nem döglök az iródában a dokkolt géppel. Ilyen nagyon ritkán van, viszont velejárója lehet hogy egy rackszekrény mellett állva kell tartani a gépet, és lesni a konzolt

A belépő rMBP előnye talán annyi még, hogy könnyebb belőle kiszállni.
Nem én fizetem, és a céges mivoltából fakadóan használt sem jöhet szóba. Olyan 600eFt burttó a keret, de kötelező az Applecare is, szóval azt le kell vonni.
Egyébként állítólag jól mennek type-C-s Mac-ek a DELL dokkolókkal, amikből vannak egész komolyak is. Pl. most kaptam egyet a régi helyemen, és lesz lehetőség a felmondási idő alatt kipróbálni az új helyen, win-win

Még alszok rá azért párat, ha mindenes laptopnak venném magamnak, akkor szerintem is a Pro lenne, de van itthon egy izom PC-m, mindent azon intézek. A melós géppel szemben támasztott követelményeket meg már írtam, oda nagyon passzolna a 11"-es Air (ami már nincs sajnos) vagy a 12"-es Macbook széria.
-
Van itt Macbook (12"-es) user? Kíváncsi lennék a tapasztalataira, illetve hogy mennyire lehet együtt élni a géppel, megbánta e a vásárlást pl. az 1db port miatt.
Nekem sok évig tökéletes szolgálatot tett egy Macbbok Air 11", mert pont illet ahhoz az élethelyzethez amiben akkor voltam: napközben monitorra kötve irodai munka, office alkalmazások, webezés, kis Windows Fusionben (kizárólag managemenet célokra, olyan eszközökhöz amiknek nem volt OSX-es megfelelője (mondjuk vmware vsphere client). Amikor pedig 2-3 havonta "terepre" kellett vele menni, akkor nagyon élveztem a tablet szintű "terhet", és ilyenkor a kijelző sem zavart, mert csak rövid hibaelhárításokhoz kellett használni (pl. adatközpontokban egy-egy szerver vagy hálózati eszköz újraélesztése). Este pedig simán hazavittem egy oldaltáskában és tudtam rajta filmezni

Úgy hozta most az élet, hogy megint olyan munkám lenne, amibe nagyon jól illene egy ilyen gép, viszont ugye 11"-es Air nincs már. A cég által adott keretbe beleférne egy Macbook, de kicsit tartok "dongle hell"-től
Van már használható és stabil dokkóló hozzá, amiben van ethernet, hdmi, usb portok, SD olvasó, stb..?Amik fontosak lennének:
- Gigabites ethernet dongle, ritkán kell, de akkor nagyon, e nélkül halott vagyok terepen, stabilan és megbízhatóan kell működnie. Itt fontos lenne az is, hogy legyen valamilyen Y elosztó, mert vészhelyzetben lenne csak rá szükség, akkor pedig nem megengedhető hogy lemerüljön a gép, tehát a töltőnek és az Ethernet donglenek is mennie kell.
- Megbízható és atomstabil asztali dokkoló, mert nagyrészt monitorra kötve használnám a Macbookot. Nem szeretném ha eldobálná a videójelet, az USB-ket, vagy ha mindenféle trükkök kellenének ("ha sleepelve van a gép rá ne dugd" és hasonló mágiák) a használathoz.
- prezentációhoz analóg VGA és HDMI dongleA fentieket már saját zsebből kéne megvenni, de ha pöpec a gép, nem bánnám.
A keretbe beleférne egy 13"-as Air is, vagy a kisebbik 13"-as Pro, de jobban vonz a közel tablet méretű Macbook, ami közben mégis egy x86 PC
Teljesítményben elég lenne, de az egyebek miatt nem szeretnék szívni. A Pro-t ki is lőném, mert kb. ugyanazt kapnám +1db porttal (a fenti lista az igényekkel itt is ugyanúgy állna), de nagyobb méretben és nehezebb súllyal, a kijelző és nagyobb CPU/GPU erőforrás pedig számomra lényegtelen a fentiek miatt.Tulképpen az a kérdés, hogy játszak e biztonsági játékot, és legyen e inkább az erősen outdated 13"-as Air, vagy merjem bevállalni a Macbookot? Az Airhez ráadsul lenne egy csomó szirszarom régről (TB ethernet dongle, vga dongle, stb..).
-
Ez de szép:
-
válasz
bmwk1200s
üzenetére
Szerintem kb. igen, az azért már elég meleg. Egyébként én is láttam már a hirdetéseit. A Pystarba azért beleálltak anno, de ők worldwide nyomták a dolgot, nyilván "mindennek van határa" alapon lecsavarták őket.
Valószínűleg azért nem érdekli ez az egész az Applet amíg kicsiben nyomják, mert ez egy win-win szituáció nekik, addig sem használja senki a konkurencia termékeit ameddig hackelget, és remekül be lehet húzni az ökoszisztémába. Ráadásul nagyon jól el lehet adni ennek a rétegnek az iphonet, ipadet, billentyűzetet, egeret, Appstore appokat, meg netán egy idő után egy Mac-et is (akár újra, ha már régebben volt neki, csak most haragszik rá
).Ezt, meg az előző hsz.-emben írtakat figyelembe véve, szerintem nem akar az Apple perelgetni, teljesen felesleges. Ráadásul az csak nekem tűnik fel, hogy kb. 0 sec alatt tudnák kiiktatni az egész jelenséget csupán technikai megoldásokkal, de mégis 10 éve él és virágzik, mindenféle nehezítő tényező nélkül? Biztos véletlen... Pláne egy olyan cégtől aki 1 dollárért az anyukáját is...

Meg aztán ne felejtsük el, hogy az OSX tele van GPL és BSD licenszű kódókkal, és nyilván ezeken kívül is marad egy csomó minden, de rendesen menne be az erdőbe mindenki egy ilyen perben, az tuti. Magánszemélyeket meg Pistike Bt.-ket nem fognak ezzel csesztetni, mert kétes a kimenetele a dolognak, egy megrovásért meg pár száz dolllárért pedig nem fognak beleállni (magánszemély esetén szerintem nem is nyernének), ennél többet hoz nekik ha simán csak elnézik.
-
Az OSX nem MAC hardwaren történő használata sérti az EULA-t, mivel az kifejezetten tiltja azt. De az EULA, mint ahogy a neve is mutatja nem a törvény (szép is lenne ha az Apple jogászai törvényeket írnának). Arra viszont minden joguk megvan, hogy adott esetben erre hivatkozva korlátozzák a felhasználást. Nyilván a supportot is megtagadhatják ebben az esetben, és ha netán aktiválnak egy kill-switchet akkor az is "így járás" kategória lenne. Illetve arra is megvan a joguk, hogy erre hivatkozva a bíróság elé citáljanak valakit, de hogy ott mi történne, az egy teljesen más történet.
Egy ilyen per kimenetelét pedig szerintem kb. senki nem tudja megmondani, mármint hogy egy Hackintosht saját célra használó magánszemélyt elmeszelnének e vagy sem. Erre nincs példa, és kb. csak tippelgetni lehet, nem egy egyszerű per lenne. Annyi bizonyos, hogy még tovább bonyolítaná az ügyet, ha az illetőnek lenne a fiókban egy Snow Leopardja, meg hozzá egy vásárlást igazoló valamije, vagy netán egy Macbookja a PC-je mellett (amit megvásárolt, és a telepítő arról származik). De ezek nélkül se gondolom hogy egyszerű és 100%-ban biztos menet lenne, ha tényleg magánszemélyről van szó, nem termel vele pénzt, és nem terjeszti.
-
válasz
makaveli666
üzenetére
Persze hogy a touchpadon nem tűnik fel, az egy direkt interakció, ott idiótaság lenne ilyen algoritmust működtetni ezért nincs is. Az egér kicsit más, annál az Apple úgy gondolta hogy ez jó dolog, gondolom azért, hogy pl. grafikai vagy hasonló munkánál a kézremegés, vagy akaratlan kézmozgás ne gyorsítsa be feleslegesen a pointert, illetve hogy pontosabban tudj "célozni", ezért kis területen kis mozgásánál nem ficánkol annyira.
És hogy miért nem lehet kikapcsolni egyszerűen a settingsben? Hát mert csak... Ez megint egy messzire vezető kérdés, és Apple fikázás lenne a vége

-
válasz
makaveli666
üzenetére
Létezik
Sok embert idegesít aki először ül OSX elé, sokan pedig észre sem veszik. Én szenvedtem tőle 1-2 hétig anno, de aztán megszoktam, illetve annyi hátránya lett a dolognak, hogy most már Windows alatt zavar az egér mozgása 
Akkoriban (~10 éve) nem volt rá semmilyen értelmes megoldás, pedig rommá túrtam érte a netet. Azóta viszont nem néztem, lehet hogy ez változott. Ha valaki tud róla, majd megírja.
-
válasz
Alex91
üzenetére
Najó, a 2009-es imac nem ennyire retro kategória azért. Ha late 2009-ről van szó, akkor az az első unibody házas iMac, ha nem full alap, akkor van benne egy 4 magos desktop i5, és 32GB ramot bele lehet tömni, valamint egy 4850-es Radeon is benne csücsül, amin simán elfutnak olyan játékok mint SC2, Diablo 3, stb... Egy SSD-vel vagy SSHD-vel nagyon frankó kis gép lehet manapság is. Nyilván a kora végett meg kell gondolni kétszer is, hogy mennyit költ rá az ember, de nem a teljesítménye miatt, hanem inkább azért, mert egy logic board döglés is bekövetkezhet pl.
Szóval ha olcsón lehet bele szerezni egy bontott panelt, és nem a core2duo-s modellről van szó, akkor simán megérős, de lehet hogy elég csak portalanítani a kijelzőt, amit itthon is meg tudnak oldani tudtommal 10-20eFt körüli összegért.
Ha 2009 late előtti és/vagy c2d-s, akkor én sem erőltetném.
-
válasz
bmwk1200s
üzenetére
Bocsi, lejárt a szerk.
A rendszerem nem sokkal lassabban tolt be, mint a parom 2016os MBPjan, ergo kizart hogy a HDDn legyen.
Ehhez még annyit hogy persze, hiszen a rendszerből gyakran olvasott blokkokat átmapeli az SSD-re, de ettől még a teljes rendszer nincs ott, csak azok a részei amiket használ is belőle. Pontosan ezért tudta megcsinálni az Apple azt a gennyes húzást, hogy csökkentette az "olcsóbb" gépekben az SSD cache méretét.
Egyébként igen, a wikipedias cikk eleje is ír ilyet, de azt figyelembe kell venni, hogy amikor általánosan írnak az FD-ről, akkor az amolyan "big picture" megközelítés. Tehát igen, "ott tartja a rendszert", de nem úgy ahogy azt gondolnád, ezt a wiki cikk ki is fejti, mások meg nem.
-
válasz
bmwk1200s
üzenetére
Újságírók...
Inkább ezt javaslom helyette megnézni:
Persze mivel az Apple nem tesz közzé mélyebb technikai dokumentációkat, így az egész csak mindenféle analízisre és bányászásra alapuló tippelgetés. Viszont sokan megnézték (én is szórakoztam vele, disk editorral belenéztem az SSD részbe, stb..), így azért jó pár dolgot lehet tudni róla, persze ezek nem hivatalos infók.
Releváns részek:
"Fusion Drive is a block-level solution based on Apple's Core Storage"
"art of the SSD space is used as a write buffer for incoming writes.[5][6] In the stable state, a minimum 4 GB space is reserved for buffering writes."
"Data is promoted to the SSD based on its access frequency.[5][6] The frequency is detected at the block level [8] and below file system memory cache.[9] Data migration happens in 128 KB chunks during idle or light I/O periods."
De ez amúgy már többször is ki lett itt tárgyalva, illetve vannak a neten mélyebb szakmai tartalommal rendelkező cikkek/tesztek is. Szóval a Fusion Drive nem pakol fileokat, alkalmazásokat, pláne nem pakol sehova "operációs rendszert". Azt sem tudja hogy mik ezek, azon a szinten ahol működik, ezek a fogalmak nem léteznek, csak 128k-s adatblokkok vannak.
r4z:
az SSHD-ban az SSD csak egy cache, amin a gyakran hasznalt fajlok masolatai vannak
Pontosan ugyanúgy működik az SSHD mint az FD, file-ok pedig sehol nincsenek, csak blokkokról beszélünk (lásd fent).
-
Nem tárolja a rendszert az SSD-n, de még csak file-okat sem. Blokk szintű a dolog. Azaz ha van mondjuk egy 10GB-s file, aminek mindig csak a végéből olvas gyakran egy alkalmazás mondjuk 1MB-ot, akkor csak az az 1MB kerül az SSD-re. Szóval gyakorlatilag ugyanúgy működik mint a hardwares megoldások (SSHD), csak amikor az Apple kitalálta az FD-t, akkor még nem voltak ilyenek, ezért kezdték el szoftveresen kókányolni a dolgot. Ettől még gennyes húzás volt lecsökkenteni az ssd mértet (az 5400-es disk meg egyszerűen a vásárlók arcul köpése ebben a kategóriában), de azért nem árt tudni, hogy hogy működik valójában az FD.
-
válasz
blakey
üzenetére
Igen, illetve annyi kiegészítés, hogy a soundflower mindenképpen kell sajnos, mert a beszélgetőpartnert hangja is "belső hang", tehát soundflower féle audio routing trükk nélkül csak a saját hangját tudja rögzíteni (mikrofon bemenet), és az aktuálisan látott tök néma desktopot.
Ez egyébként azért van, mert az alkalmazások audio kimenete be van sandboxolva, egyik sem fér hozzá a másikéhoz biztonsági okokból, így a Quicktime sem tud semmilyen desktop hangot rögzíteni hackelgetés nélkül.
-
válasz
pepe62
üzenetére
Nem nagyon van ilyen gondja a Macbookoknak, iMaceknél vannak az Applenek saját ötletei a hdd-re nézve, a régi 2.5"-ös sata hdd-vel szerelt Macbook Pro-kba bármilyen mezei sata eszköz jó, max nem tudja kihasználni a sebességét (pl. sata3 ssd csak sata2 módban megy benne nyilván).
Viszont az i/o error azért elég gyanús. Az új hdd-t kipróbáltad másik gépben esetleg? Attól hogy új, még nem 100% hogy jó is. A hardwarek meghibásodási görbéje ugye olyan, hogy vagy nagyon új, vagy nagy öreg korukban van a legnagyobb esély a hibára
Én megnézném, hdsentinel vagy bármi hasonló ráeresztése ajánlott. -
Nem biztos hogy jól értem amit írsz, egy screenshot talán jobb lett volna, de szerintem az az alapvető gond, hogy nem ismered az OSX telepítési megoldásait. Alapvetően kétféle metódus létezik, az alkalmazás fejlesztőjétől függ hogy melyiket alkalmazza. Az egyik, amikor van installer az apphoz. Ebben az esetben valami hasonló megoldású gui-t látsz, mint a windows-os next,next,finish telepítők, persze kicsit máshogy néz ki, de a lényeg ugyanaz. A másik az OSX "app container" lehetőségét használja ki, ilyenkor egy image file (.dmg) a "telepítő", amit a sima Finder (a windows intéző a párja a másik oldalon) nyit meg, olyan mintha egy iso-t mountoltál volna. Ebből tud futni az app önállóan, vagy akár be is húzhatod a globális Applications folderbe. Kis várakozás után (oda másolja) gyakorlatilag kész a telepítés. Az uninstall is ennek megfelelően egyszerű: behúzod az appot a kukába.
Az említett Applications foldert bele is szokták symlinkelni az imagebe, szerintem ezt láttad ott (ha Linuxozol akkor ez ismerős lehet). Ez azért kényelmes mert csak beledobod az imageből az appokat, és megvagy, nem kell keresgélni egy másik Finder ablakban az Applications foldert.
Szóval szerintem az említett appnak nincs next-next-finish-es telepítője, és az Applicationsbe sem húztad be, hanem az imageből futtatod. Húzd be, és akkor a helyére kerül, nem kell tartogatni az OpenOffice telepítőt (dmg filet) utána.
Ugyanakkor az, hogy az imageből futtatod az appot, nem kéne hogy bármilyen sebességbeni változást okozzon, hacsak nem valami lassú külső eszközön van a dmg (image file), pl. egy pendrive-on. Ha fel van másolva a gép hdd vagy ssd-jére, akkor pont olyan gyorsan kéne onnét is indulnia, mintha behúztad volna az Applicationsbe. A behúzásnak tulképpen kényelmi és logikai funkciói vannak csak.
Ha a gépen van az image (és nem pendrive-on), akkor érdemes lenne jobban megvizsgálni a gépet. Más alkalmazás nem lassú rajta? Esetleg nem egy kevés ramos, ssd nélküli régi gépről van szó?
-
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
+1
Jó vas, egész kedvet kaptam, mindjárt meg is veszem ha nem siet a kérdező 
-
4-5 évig 4GB-vel kétlem hogy elég lesz, már most is necces. Illetve nem oly rég volt itt róla szó, és továbbra is áll: nem igazán működik már az az elmélet hogy "csak netezésre kell a gép", tehát lehet régi, elavult, legolcsóbb stb.. A mai modern webes alkalmazások és böngészők eszik az erőforrást, ami egyrészt a gány/optimalizálatlan szar sw-kből ered, másrészt az a tendencia hogy minden legyen online, és a böngészővel oldjuk meg azokat a dolgokat amikre régen natív alkalmazásokat használunk.
Persze lehet azt mondani, hogy majd csak egyszerűbb weboldalakat nézel, bezárogatod a tab-okat, meg az ezen héten aktuális tuning hiper-szuper optimalizált böngésző nightly buildjét használod, ami elfut egy pentium 3-on is 250MB rammal, de ugye csak benne lesz a történetben 150kHUF, és még sanyargatni is kell magad ezekkel pár év múlva (most még talán épphogy nem), ez egészen biztos... nem egy jó deal.
Windows: natívan fut rajta, ebből a szempontból tök ugyanúgy fog menni mint egy ugyanilyen cpu-val, ram-al, stb..-vel szerelt PC. A Bootcamp nem csinál semmi mágiát, ez csak egy amolyan Apple Buzzword a multibootra, disk átparticionálásra (hogy legyen egy partíció a Windowsnak is) meg a Windows drivercsomagra egy gyűjtőnév, illetve egy helper tool, hogy ne kézzel kelljen ezeket megcsinálnod (de amúgy simán lehet azt is). Szóval ha a Sony Acid Pro-hoz elég az említett CPU, meg a 4GB ram, akkor pontosan ugyanúgy fog rajta futni, mint egy ugyanilyen cuccokkal szerelt pc-n.
-
válasz
Kicsirics77
üzenetére
A "su passwd" a root jelszavát változtatná meg (már ha van jelszava, de mivel alapból nincs, ezért itt is a "Sorry" üzenet lenne az eredmény.
-
Mert a root-nak nincs jelszava (hacsak nem adtál neki), ezért alapból nem megy a su, illetve a saját jelszavad hiába adod meg neki.
leegyszerűsítve:
su - a root passwordje kell az utána következő parancshoz, vagy ha megadsz egy másik usert, akkor az övé. Pl: "su user2 parancs" esetén az user2 jelszavának megadása után az ő jogaival fog lefutni a "parancs". Mivel a root-nak nincs jelszava OSX-en alapértelmezetten, így su-zni sem tudsz rá.
sudo - a saját usered jelszavát kell megadni, és amennyiben tagja vagy az admin csoportnak, akkor root jogokat is kapsz ezután (OSX-en az admin group van felvíve a sudoers configban default).
Kombinálva a két fenti infót, root shell-re szemléltető megoldás (környezeti változók átvételével együtt):
sudo su -
(itt a "-" paraméter egy alias a "su -l" -re (simulate a full login).
Ugyanez csak sudo -val:
sudo -i
-
Ne aggódj, disk i/o is kell a annak dögivel. Vélhetően most az a helyzet nálad, hogy ugyan az i7-hez képest lassabb lenne a build a gépeden, de nem annyival amennyivel jelenleg tapasztalod, mert a bottleneck nem a CPU-nál van egyelőre, hanem a disknél. Ha kicseréled SSD-re akkor biztosan fog gyorsulni.
-
az OSX egy nagyon jó oprendszer ... tudomásom szerint a freeBSD-re épül, ami nem kapta meg a UNIX szabványt, de az apple úgy megcsinálta az OSX-et, hogy az már UNIX-szabványú.
Több kódot is vettek át a FreeBSD-ből, de azért az túlzás, hogy FreeBSD alapú. A BSD-kből (és főleg a FreeBSD-ből, mert talán az a leginkább mainstream) nagyon sok kereskedelmi termék "lop" kódot, mert a BSD licence sokkal jobban megengedi ezt mint a GPL (nem kell közzétenned pl a módosításokat, és egyéb hasonló engedmények). Így aztán rengeteg mindenben felfedezhető FreeBSD kód (pl. Windows, Playstation, OSX, csak hogy a híresebbeket mondjam).
Az OSX egyébként már rég nem Unix hivatalosan, mert ez amúgy is csak egy drága cimke, vaskos összegeket kell fizetni a "klubtagságért" a POSIX-nek. Az Apple régen ezt megtette, ma már nem érdekli (a FreeBSD-nek meg sose volt erre pénze), mert sok értelme nincs. A Leopardig volt meg egyébként a POSIX tagság, de ettől még nem kevésbé unix az OSX, a FreeBSD, vagy akár a Linux.
Egyébként szerintem az "Intelességnek" semmi köze ahhoz hogy éppen mennyire stabil vagy megbízható az OSX. Ha létezne még érdemben PPC, és versenyképes lenne az x86-al, akkor pont olyan lenne rajta az OSX mint most az Intelen. Szóval az időközben keletkezett gondok inkább a fejlesztőkön múlnak, nem azon hogy Intel arch. van a mac-ekben.
-
válasz
bandras0226
üzenetére
Na, lassan visszatérünk a 2010 környéki állapotokhoz, nem rossz. A hdd thermo szenzorra lennék még kíváncsi (van e benne). Meg ha nem lenne ragasztott az előlap mint régen, akkor lenne igazán fasza (nem, nem ott ment be a por anno, még mielőtt...
).De persze így se rossz, ha a 27"-es is ilyen, akkor lehet hogy megint lesz desktop Mac-em (mármint amin Apple logó is van
).Azért egy negatív gondolat is legyen: miért a jack csatlakozót üldözik az iphone-ban, és miért nem a 2.5"-ös legalja hdd-t az iMac-ben?
A kérdés költői... -
válasz
Totheground
üzenetére
Én ugyanazt tudom csak írni: új gépet 16GB alatt már nem veszünk 2017-ben, pláne nem a 2k USD-s kategóriában és pláne nem olyat amit nem lehet később bővíteni. Annyira nem követtem most a WWDC-t, de ha jól látom az új 15"-ösökből már nincs is 8GB-s, nem véletlen.
Ha eltekintünk a használati feltételektől, akkor sem (ha nem tekintünk el, akkor egyébként szerintem elég lenne, de ne ez alapján dönts csak). Ha hosszú távra veszed akkor azért: lehet hogy most elég lenne a 8GB, később viszont jól jön hogy nem csak 8GB. Ha rövid távra, akkor pedig azért: nehezebb lesz eladni.
És akkor még ott van amit múltkor írtam: ha netán akarsz valamiért egy windows-os virtuális gépet egyszer, akkor nem kell zsonglőrködni majd a rammal.
-
válasz
bigsee
üzenetére
Megoldható, de ez esetben Apple SSD-t kell venned (pl. ebay, de ott sem lesz olcsó). Illetve kell a beépítőkit (kábel + csatlakozó), mert ha SSD nélkül lett rendelve a gép, akkor ez nincs benne.
Jobban jársz ha a hdd-t cseréled mezei sata3-as 2.5"-ös SSD-re, ha garis problémába ütközöl a jövőben, akkor pedig visszaépíted az eredeti állapotot az ügyintézés idejére. Általában így szokta csinálni mindenki.
Harmadik opció a külső SSD USB3 vagy thunderbolt házban. Nyilván ennél a natív sata robusztusabb, de bonyolultabb is (lásd fent).
-
Tehát ha jól értem, akkor az alapprobléma az, hogy messze van a UPC-s eszköz, és jobb híján az OSX-el oldottad meg a rácsatlakozást, mert azzal meg tudtad oldani a wifi bridge funkciót... Egyébként igazából nem nagyon, mert NAT-ot csinált, amit a UPC-s router is, tehát az OSX mögött levő eszközök duplán voltak (vannak) natolva. Ami egyébként működik, de pl. külső elérés esetén kicsit szívás. Ezen valamelyest lehet segíteni, ha a UPC-s eszközt modem módba rakod, és a public IP-t így az OSX-nek adod. De még egyszer:
- ez esetben kint lesz az OSX a neten
- továbbra is ő látja el a router funkciótEgyiket sem akarod, hidd el.
Én azt mondom, hogy inkább tegyél az Asus-ra egy OpenWRT-t vagy valami hasonlót (ha tudja), és csináld meg úgy.
Korábban a UPC routerre volt kötve a NAS de úgy többször tette meg az adat a két eszköz közötti utat torrent letöltésekor és egy rar file kicsomagolásakor is, teljesen leterhelva a hálózatot.
Gondolom így az OSX wifijén keresztül érte el minden a NAS-t, és főképp ez volt a probléma.
Az ethernet port az ASUS LAN portjára csatlakozik. Próbáltam WAN-ra is kötni, de úgy teljesen rossz volt.
Menne úgy is, ha jól beállítod hozzá az Asus-t, de akkor az már tripla NAT lenne

-
Ez így eléggé össze van kutyulva. Az OSX alkalmatlan routernek, főleg ha olyan "extra" funkciókat vársz tőle mint pl. a portforward a NAS-nak. Lehet tákolgatni, de nem akarod, nem erre való. Ha netán félreértenéd: attól, hogy az OSX után csak 1db routert kötsz, még önmaga is routerként funkciónál.
Két opciót javaslok:
1 - Ha az Asus routered jobb, vagy minimum ugyanolyan tudású/teljesítményű mint a UPC-s:
Ez esetben a UPC-s eszközt tedd át bridge módba, kösd rá az ASUS routert, és mindent csatlakoztass rá ahogy szeretnéd (amit wifivel szeretnél az wifivel, amit kábellel, azt kábellel). Ez után az Asus-on szépen állítgathatod a dydns-t, a portforwardot a NAS-nak, stb.. Az OSX-en pedig kapcsolj ki mindenféle netmegosztást meg DHCP-t, csatlakozzon az Asus-ra ő is ugyanúgy ahogy a TV meg a NAS, meg a többi cuccod, azaz vezetékes vagy wifis kliensként.
2 - Ha az Asus routered gyengébb mint a UPC-s, de a wifije jobb (gondolom valamiért csak használni akarod, és az talán a wifi miatt lesz, de ez csak tipp):
Ez esetben hagyd router módban a UPC-s eszközt, de a wifijét kapcsold ki. Amit kábellel szeretnél rácsatlakoztatni, azt kösd be kábellel (pl. NAS). Az ASUS routeren kapcsold ki a DHCP-t, és csatlakoztasd a SWITCHPORTJÁT (tehát nem a WAN-t!), a UPC router switchportjára kábellel. Ez után a wifis eszközöknek normál AP-ként fog funkcionálni az Asus, és a UPC-s router oszt nekik IP-t.
A lényeg az, hogy 1db eszközöd legyen ami router funkciókat lát el (nevezhetjük "internetmegosztásnak"), és ez vagy a UPC-s cucc legyen vagy az Asus, de semmiképpen sem az OSX, vagy ezek mixelése.
-
-
Pont a minap hallgattam valamelyik podcastben erről a témáról egy vicces beszélgetést. A teljesen szétcseszett és optimalizálatlan, memleakes böngészők, meg a lassan oprenszer méretű kliens oldali js kódokat tartalmazó weblapok idejében a "nekem csak egy netezős gép kell" egy kicsit átértékelődött

Azzal viccelődtek a podcastben amúgy, hogy valami ismerősüknek ajánlottak gépet, de miután megtudták hogy "csak netezésre kell", emeltek a specin, mert előtte azt gondolták hogy gamingre venné

-
válasz
zsoltee53
üzenetére
Nem gondolom hogy egetrengető különbség lenne akku téren a 70 ezres MBA javára. Ha nem csutkára merülve volt elrakva az az MBP, akkor még akár jobb is lehet. Nyilván ez is olyan dolog amit meg kell nézni.
Egyébként ránéztem, egy zsír új akku 8-9eFt az ebayen ebbe a MBP-be. Így persze lassan már 30-nál járunk, de a fél gép ki van cserélve, és mindent tudunk róla. És persze akkor ez ugye a "worst case". Ha nem gáz az akku + ha csak a wifi kábelével van valami, akkor máris csak 10-15kHUF-ról beszélünk.
-
Ne viccelj már, minek bele 30eFt-s SSD, meg majd' 20 ezerért ram?
Nincs a fiókban valami kis régi SSD? Sata2 is teljesen jó, mert úgy sincs a gépben sata3 port. Ram szintén kukázható, akár régi laptopból. De én is hajtok egy Air-t 4GB-vel, netezésre meg általános itthoni desktop használatra kiváló (másodlagos gépnek), ráadásul Sierraval (legújabb Mac OS). Szóval esélyes hogy már maga az SSD sokat dobna rajta, és a RAM-hoz nem feltétlen kell nyúlni.De itteni apróról példa:
120GB Kingston - 10eFt
4GB DDR3 - 3-4eFt
wifi - 5eFt (ebay)Nincs 20 ezer az egész. Persze a RAM-al lehet hogy rugózni kell, azt guglizd ki hogy pontosan mi az ami tuti belemegy, de ettől nagy áremelkedés nem lesz.
Netezésre szerintem tökéletes lesz.
Én szétszedném a videó alapján és a wifi kártya környékén ellenőrzném a csatlakozókat, antennakábeleket. Egyáltalán látja az Airport kártyát? Ha igen, csak nem talál hálózatot, akkor esélyes hogy csak az antennakábel tört meg, vagy lecsúszott a csatlakozója.
gallaizsolt: ahogy fentebb is írtam, óvatosan a számokkal
30 ezerért 250GB-s 850 evo-t kap, 18-ért meg a franc tudja mennyi és milyen minőségű ramot, de az biztos hogy jóval többet és gyorsabbat mint amit ebbe a gépbe értelme van tenni
A 60-70 ezres használt régi MBP-be ilyenek biztosan nem lesznek.Egyébként mondok jobbat: add nekem, én simán áldozok rá 20 ezret hogy talpra állítsam, az asszony tuti örülne neki

-
Gyorsabb biztosan nem lesz, sőt... De amúgy szerintem nem a CPU miatt lassú, minden másra meg van megoldás. Én tennék bele egy olcsó SSD-t, és 8GB-re bővíteném a ramot.
Egyébként a wifi kártya kis szerelés árán cserélhető benne, ebayen 20 EUR környékén lehet simán venni.
Bár nem írtad milyen modell pontosan, de a 2008-2011 közötti lesz gondolom, ahhoz pedig itt a tutorial:
https://www.youtube.com/watch?v=cZnaF3e2S-Y
Első körben nyilván érdemes ellenőrizni hogy az Airport kártya punnyadt e meg, vagy csak a kábel.
-
válasz
zsoltee53
üzenetére
Az olcsó (és sokszor nem is annyira olcsó) NAS-oknak alapvetően a mobiltelefon kategóriás ARM CPU, és a kevés memória a gondja, mindehhez persze egy hulladék (szintén mobiltelefon kategóriás) buszrendszer párosul. Ez marhára kevés a gigabithez meg a nagy packet rate-hez, hiába a csicspicsa sw, meg a hangzatos név (lásd Synology).
Viszont pl. a QNAP-nak vannak elérhető áron Inteles modelljei, tisztességes rendszerbusszal, bővíthető(!) memóriával, normális Celeron CPU-val. Én egy TS-251-et vettem, valami 6x eFt most. Kukáztam még bele 4GB memóriát egy régi laptopból, és hasít mint az álom. Szerintem a 2x1GB-t is ki tudná gond nélkül hajtani (persze megfelelő diskekkel), de simán 1db 1G-s linken is 115Mbyte/s-el írom/olvasom. Csak ajánlani tudom.
-
válasz
WhiteWalker
üzenetére
Ennek semmi köze a Mac-edhez. Ha rádugtál egy routert, és nem volt link azon sem (nem világított a WAN port led-je), akkor az valamilyen fizikai problémára utaló dolog. Lehet hogy éppen bootolt a digis modem, kontakthibás a kábel, amit lehet hogy később megmozdítottál picit és most jó, etc... A LAN interfaceken levő led visszajelzés nagyon alacsony színtű, hardwares megoldás, kb. feszültséget mér a kábelen (kicsit ennél bonyolultabb azért, de fogjuk rá...).
Illetve az is lehet, hogy nem állt össze a link valami miatt (szintén hibás, vagy gyenge minőségű kábel okozhat ilyet), a Mac-es "javítás" opció pedig levitte a speedet, ettől pedig "megjavult" a dolog. Nézd meg az interface tulajdonságainál a sebességet, 1Gbps-nek kéne lennie, ha ettől kevesebb, akkor cserélj kábelt, vagy szólj a Diginek hogy nem oké valami az eszközükkel.
-
A Locko miatt én sem használtam még icloud-al a keychaint (bőven nem volt még amikor Locko már igen).
Viszont hogy működik ez IOS-en? A jelszókezelő számomra nem csak a böngészésből illetve a Safariból áll. Van egy halom egyéb accountom (ssh, mail, rdp, és még egy rakat egyéb service-hez). Desktopon lehet hozzáadni bármit, azt látom, de IOS-en hogy lehet ezt megoldani (szerkeszteni, illetve megnézni is szeretnék mondjuk egy ssh accountot)?
-
A biztonsággal nincs gond, de folyamatosan változik az OSX és az IOS is, egy frissítés után lehet hogy nem fog menni a Locko, és nem is fogják hozzáigazítani már (mert megszűnt ugye a fejlesztése).
Egyébként tökéletesen megy még Sierran a desktop, és a legújabb IOS-on is a mobil változat. Annyi, hogy ha új telefonra/gépre akarod telepíteni, akkor a "purchased" menüből éred már csak el.
Nem tudom hogy meddig fog működni, elég faék azért, szóval lehet hogy jó sokáig. Pl. az iCloud sync részét is néztem, simán csak felpakol egy zip file-t az iCloud drive-ba (persze titkosítva), és ezen keresztül szinkronizál a mobil meg a desktop kliens. Mondjuk elég egy iCloud drive vagy Touch ID API változás és máris vége a dolognak, de talán nem mostanában lesz ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Peugeot, Citroën topik
- Parfüm topik
- World of Tanks - MMO
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Subaru topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- 2 db új dobozos 450Gb HDD - 3,5" SAS szerverhez
- EMC DataDomain DD2500 Storage System -12x3TB HDD - deduplikációs tárolórendszer - 64Gb ram
- HPE ProLiant DL380 Gen7 --2x Intel Xeon X5650 -48GB ram -6 x 1TB HDD
- HPE Disk Enclosure StorageWorks MSA70 SAS 25x SFF + 25x146GB HDD
- HPE Synergy 12000 Frame, Composer , 2x Frame Link Module,, 2x Virtual Connect SE 40Gb F8 Module
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Dell Latitude 3420 - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., számla, 6 hó gar
- Újszerű Sony PS4 konzol + 1db DUALSHOCK 4 kontroller
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Viccet félretéve: én immár ~5 éve használok hackintosht, és nem csak mutatóba, meg tech demo-nak, hanem tényleg ezen élek, (már amikor nem vagyok mozgásban, mert akkor egy mbp-t használok). High Sierra-ig tényleg minden oké volt, ha az ember jól válogatta össze a dolgokat, akkor közel nulla hackeléssel nagyon erős vasakat lehetett pakolni az OSX alá. A stabilitással se volt gond soha, szerintem jelen pillanatban is több hónapos az uptime-om (az mbp-ről vagyok most, így nem tudom megnézni). Updatekkel se volt bajom soha, de az hozzátartozik az igazsághoz, hogy minden ilyen megmozdulás előtt készítek a rendszerpartícióról egy full mentést (itt azért hozzá kell tenni azt is, hogy egy ilyen gépbe fillérekért lehet tenni rengeteg drive-ot, hely is van, szóval nem akkora tragédia tartani erre egy hdd-t).
Én nagyon remélem hogy pár héten belül kiadják.

).