- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mantin
aktív tag
alaplapom GIGABYTE P31-ES3G Dual Bios
procim E7300
kezdő vok hol lehet beállítani tuningot vagy ilyesmit? -
ádikácska
aktív tag
Aggregátor, néha lefagy a gép, ami eddig soha nem szokott előfordulni.
mi lehet a baja? -
Zoleee93
csendes tag
nagyon nem vágom miért nem bírja a cpu-m...mondjuk nemtudom hogy 2.4ghzn milyen minimum feszültségek a rekordok de nekem már ment 0.99volttal is.erre húzásnál horribilis feszültségeket kér szinte...1.53 volttal 3.7ghz nem stabil...mondjuk már a hűtőm se nagyon szerette ( thermaltake big typhoon vx120 2100as (max) fordulaton. 51fok alapból...vagy számít az hogy milyen hűtés van a cpu-n tuningnál? úgy értve hogyha jobb hűtés van rajt akkor lehet hogy kisebb feszen is stabil lenne?
-
DAVID0000
aktív tag
Hali.
Lehet, hogy nem jó helyen teszem fel a kérdést de nem találtam olyan topic-ot ahol lehetne.
Mit jelent az, hogy egy memória BX-es??
Már rákerestem több helyen de nem találtam rá választ. -
nbl2
senior tag
válasz
zserrbo #7384 üzenetére
Szia,
Nekem is E6400-es van, nálam az FSB 400-ra van állítva a cpu voltage 1,35 és atomstabil. Így 3,2Ghz-et megy, ami nekem elég. Megy ennél feljebb is, de csak akkor már sok feszt kell neki adni, azt meg nem akarok, nem kell annyira melegednie.
Egyébként nekem is egy Hyper TX2 van fent, halk, és hűvösen tartja a procit még max terhelésnél is, ami olyan 60C körül van a szoba hőmérsékletétől függően.
Szóval mehetsz feljebb is az fsb-vel ha stabil itt a géped, a proci bírni fogja a 3Ghz-et. -
zserrbo
aktív tag
válasz
barnam_ #7382 üzenetére
Köszi! Most az fsb 338-on van (~2,7GHZ) és így a ram effektív órajele 675mhz. Kicsit tesztelem még élesben is mielőtt növelem. Lehet túl óvatos vagyok
Gyári intel hűtővel CPUID teszt alatt max 60 fokra melegedett a proci. Egy jobb hűtővel orvosolja ezt a gondod majd szerintem.Ha a ramot 2,4-re állítom és a többi marad így az rendben van igaz? Úgy 811MHz lenne a ram freq-ja.
A BIOSban írta, hogy System voltage not optimalized, de eddig nem fagyott le a gép és nem volt kék halál így nemtom mire vélni. Ha auto-ra állíotttam (perszen nem mentettem) a system voltage controlt akkor nem írta, de az nem jó úgy tudom tuningnál.
-
barnam_
nagyúr
válasz
zserrbo #7381 üzenetére
Ezeket próbáld meg:
Robust Graphics Booster----------auto
CPU Clock Ratio------------------8
CPU Host Clock Control-----------enabled
CPU Host Frequency--------------375
PCIe Frequency------------------100
CIA 2----------------------------disabled
System Memory Multiplier---------2 / ha a ram bírja, lehet 2.4 is, akkor 900 Mhz-n fog menni
Performance Enhance-------------standardDram Timing Selectable-----------manual
Cas Latency Time----------------4
Dram Ras to Cas------------------4
Ras Precharge--------------------4
Precharge Delay------------------12
Act to Act Delay------------------auto
Rank Write to Read Delay----------auto
Write to Precharge Delay----------auto
Refresh to Act Delay---------------auto
Read to Precharge-----------------auto
trd-------------------------------auto
trd Phase Adjustment-------------autoSystem Voltage Control------------manual
DDR2 Overvoltage Control----------+0.3V
PCIe Overvoltage Control-----------normal
FSB Overvoltage Control------------normal
MCH Overvoltage Control----------normal
V Core-----------------------------normalszerk.: ezt is érdemes elolvasni.
-
zserrbo
aktív tag
Kezdő vagyok tuning terén, vhol el kell kezdeni, így jöttem ide.
A [konfigom]:
Gigabyte EP35-DS3, C2D E6400, Geil Ultra 800mhz 2x1 4-4-4-12, GF8800GTS 640MB
gyári hűtő..tudom...egy Cooler Master Hyper TX2-t gondoltam beszerezni, amitn meleggé válik a helyzetmeg amúyg is.
Jelenleg +0,3V fesszel a ramoknak. Egyelőre nem támasztok nagy igényeket, a processzor órajelét szeretném növelni 3ghz köré. A CPU szorzót nem sikerüt növelnem, 8x-osnál nagyobbra nem engedi állítani, hiába kapcsolom be a CPU host control-t.Ebben kérnék segítséget
Találtam egy jónak tűnő oldalt egyúttal már be is linkelem: [link]
-
Stirbi
addikt
üdv az lene a kérdésem,h ez a lap tuning barát? [link]
a válaszoakt elöre is köszönöm
-
Brucehun
aktív tag
Sziasztok! Tegnap megvettem az E2200-os Dual Core procit és elég jól futnak a programok, még a gépem is gyorsabban kapcsoba, még a Colin Dirt is medium bállításokkal megy. Egy kérdés hogy ehez a procihoz melyik visát jobb feltenni, a Home Basic -et, vagy a Bussnes változaott?
-
Gyufaaa
veterán
válasz
Papesz01 #7367 üzenetére
ahogy az fsb-t növeled úgy emelkedik a memóriád teljesítménye is. az teljesen jó. Valódi órajele 400 effektív 800. Tehát most 420Mhz-en ketyeg akkor az effektív 840Mhz. Teljesen jó. Adj neki egy kis feszt ha majd nem bírná. Vagy oszd vissza.
Az adataidnál a cuccokat pontosítsd, hogy a kérdéseidre minél pontosabban lehessen válaszolni. Sokat segít a pontos típus! Minden egyes hardvernél! Sok felesleges körtől megmenekülsz te is illetve a segítő is! -
Gyufaaa
veterán
válasz
Papesz01 #7364 üzenetére
Előbb olvasd végig ezt. Ha lesz még kérdésed tedd majd fel.
-
Papesz01
tag
Üdv mindenki, itt végre otthon érezhetem magam és jöhet a láma kérdésem
szóval, kiváncsiság képpen felhuztam picit procim,
proci:amd athlon 64 X2 3800+ alapbol 2000mhz magonkét, most felhuztam minden nélkül 2100-re csak ép feltünt, hogy a memoriáim CPU-Z progi szerint 400mhz-en megy mikor 800-okmost hogy felhuztam procim 420-as lett most akkor ez hogy is van?? igy van jól vagy valamit álitanom, kell memoriáknál??
-
lumx
csendes tag
Köszi szépen már kezdem érteni a dolgokat
-
Antos
csendes tag
Hát az okos emberek azt mondják,hogy a nagyobb FSB és a kisebb szorzó jobb, de én mindig a legnagyobb szorzóval nyomulok, mert így tudom meg leghamarabb menyit bír a proci, és nem ütközök FSB wall-ba,főleg gyengébb lapok esetében.Persze RAM-okat szinkronba és bő időzítésekkel. Én úgy szoktam, hogy előbb 1:1-be teszem az FSB-t és a RAM-okat, utána megkeresem az adott proci legalacsonyabb feszültségértékét,ami stabil prime-ban és onnan kezdem el emelni az FSB-t. Ha hibázik,akkor pici feszkót kap a proci.
Ha pedig a kicsi szorzót és nagyobb FSB-t állítasz, akkor meg tudod határozni a legnagyobb FSB-t, persze ennek is van értelme,mert akkor tudod,hogy meddig mehetsz el FSB-ben. Na de ehhez igazán jó RAM-ok kellenek, min. 1066-os.
-
Antos
csendes tag
válasz
zsolt1129 #7357 üzenetére
Na elszóltam magam, 50 perc után csak simán újraindult a gép, pedig a prime ment hiba nélkül. Szerinted nyomjak MCH bácsinak +1-et? Minden alapon van még a mármint a ddr2ram volt, a pci ex. volt és az fsb volt is, csak az mch-nak nyomtam +1-et, hátha az kell neki. Most 1.28-on megy eddig stabilan, ahogy mondod, kb 3.3 ghz lesz meg neki alapon.
-
lumx
csendes tag
hello mindenki
a kérdésem az lenne hogy melyik a jobb?
nagyobb FSB és kisebb szorzó (13.5*200) vagy kisebb FSB és nagyobb szorzó(9*300)?
vagy van egyáltalán valami különbség a 2 között? -
ádikácska
aktív tag
hali ismét
szerintetek vinné az e6550-em alapfeszen a 3 ghz-et? -
Antos
csendes tag
válasz
Brucehun #7350 üzenetére
Épp most tuningolok egy ilyen procit , egy gigabyte P31-DS3L társaságában, ami nem egy nagy tuning lap ÉS eszméletlen jól haladok vele, ennek a procinak az alapórajele 2.2 ghz, alapfeszültsége 1.17v-1.31v ÉS már 3 ghz-nél járok vele 1.152v-nál prime stabilan
Itt-ott írjátok,hogy 24/7, ez minek a rövidítése?
-
eszenyis
csendes tag
RATED FSB nincs. A biosban nem jelenik meg az ADVENCE menüben a jumper free configuration menü, amiben lehetne állítani frekit,állítólag? KÖSZI:
-
Vagtam
tag
Sziasztok Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni
Giga EP43-DS3L, E8400 (AC Freezer Pro 7 hűtés), 2*1Gb Geil Utlra 1066 Kit(Nexus Headpie hűtés + venti) -em van
Az FSB-t nem tudom 400 fölé vinni, mert mindig újraindul a BIOS az alap (333) FSB-vel.
A Ramok kapják a gyári feszkót (2.3V), a proci feszkójával 1.3-1.4 között játszogatok, de 400 fölé nem tudom vinni.
400-zal teljesen stabil (aprocim 28 Fokos, a system 35-36), 410-nél már az xp töltés alatt kékhalál
A szorzó 9x-es.Esetleg lehet, hogy a North Bridge-nek kéne egy kis plusz feszkó, vagy mit csináljak
A célom az lenne, hogy 4-4.5 Ghz-t elérjem.
Köszönöm előre is a segítséget.
-
eszenyis
csendes tag
HALI? TUDNÁTOK SEGÍTENI? asus p5ld2-vm celeron d331 . A biosban nem találok fsb állítási lehetőséget. Van valami lehetőség a tuningra? KÖSZI?
-
Brucehun
aktív tag
Sziasztok!
Megszeretném tőletek kérdezni, hogy szerintetek milyen a Dual Core E2200 -as processzor? -
CsodaPOK
senior tag
válasz
CsodaPOK #7288 üzenetére
Sikerült kicsit tuningolni a procit, de a végét nem tudtam megnézni sajna.
A következőket állítottam be:
FSB: 400
MCM Frequency Latch: 400MHz
System Memory Multipler: 2.00DÍgy stabilan elindult a rendszer, orthos is futott, de az Intel gyári hűtő nem állt a helyzet magaslatán, elérte a proci a 80 fokot, aztán leállítottam.
Gondoltam kipróbálom, hogy elindul-e egyáltalán magasabb frekin. Ezt sajnos nem sikerült véghez vinni, mert a ramok nem engedték. Visszább venni nem tudtam őket, és már 420-as FSB-vel se akart elindulni a rendszer. Pedig kíváncsi lettem volna, hogy a 4GHz-t viszi-e
Ez van
-
trialboy
tag
szasztok!
cpu-t húzok, memória 350-ról már 428-ra van húzva, probléma az, hogy az orthos már hibát ír egészen az elején, memóira 1.9 v-ot kap proci 1.33 (athlonx2 4800+ 2.5). időzítések 5-5-518-24-2T (gyári beállítások) min állítsak?
-
ádikácska
aktív tag
2 perce megy az orthos és 73 fokos a cpu nem lesz baja?
-
barnam_
nagyúr
válasz
ádikácska #7335 üzenetére
Így állítsd be a bios-ban:
Robust Graphics Booster----------auto
CPU Clock Ratio------------------7
CPU Host Clock Control-----------enabled
CPU Host Frequency--------------400
PCIe Frequency------------------100
CIA 2----------------------------disabled
System Memory Multiplier---------2
Performance Enhance-------------standardDram Timing Selectable-----------manual
Cas Latency Time----------------5
Dram Ras to Cas------------------5
Ras Precharge--------------------5
Precharge Delay------------------18
Act to Act Delay------------------auto
Rank Write to Read Delay----------auto
Write to Precharge Delay----------auto
Refresh to Act Delay---------------auto
Read to Precharge-----------------auto
trd-------------------------------auto
trd Phase Adjustment-------------autoSystem Voltage Control------------manual
DDR2 Overvoltage Control----------normal
PCIe Overvoltage Control-----------normal
FSB Overvoltage Control------------normal
MCH Overvoltage Control----------normal
V Core-----------------------------normalha nem megy, akkor +0.1V az MCH-nak, és a DDR2-nek.
-
És velem mi leccc...
-
GodHeart
senior tag
Üdv mindenkinek!
Adott egy Intel Pentium Mobil Celeron M430-as processzor, és szeretném kicsit húzni, mert 1-2 helyen olyanokat olvastam róla, hogy bírja az ilyen irányú gyűrődést.. viszont foggalmam sincs mivel álljak hozzá.. mert a jó öreg módszerek nem működnek. Mint a pl menjünk be a biosba és toljunk rajta, mivel ott semmit nem enged csinálni. Továbbá Notebook Hardware Control nevű program ami szintén nem enged a szorzó választásban. A proci egy Lenovo 3000 N100-as gépben van benne. Előre is köszi minden helpet!
-
barnam_
nagyúr
válasz
ádikácska #7319 üzenetére
M.I.T. menü, System Memory Multiplier.
-
L4R$()n
tag
Sziasztok!
Van egy kis problémám tuning téren
Van egy Giga EP35C-DS3R alaplapom, egy c2d e7200 procim, meg 2x2Gb 1066 (amúgy alapból 800-on megy) os kingmax RAM om. Belépek a BIOS-ba kilövöm a C1E és EIST funkciókat, beállítom az fsb-t, szorzót, mentem és kilépek a biosból. A gép kikapcs egy másodpercre és indul faszán DE csak 2,9Ghz-ig, ettől följebb nem tudom tornázni a proci órajelét. Ez a 2,9Ghz alap feszültséggel van, minden normalra állítva a biosban. Gondoltam biztos a RAM nem bírja, adtam neki +0,2-őt, kilépek a biosból a gép kikapcsol utána be majd megint ki és megint be(magától) és a default bios-al indul a gép. Utána adtam még az MCH-nak +0,1-et de megint ugyanazEgy antituningos procim lenne vagy mi lehet a baj? A proci feszültségéhez nem nyúltam, az mindig normalon van, de egy kis tuningot (9x333 ez lenne a cél
) álmában is bírni kéne. Most 9.5x306-on megy.
Valakinek valami ötlet? -
barnam_
nagyúr
válasz
szmolcsi #7313 üzenetére
Az hogy másnál megy 4.1Ghz-en, nem jelenti azt hogy nálad is megy...
Tedd 6-ra a szorzót, ramokat szinkronba, és kezdd el emelni az fsb-t. A biztonság kedvéért a procinak adj 1.4V-t. Ha már nem indul el a gép, adj az mch-nak egy kis feszt.
Aztán külön meg kellene nézni mennyit bírnak a ramok. Ha tudod mennyi a max fsb, és mennyit mhz-t mennek a ramok, akkor nem vaktában próbálsz tuningolni. -
lumx
csendes tag
ééértem...köszi szépen
-
Valaki "7299-hsz?...
-
válasz
ádikácska #7303 üzenetére
Kezdésnek mehet 15MHz-enként, de először a lapot és a memókat teszteld ki, ahogy már többször leírtuk. A CPU-t akkor érdemes kitesztelni, ha biztos vagy benne, hogy minden más bírja a tuningot. RAM-okat pl. helyből tedd szinkronba, aztán, ha megvan a CPU órajel, meg az FSB, ráérsz belőni a RAm szorzót és a késleltetéseket.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest