- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
uploader
csendes tag
válasz
proof88 #6594 üzenetére
hát igen a tápom az elég gagyi...
na de kipróbáltam, amit írtál. Csak PCI-E frekvenciát lehet állítani biosban, azt 100-ra tettem. Utána fsb-t 266-ról 280ra tettem. Újraindítottam, és a monitor nem kapcsolt be, nem volt pittyegés, nem pörögtek fel a winyók. Visszatettem alapra mindent, most működik. Hiába vettem vissza a ramokból, az sem segített, egyszerűen meghal az összes PCI vezérlő az indításnál. 33-ra pedig nem tudom tenni, mert nincs is ilyen opció mint már mondtam.
Tehát akkor maradhatok az alapórajelnél, hurráá... -
Tuncay
csendes tag
Helo, egy Q6600-at tuningolnék de max 3GHz-ra bírom felhúzni utána már nem bootol rendesen a gép... Próbáltam emelni a feszültséget egy picit (0.05-0.1 voltal) de nem nemt úgyse. Pedig elméletben simán menne a Q6600 3,4-en is léghűtéssel (zalman 8700 cnps-em van).
Lehet hogy a memória nem bírja, vagy valami amit autó-n hagytam (az előző commentben olvastam) az túl magasra megy és amiatt nem bootol?
Mit kell tennem hogy jó legyen?gigabyte EP45-DS3
Q6600
Kingston 2*2GB 800mhz/cl5
hd4870
samsung 750gb sata IIElőre is kösz a segítséget.
-
proof88
addikt
válasz
uploader #6593 üzenetére
Szia!
A PCI frekvenciát fixen állítsd be 33 MHz-re, a PCI-Expressét pedig 100 MHz-re!!!
Tuningnál nem szabad Auto-n hagyni ezeket, mert ahogy növeled az FSB-t, úgy nőnek ezek is, és akár adatvesztést is okozhatnak HDD-knél.
Amikor az FSB-t növeled, akkor figyelj arra, hogy ne hajtsd túl a RAM-okat, vegyél vissza belőlük!
Feszültséget egyelőre NE módosíts!szerk.: egyébként lassan lecserélhetnéd a tápodat! Corsair/Chieftec/Cooler Master/FSP/Seasonic/Zalman márkákból érdemes választani.
-
uploader
csendes tag
Üdv!
Tervezem egy 4830-as VGA megvételét, de azt olvastam, hogy a procim (E6300) nem fogja kihajtani, tehát hiába veszek jobb videókártyát, ha a szűk keresztmetszet a proci lesz.
Tuningolni sajnos eddig nem sikerült a procit, 2.2 - 2.4 ghz-ig sikerült jutnom. Utána már nem érzékelte a vga-t, az integrált lan vezérlőt, az integrált hangkártyát, és a Sata winyót sem.
Hiába állítottam pci frequency-t autora, vagy meghatározott értékre, nem működött.
Illetve egy Ata HDD-vel már sikerült egyszer 2.6 ghz-ig is jutnom, de utána eltűnt a vga, nem volt kép.
Alaplap: Asus p5l-mx, 2 darab 1GB-os 667-es rammal.
Olvastam, hogy mindenkinek így meg úgy megy 3 ghz fölé ez a proci, hát úgylátszik én vagyok a legszerencsétlenebb. Szóval ha valaki segítene, hogy mit hogyan csináljak, azt megköszönném. Új alaplapot sajnos nem tudok venni. -
proof88
addikt
No látom, most pörög a topic!
Nyáron felvetettem egy kérdést, tudna segíteni valaki? -
válasz
VaniliásRönk #6590 üzenetére
Természetesen a júzer ellen ez sem véd.
És igen, valóban több kell a normális konfigoláshoz szimpla angol tudásnál, de én nem állítottam az ellenkezőjét, és azt sem, hogy a tűzfal helyettesítené a vírusirtót, mindössze azért osztottam meg pozitív tapasztalataim a szóban forgó tűzfalról, mert monti20 kérdése is erre irányult.
Na, de ne OFF-olódjunk.
-
VaniliásRönk
nagyúr
A saját hülyeségedtől semmi sem véd meg, ha meg ésszel használod a gépet akkor eleve minimális az esélye annak, hogy egyáltalán bármilyen támadásnak teszed ki.
A tűzfal rendes beállításához meg kicsit többre van szükség némi angoltudásnál. (a tűzfal egyébként sem helyettesíti a vírusirtót) -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
monti20 #6585 üzenetére
Csak egy jó vírusirtó kell (pl. AVG nem rossz, és legalább ingyenes), antipyware (nem realtime védelem), meg a Windows saját kacatjai (tűzfal, Defender), utóbbiak sokat nem érnek de legalább nem is fogják a gépet. Tűzfallal meg ne foglalkozz, ha nem értesz hozzá úgysem tudod rendesen beállítani (én sem értek hozzá
) és csak idegesíteni fog minden alkalommal amikor egy program internetet akar használni.
-
monti20
tag
válasz
Jakab66[hun] #6574 üzenetére
Milyen penge tűzfalat ajánlanál?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Mekibácsi #6581 üzenetére
A softtuningot felejtsd el, ha már megy a tuning akkor Windowsban jó a dinamikus downclockolás (de kis Sempronnal ez nem működik), de fordítva nem az igazi. (pl. ha nagyon instabil a rendszer jobb ha már bootolás közben összeomlik, mielőtt még egy rakat hibás adatot írt volna ki a merevlemezre)
A RAM-ot állítsd 166MHz-re (333), de előtte a 400MHz-hez tartozó időzítéseket nézd meg Everesttel vagy PC Wizarddal (mert ha simán 166-ra állítod, és az időzítéseket Autón hagyod, akkor a BIOS a 166MHz-hez tartozó időzítéseket állítja be, amit nem feltétlenül visel el a RAM 200MHz-en (400)), és ezeket fixáld. (Advenced chipset setup -> DRAM settings, vagy valami ilyesmi)
Az FSB-t állítsd 250-re, az AGP maradjon 66MHz-en, a HT is maradhat úgy ahogy van (4x), 1000MHz-et még elvisel egy nForce 3 is. (kötelessége)
Az ATi Toolban van egy Find Max Mem (VGA memória órajele) és egy Find Max Core (GPU órajele) funkció, ezekre lesz szükséged első körben. Mindegyiknek külön nézd meg a végét, a kettő között Default gomb, egyszerre csak egy dolgot tuningolunk tesztelés közben. Figyeld miközben teszteli a kártyát a program, mert előfordulhat, hogy túlhevülés miatt nem tudja olyan gyorsan csökkenteni az órajelet stabil értékre, hogy ne fagyjon csontra a rendszer, ha nem figyeltél nem fogod tudni milyen órajel alá kell kell kb. 10-20MHz-cel belőni a GPU-t vagy a memóriát.
Miután megvannak a max. stabil órajelek (GPU/MEM), és együtt is tesztelted őket (Scan for Artifacts), csinálsz egy profilt az emelt órajelekkel, egyet pedig a gyári értékekkel. Ezeket a profilokat tudja a program cserélgetni attól függően, hogy 3D-s alkalmazás fut-e, vagy sem. (3D Detection) Itt angolul minden le van írva. -
KMT
addikt
Nem alapfeszhez képest mondom, hanem ahhoz képest, amin még szenved. Mehet neki kb bios 1,5 V-ig, persze kevesebb is elég kell, hogy legyen. Azt nem lehet megmondani, hogy viszi-e majd a 3 GHz-et. Példányfüggő. Enyém 3,5 körül már könyörög a feszért (~1,5 valós).
Nod meg kaki, Avira jobb akkor már.
-
Mekibácsi
tag
válasz
uborka3 #6580 üzenetére
Na, belépek a BIOS-ba és a következőket látom:
CPU Operating Speed:
- CPU FSB Clock (MHz): 200
- AGP Clock (MHz): 66Ööö, itt most hogyn tovább?
A RAM-ot hol lehet állítani? Letöltöttem egy SuperRAM nevű progit, abban meg ezt látom:- Amount of memory to maintain: 256Mb
- Amount of memory to free: 461 MbÉs lenne még egy kérdésem: Az ATITool-ban hogy lehet a optimalizálni a beállításokat?
Bocs, a hülye kérdésekért, elég kezdő vagyok. Köszi!
-
Mekibácsi
tag
Hello!
Köszi a segítséget. Milyen programokat ajánlotok tuningra?
Alaplapom: Abit NF8-V
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Jakab66[hun] #6573 üzenetére
Adj 0.1V-ot a CPU-nak és a RAM-nak is, hátha a chipset bír többet is. (bár hivatalosan 166 a max. amit támogat
)
#6574: A NOD32 gyors, ennyiben ki is merülnek a pozitív tulajdonságai.
-
ALI_G
veterán
válasz
Jakab66[hun] #6574 üzenetére
egy gyenge tűzfallal?
érdekes, hogy 3 éve Avast + beépített tűzfalat használok és nem kaptam semmit. -
jay1600
csendes tag
sziasztok szeretném tovább húzni a procimat (e5200) most 3.6 ghz-en jár(300*12.5 1.46 v)... hűtés csere nélkül sztetek merjek tovább menni vagy mnár ez is sok? így a mag hőmérséklete max 70 fok 100% az everesten mérve. már 1 hete így használom nem fagyott ki egyszerse... 4ghzig bírná vajon a gyárihűtéssel?
-
Jakab66[hun]
senior tag
Nincs jobb a nod32-nél, ha párosítod egy penge tűzfallal.
-
Jakab66[hun]
senior tag
válasz
VaniliásRönk #6569 üzenetére
Mostmár nekem is csak 1 gigám van RAM-ból
volt benne egy 256 @ 333-as meg egy 1024 @ 333-as.Az elöbb elkapott a harciideg, hogy többet bírnak a RAM-ok. Feltoltam 400Mhz-re, és a 256-os meg is adta magát
Ha a procim tovább emelem, akkor mindig újraindul a gép egy idő után. Mondjuk gyári hűtővel meg ilyenekkel nem is csodálom
Egyszer volt rá példa, hogy rápróbáltam a max-ra ami asszem 280 FSB-t jelent ennél a biosnál, és a winfos töltés közben újraindult, majd nem jelzett semmit, csak hangos sípolásokkal jelzett, hogy nem tuti a dologA lapom: Asrock K7S41GX... gyors kikaptam a gombelemet, le a tápkábelt, majd vissza az egész, és kezdhettem is előről
-
ALI_G
veterán
alapfeszhez képest + 0,04-ig emeltem. na de BIOS-ban beállítottam, mentés, restart, win elindul stb, restart után 2x próbál indulni, majd alapbeállításon elindítja magát. Elsőre miért indult el?
Egyébként első alkalom után még emeltem egy kis feszt, de az első win utáni restartnál megint meghalt.
Ezek a procik jó 3 GHz-ig vinniük kellene, na de milyen feszen?
CSX ddr2 memó is 1200-ig elvileg okésak. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Jakab66[hun] #6567 üzenetére
Van egy ilyenem:
Abit NF8, Turion ML-32@2424MHz, 1GB Kingmax@440-2.5-3-3-7-1T, 9550GU@475/6202800+-os Sempronnal alapfeszen 2200MHz-ig jutottam, nem szerette az 1GB RAM-ot, nem volt hajlandó magasabb órajelen elindulni, 2x256-tal 2400MHz-et is tudott... (jah, és 1GB RAM-mal 279-es FSB-nél már a BIOS is kifagyott
)
Jó kis cucc, a szívemhez nőtt, nemrég kapta az új procit (occsóér' nem lehetett kihagyni), de ha leginkább nem a szüleimnek lenne, nem költenék rá egy fillért sem, főleg ha tervbe van véve egy új gép, az ilyen cuccokat jellemzően drágán tudod beszerezni, és olcsón eladni.
#6568: Neked 462-es konfigod van, azzal ez is szép eredmény.
Ha a VCore-t jól írja ki a CPU-Z, akkor a prociban még van tartalék, de az alaplap sajna sokkal többet kizárt hogy elvisel.
-
Jakab66[hun]
senior tag
válasz
Jakab66[hun] #6564 üzenetére
Amúgy ezen tudnék még valamit alkotni, hogy jobb legyen, de hasonlóan stabil mint most?
-
Jakab66[hun]
senior tag
válasz
VaniliásRönk #6561 üzenetére
Nekem 250-es FSB-nél már érdekes dolgokat művelt...
-
Jakab66[hun]
senior tag
válasz
Mekibácsi #6558 üzenetére
Hali.
Van egy hasonló adatokkal rendelkező gépem, csak egy kicsit több RAM van benne.
A proci szerintem ugyan az, ebbe egy AGP-s inno3d 7300Gt van 512 megás.Kicsit felpöccintettem a procit, és láss csodát, a ProStreet-től a Test Drive Unlimiteden át, a Medal of Honor AirBorne-ig minden fut.
Lesd meg a tesztet hamár tuning totyik
További szép estéket
-
uborka3
tag
válasz
VaniliásRönk #6561 üzenetére
Hát nem sok...
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
uborka3 #6560 üzenetére
754-es lesz ez, mázlival lehet olcsón jó procit szerezni bele, de igazából nincs értelme foglalkozni vele.
#6558 Mekibácsi: A RAM-ot állítsd 166-ra (333), az FSB-t emeld, 250-ig nem lesz gondod, ha megy tovább akkor el kell kezdened komolyabban állítgatni a dolgokat. A VGA-ra eressz rá egy ATi Toolt, valószínű van benne tartalék. Ez ingyen van.
-
Mekibácsi
tag
Hello!
A segítségeteket szeretném kérni.
A konfigurációm:
AMD Sempron proci 2800+
1.61 GHz, 1 giga RAM
Gigabyte Radeon 9550 videókártyaSzeretném egy kicsit fejleszteni a gépet, mert már nagyon elavult.
Nem szeretnék sokat költeni rá (néhány tízezret max), mert egy éven belül vennék egy zsírúj gépet, csak hogy addig is kicsit gyorsabb/jobb legyen ez.Aki meg tudná mondani, hogy melyik alkatrészeket érdemes kicserélni egy kicsit jobbra/újabbra, és hogy milyenre annak nagyon megköszönném!
Üdv
-
zoltanz
nagyúr
válasz
sarkany007 #6526 üzenetére
"ijenek"
Azért ez durva
-
monti20
tag
Amióta visszaállítottam a BIOS-t folyamatosan kapom be a Vírsukat.
Lehet vmi összefüggés vagy csak így jártam? Kezdem nagyon unni ezt a gépet...
-
ALI_G
veterán
üdv.
Az mitől lehet, hogy egy adott húzás után BIOS-ból elindul a gép, a WIN és még a super PI 1 M is lefut, majd egy restart után 2x indul újra és a BIOS visszaáll alapra?
E2180, FSB 275-nél csinálja ezt, 1,3 V-os CPU corevoltage-en.
Gondolom még kellene növelni a feszültséget, csak nem tudom meddig érdemes elmenni.
cooler master hyper TX 2 hűtő van rajta, RAM CSX, ami elvileg olyan DDR2 @ 1200-ig vinnie kell. -
monti20
tag
Megtörtént, minden alapbeállítás. Így 1600MHz-en ment, de ugyanaz a hiba, Windows betöltés elkezdődik, kék halál, újraindul, csökkentett mód vagy normál és ismétlődik.
Ha visszaállítom 600MHz-re akkor hajlandó elindulni. Kezdi felhúzni az agyam ez a gép... -
monti20
tag
válasz
VaniliásRönk #6546 üzenetére
Akkor mi lehet a gond?
-
monti20
tag
válasz
monti20 #6544 üzenetére
Baszus...
Átállítottam és 1600MHz-en ment is, direkt megnéztem a BIOS-ban, de amikor a Windows-t beakarja tölteni kék halál, újraindul és ez ismétlődik.
Visszaállítottam, csak így volt hajlandó elindulni.
Egy dolog jutott eszembe, majd holnap megint átállítom és egyből formázás új Windows-zal, csak mi lesz majd, ha azzal sem indul... -
monti20
tag
Na, akkor most megpróbálom, remélem, hogy jó lesz.
-
monti20
tag
válasz
uborka3 #6522 üzenetére
Köszi!
BIOS-ban az Advanced beállítás alatt 2 lehetőség van:
Geyserville Support > Enabled / Disabled - Disabled-re van állítva alapból.
Meg az integrált VGA memóját lehet állítani.Az energiagazdálkodási funkció alatt vannak sémák, Hordozható/Laptop-ra van állítva. Amire még tudom állítani: Mindig Bekapcsolva / Minimális Energiagazdálkodás / Maximális Telep. Mire érdemes állítani?
-
sarkany007
csendes tag
na meek me a sulibol netezek és már zavarnak el mert zárnak CSÁÁÁÁÁÁÁSZTOK irjatok privatban néhány okossagot majd holnap elolvasom
-
Pörp
senior tag
válasz
sarkany007 #6530 üzenetére
Úh, na várj!
Nem is egyforma a ramjaid gyári órajele? A 667-es modult nehogy kinyírd 800-as órajellel! A VGA-d túl gyengusz (nem bántásból mondom) , a tuning nem fog javulást hozni neked emiatt.
-
Pörp
senior tag
válasz
sarkany007 #6528 üzenetére
Először te is olvad el az első hozzászólást eme topikban! Milyen VGA-d van?
-
sarkany007
csendes tag
Hy van egy asus m2n+amd3200+ 400w táp konfig es mit lehetne belolle kihozni es hogy kezdjem, a biosban engedi 300ra a fsb-t de csak 2600ig tom huzni azt is 1,300volton eredeti 2,500volt de mar 2600on beindl néha de be sem bootol 1x-2x bebootolt de restartolt meg ijenek mit állitsak ORLEANS mag stepping F2
-
Hirons
csendes tag
sziasztok, ma szeretnék venni egy e8200-at, és mivel kezdő vagyok a témában tőletek kérnék egy kis segítséget. mivel tudom tesztelni, hogy mennyire stabil húzásnál?
ill. alapfeszen mit kéne produkálnia kb.? tudom, hogy vannak jól és kevésbé jól húzható fajták, de egy kb. "tól-ig"-ot ha kaphatnék az jó lenne. ja, és a lap egy Abit IP35.
üdv és köszi -
NFree
addikt
válasz
monti20 #6521 üzenetére
Ha jól tudom notinál nincs semmilyen user által való állítgatás bioszba, erre vonatkozóan belövik agyárba és kész.
Nos használd a cpu-z progit azzal kisérd figyelemmel a proci órajeleit, aztán terheld valamivel prime everest orthos, ha nem változik az órajel szívás mert átkúrtak, de elvileg emelkednie kell, minden noti ezt csinálja energiatakarékosságból vissza veszi az órajelet, terhelésnél meg ujra 100%-ra ugrik nézd meg. -
Pörp
senior tag
Az Orthos 100%-ban terheli a processzort folyamatos számolnivalóval, egy játék ennyire nem terheli meg, vagy nem ilyen módon. Játékok alatt nem fog annyira melegedni, mint orthos alatt. 2 óra játék után 68, az nyáron több lesz... Ha tuningolsz, ne sajnálj egy jó hűtőt rá!
Az hogy magasabb az órajele, nem azt jelenti hogy csökkenni fog ugyanazon program futása közben a kihasználtsága.
-
uborka3
tag
válasz
monti20 #6503 üzenetére
Ha van lehetőség a szorzó állitására a bios-.ban akkor ott keresgélj. Bár nem hiszem.
Valoszinű csak a energigazdálkodási funkció van bekapcsolva, amit a tulajdonságok - képernyőkimélő - energiaellátás fülön tudsz kikapcsolni ha zavar.
A bios-ban nincs lehetőség a dual bekepcsolására, ha párban vannak a ramok elméletileg úgy kell működnie. CPU-Z-vel letudod ellenőrizni. -
afro9
tag
válasz
Petiapó #6519 üzenetére
Persze, azt úgy értettem!
Csak a BIOS ugye így írja ki, nem pedig közvetlenül az FSB-t...
Na tesztelgettem amúgy és hát érdekes, mert az Ortohssal tesztelve a CPU ugye 80 fokig is felment, de pl. Crysis, GTA4 mellet, akár 2 órás játék után se haladta meg a 68-at, és a kihasználtságuk olyan 80 körül volt.
Ebből nekem az jön le, hogy nem is kéne tovább húzni, mert úgyse használja ki a rendszer. Értelmes ez a következtetésem? Lehet ez? -
Petiapó
tag
Hali!
Először az utolsó kérdésre: alacsony FSB, és magas szorzó mellett szoktak tuningolni, mert így minden egyéb rendszerösszetevőt ki tudnak zárni (egyébként a rekordoknál két kategória szokott lenni: legmagasabb órajel, és legmagasabb FSB, ebből látszik, hogy külön van a kettő.) Az viszont igaz, hogy ha megtaláltad hol a proci korlátja, akkor érdemesebb ugyanazt a frekit kisebb szorzóval, magasabb FSBvel előállítani, mert így gyorsabb lesz a rendszer.Azért az eredeti hsz-hez lenne kérdésem: az mit takar, hogy 1033MHz-es FSBvel, 10es szorzónál volt 2.6GHz a freki? (ha összeszorozzuk, akkor 1033*10=10330MHz. 10,3GHz?)
ha tényleg 10es szorzó volt beállítva, az csak 260as FSB. el kell osztani 4el, így könnyebb kezelni egymás között, nem kell számolgatnunk. -
afro9
tag
válasz
uborka3 #6517 üzenetére
Aha, ezt sejtettem, szóval tisztában vagyok vele, hogy 64 fölé nem kéne hogy menjen.
Milyen hűtőt érdemes használni? Melyik márka/típus éri meg? Igazából január vége felé vennék úgyis új procit, LGA775, Core2-est, mint ez, csak újabbat. Tehát olyan hűtő kéne, ami megéri, és az újra is jó lesz, és arra is megéri.
OK, tegyük fel, hogy már van jó processzorhűtő, nem megy 65 fölé. Ekkor mit kéne állítanom, hogy stabil legyen a rendszer? Konkrétan: ha magasabb FSB-t állítok be, akkor be se bootol, -> alaplap automatán visszaállítja. Másik: olvastam itt asszem PH-n, hogy magasabb FSB-t állítva, de alacsonyabb szorzót lehet többet kihozni belőle. (asszem E4300-ból így 3,2 GHz-et sajtoltak ki itt PH-n az egyik fórumban)
-
afro9
tag
Helló,
a segítségeteket szeretném kérni. Core2Duo E4400-as processzor és Abit Fatality FN-IN9 SLI alaplap kombinációval próbálok gyári processzor hűtéssel minél többet kihozni a rendszerből.
Első lépésben a feszeket hagytam alapon, és az FSB-t megemeltem 1033MHz-re, így simán produkált (ugye alap 10es szorzóval) 2,6 GHz-et. Próbáltam feljebb vinni, de ami mellett még elindult (és most is egész stabilan fut) az 1120MHz FSB és így kereken 2,8 GHz, de ehhez már 1.375 V -ra kellett emelnem a feszt.
A kérdésem: hogyan lehetne még kicsit feljebb vinni? Elvileg a 3.2GHz-et is kéne hogy vigye, de gyári hűtővel nyilván nem. Mondjuk 3GHz-re feltornázni jó lenne. Igaz, alapjáraton így is 47 fokos, terhelve (orthossal) 78-79 fok.
Vélemény?
Köszi előre is a segítséget!u.i.: a memóriához nem nyúltam, azt külön szabályoztam, hogy 800 MHz-en legyen, alapfesszel.
-
dangerzone
addikt
Sziasztok!
Az mitől lehet hogy az easy tune pro 5 progi (alaplap mellé volt) win betöltésekor 50%-os gyakorisággal meghal, és kiírja, h "hibát észlel ezért leáll". Amúgy ha ezután manuálisan elindítom, akkor jó. Csak zavar, hogy startupnál befagy, mert a venik fordulatszámát erről szabályzom. (először speedfan-nal akartam, de az nem támogatja az alaplapom ) -
Na sikerült leszedni a prime95-öt és nem tudom használni
.... ha valaki elmagyarázná.....beállítások, ecetera.....
Továbbá ez a cpu-t vizsgálja, h. hibázik-e? -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
volvoguy #6512 üzenetére
Nincsenek kőbe vésett szabályok, ha adsz rendesen feszültséget a memóriának, akkor nem kell visszaosztanod, ha jó db-okat fogtál ki simán 900MHz fölé mennek 2-2.1V-tal. Ki kell próbálni és tesztelni. Ha gond van először a procit teszteld, minden más órajele legyen csökkentve (HT, RAM), ha egyszerre több dolog van tuningolva nem fogod kitalálni mi adja meg magát.
-
volvoguy
addikt
válasz
VaniliásRönk #6508 üzenetére
tehát akkor ha a proci 2300mhz-t 10%-on belűl növelem, azaz 2530mhz-re, azaz emelek rajta 230mhz-t, akkor ott a memoriák maradhatnak változatlanok...viszont ha tovább megyek, ami valószinű....tehát huzom a procim 2800-3000mhz-ig, akkor ott már elengedhetetlen hogy a memoriával is babráljak?
-
Balage21
tag
Sziasztok!
E7200-as procimnat szeretném tuningolni, de amint átállítom az FSB sebességet nem hajlandó elindulni.266*9,5=2,53GHz egy az alap, 3,2-3,4 körülire szeretném.Valami ölet?Konfigom az adataimnál. -
-
NFree
addikt
Nos van itt egy bios beállítás p5b laphoz, beírkálom neked miket állítsbe, de olyat sajna nem lehet csinálni, hogy valaki leírja aztán nem biztos, hogy működik, minden tuning beállítás egyedi,s mindenkinek magának kell megcsinálni, most csak egy kis útmutatást kapsz.
A legegyszerűbb dolog az fsb emelése ez a te lapodban a cpu frequency a 3 ghz-hez 230 kell neked de mennie kell feljebb is de majd látod
Bios
►Advanced
►JumperFree Configuration
AI Tuning Manual
CPU Frequency 200 náladd ez az alap ezt az értéket kell növelni szépen apró lépésekben.
DRAM Frequency DDR2-800MHz
PCI Express Frequency 100
PCI Clock Synchronization 33.33
Spread Spectrum Disabled
*Memory Voltage ?V neked kell megyőződni mennyi kell a memcsidnek ált 1.9v-2.1v ig
*CPU Vcore Voltage 1.2625V nem tudom neked mi az alap de azt állísd be (core temp : vid) aztán ha nem stabil mindíg emeld egy kicsit , de szerintem a 3ghz-et alaofeszen vinnie kell , vagy csak egy nagyon kevés kell neki,max 1.36v
FSB Termination Voltage 1.200V neked kell emelgetni ha eléred a 400fsb akkor kell 1.4v de nem alószinű elég lessz az 1.3v meg örülj ha kitudsz belőlle csikarni 300 as fsb.t
NB Vcore 1.45V ezt is 400 as fsb-nél kell ennyi egyébként kevesebb
SB Vcore ( Sata;PCIE ) 1.5V
ICH Chipset Voltage 1.057V►CPU Configuration
Modify Ratio Support Enabled
Ratio CMOS setting 13
C1E Support Disabled
MAX CPUID Value Limit Disabled
Vanderpool Technology Disabled
CPU TM Function Disabled
Execute Disable Bit Enabled
Peci Enabled►Chipset
►North Bridge Configuration
Memory Remap Feature Disabled
Configure DRAM Timing by SPD Disabled
*DRAM CAS # Latency 5
*DRAM RAS # to CAS # Delay 5
*DRAM RAS # Precharge 5
*DRAM RAS # Activate to Precha 15
*DRAM Write recovery Time 5
*DRAM TRFC auto
*DRAM TRRD auto
*Rank Write to Read Delay auto
*Read Write to Precharge Delay auto
*Write to Precharge Delay auto
Static Read Control Disabled
Initiate Graphic Adapter PEG/PCI►PEG Port Configuration
PEG force x1 DisabledNos a lap jóval többet tud 300 as fsb-nél nállam 480 volt a vége egy e6300-al
Létezik más irányba is a tunying pl kisseb szórzóval nagyobb fsb vel , de eggyenlőre ezt próbáld
ha meglessz a stabol órajel akkor érdemes vele játszani egy kicsit mert minnél nagyobb az fsb annál többet gyorsul az egész rendszer.Tessék próbálgatni ha elakadsz írj próbálunk segíteni.
-
volvoguy
addikt
válasz
VaniliásRönk #6499 üzenetére
tehát akkor ez azt jelenti a szavaidból kivéve, hogy cpu tuningkor biza a memóriákat is finomítgatni kell ugye?
-
Sziasztok!
(#6488) szilva01-es üziben említett progikból melyik ver.-ek a jobbak?
Az újabbakat nem tudtam leszedni, v. hibás volt v. hiányos(dll-filok meg ilyesmik hiányoztak)!
További teszt progikat írhatnátok\ajánlhatnátok nekem + az, h. mire kellenek?!
Nekem 1 5200+ 65W-fogyasztású cpu-m, Jetway HA06 deszkám, 2x1GB King.M.800mhz ramom, 3850msiOC256-om van.......CPU-Z:
Core:
Core Voltage-1.328 - 1.336 - 1.344V között ugrál(nem gáz?)
Core Speed-2836.1-2-3mhz
Multiplier-x 13.5
Bus speed 210.1mhz
Ht Link-1050.4mhzCache:
L1 data-2x64kbytes
L1 inst.-ua.
Level2-2x512kbytesSzerintetek mit hol állítsak még?
Ramokhoz nem nyúltam.....kéne?
(a cpu 37-40 fokon megy 1 gyári hőcsöves Phenom hűtővel, a deszka 70 fokon van az még nincs hűtve....)
Minden nemű építő jellegű kritikát, hozzászólást, tanácsot megköszönök! -
CoRt3z
tag
Hali all!
Szeretnék kicsit tuningolni a gépemen. Adott egy Intel Core2 Duo E4700-as proci (gyárilag 2.66GHz-en megy). Alaplapom egy Asus P5B, a RAM: 2*1Gb Kingmax 800MHz.
Azt szeretném, ha legalább 3GHz-en fusson problémamentesen. Eddig semmihez sem piszkáltam az alaplapon, de ugy érzem itt az ideje egy kis gyorsításnak. Valaki segítene, hogy hogy kezdjek neki? Előre is köszi.
Üdv: CoRt3z -
monti20
tag
Helló!
Kb. 2-3 évvel ezelőtt vettem a Notebook-omat. Az eladó azt mondta, hogy a CPU órajelét lejjebb vették, mert így nem melegszik annyira és kevesebbet fogyaszt a gép. Ez ideáig nem is érdekelt, de ma láttam, hogy az Intel(R) Pentium(R) M 1.60MHz CPU csupán 600MHz-en megy!
Hát eléggé kiakadtam! A BIOS-ban visszaakartam állítani 1600MHz-re, de nem találom sehol, hog hol lehet. Ebben kéne nekem segítség!
Ez egy Gericom Notebook, AMI BIOS-sal, Intel i855GM/GME Gericom Alaplappal.
Tehát az érdekel, hogy hogyan tudom a CPU értékeket visszaállítani 600-ról 1600MHz-re?!
Ja még egy kérdés, a BIOS-ban a RAM-nál hogyan lehet beállítani a Dual Channel módot?Köszi előre is!
-
Mariann294
őstag
válasz
VaniliásRönk #6500 üzenetére
Köszi a választ!
-
serius
csendes tag
Hali!
A konfigom a következő:
ASUS P5Q-E
Intel C2D E8400
Corsiar XMS2 800Mhz DHX CL4 2x2Gb
4850 TOXICJelen pillanatban a következő értékeken fut a gép:
3,6 ghz @ 1,304-1,312 V
1600Mhz FSB
RAM 960Mhz @ 5-5-5-15 @ 2.1V (Factory def.)Ki van kapcsolva a CPU speccorum, vagy hogy hivjak, meg a speedstepping is.
RAM feszültségen kivul minden auto értéken.
Szerintetek mit érdemes még "finomhangolni", és a jelenlegi beállítások mennyire csökkentik az alkatrészek élettartamát, vagy egyáltalán csökkentik e?
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B350 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest