-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
Virag.h #98277 üzenetére
És ezt miből gondolod? Nem az terhelés a HDD-nek, hogy nagy sebességgel ír, olvas, épp ellenkezőleg, éppen attól lehet lassú az átvitel, hogy nagyon sok helyről ír/olvas (seek-el). Namost a torrent az pont egy ilyen felhasználás, szóval ezt a terhelés dolgot gondold át...
Leginkább onnan lehet tudni, hogy gyilkolva van, hogy darál, mint állat. Az éppen annak a hangja, hogy újra (és újra, és újra...) pozícionálja a fejet, ami időveszteség, ráadásul alá is kell forognia a megfelelő szektornak, ami pláne... Akkor lesz 100 MB/s fölött az átvitel, ha szépen szekvenciálisan tud olvasni pl. nagy fájlt olvas, ami nincs széttöredezve: én biztos nem futtatnék torrenteket, amikor éppen bővíteni akarom a csillió TB háttértáramat.
(Sajnos a HDD-k felépítésükből adódóan nemigen brillíroznak a párhuzamos feladatokkal. Mondjuk menne egy hosszabb másolás önmagában 5 perc alatt, egy másik 10 perces: ha egyszerre indítod őket, gondolván, hogy ezzel időt spórolsz, a végeredmény rosszabb lesz 15 percnél, mert ilyen a fizika. Persze a gyorsítótárak, az NCQ, meg minden segít ezen, ám attól még a probléma valós, így a HDD terhelését nem az átviteli sebességből tudod meg.)
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98268 üzenetére
Csak egy apró de hasznos infó :
Ha a billentyűzeten megnyomod a "Print Screen" gombot egyszer....aztán megnyitod a Paint nevű windows alkalmazást és kattintasz a "Beillesztés" parancsra...akkor szépen berakja a képet.
Ezt követően lehet kijelölni majd körbevágni a kívánt részt vele.
Ha megvagy mehet a mentés másként .jpg formátumban.
Ezután azt a képet ide szépen be tudod illeszteni és kicsit jobban kivehető mint a telefonnal lőtt , ferde képek.
Íme a példa képem : -
Virag.h
aktív tag
válasz
Virag.h #98179 üzenetére
Kozben meg nyugodtam es addig probaltam ki h megszakad e az ellenorzes amig ilyen alacsony szazalekon allunk. Ujrainditottam a nast 3x is es ugyan unnan folytatta ahol abbahagyta.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98177 üzenetére
Az első lépés-nél arra gondoltam, hogy mit is csináltál pontosan.
Leírtad , hogy a meglévő kötethez adtad hozzá a plusz 18 Tb lemezt.Jó kérdés , hogy mit csinál ha áramszünet után újraindul....ezt nem tudom. Lehet előről kezdi de az is lehet, hogy ott folytatja ahol abbamaradt.....bár ennek kisebb az esélye.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98173 üzenetére
A kérdésem megint...csak másképpen :
Üres volt a NAS és beletettél 4 db lemezt ?
Erre telepítetted a DSM-et ( rendszert ) ?
Majd szépen létrehoztál a 4 db lemezből egy nagy SHR kötetet ?Vagy beletetted a 7 TB-s lemezt , telepítetted a DSM-et....
És most hozzáadtál 2 db 16 Tb-s és egy 18 TB-s lemezt ?Vagy minden ment és most "csak" a 18 Tb-s lemezt adtad hozzá ?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98170 üzenetére
amugy mit a masodik lepes? Mert csak az elso lepesnek ir kozel egy hetet.
Mi volt az első lépés ?
Mi volt és mit csináltál ?Mert SHR kötetet létre lehet hozni 1 db lemezzel is...meg akár 12 db lemezzel is egyszerre vagy akár egyessével is hozzá lehet adni a lemezeket.
amugy a kabeles 4k videonezet kiprobaltam es tokeletes.... de felmerul a kerdes ha teraszon stb nincs kabel.... akkor le kell mondjak a 4krol?
Teraszon nincs kábel....OK.
Wifi van gondolom....OK
Milyen wifi ? ( 2.4 GHz vagy 5 GHz ? )
Milyen eszközt használsz a teraszon ?
Laptop , tablet ? Régebbi vagy újabb ?
Melyik wifi szabványt ismerik ?
Ha a routered és a kliensed is ismeri az 5GHz-s wifi-t ( AC vagy AX szabványt ) , akkor ott a 4K-s videók is mennek....elviekben.
Gyakorlatban pedig majd kiderül. -
boborján2
senior tag
válasz
Virag.h #98158 üzenetére
Pc-n általában smb -n van felcsatolva ,mint meghajtó és vlc a lejátszó.
Tablet ,telefon, google tv, android tv box , ezeken csak jellifyn.Persze mindent LAN-on. Külső media elérést kukáztam ,mert nem volt szükséges a családnak.
Gigabit belső háló + 5ghz wifi, csak natív lejátszás, nem szaggat semmi, 4K HDR is megy kattintásra.
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98164 üzenetére
Idéznék egy korábbi bejegyzésemből :
A Napló központban lehet látni, hogy a 2 Tb-s SHR kötet 4 Tb-s lemezzel történő bővítése majdnem 7 és fél óráig tartott ! Nem kevés idő és ez csak nőni fog a további lemezek hozzáadásánál.
Nézzük a Napló Központot. A bővitési folyamat kezdete és vége.
Említettem, hogy több idő lesz mint az előző alkalommal ( 2. lemez - 7 és fél óra )
Valamivel több mint 15 órát dolgozott a bővítéssel a rendszer. ( 3. lemez - 15 óra )
Nézzük meg mennyi időbe is telt az utolsó lemez kötetbeillesztési folyamata.Elég megdöbbentő : Majdnem 25 !!! óra.
Itt a teljes leírás is :
Synology DSM 6 - DSM telepítése, Alap és SHR kötet létrehozása,bővítése,javítása. -
-
blakey
titán
válasz
Virag.h #98158 üzenetére
Megfeleő eszközzel (Apple TV, Dune HD lejátszók, TV, UHD Blu-ray lejátszó) és megfelelő programmal. A MacBook-ra telepíts egy VLC-t, IINA-t, Infuse-t, Kodit, Plexet, Embyt, Jellyfint, utóbbi háromhoz a NAS-ra kell egy szerver is. Illetve van még néhány alkalmazás, ami jó lehet, de a felsoroltak közül találsz számodra megfelelőt.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98160 üzenetére
A szaggatás alapvetően 2 okból jöhet létre.
1. Kevés a wifi vagy a kábel "áteresztő" képessége.
Azaz mondjuk egy Fast Ethernet ( 10/100 ) kábelen átmegy 10-11 MB másodpercenként ....de a film kép és hang anyaga ezt néha meghaladja.
Vagy wifi esetén lassú ( 2.4 GHz ) a kapcsolat.
Erre megoldás , hogy a kábeles rész minimum Gigabites ( 10/100/1000 ) legyen ami elviekben 125 MB/s tempót tud.
Gyakorlatban olyan 100-110 MB/s összejön !
Wifi esetén pedig érdemes a kisebb területet lefedő de nagyobb sebességet tudó AC-s vagy AX képes eszközök használata....azaz 5 GHz-s rádiót használni.2.
Szar a lejátszó....
FW-t kell frissíteni - ha lehet... - vagy másik lejátszót választani. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98158 üzenetére
- Nálam PC a lejátszó.
Dedikált VGA ( ZOTAC Gaming RTX 2060 ) van , amiből HDMI kábel megy a házimozi erősítőbe , majd onnan tovább egy másik HDMI kábel a TV-be.
A házimozi erősítőre pedig Dali Ikon hangfal szett van kötve és egy aktív sub is.- Páromnál egy kis mini PC adja a képet és hangot közvetlenül a TV-nek.
- A fiamnál pedig Mini PC-TV összekötve HDMI-vel.
TV-ből Toshlink ( optikai ) kábelen jön ki a hang egy régebbi házimozi erősítőbe , melyre 2 db házi építésű hangfal van kötve.- Samsung Tableten a File Station-t használom a kereséshez.
Aztán a kívánt fájl-ra rábökök és a VLC játsza le.- Laptop a teraszon szintén egy kis TV-re van kötve HDMI-vel.
A PC-ken lejátszónak a MPC-BE -t használom.
-
-
válasz
Virag.h #97979 üzenetére
A többiek már írtak példát az egész gép mentésére. Ha nem akarod a komplett gépet tükrözni, pl. mert sok olyan adat is van rajta, amit felesleges menteni, és csak a helyet foglalja, akkor én a Synology Drive Clientet ajánlom. Synology letöltőközpontból lehet leszedni, ez egy windowsos program. Fel kell telepíteni, és be lehet állítani, hogy mely mappákat figyelje. A NAS oldalán a Synology Drive Servert kell feltelepíteni, hogy működjön.
Alapvetően kétféle üzemmódja van, tud mappát szinkronizálni a NAS-ra, vagy tud mentést készíteni az adott mappáról/mappákról. Szinkronizálásnál azt is megadhatod, hogy melyik irányba működjön a szinkronizálás, mindkét irányba, vagy csak az egyikbe.
Arra is jó ez a program, hogy ha mondjuk a NAS és a számítógép között nem elég gyors a kapcsolat, pl. mert wifin csatlakozik fel a gép, akkor nem kell direktben szerkeszteni a fájlokat a NAS-on, lehet lokálisan a gépen, ami közben a háttérben felszinkronizálódik a NAS-ra. És ami akár visszaszinkronizálódhat másik asztali gépekre is. Én például így oldottam meg szüleimnél, mert ott minden gép wifin csatlakozik fel a hálózatra. Van egy Dokumentumok mappa, ami az összes gép és a NAS között szinkronizálva van. Így ha mondjuk anyám letölt valami fájlt az asztali gépen a Dokumentumok/Letöltés mappába, azt később a laptopon is tudja használni, mert ott is megjelenik.
Elmagyaráztam nekik, melyik mappába kell dobni a fontos fájlokat, hogy biztonságban legyenek. De például anyám fényképei nem szinkronizálódnak át minden egyes gépre, mert azok túl sok helyet vennének el. Ezért arra egy másik task fut, a NAS, a telefon, és az asztali gép között. Így ha anyám letörli a képeket a telefonjáról, azok megmaradnak a NAS-on és az asztali gépen is. (Rögtön van backup.) És ahogy írtam, lehet állítgatni a szinkronizálás irányát, illetve azt is, hogy ha törölsz egy fájlt, akkor az törlődjön-e a másik oldalon. Értelemszerűen a képek például nem törlődnek le a NAS-on, akkor sem, amikor anyám már letörli a képeket a telefonjáról, hogy helyet csináljon.
A Synology Drive Clienttel tehát több párhuzamos feladatot lehet létrehozni, akár más-más NAS-okra is, vagy más-más funkcionalitással (szinkronizálási feladat / biztonsági mentési feladat).
-
válasz
Virag.h #97957 üzenetére
Eaton Ellipse ECO 1200 amit én használok, és 35perc amit tud úgy, hogy Synology NAS, Synology Router, NVR, MiniPC, és 2db POE Switch, szolgáltatói Router lóg rajta.
Kezdetben a APC Back-Ups volt oda tervezve de 7 perc lett volna a tudása, így gyorsan más hely lett neki találva.
Az Eaton nagyon jó cucc. Ha most kellene vennem USV-t akkor Eaton-ra esne ismét a választás. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Virag.h #97953 üzenetére
inkább időt állíts be. ha 30mp után sincs táp, akkor inkább kapcsoljon le a nas rendesen.
nem érdemes a percekkel (százalékokkal) "játszani", az akku is lehet hibás, elhasználódott.
csak hasra ütésre egy példa, ha 20% az érték a lekapcsolásra és az akku 25% körül már lekapcsol, mert nem bírja, akkor sokra mentél az UPS-sel. -
ekkold
őstag
válasz
Virag.h #97875 üzenetére
Ez gyakorlatilag a HTML verzió, csak a webszerveren keresztül megnyitható böngészőből.
Simán bemásoltam a HDSentinelt is a web mappa alá és így indítom a feladatidőzítővel:
/volume1/web/hds/HDSentinel -html -r /volume1/web/hds/index.html
/volume1/web/hds/HDSentinel >/volume1/web/hds/hds_$(date +%Y%m%d_%H%M%S).txt
Az első sor HTML-t generál, ami elérhető a NAS IP címén, böngészőből: [link]
A második sor, dátummal kiegészített, sima txt fájlba ment: [link]
Mivel a dátumos verzióból később sok file összegyűlhet, ezért tegnap készítettem hozzá egy php-t, ami listázza az éppen elérhető fájlokat: [link]
Persze a "dátumos fájlok" is lehetnének akár html formátumban, meg lehetne statisztikákat csinálni, de nekem egyelőre ennyi bőven elég... -
Magnat
veterán
-
ekkold
őstag
-
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97861 üzenetére
Kell egy Hd sentinel pro liszensz, a feltelepített programba a szgépeden betallózod a html-t a nasról.
Azt hiszem a file-nas eszköz figyelése, vagy valami ilyesmi. Én használok usb-s merevlemezeket is, azok adják az offline mentéseimet, azokat is monitorozza, emiatt a 10 perces futás. -
válasz
Virag.h #97861 üzenetére
Az elérés nem jó: /volume1 kell a Luki elé
Ezt írd be: /volume1/Luki/HDSentinel -r /volume1/Luki/hdsreport.html -htmlValamint szerintem a 10 percenként futtatás felesleges, napi kettö böven elég. Nálam például:
indítás ideje: 07:00
Ismétlés: 10 óránkéntEnnél sürübben sose nézem egyébként sem...
-
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97856 üzenetére
letöltöd a legfrisebb HD sentinelt a linkről.
felrakod valahová a NAS-ra.
beléps a task schedulerbe:
control panel --> task scheduder--> new
neve: HD SENTINEL
user: root
második tab:
run on following days: daily
start time: 00:00
continuous running on each day: pipa
repeat: every 10 minutes
last run: 23:50
harmadik tab:
maga a parancssor:
/hol/van/a/hdsentinel/program -r /hova/tegye/a/reportot -html (mármint hogy ebbe tegye majd ki)
pl:
/volume1/docker/sentinel/HDSentinel -r /volume1/docker/sentinel/hdsreport.html -html -
*H*
aktív tag
válasz
Virag.h #97857 üzenetére
Először is teljesen felesleges. A gyári ventilátor is teszi a dolgát, minden terhelésnél megfelelő a teljesítménye és ahogy írod nem is hangos. Valaki ,,tuningolja" vele a rendszert (meg másokét is), de ez legfeljebb módosítás, mert a teljesítményt nem befolyásolja. A garancia nyilván ugrik, persze visszaszerelhető a gyári venti szerviz előtt, csak az is lehet, hogy a cserétől ment tönkre NAS, akkor meg már mindegy.
Másodszor, a csere nem úgy működik, hogy nézek egy azonos méretű ventit aminek megfelelő a csatlakozója és akkor az jó is lesz. A NAS-ban van pl. 0,20A-0,33A (vagy akár nagyobb) áramfelvételű ventilátor. Ezt kicserélni 0,07A-0,14A-re nem jó ötlet. A vezérlő áramkörök aktívak akkor is, ha nincs csatlakoztatva ventilátor. Működés közben pedig a bejövő áramerősség azonos, viszont kisebb az áramfelvétel a ventilátor oldalán, ez túlzott hőtermelést eredményez. Volt NAS ami alig múlt fél éves és már elszíneződött és tönkrement az ellenállás benne. Szoktak plusz ellenállásokat használni, ha nem egyeznek az értékek, de akkor az már nem egy sima kiveszem-berakom csere.
Harmadszor pedig a gyári szoftvert az eredeti alkatrészekre hangolják. Pl. beállítasz egy közepes fordulatot, az nem biztos, hogy ugyanaz lesz az új ventinél. Sokaknál előfordult, hogy egy DSM frissítés után hibát jelzett vagy egyszerűen leállt a ventilátor. Úgyhogy mérlegelni kell, megéri-e. Ha mégis cserélne valaki és biztosra akar menni, akkor nézni kell a technikai paramétereket, lehetőleg minél közelebb legyen a gyárihoz, pl. az áramfelvétel különbség +/-0,01A. -
zsamiatt
őstag
válasz
Virag.h #97847 üzenetére
Ezt te elore szeretned meghatarozni? Na ne mar. A sajat hazad/lakasod biztos. Az hogy mashelyen van e aram teged hagyjon hidegen mert nincs ralatasod. Egy kicsit novelted a sajat rendelkezesre allo idodet. Amugy is fel ora-oranal hosszabb idore ugy sem fogsz upst megfizetni.
-
aladarka
tag
válasz
Virag.h #97843 üzenetére
Ez időről időre (havonta 1-2x) felmerül itt a fórumon. Ritkán mennek tönkre, de ha igen, és nincs hosszabbított garancia, akkor pont fájdalmas lesz. Mindig lesz olyan tétel, széria, ami hajlamos elromlani.
Mindenki beárazza a kockázatot és eldönti, hogy adott esetben melyik fáj kevésbé. Biztosan van olyan akinek megéri az extra gari.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97732 üzenetére
Le , fel töltés torrent esetében főleg a :
- Szolgáltató által adott netes sebességtől
- Seed-elők számától
- Aktív vagy passzív állapottól
- Egyidejüleg kezelt szálaktól
- NAS CPU-tól
- A letöltött anyag méretétől
- Letöltő kliens programtól függ !És ha minden klappol.....akkor is maximum Gigabites sebességgel megy át a netről a NAS-ra a LAN csatlakozó miatt.
Tehát egy zsír új HDD , ami elviekben tud 200 MB/s sebességet....nem lesz kihasználva ebben a formában.
Mindíg a "legszűkebb" keresztmetszet adja meg az elérhető maximális sebességet.
Torrent esetén ez nem a HDD....sőt nem is a Gigabites LAN lesz....hanem nagy eséllyel a NAS , kliens , seedelők száma stb... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97730 üzenetére
azert nem szeretnem ezt azcegy lemezt kotetbe fuzni mert akkor felezodik az irasi sebessege es ezzel pont h nem segitettunk rajta...
[https://hu.wikipedia.org/wiki/RAID]
Idézem :
A RAID 1 legfontosabb paraméterei
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: overhead - a tükrözés kétszer annyi írási művelettel jár (elemszám × írási sebesség / 2)
tárolókapacitás: a tükrözött elemek fele (elemszám × tárolókapacitás / 2)
meghibásodási tolerancia: (elemek száma - 1) elemElméleti sebesség legyen 100 MB/s írás olvasás lemezenként.
Ebből következik :
Olvasás = 2 lemez X 100 MB/s = 200 MB/s
Írás = 2 lemez X 100 MB/s ( azaz 200 MB/s ) osztva 2-vel azaz 100 MB/s....tehát amit a lemezek tudnak.....alapból !
Az írás amúgy egyszerre történik a lemezeken...olyan tempóban amit azok fizikailag tudnak.
Tehát a RAID1 nem csökkenti az írási sebességet.
Az olvasási tempót meg növeli is ! -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97728 üzenetére
2 db eltérő meretű lemeznél nem sok értelme van a RAID1-nek vagy az SHR-nek.
Pl : 8 Tb + 14 Tb lemezek SHR-ben vagy RAID1-ben "csak" 8 Tb kapacitást adnak !
Mindegy , hogy 1 db lemez vagy több van kötetben....mert a mai modern lemezek 100-150 vagy több MB/s sebességet tudnak.
Ha a Gigabites hálózat sebességét nézem....az meg elviekben 125 MB/s....a gyakorlatban inkább csak 100-110 MB/s......sebességelőny akkor van ha a NAS-on belül másolsz lemezről lemezre....azaz kötetről kötetre. Akkor tudja a nagy fájlokat maximálisan írni és olvasni.Mondok mást :
Vegyél még 2 db 8 Tb-s lemezt.
Fűzd egy db SHR kötetbe a hármat.
Így lesz 16 Tb használható tárhelyed és MINDEN adatod 1 db lemezhiba ellen védett lesz.
Ha fogytán a tárhely, akkor pedig dobj be melléjük egy 4. lemezt , ami szintén 8 Tb-s.
4 lemez , 1 db SHR kötetben ad neked hozzávetőleg 24 Tb használható tárhelyet. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97724 üzenetére
A migráció az , amikor a meglévő lemezedet teszed egy új eszközbe !
Nálad kb ezt kell :
- Új 12-14 vagy nagyobb lemezt beteszed.
- Létrehozol rajta egy kötetet.
- Adatokat átmásolod.
- APP-ok , telepített alkalmazásokat áthelyezed az új kötetre.
- Eredeti lemezen lévő kötetet törlöd.
- NAS kikapcs.
- Eredeti lemezt kiszereled. -
Sanyi.mTs
addikt
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Virag.h #97669 üzenetére
kell neked a +16GB vagy elég +8GB?
[link]
[link][link] - de van olyan is, hogy egyik típus működik valakinél, másnál ugyan az a nas és ram páros meg el se indul.
Én úgy voltam vele, inkább fizetek többet az újért, mert ha nem megy, akkor 14 napon belül indoklás nélkül vissza lehet küldeni. használttal nincs erre lehetőséged.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97669 üzenetére
ddr4 so-dimm megy bele úgy tudom. 1 slot szabad, 2 giga az alaplapra van forrasztva. Kingstone-t nem szereti.
https://hardverapro.hu/aprok/hardver/memoria/notebook_ram/ddr4_ram/index.html -
Delfi
tag
válasz
Virag.h #97652 üzenetére
Nem igazán érthető, hogy mit szeretnél kérdezni. A fizikai fájlokat oda teszed, ahová csak akarod, a .torrent fájl meg csak akkor működik, ha ugyanoda tetted őket.
Amúgy pl. a utorrentben van olyan opció, hogy jobb click "haladó" -> "letöltés helyének megadása". És akkor odamásolja és azontúl már onnan fogja futtatni. -
burgatshow
veterán
-
burgatshow
veterán
válasz
Virag.h #97638 üzenetére
Torrent eseten itt a cache-el nem mesz sokra mert meg ha read/write is a cache, a visszaellenorzes soran a HDD-nek kell vegigolvasnia es ellenoriznie. Ha meg csak read only akkor se segit sokat. A cache inkabb a hirtelen nagy mennyisegu, de veletlenszeru olvasasban es irasban tud segiteni (pl. tonna aprobb file stb.).
-
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97632 üzenetére
nem fog gyorsabban lefutni az ellenőrzés, akár írási, akár olvasási cache-nek teszed bele az SSD-t.
Célszerű lett volna leállítani a download station-ben az összes torrentet, majd max tizessével újraindítani. Most mindegyiket ellenőrzi egyszerre.
SSD cache: Nem kell túltolni. Én gombokért (1500ft/db) vettem a NAS-omba 16 gigás intel optane "memóriákat", kb 1 év alatt 2%-ot romlottak, tehát olyan 50 évig bírják ( a nas és a merevlemezek is elromlanak addig)
28 gigányi olvasási cache nagyon fluiddá teszi a rendszert. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97564 üzenetére
egy nagy nagy hdd az egyik rekrszbe ami csak es kizarolag torrentre lenne hasznslva.
A masik kettoben meg shr ben lennenek a fontosabb dolgok
Ez megoldható természetesen.
Előnye annyi, hogy a 2 lemezes SHR kötet....mivel ritkán lenne használva ezért az lekapcsolhat , pihenhet.
Hátránya , hogy ha a nagy torrentes lemez meghal, akkor arról ugrott minden film és sorozat....akarom mondani Linux ISO
Szerintem ha már 1 db lemezt is beáldozol a védelem miatt, akkor legyen MINDEN adatod védve lemezmeghibásodás ellen.
Legyen szó torrentről vagy érzékenyebb adatokról.
Az 1 db SHR kötet előnye még, hogy az APP-ok telepítésénél nem lehet gond....
Mert ha több kötet van egy NAS-ban , akkor egy APP telepítésekor megkérdezi, hogy MELYIK kötetre szeretnéd telepíteni.
Ez később gondot okozhat ha a lemez elszáll a telepített APP-al együtt.A fontos adatokról pedig illik 2-3 különböző helyen biztonsági mentést is készíteni...naponta , hetente.
Mert a RAID vagy SHR nem biztonsági mentés a szó klasszikus értelmében ! Az csak az adatok rendelkezésre állását biztosítja , akkor is ha 1 lemez meghal.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97558 üzenetére
Mondjuk használatba veszed 1+1 vagy 1+2 vagy 2+2 Tb-s lemezzel amiket RAID0-ban használsz.
Ekkor lesz 2 vagy 3 vagy 4 Tb helyed.Ezt követően ha veszel nagyobb lemezt , akkor az legalább akkora legyen mint a benne lévő kettő együtt.
Beszereled a nagyobb lemezt és létrehozol egy SHR kötetet.
Erre át tudod másolni az adatokat.
Ezt követően meg lehet szüntetni a 2 lemezes RAID0 kötetet.
A lemezeket ki is veheted.Ezt a bővítési folyamatot eljátszhatod úgy is, hogy 2 db nagyméretű lemezt veszel és azokat 1 db SHR kötetbe szervezed,
Ekkor a RAID0 kötetről másolás után egyből egy 1 lemezes védelemmel ellátott SHR kötetre kerülnek az adatok.
Makd ugyan úgy mint az első variációnál :
RAID0 kötet törlése, lemezek kiszedése. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97556 üzenetére
Az angol nyelvű leírásban nem szerepel a lehetősége : [link]
Jobban belegondolva....logikus is.
2 db lemez RAID0-ban "csak" összefűzi a lemezeket és a rendszer felé csak 1 db meghajtónak látszik.
Az SHR kötet : 2 vagy több lemez esetén véd 1 lemez hibája ellen.RAID1-ről tudsz átállni RAID5-re vagy SHR-re +1 lemez hozzáadásával.
Basic , Alap kötetről tudsz átállni SHR-re 2 db lemez hozzáadásával.Az a legegyszerűbb ha eleve 2 db lemezzel indulsz 1 db SHR kötetet létrehozva. Ha elfogy a tárhely , akkor pedig beszerelsz egy 3. lemezt és a kötethez adod.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97511 üzenetére
Akkor "brutálisabb" megoldást kell alkalmazni ... 2 verzió van :
Már ha a torrent fájlok megvannak....1.
Csomagkezelőben leállítod a DS-t.
NAS restart.
Csomagkezelőben elindítod a DS-t.2.
Ha ez sem segít akkor DS leállítás után töröld is a csomagkezelőben.
Nas restart.
DS újra telepítése és indítása.
Ezért kellenek a lementett torrent fájlok.....mert most újból hozzá kell adni.Egy párszor én is eljátszottam ezt.
A konkrét ok sosem derült ki , hogy miért csinálja.
De valamelyik megoldás általában segít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- Gombászkönyvek egyben
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest