Hirdetés
- Munkához is jó lehet a OneXPlayer gaming tabletje
- AMD Strix Haloval érkezik a OneXPlayer erőtől duzzadó mini PC-je
- Félő, hogy az okosszemüveg a szexuális zaklatók játékszere lesz
- Kompakt TUF Gaming alaplappal bővült az ASUS AMD-s palettája
- Nemcsak az ellenfél, a tévéd is kifekszik a Resident Evil fegyvereitől
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- E-book olvasók
- Hogyan verte le egy telefon chip az egész laptop ipart? – x86 vs ARM
- Azonnali fotós kérdések órája
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 (GA106)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sketch001
aktív tag
válasz
Virag.h
üzenetére
Nálam azon van a btrfs tree is, és akkor látszik amikor megnyitok olyan mappát amiben sok száz, esetenként ezres nagysagrendu további mappa van... Cache nélkül tud gondolkozni... Sima gigabites lanon otthon nagyon más előnye nincs sajnos. Még 2.5 gigan is hatareset hogy gyorsul e az írás pl, általában nem, vagy csak minimálisan ha egy lemezes kötetre másolsz..
-
IRO21
senior tag
válasz
Virag.h
üzenetére
"Miben lehetne lathato?"
Főleg kisebb méretű fájlok ismételt elérésénél. Pl. egy irodai fájlszerver, ahol mondjuk office doksikat használnak róla.
Otthonra általában hasznosabb kötetet létrehozni rajta.
Important considerations when creating SSD cache - Synology Tudásközpont -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h
üzenetére
Beharangozták, hogy a 2025-s modellekbe csak Synology HDD-t lehet rakni......aztán aki tehette inkább az 1-2 éves modelleket vette , mert ott nem volt ilyen korlátozás.
( Synology név alatt futó HDD-k többe kerülnek mint a más gyártók modelljei.....pedig a Synology nem gyárt merevlemezt....mástól veszi és átcimkézi ( nagy vonalakban ennyi ).
Persze azóta változott a helyzet és már nem csak Synology lemezeket lehet belerakni....azaz a cég "visszatáncolt" ha úgy tetszik. -
válasz
Virag.h
üzenetére
A garancia az eltelt időtől függ, illetve a ráírt terabyte-októl. Ez konkrét típusonként más és más. Szerintem a Syno nem írja, hogy összesen már hány terabyte-ot írtál rá, de a Hard Disk Sentinel igen. Ha kiveszed a NAS-ból, és beteszed egy asztali gépbe amin van HD Sentinel, akkor meg tudod nézni.
De én ezt mindenképpen kivenném és elküldeném garanciáztatni, max. ha vmiért elutasítanának, akkor vennék egy másikat. Ezt így már ne használd.
-
IRO21
senior tag
válasz
Virag.h
üzenetére
Akkor Te adod meg a kötetbeállításoknál, hogy a konténer milyen mappában éri el.
Ha nem mappelsz be semmit, akkor nem látja a NAS-on lévő fájlokat!
A jogosultság beállítása meg attól függ, hogyan készítették el az image-t. A legtöbb esetben meg kell adni egy olyan felhasználó és csoport azonosítót, akinek jogosultsága van az adott mappához.
Az adott image leírásának tartalmaznia kellene, hogy milyen paraméterekre van szüksége. -
IRO21
senior tag
válasz
Virag.h
üzenetére
A SynoCommunity verziót telepítetted?
Ott egy sc-media (DSM6) vagy sc-jellyfin (DSM7) beépített felhasználónak kellene lennie.Kipróbáltam, DSM 7.2-nél így néz ki:

Azt írják az sc-ffmpeg7 felhasználónak is meg kell adni ugyanazt a jogosultágot, bár gondolom ez már csak a lejátszásnál számítana.
-
válasz
Virag.h
üzenetére
Arra lettem figyelmes hogy ha a merevlemezek erosebben "dolgoznak" (eroforras figyelo szerint ~90mb/s sebesseggel)
Akkor a le es a feltoltes is szinte megall... olyan mintha a lemezeknek ez lenne a vegsebessege
Es ugy gondolom ez is korlatozhatja a halozat sebesseget.... -
-
Borisz76
nagyúr
-
válasz
Virag.h
üzenetére
Hát ha már így megkérdezted, megosztom szívesen.

Nagyjából ezek alapján látszik miről van szó.
[kép] Első réteg szivacs, itt a éleknél még egy öntapadós filc réteget raktam fel.
[kép] Második réteg, mindkettő alzaról lett véve.
[kép] Végül a nas alá még beraktam egy darabot ebből a tüsis szivacsból is egy darabot, amin ül a gép.
[kép] Az ajtó zsanérok végül nem lettek felcsavarozva az ajtóra, csak pozícionálják az ajtót és minden élen három réteg öntapadós filc van, hogy ne szűrődjön ki semmi, illetve kapott 4 "ládazárat" ami szép egyenletesen ráfeszíti és szigeteli az ajtót.A két csatornát pedig a polcokból csináltam, elég szűkösek, de van vagy 30 centi mély az egész szekrény, így bőven elég, ezekbe vágtam helyet a ventilátoroknak, az alsó az ajtó felöli részen, a felső a hátlap felöli részen, hogy átlósan is mozogjon a levegő, ne csak az elején vagy a hátulján a kamrának. A beszívó nyílás kapott egy mesh porszűrőt, holnap meg is nézem hogy néz ki, a kifúvó előtt pedig két szivacs amit már említettem, ezek a csatorna magasságát elharmadolják illetve a kifúvót egyelőre még szintén 2/3-ad méretűre zártam be egy külön szivaccsal, így tompítva még egy kicsit a hangját, illetve elméletem szerint pozitív légnyomást kialakítva nem fog máshol beszívni véletlenül sem.

Aztán 3 órát elcsesztem a stickerbombra, de csak utána vettem észre hogy nincs középen.
De kellett rá, mert nélküle nagyon feltünő volt a fehér doboz. A szekrény sor amúgy fekete és fehér, tehát ahhoz még megy is valamilyen szinten.Jah és az első réteg szivacsból kapott egy teljes réteget még a hátulja is, illetve egy réteg van az egész szekrény alatt is.
A szekrény pedig egy ikeas fali konyhaszekrény volt, de darabokra szedtem, oldalára fordítottam és levágtam az így létrejött magasságából egy 15-20 centit. (A full size szekrény nem fért volna be fél centi miatt a szekrény sor tetejére.

Kicsit overkill az egész szerintem, de csak úgy maradhatott, ha tényleg nem lesz hangja..

Ez volt a kiinduló pont, innen vettem pár ötletet.: [link] - reddit
Borisz76 szekrénye fent van itt? Mert rákeresve nem találtam egyelőre képet róla.
-
válasz
Virag.h
üzenetére
Közvetlen közelről hallom csak ahol kifúj, de maga a ventilátor is még egy csatorna elején van, amiben szintén van némi hangtompító szivacs, így én tényleg nem hallom. Bár én érzékenyebb vagyok a rendszertelen hangokra, mint például a hdd kerregés, a monoton búgás kevésbé feltűnő nekem, de barátnőm sem panaszkodik, pedig ő ezeket jobban hallja.
|------------------|| -> ====|FAN---------------||VVVVVVVVVVVVVVV||> <||> <NAS< <||MMMMMMMMMMMMMMM ||---------------FAN|-> ||------------------| -
válasz
Virag.h
üzenetére
DS218+ két Seagate 3.5 Exos X14 12TB SATA HDD-vel.
Alapból nagyjából 38-40 fok körül voltak a TV mögött, aztán a szekrény és a fal között a földön. A dobozban amíg a földön volt 36-37, felrakva a szekrény tetejére most 40-42 körül.
Ez az alap állapot amikor csak seed megy, illetve egy jellyfin fut rajta, de nem streamel.
Két 90mm-es ventilátor nyomja át a levegőt a dobozon, egy a nas előtt, egy utána.
Itt már csak attól függ hány fok van a lakásban. Most éppen nem megy a klíma, így 25 fok van a lakásban, a szekrény tetején meg gondolom melegebb egy két fokkal.
Cserébe tényleg semmi hangja, nyugodtan lehet mellette aludni is éjszaka. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h
üzenetére
Igen ha SSD-re cseréled , akkor gyorsulni fog.
De pontosítanék :
Nem a HDD-t kell kicserélni SSD-re hanem a kötet összes lemezét.
Ha csak 1 lemez - 1 kötet, akkor 1 csere.
Ha több lemez - 1 kötet , akkor a kötet összes lemezét.
Viszont ha több kötet is van , akkor az SSD-kből álló kötetrekellÉRDEMES telepíteni a Download Stationt.De amúgy nem értem.....
Adott egy letorrentezett anyag.
Megvan a .torrent fájl.
Berakod a kliensbe és elindul az ellenőrzés, hogy 100%-ra megvan e az összes anyag.
Ha megvan beáll seed-be.
Ha nincs , akkor letölti a hiányzó szeleteket.
De maga az ellenőrzés az kb olyan gyors mintha másolnál lemezről-lemezre....nem olyan gyors de nem is lassú....HDD-je válogatja , hogy éppen mennyi is.Az ellenőrzés kikapcsolását utoljára TALÁN a uTorrent kliensben csináltam még PC-s töltögetős korszakomban.
Ezt a funkciót a kliensnek kell támogatnia.
A DS-ben nincs ilyen lehetőség.
Azaz vagy másik klienst használsz , vagy SSD-t raksz be torrentezni, vagy türelmesen kivárod az ellenőrzést. -
DigitXT
félisten
válasz
Virag.h
üzenetére
És ezt miből gondolod? Nem az terhelés a HDD-nek, hogy nagy sebességgel ír, olvas, épp ellenkezőleg, éppen attól lehet lassú az átvitel, hogy nagyon sok helyről ír/olvas (seek-el). Namost a torrent az pont egy ilyen felhasználás, szóval ezt a terhelés dolgot gondold át...
Leginkább onnan lehet tudni, hogy gyilkolva van, hogy darál, mint állat. Az éppen annak a hangja, hogy újra (és újra, és újra...) pozícionálja a fejet, ami időveszteség, ráadásul alá is kell forognia a megfelelő szektornak, ami pláne... Akkor lesz 100 MB/s fölött az átvitel, ha szépen szekvenciálisan tud olvasni pl. nagy fájlt olvas, ami nincs széttöredezve: én biztos nem futtatnék torrenteket, amikor éppen bővíteni akarom a csillió TB háttértáramat.
(Sajnos a HDD-k felépítésükből adódóan nemigen brillíroznak a párhuzamos feladatokkal. Mondjuk menne egy hosszabb másolás önmagában 5 perc alatt, egy másik 10 perces: ha egyszerre indítod őket, gondolván, hogy ezzel időt spórolsz, a végeredmény rosszabb lesz 15 percnél, mert ilyen a fizika. Persze a gyorsítótárak, az NCQ, meg minden segít ezen, ám attól még a probléma valós, így a HDD terhelését nem az átviteli sebességből tudod meg.) -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h
üzenetére
Csak egy apró de hasznos infó :
Ha a billentyűzeten megnyomod a "Print Screen" gombot egyszer....aztán megnyitod a Paint nevű windows alkalmazást és kattintasz a "Beillesztés" parancsra...akkor szépen berakja a képet.
Ezt követően lehet kijelölni majd körbevágni a kívánt részt vele.
Ha megvagy mehet a mentés másként .jpg formátumban.
Ezután azt a képet ide szépen be tudod illeszteni és kicsit jobban kivehető mint a telefonnal lőtt , ferde képek.
Íme a példa képem :
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- EA Sports WRC '23
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BMW topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- További aktív témák...
- Eladó Onkyo TX-NR7100 házimozi erősítő hibátlan állapot, gyári dobozzal
- Klipsch R-120SW aktív mélynyomó eladó, hibátlan
- KLIPSCH R-600F 5.0 hangfalszett
- Micron 5200 ECO 480 GB 2,5 SATA Enterprise/Datacenter Server SSD
- Komplett gép: i7 12700 - 4.90 Ghz / 32 GB DDR5 / 512 GB NVMe / Win 11 Pro - HP Z2 tower G9
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku: 100%
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Cosmic Orange Újszerű állapot 100% akku (2 ciklus)
- iPhone 17 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- Eladó Samsung Galaxy A55 5G 8/256GB fekete / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
) 

De kellett rá, mert nélküle nagyon feltünő volt a fehér doboz. A szekrény sor amúgy fekete és fehér, tehát ahhoz még megy is valamilyen szinten.
(Sajnos a HDD-k felépítésükből adódóan nemigen brillíroznak a párhuzamos feladatokkal. Mondjuk menne egy hosszabb másolás önmagában 5 perc alatt, egy másik 10 perces: ha egyszerre indítod őket, gondolván, hogy ezzel időt spórolsz, a végeredmény rosszabb lesz 15 percnél, mert ilyen a fizika. Persze a gyorsítótárak, az NCQ, meg minden segít ezen, ám attól még a probléma valós, így a HDD terhelését nem az átviteli sebességből tudod meg.)

Patice