-
PROHARDVER!
Gyakran ismételt kérdések
Új hozzászólás Aktív témák
-
30z.Samu
félisten
válasz
szilasz007 #3698 üzenetére
"A Deck egy PC, barmennyire is el van ez rejtve."
Nincs az elrejtve, a Valve is így reklámozza.
-
szilasz007
aktív tag
A kijelzo nekem teljesen OK. Mostanaban sokan aradoznak a Decky Loaderen keresztul (~ masok altal irt plugin-ok) hozzaadhato kepernyo szabalyozon, amin keresztul paran megtoltak a szaturaciot es maris szebb lett a kep, nekik.
En meg nem probaltam. Rajta van a listan, csak azert akartam ezt tomoren felvezetni, mert van ra "megoldas".Kb Ami a Switch mellett van a "kijelzo" mellett, az az uzemido es a konzolos egyszeruseg. A Deck mellett meg minden mas. A grafika, kb mindenre hasznalhato, ambar kellhet pepecselni. A Deck egy PC, barmennyire is el van ez rejtve. Ha valami nem megy kapasbol, akkor pepecselni kell... nemely emulatoroknak kell bios-t varazsolni, neha nem ugy mennek a dolgok, mint egy konzoltol elvarnad... nemely jatekot nem tamogat a proton, van amit maszirozni kell elotte... na es melle a harmatosabb uzemido. Full-os cimnel max 1h30, kissebb cimnel akar 4-is... A Deck azert bonyolultabb. Ha van hangyanyi affinitasod az IT-hoz, a Deckkel elboldogulsz (Ez nem azt jelenti, hogy programozo legyel). Ha nem es pepecseles nelkul csak jatszani akarsz es meg a grafika szem szamit annyira, akkor a Switch.
A Switchnek tippre meg talan jovore lesz first party cime. Talan az Breath of the Wild 2 lesz az utolso asszem? Viszont az eddigi katalogusa se gyenge es tele van eros cimekkel.
Deck-en a Steam konyvtar az meg jo ideig hasznalhato lesz es uj cimekkel is.
Mai allapot szerint imho a Deck jovotallobb, viszont hasznalati szempontbol kompromisszumos. Pro es Kontra.Deck: pepecselos, utosebb grafika, sokoldalubb. Viszont harmatos aksi.
Switch: gyenge hw, butabb grafika (ami azert nem kifejezetten ronda azert.. csak osszehasonlitva), hjobb uzemido, konzolos egyszeruseg. -
KOHO
senior tag
Sziasztok! Kézikonzol vásárlása előtt állok és nagyon vacilálok a Nintendo Switch (OLED) és a SteamDeck között. Tudom, hogy mindkettő másra és másra való, a Nintendo inkább a saját exkluzív címei miatt lehet csalogató, viszont a SteamDeck tényleg valami új. Végignéztem a The VR tesztjét a gépről, elég meggyőző, egy dolog van csak ami nem tetszik. A kijelző. Nekem kicsinek tűnik, ráadásul IPS LCD. Mivel sehol nem tudom kipróbálni a gépet, tudna valaki egy-két szót mondani a kijelző minőségéről? Nyílván nem OLED panel, de milyen a betekintési szög, a fekete mennyire fekete, stb...?
-
d@vee
őstag
válasz
frankdelgado #3692 üzenetére
Abszolút, mindegyik Dark Soulsnak megvan a maga varázsa.
-
30z.Samu
félisten
Még több nosztgiát tesz lehetővé a Steam Deck
És ez hivatalos, menj már!
-
Stief83
csendes tag
Srácok pc-s xbox játékokhoz is winfos kell? Vagy az is meglehet oldani steam os-be mint az ubit? Gondolok itt grounded-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
frankdelgado #3685 üzenetére
Engem nem.
Pöpec a SteamOS, nekem nincs miért Wint rakni a gépre. Igaz az engem érdeklő játékok mindegyike olyan, hogy nem is igényel Windowst.
-
Bazsi1987
őstag
Úgy néz ki maradok a 40 fps-nél egyszerüen a 30-at nem tudja be fogadni a szemem🙂
-
30z.Samu
félisten
válasz
frankdelgado #3685 üzenetére
Ismerős...én is így kezdtem, hogy áá nem kell Windows. Aztán csak kíváncsi voltam mit tud a gép azzal a rendszerrel.
Az volt a szerencsém, hogy volt itthon elfekvőben SSD-m és így külső meghajtóként használom. Egyetlen hátránya eddig, hogy nem tudom így tölteni a gépet játék közben, de majd ezt áthidalom egy USB adapterrel. És végül jól is jött a Windows, mert csak a PC-s GamePass-ben van a Death Stranding, amit még PS4 érában akartam végigjátszani, de nem jutottam el odáig. Most hogy bent van, elkezdtem, mert ki tudja meddig lesz bent.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
frankdelgado #3681 üzenetére
Egy SD kártya nem arra való, hogy hosszabb távon folyamatosan írjon rá az oprendszer valamit, arra az SSD való. 64GB-ra viszont nem való a Windows, egyszerűen kicsi alá, főleg mikor kijön az éves update és tenné fel csak nincs hová... Ha már most tudod, hogy azt szeretnéd akkor nem javaslom a kis ssd-s decket.
-
30z.Samu
félisten
válasz
frankdelgado #3681 üzenetére
Szerintem a 64-es éri meg a legjobban, mert mint ahogy írtad hiába van benne a gyors SSD, játék betöltési sebességében ez nem igen mutatkozik meg. Na már most ha megveszed a 64-eset és teszel bele egy 512-es kártyát, akkor jóval olcsóbban jössz ki, mint az alap 256-ossal. Legalábbis én ez alapján vettem meg végül a 64-eset. Ja és a későbbiekben a 64-es tárhely is ugyanúgy cserélhető SSD-re, ha a későbbiekben úgy gondolnád, hogy mégis SSD kellene bele.
-
frankdelgado
őstag
Üdv.!
Dilemmázok a 64 és 256 os verziók között. Igazábol a 64-es verzió esetében rögtön egy 512-es sd kártyával érdemes nyitni. Tehát a difi rögtön szinte jelentéktelenre csöken. Persze a 256oshoz is biztosan fogok venni sd kártyát, főleg, ha windózt akarok. Viszont zavaró, hogy nézegetem a teszteket és a gyári SSD-nek 3500-as sebességet írnak, amitől töltési időben nem sokkal marad le egy 160-as sd kártya. gondolom a sörösüveg nyaka (bottleneck) valahol máshol keresendő. Akkor meg minek bele SSD? Nem tudom volt e erről szó, de mindenki a 64 gigásat isteníti. Szóval melyiket vegyem?
-
krimo
csendes tag
válasz
Cucuska2 #3622 üzenetére
Bocsi előtte nem láttam a te hozzászólásod. Köszi a tippet. Kii is próbaltam, de sajnos nem segített. A steam os betöltése után a könyvtárban állva tartottam nyomva a 3pont+hangerő le gombot 5-10mpig amíg nem hallottam egy olyan hangot mint amit induláskor szokott adni a deck. Jól csináltam? 🫣😁
-
30z.Samu
félisten
Nálam eddig nem volt olyan szituáció, amikor kellett volna. Meg meg is szoktam az Xbox-PS gomb mennyiséget.
Megnéztem ma a Death Stranding-et a gépen. Nagyon Magas grafikai beállítások mellett java részt 40fps-sel megy. Az szerintem nagyon jó és brutálisan szép ez a játék.
Most játszottam vele először, szóval nem értem a story-t, meg hogy mi miért van. De eddig érdekes, viszont hogy egy kis technikai kitérőt is tegyek, Windows alatt alacsony akku szintnél (15-25%) kifagy az egész gép Windows alatt. Azért ezen van még mit teszelni.
-
berton
csendes tag
Sziasztok,
Gondolkozom egy Deck vásárlásán, de mielőtt belevágnék lenne pár kérdésem.
1. Azt lehet tudni, hogy pontosan mennyi garancia jár a termékre? Valve oldalán azt írják, hogy EU-n belül a tagállami szabályok vonatkoznak rá, tehát akkor ez például az 512GB-s modell esetében 3 év lenne, mivel a jelenlegi árfolyam mellett az már meghaladja a 250.000 Ft-os árat?
2. Akinek volt már gondja az eszközzel, és vissza kellett küldeni javíttatni esetleg cserélni kellett, az hogyan, illetve milyen könnyen ment?Előre is köszönöm a válaszokat.
-
-
gyugyo79
addikt
válasz
Stief83 #3670 üzenetére
Nekem is ez a véleményem : #1477 Ez óta az AoE4 -el is játszottam sokat az talán a legjobb eddig meg a CK3 a kezelő felület méretezése és a dolgok láthatósága szempontjából.
Pont a CK3 -al játszottam sokat azóta külső monitorra FHD-ba kirakva. Úgy tökéletes. Ráadásul ez a legjobban beállítható a Paradoxos játékok közül -
Stief83
csendes tag
Kedves Lmh
Feldobtam rá Ck 3-at, a játék simán fut a grafika is szép, viszont egyáltalán nem optimalizált.
Például a szövegek nem olvashatók olyan picik, pedig nekem jó a szemem. Max ha monitorra kötöd.
Deckkel vezérelni nem lehet, legalábbis nekem nem működött. Egy vezetnék nélküli steel series rival 3-as egérrel, teszteltem avval működik.
De végülis summa: számomra így hogy nem tudom elolvasni a szöveget értelmetlen.
Ha van még kérdésed írj!Üdv
Stief -
-
30z.Samu
félisten
És a hátsó gombokat valaki használja?
-
Én ezt a girot nagyon nem élem. Ki hogy van vele?
-
dzz
aktív tag
válasz
Cucuska2 #3663 üzenetére
Én nem akarok, de a lányom használja azt is, így adódik, hogy előkészítve adom át neki (mindkét rendszert használja amúgy is, nem csak játékra). Rendszerintegrátor vagyok, napi rutin a linux telepítés és hibakeresés, attól nem tartok. Viszont láttam itt jó hozzászólásokat ami a kettős rendszert kényelmesebbé teszi és ha már csinálnom kell, igyekszem jól csinálni. Az éjjel már sikeresen telepítettem az új SSD-n mindkét rendszert, most mentem a logokat, hogy szkriptelhessem. Egy friss install SSD csere esetén vagy ha jön egy update, akkor egy fájlt kell lefuttatni és minden onnan folytatódik ahol az update előtt abbamaradt. Gondolok itt például a desktop mód nyelvi beállításaira is akár (ez mondjuk nem fontos azoknak akik csak a steamui-t használják), de például arra is jó, hogy az esetleges btrfs partíciót update után a helyére csatolja stabilan az fstab-ban (eleve jó, hogy a btrfs röptében és minimális terheléssel tömörít illetve megfelelő konfig esetén a fájlrendszer része lehet egy a világ bármely pontján elhelyezett szintén btrfs fájlrendszer (nevezheted akár felhőnek is, de az ennél kicsivel több). Oda lehet menteni azokat amik nagyon fontosak
) . Most szedegetem a linkekekt is csokorba, hogy a megfelelő szoftverek megfelelő verzióit töltse le minden futtatás után, így nem kell egy újrahúzás után vadászni a megfelelő drivereket sem.
-
dzz
aktív tag
válasz
Cucuska2 #3661 üzenetére
Lehet, hogy igazad van, bizonyára én vagyok rosszul bekötve, hogy a rögzített bejegyzésben keresem az infókat
Ezt a blogbejegyzést még meggondolom, mert nem vagyok nagy blogoló...Ui.: a wines dolgokkal bajban leszek, nem használok windowst, így ha sor kerül rá, akkor mindenképpen szükségem lesz valakire aki ugyan olyan buhera mániás, mint én és nem sajnálja az időt egy kis tesztelésre...
-
Az a baj, hogy a Windowsos információk nagyon gyorsan elévülnek/elévültek, mert néhány embernek a driverek nem működnek, néhány embernek kikapcsol, sokan nekiesnek a GlosSI-nak és társainak ahelyett, hogy kipróbálnák, hogy a Big Picutre-ben működnek-e a dolgok (szerintem háromszor írtam eddig le, hogy a Steam Controllerrel legegyszerűbb Big Picture-ből játszani).
Amint hosszabb topik összefoglalót/nulladik hsz-t írok, az emberek egyszerűen nem olvassák el, ezt is alig.
Viszont ha írsz blogbejegyzést/valamit a saját blogodba, azt szívesen linkelem.
-
Lmh
őstag
Köszi a visszajelzéseket. Jah inkább ck3, eu4, hoi és majd a victoria 3 érdekelne. ;)
-
Stief83
csendes tag
Köszi az infót
-
dzz
aktív tag
Most kezdődik a tánc
Épp SSD csere kezdődik, közben nézegetem a fórumot, adatot gyűjtök, stb... Az összefoglalóba mehetnének linkek a partícionálásról, windows installációról, win driverek linkjei, hasznos kiegészítők linkjei. Bár megtalálhatók a fórumon, de egy helyről egyszerűbb lenne begyűjteni. Gondolok itt arra, hogy vannak itt komplett hozzászólások amiket érdemes lenne kiemelni. Néhány példa a fórumról:
[link]
[link]
[link]
... cikk:
[ProtonGE]
... esetleg külső direkt linkek:
[link]
[link]
[link]
[link]
... stb ...
Ezek csak hirtelen kiemelt példák a teljesség igénye nélkül, lehetne persze tematikusabban is gyűjteni.
Olyan sok információ keletkezett ebben a fórumban, hogy egy klassz kis HOWTO állhatna ezekből össze az újonnan érkezőknek. Eddig is nagy segítség a fórum, köszönet a sok jó infóért mindenkinek, ezzel csak jobbá válna. Ha valaki jönne egy kérdéssel, nem kellene keresni, hogy mit linkeljen az ember válaszként, lehetne rá hivatkozni és egy helyen lehetne karban tartani. -
30z.Samu
félisten
Nálatok is kifagy a gép Windows alatt, ha az akku 20% körül van?
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Paradox játékokat tol valaki decken? Mennyire olvasható, irányítható?
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- Latitude 5350 2-in-1 13.3" FHD IPS érintő Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- GIGABYTE AORUS GAMER LAPTOP /// i7 13700H /// 32 GB DDR5 /// RTX 4080 12 GB /// 1TB NVME
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Lenovo IdeaPad 3 15ADA6 /AMD 3020E/8/512ssd/15/HD/amd/HU
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest