- Apple MacBook
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomas01
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5896 üzenetére
Köszönöm, próbálkozom.
-
tomas01
aktív tag
válasz
gumicukor89 #5897 üzenetére
Azt hiszem, úgy van, hogy első körben engedélyezni kell az xmbc beállításoknál az élő tvt,majd sipákol ,hogy kell neki egy PVR felügyelet. Ott engedélyezed a Tvheadendet. Majd egy számitogépnél beírod a raspberry ip címét+ a port számot.
Pl. 192.168.0.10:9981
Itt bejön egy webes felület ahol elvileg a tuner fülnél látnod kell a tunert. -
UsagiYojimbo
tag
válasz
tomas01 #5895 üzenetére
Szerintem ez után kellene a station változót megtrimmelni, de nem ismerem annyira a Pythont, hogy konkrét függvényt mondhassak rá:
f=os.popen("mpc current")
station = ""
for i in f.readlines():
station += iMegj:
Használd a [ M ] taget (Monospace gomb odalent, mert a Python forrásnál az indentálásnak fontos szerepe van! -
tomas01
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5891 üzenetére
Itt merre találom ?
# Define some device constants
LCD_WIDTH = 16 # Maximum characters per line
LCD_CHR = True
LCD_CMD = FalseLCD_LINE_1 = 0x80 # LCD RAM address for the 1st line
LCD_LINE_2 = 0xC0 # LCD RAM address for the 2nd line# Timing constants
E_PULSE = 0.00005
E_DELAY = 0.00005def main():
# Main program blockGPIO.setmode(GPIO.BCM) # Use BCM GPIO numbers
GPIO.setup(LCD_E, GPIO.OUT) # E
GPIO.setup(LCD_RS, GPIO.OUT) # RS
GPIO.setup(LCD_D4, GPIO.OUT) # DB4
GPIO.setup(LCD_D5, GPIO.OUT) # DB5
GPIO.setup(LCD_D6, GPIO.OUT) # DB6
GPIO.setup(LCD_D7, GPIO.OUT) # DB7GPIO.setup(NEXT, GPIO.IN) # Next Channel button
GPIO.setup(PREV, GPIO.IN) # Previous Channel button# Initialise display
lcd_init()
# Send some test
lcd_byte(LCD_LINE_1, LCD_CMD)
lcd_string("Internet Radio",2)
lcd_byte(LCD_LINE_2, LCD_CMD)
lcd_string("+Timo+",2)time.sleep(4)
os.system("mpc play")
currstation = "NOSTATION"
StartTime = datetime.datetime.now()
Now = datetime.datetime.now()
CrawlTime = 0while 1:
if ( GPIO.input(NEXT) == True):
os.system("mpc next")
time.sleep(2)
os.system("mpc play")
if ( GPIO.input(PREV) == True):
os.system("mpc prev")
time.sleep(2)
os.system("mpc play")f=os.popen("mpc current")
station = ""
for i in f.readlines():
station += iif currstation != station:
print("Different Station")
currstation = station
StartTime = datetime.datetime.now()
maxLength = len(station)
CurrPos = 19Now = datetime.datetime.now()
PlayTime = Now-StartTime
# Send some text
#print("Current: " + station)
lcd_string(station,1)
#lcd_string("",1)if CrawlTime==17:
lcd_string(station[CurrPos:],1)
CurrPos = CurrPos + 1
CrawlTime=0
if CurrPos == maxLength:
CurrPos = 0CrawlTime = CrawlTime + 1
time.sleep(20)def lcd_init():
# Initialise display
lcd_byte(0x33,LCD_CMD)
lcd_byte(0x32,LCD_CMD)
lcd_byte(0x28,LCD_CMD)
lcd_byte(0x0C,LCD_CMD)
lcd_byte(0x06,LCD_CMD)
lcd_byte(0x01,LCD_CMD)def lcd_string(message,style):
# Send string to display
# style=1 Left justified
# style=2 Centred
# style=3 Right justifiedif style==1:
message = message.ljust(LCD_WIDTH," ")
elif style==2:
message = message.center(LCD_WIDTH," ")
elif style==3:
message = message.rjust(LCD_WIDTH," ")for i in range(LCD_WIDTH):
lcd_byte(ord(message),LCD_CHR)def lcd_byte(bits, mode):
# Send byte to data pins
# bits = data
# mode = True for character
# False for commandGPIO.output(LCD_RS, mode) # RS
# High bits
GPIO.output(LCD_D4, False)
GPIO.output(LCD_D5, False)
GPIO.output(LCD_D6, False)
GPIO.output(LCD_D7, False)
if bits&0x10==0x10:
GPIO.output(LCD_D4, True)
if bits&0x20==0x20:
GPIO.output(LCD_D5, True)
if bits&0x40==0x40:
GPIO.output(LCD_D6, True)
if bits&0x80==0x80:
GPIO.output(LCD_D7, True)# Toggle 'Enable' pin
time.sleep(E_DELAY)
GPIO.output(LCD_E, True)
time.sleep(E_PULSE)
GPIO.output(LCD_E, False)
time.sleep(E_DELAY)# Low bits
GPIO.output(LCD_D4, False)
GPIO.output(LCD_D5, False)
GPIO.output(LCD_D6, False)
GPIO.output(LCD_D7, False)
if bits&0x01==0x01:
GPIO.output(LCD_D4, True)
if bits&0x02==0x02:
GPIO.output(LCD_D5, True)
if bits&0x04==0x04:
GPIO.output(LCD_D6, True)
if bits&0x08==0x08:
GPIO.output(LCD_D7, True)# Toggle 'Enable' pin
time.sleep(E_DELAY)
GPIO.output(LCD_E, True)
time.sleep(E_PULSE)
GPIO.output(LCD_E, False)
time.sleep(E_DELAY)if __name__ == '__main__':
main() -
tomas01
aktív tag
válasz
gumicukor89 #5886 üzenetére
Szia. Úgy tudom, hogy tv tunerrel bajba van az rpi. Valami hiba van a belső usb akármibe.
Sokszor eldobja a tunert. -
Jim-Y
veterán
válasz
Proci85 #5890 üzenetére
Az ismereteimmel bajok vannak, ez az egy biztos
Ellenben sosem állítottam, hogy a rendszer lenne rossz, én csak úgy gondoltam -mint kiderült tévesen-, hogy ha Raspbian helyett valami stock debiant tennék fel, akkor gyorsulna a rendszer. De ezek szerint nem
Linuxot használok PC-n is már egy éve, Debiant ott is, bár tény, hogy csak az alapok vannak meg :/ -
Proci85
senior tag
"Illetve ha jól tudom, akkor ezen van grafikus felület is, ami nekem szintén nem kell."
A graf. felüelt indulása letíltható, mi több eltávolítható.
"a router új IP-t osztott neki, így már a port-forwarding sem működik:S"
Ez nem a rendszer hibája.
Ha tudod az eszközöd MAC címét, a routerben állíts be hozzá static-dhcp-t. Így ha feljön az a MAC, mindig ugyanazt a beállított IP-t osztja neki a router.A raspbian tökéletes rendszer az RPi-re, jobbat ne is keress. A debian alap miatt számtalan csomag elérhető a repoból, folyamatosan fejlesztik, van mögötte közösség. Akkor szivatnád magad, ha nem azt használnád
Tessék jobban megismerkedni a linux alapjaival, mert nem a rendszerrel van baj, hanem a te linux ismereteiddel -
PeterPH
senior tag
válasz
gumicukor89 #5886 üzenetére
Először is meg kellene nézni hogy a tunert felismerte-e egyátalán a rendszer.
Másodszor is a DVBViewer PC-s alkalmazás, az ehhez tartozó LiveTV addon csak a DVBViewerrel tud kommunikálni. A raspbmc-ben viszont tvheadend van tudtommal, azt kellene beállítani, és az ahhoz tartozó LiveTV addon-t telepíteni hozzá (Tvheadend HTSP Client Add-on).
link -
gumicukor89
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült szert tennem egy ilyen kis csodára, DVB-t tunerrel szeretnék rajta tévé adásokat nézni. A problémám az, hogy nem sikerült beüzemelni a tunert. A táp egy 850 mA-es telefontöltő, egy billentyűzet, USB hub, egér és a tuner van ráköve. A Pi-n raspBMC fut, illetve felmásoltam a lib/firmwire mappába a tuner firmwire-ét (dvb-usb-it9135-01.fw). (it9135fn chippel ellátott kártyáról van szó) DVBViewer Client: A kapcsolat megszakadt jelzéssel hibaüzenetet dob ki állandóan. A linux kernelszáma 3.6.11.
Valakinek van ötlete, hogy hol lehet a hiba?
-
tomas01
aktív tag
Sziasztok. Egy kicsi segítséget szeretnék kérni.
Siekrült működésre bírni a hd44780-as kijelzőmet, wifi internet rádió céljábol.
De minden egyes rádió címe után kiír egy furcsa ikont.
A képen jól látszik az FM-után lévő furcsa ,,betű".
Ezt eltudom tüntetni valahogy?http://kepfeltoltes.hu/view/130923/20130923_130839_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-
tomas01
aktív tag
válasz
wassermann #5876 üzenetére
Köszi, de nekem az mpc-mpd-ben kellene.
-
tamas1985
tag
Sajnos időhiány miatt eladóvá vált egy Pi
, ha érdekel valakit itt megtalálja
-
Jim-Y
veterán
válasz
UsagiYojimbo #5879 üzenetére
Ohh, értem, hát eddig is volt rajta egy 4gb-os pendrive, akkor úgy csinálom, hogy arra menjen az svn repo. Csak életet kéne lehellni belé most ^^
-
UsagiYojimbo
tag
A Raspbian az egy Debian, Pi-re kiélezve. A "normál" Debian ARM nem lesz olyan jó, mint a Raspbian...
Az hogy mit telepítesz fel belőle/alá, az rajtad áll, kihagyhatod az X-t is...Ha nem fix IP címre volt állítva, akkor már a reboot után is másik címet kaphatott. Ez nem az OS gibája...
A hálózatot beállíthatod fix IP-címre többféle módon is: Én azt javaslom, a routerben adj meg neki fix címet!Subversion szervernek nem ajánlom, max. valami külső meghajtóval, mert a sor írás nem tesz jót az SD kártyának...
-
Jim-Y
veterán
válasz
UsagiYojimbo #5875 üzenetére
Szia
Most is Raspbian van rajta, de nekem ez túl bő, egy csomó olyan plusz dolog van rajta, amit a PI-sek tettek rá. Illetve ha jól tudom, akkor ezen van grafikus felület is, ami nekem szintén nem kell.
Valami alap rendszer kéne, mivel jelenleg csak egy svn szervernek használnám, de jó lenne, ha ssh-n keresztül nem kéne egy percet várni egy comm<TAB> lenyomása után :SAz történt tegnap, hogy újraindítottam távolról a pi-t, és utána már nem tudtam ssh-n elérni. Ezért kihúztam a pi-t a konnektorból, hátha a reboot nem jött össze neki, gondolom ezt kár volt, mert így a router új IP-t osztott neki, így már a port-forwarding sem működik:S
És akkor itt jutottam el odái, hogy ha már ennyi gond van vele, hogy úgy is cipelhetem oda a monitort meg a billentyűzetet, akkor feltennék valamit a raspbian helyére, én egy debian 6 vagy 7-re gondoltam, de a véleményetekre is kíváncsi lennék. üdv
-
wassermann
Topikgazda
válasz
tomas01 #5874 üzenetére
Nekem az USB-s billentyűm multimédiás (Logitech K520) és vannak ilyen gombok a felső szélén. Ezeket magától érti és kezeli. Egyébként a kurzor nyilak is működnek, Ha jól emlékszem a le-fel gomb 10percet ugrik egy filmben előre hátra, a jobbra-balra fél percet.
-
tomas01
aktív tag
Vagy esetleg olyan szkript ami az usb billentyűzeten ha megnyomom a bal-jobb oldali nyilat akkor az mpc-ben a zenét előre-hátra viszi.?
Bocsi, szerkeszteni már nem tudtam.
-
tomas01
aktív tag
Sziasztok. Az mpc mpd tudom /lehetséges vezérelni Infra távirányítóval?
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok, szeretnék a pi-re feltenni egy alap debian-t szervernek. Erre a célra milyen debiant javasoltok? üdv
Illetve dd-vel hogy tudom kiírni az image-et az sd kártyára? Gondolom előtte a már nem üres, most raspbian van rajta, sd kártyát formázni kéne ext-re ugye?
-
Hyperion
senior tag
válasz
wassermann #5867 üzenetére
gpio-n van betápolva. Kezd alakulni a dolog.
Hangkártyának vége... Már egy ideje kezdet vacakolni, számváltáskor pattant, néha lejátszás közben is.
Ez most betett neki...USB Hub úgy néz ki oK.
Cseréltem kártyát. illetve hangkártyát. USB HDD-n kereesztül lejátszva kB 20 perc után sincs gond
Lehet ennyivel megúsztam?!Köszönöm az ötleteket!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Áramszünet után a Raspim pingje, 5-7 perccel az indítás után 1000-15000 ms-ig kúszik fel, úgy hogy a processzorterhelés 5-6%.
Félek, hogy az USB/NET feldolgozó chip sérült meg, ezért akad az USB-s lejátszásnál, és ezért nő meg a válaszidő.AZ összes logot elemzem az indítás után, de semmit nem látok. Van esetleg lehetőség debug logra váltani, a mostani helyet? Jó lenne kitalálni, pontosan hol a gond. Bár félek, hogy menthetetlen :/
KÖsszönm!
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Ezen leírás szerint próbálom (még mindig megcsinálni az óra kijelzést, bár nekem i2c modullal van csatlakoztatva a kijelző.
A gond az,hogy a végén ezt a hibát kapom:pi@raspbmc:/home/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code/Adafruit_CharLCD$ sudo ./Adaf ruit_CharLCD_IPclock_example.py
/home/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code/Adafruit_CharLCD/Adafruit_CharLCD.py:68: RuntimeWarning: This channel is already in use, continuing anyway. Use GPIO.se twarnings(False) to disable warnings.
self.GPIO.setup(self.pin_e, GPIO.OUT)
/home/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code/Adafruit_CharLCD/Adafruit_CharLCD.py:69: RuntimeWarning: This channel is already in use, continuing anyway. Use GPIO.se twarnings(False) to disable warnings.
self.GPIO.setup(self.pin_rs, GPIO.OUT)
/home/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code/Adafruit_CharLCD/Adafruit_CharLCD.py:72: RuntimeWarning: This channel is already in use, continuing anyway. Use GPIO.se twarnings(False) to disable warnings.
self.GPIO.setup(pin, GPIO.OUT)Mi lehet a megoldás?
-
tomas01
aktív tag
Mivel szerkeszteni nem tudom...
Sikerült az etc/rc.local-ba írnom, csak a teljes elérési út kelett neki.Már csak a gombok bekötését nem találom.
-
sanchomuzax
aktív tag
Gyorstelepítő különböző OS-ekhez RPi-re:
NOOBS v1.3 beta http://www.raspberrypi.org/archives/4863
-
tomas01
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5856 üzenetére
Nagyon nagyon köszönöm.
Már csak a gombokat kell bekötni...
Még annyi, hogy van ez a szkript vagy hogy is hivjam.
sudo python radio.py
Hogy tudom elérni, hogy minden egyes indításnál automatikusan elinduljon? -
sanchomuzax
aktív tag
Ezt a frissítést szeretném lefuttatni vasárnap és szerdán AM 01:20-kor:
sudo apt-get -y upgrade && sudo apt-get update && sudo service rpimonitor update
Akkor jó lesz ez a cron beállítás?
20 1 * * 0,3 sudo apt-get -y upgrade && sudo apt-get update && sudo service rpimonitor update
(Debian)
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
tomas01 #5855 üzenetére
A 104-107. sorok olvassák be az mpc current parancs kimenetét, soronként, és teszik be egy változóba. Ha ezt soronként lekezeled, akkor úgy írhatod ki, ahogy akarod...
Egy példa a kimenet 1. és a 3.(?) sorának felhasználására:
f=os.popen("mpc current")
station = f.readlines():
# Send some text
lcd_string(station[0],1)
lcd_string(station[2],1)(A 3-4. sorok kiírását az LCD-re elhagyhatod, úgyse változik/látszik...)
A másik kérdésedet illeti, az nem HD44780 betegség, hanem LCD betegség...
Szerk:
Azért 1. és 3. sor, mert feltételeztem, hogy az alábbi idézet az mpc kimenetét mutatja:rádió név :Ill Street Lounge:
Műfaj?: Classic bachelor pad, playful exotica and vintage music of tomorrow. [SomaFM]:
Zene:Jean Jacques Perrey - Island In Space -
tomas01
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5854 üzenetére
Oh nagyon szépen köszönöm.
Siekrült átírnom, hogy a 2. sorba a lejátszott dal címet is írja.
AZ a baj, hogy ilyen hosszú a rádió címe.rádió név :Ill Street Lounge:
Műfaj?lassic bachelor pad, playful exotica and vintage music of tomorrow. [SomaFM]:
Zene:Jean Jacques Perrey - Island In SpaceMeg lehetne oldani,hogy ezt a Classic bachelor pad, playful.... ne írja ki, hogy a zene címét a 2. sorba?
Illetve még egy apró bajom van.
Nagyon gyorsan futott a a hosszú kiírás a 2. soron, így átírtam, hogy lassabban fusson a szöveg. Viszont ha gyors ha lassú amikor karaktert vált olyan fura, mintha egy pillanatra beégne a betű és átvált.
Ez tipikus hd44780,,betegség" vagy valamit még átkell írni? -
tomas01
aktív tag
Sziasztok. Tud nekem valaki segíteni egy kicsit?
Megcsináltam ez alapján az internet rádiót. Remekül szól, csak az a baj, hogy a leírásban 20X4 kijlező van, nekem pedig 16X2.Tud valaki ebben segíteni,hogyan tudnám használni hozzá a kijlezőmet?
https://www.youtube.com/watch?v=KM4n2OtwGl0
Új hozzászólás Aktív témák
- Befellegzett a Call of Duty Warzone Mobile-nak
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Apple MacBook
- Elfelejtettem a film címét
- Linux kezdőknek
- Építő/felújító topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Óra topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 garancia 109990
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest