- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi belépő szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yoshida
aktív tag
Transmission: nekem is ez a jogosultság hiba volt, de sajna nem írtam fel melyik usert hova kell hozzáadni, talán a transmission által kreált group-ba a pi usert? vagy ilyesmi. Tényleg csak ennyi hiányozhatott pedig.
Más: kezd kihozni a sodromból a pi, tapasztaltatok már ilyet?
2017 áprilisban vettem a pi3 model B-t, 16 gigás microsd-vel ment 2017 őszig, aztán rákötöttem egy 2.5"-os USB winyót, és a /boot-on kívül átmásoltam mindent oda, és át lett írva a config, hogy onnan töltse a többi adatot (sd káryta kímélés ugye, és gyorsabb is így). Így ment is szépen egészen idén nyár végéig, amikor egy vihar miatt még idejében lelőttem a pi-t (vnc-vel belépek a gui-ra, és shutdown-t nyomok). Na többet nem bootolt be (pedig előtte havi 2-3 alkalommal ezt megcsináltam, főleg viharok idején). Konkrétan az sd kártyáról elindult a /boot rész, de amint ugye más is kellett volna ami az usb winyón volt, kernel panic lett. Asztali gépbe dugva ismeretlen partició lett az ext4 helyett az usb winyón, tehát ez a gond, legalább rájöttem.
Mivel még mindig csak teszt üzem az egész, ezért fogtam magam, és az sd- kártyán visszaállítottam, hogy mindent az sd kártyáról töltsön, hisz ott van még a kb 1 éves config rajta (nem töröltem az sd-ről). Ezzel szépen működött is pár hétig, újra beconfigoltam ami kellett (influxdb, grafana, broadlink python vezérlő domoticzhoz), majd amikor újra fel akartam rakni a google assistantot, ami azzal kezdi, hogy apt-get update, majd upgrade ugye, hát jól el is szállt az egész a reboot után, processek nem futottak, asztalról eltűntek az ikonok, start menü se volt már, stb. (minden sd-n ezen állapotban)
Ennek mondjuk nincs köze a problémámhoz, de bosszantó volt, később "éles" használatban ha egy ilyet megcsinál, mérges leszek.
Ezek után, gondoltam akkor induljunk tiszta lappal, és egy legújabb kiadású stretch-et letöltöttem, majd felraktam egy eddig ezen a gépen sose használt 2.5-ös usb winyóra Etcher-el. Erről y usb kábellel be is bootolt szépen, így elkezdtem újra belakni a rendszert, szerencsére a domoticz-hoz volt lementett db-m, ezt szépen mindig vissza tudtam restore-olni, majd harmadszorra újra nekiálltam dockerbe influxdb-t, meg grafanát, meg külön broadlink plugint installálgatni. Ez is szépen futott egészen a következő viharig
Nyomtam megint shutdownt, és következő boot-kor ismét kernel panic, nem talál semmit. ugye van egy fat-os boot partició, az elvileg megvan, viszont az ext4-es megint megsérült. Még nem volt időm próbálkozni, hogy mit lehet visszanyerni, mert nincs rajta fontos adat, de valami itt nem kerek.
Szóval ez lehet bármilyen hardware hiba? Többet kéne várni a shutdown után? Ennél az utolsó shutdown-nál direkt néztem hdmi-n, hogy mi történik, szépen leállt, és nem adott már képet, vártam még 15 másodpercet, és kihúztam a 220-ból a tápját.
Még tavaly vagy kétszer volt áramszünet is, és azokat túlélte, de most egy sima shutdown is tönkrevágja az ext4-et...Sajnos így egyre kevésbé bízom a pi-ben, hogy lesz ebből nekem stabil házvezérlőm...
A legfurább az, hogy amíg fut a rendszer, semmi jele semmi hibának. Így backupolni se biztos hogy van értelme, mert mi van ha már futás közben él a hiba, akkor a lementett visszaállított is rossz lesz...
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Asztali PC , i5 10500 , RTX 3070 , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RX 6700XT 12GB +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC! i7-10700K / RTX 3060 Ti / Z490 / 32GB 3200MHz / 500GB NVMe / 750w! BeszámítOK
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest