- Bluetooth hangszórók
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házimozi belépő szinten
- Derekas áremelést jelentett be az ASUS
- Beszállna az árnövelő versenybe az AMD
- KINEK KELL EZ? 🤨 — MacBook Ultra leak
- Raspberry Pi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devid_81
félisten
Martial artist and actor Chuck Norris dies aged 86
Pedig azt hallottam maga a kaszas halt meg amikor 1x ment Chuck Norrisert, nesze neked.
R.I.P. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
az lehet, három 5090 matrix?
egyébként workstation kártyák közül lenne, amiből elég lenne nem egész másfél is
-
-=RelakS=-
veterán
Töki videókártyákat lopott, a szajré értéke úgy 14ezer dollár.
Mindezt 3, azaz három darab videókártyával hozta össze. -
cyberkind
félisten
válasz
Devid_81
üzenetére
A Dzseffri bá' levelek után, nincs itt semmin se meglepődni való, ez a cél. Ha nem láttad volna azt a filmet, hogy Idiocracy (Hülyék paradicsoma), akkor javaslom, hogy nézd meg, majd gondolkozz, és nézz körbe, hogy már most mi megy, és a Dzseffri levelek másik részét, ami valszeg az izgibb, szaftosabb, megbotránkoztató nem is láttuk.

-
Devid_81
félisten
válasz
cyberkind
üzenetére
Mas nem is kell nekunk csak a fosh Éjàly
Imadom amikor a krumplisuto is probal helyettem penzugyi problemakban donteni, vagy amikor az autod letilt es leall a csa'ba mert Zinternet nelkul nem eri el a szervert, hogy jot beszelgessenek egymassal mikozben Te autoznal.
-
Raymond
titán
Microsoft gaming chief Phil Spencer steps down after 38 years with company
Microsoft CoreAI exec Asha Sharma will take over in surprise executive shake-up.
Sharma, who joined Microsoft just two years ago after stints at Meta and Instacart, promised in an introductory message to preside over “the return of Xbox,” and a “recommit[ment] to our core fans and players.” That commitment would “start with console which has shaped who we are,” but expand “across PC, mobile, and cloud,” Sharma wrote.
Mar latom hogy jon a havi 50EUR-os Gamepass Premium es a 40EUR-is Gamepass Standard ahol csak streaming lesz es max 1080p-ben jatszhatsz heti 5 orat vagy valami hasonlo
-
Raymond
titán
-
PitLee
őstag
válasz
Devid_81
üzenetére
Most van pénz lóvéra.
"Sony TV: Ennyi, vége.
A Sony abbahagyja a tévé gyártást.
A TCL átveszi a Sony tv üzletágát.
Gyász."
https://youtu.be/06KaknAuBnw -
Devid_81
félisten
PlayStation handheld reportedly with 24GB memory, PS6 console with 30GB
Mondjuk azt nem tudom ilyen ram/vram arak mellett ez hogy, fog anyagilag kinezni, de az biztos, hogy ha ez valos akkor Nvidia/AMD a 8GB- os vackait elashatja a kertben maganak

-
Raymond
titán
Nem az AI fog eltunni hanem az fog osszedolni ami per pillanat ott folyik. Az OpenAi lesz az elso ami megy a levesbe, marmint valoszinuleg valaki megveszi az egeszet ahogy van a bedoles uatn (MS?). Az osszes valuation es tervek a semmin alapulnak. Az egesz azon all hogy van par tiz milliard amit ossze-vissza adogatnak egymas kozott papiron es konyvelgetik el tobbszor ugyanazt a penzt. Ez mara annyira tartthatatlan hogy meg a takaritonok is errol beszlenek mar az US mindket partjan. Az 100 milliard NV to OAi eleve vissza lett tancolva mar a heten, de a problema inkabb ott van hogy az Oracle aki elmeletileg epiti az adatkozpontokat az nem igazan epiti mert nincs penz. Vagyis az aki epitene neki nem epiti mert nincs penz. Es nem is igazan lesz mert mar nincs honnan, esetleg a Softbank idiota vezetoje talan beletolna valamit de azoknak meg nincs annyi amennyi kene, az arabok pedig azert nem teljesen hulyek igy ok is viszakoznak. Az NV-nek az az Amazon-nak van penze, de azert azok se dobalozhatnak par tiz millairdal mert eleve problemas es azon kivul pedig "bad optics" ha mar tenyleg csak az NV tolja bele az egeszbe a penzt. Az utobbi even amikor tenyleg ment a gype egy vaganyi adatkozpont lett bejelentve, abbol 20+ mar eleve ell lett kaszalva, amit el is kezdtek epiteni az pedig otode/negyede a tervezett kapacitasnak. Arrol nem is beszelve hogy aram sincs etetni ezeket.
Szoval az egesz ugy ahogy van nem fog egy ev mulva igy kinezni. Az OpenAI eleve nagy valtozasok ele nez, azert kivancsi vagyok meg az oszi vagy ev vegi IPO-ig mit probalnak ugykodni mert mar eleg soka vergodes toluk most is. Nem csoda mert ugyan a ChatGPT mint markanev meg mindig ott van, de gyakorlatilag penzt nem keresnek vele rendese. A konzumert piacot ellopja toluk Google, a fejlesztok az Anthropic-hoz tartoznak mar es ami van hasznalva is ceges kornyezetben ChatGPT az szinte mind vagy eleve MS (direkt vagy Github) Copilot-on keresztul vagy mas corporate subscription ahol ok csak a toredeket kapjak annak amit az MS beszed ezert licenszdijban.
Lehetne meg errol sokaig irkodni, de a lenyeg hogy mar most (es meg csak februar van) tele minden mellpuffogtatassal mert mar nehez kimagyarazni a dolgokat. Ha pedig senki nem ad semmire penzt akkor vegleg kakukk. Perszehogy mindenki probal menteni amit lehet, de az egesz badabol az OpenAi az aki alatt legjobban rezeg a lec.
-
VTom
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Igazából már most jobb, mint a 1080Ti volt, mert annál az életciklusa 4. évében már volt 2080/2080Ti és 3070/3080/3090 is amik gyorsabbak voltak nála, de a 4090-nél egyelőre csak az 5090 a gyorsabb kártya.
És a 4xxx és 5xxx generáció köüzött nincs is akkora tudásbeli különbség, mint a 1xxx és 2xxx között volt pl. a hardware-es RT gyorsítás. -
VTom
veterán
válasz
Raymond
üzenetére
Az "AI kártyavár" nem fog összedőlni, ennek a fejlődését nem lehet - és nem is kell - megállítani.
Biztosan lesznek cégek, akik kihullanak, de a piacnak van igénye az AI-ra, és rendezni is fogja ezeket a viszonyokat. Akkor talán leáll ez az ész nélküli sszerverfarm építés is, talán normalizálódnak az árak is, és az emberek megtanulnak együtt élni ezekkel a megoldásokkal.Arra nagyon nagy az esély jelenleg, hogy nekem is a mostani legyen a legtovább megtartott kártyám mind közül. Illetve már most is az, mert lassan 3 éve megvan
És valahol ez is lenne a normális szerintem. Az emberek is kevésbé szívják a fogukat, ha tudják, hogy az arany áron vett videokártyájuk nem csak 2 évet él majd, hanem 4-5-6-ot is simán.Cyberkind: pontosan, és valahol ez lesz a jövő, hogy együtt fejlesztik a játékokat és a GPU drivereket, software-eket. Pár éve a ray tracing letérdeltetett minden GPU-t, erre megjelentek a felskálázásos módszerek, ami rengeteget spórolt az erőforrásokon. Aztán az idő múlásával az nvidia és az AMD is ebbe az irányba kezdte fejleszteni a videokáryták hardware-eit is, de még a konzolokat is (PS5 Pro). Már nagyon nem csak a raszterképességeken múlik a teljesítmény, hanem kell mellé ML és hardware-es RT támogatás is És ki tudja mit hoz még a jövő.
-
Devid_81
félisten
-
Raymond
titán
Mivel ugy nez ki egyik banda se hoz uj termeket egy jodarabig, ezert a 2023 aprilisaban vett 4090-el jo selyel 5 evig lesz a masodik leggyorsabb konzumer kartyam a piacon.
Ezen csak az valtoztatna ha a kartya hal meg vagy az AI kartyavar dol ossze. Egyik se eselytelen, de az utobbinak azert nagyobbak az eselyei mert ha mar az abszolut mainstream finance mediaban is azt peddzik hogy "wtf is this accounting!?" ahogy egy markeknyi ceg egymas kozt adogatja a penzt ugy hogy mindegyik bekonyveli "revenue"-nak akkor ott mar talan nincs messze a veg

-
VTom
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Változik ez a dolog.
El kell felejteni a +20-30% raszterteljesítmény előrelépést generációról generációra, annak már vége.
Moore törvénye is érvényét veszíti már, és a csíkszélességet sem tudják már hova csökkenteni.Ehelyett a software-es megoldások fognak előtérbe kerülni, főleg AI alapú megoldások, ahogy az már látható a 4xxx-5xxx szériánál, vagy az AMD FSR-nél, de akár a konzoloknál is a PSSR - PSSR 2.0 megjelenésével.
Én úgy gondolom, hogy kitolódik egy-egy VGA generáció életciklusa, ezért is tolták fel az árakat az egekbe, viszont az architektúra is sokkal bonyolultabb, mint 8-10 éve. A 4 év szerintem simán elképzelhető, viszont az életciklus alatt többször jöhet software-es upgrade, ami teljesítménynövekedést hozhat, mint most a 4xxx széria esetében. -
Devid_81
félisten
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Vegyel sok sok WC papirt, a tobbi nem szamit
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Azt én is néztem, hogy Nvidia és OpenAI között van valami probléma. Mégsem lesz olyan jó az az üzlet? Kicsit olyan a cikked alapján, mintha mondtak volna egy nagy számot, hogy a zöld vonal menjen felfelé (részvény árak), aztán mikor már költeni is kellene, akkor inkább mégsem.
Kriptóval is van valami, Bitcoin fél órája sincs, hogy visszapattant 64600 dollár körülről, ami a 126000 dolláros max ártól már jó messze van.
Szóval ami a feltankolást illeti, lehet, hogy konzervből érdemesebb, azon tovább el lehet éldegélni, mint kukun.
Csak várják meg a világgazdaság tönkrevágásával, hogy kész legyek a lakással
-
Devid_81
félisten
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Az a legjobb, hogy a 4xxx szeria es az 5xxx szeria kozott elfelejtettek elorelepest csinalni... pont a legjobb helyen ragadtunk le egy par evre

AMD meg jo dontest hozott, hogy elkaszalta a 9070XT-nel erosebb VGA-t...ugysincs Nvidianak sem erosebb attol mar csak papiron
AI kamu penzek korbe tologatasaval is lett valami, OpenAI deal Nvidiaval is kezd erdekesse valni.

Az idei ev erdekes lesz, lehet majd kell venni egy nagy adag 🍿 🍿 -t ha elpukkan a nagy AI orulet -
Devid_81
félisten
NVIDIA GeForce RTX 50 SUPER pushed back, RTX 60 mass production could move to 2028
Ugy latszik egy ideig nem kell meg upgradelni
-
-=RelakS=-
veterán
Érdemes 4K-ban nézni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Devid_81
üzenetére
gyari vizeseknel a problema, hogy:
1. viz kell melle
2. tapasztalat kell a vizet epiteni es karbantartani. Foleg, ha ~zero downtime kell, nalam pl 4+ evet ment a CPU kor nulla karbantartassal (mikozben CPUt is csereltem).munkagepbe nem feltetlenul akarsz, hacsak nem tudod magadnak gyorsan rendbepakolni.
meg eleve itt jellemzoen visszafogott fogyasztasu kartyakrol beszelunk.
Raymond: ja EPYC erre se nagyon. regi TR4 meg csakcsak, de az 1st get 1950X tippre eleg haklis a memoriara az 1800X alapjan. X299 talan megoldas.
x299 talan oke. kinaiak egy resze mindenfele random vezerlohidat hasznal, meg ami nagyobb baj, hogy nincs eleg memslot ahogy neztem.
-
Raymond
titán
válasz
proci985
üzenetére
Veletlen lett 3 de maradt es most nezem mit higyan lehetne. Ha sikerul a RAM akkor valamit nezek. Vagy kinai lapos ha nincs mas, de inkabb Dell/HP workstation amibe legalabb 8 stick belemegy. Ahogy neztem Epyc olcson nincs meg a regiekbol se. A gamer gepben meg berakhatnam a 4090 melle hogy legyen 40GB VRAM, de inkabb a kulon gepet preferalnam.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Raymond
üzenetére
ket gep kozott fogod elosztani a szamitast vagy megy ugyanabba?
ja, utobbi ismeros, anno volt multiGPUm legen is egy ideig

neztem, hogy pl X299 lap pl van itt svedeknel amibe egyszeruen mehetne 192GB ram (annyi van itthon DDR4), kerdes ugye, hogy bebootol-e. anno X79 8 high density memoriaval elegge haklis volt.
CPUra persze gyenge lenne, de savszel nem rossz.
-
Raymond
titán
válasz
proci985
üzenetére
Ne tudd meg, a regi mATX Z170 gepben van ketto mint a sonkas szendvics. Ugy kellett osszelegoznom hogy a 3-bol melyik kettot lehet belepreselni milyen kombinacioban (alul/felul) mert mind papiron 2-slot, de minden mm szamitott igy nem volt mindegy melyiken milyen a backplate pl. A harmadik majd a 4090 melle megy ha lesz tapcsere. A terv egy uj build ha sikerul a DDR4-2666 Registered RAM-ot megszereznem, de egyelore nincs meg.
-
Devid_81
félisten
válasz
Raymond
üzenetére
Sajnos itt mar csak eves £1600 amit adomentesen lehet "trukkozni" eladasokbol, utana 20% adoert alnak sorba a haz elott...
Azt meg lassan el is lottem mar erre az adoevre, (eBay szepen szamolja es szol is ja atleptem volna)
Ha ez nincs akkor vettem volna Szeptemberben egy par DDR5 ramot...
Marketplacen nem merek ilyet arulni mert a hamis penztol a mindenig is minden van ott, tiszta Chicago/Brooklyn
-
Devid_81
félisten
válasz
Raymond
üzenetére
Koszonom az infokat, valoszinuleg en is beruhazok majd egyre, de sztem csak nyaron majd, vagy oszre.
Ha igy haladunk elore a a hw-ekkel ahogy most kinez a helyzet az 1080p/1200p az orok es legjobb baratomma vallik, ahhoz eleg lesz a gep egy ideig, tovabb lepes mission impossible, szoval az a szemuveg pont jo lesz majd
-
CJ4567
nagyúr
Én csapongok a régi és az új között, egyik pillanatban lehet, hogy egy 2003-2006 körüli játékkal játszom, és kb. be se kapcsol a gép, a másik pillanatban pedig valami modern AAA játékkal játszom.
Egy jó ideig megvagyok a géppel, abban kell reménykednem, hogy semmi se megy benne tönkre
Jó dolog a PS5 / Pro, elismerem, csak nem mindenkinek. De az a baj, hogy a GTA 6 arra fog megjelenni először, egy játék miatt pedig nem akarok konzolt venni, kicsit nagy kiadás lenne.
-
Raymond
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
Ugy nez ki megtartom. Szepen hatradolve jo nezni a FireTV Stick-en a filmeket es sorozatokat

Kellett hozza egy HDMI -> USB-C adapter (23eur) es egy female/female HDMI csati is mert az adapter es a FireTV vege is male. Mindkettonek kell aram, de van egy 10000-es powerbank-om amin van ket kimenet majd megprobalom azzal is es igy tobb a mozgasszabadsag.
Szerk: meg van egy FireTV Stick 4K Max is amit eddig nem uzmeltettem be de most majd kiprobalom mert azon ha jol tudom mar megy az XBox app

-
VTom
veterán
válasz
CJ4567
üzenetére
Persze van, aki régebbi játékokkal játsik, de neki nem is muszáj hardware-t frissíteni.
A konzol azoknak jó, akik a legújabb játékokkal játszanak, de nem akarnak százezreket költeni a PC fejlesztésre.
Mindezt úgy mondom, hogy mindkettő van itthon, de konzolon többet játszom, jobban szeretem.Persze ez mindig szubjektív, de szerintem nem rossz alternatíva a PS5 Pro és egy oled TV a PC-vel szemben.
-
CJ4567
nagyúr
Sok mindenkinek jó a PS5 (Pro), viszont nem mindenkinek. Alapból az évek során felépített Steam könyvtáram hiányozna, visszafelé kompatibilitás messze nem olyan jó, épp modolt NFS Most Wanted 2005-öt játszom, ezt nem tudnám egy PS5-ön. Tudom, ez nem mindenkit zavar, elég niche, de jópár kedvencem már 20+ éves lesz lassan, egy KotOR2-t se tudnék modolva játszani
Vagy az, hogy sok játék nem kezeli még mindig a billentyűzet + egeret, próbáltam a Baldur's Gate 3-at kontrollerrel, 5 percig bírtam 
Meg az összes ismerősöm PC-n tolja.
Akiknek nincs igénye a jópár gennel ezelőtti játékokra, nincs felépítve az évek során egy könyvtára, vagy ilyen dolgokkal nem fogalkozik, és csak szeretne játszani, annak tényleg jobb megoldás most egy PS5 Pro.#120798 cyberkind Számomra a 30FPS már játszhatatlan, inkább legyen a grafika rosszabb, de a 60FPS legyen meg
Sokkal hamarabb idegesít az instabil FPS. -
Devid_81
félisten
válasz
cyberkind
üzenetére
Az en PS5-om azota mar gazdat cserelt.
Valtani akartam Prora, de PC lett belole amit azota parszor mar persze szerelni "kellett" mert konyorgott masik CPU-ert...vagy masik VGA...mert nagyon fontos volt, hogy 120 fps helyett 134 legyen nah
Most en ezzel elvagyok, de a jovo nemzedeke helyeben nem lennek akik mostanaban akartak majd PC-t epiteni
-
cyberkind
félisten
válasz
Devid_81
üzenetére
Én azt tudom neked mondani (nyilván, ez egyénnfüggő is), hogy a 30fps quality-ben a Pro-n nagyon játszható, mindez monitoron, és brutál jól néznek ki a játékok. Az meg, hogy nincs hassle, mint PC-n, én nagyon élem, de pl a Forza Horizon 5-ben a lag és pc port sajátosságainak hála vért izzadva se tudtam megcsinálni jó pár dolgot aranyra, itt ilyen nincs.
Nálam ebben a szériában abszolút elérte a Sony, hogy csak a Pro-t ajánljam bárkinek, telljesen más világ, főleg a PSSR-rel, amiből mindjárt jön az újabb verzió.
-
VTom
veterán
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Az első bányászőrület után visszaállt? Lejjebb ment arra a szintre, amit még kifizettek az emberek, de a korábbi szintre nem, és nem is fog.
Az AI után majd lesz más, ami felhajtja az árakat.
-
VoltanIgor
aktív tag
MIért ne lenne? Ha lecseng az AI őrület, és visszaáll a normál kereslet, akkor normalizálódik a helyzet, ha nem is teljesen.
Nem a "ha" a kérdés, hanem a "mikor" Persze benne van, hogy eltart egy darabig sajnos, de az olyan apokaliptikus konteós véleményeket nem veszem komolyan, hogy most már soha többé nem engedhetünk meg magunknak új PC-t és a betört katódcsöves tv-k romjában rakott tüzet nézzük majd szórakozásként, mint a Terminatorban, azét hagyjuk már.
-
VTom
veterán
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Hiába cseng le, mert lesz majd helyette más.
-
VTom
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Szeirntem egy közepes gamer PC árából egy PS5 Pro + OLED TV tökéletes alternatíva minden PC-snek.
PC-n most ott tartunk, hogy egy középkategóriás PC minimum 1M Ft (pl. 7700x + 5070 + 32GB ram, 1TB SSD, 850W táp, meg a cullangok)
PS5 Pro 300K + OLED55C5 400K, ez 700 ezer Ft, kis túlzással a fele.A TV-n nem számít, hogy hány pixelen renderel, minden játékban van 60FPS mode, Pro-n ráadásul vagy magasabb felbontáson, vagy részletesebb grafikával.
És ha hozzáveszem, hogy a RAM áraknak ez még nema teteje, ill. emelkednek az SSD, a CPU és a videokártya árak is... Sajnos a 10 évvel ezelőtti kánaánnak úgy tűnik, hogy jó darabig vége van. Akkor még 200 ezerért vettem vadiúj 980Ti-t 3 év garival. Most az 5090 másfél, 2 millió Ft.
-
Devid_81
félisten
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Meglevo tulajkent jon a para, mivan ha besz@rik vmi...
Ujkent meg...Most mar csak azt kellene megelni hogy az AI lufi pukkan...pont nem erdekel, hogy milyen valsagot okozna...eddig is valsag volt
-
VoltanIgor
aktív tag
válasz
Devid_81
üzenetére
Vannak ilyen időszakok, két kereslet-kínálat hiszti között, tartósan nem találod meg MSRP-n már régen.
Nyilván ez is lecseng majd, csak attól még bosszantó. Én is tavaly májusban vettem kártyát, és idénre nem terveztem nagyob hardver beruházást, de attól még rém bosszantó az egész szitu.
-
Devid_81
félisten
válasz
VoltanIgor
üzenetére
2025 nyartol Novemberig azert lehetett venni VGA-t ertelmes aron szvsz
-
Devid_81
félisten
A Pro az jo alternativa lehet annak aki epp most pattanna be a jatekok vilagaba.
Jo leszamitva a jatekok arat, bar en anno probaltam vasarolt accountos jatekot, nem volt bajom, de javasolni azert nem mernem ezt senkinek.PS6-ot eltoltak, meg tultoltak a Belaim szoval ennyi, minden marad a regi
Ujabb 10 ev nem-fejlodik-a-grafika jon az eletunkbe, de ekozben az Nvidia mar dolgozik a 20x frame generatoron, hogy barmi ami sz@rul megy most, az tovabbra is sz@r legyen, de gyorsabbnak nezzek ki aze'
-
Devid_81
félisten
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Valoszinuleg az a "jovo"
De pontosan milyen eszkozon keresztul fogjuk elerni a szolgaktatasokat ha nullara csokkentik (ellehetlenitik) az uj PC epitest, mert se ram, se sdd/hdd se VGA megfizetheto aron.
Vagy majd arra tamaszkodnak, hogy mar van eleg PC a vilagon, nem kell tobb?
-
-=RelakS=-
veterán
-
Devid_81
félisten
Asszem nem art szenteltvizet venni es megaldani a gepeket hasznalat elott, hogy meg sokaig birjak.
Plusz vizhutest a 12V16pin kabeleknek.Es akkor a banyasz laz meg a covid idoszak volt sz@r, most mi jon?
Es mindezt azert mert most az emberisegnek marhara kell a mesterseges intelligencia, de kell az nekunk? -
-=RelakS=-
veterán
Ránézésre ennek a kis légfúvónak a csatlakozója többet bír, mint a 12VHPWR csatlakozók.
-
Raymond
titán
válasz
TTomax
üzenetére
Kiprobaltam igy napkozben is es ha leveszed a kijelzo vilagossagat es a szemuveglencse atlatszora van allitva akkor siman latod mi van mogotte. De szerintem navigalasra igy se jo, engem legalabbis zavarna hogy valami kitolti a latoteret. Ugy lenne csak ertelme ahogy irtam hogy ha az app-ba le tudod kicsiniteni a navi terkepet es felrerakni hogy ne a latokor kozepen legyen.
Kiprobaltam most mar nem csak a sima screen mirroring funkciot (csak bedugva az USB portba) hanem telepitettem az app-ot MacOS-en es azert igy eleg jo hogy tudsz csinalni +3 masik virtualis kijelzot. Es raadasul a rendes testtartast is promotalja, mert ugy erdeme ulni hogy a lapos kijezojet latod alulrol a szemuveg alatt a virtualis kepernyo pedig folotte van. Ha harom van akkor van a kozepso a rendes kijelzo folott es mellette meg van ket szelso is, igy osszesen lehet 4 kijelzo egy MBA-nal
A 3DoF igy bekapcsolodik mert ersze a latomezo csak akkora, hogy a kozepso latszik csak plusz a ket szelsobol a szelek, ha a szelsoket latni akarod akkor forditani kell a fejed, de jobb mint a semmi. Utazashoz szerintem kimondottan jo mert a lapos kijelzojet ki is tudja kapcsolni, ugyhogy repulon/vonaton csak te latod a kepet. Drift azert van igy idonkent kell egy screen reset hogy megint rendesen kozeppett legyen a kozepso. Ezen azert meg csiszolhatnanak a szoftverben. Az Ultra-nal van 6DoF mert ott van a szeleken kett feketefeher kamera ami csak a pozicionalashoz van hasznalva, ezen csak az egy szines van kozeppen. -
Raymond
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
Szemuvegeseknek is jo ahogy nezem mert hasznalhatod szemuveg nelkul. Ha tavollato vagy akkor eleve nem kell semmit csinalni, ha rovidlato vagy akkor egy tekerovel allithato kulon-kulon mindket szem -4.0D-ig.
Megneztem a felbontast is most Windows gepen es alapbol 1920x1080-ra allitja magat, ez a Recommended a Windows kijelzo beallitasoknal, de ott van az 1920x1200 is es az is mukodik, nem torzi hanem ugy az egesz kijelzot hasznalja, a 1080p-nel kozepre helyezi a kepet es alul felul nincs semmi. Ezt persze nem latod, nem fekete csikok vannak mitn a TV-n hanem ott egyszeruen nincs kep. Az oka gondolom a 1080p Recommended-nek az, hogy 1200p-nel legalul a menusav mar nagyon a periferian van es akkor allndoan latod a chromatic aberration es torzitast a menusavon es az ikonokon. Filmeknel vagy jatekoknal ez mindegy lenne, de azok meg eleve 1080p ugyhogy meg annyra sincs ott a problema.
-
Raymond
titán
válasz
TTomax
üzenetére
A kep a latotered kozepen van es az nem igazan atlatszo ugy hogy vezeteshez hasznalnam. A kijelzonel van par szint hogy mennyire sotetit, alapbol olyan mintha napszemuveg lenne rajtad de persze ez kep nelkul, a kep tul bilagos ahhoz hogy siman atlatnal rajta. Amit nem tudok kiprobalni televon hianyaban az az app, abba raktak sok funkciot, lehet van benne olyan is hogy mondjuk egy app-ot berakhatsz valamelyik sarokba, legalabbis a leirasban van olyan hogy resizing: [link]
-
Raymond
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
OK, akkor ami a lenyeg a kep mert azt mindegyik ilyen termeknel eleg kreativan irjak le. A valosagban meretben akkora mintha egy 65" TV-t neznel ket meterrol. A fokuszalas mas igy erzesre nem teljesen ugyanaz, de meretre gyakorlatilag pontosan ugyanaz es a kep is szep szerintem, inkabb melegebb mint a standard 6500K. Egy fekvo 4-es Kallax-al "mertem be"
Ket meterre ulve tole a lebego kepernyo szelessege kb. akkora volt mind az, lemerve talan olyan 144cm szeles, tehat szinte pontosan 65" ha 16:9 lenne, de picivel magasabb mert 16:10-es. Az MBA egy 1920x1080-as kijelzonek mutatta ha jol emlekszek, de majd holnap megnezem megint mert tenyleg magasabb volta kep mint a szamszerinti 81cm ami 16:9-hez kijonne es hat eleve azt irjak ra 1200p.Majd meglatom hogy marad vagy megy vissza, egy FireTV Stick-el meg majd kiprobalom ha megjon a HDMI adapter. Telefon nincs itthon amivel mukodne, USB-C Alt Mode kell neki az meg abban az arkategoriaban amit en egy telefonra raszanok nincs. Picit kar mert engem nem igazan erdekel, de azert lenne ugy hasznalva. De direkt emiatt nem veszek olyan telefont amivel megy.
A kabel ami van hozza eleg rovid, ez persze telefonnal vagy mondjuk egy Switch-el hasznalva mindegy, de egy FireTV vagy konzolhoz lehetne hosszabb. Nem standard USB kabel (a szemuveg vege proprietary magneses) es a hosszabbat borsos aron merik, de valamilyen hosszabito azert gondolom mukodik.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
igen, arra. es kb stimmel is
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
proci985
üzenetére
Nem arra gondolsz, hogy a Dell beismerte, hogy a vevők tojnak az AI-ra?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Devid_81
üzenetére
befektetoknek, sajnos.
egyébként Lenovoról volt valami hír, hogy úgy néz ki, a vevőket nem érdekli az AI.
szóval lehet megússzuk ezt is, mint amikor pár éve az összes android telefonon kikapcsolhatatlan AI assistent gomb volt ami rákövetkező generációnál hála égnek eltűnt.
ok, laptopon nekem is van dedikált AI gombom, de ott arról volt szó, hogy a Ryzen AI 350 szó szerint felmossa a padlót fogyasztásra az előző generációs 8845vel, szóval oleddel tényleg megvan a 20+ órás akksiidő. Inteltől meg nem veszek 2x2magos I3mat I7 árban.
---
120"on játszani jó. Oculusom van meg 120"as vászon is, kb hasonló feeling.
-
Devid_81
félisten
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Sajnos ez nagyon igaz.
Mindegy, ebbol tanulva akkor b@czak meg az egeszet, majd viszzanezek a hw piacra ha lesz vmi uj hw cucc, nem csak AI vacak
-
Devid_81
félisten
válasz
Raymond
üzenetére
Regebben "szerettem" CES-en a CEO beszelgeteseket, mindig volt valami erdekesseg az egyszeru usernak a harom nagy gyartotol, mi jon toluk mi nem.
Erre oda jutunk hogy politika sz@rokat + ki mit es hogy penzel, beszelnenek ki a nagy szinpadon, kozben meg elfelejtik bemutatni a sajat consumer termekeket, a 9850X3D-t pl elfelejtettek..de volt sok AI fosh csereben

Inteltol vartam valami bofogest a nagyobbik Battlemage-rol.Persze ettol a sok kisebb gyarto kiallit sok-sok erdekesseget, ez legalabb megmaradt ha masnem.

-
Devid_81
félisten
AMD Failed Us
Intel Pulls an NVIDIAEzt az egesz shit showt kinek csinaljak ezek?
Egymasnak a nagy cegek akik kozott tologatjak a dollar milliokat?
Mert ez mar nem az a CES ami regen volt, a sz@rt erdekli a szottyos AI b@romsaguk.
Uj termekek bemutatojarol kellene szolnia az egesznek, ha mar az a neve hogy consumer electronic show.
Alig varom a szottyos borkabatos szentbeszedet osszefoglalva GN altal. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Lehet, hogy előbb számolnak utána, hogy az emberi alkalmazottak több időt töltenek az AI munkájának az ellenőrzésével/javításával, dobják az egészet, és pukkan a lufi.
Viszont ha pukkan, akkor lehet, hogy a 2008-as válság csak egy kisebb pénzhiánynak fog tűnni, amekkora pénzeket tologatnak most a nagyobb AI-val foglalkozó vállalatok.Azok meg remélem, hogy teljesen tönkremennek, akik a régi piacaikat dobták, mert ők mostantól AI vállalat. Lásd: Mobvoi (Tickwatch okosórák)
-
Devid_81
félisten
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Kah mondjuk most azert ezzel a memory apocalypse temaval kap minden is.
Csak azt remelem valaki hirtelen kitalalja hogy a hires AI egyszer csak elfut egy vajas piritoson ahelyett ami most van, az majd helyre hozza a hulyeseget, es persze gyors kitalalnak helyette mast, csak hogy tovabb fajjon mindenkinek. -
Devid_81
félisten
-
Raymond
titán
-
TTomax
félisten
Boldog Új Évet!
-
Devid_81
félisten
-
Devid_81
félisten
Hogwarts Legacy ingyenes most, ha valakit erdekel esetleg

-
FLATRONW
őstag
Frissítés után most nálam olyan gond van, hogy a videók túl világosak. Olyan mintha a 16-235 korlátozott tartományban lenne, pedig a beállításokban teljesen van a dinamika tartomány. Visszatettem az előzőt, minden rendben van vele. Másnál is jelentkezett ez a hiba?
-
Raymond
titán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
-
mancer7151
aktív tag
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Nekem egy szokványos beszállitója helyi boltnak 3 hónapja gariznak egy m2 ssd-t. Már vettem egyet hogy legyen. Hétfőn bemegyek hogy vagy pénz vissza vagy fogyasztó védelem.
-
-=RelakS=-
veterán

-
-=RelakS=-
veterán
Aquánál vett valaki videókárolyt? Úgy látszik, hogy a (fél)hulla cég még szívatja a kedves volt vásárlókat:
Pórul jártak az Aqua.hu régi vásárlói, senki nem cseréli, javítja a megvásárolt termékeket
-
Raymond
titán
Nehez a dolga a BYD-nak az europai piacon, lehet azert mert iit az osztrak magazin szerint a seggedben is allandoan eltoljak a tolgokat [link]

-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Valami youtube videóban mondták, hogy ez a buborék kicsit más, mert most a cégek a felesleges pénzeiket tologatják AI-tól AI-ig, de vajon így is mennyi konzervet kéne spájzolni arra az esetre, ha ez a vacak végre kipukkad? Amennyire húzzák az amcsi gazdasági számokat, lehet, hogy ez nagyobbat szólna, mint a 2008-as jelzáloghitel balhé.
-
Devid_81
félisten
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Jah az AI sz@rsagok miatt elfelejtik inkabb a sima felhasznalot.
Remelem elobb utobb vege lesz ennek a felesleges szerver kapacitas kiepitesnek
Amerikaban a villanyszamlakat tobb helyen is emeltek mert a sok ujonan telepult szerver farmok miatt fejleszteni kell a villamos halozatot, es raverik az egyszeru emberre a koltsegeket.
A vicc hogy vannak olyan szerver farmok amik mar keszen allnak de nincs kiepitve az villamos halozat hozza...vannak helyek ahol tobb mint 2 evig nem lesz meg aram sem
Ez kell, ezzel lehet megallitani a szegenyseget, az ehezest, vagy a munka nelkuliseget...

-
-=RelakS=-
veterán
Aki a Crucial ram-okra és SSD-kre esküszik, az addig vegyen, amíg van.
A Micron kilép a végfelhasználói üzletből, és megszünteti a Crucial márkájú ramok és SSD-k értékesítését.ha jól értem
-
Devid_81
félisten
Cloudflare odavan...valaki kerje mar meg a ChatGPT-t, hogy javitsa ki az elrontott Clodfare kodot...oh hold on for a second
-
Devid_81
félisten
Meg egy jatek ami hianyolja a valos uj generaciot.
Nah majd kovetkezo kovetkezo kovetkezo generacio mar jo lesz
The Outer Worlds 2 Performance Benchmark Review - 30+ GPUs Tested
-
Raymond
titán
LOL, ezalol mar csak a Benny Hill zene hianyzik [link]

-
RazoR
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Nem mondanám horrornak a Hell is Us-t, para tud lenni itt-ott de még az elviselhető szinten.
Az Alan Wake 2 nálam nagyon a határon mozog, de annyira gyönyörű és annyira jó a story, hogy erőt veszek magamon de nagyon lelkiállapot fűggő, hogy mikor bírok vele játszani.

-
Devid_81
félisten
For the 25th anniversary: 180 GPUs from 2009 to 2025 in performance comparison
Jezus ereje, ehhez aztan kellett ido rendesen
-
Devid_81
félisten
Az Elenvék magyar feldolgozasanak kellett egy kis ido...mire feldolgoztam, hogy mit irtal
Hell is usrol jokat hallottam, de nem nekem valo, nem ertem amugy miert kell mindig csak a horror jatekoknak jo storyt adni...mi a baj a sima nem ijjesztgetos/befotasos jatekokkal, miert nem lehet azoknak jo storyt adni?
Tutter velem van a baj amugy
-
proci985
MODERÁTOR
690 a szuk belso memoria miatt sajnos pillanatok alatt elavult
AMD 295 is hasonlo volt. kijott a kovetkezo generacio en meg neztem, hogy ameddig megy szepen a CF, addig igazabol az 1080TI sem biztos, hogy megfogja
. plusz azt akcioban is meg lehetett fogni (vagy kulon ket kartyaval ahogy nekem is volt), viszont kb meg egyszer egy harmadik kartya ara elment csak arra, hogy meghutsem. -
VTom
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Hát, ez az egyik elgkomolyabb probléma szerintema világban ma, hogy a politika mindenhova besündörög, és megpróbálja diktálni a piacot.
Ebből szoktak lenni a csúnya bukták, meg világgazdasági válságok, de az ember ilyen, semmiből sem tanul. Nyilván majd mi, átlagemberek b*szunk rá erre is. -
Devid_81
félisten
AMD in early talks to make chips at Intel Foundry, report says
Reports claim Intel approached Apple for collaboration and investment - I predict that the rest of the Magnificent 7 will get the same call before the end of the year
Chipmaker Nvidia to invest $5bn in rival IntelEzek mogott mind politikai nyomas van nyilvan, de azert ez durva, hogy mindenki mindenkivel osszedolgozik a hatterben.
-
Devid_81
félisten
Picit sajnalom, hogy csak a high-end kartyakat gyujit az emberunk, ugyan jo vegig nezni, hogy milyen vagany cuccok voltak ezek, de mar akkoriban is marha dragak voltak az atlag embernek

Jah amugy meg jah tokmind1 mert 4K-ra most sem eleg semmi sem, foleg jol optimalizalt Borderlandsek mellett
-
VTom
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
Az igen.
A GTX690 az micsoda b*szó egy kártya volt, te jó isten. Meg a Titan Z. Már akkor milla felett volt az ára, több, mint 10 éve.
A Titanban volt akkor 5760 Cuda mag, az 5090-ben most 21760 van, ráadásul 705MHz vs 2.4 GHz. És 2GPU vs 1GPU-ról beszélünk!Durva, hogy mennyit fejlődtek a GPU-k.
Oszt ugyanúgy nem elég négykára...
-
Devid_81
félisten
-
Raymond
titán
Feldobta megint a YT a semmibol es hat orgeszunk rendesen, tobb mint 10 eves mar ez a mestermu is:
Strike Force Eagle 3: The Reckoning
Tiszta nosztalgia vissza a keso 80-as es kora 90-es evek akciofilmek VHS kazettas idejebe, meg VICO filmek jingle is a fejemben volt

-
Devid_81
félisten
-
Devid_81
félisten
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Devid_81
üzenetére
eloben annyira nem giccses, meg okkal probaltam Van Gogh starry nightjat replikalni palettara

HAF 700 Evo eloben sokkal jobban nez ki, kepeken feltem, hogy nagyon verpistike lesz. de be lehet izlesesen allitani.
lednel evekig en se hasznaltam semmit, elozo kartyan pl be se volt kotve a vezerles a blokkon. hazban mas, kb 20+ szines hue ledlampa van itthon (meg vagy 30+ meter led). de ugye kell a vilagitas, itt telen nagyon sotet van.
-
Devid_81
félisten
válasz
proci985
üzenetére
Huhh ez nagyon szines

En most olyan kemeny vagyok a sima egyszinu szint az elolapi 120mm ventiken nem kapcsoltam (meg) ki...minden mast igen.
Nalam mar ez is nagy szo, eddig kb csak a hatterfenyes billentyuzet fenyet nem kapcsoltam ki azonnal, most meg mar ez is...oregszem nah
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Apple iPhone 17e – mágnesek ereje
- Gyúrósok ide!
- Crimson Desert
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- Realme GT 7 Pro 5G Mars Orange 12/256GB használt karcmentes 6 hónap garancia
- AKCIÓ! Nintendo Switch OLED 64GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- SMAILIO HD 5" GPS autós navigáció
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

És valahol ez is lenne a normális szerintem. Az emberek is kevésbé szívják a fogukat, ha tudják, hogy az arany áron vett videokártyájuk nem csak 2 évet él majd, hanem 4-5-6-ot is simán.
:

Vagy az, hogy sok játék nem kezeli még mindig a billentyűzet + egeret, próbáltam a Baldur's Gate 3-at kontrollerrel, 5 percig bírtam