-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
agoka07
senior tag
Üdv!
D90 mellé szeretnék egy fix objektívet. Mivel néha beltérben is szeretném használni így a felső határ az 50 mm, árban pedig szeretnék 70k-nál megállni de ha ténylegesen megéri áldozni rá akkor hajlandó vagyok felmenni 100k-ig is. Nézegettem a Heliosokat, nagyon tetszik a "Petzval" féle mosódás de nem tudom van-e AF és, hogy a bajonett miatt mennyire lennének barátok. Mi lenne a best buy ezen kritériumok közt? -
Sziasztok!
A következőben szeretném a segítségeteket kérnem:
Van egy Nikon 18-70mm obim, amit fordítva használok makrózásra.
Szeretnék rá tenni egy ilyen egyszerűbb makró lencsét.
Viszont nincs ötletem, hogy hogyan tudom felrakni a fordított lencsére.
Létezik valami olyan közgyűrű amivel ezt rá tudom tenni?
Vagy valami egyéb ötlet? -
Zaji
őstag
Mindenkinek köszönöm a segítséget. Első körben a szervizbe viszem el, hátha. Gondolom nem ez lesz az első ilyen objektív. Biztos több van a tarsolyukba a témával kapcsolatban.
A rendszervakut követően objektív vásárlás lesz ezt már látom.Ezt az 50mm-est megtartom, mert a ha jó helyre fókuszál, akkor nagyon jó képet rajzol.
-
Clemi
veterán
-
Studi
veterán
Nem sokkal, ár/érték arányban szerintem nem jobb.
Nagyon régi konstrukció, teljesen nyitva egyáltalán nem lenyűgöző a képe. CA van bőven, vignyetta még több. 2-es rekesz körül viszont már jó (1.8-ast sem árt rekeszelni bőven). Az élességállítással nekem nincs gondom 5DmI-en, viszont a konstrukciója picit kényes: a tubusa elég érzékeny, ezért ha az obi rendszeresen a frontüveggel lefelé volt tárolva, akkor hajlamos elkezdeni lógni. Erre van ellenszer, venni kell rá napellenzőt, és normál állásban rajta hagyni, akkor nem nyomja az obi súlya a tubust. De ezt sajnos kevesen tudják, nekem is csak mostanában javasolták.
Amúgy régi, ráférne már a frissítés kicsit komolyabban véve, de szerethető obi, van belőle mindig a használt cuccok között is. -
tvamos
nagyúr
Az a baj, allvanygyurunek nincs rajta hely, mert ahol nem tekero van, ott kapcsolo. Remenykedtem, hogy esetleg ismeritek ezt az objektivet, (vagy valamilyik klont, talan van ugyan ez Sigma felirattal is,) es van valami trukk. Pl. a kepen lathato, latszolag funkcio nelkuli pukli alatt lehet valami rogzitesi pont? (Nem akartam elkezdeni feszegetni, azert tettem fel itt a kerdest.)
-
Tin
veterán
válasz
leon11 #24191 üzenetére
50 1.8 STM sem csoda, és tényleg távolságfüggő a tévesztés is. ez általában jó, valahol 90% körüli a fókusz betalálása, de érdemes vagy többet lőni, vagy gyorsan ellenőrizni, mert néha ez is téveszt. ahogy én láttam, inkább nagy távolságokon, közelre egész jó. viszont tényleg borotvaéles.
1.8-ról beszéltem, 2.8 felett már szinte alig látszik ha téveszt is. -
leon11
tag
Nekem volt 50/1.8 II obim, ami tényleg szuper volt 10-ből 9-szer penge éles képet produkált, igaz 2,8 alá nem mentem, mert igen lágy volt és fókuszt is többet tévesztett. Helyette van 50/1.4, ami komolyabb darab, de többet téveszt, illetve tényleg távolság függő. Gyenge fénynél, ha muszáj 1.8 tól is használható élességet produkál, 2.8-tól meg karcol. Igazából a jó kis1.8 II-t sajnálom, nekem nagyon bejött.
Neked viszont a gyengécske 1.8 helyett, megváltás lenne az 1.4. -
.DLL
veterán
Amit a tamronnál leírt azt én egyáltalán nem tapasztaltam 50mm-en olyan éles, hogy akkor döntöttem, úgy hogy eladom az 50-est. (aztán végül családon belül maradt...)
Sanszos, hogy nem volt százas a 9 éve tesztelt példány:
"Sajnos ilyen hibákat többször is produkált a Tamron 17-50-ese, ami lehetséges, hogy gyártási problémát is rejt maga mögött. Jó lett volna kipróbálni egy másik darabot is, de sajnos egyrészt csak ezt az egy példányt tudtuk megszerezni, másrészt az idő is már nagyon sürgetett.
Mivel a teszt során 50 mm-nél annyira lágy képet kaptunk, ami gyártási hibára is utalhat, így ezeket a fotókat azért fenntartással fogadjuk. Írom ezt annak ellenére, hogy a minőséget bemutató tesztképeket kézi élességállítással készítettem, az exponálás után notebook-on ellenőriztem, majd ha szükséges volt finomhangolva az élességet újra exponáltam. A nálunk járt példány erre volt képes, de gyanús, hogy ennél azért többet tudhat a Tamron. "
-
.DLL
veterán
Ennyit szerintem nem ér meg. Nagyon régi konstrukció, az első AF-es Canon 50-es ha jól tudom.
Az 50/1.8 II-vel nekem többnyire sikerült fókuszálnia (10-ből csak 2-3 nem), ezért évekig használtam, most tesóm használja, én pedig lecseréltem egy Tamron 17-50-re.
Na ez 10-ből 9,5-szer betalál, és még élesebb is nyitva (igaz 2,8-on a Canon is hozta ezt a szintet). Bokeh szép, persze nem olyan meseszerűen nagy mint 1,8-on, de azóta a részleteket jobban tudom értékelni. Használtan vettem úgy, hogy garis, mivel a Tamron 5 évet ad az obijaira. 17mm-en nálam front fókuszos, de Micro AutoFocus Adjustment-es vázon ki lehetne szedni, én 550D-n csak annyit tehetek, hogy belekalkulálom AF előtt. De inkább 24mm-től használom, onnan a rajzolat is karcos végig. -
Zaji
őstag
Ezzel jobban járnék?
-
faki_
senior tag
Egy jó nagy átba..ás ez az objektív! Olcsó, fényerős, ötvenes, jó képpel, autófókusszal, máshol nincs ilyen... Tele van a net vele készült jobbnál jobb képekkel, mert ha éppen betalál, akkor teljesen rendben van. Mindig hitetlenkedve olvasom, hogy vannak olyan szerencsések, akik megelégedéssel használják, én meg csak olyannal találkozok, aki sírva tudna fakadni tőle. Volt aki 5(!!!) darabot cserélt, mire feladta. Nem segített a kalibrálás és a vázon finomhangolás sem. Az STM annyit változtatott a helyzeten, hogy csendesebben fókuszál mellé és valamivel kevesebbszer...
-
Clemi
veterán
Nem akarlak elkeseríteni, de az én ugyanilyen objektívem ugyanezt művelte. Gyakorlatilag oda fókuszált ahová épp kedve tartotta. Ha betalált, akkor éles volt meg minden, de 10-ből 6-szor tuti vagy mögé, vagy elé tette a fókuszt, mint ahová én szántam. Persze f3,2-től már akkora mélységélesség volt, hogy ez a hiba határ belefért, na de anyád.... egy szó mint száz, eladtam
-
Zaji
őstag
Itt vannak a tesztképek. Minden esetben a középső elemre került a fókuszpont.
-
Zaji
őstag
Ha túltekerem az objektívet és onnan AF-fel (1,25 méteren, állványon) fókuszál a középső elemre, akkor jó. A másik esetben a közelebbi elemre fókuszál, de nem minden esetben. A sokadik kép készítésénél már közelebbről is jól fókuszált.
Ilyenkor mi lehet a gond? Vigyem el a szervizbe az objektívet vagy a Canon-nak ettől az objektívétől nem várjak többet? Esetleg a váz? -
Studi
veterán
Egy teszt nem teszt. Ráadásul sötétben, és igen közelről lőtted azt a tesztet, sajnos néha másképp viselkedik az objektív közeli, mint távolabbi tárgytávolságoknál. A kislányos képed egyértelműen frontfókuszos.
Csinálj esetleg még pár tesztet, jó fénynél. Az ideális tárgytávolságként az objetív gyújtótávolságának 25-szörösét szokták javasolni, ez az esetedben 25*50mm, azaz 1,25m. ha ott is jónak mutatkozik, akkor sajnos a kislányos képnél tévesztett az obid, kár érte, mert jó hangulatú kép.
Ha ott eltérést mutat, akkor lehet kalibrálni (ha tud ilyet a vázad), vagy szervízben kalibráltatni a vázat, obit.Még egy dolog, amit érdemes megnézni: ha az objektív kicsit viseltesebb (értsd lóg a bele), akkor előfordulhat, hogy máshova fókuszál akkor, ha a végtelen felől, és máshova fókuszál akkor, ha a közelpont felől élesítesz. Ezt könnyű kipróbálni: AF-el élességet állítasz, majd túltekered, és újra élességet állítasz. Lősz így pár képet, majd fordítva: nem túl, hanem közelebbre tekered az obit a második élességállítás előtt. Jó állapotú obi esetén minden képnél ugyanott kell hogy legyen végül az élesség. Ha viszont lóg a bele, akkor előfordulhat, hogy ha közelebb húztad az élességet kézzel, és utána állítottál az AF-el, akkor közelebb lesz a kelleténél az élességi sík. Vagy épp fordítva, ha a végtelen felől közelíted a témát, akkor picit hátrébb hagyja az élességi síkot. Ezekkel sajnos nem nagyon lehet mit csinálni, legfeljebb kitapasztalni az üveg viselkedését, és figyelni rá: ha az egyik irányból konzisztensen jó helyre állít, akkor a fenti kis AF-kézi korrekció-újra AF játékot eljátszani. Javítani az ilyen jellegű hibát egy 50/1.8 esetében szerintem gtk.
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Ebben a cikkben leírt hibát szeretném kizárni az objektívemnél. Készítettem én is hasonló képet. Nekem ezek alapján jónak tűnik.
Ami mégis zavar az a fenti képen látható. A fókuszpontot a kislány arcára helyeztem el mégis a cipője lett igazán "éles". Lehet ez a hiba a kézből lőtt képnek is betudható?
-
faki_
senior tag
válasz
tvamos #24173 üzenetére
Állványgyűrűvel, ha van olyan hely az objektíven, ahová rá tudod tenni, ill. kapsz olyat, ami átmérőben megfelel (esetleg kicsivel nagyobbat és pl. kipárnázod valami szivacsszerűséggel...). Az eBay-en vannak után-gyártottak pár ezer forinttól. Ha adapterezel, akkor egyszerűbb állványmenetes adaptert keresni.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
energomatt #24171 üzenetére
Régi, fényerős, manuális teleobjektív vásárlását tervezem, elsősorban a Takumar SMC 135 / 2.5 -tel szemezek (plusz Pentax K --> EF chipes adapterrel). Használ(t) közületek valaki ilyen kombót APS-C Canonon? Mik a személyes tapasztalatotok vele? Előre is köszi!
-
Studi
veterán
Most 40-45 körül láttam, 25-ért ha működik egy percig sem gondolkoznék én sem.
Köszi a részleteket!
Komolyabb milcek után az AF az 5DmI-el amúgy is kompromisszumos kérdés, nem elsősorban a sebesség, sokkal inkább a pontosság, és használhatóság szempontjából. Ilyen téren a milcek eléggé elkényeztetik az embert. Egyelőre maradok az eredeti koncepciónál, és tartom a kétobis felállást (még azon gondolkozom, hogy alkalomadtán az 50-est lecserélem egy 35/2 nonIS-re), de ha 25-ért felbukkan egy ilyen 70-210, akkor azért bátran meg fogom venni a tapasztalataid alapján.
-
m3ss
veterán
válasz
energomatt #24168 üzenetére
5.7.1-ben talaltam 3 fele 17-70 sigma profilt is.
-
energomatt
őstag
A Sigma DC 17-70 mm F/2.8-4 OS HSM profile importálható a Lightroomba, és egyáltalán fellelhető valahol?
-
JoeCockBill
senior tag
válasz
daniduke #24166 üzenetére
hát én a 33ast is órákig kerestem. megkerestem az eredeti forgalmazót, de csak taobao-n találtam meg, próbáltam embert keresni aki valami kínai kapcsolattal eljuttatná ide, persze eredménytelenül, aztán szerencsére ráakadtam egy talán német nyelvű fórumon arra a linkre ahonnan végül megrendeltem (megerősítés nélkül azért nem mertem volna megrendelni ebay-ről)
-
daniduke
tag
válasz
JoeCockBill #24165 üzenetére
Úgy néz ki sehol
Csak rákeresve a 35-ösre feldobta a 24-est is, amit találtam az alapján egész jó, főleg a Fujianhoz képest. Ebayon nem is kerestem lévén ami ott nincs fenn az nem is létezik, de most beírtam és tényleg semmi
-
.DLL
veterán
Nekem is eme tolózoom van, igazából nemsokat tudok róla elmondani, teszi a dolgát, pedig már 20 éven felül van a kora.
Az AF a gyenge pontja. De igazából olyan áron adják (én 25k-ért vettem 5-6 éve), hogy ez a képminőség még manuál fókuszos obinál is OK lenne, itt meg még azért AF is van. A hasonló árú "70-300"-akat simán otthagyja.
Nagyon jók a színei, nyugodt, "bölcs, felnőtt" képi világa van, szép bokeh-vel, ami tényleg az L-es 70-200 F/4-re emlékeztet. CA-ra hajlamos, de nem sok és kontúros, tehát jól szűrhető, nem ilyen pacás.
A rajzolata is bőven jó HA betalál az AF. Hajlamos azért betalálni.
De pl. az enyémnek van egy jókora holtjátéka - ugye az egész front tubus forog, így fókuszál - szóval a holtjáték miatt simán bele lehet nyúlni kézzel a fókuszba, mintha "Full-time Manual Focus"-os lenne
Persze nem tudod tényleg eltekerni a frontlencsét, de arra elég, hogy ha hozzányúlunk véletlenül, akkor már életlen lesz. Vagy épp éles.
Rengeteg szalagkábel van benne, ami ijesztő, de meglepő módon nálam a mai napig is mind jó. De azért előbb utóbb ennek is lefő a kávéja....
viszont ahogy írtad nincs nagy bukta bárhogy is lesz, de szerintem nem akarod majd eladni, még tartaléknak is jobb, mint a 30k-s 70-300-ak.
Na ennyit arról, hogy nem sokat tudok róla elmondani. -
aleister
veterán
válasz
tvamos #24155 üzenetére
Szia!
Több oka is lehet. A kenőanyag fáradt meg, a sok használattól megkopott valami, esetleg idegen anyag került bele. Én már szedtem szét obit. Nem kell tőle félni. Az új konstrukciók azért meg tudják az ember idegeit tépázni, a régiekkel én szerettem mókolni.
Csurgó Lacival dolgoztattam egyedül ezen a téren. A munkájában nem találtam kifogásolni valót, csak a hozzáállásában. Ha bőven érdekel a dolog keres vissza itt a topicban.
Ha pesti vagy, akkor én elvinném hozzá. -
Studi
veterán
válasz
*Ropi* #24156 üzenetére
Tolózoom nem zavar, és pont az ára miatt gondoltam rá: egyrészt tényleg nem vesztegetik sokért, másrészt ha végül mégsem használom, akkor kis bukóval tovább is lehet talán passzolni. Mondjuk telézni vannak jó objektívjeim a kis szenzoros vázakra, lehet, hogy az 5D-re marad az 50-es, 100-as páros.
Köszi a segítséget, még megvitatom magammal a dolgot.
-
daniduke
tag
válasz
JoeCockBill #24157 üzenetére
Köszi szépen, nagyon ígéretesnek tűnik
Most látom csak, hogy van 24 milis kistestvére is, na az még jobb lenne m4/3-ra..DLL: jól látod a helyzetet, sajnos pont amiatt amit írtál kizárólag milcen lehet használni.
-
.DLL
veterán
válasz
JoeCockBill #24157 üzenetére
Szia, ez marha jó ár/érték arányú, vajon DSLR-re is fel lehetne tenni, vagy a tükör miatt már túl messze kerülne a szenzortól az lencse?
-
JoeCockBill
senior tag
válasz
daniduke #24154 üzenetére
Persze, parancsolj. Bár még nem voltam vele fotózni, csak itthon kattintgattam párat hogy lássam milyen. Ja meg adtak hozzá pár makró gyűrűt, néhány kép azokat feltéve készült.
Ja igen, APS-C -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Van egy (Nikon mountos) Quantaray 70-300mm MACRO objektivem, amiben megmihajlott a blende, nem mindig akar osszezarni kicsire. (Ha gyorsan tekerem, akkor azert altalaban osszezar, de ha lassan, akkor meg nem.) Nem mintha sokat hasznalnam ugy, mert nem tul fenyeros, de azert zavar. Mitol lehet ez? Tudom en ezt hazilag javitani? Hova lehetne ezzel fordulni?
Elore is kosz a segitseget! Udv, Tomi -
daniduke
tag
válasz
JoeCockBill #24145 üzenetére
Köszönjük a véleményt, pont valami hasonlót kerestem, ami még játszós áru, de komolyabb mint a fujian.
Netán megosztanál velünk pár képet? APS-Cn használod? -
Mirman
őstag
Üdv! Sigma 18-200 vagy 18-300 mindenes obinak mennyire megfelelő? Ugy tervezem hogy veszek egy ilyet utazáshoz es általános használatra , plussz melle a gyakran használt gyutavokra fenyeros fixek később (24 , 85 , 300 ). A 85 1.8 mar megvan. Canon 70D-rol van szo .
-
Studi
veterán
Jónapot!
Mit érdemes tudni az öreg Canon 70-210/4 teleobiról? Érdemes, nem érdemes egy szintén nem fiatal 5D-re rápattintani, mint olcsó tele? Vagy mik a jó alternatívák? 70-200/4 nonIS persze jó lenne, de most olcsóbbat keresnék.
-
aleister
veterán
válasz
JoeCockBill #24150 üzenetére
Nikonnál alapvetően zárt állásba kerül a blende, ha nincs a vázon az optika. Tehát nem kell erre külön figyelni.
Ha van külön rekeszállító gyűrű, akkor célszerű, igen.Az más kérdés, hogy mennyire "árt" a rugónak, ha nem így teszel. Pl a vázra felcsavarva rögtön nyitott állásba kerül a rekesz egész addig, amíg rajta van. Csak az exponálás idejére ugrik be a beállított értékre, vagy LV-ben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Küszöbön a One UI 8 béta program
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Elektromos autók - motorok
- EAFC 25
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- 2025 - Íme a 19. héten megjelenő játékok listája
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK Accessories Bundle - 5.3k akciókamera - eredeti Gopro-s számlával
- Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektív ( Canon ) -Újszerű-
- MANFROTTO 190XPRO3 Carbon állvány
- Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- Nikon Nikkor Z 24-70mm f/4 S új állapotban
- Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 garancia 109990
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest