- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
aktív tag
válasz BlackGoku63 #175 üzenetére
Vannak akik hónapokig így használták, és semmi baja a cpunak. 20 perc alatt nem.fog degradálódni a procid.
2024-ben 8c 16t proci 300 ezerért?? AMD: Fogd meg a söröm!!
-
aktív tag
válasz BlackGoku63 #173 üzenetére
Nem tudom hogy mások mit fognak írni, én egy i9 12900K helyett i7 13700-at vásároltam..
Már másodjára frissítette az Intel a cpu-k mikrokódját, ha összerakod a gépet,és azonnal frissítesz, nem lesz gond vele.
2024-ben 8c 16t proci 300 ezerért?? AMD: Fogd meg a söröm!!
-
BlackGoku63
kezdő
Új proci vásárlásán gondolkodom 12700k vagy 13600k a 13 és 14 szériábal még mindíg gond van?, vagy jobb vétel a 12700k?
-
gaborbol
őstag
Neztem en is, jopar oldal 6-7%os teljesitmeny csokkenesrol ir a 13 Gen-es i9 eseten.
A 14900K-nak meg elkezdett esni az ara rendesen.
Par hete egy csomo helyen $499 dollar volt hetekig " akciosan" . Ma meg az Amazonon, kozvetlen az Inteltol vasarolva- > $462 dollar, 12 oras ingyenes postaval.Szerintem be fog esni 400 dollar ala is hamarosan, nem banom, hogy eladtam.462 dollar 12 oras ingyenes posta Szerintem be fog esni 400 dollar ala is hamarosan.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
-
gaborbol
őstag
válasz JustDewitt92 #167 üzenetére
Kérdeztem az Intelt erről konkrétan, hogy mennyire lesz megbízható az új processzor. Természetesen .... a legmagasabb, szabványoknak megfelelően tesztelték ezeket a processzorokat, ezért nem várható ismetelt meghibásodás .
De, ha előáll abban az esetben nyugodtan nyissak egy masik hibajegyet es azt is cserélni fogják.
Azt hozzá kell hogy tegyem, hogy a dobozos proci amit visszakaptam 2024 januarjaban volt gyartva, nem tudom, hogy modositottak-e valamit mar elotte, es 5 év, 15 nap garancia volt ra amikor megerkezett. -
JustDewitt92
újonc
válasz gaborbol #165 üzenetére
Nos közben megnéztem a videókat amit küldtél, el is indítottam a folyamatot. Hasznos volt, köszi! Kíváncsi leszek. Leginkább az érdekelne hogy ha cserélik is, mi a garancia hogy a cserélt processzor stabil marad? Azokat már gyárilag microcode frissítéssel küldik vagy hogy ?
-
JustDewitt92
újonc
-
gaborbol
őstag
válasz JustDewitt92 #164 üzenetére
Udv a klubban
Nekem a 14900K proci fosta ossze magat, pont ezzel a hibal, Intel 4 het alatt cserelte garban. Mar semmit nem tudsz vele csinalni, se a bios frissites, se driver telepites nem fog hasznalni.
Csinaltam rola egy YT videot: [link] ugyan az a hibakodot mint nekem. Egyre tobbszor fog elojonni, eloszor csak heti egyszer jelentkezett, aztan napi egyszer, aztan napi 6 alkalommal. Harom honapos volt a proci, a negyedik honapban kezdett ell random osszeomlani es onnantol 4 het volt mire eljutott a napi 6 osszeomlashoz.
Cinebench r23 nalam is lefutott rendesen, de a vege fele mar 30%-os teljesitmeny csokkenest hozott multi core eseten, viszont a gep leginkabb akkor hasalt el, ha eppen nem csinaltam semmit.
Itt a videonak a masodik resze: [link]
Kerdez batran, ha valami nem tiszta. -
JustDewitt92
újonc
Sziasztok!
Valaki esetleg letudná írni pontosan milyen hibajelenségeket takar az intel 13. és 14. generációjának instabilitása? (elég tág fogalom és az is hogy "crashel" a gép) Honnan tudható hogy a CPU degradálódott? Nekem a napokban volt játék közben egy random újraindulásom, Jedi Survivor közben, 45 fokos proci, 10-15% -s kihasználtság alatt, több óra játék után. A hibakód Kernel-Power 41 (63).
Soha nem történt ilyen és egyébként már 129-s micocode frissítés is fent volt. Azóta nem ismétlődött meg, a cinebench r23 is lement hiba mentesen többször egymás után, ramtest sem talált hibát, fsc scannow sem talált semmit. Az újraindulás előtt 1-2 nappal frissítettem vga drivert és talán egy két apróbb windows frissítés is felmehetett. a Proci 14600k. Szerintetek ez összefügghet az említett hibával vagy teljesen független a CPU-tól? Köszönöm! -
anulu
félisten
azok után, hogy a TUF 690 D4 egy árva szót nem szólt semmi miatt (0x129-es FW-n), a ROG Z790-E WIFI II minden apró állítás miatt (nem csak CPU, hanem RAM is...) picsog. marha idegesítő...
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
gaborbol
őstag
Ma megjott a proci az Inteltol, majnem napra pontosan 1 honap volt, tokkal vonoval.
A procira amit kuldtek 5 ev es 15 nap garancia van .Megy is Ebay-re, bontatlanul, megvarom majd az uj Ultra csaladot.[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
válasz zebra_hun #160 üzenetére
Nem lenne baj, ha igy menne. Nem leszek népszerű ezzel, de ki se bontom eladom így ahogy van, megvárom az új szériát.
Biztos be lehetne állítani hogy ez ne történjen meg majd az új processzorral vagy évek teljenek el mire esetleg előjön a hiba, de annyit szívtam ezzel a random gép újraindítással, hogy nincs kedvem ezzel foglalkozni.Volt hogy a videószerkesztő elhasalt 2 ora rendelés után, video feltoltes kozben szinten elhasalt.
Intel hibajegy nyitasa kozben szinten megallt az egesz amin mar csak rohogni lehetett. Gyakorlatilag minden hosszabb szöveget be kellett gépelni wordbe eloszor, ami automatikusan elmentette a változásokat, és onnan beilleszteni az Intel honlapjára, hogy el tudjam vegre küldeni a híbajegyet. -
gaborbol
őstag
3 napja megérkezett az Intelhez a hibás proci, de nem hallottam felőlük. Ma reggel írtam nekik egy emailt, hogy mégis mikorra várható a csere processzor? 2 múlva küldtek egy emailt, hogy az uj processzor már úton van felém és sajnálják csúszást.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
Nem tudom, ő meg aszt mondta, (leglaábbis én ezt kérdeztem tőle, ki intézte) te- bluechip voltál, de ezke szerint mégsem.
Pedig még meg is kerestelek, mert van egy 13700K-m, aminek ugyan ninbcs baja, de ki tudja meddig.Volt egy olyan elképzelésem, hogy ott dolgozol, és tudtok a gyári gariban segíteni.
Szóval hga mégse, akkor bocsi, én ere klérdeztem, te letétl megjelölve, csak félig egybemostva a bluechippel.[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
D55
aktív tag
"Ha nem lenne rosszabb az UV, akkor az Intel nem húzta volna össze a váltási hatást, hogy kisebbet ugorjon a proci két feszültség között."
Nem látom, hogy az elektromos tér időegység alatti változása miképp okozhatna a proci alkotóelmeire hatva fizikai vagy akár elektrokémiai stresszt. Ilyet legfeljebb a VRM mosfetek, illetve a voltage railek vezetősávjaira hatva tudnék elképzelni, de ez meg ott bukik, hogy az a sok kis kocka alakú valami a mosfetek mögött bizony egy-egy fojtótekercs, ami a tranziensek idejére kellő impedanciát (induktív reaktancia formájában jelenlévő dinamikus ellenállást) biztosít a károsan magas csúccsal fenyegető áramtüskék ellen anélkül, hogy a hasznos teljesítmény áthaladását ohmikusan (statikusan) akadályozná.
Úgy gondolom mindezek miatt, hogy a minimum feszültségekhez valójában abban a reményben nyúlhattak, hogy az enyhén már degradálódott, de a feszültség emelésével még stabil működésre képes példányok manuális tuning igénye nélkül a frissítés által válhassanak újra automatikus beállítások mellett stabillá. Ugyan azt kommunikálják, hogy ami már degradálódott, az nem fog megjavulni, de ezt lehet csak azért nem tették már hozzá, hogy ennyi elhúzódó kellemetlenség után ne tegyenek újjabb olyan ígéretként értelmezhető kijelentéseket, amik beteljesülésére csak az esetek egy szerencsésebb részében lehet számítani.
[ Szerkesztve ]
-
-
anulu
félisten
válasz zebra_hun #148 üzenetére
ééééés tökéletesen leírtad az, amit én sok-sok hsz-el ezelőtt. mégpedig, hogy ez a fajta pöccre belövés egyszerűen nem várható el egy mezei usertől.
a te procid valszeg elmegy a végítélet napjáig, ahogy az enyém is. megvan a tudás, tapasztalat és szándék, hogy rendesen be legyen a gép állítva.
a felhasználók abszolút túlnyomó többsége viszont csak összerakja és használni akarja, ahogy kijött.btw ennek az 1.55Vmax-nak kifejezetten örülök!
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
zebra_hun
veterán
Eddig 0.7V-tól 1.6V (+) -ig ment idle az I9.
X129-cel 0.8V lett a 8x/11x idle. Helyes, mindenki felemelte eddig is 0.8V-ra.
Eddig nem volt semmi limit (csak hőmérséklet), de mindenki kézzel beírta.
Az eddigi idle 1.6V+ most 1.55V-on megáll. Helyes.
Eddig is mindenki visszavette.
Tehát a "játszótér" az uv-s emberek esetén eddig is kisebb.
Biztosan szétégetjük, mivel a 0.7-1.6V helyett 0.8-1.30V-ig engedjük azt a 11 (8 aktív) lépcsőt.
Egyéni döntés az idle max LLC (Vdrop) kalkulálással.
Én pl. a max frekit is elvettem, nem engedem 60x-re a 2 magot, és 56x (57) -re sem allcore.
Így sokkal kevesebb feszültség is elég.
Amúgy sem fut fel 56-57-60x-re a Default senkinek sem, mert az x129 is egy kamu, túllőtt Vmax/Vmin, throttle.
Ez az UV (direktbe VID szerkesztés) így kötve hinném hogy káros.
Intel "játszótér" most (x129) 0.75V,
UV esetén (nálam) 0.50V.Tegnap 4 órát futtattam Y Cruncher-t, pontosan ugyanannyi a Vmin, mint első napos korában.
Sok 100 óra Y Cruncher van benne.
Mondjuk nem is az Intel féle 1.30V Load die sense-n 370W-on, hanem 1.09V/230W-on.
X129 sem jobb, csak az idle feszt "csalják" látszólag, mert LLC5-re nem kell magas idle.
Eddig LLC3 volt, ami jó(bb). Idle meg kutyát sem érdekli.[Saját fake vid kép] die voltage (sense) 1.07-1.08V sft alatt.
Még pontos is a curve editor.[ Szerkesztve ]
-
tibcsi0407
félisten
válasz hokuszpk #146 üzenetére
Így van, ahogy fogy el a Voltage guardband, úgy emelkedik a Vmin, de annak nem sok köze van az UV-hoz.
Van egy természetes degradàció is, ami alapvetően nem tűnik fel egy alapon használt procinál, mert ott van a guardband.
De ha végig minimumon járatod, akkor lassan előfordulhat, hogy emelni kell a Vmin-en, de ez is évek kérdése a tapasztalok szerint.
Nyilván, ha mellette agyatlan OC van, akkor ez a folyamat gyorsabb. Tudom, mert egy 13900 KS-t sikerült degradálnom. A Vmin emelkedett, de továbbra is hibátlan a proci, a gyári órajelet tudja bármikor.utdetailing.hu || Szakmai kérdésekre privátban NEM válaszolok.
-
hokuszpk
nagyúr
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz tibcsi0407 #141 üzenetére
Ahogy más is, amire nincs gari. Nem az a cél, hogy korlátozzák a tuningot, hanem az, hogy legyen egy beállítás, ami nem degradálja túl gyorsan a procit.
#142 omfgk : Ha nem lenne rosszabb az UV, akkor az Intel nem húzta volna össze a váltási hatást, hogy kisebbet ugorjon a proci két feszültség között. De felőlem csinálhatjátok, nem az én processzorom megy tönkre tőle.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
addikt
Tehát ,hogy érthető legyen, az ,hogy a bios-ban beállított feszből XY LLC lépcső, microcode után a végén pontosan milyen érték lesz az egy dolog.
És egyébként probléma kb a kezdetek óta. Csak akkor nem volt egy gyárilag ennyire koppra húzott Intel generáció.
Na ez az amit most villámgyorsan próbálnak javítgatni, valamint az Intel ugye kitolja microcode-ot, alacsonyabb max értékekkel.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
addikt
És akkor most ezzel idekeverjük azt ,hogy adott microcode mellett is az alaplap nagyobb feszültséget is ad a procinak.
Ez a bizonyos 1,5V-1,55V cap.
Amit a blog-ban rögtön észre is vettek többen.Csak ezt most minek dobtad be amikor onnan indultunk ,hogy az UV valamiért rosszabb lenne a procinak, amikor tudjuk ,hogy a nagy feszültség az ami a degradációt okozza?
Intel’s current analysis finds there is a significant increase to the minimum operating voltage (Vmin) across multiple cores on affected processors due to elevated voltages. Elevated voltage events can accumulate over time and contribute to the increase in Vmin for the processor.
Tehát a degradáció miatt megemelkedtek a stabil működéshez szükséges minimum feszültségek.
The latest microcode update (0x129) will limit voltage requests above 1.55V as a preventative mitigation for processors not experiencing instability symptoms. This latest microcode update will primarily improve operating conditions for K/KF/KS processors. Intel is also confirming, based on extensive validation, all future products will not be affected by this issue.
Itt pedig a maximumok korlátozásáról van szó azért ,hogy a degradáció ne történjen meg (vagy inkább sokkal később történjen meg a valóságban, hiszen azzal már nem az Intel gondja lenne, ha 7-8 év múlva döglik meg).
Intel is continuing to investigate mitigations for scenarios that can result in Vmin shift on potentially impacted Intel Core 13th and 14th Gen desktop processors. Intel will provide updates by end of August.
Vmin Shift jelentése, degradáció. Csak ez szarul hangzik.
Miért lett hozzáköltve a Vmin Shift-hez az Undervolt vagy a feszültségek ugrálása min-max, ez a kérdés? Ez az a rész amibe belekötöttem.
Ezért Vmin Shift Instability a hiba neve. Túl nagyot ugrik a feszültség egyik pontról a másikra.
Ez a mondat micsoda?
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Érdekes, az alaplapgyártók nem ezt mondták a kérdésekre. De biztosan hülyék. Még jó, hogy a userek tudják, hogy ezt mi okozza, és az Intel véleménye a témában le van szarva, mert ők se valami komoly tényezők, csak a procit tervezték.
Nekem mindegy, hogy a ki hogyan cseszi szét a saját prociját, de ettől még oka van annak, hogy az undervoltot is tuningnak tekintik. Főleg most.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
addikt
De az nem az Intel guide-ja. És az undervolt ugyanúgy gond, mert a CPU-t nem az degradálja igazán, hogy stabilan nagy feszültséget kap, hanem azok az ugrások, amik két végleges feszültség között vannak. Ezek undervolt mellett nagyobbak, tehát az undervolt jellemzően jobban degradálja a szilíciumot.
Ez így nem igaz.
Össze lett mosva a degradáció és az emiatt fellépő instabilitás.Tehát, a túl nagy feszültség (terhelésen) az ami a degradációt okozza. Ez már így kiderült konkrétan.
Az adott frekvenciaértékekhez és terheléshez rendelt feszültségérték kevés lesz a degradáció miatt a stabil működéshez. Ez pedig az instabilitás.
Tehát a degradált chip nem lesz képes a day 1 még stabil, stock V/F görbe mentén történő működésre.
Ezért Vmin Shift Instability a hiba neve. Túl nagyot ugrik a feszültség egyik pontról a másikra. A default profil, amit a BIOS-ok alapértelmezetten betöltenek úgy vannak konfigurálva, hogy ez az ugrás ne legyen túl nagy. Aztán, ha tuningolsz, akkor az a te felelősséged.
Ez meg baromság.
A Vmin shift maga a degradáció. Nem értem ,hogy sikerült ezt félrefordítani, félreértelmezni.
Vmin, a szükséges feszültség az adott ponton a stabil működéshez.
A degradáció hatására ez már nem lesz stabil, tehát elmozdul.
Elmozdul az egész görbe.A Vmin Shift Instability az gyakorlatilag a Degradáció okozta Instabilitás. Ezt jelentik a szavak. Nem tudom ,hogy sikerült ebből azt kihozni ,hogy a feszültség ugrálása okozza a degradációt.
Minimum feszültség eltolódása okozta instabilitás.
Hogy ez pontosan hol jelentkezik, aknakeresőben jön a crash, shader compilation, vagy render közben, az más kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
JoolsNOS
veterán
Akkor ezalapján érdemes kilőni a windows által ajánlott energiatakarékos módot, ahol ugrál a proci órajele gyakorlatilag minden egérmozdításnál, és inkább hagyjuk teljesítményorientálton?
I5 12400F, Asrock B660M Steel Legend, RTX4070 super, 32Gb DDR4 3200, Seasonic Focus 650 Platinum
-
gaborbol
őstag
Mikor kezdted az RMA-t ?. (Az enyemet ket napja adtam fel az Intelnek.)
-
poci76
aktív tag
válasz Alogonomus #127 üzenetére
Amit írsz, az a lyukvezetés. Egy Si egykristályban a külső elektronhéjon 4 elektron van, ami 4 szomszédos Si atommal hoz létre kötést. Mivel a hőmérséklet 0 K-nél magasabb, ezeknek az elektronoknak egy része elegendő energiához jut ahhoz, hogy az atommag-közeli, alacsonyabb energiájú állapotból kiugorjon az atomok közötti térbe. (Si esetében a legkülső elektronhéj és a "szabad tér" között van egy 1,12 eV nagyságú energiakülönbség, ahol a Schrödinger-egyenlet szerint nem létezhet elektron, ezt hívják tiltott sávnak (band gap)). A kiugrott elektron helyére a szomszédos atomoktól könnyen át tud ugran egy elektron, az átugrott helyére, egy másik, stb. Ha van külső elektromos tér, akkor az elektronok így egy irányban kezdenek el haladni, azaz áram kezd folyni. Kívülről viszont igazából nem az elektronok mozgása látszik, mert ők sokan vannak, hanem az elektronhiányok, azaz a lyukak ellenkező irányú mozgása, ezért hívják ezt lyukvezetésnek.
A "szabad tér"-be kiugrott elektronok ugyanígy elmozdíthatók külső elektromos térrel, és gyorsabban is képesek haladni, mint a lyukak, ez az elektronvezetés.
Időnként előfordul, hogy egy szabad elektron egy lyukkal találkozik, ezt hívjuk rekombinációnak. Ilyenkor energia szabadul fel. A LED-ekben (melyek nem Si alapúak) akkora a tiltott sáv szélessége, hogy a felszabadult energia, azaz a kibocsátott foton energiája látható fényt eredményez.
A lyukak és a szabad elektronok mennyiségét adalékolással lehet növelni.
A fémekben nincs tiltott sáv, ott a külső elektronhélyon lévő elektronok könnyen leszakadnak, ezért a fémek sokkal jobb vezetők.
Az elektromigráció (az atomok elmozdulása elektromos áram hatására) nem a Si-ra, hanem a fém vezetékekre jellemző. A szabad térben lévő elektronok képesek akkora energiára szert tenni, hogy elmozdítsák az atomokat. (Bár ez az energia messze nem akkora, hogy az elektronok megközelítsék az atommagot.)
-
addikt
Nekem még jutott. Kb 3 hét alatt cserélték.
-
Alogonomus
őstag
válasz csakos1997 #125 üzenetére
Valószínűleg nagyon leegyszerűsített magyarázat, de lényegében ez történhet:
Az elektromos áram úgy "folyik", hogy az atomok magjait körülvevő elektronfelhőben levő elektronok közül valamennyi átszorul valamelyik szomszédos atommag körüli elektronfelhőbe, és az "átszoruló" elektronok ugyanúgy "továbblöknek" az új atommagjuk körüli elektronfelhőből ugyanannyi elektront egy másik szomszédos atommag körüli elektronfelhőbe.
Na most a Raptor Lake esetén annyira extrém magas áramerősség (áramlási erősség) jelentkezik, ami túlságosan erősen "löki át" az elektronokat a szomszédos atommag elektronfelhőjébe, és az így túlságosan "meglökött" elektron néha akár az atommagig is "ellendülhet", és ilyenkor az atommagot "mini meteoritként" károsíthatja, ahogy például a napsugárzás hatására az autók fényezése is károsodik, mattul. -
HantekDSO
tag
válasz csakos1997 #125 üzenetére
Nem info, csak gondolom a túlhajtás miatt pár száz (ezer, tízezer...) tranzisztor elszáll benne. Attól függően, ezek hol találhatóak, vagy kuka, vagy random helytelen működés.
[ Szerkesztve ]
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
csakos1997
tag
Arról esetleg van valakinek információja hogy mi is történik a degradácíó során?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem a fogyasztási keret vagy az állandó beállított feszültség a gond, hanem az, hogy ide-oda mekkorákat ugrik a proci feszültsége. Nem tudom egyszerűbben leírni. Azért lett limitálva pár feszültségparaméter, hogy ne tudjon túl nagyot ugrani, annyira nagyot, ami gariidő előtt degradálnál a procit, ahogy az mostanában történt a korábbi BIOS-okkal.
Ez sosem volt kérdés, hogy az alaplapgyártók sárosak ebben az ügyben. Nem véletlen, hogy az Intel bekeményített, és default megmondja nekik, hogy mit kér alapértelmezetten. Ezzel vége az egyedi játékoknak, most már az Intel mondja meg mit kell egy BIOS-nak gyárilag beállítania. Igazából ezt kellett volna az elején is tenniük, de már mindegy, a lényeg, hogy mostantól ezt teszik.
[ Szerkesztve ]
-
Szó sincs ilyenről hogy problémát okozna a feszültség váltakozása.
A javított mikrokód update-ban egyszerűen kaptak a procik egy limitet, hogy alapesetben 1,55 Volt felé ne menjen a CPU által kért feszültségérték. A korábbi mikrokódok, alapesetben is, ezen érték felé shiftelhették a feszültséget.Intel’s current analysis finds there is a significant increase to the minimum operating voltage (Vmin) across multiple cores on affected processors due to elevated voltages. Elevated voltage events can accumulate over time and contribute to the increase in Vmin for the processor.
The latest microcode update (0x129) will limit voltage requests above 1.55V as a preventative mitigation for processors not experiencing instability symptoms.
forrásA másik, hogy 125 Watt felett pár hónap alatt degradálódna ... Ne vicceljünk már. 10-20 éve velünk vannak az ennél többet fogyasztó asztali processzorok.
De Intel7 gyártástechnológián is már 3 éve.
Soha nem mondott ilyet az Intel, hogy probléma lenne a gyári 250-300 Wattokkal.
Sőt, a sok nemzetközi, félrevezető, rosszindulatú cikkek után arról is adtak ki tájékoztatást, hogy Ők mindig a lehetséges maximumot ajánlják a körülményekhez megfelelően alkalmazva. Vagyis ha valakinek jó alaplapja van, faxa jó hűtéssel, az nyugodtan megküldheti a KS prociját 320 Watton is, semmi baja nem lesz. Sőt, ajánlják!
A tényállásukat megerősítendően hozták az 5 év garanciát a termékeikhez.
forrásAz OC-t meg ne keverjük bele. Nyilván, ha valaki elállítja a 253/320 Watt korlátot nagyobbra, vagy akár 4096 Watt-ra állítva úgymond kikapcsolja, az saját felelősségre megy.
Az az alaplapgyártók sara volt, hogy specifikációkat figyelmen kívül hagyva, default végtelenre állították.
Én erre mindig is azt mondtam, hogy nem tudom miért vesz valaki tuning K/KS Intel procit, ha le se szarja, nem érdeklik a BIOS beállítások. Rendesen beállított gépek esetén, semmi probléma nincs az Intel procikkal, lásd Puget kimutatás.
Ilyenkor persze jönnek a kommentek, hogy joga van Marikanéninek is KS procit használni. Hogy kívánhatok én olyat neki, hogy pár %-kal lassabb legyen a gépe, ha joga van a legerősebbhez is.[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
-
anulu
félisten
ha igaz az info, amit találtam, akkor a Prescott magos P4-ekkel jött be.
-
-
anulu
félisten
-
-
tibcsi0407
félisten
Érdemes végignézni Buildzoid legújabb videóit, szkóppal is mér közben.
Itt pedig elmagyarázza a teljes Intel loadline működést: [link]
Itt pedig a mérések: [link]Ha az AC Loadline-t csökkented, akkor a proci hiába kér több feszültséget, nem fog kapni a VRM-től, nincsenek spike-ok sem, főleg akkor, ha erősebb loadline-t (kisebb ellenállás) állítasz be.
Ha V/F curve-öt állítasz, akkor pedig pontosan a gyári VID table-ből csípsz el, tehát a proci még csak nem is fog kérni sok feszt, hanem elfogadja, hogy ennyi jár neki. Ha ott stabil, akkor stabil.
Ha mellé még egy CEP-et is be tudsz lőni, amihez az AC_LL nem lehet kevesebb, mint a CPU_LL 2/3 része, akkor van még egy védelmed úgy is, hogy beletúrtál a beállításokba. Ha túl alacsony az AC_LL, akkor a CEP mellett beüt a clock stretching, ami teljesítményvesztéssel jár, így ezzel ügyesen kell bűvészkedni.Eredetileg az ASUS is Intel ajánlás szerint lőtte be a loadline-t, ez náluk LLC3 (1.1 mOhm DC és AC oldalon), de már az új mikrokód mellé LLC5-öt állítanak, ami jóval kisebb ellenállású, csökkennek a spike-ok, és itt még az overshoot sem veszélyes.
A 14900 KF-emben 100+ óra Y-cruncher van, végig UV-zva volt, rengeteg Ampert kapott, egy milliVolttal sem kér többet, mint 0 perces korában, pedig ott fékeket sem nagyon használtam.
A KS-em (ez egy binnelt darab, jobban vigyázok rá)már máshogy van belőve, be vannak állítva a PL1 PL2 és ICCMAX értékek is, de custom V/F és AC_LL mellett. Köszöni, jól van, kutya baja.
Az UV nem káros. Előfordulhat, hogy idővel (1+ év) a guardband játéktere csökken, de ez normális, a gyári specifikációt akkor is fogja tudni.
[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu || Szakmai kérdésekre privátban NEM válaszolok.
-
aktív tag
Köszi, értem.
De amióta ezt a fórumot olvasom, egyre több kérdés merül fel bennem is, majd megfogalmazom, és leírom valamikor.
Most ez a feszültség ugrálás új nekem, bár az Intel talán nevet is adott neki? Valami via?
- x0129 mikrokód frissítés azért van, hogy megszűnjék a 4096 wattos és korlátlan ideig tartó pl2 turbózás
- ok, de ez a feszültségingadozás marad, vagy megoldás az x0129?2024-ben 8c 16t proci 300 ezerért?? AMD: Fogd meg a söröm!!
-
anulu
félisten
azt nem értem, hogy akkor miért nem az EIST/C1E-hez nyúlnak hozzá
-
anulu
félisten
megtörtént (természetesen) de menten vissza performance profilra, a frissítés előtti fixed all core beállításaimmal.
-
nagyúr
A x0129 mc-s BIOS egy finoman szólva nem túl sikeres verzió lett (lapgyártótól nem függ ahogy nézem), azonnal ráküldött + kakaót a 13600K-ra (Giga Z790-es ddr4-es lapban), az eddigi (szintén BIOS által szabályozott) 1,27 Volt-os Vcore MAX-ból instant 1,37 Volt lett, na ez minden csak nem jó, ezzel együtt nyalta multicore-ban a 90-95 fokot és az eddigi max 170W-os fogyiból lett instant 240W (CB23 multi teszt alatt nézve)
Ha ez az Intel default, akkor köszönöm, nem kérem, vissza is kalibráltam oda ahol előtte volt, azaz visszaraktam az előző BIOS-t, mert az piszka nélkül is hozta amit kell.Ez az új default set csak arra jó, hogy a legsilányabb CPU-k se hibázzanak, és jó eséllyel nem lesz velük gar időn belül probléma.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz zebra_hun #107 üzenetére
Nem. Nem fog ugyanannyit ugrálni. Azért állítja be úgy az Intel, mert az a jó a hardvernek. Ha jó lenne neki az, amit te állítasz be, akkor azt állítaná be az Intel, mert jobb lenne a fogyasztás és a teljesítmény.
De mint írtam nekem ez nem gond, csak ne csodálkozzatok máskor, ha esetleg menni kell garira.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Hasonlóan régi gépekkel (C64, Plus4) kezdtem én is, de a PC-s vonalon is Pentium 1 óta mozgok. Összesen 14 évnyi Intel főgéppel és 11 évnyi AMD fő géppel, jelenleg épp Intelem van, de nagyon sokszor volt vegyes a kép, pl az Athlon XP-m mellett volt P4-esem is, a 4 magos Phenom mellett C2D is, és még sorolhatnám. Mindig épp azt vettem, amelyik jobb vételnek tűnt. Hiba nekem is hasonlóan kevés volt mint neked.
Amin viszont csodálkozok, azok a hater-ek. Itt van aki már temeti az Intelt vagy épp a másik oldalon az AMD-t. De ha bármelyik nagy cég a földbeáll, akkor a másiknak nemigazán lesz konkurenciája, nem lesz verseny.
Nekem special semmi kedvem ahhoz, hogy 5 év múlva 3× áron vegyek +5% teljesítményt. Mondjuk annak is meglenne a varázsa, mert akkor a mostani lapomba megvenném a legnagyobb procit amit bele tudok rakni, és gépfejlesztés 15 évre letudvaInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
zebra_hun
veterán
Nem ide való a garis dologba, de attól, hogy levonatok ( - offset) 60mV-ot a feszültségből, attól pontosan ugyanannyit fog "ugrálni".
Az egész görbe tolódik.
Ez alól kivétel, amikor az egész görbét szerkesztjük, ott minden lépcsőre van egyedi fesz.
Van erre topik, ott ki lett ez tárgyalva, oda való.
UV alatt nem lesz olyan, hogy a mostani x129 vagy bármely verzió alatt, hogy káros. UV nem káros.
Ha elbénázzuk, akkor instabil, de nem megy tönkre.Abu:
Nem, az a Te verziód, elfogadom.
Briketté égetés szted jó, szerintem nem.Vlatch = szkóp.
LLC miatti tuskék okoznak gondot. Nem arra gondolsz? Írtam is, hogy az gond.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz zebra_hun #105 üzenetére
Mint írtam a probléma a két feszültség közötti ugrás. Azt otthon nem nagyon tudod mérni, mert a szoftverek jóval kevesebbszer kérnek adatot erről a hardvertől, mint ahányszor a hardver váltani tud. Ezt az Intel sem szoftverekkel méri, mert nem látnák, hogy mi történik a hardverben, csak 2 másodpercenként egy pillanatnyi állapotot kapnának szoftverből. Ez otthonra a kocausereknek oké, de a hardver eközben két közölt állapot között még váltott úgy egy tucatszor, amiről nem küld visszajelzést.
Lehettek okosabbak az Intel mérnökeinél, csak az olyan dolgokhoz vezet, hogy fél éven belül gariztatni kell a procit.
-
zebra_hun
veterán
A dinamikus V/F nem káros UV alatt.
Amit írsz, az igaz az agresszív LLC beállításra, amikor egy terhelésnek vége, és az LLC egy tüskével "elköszön".
A gyári, Default, na, az a káros. Ez régen (fél éve) az alapon használt 14900k eseteiben 1.6V fölé ugrott. (VID/SP arányában, hiszen egyik jobb, másik rosszabb)
x129 esetében most hoztak egy max értéket, amit tudunk is mérni, ez 1.5V lett.
Asus lapok már évek óta rendelkeznek Vlatch (Elmor Labs hitelesített) lehetőséggel, ami a szkópos mérésekkel megegyezik. Nem olyan jó, de a tüskékre tökéletes.Azzal, hogy azt állítod, hogy az UV káros, azzal nem értek egyet. Vannak akik az egész V/F görbét tolják lejjebb (egyszerűbb megoldás), vannak akik magát a VID-et írják, szerkesztik újra. (Legjobb megoldás)
Szerinted az Intel Default ami jelenleg (változtatható az idle, vagy 8x/0.6V, vagy 11x/0.8V) 11x-57x (igen, 57x újra, csak sosem éri el a leszabályozás végett) - 60x 2 magos, és ez
0.8V-1.506V @LLC5!!! jobb, mint egy UV alatti11x-54x - 57x 2 magos@1.288V felső tüskés beállítás, ami 1.09V Vmin load Vcore.
Intel default vs Custom:
~50-51x (van throttle) vs 54x (nincs throttle)
1.19V vs. 1.09V (Vmin load)
1.508V vs. 1.288V (idle spike)
LLC5 vs LLC3
253W vs. 215WIgen, szerinted ha a mostani 1.5V kilövés jobb mint az 1.28V, akkor ezzel nem értek egyet.
Dinamikus szabályozás évek óta bevált, a jelenleg 11 lépcső teszi a dolgát jól.
Fix allcore beállítások a károsak a bioszosok szerint. Így egy csomó védelem megy, throttle van szükség esetén. Bonyolult, nem vagyok profi benne, sokat olvastam, meggyőztek, hogy ne használjak fix frekit és fix feszültséget.
Ahogy a képen látszik, az új x129 sem jobb, csak limitál 253 Watt-ra.
Igen, 253W-ra alapon frissítés után, nem 125W!!! Egyetlen IBL sem csinált 125W limitet.
Ennyi erővel a válogatott procik, amelyek alacsonyabb fesz-en tudják azt amit a többi magasabb, az is rossz.
Szerinted káros az UV, szerintem nem. Leírtam az én véleményem is.
Ebben a témában nem írok többet ide, nem ide tartozik.Nem kell velem egyet érteni, szerintem a 200W kellemesebb egy Cb szintű terhelésen, mint a mostani 253W. Régen ez 370W volt alapon. Sokan meg úgy használták, használják most is.
Az biztos, hogy az új x129 sokaknak jobb, hiszen aktív a 253W, amit eddig is beírhatott bárki. Nem is értem, hogy senkinek nem szúrta évek óta a szemét a 4096W. Egy sor, bárki beírhatja.
Felső fesz korlát is volt, van, azt is érdemes 1400mV-on limitálni. -
-
anulu
félisten
ami fix, az az, hogy dec 23-a óta ketyeg a gépemben a 14700KF, egyelőre hibátlanul. meglátjuk meddig bírja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Horgász topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- World of Tanks - MMO
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- További aktív témák...
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig utána 2028.03.20-ig Intelhez-eladva epicpwnz
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- I3-6100T Intel
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD A10-7800 4-Core 3.5GHz FM2+ Processzor