Új hozzászólás Aktív témák
-
anulu
félisten
azok után, hogy a TUF 690 D4 egy árva szót nem szólt semmi miatt (0x129-es FW-n), a ROG Z790-E WIFI II minden apró állítás miatt (nem csak CPU, hanem RAM is...) picsog. marha idegesítő...
-
anulu
félisten
válasz
zebra_hun #148 üzenetére
ééééés tökéletesen leírtad az, amit én sok-sok hsz-el ezelőtt. mégpedig, hogy ez a fajta pöccre belövés egyszerűen nem várható el egy mezei usertől.
a te procid valszeg elmegy a végítélet napjáig, ahogy az enyém is. megvan a tudás, tapasztalat és szándék, hogy rendesen be legyen a gép állítva.
a felhasználók abszolút túlnyomó többsége viszont csak összerakja és használni akarja, ahogy kijött.btw ennek az 1.55Vmax-nak kifejezetten örülök!
-
anulu
félisten
amúgy nem tartom kizártnak, hogy a lapom a hülye. 2,5 éve van meg, azóta voltak érdekes húzásai. mindenesetre a standard beállításaimmal all core 5.5/4.4-en R23 alatt nem megy 250W fölé, ami szerintem teljesen vállalható, max package temp ~88 fok.
volt hozzá olyan BIOS, ami OC 2 "Ai" tuning profillal úgy megzavarta, hogy 360-as AIO (Deepcool LT720) mellett szó szerint 2 mp után thermal throttlingolt, mert a 400+ (!) wattal nem tudott mit kezdeni.egy szó, mint száz: egy másodpercig nem mondom, hogy a probléma nem létezik, azt sem, hogy a 14. gen nem egy kazán.
azt viszont igen, hogy odafigyeléssel, és idő rászánással meg lehet zabolázni ezeket a procikat úgy, hogy hozza is a teljesítményt.amit részemről problémának látok (és mondom ezt 35 év pc építési tapasztalattal a hátam mögött), hogy ez a fajta hozzáértés és idő ráfordítás nem elvárható sem az Intel sem az alaplap gyártók részéről, semmilyen célközönséget nézve. ha default gyári beállításokkal ilyen hiba előjöhet, akkor ott valami el van cseszve, leginkább mindkét fél részéről.
fentebb linkelve és említve volt a játékfejlesztőket érintő hiba. nem hiszem, hogy napokat foglalkoztak volna minden gépnél, hogy egyedileg összelőjék. jó eséllyel összerakták a gépeket, menjen. csak default beállítások mellett nem jó, agyatlan mennyiségű energiát megzabál, hőt termel, ráadásul a boosting miatt még a preferred magokat szét is darálja. naná, hogy hibázni fog.
ugyanúgy azoknál a home usereknél, akiknek annyi hátték infojuk van, hogy össze tudnak rakni egy gépet, de az advanced beállításokba már bele sem mernek nézni.
nem mondom egy másodpercig sem, hogy tévedhetetlen vagyok. azt viszont igen, hogy a beállításokról több fogalmam van, mint egy átlag usernek. nem gondolom, hogy a CPU-m tönkre fog menni. vagy ha még ennyi odafigyelés mellett is igen, akkor tényleg húzza le az Intel a rolót.
-
anulu
félisten
válasz
Tesztelo.hu #84 üzenetére
részemről 35 év, és 1 CPU-t láttam, ami tönkrement nem explicit fizikai behatástól (láb törés, sarkazás) az egy 920-as i7 volt, ott az IMC ment szét és az első 2 slotban levő RAM modult ismerte csak fel.
-
anulu
félisten
ez a default kontra perf szemben a garival dolog azért érdekes, mert a lapom (ASUS Z690 Wifi Plus D4) a legújabb 0x129 BIOS-szal egy árva kanyi hangot nem szólt arról, hogy itt a gari bármilyen szempontból veszélyben lehet.
btw, DIY gépnél hogy állapítja meg az Intel, hogy milyen módban és meddig volt használva?
n+1 -ik aspektus: ugye az összes 13/14 gen i7/i9 guide úgy indul, hogy undervolt, különben a gatyádat leeszi villanyszámlában. csak úgy halkan megjegyzem, hogy ha valaki hülyén undervolt-ol, pöccre ugyanezeket a hibákat elő lehet hozni, mint ami a "fáradásnál" jelentkezik. úgyhogy kíváncsi lennék a valós Intel számokra, hogy mennyi visszaküldött CPU-ból mennyi volt valóban rossz, és mennyi esetben volt user error.
-
anulu
félisten
egy hsz-ben válaszolnék, hogy miért nem bízom az AMD-ben (aki ismer régebb óta az tudja, hogy nagyon sok Tbred-A/B és A64 procis gépem volt és imádtam őket):
Zen4 megjelenése óta közeli és távoli ismerősöknek és azok ismerőseinek is segítettem gépet építeni / bugfixelni. de ennyi inkonzisztenciát és hektikus működést, mint amit a Zen 4 IMC-je képes volt produkálni még az életben nem láttam. úgyhogy egy ideje Zen4 és újabb gépekhez nem is nyúlok, nem tudnak annyit fizetni, hogy nekiálljak napokat szívni a nyomorék memória vezérlő miatt.
nekem pedig itthon ne kezdjen el a gépem hülyén viselkedni. ezért nincs és addig nem is lesz AMD-s gépem, míg a RAM kezelést rendbe nem rakják.
nem akarok flame-wart, pusztán tapasztalatból írtam, amit. elhiszem, hogy másnak vígan megy, nekem kb nagykerből kellett hozni a hajnövesztő szert.
-
anulu
félisten
14700KF mellett kipróbáltam az Intel default profilt. hát, a rövid és tömör véleményem az, hogy "kalap sz@r". C R23 28-29k max a pöccre beállított 35k helyett.
tbh, a bajom az, hogy egyszerűen nem tudok megbízni az AMD-ben, így marad az, h tudom, h merre raktam a CPU garipapírját ha baj lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest