- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Acer notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- DUNE médialejátszók topicja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fujifilm X
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz
Pista0001 #60686 üzenetére
Az előlapot most csak tippelni tudom, szerintem menni fog. Rég szedtem szét annyira.
itt ez a 4 csavar fogja
[kép]Október végén le akartam csapni egyre aprón, de elvitték előlem. Mondjuk azzal abból a szempontból nem lettem volna előrébb, hogy 5350-es Kabinival és AM1 Asrock lappal adták, amivel szintén eljátszadoznék
ne is mond, én is rá szoktam keresgélni itx-es cuccokra, akkor is, mikor egyébként már nem lenne rá szükségem
Annó régen próbálkoztam én is ilyesmivel, de nem értek annyira hozzá, hogy jobbra tudjam beállítani, mint ahogy egy gyári router működik.
én a gyári routereken sem használtam nagyjából soha a gyári firmware-t
de egyébként még egyszer már nem annyira kezdenék neki, hogy x86 alapon építsek routert, nagyon sok szívás és munka van veleAmi még sajnálatos szerintem ezzel a házzal, hogy magas tetőt nem árulnak úgy, hogy odd tartó helyett hdd tray a melléklet.
ezt nem értem, mit értesz a hdd tray alatt? kivehetőre szeretnéd?
-
Pista0001
addikt
Vagy legalább alacsonyabb kondikat tenni oda, vagy ilyesmi.
Az előlapot most csak tippelni tudom, szerintem menni fog. Rég szedtem szét annyira.
Ja, úgy ok. Annó régen próbálkoztam én is ilyesmivel, de nem értek annyira hozzá, hogy jobbra tudjam beállítani, mint ahogy egy gyári router működik.
Kéne nekem is még egy, van még egy "játszós" lapom pőrén. Ahhoz szerintem a gyári táp is jó lenne, de táp nélkül is jó, van még egy momentán haszontalan PicoBox 160XT-m.
Október végén le akartam csapni egyre aprón, de elvitték előlem. Mondjuk azzal abból a szempontból nem lettem volna előrébb, hogy 5350-es Kabinival és AM1 Asrock lappal adták, amivel szintén eljátszadoznék
Ami még sajnálatos szerintem ezzel a házzal, hogy magas tetőt nem árulnak úgy, hogy odd tartó helyett hdd tray a melléklet. Meg az, hogy az alaplap alatt az elő és hátlapon nincs hdd tray hely. Ha ezek lennének, 2 magas tetővel akár 6 darab 2,5-es hdd férne bele, ami ekkora méretben elég f*sza nas alap lenne.
-
Francia91
veterán
Nem tapasztaltam, hogy túlmelegedne a táp. Faterék gépénél van egy oldalsó venti, az juttat be némi friss levegőt a házba.
A tápot tapintásra max langyosnak érzem, nemtudom, ez mennyire tükrözi a valós hőmérsékletét. De mivel ezek nem bika tápok, sejtem, hogy nem is melegszenek annyira
A Ryzen előtti AM1-es cuccal több levegő jutott a tápnak, tény
/a ház és SSD/HDD páros tök ugyanaz, csak az AM1 konfigot elvitte a villám, a ház maradt, minden más cserés lett/ -
hegegabi80
addikt
Köszi a házilag összerakott NAS infókat.
Azért átgondolom még az egészet, kell-e feltétlen nekem.
Én még az OpenMediaVault néztem, van róla tök jó leírás is . Alap dolgokra nekem az is tökéletes lenne szerintem.
Egyébként ha magam rakom össze az ilyen gépet, mi legyen a minimum konfig? Természetesen a lehető legolcsóbban, aprón néztem 10K környékén akad kis AM1 itx konfig lappal, procival és memóriával, vagy ettől erősebb kellene? Esetleg integrált procisból mi a minimum?A synology nas rendszer-t csak letöltötted a weblapról? Fizetni kell érte?
tlac, Danex: köszi nektek is az infókat.
Első körben lehet kipróbálom, ha a router-re kötöm és kipróbálom. Aztán majd meglátjuk.
-
Pista0001
addikt
Ez paneltáp, nyilván megvan a helye a ház elejében. A pico táp az, amit direkt az alaplap 24 pines aljzatába tudsz bedugni.
Amikor megírtam a hsz-t, még nem görgettem tovább, azt hittem valami integrált procis, vagy max AM1-es gépet éptesz. Ilyen potens hardverhez combosabb tápot tennék. Így hogy a merevlemez tartót nem akarod használni, természetesen bármilyen pico is jétszik, sőt, a kábeldzsungel mérséklése miatt jobb is lenne. Ez a Chieftec MK-35D a magasabb tető, amit említettem. Kb 4000 forint, nyersz vele kb 20 mm belmagasságot. Két előlapja van, az egyik a kivágott a slim optikai meghajtóhoz, a másik teli. Ezzel gyakorlatilag az IX-04 és a 05 specifikációját kapod (előbbi egy IX-03 ezzel a tetővel, utóbbinak egybeszabott előlapja van). A gyártó oldala szerint 55 mm magas hűtő fér bele így 2,5 hüvelykes HDD-kkel. Mivel csak M2-es SSD-t szeretnél használni, a merevlemez tálca (és természetesen merevlemez nélkül) szerintem minimum 65 mm-el gazdálkodhatsz, ami már nem is olyan rossz.
-
válasz
Archttila #53668 üzenetére
Jó lesz ez.
Régen gondolkodtam ilyen passzív integrált lap + passzív GPU + picoPSU kombón, de nálam több szempontból is megbukott a koncepció, pl.
- ilyen lapokon ált. nincs normális M.2 SSD interfész;
- vagy van normális PCIE sín, és akkor mellé 2db SATA csati (ami az M.2 SSD hiánya miatt különösen fáj), vagy PCIEx1 sín mellett van 4db SATA csati;Egyedül a régi AM1 platformon lehetett volna valami normálisat összedobni (Athlon 5350 + AM1H-ITX), de aztán valamiért eladtam a bugázott lapot+APU-t... utólag pedig az kellett volna.
-
AM1-be max. 25W TDP-s APU-k mennek... ezekhez nem kell különösebb szellőzőrács.
Helyedben vennék egy Inter-tech A80(S)-t, aztán vígan használnám a hozzá adott 60W-os táppal, meg beleraknék 2db 60x60x10-es ventit. Ennyi. Tudom, az már 25k+ HUF...Vagy apróról kukázz össze egy normális ITX házat + picoPSU-t, aztán bódottá'... bár az is 25k HUF fölött van... ráadásul egy topiktag hirdeti... ajjaj.
Szóval speciális igényekhez jó és olcsó vas ritkán szokott összejönni.
-
Ant@
senior tag
"Ez" alatt a chieftechre gondoltam. Arra is beugrott veszek még egy ugyan ilyet ami most van de sajna már rég nem kapni sehol.
Asus AM1I-A a lap, ARCTIC Alpine M1 Active a hűtő.
Tápból nem biztos, hogy új kell. Pár napja elkezdett random hibákat dobálni bootolásnál. cpu overvoltage, cpu fan error meg ilyenek, de amúgy ment restart után nem volt gondja. Elsőre arra gondoltam a táp lesz az, aztán feltűnt hogy a bios elfelejtette az időt. Kicseréltem az alaplapi elemet, azóta semmi gondja csak én meg már közben belevetettem magam a témába aztán úgy maradtam. De azért ha észerű áron megoldható inkább veszek egy új tápot is ez meg jó lesz tartaléknak.
-
A Gázos
csendes tag
Sziasztok! 2014 ben váltottam ITX re, és mivel halk gépet szerettem volna AM1 platform lett Athlon 5350 APU val. 4 Gb. Ram-mal. Néha már lassúnak érzem a napi feladatoknál is. A Kabini fórum döglött, ezért itt kérdezem, hogy szerintetek érdemes belerakni még 4 Gb. Ram-ot, vagy hagyjam a francba és vegyek újat? Egy LC Power 1360-as házban van az egész konfig külső táppal. Vinyó nincs a gépben csak egy SSD meg egy slim DVD író. A váltása nem tűnik annyira egyszerűnek. Ha továbbra is ezen a vonalon szeretnék maradni mint méretben, mint elrendezésben. Amúgy kiválóan működik több mint 6 éve, bár az LC háznak nem jósoltak nagy jövőt a topikban. Köszi ha elolvastad.
-
törölt tag
Intel slim HSF: E97379-001 (ez full-alu i3-hoz adott hűtő. A "réz-magos" megoldást valamiért sokkal hangosabbnak találtam
)
80x15mm-es 3 vezetékes ventilátor: Yate Loon D80SM-12B
80mm-es ventilátor rács,
4,2x22 lemezcsavar,
Alkalmas szemes saruA ventilátor rács közepéből pár gyűrűt ki kell vágni, úgy hogy a borda talpa kiférjen rajta keresztül. A szemes saru vezetékhez illeszkedő végébe metszettem menetet. A felfogatáshoz (AM1-re) a rács két szemén nyitottam egy kicsit és ráakasztottam a szemes sarut, majd vissza csuktam. lga 1155-höz mondjuk a sarut a lemez csavarra kell fűzni és lehajtani oldalra a csúcsos végét. A legvégén műanyag alátét + metrikus csavarral rögzíteni az alaplap háta felől.
A lemez csavarokkal kell a bordát a ventilátor és a rács közé szorítani, mint ahogy a képen is látszik. Ennek nagy előnye, hogy a ventilátor és a borda lemezkéi össze szorulnak, nem tudnak berezonálni.
A háromvezetékes ventilátor előnye, hogy nem kattog, illetve alacsonyabb, a biztonságos induláshoz szükséges min. feszültsége. DC vezérlést ismerő alaplap szükséges, ha 40W-nál nagyobb terhelést is el kell vezetni és fordulatszámot kell emelni. Különben (25-30W-hoz) egy kézi 3,5-4V-ig leszabályozható manuál vezérlő is megfelel.
Én 2db ventilátort vettem és a hang/rezgések szempontjából ígéretesebbet használtam fel a feladatra. -
tooomas
csendes tag
Üdvözlet és BUÉK mindenkinek.
Adott a kis netezős gépecském ami költözik egy nagyobb házba mert a jelenlegibe nem fér bele a vga ami bele szeretnék zuhantani.
Msi am1i lap athlon 5350 proci , 8giga ram ,1 ssd és egy hdd.
Eddig egy fsp 250-es táp hajtotta szépen csendben.
Most viszont már kezd érződni rajta hogy a vga kezd elfogyni néhol.
Ha jól emlékezem valaki itt régebben említette hogy ha vga-val fejlesztek akkor miket érdemes még belezuhantani így beszereztem egy hd7770-est.
Na viszont itt jön a csavar hogy ez miatt tápcserére fogok szorulni.
A kártyát betettem egy régi 775-ös lapba újrapasztázva és egy lc6600-as táppal tesztelés kedvére(tudom hulladék kategória). 3Dmark teszt alatt amikor 3d-vel terheltem a kártyát az alaplapi hangkártya szó szerint nyűszítve fütyögve csipogott. Ezt én be tudnám a gyenge minőségű tápnak és az alaplap gyenge szűrőképességének. Javítsatok ki ha tévednék.
Viszont ezt nem szivesen hallanám ha az am1-be rakom a kártyát.
Kinéztem egy tápegységet ami nemtudom elegendő lessz-e erre a feladatra .
Fortron FSP350-51AAC 85+
A fiam gépe ugyanez az am1 csak annyi külömbséggel hogy neki 16giga ram van és egy gtx460 van benne egy ilyen 350-es táppal megy szépen. Pontos tipus :Fortron FSP350-50AHBCC 85+
Elméletileg a 7770 nem eszik annyit mint a gtx ergo elégnek kellene lennie a kinézett tápnak.
Meg tudnátok erősíten eme elgondolásom ?
Vagy esetleg valami jobb ajánlat ami elkerülte a figyelmemet? -
törölt tag
válasz
PROTRON #50589 üzenetére
Szia!
Van ilyen konfigom, H110-es fujitsu D3434 alaplap I7-6700 processzorral, arra az esetre tettem félre ha muterom HTPC-jében megdöglene az AM1-es konfig. Az alaplap érdekessége, hogy ATX tápegység nélkül is képes működni tisztán 12V-ról, vannak rajta onboard konverterek, meg védelem, szóval egy komplett Pico-PSU-val van felszerelve gyárilag.
Annyit tudok erről mondani, hogy 4C/4T beállítással fix 3,4Ghz-en (processzor alapórajele, kikapcsolt C-state-ekkel) stress teszt alatt, 54W-ot írt ki a szoftver a cpu package power-re. Majd ezzel a beállítással Win10 telepítés és zenehallgatás/filmnézés/prohardverezés alatt az általam provizórikusan rátapasztott "szerver" hűtő talpa még éppen langyos sem lett, úgy hogy a 60mm-es ventilátor végig alapjáraton maradt (azt észre lehetne venni ha fel-felpörögne).
Szóval így, turbó nélkül a papíron "65W"-os nak is simán neki lehet menni fika hűtővel, és nem biztos hogy T-s cpu-hoz képest, ami turbóval szintén megeszi a 45-50W-ot, jelentős hátrányban leszel.Találtam egy tesztet ahol konnektorból a 6500T-re épített MSI Cubi 2 Plus Vpro és i3-6100T-s MSI Cubi 2 Plus STX-konfigurációkon, (ami felépítés szempontjábol 98%-ban ugyan az mint a Thin ITX) mértek fogyasztást.
Itt 102,43W-ot ill. 50W-ot mértek furmark+prime95-re a két konfignál, én ebből arra következtetek hogy simán elég-120-135W-os külső táp.Ha megnézed a grafikonokat lejjebb, a 6500T-is megeszik 60W-ot, ha hagyják neki, szóval ezzel is megerősítve a második bekezdést van értelme NEM T-s processzorokon is gondolkoznod
-
tooomas
csendes tag
válasz
#25954560 #49795 üzenetére
Ssd-vel fut és nagy gond nincs vele. Msi am1i alaplap amin x16 foglalat van. Csak fiam néha elindít rajta játékot és az szörnyű sebességes mutat rajta. Mint kiderült a benne lévő grafikus cucc gyenge. A processzor és a ram elegendő és az ssd is teszi a dolgát csak a gráf gyenge.
-
tooomas
csendes tag
Lehet balga kérdésem lessz de mostanában nem vaggyok képben ezügyben.
Adott egy am1 lap athlon 5350-el és 16giga rammal. A vga részén kellene erősíteni kicsit .
Miféle vga-t tud még éppen meghajtani amivel valamennyire fürgébb lenne a jószág.
Magyarul mi az amit érdemes beletenni persze nem horror áron hogy használható legyen ? -
törölt tag
Két út van ennek a megoldására:
Levágod egy üzemképtelen tápról/elfekvő lecsatolható kábelről a sata korbácsot, megelégszel a méreteivel, elosztásával.
Vagy.
Lebontod róla/veszel kézzel szerelhető sata csatlakozókat, hozzá megfelelő külső/belső átmérőjű kábelt és a méretre, a ház adottságaihoz igazítod.
Nekem külső tápos AM1-es alaplapon volt hozzá szerencsém.
-
Francia91
veterán
Ma délután összeraktam az újabb kis gépet fateréknak, miután az AM1 Kabini konfigot elvitte a villám
A házat (InWin BP671) vissza kellett harcolni a biztosítótól, de visszahozták.
Köszönet az alaplapért Mercutio_ fórumtársnak itt is
A tápegység egy 250-es TFX Chieftec lett, a korábban kérdezett 4 PIN CPU csatlakozó meg lett oldva egy 8 PIN-es átalakítóval, szépen megy minden.
Stresszteszten a Ryzen 2200G nem megy 67 fok fölé, ami szerintem jónak mondható. A gyári AMD hűtő hangja rendben van szerintem. -
Francia91
veterán
Sziasztok!
Építgetem össze az új Mini ITX gépet a régebbi InWin BP671-es házban
A gyári tápja nem maradt meg, mert a gépet elvitte a villám, így most tápvásárlás előtt állok.
Az alaplap egy Gigabyte AB350N- Gaming WIFI, a processzor pedig egy Ryzen 2200G
Ezt a tápot néztem ki hozzá. A kérdésem, hogy megfelelő lenne-e? Teljesítményben tuti nem kell több, inkább az a kérdéses számomra, hogy az "ATX_12V" /4+4 PIN/ csatlakozó megvan már mindegyik tápon? Mert ahány helyen olvasom, annyi megnevezés...Kábelezést nem kell még nézni, a tápegység bekötés után lesz szépen elrendezve
Korábban egy AM1-es konfig csücsült a házban
-
-
Francia91
veterán
Sziasztok!
Adott egy AM1-es konfig, AM1H-ITX alaplappal és Athlon 5350-es procival egy InWin BP671-es házzal
Az alaplapon eredetileg ott van egy Mini PCIe port WIFI kártyának. Ebbe szeretnék venni WLAN kártyát és hozzá antennát, amit a gép hátuljára lehet szerelni. Régebben találtam ilyen készletet, de most nemtudom hogyan keressem. Tudnátok-e segíteni ebben, link formájában (itthonról venném)? WLAN-ból N-es elég -
törölt tag
AM1 és az AM4-es platform is tudott meglepetéseket produkálni használat közben, amikor CPU alul feszelés és vagy manuális órajel állítás történt.
Hosszú távon mindkettő csak Auto CPU feszültségen és Auto CPU órajelen bizonyult teljesen stabilnak, és gondozás mentesnek.Ezek után nem tanácsolnám azt, hogy UV-re támaszkodj, mint megoldásra.
-
hm15
senior tag
válasz
hegegabi80 #40216 üzenetére
AM1H-ITX, Athlon 5350 és DC táp. Kodi HTPC volt. Ezt frissitettem FSP táppal és egy RX560 VGA-val. 4k HDR képes lett, madvr is szépen fut ezzel a GPU erővel. Az Ahlon gyári ventije hangtalan. Nem akartam teljes gépet cserélni, HTPC-nek így kihúzhat még jó pár évet.
-
cinemazealot
addikt
Hölgyek-Urak! Anyósnak raknék össze egy kisebb netezős gépet (Facebook, Gmail, Skype, mindez Ubuntu 16.04 alapokon, AMD Sempron X4 3850 APU + ASRock AM1B-ITX lapon 2×2 GB DDR3 1600 MHz RAM-mal) egy LC-Power LC-1340mi házban. Ehhez elvileg adják az LC75ITX paneltápot, de sehol nem találok rá utalást, hogy kockatápot is adnak-e hozzá, illetve ha nem, akkor pontosan milyen ennek a DC csatija. "Hagyományos" 5.5/2.5 belül a +12 V-tal? Volt ezzel a házzal valakinek tapasztalata mostanában?
A fenti APU gyári hűtőjével és ventilátorával kapcsolatban is bizonytalan vagyok, hogy belefér-e a házba. Szerintetek?
Előre is köszi.
-
Van egy kicsi AM1-es konfigom.
Az érdekelne hogy mekkora a legkissebb ajánlott táp ha paneltáppal használom, a mostani szerintem a limitjén van és nem tudom hogy hosszú távon nem-e okoz gondot. Réges régen még 5A-es táp volt hozzá meg LC power gyári tápja de elhagytam, akkor mértem 10-15w idle és 20-25w terhelve de 2db rammal.A konfig:
Asrock AM1B-ITX
Sempron 3850 - ezt még nem feszeltem alul, még kap passzív hűtőt
1db 4gb-os egyoldalas 1600-as Adata, szintén gyári fesszel.
Noname PicoPsu ami papíron 160w-os, de szerintem a negyedét jó ha tudja. [link]
KTEC 12v 1.5A-es táp (ha jól számolom akkor az 18w max) de van egy 2A-es is de más dugasza van mint a picopsunak.
Kingfast 32gb-os ultralassú SSD
LC power itx-es gépház amiben nincs meg az eredeti táp.
Most powercheck3000-el mértem 12-22w közötti fogyasztást ami arra enged következtetni hogy az 1.5A-es táp a hátárán van (18w-ot tud amire rájön még a hatásfok így a 22w valószínű nagyon maxos). Habár hibát nem produkál de nem szeretetném leégetni a gépet emiatt.Szóval a kérdés hogy hagyjam meg az 1.5A-es tápot és feszeljek alul procit ramot amennyire lehet vagy szereljek át 2A-esre csatlakozót ami a számok alapján el kell hogy bírja?
-
törölt tag
Ez olyan jellegű anomália, hogy a 12V jóval hamarabb áll fel, mint ahogy a ventilátor vezérlés, bios magára találna.
Ennek oka lehet bármi, ami miatt nem lesz megfelelő tápellátás és nem tudja gyorsan lereteszelni magát a cpu, majd betölteni a BIOS egy részét a memóriába.-tápellátás zavar indulásnál.
-pontatlan memória beállítás.
-esetleg korrupt bios.A teljes szétszedés alkalmával mi történt, miért kellett szétszedni?
/5db asrock ITX lapom van, abból csak az AM1H-itx /szintén DC/-s tesz így indulásnál, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, eddig természetesnek vettem hogy olcsó-x@r. De mivel van aparát hozzá, meg esetleges haszna is...utána járnék, hogy mi okozza, hogyan lehet ezt megszüntetni.
-
betyarr
veterán
skacok,az mitől lehet,hogy az aida csak 1 cpu mag hőmérsékletét jelzi ki?eddig az am1-es procinál kijelezte mind a négyet (igaz,nem volt valós az érték).
illetve,biosban sokkal magasabb cpu maghőmérséklet van mint amit az aida mutat.gondolom a valós az,amit a biosban látok.vagy most hogy? -
betyarr
veterán
no tegnap megjöttek a cuccok és össze is pakoltam.ütős kis masina lett,megy mint a villám!
ez lett a vége:
- asrock h110tm
- g4560
- 2x8gb so-dimm ddr4 2400
- be quiet! Shadow Rock LPhw amihez társultak az új cuccok:
- intel 535 120gb ssd
- wd red 3tb
- cm elite 110
- fsp 90w adapter
- thermalright ty147 case fanaz előző rendszeren az ssd kondíciója tavaly augusztus vége óta 16%-ot romlott.kezdetben szinte 2-3 naponta 1%-ot,majd amikor kikapcsoltam a nod tétlen állapotban végzett víruskeresését,akkor már javult a helyzet.így csak ~2 hetente ment lejjebb 1%-ot a meghajtó kondíciója.nem tudom mi generált ekkora írást a lemezen,de úgy tűnik ez most megszűnt,de nem akarom elkiabálni.
lényeg a lényeg: megy mint a karikacsapás a gépen minden!örülök,hogy végül leváltottam az am1-es konfigot.
köszönöm mindenki segítségétvalami,amit nemigazán értek: a bios a cpu hőmérsékletre igen magas értéket mutat 46-50 celsius fokot,azonban az aida vagy 15 fokkal kevesebbet.ez mi az ördögért lehet?most melyiknek higgyek?
egyébként egy kicsit érdekes ez a cpu hűtő: van egy pici holtjátéka a függőleges tengelyénél jobbra-balra enyhén mozgatható és attól félek,hogy így rosszabb a hatásfoka.jobban már nem lehet meghúzni egyik csavart sem.erről valakinek van véleménye?
-
betyarr
veterán
üdv!
ide irányítottak a tápos topikból.az am1-es konfigomat szeretném (most már tényleg) cserélni.a jelenlegi konfiggal nagy szerencsém volt,mert az alaplapnak volt saját beépített tápja és csak egy adapter kellett hozzá és így meg megvolt olcsón oldva az abszolút csend.ezt nagyon megszoktam és továbbra is csendet szeretnék az új konfigból is hallani.
a választott proci a g4560 lenne.ehhez kellene egy jóféle mini-itx-es lap,lehetőleg minél jobb és minél olcsóbban (ajánljatok egyet-kettőt lécci),illetve tápellátás.nem tudom mi legyen ez és honnan?illetve milyen adapterrel?gondolkodom a picopsu-s megoldásban.először csak külföldi boltot láttam,azonban most felfedeztem egy hazai forrást is: [link] és [link].megbízható vajon ez a bolt?érdemes innen rendelni?ha a gépben csak egy ssd,egy hdd és egy (vagy kettő) venti lenne,akkor melyik picopsu-t vegyem?a 120-ast vagy elég a 80-as?milyen adaptert ajánlotok hozzá?
vagy alternatíva gyanánt ugyanolyan jó és biztonságos lenne egy paneltáp adapterrel? [link] vagy [link]
köszönöm előre is a segítséget!
-
Benőke
őstag
válasz
enginev3.0 #37258 üzenetére
A kérdés hogy mire kell?
Ha nem tudnak AM1 -t szerezni az fura bár, gondolom az AMD most Ryzen -re gyúr teljes erővel az AM1 meg már kiöregedett és nem is nagyon lesz innen tovább lépés, max AM4 -ben egy APU -val.24k környékén lap és proc együtt újonnan necces.
28-30k környéke nem itx lapal (ASROCK H110M-DGS - mATX, egy dundibb itx házba bele is mehet akár) egy G3900 mellé...Integrált lapoknál min 3db SATA csatival is már 30k tól indulunk.
Fontos lenne tudni azt is, hogy mire kell.
Ha a keret marad, akkor aprót javaslom.
Integráltat és lap+proc kombót is ki lehet fogni jókat jó áron.A G procik fogyasztása nem gáz. Ugyan 65W -os osztályban vannak és 50W környéki tipikus fogyasztás van rajta, de feladatfüggően változik. Egyszerű felhasználásnál azért nem 50w környéke
-
enginev3.0
félisten
Sziasztok
Am1es gépet akartam összerakni, meg is rendeltem mindent de a procit nem tudják beszerezni
Ezért új irányt vennék, de nem találok alacsony fogyasztású cpu-t, olyan lappal amin 3-4db sata 3 port van
G4400 van talán ami tetszik de a fogyasztás itt se kicsi
Új vagy használt áron is max 12-12k van proci és lapra +-1k
-
ZP67
tag
Sziasztok,
nem vagyok benne biztos, hogy az a legmegfelelőbb topic a kérdésemnek, de mivel egy Asrock AM1H-ITX alaplappal kapcsolatos, elsőként Titeket kérdeznélek meg.
A jelenlegi 1 HDD mellé szeretnék beépíteni 1 db ODD-t meg 2 db 3 TB-s WD Red HDD-t.
A két Red NAS funkciókat látna el, Windows-ból tükrözve.
A processzor Athlon 5370, 4 GB RAM, Win10 Pro 64 bit fut a gépen.
A kérdések:
- kezelni fogja a rendszer mind a 3 TB-t (természetesen GPT-re particionálva) ?
- van jelentősége, hogy melyik SATA csatlakozóba melyek komponenst cstlakoztatom?Előre is köszi a segítséget!
Üdv,
ZP -
turbuczn
tag
Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni:
Találkoztatok már olyannal, hogy egy letöltős gép, alaplapi hálózata az internetelérésben lassú, helyi hálózaton viszont a megfelelő sebességgel dolgozik? Közben a utorrent fagy egyetlen letöltés alatt is.
A rendszer a következő: egy Synologyi NAS, Asus gibabit router, Asrock am1h-itx alaplapos kis letöltős gép, amivel probléma van. A letöltés a NAS felé, hálózaton történik, másik gépen ugyanazon utorrentes programmal tökéletesen működik. A Asrock alaplapos letöltős gépen a net sebesség 500/200 mbit/s helyett csak 140/4!!! mbit/s, több böngészőből, újratelepített oprendszer mellett is, friss driverrel, másik routerrel is, másik UTP kábellel is, viszont ha NAS felé másolok, akkor a rendszer fel, és le is 80 mb/s-es sebességgel pakolja át a dolgokat. Ráadásul a utorrent rosszalkodik, fagy, nem tölt felfelé rendesen, és néha kiírja 1-1 torrentnél, hogy elveszítette a kapcsolatot a halózati meghajtóval.
Fogalmam sincs mi lehet a probléma, ezért kérem itt a tanácsotokat! Az frissen telepített oprendszer miatt gondolom, hogy valami hardveres gond lehet, korábban nem volt gond ezzel. A ping tökletes, mindig 1 ms alatt, vagy azzal egyenlő. Garanciális még az alaplap, de nehezen megfogható a probléma.Valakinek valami ötlete?
-
törölt tag
Szia!
Az általad választott WD red indulási áramfelvétele 1,73A/12V( 20W ) ezzel számolnék/HDD.
Az írón is rajta van annak. max áramfelvétele/tápkör.Az ATX csatlakozón lehet "monitorozni" a 12/5V-ot, ha 5%-nál jobban meghullik indulásnál vagy seek közben, akkor nem érdemes tovább növelni a HDD-k számát.
Nekem ez az alaplap(AM1H-ITX) 95W-os delta táppal az 1A@5V-os indító áramú HDD rádugását nem viselte el tápleállás nélkül, Win idle alatt végrehajtva (A htpc házon van egy 2,5"-os dokkoló, erre). Tehát olyan nagyon nincs túlméretezve a tápegység 5V-ra, az író ha jobban 5V-tól táplálkozik, akkor ez még lehet érdekes.
Jó hosszú usb kábellel, USB portról indul ugyan ez a hdd, csak nem 1,4 sec alatt /// jóval kevesebb az áram ///Nem a csatlakozó terhelhetősége a kérdés, az Onboard DC-DC áramlimitje a nem tisztázott ami fölött megvédi magát a táp. "nagy baj nem lehet", max. instabil lesz, de azt észreveszed, ha eldobja a lemezt.
A sata csatlakozót nem égeted meg külső 100W-nyi AC-DC-vel.Ha nem lenne elég, akkor dughatsz-rá SFX/ATX/flex-ATX tápot, ami ad elég sata-t és áramot is.
-
törölt tag
válasz
tomasekbobo #36374 üzenetére
Nekem egy vékony házba került, szintén pár mm van a fedél és a venti között, igaz csak 5350.. de kapott rendes néma hűtést intel-től
:Kép
Nem a világ teteje az AM1-es rendszer, de a hőmérsékletekkel nincs probléma.
-
válasz
drmazsi #36079 üzenetére
Ha Intel, akkor ASRock J3160B-ITX.
Ha AMD, akkor ASRock AM1B-ITX + Athlon 5370 + Arctic Alpine M1 Active, vagy Passive. Bár AM1-nél W10 alatt vannak problémák, néhányan memóriaszivárgást emlegetnek... utána kell olvasni.Tápból egy picopsu-t pakolnék bele, ha ragaszkodsz a passzív üzemhez; én nem nagyon bízom ezekben a lapra integrált tápmegoldásokban.
-
tomasekbobo
csendes tag
Üdv!
Adott az alábbi konfigom:
MSI AM1I alaplap; AMD Athlon 5370 proci; 1x4GB DDR3 1600MHz memória; Toshiba 3TB 7200RPM SATA3 winyó és pár apróság... (1db WiFi kártya, max 2-3 pendrive, 1db 8cm-es PWM venti). Ezekhez vettem egy 160W-os PICO PSU-t. A kérdésem az lenne, hogy egy Delta DPS-60PB adapter elég lenne-e a leírtak meghajtásához? -
ZP67
tag
Sziasztok,
ASrock AM1H-ITX lapnál melyik driver okoz(hat)ja a képernyő villogást?
A honlap szerinti sorrendben feltelepítettem mindent, annyi eltéréssel, hogy a VGA driver előtt tettem fel az APPShop-ot. Mindig újraindítottam, amikor kérte.
Ezután elkezdett a képernyő villogni, vért izzadva tudtam az msconfigban leállítani a javasolt 2 szolgáltatást, de az sem segített, úgyhogy rendszervisszaállítást kellett csinálni.
Melyik driverre van egyáltalán szükség?
Köszi előre is!
Üdv,
ZP -
tomasekbobo
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott az alábbi konfig, mely torrenteket futtatna:
- MSI AM1I alaplap
- AMD Athlon 5370 processzor
- Zeppelin 4GB DDR3 1600MHz
- Toshiba 3TB 64MB 7200rpm SATA3 3,5 HDD
Ehhez a konfighoz keresem a lehető legkisebb méretű házat. Tudnátok nekem ebben segíteni?
Fontos, hogy 3,5-ös a winyóm! Előre is köszönöm a segítségeteket! -
törölt tag
válasz
Nirvanus #35693 üzenetére
Az amúgy is gyenge memória-sávszélességnek nem tett jót a csökkentett magórajel /1,55Ghz/ ha nem csinálsz rajta egyszerre több dolgot akkor éppen-éppen elég lehet.
Muteromnál van egy HTPC, amiben ennek a 2,05Ghz-es variánsa(Athlon 5350 AM1) 8GB memóriával és egy 128-as sata2-es SSD-vel üzemel. Filmnézés közben nem minden esetben viseli a böngészést akadozás nélkül, vagy ha frissül a Win az erőforrások 3/4-e elvész "érzésre", pedig CPU kiterheltsége nem ezt mutatja.
-
F.B.I.
veterán
Üdv urak!
Segítséget kérnék: szereztem egy Asrock am1b-itx + amd athlon 5150-es cpu kombót (relatíve vicc áron) amihez teszek még 2x2Gb memóriát és egy 120Gb SSD-t, valamint 2Tb-os HDD-t, olyan netezős, letöltős gépnek (néha film).
A problémám az, hogy valamilyen költséghatékony ház+táp megoldás kellene. VAn most itthon egy Dell Optilex330 gépem, esetleg ennek a házába, összetudom hozni a dolgot a táppal vagy a rövid kábel miatt nem megoldható? Ha nem kivitelezhető, mi a legésszerűbb, olcsó megoldás, a fenti hw elemek elhelyezésére (szeretném ha csend lenne, mert 24/7-ben fog menni)?
-
alcsa
senior tag
Nos, annyira megfogtál ezzel a házzal, hogy azt mondtam, kell nekem.
Már úton is van, holnap ha minden jól megy, át is veszem a futártól, es a hétvégére már meg is van a programom. Talán egy rövid bejegyzést is írok, ahogy átköltözöm a nagynak azért nem mondható Elite 130ból.
Ha esetleg nem érzi jól magát a konfig a házban, van elfekvőben egy AM1B-ITX és egy Athlon 5350, szerintem ők örülnének a legjobban ha őket raknám inkább bele.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #35053 üzenetére
Termék pozicionálás...
Én is erre várok.
AM1-en memória sávszélessége nevetségesen alacsony, nem tudtam 20% fölé terhelni a CPU-t memória intenzív feladattal, annyira korlátozta a gyenge memóriavezérlő. A "véletlen" ECC support kell, az maradhat.Cserélhető cpu-s ITX lap Xeon(ECC) támogatással 8/16 portal dual lan-al 60K-nál indul.. de mivel nem kell erős cpu, csak sok memória, megfelelő sávszéllel, jó lenne erre valami alternatíva végre.
-
válasz
Atomgeszi #33600 üzenetére
Ha időtálló vasat szeretnél, későbbi bővítési lehetőséggel, akkor természetesen jó választás egy DDR4-es s1151 deszka, amihez olcsón tudsz G4440-es Pentium-ot venni apróról (ennek is elég egy pico, vagy paneltáp).
De a céljaidra még mindig elég (és olcsóbb) az AM1 platform.(#33603) radi8tor1
Igaz, hogy a gyári sem hangos, és megfelel a célra, de annyira olcsó az Arctic cucca, hogy hosszú távra szvsz megéri. Még halkabb, még hatékonyabb, stb.
Én venném. -
Atomgeszi
nagyúr
Köszi a válaszokat!
Megpróbálom megemészteni a dolgokat.
Igazából nem vagyok sem Intel sem AMD párti.. Amelyik ár/érték arányban jobbat visel, azt választanám.
Csak már a mostani gépemből elegem van, hogy konkrétan sokszor akadozva játssza le a filmet, meg lassú is már és rendkívül sokat fogyaszt nem mellesleg fűti a szobát feleslegesen a projektor mellett.
Flash sem úgy megy már rajta. Egy szaros YT 720p is képes akadozni..
Közben néztem a linkelt ASRock alaplapot, és feltűnt, hogy az AM1H-ITX alaplapon van optikai kimenet.
Na most nekem egy ASUS Xonar U5 hangkártyám van. Amiről koaxon megy tovább az erősítőbe a hang.
Mivel digitális jelet használ, vajon számítana, ha olyan alaplapot választanék(ha létezik egyáltalán) amin van koaxiális digitális kimenet(nem optikai), a Xonar-ral szemben? Mármint hangminőségben?! Mert akkor megint egy eszköztől megszabadulhatnék.Ja és még egy kérdés: 24Hz-en való lejátszást(mivel a projektor támogatja) támogatják?
-
válasz
Atomgeszi #33594 üzenetére
Ezekre az igényekre tökéletesen elég egy 4 magos AM1 Kabini alapú gép, lehetőleg apróról:
ASRock AM1B-ITX lap + Athlon 5350/5370 + Alpine M1 hűtő + 4GB RAM + egy SSD a rendszernek + a HDD-d.Ha rászánod a plusz pénzt, és a drágábbik AM1H-ITX lapot veszed, akkor külső, 90W-os notitápról is közvetlenül etetheted a lapot, ennek a konfignak bőven elég.
Illetve érdemes elgondolkodnod egy pico/paneltáp + külső adapter kombóján.
A ház a fentiektől függ.
Szerk.:
Ha Intel párti vagy, akkor az új J3710/J3160-as SOC-okkal szerelt passzív deszkák között kellene nézelődnöd, bár ezekhez noti RAM kell, és sokszor kevés a SATA csatijuk.
A körítés ugyanaz, mint a fenti AMD konfignál. -
rbalint88
addikt
válasz
Atomgeszi #33594 üzenetére
Csak egy fontos dolgot nem irtal: mennyit szansz ra?
A minipcken (nuc, brix) hdmi+mdp szokott lenni, az adapterezhezo dvira vagy hdmire.
Usbbol 4db 3.0 szokott lenni az ujabbakon.
Nalunk hasonlo hasznalatra (csak 0-24) most lett befogva egy i3-6100u-s gigabyte brix. Hozza a kotelezot, ugyes masina. Bill-egernek mehet usb hub vagy logitech unifying cuccal egy vevorol megy az eger es a bill is.
Hasonlot tudsz epiteni amd am1 platformra paneltapos hazzal, ott az alaplap hatarozza meg a kimeneteket. 38-bol megvan a legkomolyabb lap es a majdnem legkomolyabb 5350-es proci.
Intelbol dragabb egy igazan jo lap, amit szivem szerint megvennek gigabyte b150 phoenix az 35 korul megy es ehhez meg kell egy T-s pentium proci. Ezzel szinten mehet paneltapos hazba vagy akar picit nagyobba es akkor a 3,5" vinyo is beferhet. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
rbalint88 #33413 üzenetére
ASRock AM1H-ITX 17 830 Ft
CPU AMD Athlon 5370 AM1 BOX 14 870 Ft
Laptop adapter 10 000 Ft
RAM
HDD
HázHappy?
-
Hm. Ahogy nézem, a Realan házait európai rendeléssel, ill. LCpower-eseket igényesebb külsővel forgalmaznak. Frankó! Pl. az általad linkelt ház az első olyan csomagolása ennek a konstrukciónak, amit meg is vennék. Jó ez az Inter-Tech.
De desktop, és microATX vonalon is tele vannak jóféle házakkal. El is gondolkodtam...
Utóbbi AM1-nek különösen jó az elrendezése...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
wmarci #33307 üzenetére
Utángyártottnak drága szerintem. Semmivel nem jobb egy 1000 Ft-os társánál. Sokallod az eredetiért a 9000-et? Laptop boltokban kapni használtan fele annyiért, szerintem az is járható út lenne, ha nem utasítod el a használt tápokat.
Van másik topik AM1-nek sok infóval, ott is körbe nézhetsz.
-
wmarci
senior tag
Sziasztok!
Egy Asrock AM1H-ITX laphoz ez a töltő megfelelő lenne? [link] Itt igazandibol az a kerdesem hogy mennyire jok ezek az utangyartott toltok az ilyenfajta alaplapokhoz.
Köszi
-
Mercutio_
félisten
válasz
wmarci #33287 üzenetére
Asrock AM1H-ITX is DC-tápos, ha az eredeti összeállításban erre cseréled a lapot is megúszod a tápos házat és lap+proci olcsóbb 5k-val
-
wmarci
senior tag
sziasztok!
Azon gondolkozom, hogy mivel lement az ASROCK N3150DC-ITX ára, hogy nem lenne- e erdemesebb egy ilyen konfigot építeni nagyapának netezés célra, ekkor ugye meg tudnám sporolni a tápos házat, és helyette egy IX-03B-t választanék. Illetve ha ezt választanám, akkor ebbe notebook memoria menne?
Az eredeti ez lenne.
CHIEFTEC BT-04B 250W
AMD Athlon 5350 X4
ASRock AM1B-ITX Alaplap
Kingston 4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury kék
Kingston HyperX Fury 120GB SSD -
kinghaxor
aktív tag
Sziasztok! Tudnátok nekem ajánlani egy olyan mini-itx házat ami 7-9 ezer körül kapható és van usb3 az előlapján? Amd am1 platform menne bele tfx táppal szóval olyan ház kellene amibe tfx méretű tápot is bele lehet tenni. Ezeken kívül egy darab notebook hdd valamint egy odd és később egy ssd menne bele. Márka, külső nem érdekel. A színe is mindegy igazából. Na jó rózsaszín ne legyen. 😊Párat én is találtam de a táppal probléma van. Sok esetben nem írják milyen méretű megy bele. Előre is köszi a segítséget!
-
-
st6969
őstag
Üdv,
a javaslatotokra (ezúton is köszi) akkor lesz egy ASUS AM1A alaplap + Athlon 5350 proci. Már csak egy jó ház és egy passzív táp kellene. Szeretnék kérni javaslatokat, milyen házat/tápot érdemes venni ehhez a konfighoz (egy SSD és egy ODD lesz még mellette). -
st6969
őstag
válasz
varmi2 #32974 üzenetére
Nem mondanám, hogy megfelelt az E350, elég lassúcska volt
de ha az AM1 ütősebb, akkor szerintem jó lesz.
A 8GB az egy modul legyen, vagy 2x4GB, esetleg javaslat konkrét típusra?
Házat tudtok ajánlani? Ez mondjuk jó lehet? Ilyen fekvő formátum kellene, ez árban is barátságos, és még passzív táp is van benne, ha jól látom
SSD-re is szívesen fogadnék konkrét javaslatot 45eFt-ig.
Mindenkinek köszönöm a segítséget. -
julius666
addikt
válasz
AxBattler #32939 üzenetére
A CM Elite 130 elég bejövős és egyáltalán nem vészes árban. Az lehet, hogy probléma, hogy kicsit széles, majd lemérjük a helyet, ahová kerülne.
És deszkából mindenképpen az Asrock AM1B-ITX-et venném, ugyanis csak azon találsz 4db SATA csatit
Valóban! Annyira alapnak vettem, hogy min. 4 SATA csati van már minden lapon "úgyis", hogy nem figyeltem rá, csak a hátlapi csatlakozókra. Köszi szépen! -
válasz
julius666 #32929 üzenetére
Ha ragaszkodsz a feltételeidhez, akkor egy CM Elite 130-at, 120-at mondanék háznak, de erősen javasolnám én is, hogy gondolkodj el az SFX tápokon, és noti HDD-ken.
És deszkából mindenképpen az Asrock AM1B-ITX-et venném, ugyanis csak azon találsz 4db SATA csatit, míg az Asus-on, és az MSI-n csak 2db van, úgy meg elég bajos a 2 HDD + 1 ODD kombó.
-
julius666
addikt
Sziasztok!
Szülőknek raknék össze egy zoffisz+HTPC gépet. Alaplapként Asus AM1I-A menne bele Kabinivel.
Gondoltam nem vennék nekik nagy böhöm házat, jobban örülnének valami mini-ITX-re szabott doboznak, amit nem kell kerülgetni.Ami mindenképpen alapelvárás lenne, hogy menjen bele rendes ODD (faternak kell, van is egy elfekvőben a régi elpukkant gépből), férjen bele legalább 2 db 5.25'' HDD és persze legyen olcsó.
Amit még nagyon preferálnék, hogy rendes ATX tápot lehessen bele pakolni, "csereszabatos" legyen, szívások nélkül.A kínálatot mintavételezve elég extrém igényeim vannak, úgy nézem nem-ATX, esetleg paneltápos megoldások vannak leginkább, retardált bővíthetőséggel, méregdrágán (20-30e forint). Nem tudom, van-e értelme keresgélnem, vagy jobban járok, ha egyszerűen veszek nekik egy micro-ATX házat fillérekért és nem vacakolok.
Bízom benne, hogy van aki tapasztaltabb a témában nálam és tudna segíteni.
-
wmarci
senior tag
Sziasztok!
Netezésre, emailezésre és youtubeozásra raktam össze nagyapámnak egy gépet.
CHIEFTEC BT-04B 250W
AMD Athlon 5350 X4
ASRock AM1B-ITX Alaplap
Kingston 4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury kék
Kingston HyperX Fury 120GB SSDVélemnyeteket szeretném kérni, hogy ez mennyire lenne jo megoldas?
-
válasz
Dr. Akula #32766 üzenetére
ITX méretben még a supermicro is a beágyazott "asztali" sokwattos Xeon-t és az Avoton-t (=8magos atom...) nyomja. Egyébként van NUC (ld fentebb), AMD AM1 (=semmit nem nyersz vele, gyengusz CPU).
Amúgy a nuc és a 6100/6300T között nincs sok különbség, az a 3-4W idle/15W csúcsjárat alulfeszeléssel +egy jobb bordával (ITX méretekben) teljesen menedzselhető.
-
Benőke
őstag
válasz
MrDerekas #32656 üzenetére
J1900 erősebb és picit többet eszik. N3150 és most már a J3160(Inkább ezt), kevesebbet fogyaszt de kicsit gyengébb is, viszont újabb. Ha nem kell a GPU és nem számít annyira a proc erő akkor N3150/J3160. Kicsit kevesebbet fogyaszt és modernebb ha még is kéne a GPU
Vagy veszel egy AM1 -es AMD -t ami elkeni a szájukatFogyasztásban is.
(#32657) imibogyo
Kicentizted a fogyasztást.
-
Benőke
őstag
válasz
#31600896 #32515 üzenetére
Integráltak jók, csak megvannak a maguk korlátai. Nyilván azért nem fullosak, mert költségkímélés szempontjából el el hagynak ezt azt.
Költség kereted még érdekes lehet.
De egy G4400 -el sok mindent meg lehet csinálni és nem horror az ára.
Nyilván magasabb a költség mint az integráltaké, de sebességben is más dimenzió.Film nézéshez ha ez kimerül a Full HD -ban elég lehet egy 3150/3160 netezéshez nem tudom mennyire elég.
Kicsit erősebb a 3700 vagy a 3710 bár árban ez annyira magasan van hogy a g4400 nem annyival több hogy nem érné meg megfontolni.Esetleg az AMD kifutó AM1 platformja ami 20-25 k körül megáll alaplap+proc és erősebb az említett integráltaknál és ugyan öreg platform, de a FullHD -val még elbír.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #32473 üzenetére
HDD-t szeretnék még beletenni.
Akkor nézd meg hogy kb. hova esne a 80x80mm-es venti. Ahogy nézem, mindenhol(AM1-es lap) a lap közép-vonalába, az előlap felé tájolódik a CPU foglalat. A 10mm-es venti 4mm?? helyet jelent a tartó lemez alatt, lehetőleg férjen el mellette a HDD is.
-
Benőke
őstag
Ha van még rá keret, akkor sokkal inkább valami asztali proc. Mondjuk Intel G3900 vagy G4400.
AM1 oldalon hát valóban nincs sok alaplap, de azért ami van azok elég jók. Nem szánták világmegváltónak... viszont olcsó
Pico PSU
Na meg kell egy adapter vagy ha nem tetszik az ára akkor van esetleg ilyen, vagy más amit be tudsz szerezni. -
xtevo
őstag
válasz
Benőke #32293 üzenetére
@Benőke
A kis fogyasztáskülönbség nem szempont. A gyorsaság, fizikai erő fontosabb.@AxBattler & Patice
Nekem valahogy szimpatikusabb az AM1, bár nagy választék nincs belőle alaplap téren...
Pico PSU-ból milyet érdemes? (Mekkorát? Jöhet akár priviben is link, hogy honnan.
)
-
Patice
nagyúr
AM1-et nem ismerem, olyanom nem volt még, csak N3150-nel vannak hosszú távú (~ 8 hónap) tapasztalataim.
AM1 szerintem is valamivel erősebb proci és IGP terén is, de többet is fogyaszt (és valszeg többet is fűt), bár az is hűthető passzívan az említett hűtővel.
Szvsz. egyikkel sem lősz mellé, a villanyszámlán igen lassan hozná csak be a különbséget az Intel, és lehet jól jön a plusz teljesítmény.
Driver ügyileg pedig azt tudom mondani, hogy nincs gond már ezzel sem Intel oldalon. Kérdés, hogy milyen OP rendszerrel akarod használni.
Ha Intel mellett döntesz, akkor én a Linuxot javaslom.
-
Akkor csapj bele, így jó lesz szvsz.
(#32293) Benőke
+ az Intel soc-hoz notebook RAM-okat kell venni, az is körülményesebb.
+ az Intel grafikus driver támogatása a bányászbéka segge alatt van, két év múlva már nem fog frissülni (amúgy is gyengébb az IGP-je).Szóval szvsz inkább AM1.
-
Benőke
őstag
AM1 gyorsabb 20-30% -al az N3700 nál. Viszont az n3700 kicsit újabb, és kevesebbet fogyaszt. Árban az n3700 34k körül lappal együtt van, AM1 kijön 22-23k körül hűtéssel. N3150 nem sokkal gyengébb N3700 képest, nem tudom pontosan mire elég. FHD videóra elvileg ez is elég.
Valamivel többet eszik az AM1 platform, de az ára miatt jó választás. 37k környékén pedig már van G3900.
-
xtevo
őstag
válasz
varmi2 #32279 üzenetére
@varmi2
Köszi a megerősítést, én is így gondolom, hogy elbír vele.@AxBattler
Amúgy az Arctic Alpine M1 Passive bordájával szemezek én is, hűtés gyanánt.Házhűtést megfontolom, oldalról!
A 35 cm mélység nem szűken van, gondoltam én is, hogy a kábelekkel kezdeni kell vmit, kb. 38-39 cm a szabad mélység.@Patice
Köszi a tippet! AM1 vs N3150 / N3700 párharcban kire szavaztok?@Sebaj Fóbiás
Ez nekem új, de kb. haver szétoltott, hogy ezt nem tudom... -
Benőke
őstag
válasz
instantwater #32198 üzenetére
G4400 közelében sincsenek az alacsony fogyasztású hardverek. Kár olyat keresni ami csak meg közelíti. Tekintettel arra hogy az első generációs Core i3 sebességet könnyedén hozza. Esetleg T -s kivitelű változat ha egyszer elérhető lesz itthon. G3900T már volt csak gondolom hamar kikopott, G4500 van csak az még +10k pedig sebességben alig jobb.
Alternatívaként ott van még az AMD AM1 -es platform az Athlon 5350/5370 -el. 22-25k környékén megvan az alaplap, proc(5350) + passzív borda.
-
Benőke
őstag
válasz
kedvesgabor #32188 üzenetére
Tényleg mintha mindenhonnan egyszerre kopott volna ki...
Esetleg Intel Celeron N3150 vagy a nagytesó Intel Pentium N3700
Korábbi generációból a J1900 is szóba jöhet esetleg, de nem tudom GPU -ban mit támogat és mit nem.Vagy Külön AM1 alaplap és veszel egy AMD Athlon 5350, 5370 még drága
Lehet hozzá kapni passzív bordát és voila...
-
Benőke
őstag
válasz
radi8tor #32181 üzenetére
NEm értem ezt az AM1 platformot teljesen. Vagy csak le akartak húzni egy rókabőrt az A4-5000 miatt. Mondjuk ára miatt jó lehetőség, még a folytott memória vezérlő ellenére is.
Amúgy 5350 volt már 10k környékén is. Fog még ez a 18k esni, még ha 5350 ára nem is esik sokat. Azt tudjuk hogy valamiből a csúcsmodell mindig aránytalanul drágább mint a kicsit kevesebbet tudó testvére
-
Benőke
őstag
AM1 foglalatba Rendelhető. AMD Athlon 5370 2.20GHz AM1 BOX
-
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32163 üzenetére
Most találtam : Arctic Alpine 11 - Passive
Nem csak AM1 -re van passzív hűtés. Mondjuk egy közepes hűtőről ha leveszed a ventit az is lehűti csak hát az ára nem mindegy, mondjuk ha kell a venti, csak visszapattintod és kész.
-
Vekko
aktív tag
válasz
Benőke #32147 üzenetére
Elgondolkodtató, amit írtál. N3150 helyett elkezdtem AM1 irányba nézelődni. Feltéve, ha ez valóban érhet valamit: https://www.arctic.ac/eu_en/alpine-m1-passive.html
Szerinted?ASRock AM1B-ITX-ba tenném. Olcsóbban is kijövök mint egy 4 Satas n3150-el.
-
Benőke
őstag
válasz
pilagu #32141 üzenetére
Olcsó is legyen, gyors is, keveset is fogyasszon... Na ilyen nincs
A 3 igényből kettőt kéne választani.Otthoni mindenes kéne. OMV (Open Media Vault) jó választás, ha Média feladatokat is kap, akkor ráteszel egy Linux -os Kodi -t és kész.
Hardver ügyileg érdekesebb a helyzet. Sokan az Intel oldaláról a jól bevált J1900 -at vagy a kicsit lassabb, de kicsit kevesebbet fogyasztó N3150 -et választják. Ha találsz egy használt j2900 -ast az még jó lehet, bár nem sok van. Ellenben van az n3700. (Létezik már 3150 és 3700 nak egy idei friss változata 3160 és 3710 valamivel gyrossabbak, de igen minimális, alaplapot még nem láttam velük.)Sebességi sorrendben J2900->N3700->J1900. Létezik még n3050 és j1800 de felejtsd el őket.
20-25K integráltan a J1900 és az n3150 is, n3700 inkább 34-37k környéke.Fogyasztásban J széria 10W, N széria 6,5W
A baj ezekkel hogy teljesítményben egyik sem tépi le a fejedet.Alternatíva ként az AMD -nek van egy AM1 platformja ami ugyan 25W -os de nem folyamatosan eszik ennyit, ez a max amit megeszik de ez ritkán lesz, viszont olcsó, és erősebb az N3700 -nál, feladat függően 10-20% -al. Ebben jelenleg az 5350 a leggyorsabb de nem rég jelentették be hogy van egy 5370 ami szintén inteléhez hasonlóan harmatosan jobb. Ennél gyengébb procik is vannak benne, de ugye az nem alternatíva.
Ez így lap + proc kijön 20-25k ból. Na de ez sem ragaszt majd a székbe...Ezen túl már csak mITX lapok jöhetnek szóba, és cserélhető procik 35-45-65 TDP -vel.
Intelnél ugye van a T -s végű proc család ami ugyan az mint a T nélküli csak 65 vagy más kategória helyett 35 -re maximalizálták a fogyasztást. 1151 -ben nem rég látam, hogy megjelent a Celeron G3900T ami megeszi reggelire az összes eddig említettet. Van a sima G4400 ami 2k val több de 65W, igaz intelék szerint 51W -ot eszik többnyire. Ez is alternatíva lehet mert nem eszik sokat, nem fogod terhelni, bár passzív hűtéshez nagyobb ház kéne
AMD valami FM2+ lap és bele egy tetszőleges A4/6/8/10. A4 kicsit kevéske A10 meg sok. Lehet belőlük olyat venni ami megfelelő lappal 45W -ra limitálható bioszban.Cserélhető procis platformon pénztárcád szab határokat, na és még alul tudod feszelni ha még akarod csökkenteni a fogyasztást.
Cserélhetősben kakaóban nem lesz hiány, de alapból szintén nem esznek ám sokat, hogy árnyaljam a képet
Simán lehet egy AMD -t vagy intel i7 -et is 20W környéki alapjárati teljesítménnyel üzemeltetni. Nyilván egy integrált cumó ez alá is tud menni, de nem olyan hatalmas a különbség. Nagyobb terhelésnél azért megnyúlik majd a különbség.
Arany középút szerintem egy 35-45W TDP -s cserélegtő procis gép mert Lap proc összejöhet 40k alatt az meg n3700 ára teljesítményben pedig jóval több. -
törölt tag
Adnak hozzá 4db sata eszközt kiszolgáló csatlakozót:
Manual annyit ír hogy 4db HDD-hez 79W külső táp kell min. Persze nem tér ki egyéb limitációra, azért 7200-as 3,5" hdd-vel ne aggasd tele.
Eddig ahányszor hdd-t akartam kivenni/berakni a nas-ba, mindig le kellett volna állítanom, picit nyűgös lettem volna. Én az izmosabb tápra és a hot-swap-ra szavazom!
"DC" szerintem nem bírná ki, ahogy megrántja indulásnál a tápfeszt a HDD, és egyből kifagyna a gép.
Az AM1H-itx is ezt csinálja, pedig csak egy 2,5"-ost akartam rádugni, az SSD mellé, 90W-os a táp
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- PlayStation 5
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen autót vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Elektromos cigaretta 🔞
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Dune: Awakening
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest