- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benőke
őstag
válasz
enginev3.0 #37258 üzenetére
A kérdés hogy mire kell?
Ha nem tudnak AM1 -t szerezni az fura bár, gondolom az AMD most Ryzen -re gyúr teljes erővel az AM1 meg már kiöregedett és nem is nagyon lesz innen tovább lépés, max AM4 -ben egy APU -val.24k környékén lap és proc együtt újonnan necces.
28-30k környéke nem itx lapal (ASROCK H110M-DGS - mATX, egy dundibb itx házba bele is mehet akár) egy G3900 mellé...Integrált lapoknál min 3db SATA csatival is már 30k tól indulunk.
Fontos lenne tudni azt is, hogy mire kell.
Ha a keret marad, akkor aprót javaslom.
Integráltat és lap+proc kombót is ki lehet fogni jókat jó áron.A G procik fogyasztása nem gáz. Ugyan 65W -os osztályban vannak és 50W környéki tipikus fogyasztás van rajta, de feladatfüggően változik. Egyszerű felhasználásnál azért nem 50w környéke
-
Benőke
őstag
Már nem kell messzire evezni az oldalról sem:
-
Benőke
őstag
válasz
Patice #32900 üzenetére
No a TDP -vel kapcsolatban.
Ugye a proci be van sorolva egy fogyasztási csoportba. 35 - 45 - 65 - 95W ... stb.
Ez a max fogyasztása. E fölé nem megy ha agyon ütik sem.Intel féle TDP ugye egy dolog, de az nem mindig a max fogyasztása. Ha megadnak teszem azt 51W -ot le is van írva hogy 65W a max fogyasztása. Na ja de miért 51w ha amúgy 65w? Lemérik egy halom programmal, tehát életszerű körülmények között, majd a kiugró értékeket lecsapkodják és a maradékot átlagolják.
AMD nél ezzel szemben az érték amit megad az a plafon, maga a proc -e fölé nem nagyon megy. A komplett rendszer nyilván fölé tud mennyi.
Nem láttam még olyat hogy ezeket meghazudtolva átlépné a gyári értékeket jelentősen. Most itt nem 1-2W eltérésre gondolok.
Intelnél a T és S procik pedig nem lépik át a TDP -értéket mert lejebbi csoportban vannak és már 35W ill 65W nál limitálja a procit különben ha az lenne amit te mondasz nem lenne értelme ezeknek a fogyasztás csökkentett prociknak, ha ugyan úgy túllépné
Csak példa képen: Intel i3 6100T
35w csoportba tartozik és a TDP is 35WMásik példa : Intel i3 6100
65W csoportba tartozik de a TDP 51WÉs a TDP "Thermal Design Power (TDP) represents the average power, in watts, the processor dissipates when operating at Base Frequency with all cores active under an Intel-defined, high-complexity workload. Refer to Datasheet for thermal solution requirements."
Szó nincs arról hogy ez mindig max lenne... T és S procinál ez kivétel.
-
Benőke
őstag
Van itt zárt dobozos tápegység is. Bár alulról ez is nyitott...
[link] -
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32736 üzenetére
Nem hiszem hogy komoly gond lenne vele. Persze nem csúcs minőség, egy Szünetmentessel sokat lehet dobni a stabilitáson, na meg nem lesz maxon járatva egy NAS
(#32737) t72killer
Jól néznek ki, de érdemes valami házba tolni őket. Azt is árulnak hozzá? Nem találtam...
Vagy legalábbis a csatlakozókhoz, nem szívesen hagynám úgy szabadon. Lenne 2 döglött macskánk is -
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32731 üzenetére
Nem egy csúcs eszköz. NAS -t fog hajtani van egy 160W PICO. Jelenleg nem hajt semmit.
Azért kipróbáltam az adatlapomon lévő konfigban. Semmi gond nem volt vele.
Pár napot üzemelt, persze szünetmentes is van, közvetlen konnektorban nem tudom mit mutatna.Ha megépül a NAS azt fogja hajtani, de nem fog 7/24 -ben menni.
Ez most tolódik mert összetörték az autómat és hát az jóval többet elvisz. -
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32714 üzenetére
Majdnem kiment a fejemből.
A kép nem sikerült túl jól, viszont a lényeg látható.
[kép] -
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32714 üzenetére
Este tudok csinálni egyet, ilyenem van
-
Benőke
őstag
válasz
MrDerekas #32675 üzenetére
Nem vitát akartam, csak belefutottam már párszor ebbe hogy az intel ilyen meg olyan faja aztán a marketing duma mögött nincs tartalom. BSD -vel nem sokat dolgoztam, de sosem volt gond egyik gépen sem. Nyilván GUI -ra gondolok, nem parancssorra
(#32681) imibogyo
Oké ez teljesen rendben van, csak nem biztos hogy felmerülne ez gondolat bennem így elsőre, egy ilyen kombóban -
Benőke
őstag
válasz
MrDerekas #32668 üzenetére
"A jobb driver támogatottság miatt is előnyösebbnek érzem az intel platformot."
Ezen besírtam. Még hogy intel meg drájver támogatás....
Ez a része pont hogy igencsak gyenge lábakon áll már évek óta, vagy lehet sosem volt jó.
Nyilván processzorban jobbak... Fogyasztásban nincsen hatalmas különbség a kettő között.Azért a 4 magtól ne szállj el. 4 db van valóban de harmatosak.
-
Benőke
őstag
válasz
MrDerekas #32656 üzenetére
J1900 erősebb és picit többet eszik. N3150 és most már a J3160(Inkább ezt), kevesebbet fogyaszt de kicsit gyengébb is, viszont újabb. Ha nem kell a GPU és nem számít annyira a proc erő akkor N3150/J3160. Kicsit kevesebbet fogyaszt és modernebb ha még is kéne a GPU
Vagy veszel egy AM1 -es AMD -t ami elkeni a szájukatFogyasztásban is.
(#32657) imibogyo
Kicentizted a fogyasztást.
-
Benőke
őstag
válasz
t72killer #32562 üzenetére
"jó, ha 60% hatásfokod megvan"
Hatalmas tévedés, de a tápos topicban járj utána.
A jelölések amiket a tápokra aggatnak azoknál megvannak az előírások, hogy 10% terhelés esetén mekkora veszteség lehet max. Na most egy 85 már nem mehet 80 hatásfok alá 10-20 terhelésnél sem.
Sok gyártó oldalán megadják mit tud a táp adott terhelésnél.
Nézzünk egy sláger terméket : FSP FSP350-60APN 85+ 350W 10-11k
és amit ez tud : "82%@ 20% load; 85%@ 50% load; 82%@ 100% load" -
Benőke
őstag
válasz
#31600896 #32515 üzenetére
Integráltak jók, csak megvannak a maguk korlátai. Nyilván azért nem fullosak, mert költségkímélés szempontjából el el hagynak ezt azt.
Költség kereted még érdekes lehet.
De egy G4400 -el sok mindent meg lehet csinálni és nem horror az ára.
Nyilván magasabb a költség mint az integráltaké, de sebességben is más dimenzió.Film nézéshez ha ez kimerül a Full HD -ban elég lehet egy 3150/3160 netezéshez nem tudom mennyire elég.
Kicsit erősebb a 3700 vagy a 3710 bár árban ez annyira magasan van hogy a g4400 nem annyival több hogy nem érné meg megfontolni.Esetleg az AMD kifutó AM1 platformja ami 20-25 k körül megáll alaplap+proc és erősebb az említett integráltaknál és ugyan öreg platform, de a FullHD -val még elbír.
-
Benőke
őstag
válasz
AxBattler #32387 üzenetére
Hiányoltam is az ilyen H110 Giga "fapadost", de hiába ért ide 23k Asrock (M.2 nélkül), aztán 24k MSI, ez meg 30k...
Nem érzem, hogy megérné a különbség. Legalábbis nekem nem annyira. Nem rossz lap amúgy...(#32388) ratkaics
[link]
Nem fogja vissza az integrált GPU -t, ha vissza van fogva azt az intel teszi gyárilag
Extra szolgáltatásokban tud kevesebbet. -
Benőke
őstag
Szerintem meg benézted mit írtam. Véleményemet írtam, kvázi megjegyzést legutóbb tettem (szerintem nem sértő).
Ha ennyire zavar hát bocs, de szerkeszteni nem tudom, viszont ki is lett moderálva
Mindenhol a véleményemet írtam, és nem megjegyzéseket rád. Azt sem mondtam hogy hülyeség, vagy tuti nem úgy van amiket írtál.Paneltápra sem tettem megjegyzést, csak írtam hogy nem láttam jókat és amit linkeltél ott sem olvastam semmi konkrétumot. Erre a helyes válasz hogy ha tudod az adatait belinkeled vagy leírod vagy nem válaszolsz.
Nekem olybá tünt a válaszaidból, hogy el sem olvasod azt a pár sort sem amit írtam.Ha valamit szeretnél írd meg privátban mi bántott, de mint írtam nem ez volt a szándékom.
A proc TDP -jét nem számoltam, hanem az intel oldalán megadott értéket néztem meg, hogy képben legyek.
-
Benőke
őstag
[moderálva]
Egy 84W proci mellett nem feltétlenül jutna eszembe 75W tápegység használata. Nem mondtam, hogy nem működne, de biztosan erősebbet keresnék.
Biztos akadnak jó paneltápok, de ahogyan írtam nem sokat láttam, amit linkeltél, ott sem tudtam meg semmit az adatairól. Nem árasztottak el adatokkal.
[ Módosította: radi8tor ]
-
Benőke
őstag
Ha van még rá keret, akkor sokkal inkább valami asztali proc. Mondjuk Intel G3900 vagy G4400.
AM1 oldalon hát valóban nincs sok alaplap, de azért ami van azok elég jók. Nem szánták világmegváltónak... viszont olcsó
Pico PSU
Na meg kell egy adapter vagy ha nem tetszik az ára akkor van esetleg ilyen, vagy más amit be tudsz szerezni. -
Benőke
őstag
válasz
AxBattler #32294 üzenetére
Na ebben nem akartam elmélyülni, meghagytam a választás szabadságát
A ramokat nem tartom akkora tragédiának. Így is meg úgy is meg kell venni, ha meg elmegy a masina 4-5 évet akkor cserénél valószínűleg megint másik lapot, procit, és ramot kell venni...
A driver kérdés egyre markánsabb, és mindenki azt hiszi win alatt nincs gond, pedig egyre nagyobb, és nem azért mert nem lehetne megoldani, hanem mert nem akarják, hanem a váltás felé terelnek. (A 3 gen Core i5 procimhoz - integrált VGA nincs win 10 driver ami WHQL lenne. Persze meg van a magyarázat rá, és még érti is az ember de van egy amit összetákoltak. Nem tartana semedig minősíteni és a többi teljes core gen hez megcsinálni hogy használható legyen.) Intel pont nem híres a hosszú driver támogatásról. Nyilván ezért is megfontolandó hogy az ember nem egy win hanem valamilyen linux felé mozdul el mert driverileg már igen jelentősen feljött és komoly alternatívát ad már desktopon is. Nem vitát akarok, csak van akinek érdemes elgondolkozni rajta. Sokan félnek tőle szidják, aztán csak meg kell szokni a hülyeségeit ahogy a win hülyeségeivel együtt élnek azok akik használják.
-
Benőke
őstag
AM1 gyorsabb 20-30% -al az N3700 nál. Viszont az n3700 kicsit újabb, és kevesebbet fogyaszt. Árban az n3700 34k körül lappal együtt van, AM1 kijön 22-23k körül hűtéssel. N3150 nem sokkal gyengébb N3700 képest, nem tudom pontosan mire elég. FHD videóra elvileg ez is elég.
Valamivel többet eszik az AM1 platform, de az ára miatt jó választás. 37k környékén pedig már van G3900.
-
Benőke
őstag
Nyilván láttam mást is, de ez minden nap ott dolgozik az asztalomon.
Sokallottam, de hát pontosan nem ismerem ezért írtam a szerintem -et.Nem igazán van a proc üres járati teljesítményben hatalmas különbség. Na persze az ördög nem alszik, és a többi elem(alaplap, ram, HDD/SSD, hűtő, táp) miatt lehetnek eltérések. Ráadásul kicsit frissebb technika és az intel szerint is kevesebbet fogyaszt egy H81 mint egy H77. Ettől még igen hasonlóak.
-
Benőke
őstag
VGA -t nem látok benne.
Szóval üresjáratban szerintem ez 20-25W környéke lesz a tápegység veszteségével együtt. Az enyém 22-23w, de netezés alatt sem megy 30 fölé. Eddig 51W volt a teljes max amit láttam. Szünetmentes folyamatosan kiírja a terhelést amit kap. Monitorostól ez 74w volt.
-
Benőke
őstag
A 7/24 -el nincs baj de a zajjal ez úgy lesz hogy a vinyó az nem csöndes. Mármint nem ordít de éjszaka hallani fogod... Ráadásul a 2,5" darabok halkabbak mint a 3,5" darabok. Ha pedig megy a hozzáférés akkor hangosabb. Vagy elfogadod hogy zúg és ciripel vagy SSD ami nem költséghatékony, de csöndes, vagy nem hálóba kerül
Amúgy nyilvánvalóan valami kis fogyasztású eszköz kéne mert a kis lyukban passzívan a hő nehezen megy el. Lehet egy N3150 vagy N3700 kéne gondolkodni.
-
Benőke
őstag
Volt már elérhető az Intel G3900T de kikopott gyorsan.
Most a Intel G4400T lett elérhető pár helyen.
Az árkülönbség azért bosszantó mert az intel a T nélküli árában adja, a nagyközönségnek meg drágábban adják tovább... Azért csak kicsit bosszantó mert ~6K a különbség, nem a világ vége.
-
Benőke
őstag
válasz
instantwater #32198 üzenetére
G4400 közelében sincsenek az alacsony fogyasztású hardverek. Kár olyat keresni ami csak meg közelíti. Tekintettel arra hogy az első generációs Core i3 sebességet könnyedén hozza. Esetleg T -s kivitelű változat ha egyszer elérhető lesz itthon. G3900T már volt csak gondolom hamar kikopott, G4500 van csak az még +10k pedig sebességben alig jobb.
Alternatívaként ott van még az AMD AM1 -es platform az Athlon 5350/5370 -el. 22-25k környékén megvan az alaplap, proc(5350) + passzív borda.
-
Benőke
őstag
válasz
kedvesgabor #32188 üzenetére
Tényleg mintha mindenhonnan egyszerre kopott volna ki...
Esetleg Intel Celeron N3150 vagy a nagytesó Intel Pentium N3700
Korábbi generációból a J1900 is szóba jöhet esetleg, de nem tudom GPU -ban mit támogat és mit nem.Vagy Külön AM1 alaplap és veszel egy AMD Athlon 5350, 5370 még drága
Lehet hozzá kapni passzív bordát és voila...
-
Benőke
őstag
Na végül megrendeltem az adaptert. Teszek egy próbát ezzel: [link]
Nem hiszem hogy gond lenne vele. Majd ha összeállt a gép elmesélem, hogy jól működik minden
-
Benőke
őstag
válasz
radi8tor #32181 üzenetére
NEm értem ezt az AM1 platformot teljesen. Vagy csak le akartak húzni egy rókabőrt az A4-5000 miatt. Mondjuk ára miatt jó lehetőség, még a folytott memória vezérlő ellenére is.
Amúgy 5350 volt már 10k környékén is. Fog még ez a 18k esni, még ha 5350 ára nem is esik sokat. Azt tudjuk hogy valamiből a csúcsmodell mindig aránytalanul drágább mint a kicsit kevesebbet tudó testvére
-
Benőke
őstag
AM1 foglalatba Rendelhető. AMD Athlon 5370 2.20GHz AM1 BOX
-
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32176 üzenetére
ASRock H81M-HDS, FSP350W táp. 2,5"HDD 500GB WD, 2x2GB Ram.
Csak rádugtam a szünetmentesemre és kiírja mit fogyaszt a masina. -
Benőke
őstag
válasz
AxBattler #32173 üzenetére
Persze hogy olvastam, T -s proci felé hajlok, de gondolkodtam g4400 -ben is.
Valami komolyabb hűtőt fogok rátenni ventit lehagyom róla és kap egy házhűtőt ami halkabb.
Nekem nagyjából 110mm magasságom van erre vadászok hűtőt ami tetszik
pl a Noctua NH-L9x65 jó csak az ára nem tetszikNem rég volt g3900T az is bőven jó lehet. Majd ha újra elérhető lesz szerintem nem hezitálok ennyit
2 éve anyukámnak pakoltam össze egy netezős gépet G3220 -al. Üresjáratban 18-20W -ot mértem. Netezés alatt is csak 25w környéke. + Monitor.
-
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32163 üzenetére
Most találtam : Arctic Alpine 11 - Passive
Nem csak AM1 -re van passzív hűtés. Mondjuk egy közepes hűtőről ha leveszed a ventit az is lehűti csak hát az ára nem mindegy, mondjuk ha kell a venti, csak visszapattintod és kész.
-
Benőke
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás #32163 üzenetére
Mennyire lehet visszafogni az adott procit az alaplap függő is.
Nincs tapasztalatom alulfeszelésben, van erre külön topic.G18xxT esetében bátran tudom javasolni a használtat is figyelembe venni, és ha megnézed az Intel nyilvános árait, azt látod hogy a sima és T -s proci ára egyezik. A különbség ott van hogy T ből nem mindig van BOX kivitel. Na persze nálunk végfelhasználóknál már akad néhány K különbség, sajnos drágább a T -s. Az okát nem tudom, de kisebb kereslet lehet oka. Használtan nézelődhetsz és esetleg egy G16xxT is szóba jöhet ha van alaplapod. Sata csatlakozókat nézd meg a lapon mennyi és milyen
Ezen bukhat pár dolog.
mITX időtállóbb ahogy mondod Cerka is alkalmas desktopon böngészésre bármire.
(#32164) stigma
Alternatívaként lehet kapni hang szigetelő paneleket ha szükséges. -
Benőke
őstag
160W -os Pico hoz keresek tápot 12V -os.
Nem sok van ami jó lehet, vagy én nem találok.
Szóval
- 120W 12V (Elég lehet nem fog enni ennyit sem a gép.)
- 150W 12V (Ennek az ára kicsit acélosabb, konkrétan 2x annyi)Van nagyobb is a mini-box.com -on 192W, de azt nem lehet itthon kapni ebben a magyar webshopban.
Vagy hajtsam fel a DELL -t?
-
-
Benőke
őstag
válasz
pilagu #32141 üzenetére
Olcsó is legyen, gyors is, keveset is fogyasszon... Na ilyen nincs
A 3 igényből kettőt kéne választani.Otthoni mindenes kéne. OMV (Open Media Vault) jó választás, ha Média feladatokat is kap, akkor ráteszel egy Linux -os Kodi -t és kész.
Hardver ügyileg érdekesebb a helyzet. Sokan az Intel oldaláról a jól bevált J1900 -at vagy a kicsit lassabb, de kicsit kevesebbet fogyasztó N3150 -et választják. Ha találsz egy használt j2900 -ast az még jó lehet, bár nem sok van. Ellenben van az n3700. (Létezik már 3150 és 3700 nak egy idei friss változata 3160 és 3710 valamivel gyrossabbak, de igen minimális, alaplapot még nem láttam velük.)Sebességi sorrendben J2900->N3700->J1900. Létezik még n3050 és j1800 de felejtsd el őket.
20-25K integráltan a J1900 és az n3150 is, n3700 inkább 34-37k környéke.Fogyasztásban J széria 10W, N széria 6,5W
A baj ezekkel hogy teljesítményben egyik sem tépi le a fejedet.Alternatíva ként az AMD -nek van egy AM1 platformja ami ugyan 25W -os de nem folyamatosan eszik ennyit, ez a max amit megeszik de ez ritkán lesz, viszont olcsó, és erősebb az N3700 -nál, feladat függően 10-20% -al. Ebben jelenleg az 5350 a leggyorsabb de nem rég jelentették be hogy van egy 5370 ami szintén inteléhez hasonlóan harmatosan jobb. Ennél gyengébb procik is vannak benne, de ugye az nem alternatíva.
Ez így lap + proc kijön 20-25k ból. Na de ez sem ragaszt majd a székbe...Ezen túl már csak mITX lapok jöhetnek szóba, és cserélhető procik 35-45-65 TDP -vel.
Intelnél ugye van a T -s végű proc család ami ugyan az mint a T nélküli csak 65 vagy más kategória helyett 35 -re maximalizálták a fogyasztást. 1151 -ben nem rég látam, hogy megjelent a Celeron G3900T ami megeszi reggelire az összes eddig említettet. Van a sima G4400 ami 2k val több de 65W, igaz intelék szerint 51W -ot eszik többnyire. Ez is alternatíva lehet mert nem eszik sokat, nem fogod terhelni, bár passzív hűtéshez nagyobb ház kéne
AMD valami FM2+ lap és bele egy tetszőleges A4/6/8/10. A4 kicsit kevéske A10 meg sok. Lehet belőlük olyat venni ami megfelelő lappal 45W -ra limitálható bioszban.Cserélhető procis platformon pénztárcád szab határokat, na és még alul tudod feszelni ha még akarod csökkenteni a fogyasztást.
Cserélhetősben kakaóban nem lesz hiány, de alapból szintén nem esznek ám sokat, hogy árnyaljam a képet
Simán lehet egy AMD -t vagy intel i7 -et is 20W környéki alapjárati teljesítménnyel üzemeltetni. Nyilván egy integrált cumó ez alá is tud menni, de nem olyan hatalmas a különbség. Nagyobb terhelésnél azért megnyúlik majd a különbség.
Arany középút szerintem egy 35-45W TDP -s cserélegtő procis gép mert Lap proc összejöhet 40k alatt az meg n3700 ára teljesítményben pedig jóval több. -
Benőke
őstag
válasz
TomiLi #32123 üzenetére
A g4400 65W csoportban van, intel szerint 54w a legtöbb alkalmazásban a max. Számoljunk 65w -al. Vinyótól függ de többnyire 2-3w -al beérik írás közben, de számoljunk 5 -el. SSD 5w, ODD olyan 5W, Memóriáknál is 5w/ modullal szoktak számolni, Lap 10w.
Szóval 65+3x5+5+5+2x5+10 = 110wSzóval cirka ~110W a max amit ez a rendszer fel fog venni. Tehát egy 160W PICO el kéne vigye. Persze indításnál a vinyók sokat kérnek 1A/db.
Üresjáratban ez 30W vagy alatta kell legyen.
-
Benőke
őstag
válasz
AxBattler #32103 üzenetére
Hivatalosan igen, de ez a gyári kialakítás miatt van.
3,5" -ban léteznek beépítő keretek amikbe bele lehet dugni 2db 2,5" HDD/SSD -t.
pl. [link]Olan is van ami 5,25" helyre 4db 2,5" meghajtót enged. pl :[link]
Olyan is akad ami 5,25" helyre 4db 2,5" egységet HotSwap házvban pl : [link]
Olyan is van ami 5,25" helyre 2db 3,5" HDD -t enged. Azt most nem találom
Ezekkel lehet még okoskodni.
-
Benőke
őstag
Az általad írt házban hivatalosan nincsen sok 3,5 vinyónak hely. 2db
Mondjuk ha beépítő keretet használsz, akkor 3,5 helyére elfér 4db 2,5" elméletileg.
Ez a limitje a háznak.CoolerMaster 130 és 110 -ben 3db 3,5 fér el. + 130 -ban van egy külső 5,25" is. Ez utóbbiban elférhet beépítőkerettel 2db 3,5 vagy 4db 2,5" akár HotSwap fiókban is.
Nyilván HTPC szóval ha szem előtt lesz jó ha kinéz valahogy. CM110 -ben is van elegendő hely, és ezek normál ATX tápokat támogatnak. Teljesítmény igény nincs nagy de veheted olyan nagy ventivel amilyennel csak akarod, mert belefér. Ebből meg jó nagy a választék.Van még esetleg bézik kinézetben egy Spire 210. Kicsi lapos, elölről is tűrhető. Spec nekem tetszik és csak 13,5cm magas. Van tápos verzió meg táp nélküli is.
Árulnak most egy pont ilyet más márka néven tápostól [link]
SFX táp megy bele, 3,5" 2db 5,25" 1db tehát beépítő keretekkel mondjuk 8db 2,5" vinyó és vagy ssd is elfér benne persze úgy már zsufi egy kicsit. Még variálható.Tápnak TFX -et írtál de a Sharkon ház is SFX -et fogad. Van SFX veriója is a tápnak. Árban is hasonló, de nem írják hogy milyen db tényezője van. Gondolom hasonló fordulaton hasonlóan hangoskodik. Amúgy meg 4000rpm -et tud forogni maxon szóval zajosabb tud lenni.
BeQuiet jó választás. Röhögve fogja vinni a gépet. Egy ilyen gép még 10% terhelést sem fog adni egy ilyen tápnak. Más gépben arra figyelni kell hogy 2db 12V ága van és külön külön adja le a max teljesítményt komolyabb gépben lehet gond indításkor. Éhes proc, VGA, sok 3,5 vinyó. Itt ez nem fog gondot okozni.(#32099) csendes
Inteléknél a TDP nem a max fogyasztást adja meg hanem az átlagos maxot. Tehát esetenként megy ez fölé is. Bár valószínűleg nem sokat, de így is kevés ez tény -
Benőke
őstag
Ezek a full integrál lapok nincsenek eleresztve bővíthetőséggel. Max 4db Sata többnyire azok is 2 féle vezérlővel, de van hogy 2db SATA3 és 2db SATA2. PCI-E max 2.0 és az is 1x ahogy fentebb írtam.
A bővíthetőséget ezek alapján is át kéne gondolni. Vannak bővítőkártyák de 2db SATA - szintén más vezérlőn...Egyébként a J1900 erősebb illetve az N3700 bár az meg +15k ha ehhez még teszel 5-7k -t már rendes alaplapot kapsz 35w -os procival ami földbe döngöli ezeket a gépeket igaz fogyasztásban is
ui:Valószínűleg az intelnek van igaza, de ki kell próbálni.
-
Benőke
őstag
Raid1 -ben 2db vinyóval nem lesz baj, csak egyforma vezérlőn legyenek. PCI-E -s kiegészítés nem annyira jó mert csak 2.0 és 1x szóval nagy SATA bővítés nem lesz max csatlakozó számban. Amúgy is csak 2db -os bővítő van emészthető áron, ami már 4db -os az már húzósabb annyiért meg lehet érdemes egy használt Adaptec Raid kártyát venni, bár az sem 1x -s, sok meg x1 -es pci-e -t tud amivel megint kiütötte a sebességet. 2db vinyóval ez jó alternatíva. 4db és pláne Raid5 vagy Raid10 is menne, de nem tudom mennyire szeretné a különböző vezérlőket. 4db vinyóval sokkal inkább rendes alaplap kell, amiben van vagy egy halom SATA csati vagy rendes PCI-E port amibe veszel RAID vezérlőt. Ez így már jóval több mint az integrált procis alaplap ára... Ezen dilemmázok én is, ameddig a táp megjön
(#32086) Victoryus
Engem kiokosítottak itt eme szent helyen, hogy ez a PICO PSU nem az a PICO PSU amit ITT árulnak cirka 13k ért. Biztos van különbség a nyereségen, de az alkatrészeken is. A 12V -os noti táp sokkal komolyabb probléma, mert hogy az ritka mint a fehér holló... Pláne hogy 100W+ -os kéne. 0-24 -ben meg pláne érdekes lehet a tápegység, minőségi legyen és ne nagy terhelésen szaladjon folyamatosan. Szóval a táp az amin nem igazán szabad spórintani nagyon. Persze biztosan működni fogy egy darabig az is amit írtál. Amióta jöttek a Mercury meg Codegen tápok amik egy rántásra vitték magukkal a komplett gépet a bit vadász mezőkre azóta a táppal óvatosan bánok -
Benőke
őstag
Azért akad pár jó házikó.
pl:
Thermaltake Urban SD1 Micro Case (Kapásból mATX)Thermaltake Core V21 Micro Chassis (Szintén mATX)
-
Benőke
őstag
válasz
D1Rect #32037 üzenetére
Nem erőszak a disznótor, csak a malacnak
mITX nem azt jelenti, hogy egyszerűbb és olcsóbb. A méret oltárán ezt azt fel kell áldozni.
Ezért is van ez a topic...
Ez a mATX méretű de alig nagyobb az mITX nél alaplap nekem tetszik, házat kell keresni hozzá, meg hogy hol lehet beszerezni őket. Belelapítasz egy neked tetsző Hangkártyát meg egy VGA -t aztán csókolom
Ja persze meg kell nézni, hogy a házba mekkora hűtőt lehet betenni, ha a proc a táp alatt van... -
-
Benőke
őstag
válasz
D1Rect #32023 üzenetére
Hát ez irányban nem is nézelődtem igazán, nem vagyok vájt fülű, de alaplapi zajkeltő nem igazán a minőség netovábbja, ha kimeneti hangokról beszélünk. ITX nél ugye még inkább kérdéses mert max egy darab PCI-E csatlakozóval vagyunk megáldva és vagy VGA vagy hangkártya, na most nálam nem kérdés , mert nincs direkt VGA, és a korábban 1151 előtti időkben még sok PCI -os bővítőhely volt a jól bevált hangkeltőknek. Ahogy látom kevés alaplapon van már PCI, úgyhogy megváltam kedvenc PCI -os hangkeltőmtől mikor ITX -re ültem át. Ha kicsit is szebb hangzást szeretnél oda nem igazán elégségesek szerintem az alaplapi vezérlők. Nem igazán foglalkoztak ezzel a témával, szóval irodalom tekintetében is cefetül áll a helyzet. Szóval vagy VGa vagy hangkártya a jelenlegi opció. Ráadásul pl a Sound Blaster Audigy Fx már olyan különbséget ad mint ide Makó, és félmagas kártya, szóval legalább kis házakban is elfér.
Z ről meg ne is beszéljünk.
Na persze vannak az USB -s megoldások, de ezekről nem tudok sok mindent.
Ha pedig nem akarsz külön 10-30k -t hangkeltőre költeni, szerintem akkor meg kb mindegy milyen az alaplap.
-
Benőke
őstag
válasz
Goose-T #31998 üzenetére
Egy FSP 350W tápom van és tulajdonképpen jó, csak a kábel hosszak voltak határesetek, igaz ez normál ATX házban figyel. A Táp venti viszont elkezdett ciripelni viszonylag hamar, nem bajlódtam a garanciával, vettem egyet és kicseréltem magam, 2 órával a ciripelés után nem ciripelő venti volt bent
Egyébként jó kis táp.
-
Benőke
őstag
válasz
instantwater #31994 üzenetére
-
Benőke
őstag
válasz
instantwater #31983 üzenetére
Majd jó sokan elmondják a dolgokról a véleményüket én a vinyóról beszélnélek le igazából. A RED nem otthoni felhasználásra van, és mi több még lassú is, lassabb mint egy green. Tartósságra építenek 7/24 -ben ez igaz, csakhogy egy Raid tömbökre van kitalálva. 0 és 1 értelem szerűen nem igazán de a többi már igen. Na most éppen ezért az fw benne máshogyan is működik. Black vagy blue jobb választás, kivéve a tartósságot... Viszont okozhat a RED meleg perceket, fagyások kék halálok látszólag ok nélkül. Ami nem a HW hibája lesz hanem az fw eltérő működése.
(#31990) varmi2
A topicban megmondják a frankót, a téma fele elvakult samus
, szóval fogják ajánlani. mondjuk nem rossz darab. A kingfast nem véletlenül került a tiltólistára, vacak, lassú és sok meg tönkre garancia meg samus. Papíron van meg jól mutat, de ha valóban odakerül akkor csak kifogást keresik. A Kingston V100 szintén méltán kerül oda lehet vele szívni, V200 és V200+ már jelentősen jobbak. V300 majdnem minden tekintetben jó, egyszer végrehajtottak egy nand cserét, amit nem hirdetnek, de emiatt a sebessége vissza tud esni, amúgy megbízható darab. HyperX -et nyúzok 2 éve és hát meg vagyok vele elégedve. Van egy samus 840 pro ami szintén jó, csak a papírhoz képest elmarad a valóságban minden paramétere, nevezetesen a HyperX kiüti a nyeregből sebességben. Na de a topicban ajánlottak bármelyikét megveheted még a samu 850EVo -t is. Lehet dobálózi sebességadatokkal a valóságban bármelyik ajánlott gyorsabb lesz a HDD nél a red nél meg pláne...
-
Benőke
őstag
Hát jövőnek szánták. Választék még most sincs belőle.
Aminek lehet oka a túl nagy rugalmassága és sokféle méretet kéne tartania a boltoknak de nem fognak.
Nézegettem én is és gondolkodtam rajta a leginkább 2242 -s méretből aztán nem hogy választék nincs alig lehet találni. Minket azért érint mert itx -lapokra ezt akarják majd rászorítani nem a 2280 darabokat amiből már van választék bár még az sem ütötte meg a mércét. -
Benőke
őstag
válasz
#16939776 #31910 üzenetére
Hűha.
Köszönöm.
Ez így megvilágított pár dolgot.12V tápból azért kevesebbet láttam, úgyhogy majd szétnézek. 19V és 19,5V os tápból azért akadnak.
30-35W max terhelésnél nem szeretnék többet. Ettől függetlenül 60W nál nagyobb PSU -t szeretnék.
Bár AMD Kaveri is előtérbe került az meg ugye minimum 45W -os. Bár alul feszelve az is tudja majd a legtöbb esetben karcolni a felső határt. Ez még nem kristályosodott ki bár 150/160W os PICO -ban gondolkodom elsőre. Legyen benne tartalék.A zaj miatt akkor 12V nál maradék. Szünetmentesre lesz kötve, szóval ez megfogja majd a nagy ingadozásokat.
Már csak a külső táp fogja nehezíteni a dolgot.Várásolni PICO PSU -t ki hol? Nézelődtem és hát húzós árak vannak. 14k is figyelt.
ebay vagy alin azért már barátibb árak vannak.
Szerintem ugyan ott gyártják mindegyik PICO PSU -t. -
Benőke
őstag
"Ez a topik millió forintos kérdése.
Nem tudom, Dell DA-2-vel és az Xbox 360 tápjával van csak tapasztalatom."
És mi a tapasztalat?"Azt gondolom tudod, hogy nem a különböző ágak összesített névleges teljesítményét kell nézni. Hanem, amire az adott konfig leginkább támaszkodik. A mai PC-kben a legtöbbet fogyasztó hardvereknél (CPU/APU, GPU, 3,5"-es HDD) ez jellemzően a +12V-os ág."
Persze. Alacsony fogyasztás a cél. Valami max 25-35W -os proci. Bár Kaveri vel is szemezek. Ott ugye hivatalosan 45W a max, meg talán tudom csökkenteni a feszt és az órajelet. A teljesítmény nem elsődleges.
Integrált Inteles N3700 is képben van ott meg 6W a TDP jó persze ez nem a max fogyasztás inteléknél... 3,5 vinyó nem lesz benne csak 2,5" -es bár abból 4db isMeg egy valamilyen kis SSD max 128-as. GPU integrált lesz csak.
-
Benőke
őstag
válasz
#16939776 #31805 üzenetére
SSD -t vagy valami gyorsabb memóriás egységet azért gondoltam, mert előferdülhet hogy esetleg futna más is a gépen adott esetben. Intelel nincs bajom csak harmatosak a teljesítmények, persze a kis fogyasztás csábító, de az egy szálas teljesítmény az nem vonzó, nyilván a kis tdp miatt... Alaplapon nehezen tudok dűlőre jutni...
használtam n3150 gépet és sebességről nem tudok beszámolni csak lassúságról, korábban volt egy darabig egy 1037u -s netbook, hát ég és föld utóbbi javára na persze fogyasztásban is
VAn egy C60 netbook most is és nem éreztem szignifikánsan erősebbnek a 3150 -et
j1900 -jobban tetszett pedig az a korábbi generáció. Ezért kacsingatok intel oldalról az n3700 -hoz mert az kb ott van sebességben mint a j1900. Kabini nagyon szimpatikus. Nem csak az ára miatt, teljesítményben is jó hiába 15/25W a tdp használható sebességet villantanak egy szálon is. Igazából alaplap vs tdp fog dönteni azt hiszem... SW oldalról ubi vagy OpenMedia lesz talán de lehet kipróbálok párat míg eldöntöm, vagy hegesztek egy xenology -t
Miért fontos h 8GB nál több memóriát kezeljen? Inteles prociknak ez a limit -
Benőke
őstag
Új projektbe fogtam.
Még csak elméleti szinten.
Házi NAS kéne, szétnéztem és 150-200 alatt nehéz lenne megúszni egyet. Szóval inkább építenék egyet ami azért olcsóbb lenne és erősebb is.
A kapható nasok szinte mind 3,5" lemezekkel operálnak. Oda is vernek a fogyasztásnak.
Nem kapna nagy terhelést amit szeretnék, és 2,5" vinyók is elégségesek lennének. Fogyasztásban és helyigényben is szerencsésebb.
SW RAID -ben gondolkodtam eleve sok kapható nas ezzel operál, alaplapi raid kvázi alig jobb, HW raid kártyák drágák már ha kapni használtan éppen... Ha pedig megsérül az alaplap vagy a kártya akkor integethettek az adataimnak. Tartalék alaplap vagy raid kártya ugye nem megoldás, max céges szinten.
4db 2,5" vinyó lenne + 1 boot drive valamilyen ssd,mSATA... stb 64-120GB tökéletesen elegendő lenne még egyéb célokra is. Na most ház tekintetében dűlőre jutottam.
Mindenképp kicsit szeretnék. Nem 3,5" NAS házat mert nagyok. Elsőre egy mATX házat találtam, de TT Element Q tetszene csak épp nem kapható már és használtan sem nagyon van dömping belőle. Spire 210 lesz szerintem, helyekkel a vinyók elférnek tápnak egy PicoPSU 150/160 maximálisan kiszolgálja. szerintem 50-60W -ot sem éri el maxon a rendszer fogyasztása. Üresjáratban pedig 20w alatt ha minden ok.
Bár ha van valami egyéb ötlet azt szívesen fogadom. Végig böngésztem a házak listáját és ezek maradtak fenn a rostánNa most az alaplapnál és procinál megakadtam. Integrált cuccosokban kevésben van 4 sata + mSATA vagy valami. Ha van akkor 2 külön vezérlős, intel vagy AMD + asmedia. Na most ez így nem szerencsés ugye. Külön proc nélküli lapokon már gyakoribb hogy van 4-6 sata csatlakozó, de ilyen 40k -s lapok + proc. Akad azért elérhető árban AMD -s is. Nem köteleztem el magam Intel vagy AMD irányban, volt mindkét gépem most inteles itx van. Na de AMD ből csak ilyen 65W -os procik vannak. Ez sok egy ilyen kis vashoz. Tehát veszek egy akármilyen lapot és szúrok mellé egy Sata vezérlőkártyát, vagy veszek egy drága inteles lapot és procit, vagy veszek AMD -t ami meg min 65w. Max 35w ig kéne elmenni. Kabini ezért szimpi mert olcsó és belefér a 25W -ba A4 -el is 15w de egy n3150meg 6w igaz harmat gyenge n3700 már jobb. J1900 se rossz a 10W -al vagy a nagy tesója a j2900 penya is 10W. Ha valakinek van valami okos ötlete, vagy tapasztalata azt szívesen fogadnám
-
Benőke
őstag
2.5" HDD azért halkabb. Vendégeskedik a gépemben időnként egy WD Black 750, Nem különösebben hangosabb az én 5400 -es vinyómnál. Igazából nem is veszem észre, hogy hangosabb lenne. A gép az asztalon tőlem alig több mint 1 karnyújtásnyira van. A háztól függ, hogy rázza -e vagy sem.
-
Benőke
őstag
válasz
kormi75 #19379 üzenetére
Ha alaplapra integrált a proci, akkor inkább egy ilyen. 4k körül van a többletköltség, és össze sem lehet hasonlítani a teljesítményét.
Ezen felül ha rászánod a pénzt, akkor érdemesebb komolyabbat venni ami kijön a pénzből, mert ahogy telik az idő, egyre avulni fog. Adott esetben használtan is érdemes lehet körbenézni, egészen jó masinákat lehet venni, akár 1-2 alkatrészt is össze lehet szedni a hardverapro.hu -ról.
-
Benőke
őstag
válasz
Mercutio_ #19176 üzenetére
Nekem céges notin úgy kezdte a W7 hogy kék halál, aztán csökkentet módban bohóckodtam 2 napot mire talpra állt, de nem volt az igazi, majd meghalt 1,5 év múva az SSD, Szerencsére volt mentés és visszaállítottam HDD -re a rendszert, de újraösszeomlott, és megint macerálás volt vele mire talpra állt, de negyed óra mire elindul. Céges környezet és mivel bonyolult a sok SW licencek és egyéb programok, az újratelepítés nem játszik az alaphangon is 1 hét... 1-2 nap szopás a szokásos win driverezéssel... Kollégám is költözni akart neki is összeoltott és bevállalta a telepítést. Ráadásul az eltolást is jól eltolta a program a partícióknál az SSD -n. Ez a Kingston gyári költöztető csomagja és mindenhol azt írják jól kezeli, a gyakorlatban viszont nem. Szóval nem csak pozitív lehet. Windóznál egy valami biztos a bizonytalanság
-
Benőke
őstag
-
Benőke
őstag
válasz
szabi__memo #18384 üzenetére
Szimplán rákerestem mi a kínálat, és ez jónak tűnik ennyiért... Atom helyett minden képen...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- One mobilszolgáltatások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged