-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
travix
aktív tag
válasz
PredatorZoli #122791 üzenetére
limitet szoktam mindig, ibis2-n vettem volna etf-t egyébként
-
static00
csendes tag
Sziasztok!
Korábban jártam már itt, elolvastam a lusta portfoliót, így merek kérdezni
Nyugdíjra nyitnék TBSZ-t, az kb 20 év még, illetve szabad felhasználásra egy 10 évre tervezett TBSZ-t.
Ezt hogy lehet kivitelezni? Egy account, 2 számla?
Erste, IB, ilyen szavakra emlékszem, egy kicsit meglöknétek kezdésnek, hol nézzek szét?
Köszi szépen
-
travix
aktív tag
IBIE
Available converted to base: 476818.99 HUF
Cash needed for this order and other pending orders: 481360.78 HUFEnnek mi baja lehet? A vásárolni kívánt termék 476000 koppra
Nincs semmilyen pending orderem tudtommal de megnézni foglalmam sincs hol lehet[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Erősen gondolkodom. Késztetést érzek rá, hogy némileg növeljem a súlyát, hisz ez egy szélesebb kört fed le, belekerül egy nagyobb adagnyi ázsiai rész is, így logikus lehet akár egy kicsit a JPGL-ből, akár az emergingből elcsípni és ebben tartani többet.
és az AVWC vs SPYI/IMIE ?
Ez sem rossz, alapvetően egy felturbózott masci world, némi faktor loadinggal, de ezen a téren én nem tervezek változást, maradok szerintem a JPGL és az XDVE-nél ami a large cap value-t illeti.
-
seven7
aktív tag
válasz
HussarF #122783 üzenetére
Nekem a Bankmonitoros ügyintéző segített dönteni, végül Raiffeisen lett a választás, mert ott van a számlám is és a többi ajánlat nem volt kiemelkedően jobb.
Az volt az előnye, azon kívül, hogy ők jobban tisztában voltak a jelenlegi ajánlatokkal, hogy volt problémám a hitelfelvétel során (bekértek olyan igazolásokat amiket elvileg nem kellett volna) és ennek is utánament a Bankmonitoros és lerendezte helyettem. Szóval én ezt az utat csak ajánlani tudom. -
dugo_
veterán
válasz
HussarF #122783 üzenetére
Gránitnál vannak ingyenes, csak kártyadíjas számlák.
180k babaváró bónusz
40-40k selfies számlanyitás bónusz
10-10k ajánlási bónuszEgy számlát választotok a törlesztéshez, a másikat két év után be lehet zárni, addig kb. 9k díja van az 50k jóváírásért cserébe.
szabop27
Az jó tanács.
Az én bankom 0Ft-os bónuszt kínál, feleségemé visszadobta az előkalkulációt, mert csak a saját nyomtatványukat fogadják el a magzat igazolására, mehettünk volna 40k-ért újabb terhesgondozásra egy aláírás miatt.
[ Szerkesztve ]
-
szabop27
tag
-
Mivel nem egy pörgős topik, ide is betenném a kérdést: Babaváró hitel. Előre is köszi, ha valaki hozzá tud adni
-
SzGee
aktív tag
válasz
PredatorZoli #122778 üzenetére
Igen, szerintem is jók lesznek, én is várok picit, hogy a likviditá és a spread beálljon
Én lehet rápróbálok majd a másikra is, a global equtiy-re is, még nem döntöttem elIf you leave me, can I come, too?
-
TCr
veterán
válasz
Mekkora arányban tervezed az ETF portfóliódban tartani?
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
student
őstag
válasz
és az AVWC vs SPYI/IMIE ?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
SzGee #122777 üzenetére
Már volt aki írt nekik és azt mondta az IB hogy még nem ért el hozzájuk. Kell ennek egy kis idő míg beáll a dolog.
Egyébként én is le fogom cserélni az ZPRV és ZPRX-et erre, mert nagyon jó a metodikája és nagyon jók a faktor loadingjai. Ez utóbbiban a fő extra a ZPRV és ZPRX hez képest, hogy ugyan a méret, a value és a profitabilitási mutató az hasonló, az avantis kiszűri a negatív momentumű papírokat, így a momentumot kihozza ca 0-ra, míg az ZPRV/X-nél ez ilyen minusz -0,2 körül van, ami egy nagy előny hosszú távon, mert ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jól menő emelkedő árú cégek eladását késlelteti, az eső árfolyamú cégekbe a belevételt pedig szintén késlelteti, így összességében azt mutatja a tudomány, hogy a várható hozam magasabb (egyfajta momentum screen-t valósít meg).
Egy pár hetet azért várok, míg kialakul a megfelelő likviditás és kicsit meghízik az alap.[ Szerkesztve ]
-
powerwade
senior tag
Támogatom: Interactive Brokers társalgó
-
Balikaa
csendes tag
válasz
nnorbi9 #122757 üzenetére
Én azt csináltam az év végén megmaradt pár ezer folrinttal, hogy mivel a 2000forintos havi TBSZ-díjat úgysem maxoltam volna ki, vettem belőle valami olcsó részvényt. Nyilván a tranzakciós költség miatt alapból nem érné meg, de így a TBSZ számláról fogyott a pénz, nem a főszámláról. Meg a részvény is duplázott azóta
-
-
seven7
aktív tag
Megjött a NAV válasza a TBSZ migrációra:
Hivatalunkhoz 2024.09.25-én beküldött xxxxxxxx ügyszámon nyilvántartott kérelmére
válaszolva tájékoztatjuk, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény
67/B. § (8) bekezdése szerinti bejelentését – melyet külföldi szolgáltatóval kötött tartós
befektetési számla nyitásáról tett – tudomásul vettük. Önnek ezzel további teendője nincs.
Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.Miért azt írják, hogy számla nyitás, vagy csak ez a sablon válasz?
-
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #122767 üzenetére
tenyleg a [sajat oldalukon] csak igy ("benchmark" es nem "tracking") áll:
"Benchmark MSCI World Small Cap Value Index A"
-
PredatorZoli
Topikgazda
Nem fogja követni az indexet, csak referenciaként lett feltüntetve. Az Avantis saját metodikáját fogja használni. Ugyanaz lesz mint az AVUV és az AVDV odaát. Tehát ha pl 65% usa, 35% other lesz, akkor ez összetételét tekintve 65% AVUV és 35% AVDV lesz, csak eu-s szabályok szerint újracsomagolva. Elvileg a költség is ugyanannyi lesz mint odaát.
Az illetékes az arányokról azt nyilatkozta, hogy ők nem preferálják a 60-40%-os MSCI-s arányokat, inkább a 70-30-ot preferálják FTSE és társaihoz hasonlóan. -
avl
senior tag
válasz
student #122765 üzenetére
egyetértek (majd meglátjuk, ha konkret dokumentum lesz rola)
itt a legfeljebb 70% es legalabb 30% arányt írják: [link] "The fund intends to invest up to 70 per cent of its assets in US companies and at least 30 per cent in securities of issuers domiciled in other industrialised countries."
simán lehet a fent aláhúzott szavak az oka, hogy Zoli másképp írta; el is tudom képzelni, és nem is tünik marhaságnak, hogy ha US olcsobbnak akarmilyen szempontbol jobbnak tünik, akkor felmegy az aránya - max. 70%-ig -, ha meg dragabbnak vagy valamiert nem oly jonak tünik egyeb piacokhoz kepest, akkor <70% lesz, ...mint pl. aug.vegen az indexé :
az index (nem tudom mennyire konkrét követése lesz) meg most hasonlo szamokat mutat, mint Te korabban betettél: [link]
á: most latom 2 hasonlo index is van: [link] és [link] ; ez utobbiban az aranyok:
[ Szerkesztve ]
-
student
őstag
válasz
PredatorZoli #122753 üzenetére
meglátjuk, engem egyátalán nem zavarna ha nagyobb súlyt kapna az "others"
-
avl
senior tag
válasz
Paxker315 #122693 üzenetére
ugy latom Xetra alatt zajlik a kereskedes: [avantis-global-small-cap-value-ucits-etf]
pl. ma:
tegnap összesen:
-
nnorbi9
újonc
válasz
PredatorZoli #122759 üzenetére
Köszönöm szépen a rendkívül gyors válaszokat neked is és Ixion77-nek is!!
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Ixion77 #122758 üzenetére
Nem keverem, jó sort nézek, és az érték is stimmel. A hétvégén, amikor még nem volt ott érték, akkor összeszámoltam ezeket a tételeket magamnak, és ha már megvolt, akkor legalább annyira felhasználtam, hogy összenéztem azzal, ami most megjelenik a Total Contribution mellett.
Ha jól értem, most háromféle változat fut:
"-": ez jelenik meg (nálam) akkor, ha a kivonat olyan időszakot is lefed, amikor már a migrálás elkezdődött
"0": ez jelenik meg az IBCE-hez máshonnan hozott TBSZ-ek esetén (ennek szerintem az az oka, hogy az IBCE nem rögzítette a Total Contributiont)
"helyes érték": IBCE-nél nyitott TBSZ-re olyan kivonat, ami nem nyúlik bele a migrálásba, vagy a migrálás során létrejött IBIE számla tetszőleges kivonata.
-
Ixion77
addikt
válasz
vnorbi #122752 üzenetére
Jó ötlet volt, de nekem nem tűnik úgy mintha működne. Kezdő dátumnak egy februárit tudok választani legkorábban (gondolom akkor nyílt meg náluk ez az adott TBSZ-em), végdátumnak meg bármit választok, a total contribution nulla marad. Próbáltam határnapot, előzőt, nyár közepét, május elsejét... Nem keverted össze a Total P/L sorral?
Annyiból tűnik viszont jónak a módszer, hogy így az látszik hogy mit transzferált az Erste az IB-hez, nem pedig az hogy mit transzferált az IBCE az IBEI-hez. De vajon a NAV-nak melyikre van szüksége
Értelmét egyiknek sem látom.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
nnorbi9
újonc
Sziasztok!
Teljesen új IB felhasználó vagyok, emiatt lenne pár kérdésem.
1. Nyitottam egy TBSZ-t, amire átvezettem egy összeget a fő számlámról (ami eurós, de forintot utalok rá) HUF-ban. A TBSZ-en vásároltam eurós ETF-et, és mivel szinte lehetetlenség pontosan annyiért vásárolni, amekkora összeg van a számlán (HUF-EUR épp aktuális konverziós árfolyama, ETF vásárlás költsége, stb. miatt), így maradt pár ezer Ft a TBSZ számlán. Ezzel mit lehet kezdeni? Vissza lehet mindenféle díj/adó/bevallás nélkül vezetni a fő számlára?
2. Év vége felé, mielőtt lezáródik a 2024-es TBSZ, ha van rajta maradék összeg, azt érdemes/lehetséges visszavezetni a fő számlára?
3. 2025-ben lehet változtatni a 2024-es TBSZ portfólióján (eladni a meglévő ETF-eket és másikat venni belőlük) anélkül, hogy az feltörésnek számítana? Tehát pénzt nem utalnék ki a fő számlára, csak az ETF-eket cserélgetném.
Bocsi, ha túl amatőrök a kérdések, de valahol el kell kezdeni…A válaszokat előre is köszönöm.
-
Paxker315
addikt
Régész pls. A keresővel kifejezetten releváns, akár 1-2 éves kommenteket is elő lehet csalni rövid időn belül :$ :$ Legalábbis én sokszor hasznát vettem, sokszor könyvjelzőzök 1-1 értékes v érdekes kommentet.
Amúgy jó ötlet lenne külön topik, azt aláírom.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
"Nyissatok légy szíves IB topikot,"
Nem lenne hülyeség. Már csak az átláthatóság miatt is, mondjuk egy rendes összefoglalóval, amiben a fontosabb dolgok le vannak írva. Mert innen már kibányászni annak, akit ez érdekel, gyakorlatilag lehetetlen. Ráadásul 2 naponta téma az adózás és a NAV lejelentés. Sokkal jobban járnának a kérdezők is, és a válaszolóknak sem kéne állandóan leírni kvázi ugyanazt.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Ixion77 #122738 üzenetére
"total contribution a régi számlaszámokon '-'"
Nekem ezt sikerült "megoldani", ha esetleg érdekel valakit. A régi számlákon csak akkor van "-" érték, ha olyan nap is szerepel a kivonatolt időszakban, ami az áthelyezés utáni. Nálam a határnap szeptember 23. Ha 23-ával zárom a régi számla kivonaténak generáltatását, akkor még normálisan ki van töltve a Total Contribution, későbbi záró dátum esetnén "-".
Ezért összesen 3 kivonatot mellékeltem TBSZ-enként:
1. IBCE kivonat a nyitás évéről még az áthelyezés előtt zárva (ezen látszik a Total Contribution, és a befizetések is, amikből egyébként kiszámolható a Total Contribution)
2. IBCE kivonat az áthelyezés hónapjára (ezen látszik az áthelyezés, de nem látszik a Total Contribution)
3. IBIE kivonat az áthelyezés hónapjára (ezen látszik az összegzett Total Contribution, ami az elsőn is, és az áthelyezések fogadása, de nem látszanak a tételek, amikből a Total Contribution összeáll).
Az elmúlt napokban írogattam már erről, de összefoglalva a Total Contribution kiszámításának ez az algoritmusa náluk:
- a TBSZ nyitásának évében a forintos átvezetések összegzése
- a TBSZ nyitásának évében a devizás átvezetések összegzése az átvezetés napján érvényes MNB árfolyammal
- ha volt olyan devizás átvezetés, amely napra nem jegyzett az MNB árfolyamot, akkor az átvezetés napját megelőző utolsó MNB árfolyamot kell alkalmazni *
- a TBSZ átvezetése miatti maradék pénzkivonást nem kell levonni az összegzésből
- minden tétel 2 tizedesjegyre van kerekítve, és így összegezve.* ez egyébként trükkös, mert nálam volt egy ilyen, és azt "meghamisították" a kivonaton: 2024.05.01-én volt euró átvezetésem, amit a kivonaton 2024.05.02-re írtak be, amire már lett volna MNB árfolyam, de nem ezzel forintosítottak, hanem a tényleges 2024.05.01 miatt 2024.04.30-as árfolyammal.
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
Nyissatok légy szíves IB topikot, ne nekem kelljen már kívülállóként. A topik jelentős része már erről szól 1-2 éve.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Ixion77 #122749 üzenetére
Az egyes eszközök bekerülési értéke ettől független, az nem kell a tbsz nyereség meghatározásához. (ahhoz elegendő 2 érték, az eredeti contribution és a felbontáskori egyenleg, egykét kivételtől eltekintve)
Egyébként egy feltörés esetén neked nem áll jogodban meghatározni hogy mennyi lett a nyereség és így a fizetendő adó, azt TBSz esetén CSAK a szolgáltató állapíthatja meg, és neked pontosan azt kell beírni a bevallásba amit ők kimutatnak az igazolásban, attól nem térhetsz el (ha nem értesz vele egyet, akkor sem térhetsz el tőle, amíg a szolgáltató számítását nem módosíttattad velük). Ez a lényege a lekötési nyilvántartásnak. Ez nem úgy működik mint egy mezei etü.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz
PredatorZoli #122748 üzenetére
Lehet, hogy törvényi kötelessége, de technikailag nem sikerült összehozni, már a Random - Erste váltáskor sem. Nekem legalábbis egy csomó eszköznél lett nulla a bekerülési érték. Ha jól emlékszem, a KH transzfernél sem sikerült. Nem töröm fel őket ezért nem foglalkoztam az üggyel, de nagyon úgy éreztem hogy a szolgáltatók tojnak rá hogy sikerül vagy nem, feltörés esetén majd én találjam ki hogy mennyi az adó és fizessem be.
Gyanítom, hogy az IB-nél is így lesz: nem fognak ők számolni semmit, csak max. küldenek egy értesítést hogy ne felejtsd kiszámolni magadnak az adódat. Mint ahogy most sem kitöltött nyomtatványokat küldtek, hanem egy általános sablont, aztán oldd meg magad. Még az email végére is odaírták: "The information provided in this message is strictly for information purposes. Clients are solely responsible for ensuring they comply with any applicable legal requirements, including tax requirements."
Azaz segítettünk egy kicsit, de amúgy a te dolgod az egész, harcolj a hülye országod hülye hatóságaival te, ahogy akarsz és tudsz."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Ixion77 #122747 üzenetére
Már hogyne tudná mennyi volt a contribution. A transzferkor az eredeti szolgáltató átadja, hogy mennyi volt a számlára befizetett összeg, hisz ez egyrészt törvényi kötelezettsége az szja tv értelmében, másrészt pedig az új szolgáltató ebből tudja megállapítani az adót, egy esetleges idő előtti feltörés esetében, ami szintén kötelessége, hisz lekötési nyilvántartást kell vezetnie.
Az, hogy ezeket az összegeket nem köti az orrodra idő közben, az egy más kérdés. -
Ixion77
addikt
válasz
Simia #122745 üzenetére
"Mondjuk azt furcsának találom, hogy az IBKR-nél nem tudják mennyi a Total Contribution a transzferált számlákra, mert adózási szempontból ez az egyik kulcsadat ha valaki feltörné a számláját."
Én pont ezt vélem érteni, mivel az IB transzferként kapta a számlát, így nem tudja hogy eredetileg a korábbi szolgáltatónál mennyi volt a contribution.
Igazság szerint én sem tudom, mert már az Erste-hez is a Randomtól lett transzferálva, ahonnan meg akkoriban (nem látván a jövőt) eszembe se jutott hogy ilyesmi kimutatást kellene készítenem és lementenem.
De ha nincs feltörve a TBSZ számla 5 évig, akkor szerintem nem is szabad hogy számítson."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Simia
kezdő
válasz
Köszönöm a részletes választ!
1.) A nyitás évével én szigorú voltam: azt az évet írtam be, amikor az IBCE-vel nyitottam a számlát (ha már egyszer azt kérik), és zárójelbe mögéírtam hogy "eredetileg: 2020 Random Capital". Szerencsére a mezők nem típusosak (legalábbis a Preview amivek kitöltöttem nem kényszerítette ezt ki), ezért ezt megtehettem. Aki feldolgozza, az majd remélem értelmezi.
2.) Én az angolt töltöttem le, de jó ötlet hogy inkább magyarul adjam be.
3.) Az aláírást csak úgy rádobtam a PDF-re, meg odaírtam a nevem nyomtatottal. Szerintem a nyomtatott magában is elég kellene hogy legyen, mert az e-papír minden aláírásnál biztosabban igazolja hogy én adtam be.
Azzal kapcsolatban hogy mit kell feltüntetni, nekem nem tiszta a törvény.
Az SZJA 67/B (8) ezt írja (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.tv):(8) * Ha a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet adatszolgáltatásra nem kötelezett, e § rendelkezései akkor alkalmazhatóak, ha a magánszemély a befektetési szolgáltatóval, illetőleg a hitelintézettel megkötött tartós befektetési szerződéssel igazolhatóan a szerződéskötést, lekötési átutalás esetén e tényt – neve, adóazonosító jele, a befizetett pénzösszeg, az átutalt pénzügyi eszközök, pénzösszeg értékének feltüntetésével – az első befizetést, lekötési átutalás esetén a lekötési átutalást követő 30 napon belül bejelenti az állami adó- és vámhatóságnak, és rendelkezik a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet által a (6) bekezdés szerinti tartalommal kiállított olyan igazolással, amelyből a tartós befektetésből származó jövedelem megállapítható.
Ez alapján nekem igazolni kellene, hogy mennyit fizettem be (Total Contribution), milyen eszközöket (Position Transfers) és pénzeket (Deposits & Withdrawals) utaltam át.
Ebből kettő rajta van a kivonaton, a harmadik nincs...Mindenesetre ha az IBKR nem mond semmit a hét végéig, akkor én is a (Position Transfers + Deposits & Withdrawalals) értéket fogok beírni a formra, mert egyszerűen jobb tippem nincs.
Mondjuk azt furcsának találom, hogy az IBKR-nél nem tudják mennyi a Total Contribution a transzferált számlákra, mert adózási szempontból ez az egyik kulcsadat ha valaki feltörné a számláját.
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz
A 2-est nem tudom minek kérdeztem ahelyett hogy kipróbáltam volna. Az a kérdésem már nem aktuális.
Nagyon furcsa a felület így magyarul. Vicces, hogy megszokás miatt jobban értem angolul mint az anyanyelvemen"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ádám16
addikt
Küldött az IB szombaton egy mailt, hogy jelentsem le a NAV-nak a TBSZ számlám (múlt hét elején kerül rá >25k HUF), viszont a Tax formsnál nincs semmi.
Gondolom, ez valamiféle automatikus üzenet lehetett, de a doksim ("Declaration of Opening a TBSZ Account and Depositing Funds") még nem készült el. Mennyi ideje van az IB-nek erre? -
student
őstag
válasz
PredatorZoli #122736 üzenetére
írtam, avantis etf oldalán ott az excel file azokból meg kiszűrtem országok alapján
-
Ixion77
addikt
válasz
Simia #122727 üzenetére
Nekem is ma jöttek az értesítők. Betranszferált TBSZ-eim vannak, és úgy látom hogy a total contribution a régi számlaszámokon '-', az újakon '0.00'.
Ezért az összeget a jelen fórumon linkelt útmutató alapján határoztam meg, a Transfers és a Deposits & Withdrawals részekben szereplő összegek összeadásával.1, Amin viszont elakadtam, hogy a "Tartós befektetési számla megnyitásának
éve az IBCE-nél / Year of opening of the TBSZ account with IBCE:" mezőbe vajon mit kellene írni? Pl. egy 2020-as TBSZ esetén ez 2020, vagy 2024? Logikusnak a 2020 tűnne, mert különben az sem látszik hogy milyen évi TBSZ ez egyáltalán. Viszont a szöveg egyértelműen kihangsúlyozza, hogy "az IBCE-nél", az pedig 2024, hiszen akkor került odatranszferálásra, ergo megnyitva.
Ti mit írtatok be?2, A TBSZ számlakivonat amit csatolni kell magyarra állított felület esetén magyarul jött le nektek, vagy angol változatot küldtetek be?
3, Aláíráshoz kinyomtattátok, aláírtátok és visszaszkenneltétek, vagy nyomtatottal kitöltöttétek a PDF-ben és jól van az úgy?
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
B1868
csendes újonc
OTP Suprát cseréltem le ezekre a papirokra. Szerintem az jó döntés volt.
Ennyi állampapirral ingyenes lesz a számlám és adóznom sem kell ha jövőre lejár a TBSZ-em. -
B1868
csendes újonc
Ezek
a minusz %-ok furcsák nekem. A legtöbb papirt 2022-ben vásároltam. Persze tartom ezeket lejáratig.Az Otp tbsz számlámon vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz
Simia #122732 üzenetére
Ó igazad van, akkor majd szól a NAV, hogy hiányzik valami.
Nálam nem működött a link, ami az emailben volt, aztán a formról teljesen el is feledkeztem, csak csatoltam az activity statementeket.Pedig gondoltam is rá, hogy nem ma kéne lejelenteni, ez nem az én napom.[ Szerkesztve ]
-
Simia
kezdő
válasz
Moleman #122731 üzenetére
#122730 SzGee
Hm... Ha nem a Total Contribution-t kell lejelenteni, akkor miért az van írva a beküldendő formra? Miért nem a transferred value vagy valami ilyesmi?
https://gdcdyn.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v2.formSampleView?formdb=4656#122731 Moleman
A formra kézzel kell beírni ezeket a mezőket...Vagy az az állítás, hogy a form nem kötelező, csak töltsek fel egy activity statement-et, aztán majd kimazsolázza a NAV? Elvileg az IB azt írja az Account Migration Notice-ben, hogy azt csatolni kell:
[...]
Please download the declaration form from our website.
[...]
* Attach the declaration form and the activity statement to your request
[...]
-
Moleman
addikt
-
Simia
kezdő
Moleman, vnorbi:
Van olyan TBSZ-etek, ami transzferrel érkezett az IBKR-hez?
Ott is jó lett a 'Total Contribution' értéke nektek?Valami nálam is most délután változott, mert már nekem sem '-', hanem '0.00' van a mezőben transferált számláim esetében. Ezzel egyébként helyreállt az az állapot, ami az IBCE -> IBIE migráció előtti kivonataimon látszott.
A '0.00'-s kontribúció technikailag igaz is az IBKR felé tett befizetésekkel kapcsolatban, hiszen azokra a számlákra kereken 0 Ft-ot fizettem be az IBKR-nek, de a számlára tett teljes befizetés szempontjából hazugság.(a többi ticketemet korrektül megválaszolták, pont ez a kontribúciós ez még 'Sent' státuszú, ha valamit nyökögnek, majd megosztom itt is...)
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Moleman #122702 üzenetére
Megérkezett a "TBSZ Account Migration Notice" a bejelentés kötelezettség részletezésével, és ezzel megoldódni látszik a Total Contribution kérdése is. Nálam már a 2023-as és 2024-es új TBSZ-ekre generált Activity Statementen is ki van töltve az érték (és nem a transzferek érkezéskori portfólió piaci értéke van ott, hanem az eredeti számlára befizetett pénzösszegek).
-
Joe123
senior tag
IB NAV lejelentés téma.
Nekem most okézták le. Ha valakinek kell info mit hogy csináltam, korábbi kommentekben leírtam. (Custom statementtel lehet olyat kérni, hogy csak az van rajta ami kell és 23/24-nél egyaránt szerepel a Total contribution amit be kell írni.) Az IB formba nyitás évének a 23-asnál 23-at, a 24-esnél értelemszerűen 24-et írtam.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Moleman #122719 üzenetére
Aha. Én úgy láttam, hogy a "Central Europe" már korábban cserélődött "Ireland"-ra a kedvezményezett nevében, de a számlaszám akkor még nem változott.
Utalok be eurót is a héten, azt most kíváncsiságból bejelentettem már ma, ez a számlaszám is változott nálam.
Ez volt még szeptemberben (amikor csak a név változott, de a számlaszám nem):
DE43 5011 0800 6161 5381 26Most pedig ide kérik:
DE72 5011 0800 6231 4128 15[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz
vnorbi #122718 üzenetére
EUR. Ott az IBAN a régi maradt, csak a cégnév változott meg Central Europe-ról Irelandra, már múlt hónapban is úgy utaltam, csak akkor még aktív volt a régi számlaszámom, működött az elmentett közleménnyel.
Meg most jutott eszembe, hogy a webes felületen sem jeleztem most előre, hogy be fogok utalni, elfelejtettem.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Moleman #122717 üzenetére
Milyen pénznem? Én ma utaltam be forintot, és szemmel nem vettem észre, mert kb stimmel a régi IBAN számlaszámmal, de azért ráküldtem egy szövegkeresést is, és az kidobta, hogy nem egyeznek. Jobban megnézve, a számlaszám közepén változott két számjegy.
Meg persze a közleményben is az új saját számlaszámot kell feltüntetni, ahogy írod.
-
Moleman
addikt
IB beutalásnál figyeljetek, az IBAN nem változott, de a közleményt át kell írni az új számlaszámra... Én reflexből beutaltam a régi, már migrált számlaszámra.
"Eltűnt" a pénz, most csacsogtam Indiával, ilyenkor 3 napig ülnek rajta, aztán automatikusan átutalják majd az aktív számlára. Addig tuti emelkedik még 4%-ot a mostani ATH. -
Simia
kezdő
válasz
sztikac #122695 üzenetére
Ha Te érkeztél ajánlással az IBKR-hez (tehát a regisztrációs linket meghívással kaptad), akkor az első év minden befizetése után 1% IBKR RSU-t kapsz, ami egy év múlva vestelődik (és tényleges részvénnyé válik). Persze csak ha a beutalt pénz még az IBKR-nél van akkor is...
-
tototos
őstag
válasz
PredatorZoli #122260 üzenetére
Van különbség hogy vásárlásnál vált az IB vagy előtte konvertálom HUF-ról? Abban az esetben ha azonnal veszek érte valamit és nem egy jó árfolyamon átváltom későbbre.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
SzGee #122704 üzenetére
"az az összeg, amit átvittel egyik szolgálatótól a másikra, hiszen itt ez lesz a nyitóegyenleged"
Ezzel kijátszható lenne az egész TBSZ konstrukció. Fel akarom törni, de nem akarok adózni. Átviszem az egész TBSZ-t egy másik szolgáltatóhoz, ott lejelentik az átvitelkori értéket, azonnal feltöröm, és mindegy, hogy 10 vagy 15 százalék lenne az adó az eltelt idő alapján, mert a bekerülési értéket felhoztam (közel) ugyanarra, mint ami a töréskori érték, így 0 (közeli) összeg után kellene adózni.
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Ezt az ETF-t megtalálom IB-nél is? ISIN alapján nem ment [FWIA]
-
avl
senior tag
válasz
Paxker315 #122693 üzenetére
köszi
nem tudom van-e MSCI-n kivül globalis=teljes vilag small cap value index (ha nincs, erthetö, hogy arra megy)
sajna az MSCI US small cap value index csak kicsivel volt utobbi 15 evben jobb mint Russell 2000 SCV, de jelentösebben gyengebb, mint S&P600 SCV index, itt tettem be képet: #11188
ez a forras: [link]kicsit csaloka, hogy csak évesítettet mutat, a 15. hatvany dolgozik:
globalra: [link] sem oly erös az MSCI SCV:
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
válasz
Moleman #122702 üzenetére
Merger-nél nem a 25 ezer a lényeg, hanem az az összeg, amit átvittel egyik szolgálatótól a másikra, hiszen itt ez lesz a nyitóegyenleged
Elvileg a kp összeg is számít, nemcsak az ETF értéke
[link] itt megtalálod pontosan hogyan kell csinálninekem egész korrekt kis választ "rittyentettek"
Tisztelt Adózó!
Hivatkozással a fenti ügyszámú, 2024. szeptember 24-én beérkezett beadványával kapcsolatosan
az alábbi tájékoztatást adom.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése alapján, ha a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet adatszolgáltatásra nem kötelezett, e § rendelkezései akkor alkalmazhatóak, ha a magánszemély a befektetési szolgáltatóval, illetőleg a hitelintézettel
megkötött tartós befektetési szerződéssel igazolhatóan a szerződéskötést, lekötési átutalás esetén
e tényt - neve, adóazonosító jele, a befizetett pénzösszeg, az átutalt pénzügyi eszközök,
pénzösszeg értékének feltüntetésével - az első befizetést, lekötési átutalás esetén a lekötési átutalást követő 30 napon belül bejelenti az állami adó- és vámhatóságnak.
Beadványa alapján a külföldi befektetési szolgáltatónál megkötött tartós befektetési számlával
kapcsolatban történt lekötési átutalás tényét tudomásul vettük.
Kelt: Budapest, az időbélyegzőn feltüntetett időpontbanIf you leave me, can I come, too?
-
dzsentri
csendes újonc
válasz
vnorbi #122699 üzenetére
Hát ez remek, főleg, hogy a szeptemberivel nem lesz gond, de ettől a könyvelőm még követeli rajtam az augusztusit. Gondolom minden nem magánszemély ügyfél így van ezzel, szóval már mehetett nekik egy pár reklamáció az elmúlt hónapban, ehhez képest vicces, hogy még ezen balf@szkodnak októberben. Köszi, hogy jelezted, akkor legalább spóroltam egy utat.
-
Moleman
addikt
Rövid IB merger kérdés, mert nem találtam említést róla:
A lejelentésnél csak az ETF transzfer értékét kéne beírni (és csak azt bepipálni a csatolandó kivonatban), vagy azt a párezer forint készpénzállományt is fel kéne tüntetni?
Vagy semmi jelentősége, csak legyen összesen 25.000 forintnál nagyobb az összeg?A 2023-as TBSZ-nél nincs kitöltve a "Total Contribution", ezért kérdés, hogy mit írjak be. A 2024-es kivonaton szépen ki van töltve minden. Egyáltalán a total contribution összegét kéne lejelenteni, vagy inkább ott is a transzferkori piaci értéket?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest