Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egér probléma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FireKeeper
nagyúr
-
válasz
PredatorZoli #121897 üzenetére
Biztosan kevés? Ha igen, akkor majd a piac beárazza / mennek más papírra a befektetők.
-
Segal
veterán
válasz
PredatorZoli #121897 üzenetére
Van +1.5%-os pmap is
Ez amúgy akkor lehet igazán jó döntés, ha 26 elején megint helikopterpénzekkel szeretnének nyerni a "narancssárgák".
Addigra MNB "hazai" kézbe kerül, tehát nincs az a veszély, hogy ekkora kamatot emel. -
Dare2Live
félisten
válasz
attiati #121891 üzenetére
info honnan?
Alapvetően egy infla + x állampapír akkor is logikus döntés lakosságnak amikor 4-5% az infla. Nincs érdemi kockázat (kivéve ha világvége) de kb tartja értékét a megtakarítás.
Persze aki tudja mikor esik be forint 440re az vegye ki... de aki ilyeneket tud az már ugyis forexezik, vagy napi 2.5%os csodával vesz mégegy karib szigetet. -
válasz
Tesztelo.hu #121892 üzenetére
Hát hja, valamit-valamièrt. Ha a pénztárnak fenn kell tartania a kártya infrát, akkor azt neked kell megfizetned.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
PredatorZoli #121853 üzenetére
Életútnak nincs kártyája, így patikában, egyéb elfogadóhelyen nem lehet fizetni a pénztár terhére, csak számlabeküldözgetős módon, ami elég nagy macera.
-
válasz
FireKeeper #121884 üzenetére
Bizony, ezzel amúgy jól is lehet járni, mert közben a piaci ár bőven nőhet még, te pedig már le vagy szerződve.
Az új építésnél a műszaki tartalom is jobb lehet a kisebb alatperület ellenére, mint egy használtnàl (jobb helykihasználás). -
66zio
aktív tag
válasz
Vision #121860 üzenetére
Már miért kéne lekövetni a lakáskiadás árának a lakás ár növekedését? Miért KELL? Semmit se KELL. Már megint a kapitalizmus legalapvetőbb működése ellen beszélsz. Ennyit tud kifizetni a piac, neked megfelel ez az ár, ezért adod ki. Ennyit ér, ez a piaci ár. Ha nem felel meg akkor nem adod ki és megéri neked a kiadásból kimaradó veszteség vagy eladod a befektetésed. Ez olyan mintha arra panaszkodnál, hogy az NVIDIA milyen sokat ment, ez részvény, akkor a Y részvénynek is mennie KELL. Nem. Hozzá vagytok szokva a jó világhoz. Nincs kőbe vésve, hogy mennyi megtérülésnek kell lennie. Amikor jobb a megtérülés akkor is panaszkodsz, hogy nem ennyinek KELL lennie? Vagy akkor jófejségből, felebaráti szeretetből olcsóbban adod ki, mert szerinted nem KELL ekkora megtérülés? Ugye hogy nem. Én megértem, hogy rosszul esik, ha romlik a megtérülésed, de neked az nem JÁR. Döntöttél, hogy ebből akarsz bevételt szerezni ha összejön örülsz, ha nem arra megy a világ akkor meg eldöntöd, hogy eladod-e, másba fektetsz-e. Ha valóban igazad lenne, hogy így már nem megérős, akkor hirtelen sokan elkezdenék eladni, ezáltal javítva a lakásár növekedés lassulást, ezzel javítva a megtérülést. De jelenleg nem ez látszik, szóval semmi baj nincs a jelenlegi megtérüléssel. Ez egy ilyen ciklikus dolog. Ezt tényleg magyarázni kell?
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli #121883 üzenetére
az árat már most befixálod
Mindig raknak a szerződésbe olyan kitételt, ami miatt tudnak emelni, ha nagyon elszaladnak az árak közben...
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
PredatorZoli #121883 üzenetére
erre nem is gondoltam, utánanézek, köszi.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
FireKeeper #121882 üzenetére
Esetleg még azt gondold meg, hogy keresel most egy olyan új építésű projektet, ami mondjuk 26 közepére készül el (van most egy pár ilyen tudtommal és így korai szerződőként még tudsz válogatni, sőt kedvezmény is járhat), most leszerződsz rá 10%-al, és abban a másfél évben még tudsz rá gyűjteni úgy, hogy az árat már most befixálod.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Vision #121880 üzenetére
hát nekem kéne még 5-10M hogy olyan lokáción tudjak venni új építésűt ami nem egy lyuk, és még emberi időn belül meg lehet közelíteni a belvárost, + nem késelnek meg a lidl felé menet.
így marad a használt. bár ott meg ha felújítós, a munka költsége nagyon meg tudja dobni azt is, szóval marad a "pár évig elvagyok a nyomorban" félmegoldás.
vagy maradok a seggemen.
vagy pattanok külföldre, bár ahhoz már kicsit öreg vagyok.#121881 legutóbb pont egy full felújítóst vittek el kp-ra, igaz itt ő is a meghirdetett ár alá ajánlott, de az eladó rögtön elfogadta, így velem már csak közölték hogy elkelt, mivel tudták hogy én hiteles vagyok. igaz, én nem mondtam konkrét ajánlatot, de annyit nem is adtam volna érte amennyiért elvitték végül.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
FireKeeper #121879 üzenetére
Egyes építtetőnél a feltüntetett ár az a készültség szerinti fizetési ütemezésre vonatkozik, és abból te hitelesként kiesel, mert a bank csak a végén utal.
De számos olyan projekt fut jelenleg is neves beruházóktól (metrodom, cordia stb), ahol a default fizetési ütemezés 10/90, és ott a hitelezés nem probléma. Ha új építésűt szeretnél, érdemes ezeket preferálni.
Azon meg hogy a jó ingatlanokra lecsap a kp-s, ne csodákozz, nem te vagy az egyetlen aki a jót keresi. Ha felújítandót néznél, ott valószínűleg nem lenne ilyen gond. -
válasz
FireKeeper #121879 üzenetére
Amikor én vettem, akkor az volt a leglogikusabb választás. Szerintem most is vannak ilyen scenariok/lokációk.
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #121873 üzenetére
"2030-ra ilyen 1 milliós minimálbérről és 2 milliós átlagbérről beszélnek a nagyok."
Az megvan, hogy ehez vagy nagyon durva gazdasági növekedés kellene amit én nem látok vagy durva infláció...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
FireKeeper #121874 üzenetére
Ott is fognak emelkedni a választások évében és az azt megelőző évben jelentősen. Ráadásul ilyen jelentős minimálbér és bérminimum emelések esetén becsúsznának a határ alá sok állami alkalmazottak, így kénytelenek lesznek emelni rajta amúgy is.
-
válasz
FireKeeper #121874 üzenetére
Elég sok helyen nőni fognak a bérek, EU-s szinten még mindig nagyon le vagyunk maradva. Így is munkaerőhiány van.
-
Dare2Live
félisten
válasz
FireKeeper #121866 üzenetére
Az első nagy újlakás projekt amit megnéztünk 140 lakásos volt értékesítő kijelentette, hogy csak egy helyen lehet hitelt felvenni. Bementünk. Hitelessel beszélgettünk, lakások fele értékesítve, eddig 0 hitelfevétel volt, mi vagyunk a harmadik érdeklődők.
220 lakásos projektbe vettünk családosan lakást értékesítés vége felett. Nem volt hiteles szerződésük nekünk írták azt meg. ~200 lakás árát lerakták KP.
Én ott jöttem rá, hogy egy másik világban élek ahol az emberek hitelből vesznek lakást. Hát nem.Ugyanitt késöbb derült ki, hogy a lakások ~40% két befektető kezében van. Közgyűlésen jöttem rám először gyanus volt aztán a tulajdoni hányad diktálásnál figyelttem és az egyértelművé tette.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Vision #121872 üzenetére
Ezt én is így látom. A bérleti díjaknak a bérek emelkedésével azonos emelkedésére számítok a kövi pár évben (10-12%), míg ugyanebben az időben az ingatlanárak tekintetében egy ca. átlag évi 5% emelkedésre számítok.
2030-ra ilyen 1 milliós minimálbérről és 2 milliós átlagbérről beszélnek a nagyok. Ha annak csak a 2/3-a valósul meg, az is 15-20%-os tartományban levő éves minimálbér emelés (és a többi bérsávban se sokkal kevesebb). Nagy kérdés hogy ez milyen inflációval és forintárfolyammal fog párosulni. -
válasz
PredatorZoli #121871 üzenetére
Pontosan. A realitás az, hogy a bérek növekedésével a bérleti díjak is száguldani fognak, mert ennek ellenkezőjéhez érdemi kínálatnövekedés kéne.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
tototos #121868 üzenetére
Azért nem mennek fej fej mellett, mert a reáleszközök értékeltsége a gazdasági ciklusokban folyamatosan változik. A 2010-es évek második fele és a 20-as évek első 1-2 éve arról szólt, hogy a reáleszközöknél az értékeltség emelkedett, mert olcsó volt a pénz, alacsonyak voltak a kamatok stb. Az ingatlanpiacon az értékeltség növekedése azt jelenti, hogy a bérleti díjak árhoz képesti aránya alacsonyabb lesz, vagyis az ár jobban nő mint a bérleti díj. Ez idővel korrigálhat ha ciklusváltás van, de az ingatlanpiac jellegéből adódóan inkább úgy, hogy a bérek majd jobban nőnek mint az ingatlanárak (nominális értelemben), mintsem úgy hogy az ingatlanárak csökkennének (nominálisan).
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Vision #121867 üzenetére
ezek mind használt lakások voltak btw. amúgy nagyrészt csak a frusztráció beszél belőlem, meg mert válogatós vagyok. valami lelakott retket tuti tudtam volna venni már, de azért valami jót szeretnék nyilván, mivel én magam élnék ott.
#121868 szvsz ennek két oldala van, az egyik a társadalmi beidegződés, hogy az ingatlan a tuti biznisz, így aki befektetősdit akar játszani inkább kiadni vesz valami lakást aztán szív a bérlőkkel, mint hogy vegyen valami ETF-et vagy bef. alapot.
a másik meg pszichológia, amikor az eladói oldalon vagy, akkor azért mindig fáj lejjebb adni az árból, inkább ülnek rajta csak hogy elmenjen annyiért amennyit kitaláltak rá, még ha kellett is várni hónapokat egy vevőre, így amit nyertek nominálba, el is vitte az infláció. -
tototos
addikt
-
válasz
FireKeeper #121866 üzenetére
Statisztikák azt mutatják, hogy ők nem befektetők voltak, hanem magánvásárlók.
Szerk: sőt, ennél sokkal többet is. De ez miért releváns a parányi újlakás piacon? Attól, hogy egy országban van 1% pénzes ember, a maradék 90% nem lesz szegény? A kettő közötti a középosztály.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Vision #121865 üzenetére
hát nem tudom, én ugye most magamnak keresek, és már nem egyet vittek el az orrom elől napokon belül készpénzes vevők. kétlem hogy azok ne "befektetők" lettek volna.
#121867 akkor mégsincs itt akkora szegénység ha magán vásárlók 50+ misiket le tudnak pakolni az asztalra
-
válasz
FireKeeper #121864 üzenetére
Persze, ezt átbeszéltük itt is. Annyi, hogy ez gátja a kínálat bővülésének is / lakásállomány megújulásának. Az újlakáspiacon pl. alig vannak most befektetők.
-
Llew
senior tag
válasz
Vision #121860 üzenetére
Meg jó hogy nem követik jobban a túlfújt ingatlan arakat, mikor így is elég pengeélen tancol a dolog sokaknal, hogy kitudják-e fizetni a lakbert.
Fiataloknak igy is nagy eselye van hogy önerőből nem tudnak sajat lakasra összegyüjteni, ha még durvabb berleti arak lennének akkor meg nagyobb rétegnek lenne gond annak kitermelese is. -
gg07
tag
Ahhoz mit szóltok, hogy amikor a 2 éves USA államkötvény kamata többet fizet mint a 10 és ez az arány fordul és ismét a 10 éves fog többet fizetni, akkor rövid időn belül recesszióba kerül az USA?
Ha hihetünk ennek az "indikátornak" akkor 1-2 éven belül erre sor kerülhet.
-
válasz
FireKeeper #121859 üzenetére
Messze nem. Millió stat volt erről. Drasztikusan romlik a megtérülés.
-
Ez azért van, mert elképesztően megnőtt az ingatlan értéke, ezáltal a kockázat is. Amikor még csak 6 millát ért a kecód, addig nem aggódtad túl a bérbeadás dolgot. Most ugyanaz ér 40-et, ilyenkor azért már nagy a tét, és nagyot is veszíthetsz. A bérleti díjak ezt nem követték le (ahogy a bérek sem).
Ez minden területen így van (nem piacspecifikus).
Rossz példát hozol. Az autóbérlésre (amit te az alatt értesz), arra a hotel/airbnb a jó analógia (az időtáv és a szolgáltatás tartalma miatt). Ott nyilván nem kell semmit cserélgetned, a kopót is fedezi a szolgáltatás díja.
A bérlakás nem ilyen, nem igazán van autós analógiája, talán a nyílt végű lízinggel lehet közelíteni. Na, ott bizony te fizetsz mindent bérlőként, szervizt, kopót, mindent.
Persze minden megállapodás kérdése, nálam a szerziben benne van, hogy kopókat a bérlő fizeti. Nem mintha lenne bármi ilyesmi egy vadiúj lakásban.
Azzal viszont jó tisztában lenni, hogy nálunk ez egy áldott állapot. Nyugaton kapsz egy üres lakást, falból kilógó vezetékekkel, aztán lehet saját pénzen berendezni és szerelvényezni. Kiköltözéskor természetesen eredeti állapot visszaállítása (nyilván festéssel). Előbb-utóbb nálunk is ez lesz.
Suerintem ez a megtérülésre vezethető vissza. Az ingatlan értéke nagyon elszállt, a bérleti díj ehhez képest picsa. Nyilván nem akarsz ezek után ilyen kiégett izzók miatt szaladgálni a kecóhoz, intézze szépen a bérlő.
-
Moleman
addikt
Én is vigyázok a dolgaimra, de egy keverő csaptelepet nem nagyon lehet rosszul használni, ha gyenge minőség, elfárad.
Főleg egy új építésű lakásban, a kivitelezők előszeretettel építik be a legolcsóbb fajtát, aztán 6 év után hirtelen szökőkút lesz a fürdőszobában.
A mostani albérletben plusz hátráltató tényező, hogy bár jó minőségű cuccok vannak beépítve, nagyon használt állapotban vettük át, mert előttünk sajnos igénytelenebb bérlők laktak.
-
tototos
addikt
válasz
PredatorZoli #121853 üzenetére
AZ új pillért néztem, meg az allianzt. Amit még néztem, hogy mivel lassan majd babát is tervezünk, így a befizetett összeget ki tudjuk venni a születéskor, így ki tudjuk maxolni a teljes 750 ezres befizetést. Amit még meg akaroknézni, hogy bent legyenek azok az eü szolgáltatók ahova járni szoktunk magánba.
-
avl
senior tag
válasz
Moleman #121850 üzenetére
hogy ne csak mindig egyetértsek Veled :-)
"Saját tapasztalatom alapján a dolgok nem azért mennek tönkre, mert rosszul használták, hanem mert 10-20 éves"
-> szerintem a kombinaciojuk; az óvatos, finom, kulturált, óvó használat segít;
én szinte mindennek gondos gazdaja vagyok, CD jatszom 1991-ben vettem, turacipöm 2008-ban, farmerom 2016-ban, mosógép 25 évet bírt,... -
Llew
senior tag
válasz
Moleman #121850 üzenetére
Na igen. Ami olyan volt en is siman megcsinaltam ha hozta a cserealkatreszt.
50 ezerbe siman belefer ket csaptelep. Miert kene bérlőként fizetnem? Ha reszegen lerugjak egy hazibuliban akkor arracott a kaució, ha meg elfaradt az idők soran akkor azt fizesse a tulaj.
Mondjuk olyannal is talalkoztam hogy nem volt abszerődesben a kerdes és azt mondja a tulaj hogy nem fizeti. Ok. Akkor megveszem sajat penzen, de akkor kiköltözeskor vissza is szerelem az ő szarjat es viszem magammal a jót.A leírtak alapjan azt latom, hogy tulajkent sok emberrel elszaladt a ló a kinalati piacon és hozzaszoktak, hogybkezdő, naiv berlőkkel hozta öket eddig össze a sors.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
tototos #121852 üzenetére
Érdemes, de szigorúan csak olyan pénztárral, ami aránylag alacsonyabb költséggel működik, máskölönben a visszatérítés javát a pénztár elszipkázza és elvész az értelme. 6% körüli és afeletti költséghányadok horror kategória szvsz. Ajánlom figyelmedbe az új pillért és az életutat, kimaxolva az éves keretet, meg lehet úszni ca 3%-os költséggel.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Mi a véleményetek az egészségpénztárról és azon belül az önsegélyző részről amit lehet hitetörlesztőre fordítani?
[link] -
-v-
addikt
válasz
PredatorZoli #121816 üzenetére
-
Moleman
addikt
válasz
MrCsiT #121837 üzenetére
az 50.000 Ft-ot meg nem haladó költségek a bérlőt terhelik
Miért kéne a bérlőnek fizetni a bérleményt érintő szükséges javításokat? Saját tapasztalatom alapján a dolgok nem azért mennek tönkre, mert rosszul használták, hanem mert 10-20 éves, csoda, hogy ennyit bírt.
Én nagyon sok mindent megjavítok/kicserélek magam bérlőként, cserébe a tulaj minden anyagköltséget fizet, és megköszöni, hogy nem kellett szerelőt hívni, mert úgy sokkal drágább lett volna.
(Nyilván nem villanykörtéről van szó, egy zuhanyfej/zuhanycső is kopó-fogyó alkatrész, de pl egy elfáradt ajtózsanér vagy egy csöpögő csaptelep/sarokszelep már nem az.) -
válasz
PredatorZoli #121831 üzenetére
Köszönöm! Pontosan erről van szó. Erre gondoltam.
Sokkal jobban leírtad, mint én tudtam volna. -
Llew
senior tag
válasz
Ennyi. Kb össze is foglaltad a dolgot.
@többiek
A felhalmozott rezsi tartozás, amit irtok azxsiman megelözhető ha nem a lakó kapja a szmalat. En nalam mindig ugy volt eddig, hogy a tulaj kuldte a szmalat vagy ki volt szamolva egyeztetett modon oraállasok alapjan a fogyasztas es azt fizettem. Ergó nemctudsz tartozast felhalmozni mert vagyfizetsz vagy nem. Ha nem akkor meg megy a szerződés felmondas.A villanykörte nyilvan sarkított példa volt, de arra meg azt tudom mondani, hogy én vettem egy rakas ledet, meret kevesnek ereztem a fenyt a meglevőkből , aztan költözeskor, kitekertem oket es vittem magammal a következőbe. A lakasban meg maradt ami volt.
-
Segal
veterán
Srácok nem lehetne privátban kényeztetni a továbbiakban egymást? Köszi előre is
-
66zio
aktív tag
válasz
adalbert1 #121840 üzenetére
Ez egy példa volt és el kellene olvasni a mondat másik részét is és kompletten értelmezni. Amúgy simán cserélem az izzót magamnak is, kevesebb macera mint ezzel levelezgetni, de ha olyan az elektromos hálózat ami miatt 2-3 havonta kimegy 1-1 égő akkor igenis fizesse a tulajdonos. Azt felejtitek el, hogy ez egy szolgáltatás, ezért fizetsz. Különös ha autót bérelsz akkor furcsának találnátok, hogy kitalálja a tulajdonos, hogy ki kéne cserélni az ablaktörlő lapátot, ja meg fékolajat is cserélni kellene, fizesd már ki, vagy a felét legalább. Az is fogyóeszköz. Na pont az ilyenekért szar az itthoni piac. Összeteszem a kezem, hogy most ilyen tulajnál lakom. Amióta beköltöztem 1x se volt itt, mindent meg tudunk beszélni emailben. Az ilyen őrültségek csak azért működnek, azért nem mernek, tudnak az emberek nemet mondani mert keresleti piac van, nem azért mert normális..
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #121824 üzenetére
A legtöbb nem fizető tipikusan elveszti a munkahelyét és nem/nehezen.... tudja kifizetni a köv havi albi díjat. Ugye a lakosság nagyjának nincs vagy pár hónapra elég megtakarítása van. Itt nagyon gyorsan eljutnak addig, hogy kilakoltatási moratórium ha benne vannak jó, ha nem kihuzzák addig és onann félévet ingyen laknak. Ha a számlákat nem fizetik a végére az áramot is kikapcsolják te meg kardozhatsz a szolgáltatóval, hogy kapcsolják vissza aki vissza fog dobni, hogy tartozás van a lakáson. Villany nélkül meg nem találsz új bérlőt...
A PTK perlekedések pedig nagyon lassúak, sok időt, energiát visznek el és a végén reális esélyel nem leszel pénzednél ha egyaltalán nyersz és nem csúszol el vmin... de lesz egy valag költséged. -
VMatteo
őstag
A kiégett izzó valóban az albérő költsége, de pl a leragadt tűszelep a radiátorban fűtési szezonban az én költségem volt, a csöpögő flexi cső cseréje szintén.
Valóban fontos a jó albérlő kiválasztása, ez volt a cél, Egerből nehezebb intézkedni ha bármi baj van Óbudán.
Kulcsátadás (dec 30.) óta áprilisban voltam egyszer a lakásban, akkor is a vízóra csere miatt kellett nagyobb szerelőajtókat betenni. Szerintem minden albérlő ilyen tulajdonosról álmodozik. -
válasz
VMatteo #121834 üzenetére
Megfelelő marketing eszközökkel a lehető legmagasabb árat kérni és közben a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtani.
Amikor kiadod, a lakás legyen hibátlan és csilivili.
Neked összesen egy bérlő kell, ha az megtalál, az elég.
Könnyebb együttműködni vele, és ha megvan az összhang olykor sok-sok évig marad, mert nincsen baszogatva, minden tisztességesen és profi módon van intézve.
Ha van normális bérlő, nem emeled a piaccal az árat és 2 év múlva már azt veszi észre, hogy ha költözni akarna, csak drágábban tudna, ráadásul évekig minden simán ment, partnerként van kezelve, eszébe se jut, hogy megmozduljon.
Lehet, hogy papíron pár tized százalékot romlik a matek, de a kockázat ezzel párhuzamosan drasztikusan csökken. -
MrCsiT
addikt
válasz
VMatteo #121830 üzenetére
A "43.000 Ft-on" (azért igy, mert nőhet az alapdíj) azért lehet fogni a fejed, mert az olyan, mint amikor pl. egy alis okosórát hasonlítasz egy Garminhoz: tök jó, hogy 43.000-ért vállalhat a bérlő közjegyző előtt valamit, de amikor elmondja a közjegyző, hogy "Jaaaa, hát a bérleti díj megfizetése vonatkozó kötelezettséget ez ám nem jelent, de "103.500 Ft-ért" máris benne lehet az is", na akkor jön a fejvakarás.
Fokoznám még azzal, hogy a közjegyző előtti szerződésnél nem és nem lehet olyat kötni, hogy 1 évre szól, majd annak letelte után határozatlanná válik a szerződés, hogy ne kéne évente közjegyzőhöz menni és díjat fizetni. Itt van az első bizalmi pont: megírod-e úgy a szerződést, hogy nincs benne vállalt bérleti idő?
A további szépsége az egésznek, hogy a vállalt kiköltözést amire alapozni lehet, a bérlő által hozott befogadói nyilatkozatot a befogadó valójában bármikor visszavonhatja. Akkor, most hogyan is lesznek a továbbiak?
Ez a második bizalmi pont.Igen, ki lehet fogni tróger bérlőt, de azt azért nagy eséllyel érzed 5 perc beszélgetéssel, mi várható tőle?
A másik: hozta valaki példának a villanyégőt. Hát, az bizony a bérlő költsége szerintem (amikor bérlő voltam, leégett volna a pofámról a bőr kuncsorogni egy égőért, lol?!) így kiadóként ez egy roppant egyszerű feltétellel kezelhető: az 50.000 Ft-ot meg nem haladó költségek a bérlőt terhelik.
Ezzel tiszta, hogy a mosógép csere nem a bérlő költsége lesz, de egy izzó - amiből vehet magának pirosat, ha szeretne xD - az a saját költsége lesz.Mindkét fél részéről kell a tisztelet és a rugalmasság, és akkor rendben is lehet ez
Szerintem, mivel a közjegyzői okiratba foglalt teljes szerződés mindkét fél részére megadja a kereteket, így a dij felezése sem ördögtől való. Aki emiatt indítana inkább +5000 Ft havidíjjal, az meg is érdemli.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
VMatteo #121834 üzenetére
Én csak ezt nem értem, hogy akkor ezek szerint szerinted is "jó áron adod". Miért nem kérsz érte többet? 1-2 hónap alatt behozná a közjegyzői díjat.
Azt egyébként megértem, ha valaki úgy látja, hogy áron alul adod akkor szívesen kifizeti azt a húsz ezret csak le tudjon rá csapni, mert úgy van vele hogy még akkor is jól jár, de szerintem te így nem hozod ki ebből a maximumot. -
VMatteo
őstag
válasz
Értem a Te hozzáállásod is.
Előző esetben, most is és ha esetleg albérlőváltás lesz, legközelebb is így fogom albérletbe adni a lakásom.
Érdekes, Titeket a számítógép előtt olvasva ez felháborít, élőben a jelentkezők meg le se szarják mert annyira tetszik nekik a jó áron kiadó lakás. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
VMatteo #121830 üzenetére
Szerintem hogy ezt ki akarja-e valaki fizetni vagy sem, semmi köze ahhoz, hogy időben fog-e fizetni, vagy sem. Itt arról van szó, hogy rá akarsz terhelni egy olyan költséget, ami nem az ő költsége. A bérlő ad biztosítékként kauciót, kifizeti azt a rezsit amit elfogyaszt, és ezen kívül bérleti díjat fizet és semmi mást. A bérleti díj az tartalmaz minden járulékos költséget, tehát bármi költség merül fel, azt a tulajdonos állja és nem a bérlő. Ha a tulajdonos a kaución felül további biztosítékot szeretne, akkor annak a költségét ő fizesse. Ez nem szarrágás hanem egy elvi kérdés. Ilyen alapon a 35 ezres ügyvédi költséged felét is rálőcsölöd? Az hogy ez kis összeg vagy nagy összeg, az irreleváns. A bérlő pont azért bérel, hogy ne kelljen ilyen-olyan egyéb költségeket fizetgetnie.
-
VMatteo
őstag
válasz
MrSealRD #121828 üzenetére
Mi vicces a 43.000Ft-on? Láttam a számlát amit kiállítottak.
Itt nem az 500Ft-os izzó cseréről van szó, mert minden ilyesmi karbantartás szépen le van írva az albérleti szerződésbe (amit egyébként 35e Ft-ért írt az ügyvéd, ha már pénzről beszélünk és szarrágásról).
Ha valaki nem akarja biztosítani a bérlőt arról, hogy van hova mennie, nem akar erre 20x ezer Forintot áldozni, akkor mi a garancia arra hogy később pl időben fog fizetni? Mert így is nézhetjük szerintem. -
Drizzt
nagyúr
válasz
MrSealRD #121828 üzenetére
A titok nyitja, hogy mig a koznyelv leegyszerusitoen kozjegyzoi szerzodesrol beszel, addig a valosagban ez tobbfele tartalmat jelent. Peldaul lehet egyoldalu kikoltozesi nyilatkozat, lehet egyoldalu fizetesi kotelezettsegvallalasi. Lehet az egesz okiratot a kozjegyzovel iratni. Valamint az ingatlantol is fugghet. Illetve az arak sem fixek a kulonbozo kozjegyzok kozott. Es meg ki tudja milyen variaciok vannak. En mint nem jogasz, ezekrol a kulonbsegekrol tudok.
-
Oké hogy infláció de 20 ezret úgy pakolgattok itt mintha 10 fillér lenne. Miközben az utcán mindenki lehajolna érte...
Na akkor most ki a szarrago.
Ráadásul nem is értem ezt a számot. 23 januárban írtunk alá. Közjegyzői okiratba foglalt szerződés. 1xx ezer volt. Tulaj fizette. Azt mondta az ő költsége nem fogjuk felezni. Szóval ez a 40K elég vicces szám... és persze hogy a vitát is komolytalan irányba viszi.
Szerencsére vannak még nagyon rendes emberek. -
Pá
addikt
válasz
66zio #121817 üzenetére
De ez a bérbeadó szempontból is pont így néz ki. Nem feltétlenül akarnék egy olyan bérlőt, aki fennakad 20e Ft-on, ami a teljes tranzakciónak nincs 0.5%-a sem, még akkor se, ha csak 1 évet marad. Az ilyen szarrágoskodni fog mindenen, inkább menjen.
Ez a közjegyzői díj annyira alacsony a teljes ügylethez képest, hogy gyakorlatilag semmi lényegi jelentősége nincs, kerekítési hiba. Innentől szimbolikusan a legjobb elfelezni, az megadja az alaphangot a jövőbeni konfliktusok kezelésére.
Aki ebből problémát csinál, azt én nem akarnám se bérlőnek se bérbeadónak. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Drizzt #121821 üzenetére
honnan tudja előre a bérbeadó, hogy jó, vagy rossz bérlővel van dolga?
Kb úgy tudsz eljárni, mint a bankok a scoring rendszerrel. Egy magas iskolai végzettségű sokkal nagyobb eséllyel lesz jó bérlő mint egy alacsony. Egy jobban kereső sokkal nagyobb eséllyel lesz jó bérlő mint egy kis keresetű. Egy rendezett közösségi profillal rendelkező sokkal nagyobb valószínűséggel lesz jó bérlő mint egy gázos profilú. Aki összeszedettebben tud bemutatkozó levelet írni, nagyobb eséllyel lesz jó bérlő. Itt minden csak valószínűség, de ezekből lehet következtetni. Ki lehet persze fogni szélhámost aki profi a megvezetésben aztán direkt nem fizet, de nem ez a jellemző szerintem.
-
aAron_
őstag
válasz
"Állítólag az IB egyeztet a NAV-al hogy milyen gyakorlatot kellene követnie az ügyfeleknek és fognak küldeni tájékoztató levelet a TBSZ-eseknek."
Honnan vannak ilyen bennfentes információid?
#121813Llew: Némileg kötözködés, de nem teljesen lényegtelen: régebben is biztos volt szerződéskötés, csak nem okirati formában, hanem szóban.
-
Vesa
veterán
válasz
tototos #121652 üzenetére
Eleve hibás következtetésre fogsz jutni, ha a saját gyermekkorodból indulsz ki! Nagyon, nagyon más világ van! Mondom ezt 4 gyerekkel a hátam mögött! Tény, hogy igényektől függ a gyerekek költsége, de ha csak egy átlagnál picivel feljebb nézem, akkor már horror összegek fognak kijönni. Nekem 1 már elvégezte az egyetemet, 1 éppen járja, kettő még középsulis. Nem mondom meg mennyibe kerülnek mert sokkot kapnál (mondjuk mind sportol és magánórákra is járnak).
Plusz nyaralás, síelés, mindegyik horror ennyi embernek.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
PredatorZoli #121815 üzenetére
De a probléma az, hogy honnan tudja előre a bérbeadó, hogy jó, vagy rossz bérlővel van dolga? Esélye nincs kideríteni. De ez a másik irányba is igaz. Én bérlőként azt javaslom, hogy egy pici konfliktust mindenképpen ki kell provokálni mielőtt aláírnád a szerződést. Pont azért, mint ami itt mástól is elhangzott: konfliktus helyzetben fog kiderülni, hogy kinek milyen a valós hozzáállása. Például szerződés tervezet módosítási kérés egy jó teszt.
Én személy szerint nem tartom problémának, hogy ki mekkora részét fizeti a kiköltözésinek. Ami a probléma a dologgal, hogy a teljes bérleti költségek összehasonlítását megnehezíti.Amúgy jó lenne egy rendszer, amiben bérlők és bérbeadók minősíthetik egymást, lehet segtene mindkét oldalnak valamennyire.
Ami nálam az abszolút no go zóna, ha valaki a gépek javíttatását, cseréjét akarja a bérlőre rálőcsölni. Azért, mert ez teljesen tervezhetetlen és kiszámíthatatlan.
-
tototos
addikt
válasz
PredatorZoli #121819 üzenetére
[link]
itt is csak az ingatlanos járt jól. Aki először eladta a lakást el tudta volna adni 26-ért a vevő meg 21-ért is meg tudta volna venni -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
66zio #121817 üzenetére
Én veled értek egyet. Ha neki hirtelen 8-an akarták kivenni a lakását és ő válogathatott a temérdek jelentkező közt, akkor azt jelenti, hogy rosszul árazta be, többért is elmenne. Ezt célszerű optimalizálni és nem azon a 24 ezren szarrágóskodni. Ha sok a jelentkező és csak 10 ezret emel, már nem téma az a 24 ezer...
-
SzGee
aktív tag
válasz
Okés, köszi
Nekem már volt egy IBUK-IBCE migrációm is, ott is változott a számlaszám -
66zio
aktív tag
válasz
Vision #121807 üzenetére
Dehogy illúzió. Elvileg az tulajdonos érdeke, hogy minél drágábban adja ki a lakását. Ezt elvileg piaci áron tudja vagy olcsóbban. (Azért nem ilyen egyszerű, mert lehet hogy drágábban is ki tudja adni csak mondjuk egy-két hónappal később, csak kérdés, hogy megéri-e ez az időben nem fizetett veszteség mint amennyivel drágábban ki tudja adni)
Na már most, ha x ért árulja és még kér ezt azt pluszba fizetve és ezt kifizetik neki akkor áron alul árulja, ha meg piaci áron adja, akkor hiába akarja kifizettetni a plusz költségeket az már piaci ár felett lenne nem kelne el. Ha beépítené az árba, az mondjuk 5 évnél 400 ft havonta. De ha nem akar xxx 400ft-ot kérni, akkor mondjuk megemeli az árat egészre. Ha kifizetik akkor megint azt jelenti, hogy piaci ár alatt hirdetett.
Szóval amelyik tulajdonos 24e ft-on szarakodik annál nem szívesen lakom mert azzal az 500 ft-os izzón is majd izmozni kell, hogy biztos én rontottam el, mert fel merészeltem este kapcsolni a lámpát. Ha nem nyúlok a kapcsolóhoz biztos nem romlik el, szóval nem fizet, stb. Még 1X, tudom magamról, hogy ki lesz fizetve a havidíj, de ha fosik és ezért biztosítani akarja magát, szívesen aláírom a közjegyzőit, de nem fizetek érte. És ez így szerintem win-win. Ő látja rajtam, hogy komoly érdeklődő vagyok, be van védve, ha meg nagyon izmozik hogy felezzünk az egy red flag, hogy itt bizony a hűtő mögött talált 1mm-es karcra is vissza fogja tartani a kauciót, ha elromlik valami nem, vagy gyatrán lesz javítva, vagy majd jön ott is, hogy fizessünk felesbe stb.
Azt nem értitek, hogy nem azért mennek bele az emberek mert ez a normális, hanem mert nagyobb a kereslet mint a kínálat és ilyenkor az emberek belemennek ebbe-abba. Nyilván ha minden tulaj így gondolkodna nekem is bele kellene mennem ebbe az őrültségbe. Szerencsére nem ez a helyzet. Amúgy ahol jelenleg lakom nem írattak alá velem semmi ilyet. Rendes szerződésem is van. Hoztak valami random netről letöltött szerződést, nem tetszett, hogy 2 hét vagy mennyi volt benne, hogy kirakhatnak, megbeszéltük, átírtuk valami értelmesre. Teljesen normálisan lekommunikáltuk. Ha ragaszkodnak a két héthez akkor nem költözöm ide. Nyilván lett volna valaki aki belement volna, csak az meg lehet olyan is. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
SzGee #121814 üzenetére
Állítólag minden IBCE-snek az összes számlaszáma módosulni fog. Akinek még nem módosult, annál még nem történt meg a migráció. Illetve olyat is hallottam, hogy aki ajánló kóddal regelt, azt lehet, hogy csak hó végén migrálják kisebb nehézségek miatt. Állítólag az IB egyeztet a NAV-al hogy milyen gyakorlatot kellene követnie az ügyfeleknek és fognak küldeni tájékoztató levelet a TBSZ-eseknek. Senki ne kapkodjon, még az se akinek már látszólag kész a dolog.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Bármilyen jogcímen el lehet kérni bármit. A lakásbérlésnél ki lehet kötni például beköltözési díjat, kiköltözési díjat, havi adminisztrációs díjat, rendelkezésre állási díjat, kényelmi felárat, amit csak el tudsz képzelni. A kérdés mindig az, hogy a másik oldal mit hajlandó kifizetni. Ha például egy olyan piac van, ahol sok a kiadó lakás, a bérlőjelölt kevés, akkor ott egyértelműen hátrányba kerül az a kiadó, aki ilyen-olyan egyéb költségeket kíván még a bérleti díjon felül megfizettetni a bérlővel. Mert legyünk őszinték, ha a bérlő válogathat, akkor nem fog olyannal szerződni aki mindenféle szarokat ki akar vele fizettetni ami főként a másik fél érdeke. Ez olyan mint a feltöltős villanyóra, a normális bérlők javának ezek redflagek. Ez jó bérlő egyáltalán nincs rászorulva hogy ilyen feltételekbe belemenjen mert a jó bérlő mindenkinél jó bérlő képét fogja festeni és lesz olyan tulaj aki nem fog ilyesmihez ragaszkodni, így az extra igényekkel rendelkező tulaj lehet hogy pont ezekről csúszik le.
-
SzGee
aktív tag
Nálam nem volt még migráció, csak a főszámlámnál
A statements-nél az account-oknál mit láttok?
Nálam ez szerepel, gondolom akkor még várni kellene a bejelentéssel: [kép] -
Llew
senior tag
válasz
HussarF #121811 üzenetére
Én is ezen gondolkodtam. Van egy lakbér, a lakó nem tudja annak az ára mire van elköltve.
De a ha van egy előre tisztázott lakbér és szerződés kötéskor még benyögi, hogy ja a közjegyzőt felezzük, akkor lehet én is elhajtanám az anyjába.
Mondjuk nekem ugyan ez a dolog a szervízdíj is. Ne számolja fel külön, építse bele az árakba. Vagy ha felszámolja és külön feltünteti, akkor legyen rajta az is, hogy főzési díj, meg rezsi díj, stb.
Mondjuk nagyot változott az albérletpiac az utóbbi években. Elég sokat voltam benne lakóként, szerencsére normál tulajokkal. Régen még szerződést sem kötöttünk, sose volt gond. Aztán hosszú évek váltása után jött, hogy már mindenki szerződést kötött. Oké legyen. Abból sem volt gond. Most meg itt van ez a szerződés meg még adjak mellé vizeletmintát is kis túlzással. -
válasz
Vision #121801 üzenetére
Én azt nem értem, hogy hogy lehet beleépíteni? Én klasszikus kapitalista módon annyiért adnám ki, amennyiért csak tudom (amennyit még adnak érte). A költségeimet kell minél lejjebb szorítani, akkor lesz nagyobb a profitom. Nem kitalálok egy számomra jónak tűnő árat, aztán még arra rápakolok valamennyit.
Mert akkor a plusz költség nélkül is rá tudtam volna pakolni azt a pluszt, hisz a vevő nem tudja, hogy vele a lakbérben még plusz, általam nem előre bekalkulált költséget fizettetek meg.
Meg amúgy is, hogy nézne ez ki? 150ért adnám ki, de helyette 153 750 forintról írunk szerződést? Szép kerek szám -
VMatteo
őstag
válasz
astorre19 #121803 üzenetére
Nálam jan 1-el költöznek be, pont a jó időre derül ki ha valaki nem tud / akar fizetni
Anno dec végén 8 jelentkező jött el megnézni a lakást 1-2 nap alatt, nem emlékszem. Ez a kiköltözési nyilatkozat felesben senkit sem zavart. Nekem volt kellemetlen telefonon visszahívni a nem nyert látogatókat. Hogy van ez?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest