Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarkByte #122982 üzenetére
illetve még visszacsatolnék a korábbi reakciómra. Mikor megláttam, milyen kimenetelt hozott az FWRA mióta tavaly július elején belevettem. Kicsit elbizonytalanodtam, jó-e nekem az "all-in" FF5 megközelítés. De hát anyáméknak pont az FWRA-t ajánlottam, és lett is nekik végül. Még, ha saját részre egyértelműen nem vennék már
-
kovaax
őstag
válasz
nort_on #123093 üzenetére
Nekem anyám vett egy festményt a 2000-es években valamikor, galériából, 240 ezer Ft-ért, idős befutottnak számító festőtől, még tippet is kapott, hogy már nem él soká, akkor megugranak az árak. Na, a szekrény aljában porosodott a kép (nem rossz egyébként), és most költözéskor előkerült. Meggugliztam, hogy hogyémegyen, a művész tényleg meghalt azóta, a képei ilyen 70-80 ezer ft között mozognak, és akkor az inflációról még nem is beszéltünk. Tuti befektetés volt, jobb lett volna egy Mikelandzseló...
-
nort_on
senior tag
válasz
adalbert1 #123086 üzenetére
Kevesebb, mint 1%? Minek? Az nem befektetés, hanem hobbi.
1 év alatt mondjuk megy 5x-et (valamibe pont jól belenyúlsz), teljes portfólióra nézve lesz +5%, ez meg az állampapír hozamát sem éri el.
Egyébként az asszonynak én is azt mondom, hogy veterán motorokba "fektetek".
-
atee_13
őstag
válasz
kuntics #123090 üzenetére
Pontosan így van. Eddig ami lovét ellocsoltak a CSOK-ra ahelyett építhettek volna eladó kedvezményesen kivehető lakásokat. Azokat is a haverok építik, de akkor Juli meg Marika néni nem érezte volna magát ingatlanszakértőnek és a CSOK támogatás összegével automatikusan megtolta az eladó ingatlan értékét. Már nem lettek volna telibeszop@tva azok akik nem vettek fel CSOK-ot.
-
kuntics
aktív tag
Majd építenek a túlárazott stadionok helyett túlárazott bérlakásokat. Végső soron talán kevesebb lesz az elégedetlenkedő és jobb lesz valamennyivel az ingatlanpiaci helyzet. Amit eddig is csinálhattak volna, csak most, hogy lett egy viszonylag értelmezhető ellenzék muszáj valami értelmeset is alkotniuk.
ahogy látom megint feltalálják a spanyolviaszt. Talán visszatér a cafetéria ingatlanra felhasználhatósága, meg az állami lakástakarék is kicsit emelt összeggel. -
válasz
adalbert1 #123086 üzenetére
Ez is olyan, hogy akkor érdemes foglalkozni vele, ha te örülsz neki, hogy van neked.
Talán a magic the gathering bontatlan dobozok érik meg, kiadáskor olcsón és várni vele pár évet.
Alpha Investments YT-on, ha érdekel a téma, de sok helyet foglal és macerás.Esetleg órák, de az viszonylag drága és nem tudod megcsinálni vele, hogy diverzifikálsz, vagy pedig a világ összes pénzét elviszi.
-
adalbert1
veterán
Szerződés módosítás helyett akár ki is válthatod a hitelt egy másikkal - igaz akkor újra kell közjegyzőhöz menni, újra értékbecslés, stb - viszont akkor nem leszel a meglévő bankhoz kötve, akár másikhoz is átmehetsz. Érdemes esetleg azt is körüljárni.
Valaki fektet ilyen termékekbe, mint pl. sport kártyák? Gondolkozom, hogy a megtakarításom kevesebb mint 1%-ával nézgelődjek ilyen termékek irányába is, ismeri valaki ezt a piacot?
Ahogy eddig néztem itt eléggé jelen van a greater fool theory (vagy akár a tulipánláz), meg alapvetően 1 darab kartonpapírról beszélünk.
Ami a jelenlegi ismereteim szerint hosszú távon is értékes lehet a gyűjtőknek, azok a minimális példányszámban kiadott, gradelt lapok, amiken minél ismertebb játékos van (ami pl. PSA 10 az mindig keresettebb lesz, mint egy rosszabbra gradelt vagy nem is gradelt), illetve az aláírt lapok (pl. szegény Kobe Bryant már nem ír alá semmi új dolgot, így ezeken már alapból lett egy korlát, hogy több ilyen termék nem lesz kibocsátva). -
torma99
aktív tag
válasz
smallmer #123071 üzenetére
Ha fizikai kell Báv, mert valószínűleg nem generációs befektetésként, vagy 1 darab pici lapka miatt kérdezed és ott könnyen visszaadhatod.
Amúgy Münze Österreich. 10k EURig nem kérnek igazolást, gyors, diszkrét szállítás, vagy mehetsz személyesen, németül, angolul beszélnek.
Vannak még más szolgáltatók. A nagy pénzváltók okésak. A kis kókler cégeket hagyd. A spread itthon nem kicsi, leginkább gyönyörködésnek vedd, ne rakj bele temérdek pénzt.
Vannak más külföldi szolgáltatók is, de ha csak nem vagy gyűjtő, Bécsnél és a Mö-nél nem érdemes messzebb menni.
Mnb-t hanyagold, de persze ha neked kényelmes, akkor náluk is tudsz venni.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Oppenheimer #123076 üzenetére
Miért? Igen, az utóbbi időben a size faktor alulteljesített, de ez nem lesz mindig így szerintem, sőt
-
Oppenheimer
nagyúr
Ez alapján (pdf) nekem offos
-
SzGee
aktív tag
Nemrég indult az Invesconak egy MSCI World Equal Weight ETF-je, ez is ígéretes lehet szerintem
1400 holding 0,07-es súllyal, negyedéves rebalance-szal
[link] -
nort_on
senior tag
válasz
kozeposztaly #123073 üzenetére
Ha meg 32-ről indulna a buli, akkor a lump sum "nyert" volna.
66%-ban nyerő a lump sum, az majdnem 50%, nem 80-90-100%. Ha pont a csúcson told be, akkor bukó, ha egy válság legalján, akkor meg nyerő.
Egyébként sem életszerű, hogy 100 év befektetését egyösszegben tolod be (és utána már semmit nem teszel félre), max ha örökölsz valami nagy összeget, ami az egész életed megtakarításának jelentős része. Ez lehet pl egy drága ingatlan. És vissza is kanyarodtunk az eredeti kérdéshez, egyben betolva kb 66%-ban bejön, de inkább vagy igen vagy nem.
A DCA sokkal életszerűbb, érdemes arra berendezkedni.
Eszközosztályok közötti hozamban sokkal nagyobb különbség van ilyen távon, mint a lump sum vs DCA.
-
kozeposztaly
csendes tag
Erről mi a szakvéleményetek?
A fejemben az van, hogy általánosan elfogadott, hogy ha kicsivel is, de az azonnali egyösszegű befektetés veri a leátlagolós, folyamatos befektetést.
Erre jön a bácsi, és ezt hozza ki 100 éves távlatban SCVre. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Befektetési aranynál mire kell figyelni? Hol érdemes vásárolni?
-
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #123037 üzenetére
De ennél a fazonnál nem jelölték meg, hogy kicsoda micsoda. Junior Prima díjas közgazdász..... Közben a Mand*ariner oldalon 170 cikke van....
Ez egy nettó propagandista fazon.
Portfolio máskor is leközölt oda-vissza válaszolgatós vitákat, de odaírták, hogy honnan jött a szerző, ÁKK, MNB, államtitkár stb... értem, hogy ennek fazonnak nincs kormányzati állása. De odaírhatnák, hogy "kormányzati szócső" beosztás
Érted ilyen cím... "uniós gazdaság halálos öleléséből"Amíg az ezermillárd forintok jöttek támogatás címén, addig puszipajtás volt az únió.
-
donat_sz
senior tag
válasz
PredatorZoli #123068 üzenetére
Akkor csak muszáj lesz felnéznem és frissítenem, hogy milyen változásokat hozhat a faktorok töltöttségében. Kiindulásnak jó lesz az a 70-30-as arány cél. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
donat_sz #123067 üzenetére
az amerikai verziókról van, az eu-sról még jóideig nem lesz mert új alapon nem nagyon van értelme futtatni.
Nem gondolom hogy a momentum ETF-arányát csökkenteném, végre az egész portfoliot nézve momentum pozitívvá válik a portfolio (eddig kb 0-ra tudta felhozni), ami azért jó, mert így nem lesznek annyira fájdalmasak azok az időszakok, amikor nem a value hanem a növekedési oldal lesz a jól menő. A JPGL az talán csökkenthető. -
donat_sz
senior tag
válasz
PredatorZoli #122778 üzenetére
Mivel a momentumra ható negativ hatása a csere esetén megszűnik igy nem lenne érdemesebb a momentum és a jpgl (ennek is van momentuma ugyebár) kárára növelni az scv-t?
Nem jutok mostanában el RR-re, van már esetleg regressziós elemzés az avantis scv-re? -
-
Én kis összegre, feltételek nélkül kaptam 6.05-öt.
A legjobb most olyan 5.9% körül lehet, de az 60-70+ milliótól és 1.2-1.5m havi nettótól.Úgy rémlik, hogy neked az összeg is nagyobb és a számlára is érkezik nagyobb összeg minden hónapban.
Én kivárnám, hogy mi lesz ebből az "önkéntes" plafonból.
Aztán ha nem is aktuális, megfuttatnám valami hitelkalmárral a dolgot, kiszamolo Miki kontaktja, bankmonitor, Szarvas Norbi, ilyenek. -
emvy
félisten
-
válasz
Ixion77 #123050 üzenetére
Vicc az egesz. Nem erre kellene treningezni az ai-t, hanem a millionyi betegseg es korkepeit belenyomni, hogy megtalalja az osszefuggeseket.
Na mindegy.
nyilvan a reklamban tobb a penz mint abban, hogy harmadaval kevesebb rakos legyen.
Mai nappal nyeszr tulaj lettem, koszonom az infot mindenkinek, igy mar meglesz a 250e jovairas evente.
izgatottan varom mikor jonnek a nav revizorok, veszek nekik kekszet meg tejet, es kiteszem a kandallora -
akey
tag
Sziasztok,
Ahogy látom, a Webkincstárban már nem lehet "idegen" bankszámlaszámra utalni, csak sajátra. Csak kíváncsiságképp, ez mikor került bevezetésre? -
Ixion77
addikt
Az AI buborék hajtja.
AI-hoz sok adat kell, a META-nak meg sok van. Azon kevés cég egyike, ahol legalább sejteni lehet, hogy hogy lesz az AI-ból pénz.
Persze én is túlzásnak találom már rég. Szerintem MSFT vagy AAPL sokkal jobb helyzetben van "AI-ból pénz" téren. De én csak egy emberke vagyok, a piac nálam sokkal okosabb. -
válasz
Sisco2 #123043 üzenetére
Jah ;(
de mi nem haldoklunk, mi igy elunkMas
Azon vagyok elkepedve, hogy egy ev alatt a F@szbuk kozel duplazodott arfolyamilag. Szinte naponta jon az ertesites az uj “all time high”rol.
Nem tudom, en elvbol nem veszek f@szbukot. Elobb vennek hadiiparit is mint azt, pedig pacifista vagyok.
agyam eldobom neha… -
Janusz001
őstag
Nyitottam webkincstáron értékpapír nyilv. számlát, viszont babakötvényt csak start értékp. számlára lehet venni, ez egy új regisztráció vagy valahol hozzá tudom csatolni ehhez a számlához? Felül látom, hogy van lenyíló menü több számlához, gondolom valahogy lehet ezeket egy felhasználó alatt kezelni.
-
axioma
veterán
válasz
66zio #123036 üzenetére
A visszavaltas mindig a kifizetes elotti 2 munkanapon szunetel (ha unnepnap van, akkor modosulhat, de szerdan szokott lejarni, ha normal napok vannak akkor pentek 14 oraig).
Ami kerdes szokott lenni, hogy meddig lehet venni, az is inkabb hogy van vagy nincs, mert az meg normal menetben 2 hettel korabbi szerda 16 oraig. -
66zio
aktív tag
Mostanában mi a tapasztalat, mennyivel korábban lehet legkésőbb visszaváltani a DKJ-t lejárat előtt?
-
válasz
Janusz001 #123016 üzenetére
ez vmilyen szinten engem is érdekelne, mert nagyobb kiadásokat vízionálok jövő tavaszra-nyárra, és jó kérdés, mi legyen a "tarcsi-lerakat" ezekre készülve. Van ugyan régebbi sorozatokból, de kicsit bővíteném a likvid-gyorsan mozgósítható tartalékot, de valahogy a MÁP+-on kívül jobb ötletem nincs.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Csabroncka #123026 üzenetére
Én elég jóba raktam, adójóváírással egybevéve nekem kb mint államkötvény. Most ránéztem idén kifejezetten jól hozott 1.45ről ment fel 1.58ra. Évesítve 12%. [link]
Ezen a vonalon mondjuk nyesz a nyerő. Ott oda rakod pénzed ahova akarod.
-
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #123014 üzenetére
gondolom politika, csak a cimet lattam, de durva: [joleti-szintlepes-johet-ha-ki-tudunk-szakadni-az-unios-gazdasag-halalos-olelesebol]
csak ugye kinek ?
-
Csabroncka
addikt
válasz
Froclee #123021 üzenetére
Dare2Live , Drizzt arról azért ne feledkezzetek meg, hogy pofátlanul megemelték a költségeket (és emelhetik is), elvész az adójóváírás konkrétan. Tudom kevésbé releváns, de Kiszámoló Miki meggyőzött arról, hogy saját magam jobban és olcsóbban tudom kezelni a portfólióm - nekem ez egy lehetőség (lenne), hogy kiugorjak belőle fájdalmas költségek nélkül.
-
Dare2Live
félisten
válasz
confuser #123022 üzenetére
Pénzt pumpál a gazdaságba (amit nem törlesztésre fordítasz azt most elköltheted) és ha minimálisan is de szavazatokat is hoz.
Ez szerintem bőven elég.A lakáspiacot szerintem az ÖNYP nem fogja érdemben megtolni /főre túl kevés pénz van benne átlagosan 2.8misi.
Viszont rengetegen fogják felhasználni előtörlesztésre. Onnan az állam nem tudja elvenni mint manyupot + DEC 31el valószínű kifut a kamatstop a BUBOR +2.2-3.2 = 8.2-9.5%os hitel pedig nem nagy üzlet amikor pmap 5%on pörög.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
confuser #123022 üzenetére
Nem figyeltél Nagy Márton eredeti állítására: azért nem nő a fogyasztás, mert lakhatásra költik az emberek a pénzüket aljas módon. No, ha a törlesztőjük kevesebb lesz, akkor majd azt jól elfogyasztják. Ez a logika emögött. Egyébként kétségkívül ebben van ráció. A hivatalos elsődleges cél a fogyasztás felpörgetése, nem a lakáspiacé.
-
torma99
aktív tag
-
confuser
senior tag
válasz
Csabroncka #123019 üzenetére
Nem a kérdésedre válasz, csak ezzel kapcsolatos. A múlt heti ÖNYP-s bejelentés óta gondolkozom rajta, hogy az előtörlesztés hogyan szolgálja a kormány érdekeit? Az alapkoncepciót értem, hogy pénzt szivattyúznak át a pangó ingatlanpiacra, de a lakáscél előtörlesztési ága ezt csak nagyon áttételesen, nagyon kis arányban valósítja meg, kizárólag azoknál, akik azért nem építtetnek/vásárolnak, mert még van hitelük egy másik ingatlanon.
Ráadásul (csak megérzés, de) az ÖNYP felhasználások nagy része előtörlesztés lenne (ahogy pl. nálam is), tehát az egész sok hűhó... na nem a semmiért, de az ÖNYP-ből kivont pénzek csak egy kis szeletéért.És ha ez így van, akkor miért lenne érdekük az előtörlesztési lehetőséget megadni az ÖNYP felhasználásánál? Miért nem csak építkezés+vásárlás? Nyilván személyes érdekekből nem szeretném hogy így legyen, csak nem értem a mögöttes logikát...
-
Froclee
őstag
válasz
Csabroncka #123019 üzenetére
SP500/VWCE-t max akkor van ertelme keverni ha 70%-nal magasabb USA kitettseget szeretnel, mert amugy a VWCE mar lefedi az SP500-at. 100% VWCE teljesen valid portfolio.
-
favagoJoska
aktív tag
Az hogy mi a racionális számunkra, meg orbán számára az két külön dolog. Simán eljöhet az idő amikor orbán számára az EU-ból, NATO-ból kilépés lesz a racionális döntés.
Teljesen jól látod azt, hogy miközben egyesek szerint csak egy semmiről nem szóló politikai terméket építget a kormány tizenéve azóta sikerült elidegeníteni, elmérgesíteni a viszonyt a szövetségeseinkkel. Ilyet senki nem csinál csak úgy...
Ha már néhányan azt hozták fel, hogy orbánnak nem érdeke a kilépés akkor azt is megmagyarázhatnák hogy orbánnak miért érdeke olyan helyzetbe lavírozni magát ahonnan visszatáncolni gyakorlatilag nem lehet anélkül hogy elveszítené a hatalmát? Egész konkrétan arra gondolok, hogy tizenévig arra hangolod a táborodat hogy te vagy az erős vezető aki véd a gonosz nyugattól, és láthatóan fel is vállalja a konfliktusokat is velük. Ennek eredménye a jelenlegi elszigetelődés. Most képzeljük el hogy még jobban elmérgesedik ez a viszony, egész odáig hogy nem lehet tovább folytatni a keresztbe tevést EU és NATO szinten. Na akkor mi lesz? Vissza kell táncolni. És itt kezdődnek a komoly bajok. Belpolitikai és külpolitikai szinten is.
Az én személyes véleményem az, hogy orbánnak egyetlen érdeke van, hatalomban maradni minnél tovább. Minden más másodlagos. Az pedig hogy fokozatosan távolodunk el az EU-tól és a NATO-tól igenis érdeke neki, azért mert akárhogy alakul a politikai széljárás lehetőleg ő tudja meghatározni milyen irányba menjen az ország (nyilván olyanba fog ami szerinte őt tovább hatalomban tartja).
És innen bonyolódik a dolog, mert nem csak belpolitika van, hanem külpolitika is. Sőt szerintem a külpolitika a meghatározóbb. Ha orbán megtehette volna már sokkal szorosabbra fűztük volna a viszonyunkat a világ diktátoraival. Nyilván a legfontosabb itt Putyin lett volna, mert ha neki sikerül megszállni Ukrajnát vagy lefejezni az ukrán kormányt akkor lett volna egy közvetlen diktatúra szomszédunk amelyik meg tudja védeni az orbán rezsimet bármitől. Igen, a kedves néptől is.
Ezer szerencsénkre ez úgy tűnik nem fog bejönni. Az ukránoknak sokkal többet köszönhetünk, mint a fotelból magukat nyugtatgató magyaroknak hogy igazából nem is annyira szar irányba tart az ország. -
Csabroncka
addikt
Sziasztok a tanácsotokat szeretném kérni abban, hogy kifejezetten hosszútávú cél érdekében (nyugdíj-megtakarítás), milyen arányban osszam meg jövőre a ~5mill körüli összeget. Valószínűleg élni tudok az ÖNYP-s kivétellel, és amit amúgy is felújításra/előtörlesztésre szánunk pénzt, így vissza tudnám forgatni nyugdíj-megtakarításra.
Nem szeretnék 3-nál több típusú etf-et erre, első körben S&P500 és VWCE-ben gondolkozom 40/60 arányban.
(álompapír, forintalapú megtakarítás nem érdekel) -
Janusz001
őstag
Állampapírba jelenleg van értelme fektetni? Lenne kb. 5 millió huf, amit tudnánk évekig nélkülözni.
Etf vételnek mi a pontos menete? Nyitok pl. ibkr -nél tbsz -t, majd erre utalok a saját magánszámlámról a gyűjtőévben pénzt, majd ebből megfeszem a kiszemelt etf -et? Ebbe kicsit félve vágok bele, számomra teljesen ismeretlen a befektetés ezen formája. -
Vesa
veterán
válasz
PredatorZoli #123014 üzenetére
Neked legyen igazad...! Alapvetően én sem tartanám valószínűnek a józan ész alapján, de már annyi irreális marhaságot láttunk tőlük, hogy elvetni sem tudom 100%-ban. Sajnos az sem politikai termék, hogy minden nyugati országgal sikerült lerombolni a jó viszonyt , ez ma már valóság. Azt se felejtsük el, hogy UK esetén is volt érv, hogy soha nem történhet meg a Brexit, aztán meg mégis...Pedig ők tényezők voltak, mi viszont nem vagyunk azok, senkit nem érdekelne ha mennénk, sőt, talán már örülnének is neki (egyre több ilyen hang van).
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ez a narratíva nem a huxit előkészítésére lett megalkotva, hanem a kínai és az orosz mutyik, bizniszek cukormázzal való leöntése a politikai fedhetőség végett a saját szavazóik felé (a disszonanciák látszólagos lazítására). Ez politikailag eléggé nyilvánvaló/átlátszó, szó nincs huxitról vagy hasonló szándékról sem, ez csak egy politikai termék, ugyanolyan mint a háború, kár ezt belelátnod.
-
Vesa
veterán
válasz
tototos #122937 üzenetére
Magyarország meg fogja csinálni a gazdasági semlegességet
Ha ez burkoltan egy HUXIT belengetése -mert máshogy aligha képzelhető el az un. "semlegesség"-, akkor ez önmagában komoy kockázatot jelent, hazai ingatlanba fektetni!
-
nort_on
senior tag
válasz
UberMutant #122983 üzenetére
+ DarkByte Vagy inkább két nullával.
Szerintem is inkább a nagy időtáv a piacon és pici bizonytalanság, ami miatt ilyen
kuszaösszetett a portfóliója. Nincsen ezzel semmi baj.Sima lusta portfólióra globális index követő ETF, aki meg szeret szöszmötölni és "hisz" a faktorok prémiumában, és/vagy sok pénze van, annak faktoros. Egyébként az sem olyan bonyi, kicsi érzékkel és 1-2 év tapasztalattal gond nélkül kezelhető.
-
buherton
őstag
válasz
PredatorZoli #123002 üzenetére
Teljes mértékben egyetértek. Érdemes az anyóst is bevonni ebbe, hogy hogyan tovább.
-
válasz
tototos #123001 üzenetére
ezek alapján meg. van egy meglévő, értékes lakásotok. és van egy új, szintén értékes ingatlan, és itt van ez a családi történet. mi történik ha az etf többet hoz ezen a 10 éves időtávon mondjuk 3 millió forinttal, és ha 10-zel, vagy 18-cal? befolyásol-e ez érdemben valamit az életetekben? ha meg költöztök vidékre, akkor is el lehet adni, ha szükséges. max emeljetek kicsit a bérleti díjon, ha tudtok.
-
-
avl
senior tag
válasz
pictigjis #122977 üzenetére
amit írtál, az nem válasz a kérdésre, érdeklődésemre, hogy Te miért tartanád meg (a válasz lenne egy gondolatcsere, ki mire mennyire gondol)
p.zoli reakciója korrekt arra, amit írtál: “Ez a "ami már megvan az jóvanazúgy" mentalitás szerintem sosem célravezető,”
illetve lásd koncentraltsagi gondolatot, szerintem az minden esetén felesleges rizikó (1 befektetési ingatlan esetén is, esetleg pláne)
-
Simia
junior tag
válasz
PredatorZoli #123002 üzenetére
akkor egyértelmű a válasz, nem éri meg megtartani.
tototos ezt írta:
mit 1-2 éven belül lehetséges, hogy használatban vennétek 2-10 éves távon
Dehát nem pont az jött ki, hogy érdemesebb megtartani a lakást mint az állampapír (tehát ha alacsony kockázatot akarsz, akkor meg kell tartani a lakást).
Az ETF meg lehet, hogy várható értéken jobb hosszú távon, de ott meg a család kockázatvállaló képessége a kérdés, amit egyáltalán nem beszéltünk meg, és simán lehet hogy teljességgel ellehetetlenít egy ETF alapú megoldást...
-
avl
senior tag
válasz
anyagilag szerintem is az a valószínűbb, hogy nem éri meg
es persze én nagyon diverzifika melletti vagyok; ha az az ingatlan a befektetési vagyon kis %-a, akkor inkább maradhatna (hisz kb. mindegy és akár be is jöhet), de ha nagy %-a (50-60-70-80), akkor a koncentráltsag és kisebb várható hozam miatt sem jó (szerintem)
-
avl
senior tag
válasz
DarkByte #122982 üzenetére
ne bizonytalanítson el!
szerintem sem kell ennyiféle; én csak ezt-azt veszek, rendkívül ritkán adok el, stb.
VWCE-ben sokminden van, jó széles rv.ETF
es persze van, ami nincs benne, van, amire nem céloz (faktorok, kis cégek, pénznem hedge, kötvény,…hogy ezek jók-e, kellenek-e szerintem vitatható)…szerintem nem is vagyonméret, inkább időtáv, cél és egyéni elgondolás kérdése, hogy “érdemes-e tovább particionalni”
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Ez alapján úgy látom, hogy kár ezt a kérdést itt feltenni. Ha mindennemű érzelmet lecsupaszítunk róla, akkor egyértelmű a válasz, nem éri meg megtartani.
De ez nem egy pénzügyi kérdés. Az anyós adta rá a pénzt, és most használná, akkor nem is lenne korrekt ha ti döntenétek el önállóan. -
tototos
addikt
Kicsit elment a mit fizet az anyós mit nem irányba a beszélgetés. Mivel anno ő segített feleségemnek megvenni a lakást, így nem várjuk el, hogy ő fizessen lakbért.
Kicsit átfogalmazva a dolgokat, hogy anyós mentesítsük: A kérdés arra irányult, hogy egy meglévő lakást megtartanátok-e ami jelenleg 3%-os hozamot hoz évente(1% amortizációval), amit 1-2 éven belül lehetséges, hogy használatban vennétek 2-10 éves távon(ez tényleg nagyon képlékeny)?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Battlefield 6
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Óra topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest