Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Nem akarlak elkeseríteni, de a bitcoinos időszak után tényleg olcsóbb lett a VGA. Az RTX 3060 12GB volt 400 ezer ft is, ehhez képest én 118 ezerért vettem 2023 január elején.
Mást mondok vettem egy 10GB-os RTX 3080-at 265 ezerért, (mikor volt 800 ezer is korábban), ma meg a 12GB-osat is 160-ért adják.Szóval igen, volt árcsökkenés, az más dolog, hogy a modern VGA-k árát igyekeznek a gyártók magasan tartani. De nálam csak azt érték el, hogy akkor ez a kártya 4-5 évig vagy még tovább marad, a GTX950 2GB-al 7,5 évet húztam ki. Ez meg egy lényegesen jobb kártya.
-
KROK640
nagyúr
Minek 96GB (DDR5) RAM egy csak játszós gépbe?
478GB RAm is overkill jelenleg, saját tapasztalat. Tavaly tértem vissza 48GB után 32-re. Igazából ami ezt tényleg ki is használja játékok közül, ahhoz már a CPU-m (I5 10400F) és a VGAm (RTX 3060 12GB) is kevés.
maximum akkor jön jól (nekem is van néha ilyen) ha egyszerre két játék van a RAMban és váltogatsz köztük (pl mikor várom War Thunderben a következő meccset, addig elpörög a Just Cause 3) -
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
De a kérdés: ki a fene fog vásárolni meg szolgáltatásokat igénybevenni, ha nem lesz munkája és ezért pénze sem. Max. a szűk megélhetésre???
Azt gondolom, ezt annyira nem dolgozták ki ők sem... Csak mivel a rövid távú haszonnak nem lehet ellenállni, erre sodor a víz, lesz ami lesz. Ha szétesik a régi rendszer, akkor már jobb, ha egy rakás fizikai tulajdonon ülnek, mint termelőeszközök, nyersanyag lelőhelyek, stb., tehát amíg lehet, mint most, megszedik magukat. Az utána kialakuló rendben meg, az tűnik logikusnak, hogy ezek a gépsereg tulajdonosok kereskednek egymással, hiszen ők tudnak egymásnak mit adni, van mit csereberélni (pénzen keresztül persze). A sok átlagember aki már nem tud adni semmit, mert nem kell a munkája, ezen a gazdasági rendszeren kívül kerül (és valószínűleg kihal).
-
Tasunkó
őstag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Meg ez hogy mindig ezzel kezdték, hogy alapítanak egy részvénytársaságot ahol mind ügyvezető igazgatók lettek, anélkül hogy fogalmuk lett volna arról mivel foglalkoznak, ezt régen totális baromságnak gondoltam. És akkor ma meg minden nagy cég ilyen, sőt többnyire a kicsik is.
-
Tasunkó
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
Egyre inkább azt gondolom hogy zseniális. Annyi hogy a 22-es csapdájáról, vagy az Orwellről lejön, hogy mit akarnak mondani, Rejtőről meg nem feltételezné olvasás közben az ember, hogy nem csak poént vezet fel. Azóta persze rájöttem, hogy úgy működik a világ, csak akkor túl meredek lett volna azt elhinni.
-
Tasunkó
őstag
Lehetséges olyan is hogy az átlag ma többet olvas, az okostelefonok miatt. Sok mindenhez kell olvasni, reklám szövegek, baromságokat. A telefon előtt max az utcán a feliratokat olvasták sokan. Az persze valószínű hogy a hosszabb, változatosabb szövegekből kevesebben olvasnak.
Nem cél hogy elbutuljanak, mert a mai rendszereknek semmi célja a társadalommal, még az is nagy dolog lenne ha valami negatívat akarna kezdeni vele. A bevétel érdekli, és annak a mellékterméke lesz elkerülhetetlenül az elhülyülés, mert könnyítik a fejésünket, és akivel könnyű kitolni, az a hülye. Meg ez hogy terelnek, elrejtik a valós indítékokat, így nem kap információkat az egyén a valós ok-okozati összefüggésekről, emiatt szükségszerűen téveseket von le, ami szintén a hülyeség egy változata.
Persze segítene ha olvasnának, még a ponyva íróknak is gyakran van valami világképük, amit esetleg kiértékelhetnek olvasás közben, ennél a világképnél amit a híreken keresztül kapnak még az is előrelépés. -
hevepapa
senior tag
Ehhez egy kis kiegészítés: én már vén marha vagyok és már dolgoztam '89 előtt. Azért a 80-as évek elején fizetéskor bementél a könyvesboltba és kényelmesen vettél 4-5 könyvet fillérekért. És nem csak propaganda könyvet, hanem szinte bármit. Emlékszem 15 forintért vettem meg az 1984-et és az Állatfarmot egyszerre.
Nem sírom vissza azt a rendszert, de tény, hogy abban a kultúra sokkal nagyobb prioritást élvezett mint manapság. -
hevepapa
senior tag
OK - ez is egy nézőpont. De a kérdés: ki a fene fog vásárolni meg szolgáltatásokat igénybevenni, ha nem lesz munkája és ezért pénze sem. Max. a szűk megélhetésre???
Az Amazonnál ha jól rémlik kirúgtak valami 30 ezer dolgozót mert olcsóbb a működés AI-val. Az a 30 ezer ember nem csak az Amazonnál fog kevesebbet rendelni, de a mekiben is kevesebbet fog hamburgerezni és így tovább. Természetesen a 30 ezer ember bér megtakarítása nem lett felosztva a maradék emberek közt, hanem ahogy a júniusi hír volt:
"A vállalat szerdai bejelentése szerint az Amazon idén akár 100 milliárd dollárt is elkülöníthet tőkeberuházásokra, amelynek jelentős része MI-projektekre irányul. A technológiai óriás ezzel igyekszik lépést tartani olyan versenytársakkal, mint a Microsoft, a Google és az OpenAI."
Baszki idén - 100 milliárd dollár nagyrészt AI projectekre - az kb. 38 ezer milliárd forint. Miheztartásként: Magyarország 2025-ös költségvetésében a kiadási oldalon 43 ezer milliárd forintot terveztek.
És ez csak 1 cég...
Ne mondja nekem senki, hogy ez normális dolog! -
ripla
addikt
válasz
HantekDSO
üzenetére
Lehet hogy valóban ez a cél. A többség már most képtelen egy 10+ szóból álló mondatot értelmezni, és nem tudja azt a saját kontextusában felfogni, hogy az a mondat mit akar jelenteni. Tudom, mert tapasztaltam elég sokszor. És akármennyire is elcsépelt, ez elsősorban a könyvolvasás teljes hiányára vezethető vissza. A magyar lakosságnak a jelenlegi KSH statisztika szerint a 2,8%-a olvas könyvet. A cirka 10 millió állampolgár közül 280.000 ember. Mint egy nagyobb város, az egész országra vetítve. Szánalmasan kevés!
-
ddekany
nagyúr
Amíg emberek kezében marad a folyamat, tippre, szerencsés esetben a végén lenne nagyon kevés megmaradt de elképesztő jólétben élő ember. Szerencsés esetben, mert el lehet képzelni mi lesz, mikor a szuper-akármi-AI birtokló maffiák (nagy cégek, államok) elkezdenek egymástól rendesen félni. Onnantól meg, hogy már a döntés kicsúszott az emberek kezéből... akármi random hülyeség lehet.
-
jonekk
csendes tag
Áhh itt annyira a pénz ural mindent, hogy pszichopátia nem is feltétlen kell ahhoz, hogy ugyanúgy megalkossák azt az AI-t és tényleg kiváltsák vele a munkavállalók 90%-át. Hallottam olyat is, hogy ennek a folyamatnak a túloldalán mérhetetlen gazdagság lapul, de senkit nem hallottam még értelmesen levezetni, hogy ezt hogy jön ki majd végeredményül. Nekem ez nagyon a végső civilizációs állománycsökkentésnek tűnik, és az abundancia szikráját sem látom a folyamat végén.
-
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Annál biztosan drágább az AI, mint amennyit a mostani szolgáltatási díjak ellensúlyozni tudnának. Csak most még beetetés van, meg az AI-os cégek közt egymás alá vágás (ki bírja tovább pénzzel a veszteséges működést). Viszont az ember olyan drága összességében, hogy ha rendesen működni fog az AI, akkor még van bőven hova emelni az árát. Az ember nem kizárólag a munkavégzésre költ energiát, szociális meg egyéb extra igényei vannak (pl. munkán kívül is lakik valahol, közlekedik, alszik, szórakozik), na meg nincs a teste az adott feladathoz optimalizálva. Persze ez egy nyitott mérnöki kérdés, hogy mennyit eszik egy most-már-tényleg-AI.
-
HantekDSO
aktív tag
"de az elkövetkező generációk annyira hülyék lesznek, feltéve ha így marad a felállás mint most, mivel mindent készen és előrecsomagolva fognak megkapni, hogy nem csak az ostobaságuk fog ipari méreteket ölteni, de még a kritikus gondolkodást is kiölik belőlük minden elérhető szinten."
Honnan tudod, hogy nem pont ez a cél?

-
hevepapa
senior tag
Ez érdekes fejtegetés:
Az AI-lufi: Valóban fenyegető veszély vagy csak túlzott befektetői lelkesedés? -
Tasunkó
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
Ez viszont minden cégnél így van, nem lehet tudni, hogy milyen nyersanyaghálózatba, vagy hová vásárolták be magukat a bevételeikből, csak tolnak egy közgazdasági bullshittet arról hogy állnak épp és senki nem adóhatóság hogy le tudja ellenőrizni, már nemmintha az adóhatóság a helyzet magaslatán állna.
-
hevepapa
senior tag
Csak ezzel az egész AI hype dologgal az a legnagyobb baj, hogy a tényleges költségekről (infrastruktúra, energia, stb) nagyon mély csend van. Annyit tudunk, hogy eszelős mennyiségű pénz van beletolva a fejlesztésbe és az infrastruktúrába és eszelős mennyiségű áram kell neki. Spórol a cég 10 dollárt óránként a béren és a másik oldalon az AI költség 100 dollár óránként. A számok csak példák, nem konkrétumok!
Nem vitás. hogy hasznos és szükség is lenne az AI-ra, de most már odáig fajult a hípe, hogy egy nyamvadék fülhallgatót is úgy reklámoznak, hogy az AI feljavítja benne a hangminőséget. Jövőre már a műanyag fülpiszkáló is AI-s lesz - ha a marketingesek ki tudnak találni rá valami szlogent.
-
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére

Nyilván nem vártam választ tőled, hogy hogyan számolták, csak mondom, hogy ezekből a PR bemondásokból nehéz a valóságra következtetni (pl. hogy tán ezért van sok hiba a Windows update-ben).
Az, hogy ember órák számítanak nekik jó nagy súllyal, annak nem mond annak ellent, hogy igyekeznek olyan országokba alkalmazni embereket, ahol alacsony az órabér... Meg amúgy eleve az egész AI arról szól, hogy minél kevesebb ember órát keljen kifizetni.
-
ripla
addikt
"KINGSTON FURY 2*32GB Beast EXPO DDR5 6000MHz"
Egy ilyet vettem tavaly az újonnan cserélt PC-be, akkor fizettem érte 92 ezret.
Most ugyanez a pakk 130-ról indul, és még csak most jön ez a bizonyos drágulás....A tavaly újonnan épített PC-m majdnem 700k volt, megnéztem most az árakat, ha most venném, cirka 900 ezret kéne otthagynom érte... Pont ezért húztam be néhány hete egy 2 terás SSD-t is, mielőtt ez is kétszer ennyibe fog kerülni.
Aki most akar vásárolni, szerintem ne várjon tovább, vagy most fizesse ki érte amit kell, vagy várjon amíg kidurran az AI lufi. Reméljük minél hamarabb megtörténik, mert ami most megy a piacon, az egy rossz vicc. -
Cassi
őstag
Állítólag törli a Geforce 50xx Super kátyákat az Nvidia a 3GB-os GDDR7 modulok árának emelkedése miatt, és a sima 50xx kártyáknál is áremelés jön. 'sszák meg.
-
hevepapa
senior tag
A kérdéseiddel fordulj az Microsofthoz! Én honnan a fenéből tudjam mi alapján számolják??? Csak azt írtam amit olvastam.
"Márpedig végső soron a cégnek az ember órák számítanak, nem a sorok."
Erre azért nem vennék mérget. Miért van annyi Indiába kiszervezett programozás?
A kód sokszor csak gányolás és időre sincs kész, de az emberi órák ára sokkal olcsóbb, min taz amerikai vagy európai bér. -
julius666
addikt
Tuti beleszámolják az autocompletet, miért ne tennék? Tényleg AI-generált kód valahol az is, a nagyobb szám meg nyilván jobb.
Nyilván "igazságos" úgy lenne, ha levonná belőle az ember az "AI-előtti" autocomplete számokat, ugyanis legtöbb IDE évtizedekkel ezelőtt is tett már ajánlásokat "bután" típusokra és kódkörnyezetre alapozva. De ez enyhén szólva se triviálisan kiszámolható.
Tippre egyszerűen megnézik, hogy egy hónapban hány sor kód íródott, meg hány sor kód lett AI-generálva (és elfogadva), aztán leosztják egymással a kettőt. Ez telemetriából simán megvan. Hogy az elfogadott AI-kódot hányszor kellett utána akár kézzel, akár új AI generálásokkal átírni, az ebben nyilván nem lesz benne.
Hatékonyságnövekedés, emberi munka kiváltásának becslésére ezek a számok alkalmatlanok, arra jó csak, hogy meg lehessen tippelni, AI token generálásra mennyit költ a cég.
-
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Az MS büszkén jelentette be nem túl régen, hogy a kódjai 20%-át már AI írja.
Ez persze simán lehet totál hasra ütéses bemondás, mert nem eskü alatt bíróságon mondják. A Copilot meg az ő bizniszük, szóval persze, hogy ilyesmit fognak mondani. Ha meg nem hasraütés, akkor is értelmezhetetlen. Hogyan mérték, mi számít AI által írtnak? Az AI-os triviálisabb auto compelte is? Akkor tán nekem is megvan a 20%, mert ha hasonlót javasol, mint amit épp begépelnék, akkor általában elfogadom (akkor is ha rossz), és korrigálom arra amit akartam. Mert néha gyorsabb így. Ha meg rendes (kb. agentic) kódgenerálás, az egy meredekebb dolog. Feltételezik, hogy ha mondjuk 50% AI generált, akkor fele annyi idő alatt kész leszek. Hát nem. Azt át kell olvasnom (sőt, igazából már a generálás előtt át kell vele "beszélni" a tervet), visszadumálni neki, hogy azt ne így, stb., egy iteratív folyamat, és amúgy fárasztó szellemi munka. Feladat függő, de simán lehet, hogy hamarabb megírom én 0-ról. Márpedig végső soron a cégnek az ember órák számítanak, nem a sorok.
-
hevepapa
senior tag
2 (nem is kicsi) apróság...
Az AI elismerten hajlamos a hallucinálásra. ChatGPT és társai. Tehát valójában csak akkor lehet valaki 100%-ban biztos a válaszban, ha 100%-ra tudja a választ.
Ez hatványozottan igaz a most divatos tudás nélküli vibe kódolásra. Az MS büszkén jelentette be nem túl régen, hogy a kódjai 20%-át már AI írja. Véletlen vagy sem, de az utóbbi időkben már az a szenzációs hír, ha egy Windows frissítésben nincs hiba....
Még valami: a netet elöntötte a generált tartalom ami részben már olyan hallucinált baromság. Az AI- meg miből tanulnak egyre inkább? Az ilyen generált tartalomból.
Ebből meg sok minden lehet, csak éppen megbízhatóság nem. -
ddekany
nagyúr
A "tech bróknak" meg pár vezetőknek ez a jó irány, már ha a hit igaznak bizonyul, miszerint minden embert kiváltani képes AI-t tudnak majd építeni. Vagy tán nem mind pszichopata, és akkor nem látják jó iránynak, de az egyetlen iránynak, mert ha ő nem, akkor a másik úgy is ezt csinálná.
-
ddekany
nagyúr
Porosodnak a raktárban a GPU-k? A gamer cuccok lehet, de AI-ra (szerverekben) nem azokat használják. Egyenlőre azt se látom, hogy az erőmű hiány megakadályozná, hogy felzabálja a data center építés roham a gyártókapacitást. Nem csak GPU/CPU-ra, DRAM-ra is. Valami őrületes haszonnal dolgoznak már, és még mindig elviszik, az jelent valamit.
-
ripla
addikt
Az eddigi tapasztalatok alapján és amiket olvasok róla, a tech ipar eddigi legnagyobb blöffje, és az egyik legfeleslegesebb és legkárosabb dolog, amit valaha kitaláltak. Ne mondja már nekem senki, hogy tényleg az a jó irány, hogy emberek tízezreit rúgják ki egy program miatt, folyók vízeit térítik el a gyárak miatt, leszarva a környezetet és az ott élő állatokat, és olyan mennyiségű energia kell hozzá, hogy minden nagyvárosba egy atomerőművet kéne építeni. Mindezt miért? Csakhogy néhány év végi jelentésben a grafikonon ott virítson az, hogy 30%-al kevesebb bért kell kifizetni? Sarkítottam, de érted. Aztán majd ha bedől az egész (remélhetőleg minél hamarabb), akkor meg ott fognak sápítozni, hogy "kéne ember aki összerakja".
Az AI az egyik legkörnyezetkárosítóbb dolog amit ember valaha kitalált, még egy háború sem okoz ekkora negatív hatást, mint amiket ez fog. Arról nem is beszélve, hogy a mostani fiatal generáció ostobasága sem piskóta, de az elkövetkező generációk annyira hülyék lesznek, feltéve ha így marad a felállás mint most, mivel mindent készen és előrecsomagolva fognak megkapni, hogy nem csak az ostobaságuk fog ipari méreteket ölteni, de még a kritikus gondolkodást is kiölik belőlük minden elérhető szinten. Maximálisan az AI ellen vagyok, minden létező szinten. -
himpike
aktív tag
Nem hiszem hogy már vennék "új" PC-t. Havonta egyszer kapcsolom be kb, cégnél van, játék meg nem sok van ami érdekelne. VGA-ból már most sem tudnék mit venni ha az RTX 4070 beszarna.
-
ripla
addikt
És arról volt már hír, hogy az átkozott AI miatt gyakorlatilag az összes létező RAM és SSD el lesz szipkázva a piacról? Mert hogy olyan mennyiség kell nekik, hogy a halandóknak sajnos már nem sok marad. Oda is brutális drágulást mondanak, úgyhogy gyorsan szereztem még egy 2 terás SSD-t, mielőtt kétszer ennyibe fog kerülni. A gépemet már szerencsére tavaly lecseréltem, 4-5 évig simán elleszek vele. Ez a nyavalyás AI lufi meg kidurranhatna már, eddig csak negatív hatásai vannak, akármilyen hírt olvasok róla.
-
DarkChild
senior tag
Épp ma volt a Notebookchecken is egy cikk, melyben írják, hogy máshol is ilyen szar a helyzet (említik az Amazont is):
-
thedioda
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lehet, hogy egy aksicsere megoldaná a problémádat, pár éves telefonoknak sokszor csak annyi a baja.
-
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Szomszéd srác Voodo 2-n játszotta a Kingpint, ez akkoriban 2000 környékén nagy szó volt és a grafikája az akkori viszonyok között nagyon szépnek hatott.
Szerk.: GoG-on is fent van https://www.gog.com/en/game/kingpin_life_of_crime Majd biztos lesz rá akció is szokás szerint, most kicsit drága.
-
Wilks
aktív tag
válasz
DarkChild
üzenetére
Mi a fx???
Ez mar brutalis.
Tavaly vettem 48Gb-t olyan 120-ert.
Ez nehezen tudom elhinni,hogy itt nincs semmi kartelezes.
Raadasul az arazas nem csak 5-10%,hanem 100%!!!UK Amazon-al meg normalis a memoriak ara.
Sot.Az egesz UK teruleten normalisak a ram arak.Nehiaba orba....magyarorszag balkani orszag.GG
-
HantekDSO
aktív tag
válasz
paatrick
üzenetére
Azokért mondjuk abszolut nem kár! A halálom, mikor egy f..kalap "elemzése" abból áll, hogy beletolja az ótvar pofáját a kamerába és osztja az észt. Diagrammok? Minek az? Mért értékek? Hülyeség! Konkrét teszteredmények? Ugyan már! Aki komolyan gondolja és valóban elvégzi a teszteket, az nem videóban, a saját pofázmányát reklámozva fogja közzétenni, hanem táblázatokkal, írott következtetésekkel, ha szükségeltetik, képernyőfotókkal alátámasztva! Sajnos az ilyen elemzésekből egyre kevesebb van - a mai Z generáció képtelen 10 szónál hosszabb mondatot elolvasni és 4 szónál hosszabbat értelmezni (tisztelet a - kevés - kivételnek)...

-
Tasunkó
őstag
Jók ezek, de mekkora tüdőnlövés lett ez a youtube shortsnak. Már nem tudok nevetni a kedvenc kiscicámon, amelyik ijedtében akkorát ugrott, mert ma vagy három kiscicát meg kiskutyát láttam a yotubeon, amik tök vicces dolgokat csináltak, és mind AI volt.
Állandóan ez megy hogy elveszi a munkát az AI, de tudtam hogy csak el akarják vonni a figyelmet arról amit tényleg elvesz és ez lett az. -
ricsip
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
6-12 havonta a cache-t ki szoktad törölni? Az okosok szerint attól új életre kelnek a régi telefonok.
-
-
thedioda
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nemtudom milyen telefonjaid voltak, de amit mondasz az már 10 éves se volt igaz általánosságban. Az utobbi 5 éveben meg már egy belépöbb 100k-s xiaomi is simán elmegy 3 évet egy deka lag nélkül, ugy hogy élete során kb csak updatnél van újraindítva.
-
ricsip
addikt
számítógép hardver nem befektetésnek vesz az ember otthonra, hanem játszani, szórakozni, hobbira. Kivéve ha bitcoin miner gépről van szó. Ha pedig munkára kell, akkor az munkaeszköz, szintén nem a közvetlen eladása lesz a haszon, hanem ami értéket a segítségével állítottál elő.
-
válasz
cintula187
üzenetére
Jó, de a lakásnak az ára az megmarad, a számtech cuccoké pedig folyamatosan avul elfelé. 6 éve vettem a jelenlegi videókártyámat 160 ezerért, akkor még a forint értéke se ott volt, mint most. Jelenleg, ha valaki megvenné 40 ezerért, akkor jól járnék lol.
-
cintula187
addikt
válasz
Neurotoxin
üzenetére
KB, mintha lakásvásárlásról lenne szó.
-
DarkChild
senior tag
Épp mostanában terveztem én is "vasat" újítani.
Gondoltam veszek minimum 64GB RAM-ot, hogy jövőálló legyen az új gép, meg bírja az After Effectset is, erre persze most kell kilőni a memória áraknak is
G.SKILL Ripjaws 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3040G32GX2-RS5W
1 hónapja 95 690 most meg 294 500 Ft.
Miaf*sz!? Még hogy 3-5% körüli drágulás. Nekem nem jön ki a matek
-
Mostanában ez a Blekk Frájdéj egy nagy semmi szokott lenni itthon, de azért mégis csak megvárom... sokat nem várok tőle, de hátha...
-
julius666
addikt
Az egybegépekhez (lásd Strix Halos minipc-k, Mac Minik, konzolok, laptopok, tabletek, stb) viszont pont jók lesznek azok a gyártósorok.
Ha "kidurranna az AI-lufi" akkor valszeg az a szegmens kapna jelentős felhajtóerőt az olcsósodó komponensek révén, hirtelen nem csak mutatóba lenne pár termék pl. Strix Haloval (vagy jövőbeli utódaival) szerelve méregdrágán, kis darabszámban.
Ennek a komponensekből szerelgetős régi PC-világnak úgy tűnik, tényleg egyre inkább vége.
-
csaabz
őstag
Annyira gáz az összes ilyen AI kép. Miért ragaszkodtok hozzá a cikkekben?
-
HantekDSO
aktív tag
Annak idején (1988) egy ilyen árából egy lakást lehetett venni, pedig csak 16MByte-os volt!
Úgyhogy nem is olyan vészesek a mai RAM árak! 

-
Laraxior
titán
Fél évig hirdettem a b-die kitem, ddr4-ből, kutyának nem kellett 50 euróért. Asszem most feldobom 100-ért
Csak a port kell letörölni róla
-
Telefonokat hagyjuk, okádék ami megy. Akár milyen telóm volt eddig mindíg lassú volt vagy akadt és restartolni kellett havonta, (androidosok) totál mindegy milyen hardver volt alatta és teljesen mindegy hogy mennyi ram. Egyszerűen szoftveresen képtelen kezelni.
Nekem nagyon 3dfxből a GTA1 (gtafx.exe-vel indítva) marad meg, összkép rohadt jó volt, színes éles még kis felbontáson is, ezt a 24bites szoftveres nem tudta még nagyobb felbontáson sem. Diablo2 szintén szebb volt 3dfx-el hiába tudott direct3d-t is valahogy a színek és fények is jobbak voltak.
-
ddekany
nagyúr
Pláne hogy a Voodoo az első átlagembernek szánt PC-s 3D-s gyorsító volt... ahhoz képest persze. De mondjuk egy néhány éves IGP (kb GT 1030) és egy RTX 50xx gamer kártya közt bár hatalmas a sebesség különbség, ha akarnák, elfogadhatóan megvalósítható lenne az IGP szinten is bármelyik mai játék. Nem nézne ki olyan dögösen, de ugyan az a játék lenne. Azaz itt már nem maga a számítási teljesítmény hozza a legtöbb pluszt, hanem hogy mire tervezték a szoftvert. A felhasználónak végső soron ez számít igazán, hogy megy a vágyott szoftver, vagy sem.
-
hevepapa
senior tag
Vagy akár egy mai telefontól mennyivel lassabb.
Persze mások az igények is. Emlékszem mekkora csoda volt amikor először láttam a VooDoo 1 kártyámon (Diamond Monster 3D) a glQuake-et 640x480-ban, 20-25 fps-sel hasítani. Meg a Turokban a köd... Később a Quake 2-ben a színes fények. Csodák voltak. -
powerage76
csendes tag
Az AI gyorsítók iránti kereslet ráadásul arra sarkalja a céget, hogy minél több gyárat állítson át a legfejlettebb technológiákra, ami azt jelenti, hogy például a 6 vagy 7 nm-es kapacitás folyamatosan csökkenni fog.
Süket bullshit az egész. A Microsoft a napokban köpte el, hogy egy rakás kihasználatlan GPU kapacitáson ülnek amit nem tudnak beépíteni, mert nincs elég áram a szerverközpontokhoz.
Nagy lufi az egész, ahol mindenki fej mindenkit mielőtt kidurranna az egész.https://www.tomshardware.com/tech-industry/artificial-intelligence/microsoft-ceo-says-the-company-doesnt-have-enough-electricity-to-install-all-the-ai-gpus-in-its-inventory-you-may-actually-have-a-bunch-of-chips-sitting-in-inventory-that-i-cant-plug-in
-
ddekany
nagyúr
5070Ti kapsz ennyiért. Mennyivel is gyorsabb?
A "mennyivel gyorsabb" mondjuk nem egy hasznos metrika a felhasználói boldogság mérésére, mert a játékok is annyiszorosan többet kérnek. De ez az egész számtechre igaz, pl. a klasszikus Win 95 + Office 6, Pentium MMX 233 + 64 MB RAM használható a legtöbb mai Word-os/Exceles feladatra (na jó, az 800x600 vagy 1024x768 azért üt). Az alapján nem is hinné el egy laikus, hogy hányszor lassabb az a gép egy mainál.
-
Shing
őstag
Érdekes, hogy az AI-ba elkezdték nyomatni a pénzt keleten-nyugaton. De a gyártástechnológiába sohasem. EU-ban például miért nincs gyár? Persze most már ezeket nehéz utolérni, de régen sem voltak buták az emberek vagy ha más nem, a pénz beszélt az agyuk helyett és cselekedtek. Fura hogy lassan 1 cégtől függ lényegében az egész világ és úgy húzzák az árakat ahogy akarják.
-
GreatL
őstag
Nyáron bevásároltam a géphez mindent is már. Ezt a kört most megúszom, legközelebb, pár év múlva meg majd veszek mindenből egy kategóriával kisebbet vagy kevesebbet.
-
KAMELOT
titán
Oda ECC ramok kellenek és a kapacitásuk is 32-64-128-256GB.
Nem éppen sima pc-be való.oettinger01: Addigra pont összespórolsz annyit, amennyi a különbözet. Ha azt vesszük mit kapunk PC fronton a pénzünkért, akkor minimálisat drágultak a dolgok.
Annó Voodoo3D kártya került 20.000sk-ba (mai pénzben 666€)
5070Ti kapsz ennyiért. Mennyivel is gyorsabb?
Szerintem nincs ok itt a siránkozásra. -
ddekany
nagyúr
válasz
kromatika
üzenetére
Hát igen, a netes pletyka, hogy még 2026 elején is nőni fog tovább:
Analysts expect the DRAM price uptrend to continue into early 2026, driven by AI hardware demand and restrained production volumes. TrendForce predicts overall DRAM prices could rise 10–20% quarter-over-quarter, depending on market response.
-
kromatika
veterán
" hogy most karácsony környéke lesz a beszerzésre a legjobb időpont," Nem
Decemberben már még drágább lesz az amúgy is egekbe ugró DDR5 árak. -
cszolee79
tag
Október 1-n vettem 64 giga DDR5 ramot fájdalmas 103 ezerért, mert hallottam hogy drágulni fog.
Tegnap 155 volt, ma 162e az iponban.Most már nem fáj annyira az a 103 ezer

-
ddekany
nagyúr
válasz
oettinger01
üzenetére
A másik stratégia, hogy minél ritkábban veszel. Így az éves kiadást nagyobb számmal osztod el.
-
oettinger01
őstag
Hmmm egy újabb ok, hogy jövőre ne váltsak platformot, bár használtban gondolkozom mindig, de nyilván azoknak az ára is emelkedik majd, örök dilemma ez amúgy... Akkor kell venni amikor megengedheti az ember kb
-
ddekany
nagyúr
Amikor majd kipukkan az AI lufi, akkor nem darabra, hanem kilóra vesszük a ramot.
Akkor is kérdéses, hogy mennyi olyan DRAM modul van az AI szereverekben, ami a mi gépeinkbe felhasználható. Pl. a modern nVidia GDX szerverekben tudtommal LPDDR5X van, az is beforrasztva. Az biztos, hogy a hiány egyik oka, hogy DRAM chip gyártó kapacitás egy részét átállították szerverbe való magasabb hasznot hozó chippek (mint pl. HBM-hez - ismét semmit nem érsz vele) gyártásához.
-
KAMELOT
titán
Az lehet, csak nem most lesz.
Erősforrások fele még használatban sincs.
Dubajba akarják áttenni a AI jelentős részét, mondván sok ott a "felesleges" áram és bőven van ott hely is.arabus: Akkor még nem beszéltünk a 96GB modulról aminek az ára 1000€ és akkor kell 12 darab

HantekDSO: Addigra már nem 64GB lesznek
-
Tasunkó
őstag
Jó lesz majd, a lecsengő bitcoinos árun alul vett képzeletbeli grafikus kártya mellé, egy képzeletbeli lecsengő AI RAM-al lassan összeáll a konfig. Minap gondoltam erre, hogy lehet nem volt semmiféle bitcoin-os bányászkártya, hanem már akkor az AI-ba tömték a chipeket, csak a marketing kitalálta ezt a bitcoin bányász storyt.
-
brabbitz
aktív tag
Gondolkodtam hogy az AM4-es konfigomat lecserélem egy AM5 9700X-re... meh, jó az még
-
hevepapa
senior tag
Amikor majd kipukkan az AI lufi, akkor nem darabra, hanem kilóra vesszük a ramot.
Megjegyzem: szerintem már közelít a pukkanás, mert ahogy látom most már az ész nélküli előremenekülés van, mert csilliárd pénz már elégett, de néhány területtől eltekintve igazán még nincs sok bevétel.
Most mindenki az AI-val akarná eladni a portékájat, de... az emberek nem harapnak annyira erre a mézesmadzagra. -
Egy új valamit érő géphez való mindegy hogy Epyc vagy Xeon proci,256gb 8x32 memó most úgy hogy nincs készleten 1.120.000 ft ha nem itthon veszed.
Ez Kb. a semmitérő kategória AI-ra.
Legalább kell ennyi procinként hogy értelmes teljesitmény kijöjjön a ráforditás függvényében.
Ez csak az itthoni játszós gépem ami nem is munkára van.
-
Szemjuel
tag
van egy 3090-em, egy 3080TI-m és egy 4090-em használaton kívül, akkor várok még egy kicsit az eladással
-
KROK640
nagyúr
válasz
kisharsany
üzenetére
Jha, hát igen, így már értem, hogy eltudsz vele lenni. Az RTSeknek amúgy sem kell durva VGA, pláne a régieknek, a WoT meg olyan mint a WT, hogy kávédarálón is elmegy (mondjuk a WT épp nemrég emelt a gépigényen, már szerintem 1GB-os kártya nem is elég alá)
-
Vicces

-
tibaimp
nagyúr
Na, ezért is lenne jó, ha a Samsung és az Intel is tudna már végre normális gyártókapacitást és csíkszélességet biztosítani, mert akkor a TSMC nem lenne monopol helyzetben, mert most kb. azt csinál, amit akar....
-
ddekany
nagyúr
Én gondolkodtam, hogy a 10+ éves gépemet (néha persze ment bele ez-az) már le kéne cserélni, deee... igazából idegesít a RAM ár. Szóval tudják mit, igazuk van! Zöld leszek, ráérek én kivárni ha néha kicsit döcög... jó az. A gép gyilkosabb munkára meg úgy is a cég ad gépet.
-
hevepapa
senior tag
válasz
kisharsany
üzenetére
Én se tervezem lecserélni a 8 GB-s GTX1080-at. FHD-ban megteszi még egy ideig.
-
KROK640
nagyúr
válasz
kisharsany
üzenetére
mennyi VRAM van azon? 1GB?
Azzal már túl nagy játszás nem lehet, legalábbis az utóbbi évek címeiből aligha. Nekem már 2020-ban a GTX950 2GB-ja is komoly korlát volt, aztán azóta eltelt 5 év. -
HantekDSO
aktív tag
Ezt "Silicon Power XPOWER Pulse 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz SP064GXLWU60BFDJ" most 140 és 180 ezer közt árulják. Kb. egy hónapja kevesebb, mint 70 ezerért vettem...
De ugyebár az infláció 3-4%, éves szinten!

-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Minden drágul.

A RAM jó példa, GSkill 2×16-os KITet néztem júniusban 21 ezer ft volt. Épp nem akartam venni, meg mondom úgyis olcsóbb lesz .Erre bejelentették, hogy leáll a DDR4 gyártása, akkor felment az ára 30 ezer fölé, a minap néztem 41 ezer, ma pedig (végig ugyanott nézve ugyanazt a terméket) 49 ezer ft. Le is tettem róla.
De legalább láttam, hogy a 2023 januárjában 19 ezerért rendelt SSD ma éppen 31 ezer lenne.
Pedig eltelt 3 év, már 10 ezernek sem lenne szabad lennie 
-
KROK640
nagyúr
Én is 5 éve raktam össze a gépet, akkor 3 évre tervezve. Aztán 3 év után láttam, hogy bőven jó, sőt... 2026-ra terveztem AM5 + DDR5-re váltani, mert a CPU néha már kevés FHDhez, - fejleszteni meg drága lenne és továbbra is zsákutca platformom lenne - de azért annyira még nem sürgős...
A pénznek máshol is van helye, ha magasak lesznek az árak, akkor várok, aztán később jó lesz akár használtan is valami Ryzen 7000/9000 alapú rendszer, ha ez már tényleg kevés lenne.De egyelőre szerintem csak pusztán tovább szolgál még egy évet, ráadásul még tudok OC-zni, és van egy RTX 3080 10GB-os kártyám is (bár ehhez a CPU-hoz FHDben nem lenne túl sok értelme).
De tele van a hócipőm, hogy a drágulásra mindig van kifogás, meg indok.

-
KROK640
nagyúr
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Igen, anno a bányaláz idején így jártam a kinézett 1660S VGA-val, mindig mire meglett a hiányzó összeg már többe került. 2,5 évet kellett akkor várjak, mire tudtam új VGA-t venni (igaz akkor már RTX 3060 12GB lett).
-
Alusky
senior tag
De jó, hogy már nem játszom évek óta, ettől függetlenül rohadt bosszantó ez a mocskos viselkedés ami megy a PC piacon.
-
atee
őstag
Szeptemberben G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5
50K ért vettem. Most 90k.... -
Semplar
őstag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Ez inkább öröm és bódottá
„képtelenek voltunk árat emelni" -
vpmedia
újonc
A G.Skill RipJaws V 2x8GB 3200MHz DDR4 memória a pcx.hu-nál egy hónapja 21 699 volt, most néztem és 32 600 Ft.
-
Ryan_Sanchez
tag
Vajon ez milyen irányba fog hatni a részvény piacra?
-
Nekem szerencsém volt 4x16GB DDR5-öt meg tudtam venni 21eft-ért. [link]
Az lenne a normális ha 10-20 között lenne a 16GB-osok darabja, a DDR4 is hasonló árral lenne. A DDR5-ből meg a 8GB-osok lennének 10 alatt mivel amúgy is lassúak a szervezésük miatt (x8 helyett x16) és kb semmire nem jók ahova teljesítmény is kell. -
ddekany
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A 2x16GB DDR5 kit ára 1 év alatt kb. megduplázódott. Azt mondják sajtóban, hogy az AI miatt. DDR4 és DDR5 kb. most egy árban van. (Családi DDR4-es gép bővítéssel hatalmas érzékkel kivártam, amíg a használt RAM annyi lett, mint régen az új volt.
De most már léptem, mert úgy láttam ez már csak rosszabb lesz.) -
monguz82
tag
Az év vége (értsd "ünnepi szezon") mindig az emelkedésről szól, hogy utána jól be lehessen akciózni, de ez mindig is így volt, és erre még jön egy ilyen bejelentés is...
-
Minden is drágul ami hardver.
DDR4-et akartam venni projektjeimhez. Apróról találtam még 5eft-ért is meg 10 alatt valamivel 16GB-osokat. Boltban is vettem még kettő 16-ost még 11-12eft-ért. Így kimaxoltam a gépet amibe kellett de kellene még több másikba is.
Most meg közel duplájába kerül a DDR4...DDR5-öt nem is merem megnézni.
Még az olcsó DDR3 ára is felment, korábban 3eft alatt voltak a 8GB-osok, most meg 4-5eft körül. [link]
Pedig kínaiak ugyan úgy gyártják még a DDR3-at is.
SSD-k ára is megy fel. A többit nem néztem. -
ddekany
nagyúr
Csak ezért fölösleges kapkodva váltani, főleg ha következő generációban van valami ami kéne... 6% áremelkedés TSMC-nél az a végleges hardver árban annak valami töredéke. (Persze emellett eléggé megvadult a világ az utóbbi időkben, szóval bármi más még lehet.)
-
paatrick
őstag
Kb ugyanitt tartok (i5-10400, 16 gb ram, radeon rx 5600, 1 tb sata ssd), 5 éve raktam össze, akkor volt olyan 300 ezer. Fejleszteni nagyon nincs mit, majd egy m2-es ssd-t veszek mert az most már 6x gyorsabbat tud mint a mostanim
de ez is mindenre elég. Szerintem bőven fog még menni 5 évet mire lecserélem, windows10 kifutással meg átálltam linux mintre szóval már ez se tényező. -
Krugszvele
senior tag
bármilyen cikkre rákattintok ha ilyen vices AI generált kép van hozzá, annyira jó
-
vgary
csendes tag
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Szintúgy, nekem is kéne váltanom már 7 genes intelről (igen szinte uccsó lga1151) és már minden csere is kell már SSD-ken kívül a gépben... no, de akkor lehet várás lesz még
-
KROK640
nagyúr
ÓÓÓÓ hogy az a ... De érdekes, hogy a drágulásra mindig találnak okot és indokot, az árcsökkenésre meg nem!
Még jó, hogy a mostani gépemmel ( I5-10400F, 32GB DDR4, RTX 3060 12GB, 1TB M2 SSD, 6TB HDD) el lehet még lenni majd egy ideig. Ugyan jövőre terveztem átállni AM5-ös AMD-re, de akkor maximum ez elmarad.Mondjuk ha tényleg csak 3-5% emelkedés lenne, arra még azt tudom mondani, hogy túlélhető.
-
Az autóiparban így is -ismét- chiphiány várható. Érdekes, h erről itt nem volt cikk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asztrofotózás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Dupla kamerával menekülne az iPhone Air a kaszától
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- OLED monitor topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Quidway S5324TP-SI-AC - 24G, 4SFP, L2, managed switch
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Most nézem, hogy van belőle ránc felvarrott verzió is Kingpin: Reloded néven a Steamen.

Gondoltam ránézek már a linkre és tényleg... pedig a RAM az egyik olyan dolog, amiből sosincs elég.

Decemberben már még drágább lesz az amúgy is egekbe ugró DDR5 árak.
Ez csak az itthoni játszós gépem ami nem is munkára van.