-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Hali.
A /home szabad terület 1.1 Giga. De ez már fél éve így van, akkoriban pattogott érte párszor, de mindig kiikszeltem és abbahagyta. Most hónapokkal később megint elkezdte kiírni és hiába ikszelem ki 5 perc múlva megint vinnyog érte. Nem lehet valahogy ezt az üzenetet kikapcsolni? Vagy miért jut eszébe 5 percenként engem figyelmeztetni?
-
Petya XT
senior tag
-
printer-driver-cups-pdf
(#12596) Cyrin
Példádon keresztül jól látható, miért nem célszerű főverziót így frissíteni, ha van mód rá, ha nincs.
Aki PPA-t használ, jóval többet fog szerkesztgetni a sources-list-ekben, mintha kimenti a PPA listák fájljait és egyenként újra berakja, update/install. Tiszta és szárazabb érzés. Míg alverziókat lehet frissíteni, mivel az Ubuntu alap ugyanaz, főverziónál ez nem igaz és itt egy PPA list, amiből látszik, mi lesz a gond 19.x-ról 20.x-re frissítéskor:/etc/apt/sources.list.d/fingerprint-fingerprint-gui-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/gezakovacs-ppa-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
etc/apt/sources.list.d/mikhailnov-pulseeffects-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/nilarimogard-webupd8-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/no1wantdthisname-ppa-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/noobslab-apps-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/noobslab-themes-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/notepadqq-team-notepadqq-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
etc/apt/sources.list.d/paulo-miguel-dias-pkppa-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/rvm-smplayer-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/sylvain-pineau-kazam-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/teejee2008-ppa-bionic.listEzt a listát érdemes elmenteni, az FSTAB-ot, a telepített programok listáját és a history fájlt és már mehet is a pure Mint 20 és egy friss rendszert kevesebb idő konfigolni fentiek alapján és nincs fejvakarás, hogy miért nem működik ez vagy az.
Aki nem jön rá 1 sec alatt, mi a gond a PPA listával és a főverzió frissítéssel, kap egy dedikált példányt a Hogyan telepítsd rohadt egyszerűen józan paraszti ésszel a Linux Mint-et c. nagyszerűségből. nonpublic lesz amúgy a sok okoskodó miatt
így sincs ppa (pl google chrome, teamviewer) de még dolgozok vele
Tipikusan azok a programok, amiket érdemesebb hivatalos oldalról leszedni, TW-ból amúgy is csak Eoan PPA van, Google Chrome-ot meg a wget-es módszer is a hivatalos oldalról tölti le.
szerintem
-
Cyrin
addikt
nálam nincs grub menü, viszont a ppa-k eltűntek. igaz én elkúrtam az utolsó előtti lépést, pont fordítva távolítottam el a programokat, mint kellett volna, azokat távolítottam el amiket meg kellett volna hagyni
már rendbetettem, újra kellett őket csak telepíteni, de pl így sincs ppa (pl google chrome, teamviewer) de még dolgozok vele, csak a lányom lenyúlta a minecraft miatt épp...
-
KTU
addikt
Reggel csináltam, kb. 45 perc, míg végre használhattam a rendszert.
De én újonc Linux Mint felhasználó vagyok.Alig tudtam kivárni, nem reggel kellett volna nekiesni.
Frissítés után indulásnál a GRUB menü jelent meg, nem a 19.3-nál megszokott kép fogadott, Windows is van az SSD-n.
Elcsesztem valamit?
Majd talán estére, vagy holnap lesz időm vele foglalkozni. -
KTU
addikt
válasz
vonalzoo #12592 üzenetére
Nekem is, de azt kell végigcsinálni amit (#12588) Cyrin linkelt:
How to upgrade to Linux Mint 20 -
sonar
addikt
Helló,
Kezdek átállni még 18-asról. Most hirtelen nem találtam a cups-pdf csomagot.
Mi van helyette? -
Cyrin
addikt
-
Frawly
veterán
válasz
Petya XT #12584 üzenetére
Na látod, mondtam én, hogy nem ördöngösség. Már ezelőtt is jól ment, csak arra kellett figyelni, hogy a legfrissebb, 440-es ág legyen fent NV driverből, meg a kernel elég friss legyen hozzá. A 20-as verzióval csak annyi változott, hogy már figyelni sem kell, mert alapból mindenből van annyira új verzió benne, hogy mindenféle hackelés nélkül alapból jól kell mennie. Persze rolling disztrókon, mint a Manjaro, eddig is jó volt, csak ilyen CentOS, Debian, Ubuntu, Mint vonalon volt gond, hogy túl régi kernel, túl régi mesa csomag, és hiába tette fel valaki külön figyelemmel, PPA-ból a legújabb NV drivert, a verziók ütötték egymást, ezért opcionálisan PPA-zni kellett újabb mesa csomagért, meg fel kellett rakni a hivatalos tárolóból egy újabb opcionális kernelt, ami elérhető, de default nem települ. A hivatalos tárolókban lévő régebbi NV driver meg nem volt jó 19-es verzióban meg előtte, régi volt eddig. Ezért fontosak az új verziók, én ezért is használok rollingot, mert ott ezekből sosincs probléma. Igaz NV kártyám nincs, de a verziófüggőségek sok proginak és egyéb drivernek számíthatnak.
-
Petya XT
senior tag
válasz
NeoPampalini #12580 üzenetére
Hát ez több mint furcsa. Van ez a kis izé lent a tálcán hardver figyelő, azt hiszem( panel kisalkalmazás), azon tűnt fel.
Jelenség: kártya berak, és elkezdődik a rendszerben egy 5-10 mp ugrálás, teljesen szabályos időközönként. CPU teljesítmény 3-ról 20 %-ra ugrik, majd vissza, és ez annyira érezhető, hogy mind offline, mind online videó nézésnek reszeltek. GT 1030 alatt ugyanez.
És annyira zavaró, hogy asztali környezeten is érződik. Először a LUKS-ra gyanakodtam, de nem az okozta. A Dellben a GT1030, az Asusban a GTX 1050Ti. Tehát nem az van, hogy az egyik gépem szar, gondoltam mehet egy Manjaro. Ott annyi változás, hogy XFCE alatt már az igp is ST-et produkált. Mondjuk ahhoz még kevésbé értek, mint a Minthez.(oszt ahhoz se nagyon, így el lehet képzelni)
Egy közös, mind a két kártya egy család. De én már nem tudom.
Két gép ua.: H81, I3 4330, 2x4 RAM. A GT 1030 már nincs meg, mert idegből eladtam az aprón.Frawly:
Köszönöm ezt ki fogom próbálni, mert azért az általad sorolt szempontok miatt, csak jó volna használni. -
Frawly
veterán
válasz
Petya XT #12579 üzenetére
Próbáld újra 20-as Minttel. Vagy ha nem ragaszkodsz a Minthez, van még másik 1001 disztró. Mindnek mennie kéne. A Haswell nem olyan régi, a 1050Ti sem. Esetleg amíg nem telepíted a drivert, addig letiltod kernelparaméterrel az NV kártyát, és addig a drivertelepítés idejére az Intel IGP-t használod, hogy legyen kép, vagy a grafikus felületre bejelentkezés helyett átváltasz egy konzolra, és onnan telepíted a drivert:
sudo ubuntu-drivers autoinstallVagy:
sudo apt install nvidia-driver-440Minten van erre külön menüpont, Eszközkezelő vagy Driverkezelő vagy a franc tudja hogy hívják, a beállítások között elérhető, letölti a kártyához megfelelő drivert.
Dedikált kártya mindenképp jobb, ha más nem, szoftveres dekódolás szempontjából, több formátumot, többféle felbontáson és frissítésen kikódol, több kijelzőt támogat, újabb HDMI csati, nagyobb felbontásokat, frissítéseket támogat. Egy integrált GPU sose fog a nyomába érni a rendes dedikált kártyának.
Az IGP minden szempontból marha rossz, egyedül a legújabb AMD integrált GPU-k mennek el szódával. Nem is kell hozzá játék, egy régi alkalmazás, ami 3D-t használ, akár csak egy Flash játék, vagy modellezős, CAD, videóvágós alkalmazás. De még játéknál is, szoktam ilyen 15-20 éves retró játékokat játszani, és pl. a MoH:AA egy 18 éves játék, és nem futott, mert valami OpenGL extension-ök hiányoztak neki, nem az OpenGL driver hibádzott, hanem a GPU nem támogatta, pedig a GPU 10 évvel későbbi (18 évvel későbbi Intel GPU-k sem támogatják a mai napig), mit a játék. Szerencsére registry hack-kel le tudtam tiltani ezeket az extension-öket, így a játék nem használja, de azért gáz, hogy egy 18 éves játék sem fut, sokat elmond az integrált hulladékokról. Nem az van, hogy csak nálam nem futott, hanem a játék Steam oldalán is kint van, hogy Intel GPU nem támogatott, egy csomó reklamáló hozzászólás is van alatta.
Pedig a 18 éves játék az olyan régi, annyira kicsi erőforrásigényű, hogy az újabb CPU-knak Mesa LLVMpipe szoftverrenderben is el kéne tudnia vinnie, egy magon, 720p-ig legalábbis.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12578 üzenetére
Köszönöm a minden igényt kielégítő válaszod, a döcögéssel kapcsolatban. Ennyire én nem másztam bele, nem is igazán követem a linux rendszerek lelkének fejlődését. Én csak felhasználó vagyok, minden mélyebb tudás nélkül. Nyilván az alap dolgokat be tudom állítani, de kb. itt ki is merült.
Mindig rápróbálkoztam, és mindig letérdelt a rendszer. Úgy elbarmoltam mindig, hogy rossz volt ránézni.
Sajnos nekem is régi vasaim vannak, mind a kettő SFF, Haswell az egyik egy Dell, a másik egy Asus. Az LP méret, és táp miatt meg van kötve a kezem, emiatt nem cserélünk. Bőven elég a teljesítményük. A VGA meg akkor a legerősebb LP volt extra tápcsati nélkül.
Mondjuk játszani konzolon játszok, de multimédia szempontjából nyilván jobb lenne a dedikált kártya.De! Emiatt a Mint sem fog menni, így ez egy 22-es csapdája lett
-
Frawly
veterán
válasz
Petya XT #12575 üzenetére
Elvileg használható a 1050Ti. Csak a legújabb 440-es driverágat telepítsd, lehetőleg tárolóból, és a kernel ne legyen túl régi. Mint 20, Ubuntu 20.04 elég új, vagy Arch/Manjaro vonal az jó, a Mint 19.x és Ubuntu 19.04-10 az már régi lehet neki.
A másik véglet, hogy a kernel nem lehet túl új se, a jelenlegi 5.7.x az jó, de az 5.8 RC-ág az túl új.
Sajnos ez a baj a zárt driverrel, bináris, és ahogy a kernel meg a rendszerkomponensek eltörnek dolgokat. Ezt a kernelfejlesztők már 15 éve leszögezték, és senki idióta zárt forráskódú szutyka miatt nem tartják a visszafelé kompatibilitást, nem fognak feszengeni fejlesztés közben. Ha valami eltörik, nem működik, akkor eltörik, és ezt feature-nek kell tekinteni nem bug-nak! Magyarán az az alapelv, hogy nem a kernelesek igazodnak a driveresekhez, hanem fordítva.
Meg lehet köszönni az nVidiának, hogy még 2020-ban is a zárt forráskódú drivereit erőlteti. Egyébként ez azért van, mert a bináris driverek tartalmaznak optimalizációkat, amiket az nVidia féltve őriz, nehogy a konkurencia profitáljon belőle, így nem hajlandó megnyitni a forráskódot. Az AMD ezzel szemben megunta anno a szopást, hogy állandóan a kernelesek meg a gyorsan fejlődő Linux világa mögött kullognak a nagy sokára kiadott zárt driverfrissítéseikkel, így inkább kinyitották a drivereket. Mikor gépet vettem, ez kiemelt szempont volt, hogy a Linux meg a normális Freesync miatt csakis AMD kártya. De egyébként is azt vettem volna, mert főleg használt kártyáknál ár/érték-arányban verhetetlenek sokszor, pl. RX570, mindössze 21k-nak megfelelő összeget fizettem érte használtan, és mindent visz 1080p high settings 60 fps-sel. Ezért lesz a következő laptopom is szigorúan mobil Ryzen-es amiben AMD Vega GPU van integrálva. Windows alatt kb. holt mindegy lenne, ott talán az nVidia driverek hajszállal jobbak is, de Linux alatt nagyon nem mindegy.
-
Petya XT
senior tag
válasz
#20749568 #12576 üzenetére
Most sajnos pont ez van. Intel GPU. Sajnos a nyílt driverrel is ugyanaz a gondom. 10-20 mp-ként megakad a rendszer, tűszerű kiugrásokkal.
Millió fórum, beállítások és társai. Egyszerűen nem megy rendesen.
Nem is kínlódok vele, mert mindig reinstall a vége. Lemondtam a kártyáról, bár a reményt nem adtam fel, hogy egyszer működni fog. De ahogy látom, és elég pesszimista vagyok már, ez nem prioritás. -
Petya XT
senior tag
válasz
#20749568 #12574 üzenetére
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem kicsit keserű a cukor, ezzel az Nvidia témával kapcsolatban. Van egy 1050Ti kártyám, fent rohad a szekrényben, mert nem tudom használni. Értem én, de először ezt a rendszer döcögést, és az ebből adódó ST-et kellene megszüntetni. Nem a menüket polírozni. Én maximálisan megértem, hogy ez egy ingyenes rendszer, minden tiszteletem, nagyon szeretem, de nekem( és még sok más embernek is) ez lenne a fontos. Addig minden más csak közönséges kofalárma
-
savior
őstag
Helló.
Azt szeretném kérdezni, hogy mi az újitás a 20as Mint-ben?
Van valami lényegi vátozás?
Meg van 1-2 játék (Path of Exile, Black Desert online) amivel játszani szoktam, és ezek esetleg jól futnának e Linux alatt, illetve jobban futnak e, mint a 19-es Mint-el? (gépem az adatlapomon)
Köszi. -
Frawly
veterán
válasz
zizidor #12570 üzenetére
Egyetértek. A gond az, hogy még sok gépet szerelnek HDD-vel, és az SSD-s kiszerelésért túl nagy felárat kérnek, sokkal olcsóbb inkább ha az ember saját maga vesz a gépbe SSD-t.
De én nem csak a HDD only gépek árusítását tiltanám be, de pl. laptopoknál is a TN panelt (egy kivételt engedélyeznék, legalább FullHD-s felbontású high refreshrate panel) és a FullHD-nál kisebb felbontású kijelzőt. Hogy ne pakoljanak gépekbe még így 2020-ban is 1280×720 és 1366×768-as panelt, ami általában TN is. Az 1600×900 határeset lenne, de az mindig TN.
Pedig ma már egy FullHD IPS panel nem drága, telókban is már egész megfizethető, a notigyártók meg csak lehúzó áron adják, és még upgrade-elni se nagyon lehet, mert BIOS fehérlistával is súlyosbítva van, hogy a lehúzó áras gyári panel legyen csak jó bele.
Meg az odaforrasztott RAM is gáz, meg ha csak 1 RAM foglalat van. Ezeket is be kéne tiltani. Meg 32 bit only gépek árusítását is újonnan.
Amit még nagyon utálok, új notikban az összesben oda van forrasztva a proci. Eleve a mobilprocik vannak így tervezve, hogy nem foglalatba, hanem felszíni forrasztásra. De az összes mobilproci, Intel, AMD, teljesen mindegy, mindegyik, ami az elmúlt 6 évben jött ki. Az ilyen görénységeknek véget kéne vetni sürgősen.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #12567 üzenetére
"ma már azért többnyire SSD-k vannak legalább a notikban"
Én lennék az első, aki pezsgőt bontana ha betiltanák az SSD nélküli új gépek árusítását. Árban minimális különbség, de egy HDD-s géppel piszkosul megszopatja magát a kedves vásárló. És általában nincs is tisztában ezzel. -
csixy
addikt
válasz
Frawly #12568 üzenetére
Darwin óta tudjuk, hogy a genetikai anyag másolása és újrahasználatba vétele során hibák keletkeznek statisztikai módszerekkel kimutatható gyakorisággal és jellegzetességgel és ettől halad előre a kipróbálások során az evolúció. Sajnos a számítástechnikában ez a módszer mindig csak katasztrófához vezethet. A hibák hibájából csak a hibák hatványa lesz. ... Ennyit a képfájl visszaolvasásáról és újra használatba vételéről.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12567 üzenetére
Nem mindegyik tudja a session mentést, de azért pár igen, nem csak a KDE. Ahogy olvasom a Cinmanó régen tudta, de mivel bugos feature volt, azóta kivették belőle. Netes fórumok szerint gnome-session-manager használatával (ezt használja az Openbox is) vissza lehet bele hekkelni, de akkor sem működik jól. Nem vagyok mély szakértője a témának, mivel ezt a session funkciót sem használtam soha, egyszer régen KDE és Openbox alatt eleve be volt kapcsolva valamelyik disztrón, de azonnal idegesített az első reboot után, ki is nyomtam a rákba.
De mondom, ez Windowson is problémás. Vagy amikor nem problémás látszólag, akkor is lehet belőle gond, hogy pl. már 2 hónapja altatva-folytatva van a rendszer, és próbál rámenni a frissítés, de valami olyan bug keletkezik, ami miatt nem tud felmenni. Újraindítás után újrapróbálva persze meg minden jó. Mindenképp érdemes néha napján újraindítgatni a gépet, frissítések életbeléptetése, frissítési és egyéb bugok elkerülése érdekében, meg sokszor az erőforrás-fogyasztást is helyreteszi a reboot. Nem szabad rá sajnálni az időt Hibernálásmániás Henrikeknek sem.
Meg a hibernálással nem csak az OS-nek lehet gondja, hanem olyan is van, hogy az OS problémátlanul lemegy és ébred hibernációból, de van 1-2 alkalmazás ami nem szereti, és összefossa magát, crashel, stb.. Ezt is figyelembe kell venni, ez egy elég komplex téma. Nem úgy van, hogy egyszerű az, sok buktatója van.
-
válasz
Frawly #12566 üzenetére
Valóban, ma már azért többnyire SSD-k vannak legalább a notikban, ha desktopokban nem is és arról mondjuk 2-3 sec plusz idő, mire feláll ugyanúgy a rendszer, mint suspendből, gondolom hibernálás is dettó, azt régen is kilőttem alapból. Ma már szerintem nem is default ez a disztróknál. Nekem bőven elég, ha a FF megjegyzi, hol tartott, a programokat úgyis naponta kell megnyitnom, legalábbis a napi reportot úgysem csinálja meg helyettem a program.
KDE-nél lehet beállítani, hogy a lezáráskori programokkal induljon, ez szerintem nincs is Cinnamonnál, szóval kizárt dolog, mert nem tudom.
Szóval sok értelme nincs SSD-val ezeknek a régen igen hasznos suspend meg hibernation dolgoknak, mégis sokan annyira hozzászoktak, hogy fontos nekik. Rendes bakapcsot azért is szeretem jobban, mert ha valami services vagy más rosszcsontkodik, akkor azt már bootnál kiszúrom.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12565 üzenetére
Nem minden gépen reménytelen, ki kell próbálni, pár alaplapon, laptopon simán megy Linux alatt is, de azt kell tudomásul venni, hogy ha működik is,
1) ez nem adott, csak mázli
2) bármikor eltörhet a jövőben, ezért komolyan építeni rá nem érdemesAzzal nem értek egyet, hogy szegény windowsosoknak rossz. Nagy veszteség nincs vele, mert SSD-n minden villámgyorsan bootol, a WM/DE/alkalmazásban a session kezelése meg beállítható, hogy automatán, a grafikus felületre belépéskor, meg az adott alkalmazás indulásakor töltse be az utolsó munkamenetet. Tehát érdemi kényelmetlenség nincs nagyon, nem nagyon változik a workflow. Fogja Windowskezelőné ECDL Mancika, és leqrja a laptop tetejét, ezzel előzetes beállítás alapján shutdownt hajt végre a gép. Felnyitja, jön egy kisebb kellemetlenség, hogy meg kell nyomni a bekapcsológombot a gépen, tudom ez óriási munka, sokan sérvet kaptak benne, bár vannak olyan laptopok, ahol beállítható a BIOS-ban, hogy kinyitással azonnal induljon. Majd SSD-ről Linux esetén bebootol a rendszer 3-8 mp. alatt. Automata bejelentkezés jelszó nélkül megoldható, ebben a 3-8 mp.-ben már az is benne van, hogy a grafikus felület betöltődik, és visszaállítja a munkamenetet, persze ezt az adott alkalmazásnak is támogatni kell, hogy onnan tudja folytatni a munkát, de böngészők, szövegszerkesztők, IDE-k, kép/videószerkesztők, stb. szokták tudni.
Ennyi. Tehát csak egy bekapcsológomb-nyomása, meg egy alig pár mp. extra töltési idő a különbség, csak be kell állítani. Ez simán nem a „rossz lehet” kategória. Hátránya csak annyi, hogy ha pl. a háttérben ment valami letöltés vagy telepítés, az nem folytatódik, de hát ki az a marha, aki normálisan működő hibernáció, sleep esetén folyamatban lévő letöltés, frissítés, telepítés, konvertálás közben vágja le a képernyőt, hogy aludjon be a gép? Mert az egyébként sem normális.
Ráadásul ez egyébként Windowson sem garantálható, hogy mindig jól működik, csak az esély nagyobb rá.
-
válasz
Frawly #12564 üzenetére
Ja, tényleg elég általános gond ez, rengeteget olvastam Manjaro, Ubuntu használóknál ezt a bosszantó jelenséget. Mondjuk én simán elvagyok így is, de aki Windowson ezt megszokta, hogy működik, annak rossz lehet. Notebookon én már csak Linuxot láttam vagy másnak a notiján a Windows utolsó pillanatait.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12563 üzenetére
Tutinak semmiképp nem tuti, egy elég sajnálatos állapot. De általános, ezért nem a Mint, Ubuntu, systemd, meg nem a rolling, stb. tehet róla, hanem kernelszinten van a probléma, de még csak a kernelfejlesztők sem hibáztathatók, hogy a vonatkozó kerneldriverek rosszul vannak megírva. Ez leginkább az alaplapgyártók szemétsége, hogy a saját termékükön nem sztenderd megoldással gányolják rá ezeket az energiagazdálkodási funkciókat, mindenki kedvére gányol össze egy saját megoldást, amihez legfeljebb Win only drivert ad ki. Ezzel a Linux kernelesek nem sok mindent tudnak csinálni, 1-2 elterjedt lapnál írnak saját hacket és kitesztelik, de ettől még a gépek 99%-án ez nem fog segíteni. Ehhez egy egész iparágnak kell összekapnia magát. Ezen a kernelesek meg a Mint nem sokat tudnak segíteni, akkor se ha olyan keményen dolgoznak rajta, hogy befosnak.
Rollingtól is teljesen független, nézd meg, Minten is előjön, ami az LTS-es voltával épp a rolling ellenkezője. Ez ilyen terület sajnos egyelőre. Reméljük előbb-utóbb a gyártók összekapják magukat, ahogy anno az AMD és Nvidia is meg tudtam magát erőltetni GPU driverek terén.
-
válasz
Frawly #12562 üzenetére
Hiba? Ezek szerint ami a HP Elitebookoknál eleinte idegesítő volt, kiderül, hogy így a tuti? Itt ugyanis suspendből kinyitva meg kell nyomni a bekapcs gombot, így éled fel a gép, de akkor hamar és a wifi is azonnal feláll. Széndékosan én sem használom a suspend-et, de többnyire csak annyi erőm van este, hogy lacsapjam a gép tetejét és szpaty!
Egyik beta frissítés után azt vettem észre, hogy a lezárás után csak az asztal jött be azonnal, de nem reagált semmilyen inputra, ki kellett vennem a lezárás jelszavazását és akkor minden OK lett. Ezt nem tulajdonítom a Mint 20 Cinnamon hibájának, de az viszont Cinnamon panel hiba, hogy a bezért programot nem rakja le tálcára, hanem bezárja. Azelőtt ez is működött, ezek a gyakori frissítések kicsit már emlékeztetnek a rollingra, főleg így, hogy mindegyik után van valami apró bug. Amit Te features-nak titulálsz rollingoknál.
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #12561 üzenetére
Igen, ez általános hiba, hogy hibernációból, és sleepből néha nem is jön vissza a gép, és ha vissza is jön, akkor is gond lehet Wi-Fi-jal, energiagazdálkodással, stb.. Ez sokféle hardvert érint, és minden disztrón előfordul, nem Mint-specifikus.
Sajnos ez a része a Linuxnak még nem érte utol a windowsos támogatási szintet. Nálam mázli, hogy sose altatom, sose hibernálom a gépet, sose tettem, én mindig is friss reboot híve voltam. Ma már egyébként sincs jelentősége, mert az SSD mindent bebootolnak alig néhány mp. alatt, és a komolyabb grafikus felületek és komolyabb alkalmazások tudnak session managementet, így onnan lehet velük folytatni a munkát, ahol az ember abbahagyta. Az állandó reboot kiváló arra, hogy frissítések életbe lépjenek, meg tiszta lappal induljon mindig az ember. Sok kisebb bugot lehet vele elkerülni Windowson is, mert még ott sem hibátlan ez a hibernálok, altatok műfaj, annak ellenére, hogy ott ebben előrébb tartanak.
-
törölt tag
Helló,
a 19.3-ban és az új LTS Ubuntukban is van egy olyan hiba, hogy alvó állapotból való visszatérést követően nincs internet. Csak laptop restart követően oldódott meg a probléma. Az új Mintben is benne van ez a bug, vagy javították már? -
Frawly
veterán
Ubuntuból is ki tudod pucolni a snapes hulladékokat. Az update-ben igazad van. Akár még Archra is felteheted a Unityt, esetleg ArcoLinux/Manjaro dwm-re, mert azok nem sok csomaggal érkeznek, nem kell gyomlálni belőle. De akár még Ubuntu minimal installból is kiindulhatsz, arra húzod fel a Unityt.
Compizhoz nem muszáj Unityt használni, a Compizt lehet önállóan is WM-ként használni, hozzá tudsz adni saját dokkot, paneleket, sokkal különb saját DE-t tudsz belőle rittyenteni, mint a Unity. Compizzal az a két nagy baj, hogy egy ideje már nem fejlesztik tudtommal, meg szerintem elég bloat is.
-
-
Frawly
veterán
Egyiket se kell lepucolni. Felteszed a Unity-t, és abba jelentkezel be, mikor a login manager felületén vagy. Onnantól kezdve default mindig abba fog belépni. Az XFCE, Mate maradhat, azok is Gtk-sok, mint a Unity, nem zavarnak sok vizet.
Bár azt nem értem minek akarnál Unity-t. Gyenge MacOS/tablet utánzat, rohadt bloat, rohadt lassú, semmiben nem tud többet, mint az ugyanúgy kinéző Gnome3, ami legalább rendesen támogatott, nem csak a kisebb közösségi projekt.
Meg ha már ilyen Unity és Gnome3 vizekre evezel, akkor inkább pattintsd fel a 20.04-es Uborkát, arra az ideálisabb.
-
csixy
addikt
Egy Asrock E350M1-es múzeumi alaplapocskát szerkesztettem be az Acer emachines dobozkámba a régi atomos alaplap helyett. Most flasheltem rá a "legújabb" 2014-ben keltezett 2.10-es BIOS-t. Hát egy erőmű lett. Kidobtam belőle a DVD drájvot, benne hagytam a 160 gigás hitachi HDD-t, lett bele az öreg 30-as corsaire SSD, a 128gigás flexelt samsung470-es SSD és egy 500gigás Samsung 860 evo. Csak Legacy telepítéseket követtem el. Került rá egy Mint 20-as Cinnamon és egy Cinnamonos Reborn os. Tökjó lett. Egy a bajom : A fényerőt hogy lehet lejjebb venni?
-
Sziasztok!
Unity7-tel szeretnék 20-as Mint-et használni.
Az XFCE-t, vagy a Mate-et könnyebb teljesen lepucolni a disztróról?
Kössz!
-
válasz
Frawly #12551 üzenetére
Ja, tudom, hogy van legálisan 30 napig használható verzió is, de valahogy sose akarom annyira erősen, így marad el mindig a dolog.
Bár most a Mint Cinnamonra lehet ráijesztek vele, mert a panel KDE-sedése kezd idegesíteni. Az első 20 beta-nál én tüntettem el a panelről a bezáródó Franz ikonját, most a tegnapi frissítés után szintén ugyanez történik. Azt vettem észre, hogy az inditó panelikonra kattintva felugrik az ablak és egy más területen egy pillanatra egy transparent ugyanakkora ablakkeret is felvillan majd eltűnik. Szóval így hiába is kerestem a panel beállításai között.....azt se tudom, hogy a Franz csinálja ezt vagy a tegnap frissült Cinnamon. Viszont qrvára bosszant, ugyanez volt anno a bajom az apró dolgokban alkalmatlan KDE-vel is. Na ha már így alakult, holnap elkezdem felhegeszteni erre is a plasma-t vagy berakom a másik SSD-n lévő plasma-sított Mint Cinnamon 19.3-at és ha engedi a 20-ra frissítést, akkor ráengedem a Cinna update-et meg a 20.04 plasma update-jét.
Máris jobb ötletnek látom ezt, mint Winx-et piszkálgatni.
A Linux után hatalmas visszalépésnek fogod érezni, nem is indokolt használni, hacsak nem valami olyan Win only program futtatásához kell, ami nem fut Wine-ban vagy nem jól.
Ja, múlt évben még megvolt HDD-n egy 8.1 segítési célokkal, amikor 15 percet használnom kellett, minden bajom volt!
Ez a fordítási dolog jogos, eleinte még előfordulnak lefordítatlan szövegek.
A Winx-ről meg tényleg sikeresen segítettél lebeszélni magam. brühühü....
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12550 üzenetére
Kipróbálni Win7 termékkulcs nélkül is lenne esélyed, mert telepítéskor termékkulcs kihagyását nyomsz neki, és feltelepíti kulcs nélkül, és használható a Win10. Annyi, hogy a sarokba ki fogja írni, hogy nem aktivált példány, meg nem engedi személyre szabni az asztalt, színek, téma, háttér, áttetszőség. De ezt leszámítva teljes értékűen használható. Kipróbálni ez elég. Persze nagyon a szívedhez kapni nem fogsz, a HP-n viszonylat tűrhetően fog SSD-ről futna, de semmi nagy szám, igénytelen felülete van, Win7-Win8 keresztezése, jó bloat, csomó ×4rt ki kell kapcsolni ahhoz, hogy minimális szinten használható legyen. Telepítéskor még arra figyelj, hogy ne legyen internetkapcsolatod, és offline fiókkal hozd létre a felhasználód, telemetriát, Cortanát, egyéb nyomorékságokat indulásból gyomláld ki. Telemetriát nem is lehet, csak Basic-re venni. A Linux után hatalmas visszalépésnek fogod érezni, nem is indokolt használni, hacsak nem valami olyan Win only program futtatásához kell, ami nem fut Wine-ban vagy nem jól.
Előbb, amit fordítási hibát említettem, az általában nyelvfordítás, nem forráskódból fordítás. Tehát a telepítő lokalizációjában benne marad itt-ott egy-egy lefordítatlan rész, ilyesmire gondoltam. Ez legfeljebb csúnya, de magát a telepítést nem befolyásolja. Csak azért korrigálom, mert félreérthető.
Ami az elég ritkán kitételt illeti: elég ritkán minden eltörik. Az összes mai OS annyira komplex, mindenféle driver, meg biztonsági folt, és rengeteg rajta futó szoftver, hogy valami biztosan el van benne mindig törve, legfeljebb ha mázlid van, akkor valami olyan eszköznél, ami neked nincs, vagy olyan alkalmazásnál, amit te nem használsz. Ezért is jó a minimalista rendszer, kevesebb minden törik el benne, mert kevesebb van benne, ami egyáltalán eltörhet.
-
válasz
Frawly #12549 üzenetére
Super! Akkor még mindig van esélyem kipróbálni a Winx csodát, mert így mégse szidhatom ha nem is láttam még soha. Persze igencsak meglepne, ha tényleg megpróbálnám valamelyik SSD-met beszennyezni, de sose lehet tudni.
Ez az állandó várok, meg még 55-öt kell aludni attitűd tipikus Debian, Ubuntu, Mint-vonalas jelenség. Rollingék csapatják azonnal az új verziókat, és elég ritkán van belőle gond
Figyelj, mindenkinek kell egy kis izgalom, a kiadás alapú disztrósoknak a megjelenés izgalma, a rollereseknek meg a mindenkori frissítések utáni izgalom.
Mer'ugye ez az
elég ritkán
megfogalmazás azért nem túl egzakt. finoman szólva.... -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12508 üzenetére
Így van, ha a gépen van Win7 serial matrica, azt még most is megeszi a Win10. Nemrég telepítettem két ilyen gépre Win10-et, legújabb v2004-es verziót, 64 bites Professionalt. Simán felmentek, Win7 Prof-os kulccsal beaktiválódtak, és nincs velük probléma azóta se. Win7 Home Basic, Home Premium-os Serialt is megeszi a Win10, csak akkor Win10 Homeként települ.
Azzal is egyetértek, hogy nagyobb disztróknál felesleges megvárni, mire a főoldalra is kikerül a végleges iso. Már béta/RC állapotban le lehet húzni, az utolsó béta/RC már nem szokott változni, max. csak találnak benne valami fordítási hibát, vagy telepítőbe kisebb bugot, az sem szokott sok embert érinteni, és frissítésként lejön pár nap után. Felesleges várogatni, főleg, ha nem meglévő rendszer frissítése lesz, hanem tiszta telepítés. Ez az állandó várok, meg még 55-öt kell aludni attitűd tipikus Debian, Ubuntu, Mint-vonalas jelenség. Rollingék csapatják azonnal az új verziókat, és elég ritkán van belőle gond, akkor sem mindig bug, hanem néha feature okán.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #12517 üzenetére
Szerintem jó eséllyel minden hardvert fog hajtani, de ezt itt neked senki nem tudja garantálni. Régi dedikált Nvidia GPU-kkal, meg ritkább Wi-Fi és Ethernet kártyákkal akadhat gond!!! Persze ezek is megoldhatók, de lehet nagyobb vitézkedést igényel, mint amennyihez idegrendszered meg tudásod van. Én azt mondom, hogy kár ezen annyit izgulni, hogy vajon menni fog-e. Kiírod egy pedrive-ra, a gépen bebootolod Live módban, már sok minden ott eldől, tesztelhető. Ha pozitívak a tapasztalatok Live-ot futtatva, akkor telepítsd fel a gépre, ha nem akarod a jelenlegi rendszert összepiszkítani érte, akkor egy USB-s külső meghajtóra telepítsed először, nincs kockázat, nem kerül semmibe. Ha így is jó, használhatónak találod, akkor feltolod ténylegesen is a gép belső lemezére.
Még Ethernet-kártyákkal is lehet gond. Kevésbé valószínű, mint Wi-Fi-jal, de előfordulhat. Ezért célszerű telepítéskor készenlétbe állítani egy univerzálisabb, Realtek vagy Intel USB-s Wi-Fi modult, mert addig jó szolgálatot tehet, amíg a netről le nem húzod a belső hálózati interface driveréhez szükséges dolgokat.
-
Frawly
veterán
válasz
straightedge #12525 üzenetére
Az Alienware laptoppal nem lenne gond driverügyileg. De ha windowsos grafikus formátumokkal dolgozol, akkor nálad munkacélra kiesik a Linux. Max. magánrendszernek tedd fel dualbootban a Linuxot, ha annyira kíváncsi vagy rá, hogy 10 év elteltével milyen lett.
(#12494) Fehér Farkas: röviden a problémák a Snap-pal, Flatpakkal, egyéb konténerizált formátumokkal:
1) nagy méret
2) mivel saját libjeivel jön, ezért több dolog törhet el, és a kétszer meglévő libek (egyik, ami a disztróban van gyárilag, a másik ami a konténerrel jön) duplán foglalják az erőforrásokat, emiatt több prociidő és memória is kell neki, magyarán lassú szutyok.Ezek csak akkor használd, ha kell egy olyan program, ami
1) nincs benne a hivatalos tárolókban
2) nincs hozzá PPA, vagy van, de verziófüggőség miatt nem használható
3) forráskódból nem tudod vagy nem lehet lefordítani.De csak így hobbiból, mert megkívántad, meg jól néz ki, meg hátha jó, meg mi baj lehet alapon nem ajánlott vele vitézkedni. Azért írtam, hogy csakis vészesetben.
-
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/20/
Mint említettem, az előbbi linken a hivatalos verziót töltheted le, amikor a weboldalon bejelentik, ez a link ugyanaz lesz majd, csak a weboldalt és a tükörre mutató linkeket is át kell kicsit szerkeszteni, alakítani. Ahogy látom, a főoldal átalakításáig nem várnak, mert már fenn van náluk is a Download szekcióban:
Viszont ott a dlink még a beta-ra mutat, a release notes már viszont kész van:
Nincsenek olyan sokan a Mint csapatnál, hogy egy ember csak a weboldal karbantartását végezze.
Na akkor még 1x. Ha a heanet ftp oldalán fenn van a stable verzió, az már a hivatalos, végleges Mint 20
Nem akarod elhinni, azt látom, akkor várj csak, míg a főoldalon is leírják neked, hogy megjelent.
Látsz ismerős nevű hivatalos tükröt a képen? a magyar tükör alatt
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12541 üzenetére
A dátumot én is láttam, de a link még mindig a hivatalos oldalon lévő 19.3-ra mutat. Jó persze, ez már szőrszálhasogatás a részemről, csak a "vicces oldalakon" közölt fals infó szúrja a szemem.
Akinek kell az úgy is utánajár, akinek meg nem sürgős (mint nekem) az úgyis kivárja a hivatalost a Mint oldalán.
-
Ezek szerint le vannak maradva a hivatalos oldal frissítésével. Akkor elnézést kívánok!
Nem biztos, hogy le vannak maradva, hiszen hivatalosan nincs még bejelentve a megjelenés.
Gondolom fel kell tölteni az összes hivatalos tükörszerverre, amiből van jócskán. Amíg ezek nincsenek meg és nem ellenőrzik, hogy mindenütt minden OK-e, addig nem fogják bejelenteni.Az meg nem véletlen, hogy a heanet-et érdemes nézni, gyanítom, oda pattan fel először. Az, mint látszik a linkből, hivatalos tükör.
Ezek a vicces oldalak persze minél hamarabb megírják, hogy megjelent, de ez is érthető.
Egyébként a DW is hamarabb megjeleníti, mint a hivatalos oldal.
Ezt a sort érdemes figyelni, mert ebből látszik, ha ftp szerveren már fenn van:
Utolsó frissítés: 2020-06-25 20:13 UTC (közvetlen a megnevezés alatt)
-
Cyrin
addikt
Linux Mint 20 Available to Download, This is What’s New
"Linux Mint the Toyota of Linux distro, reliable but not appealing :)"
-
_t0Mi_
aktív tag
Sziasztok,
Szerettem volna megnézni magamnak ezt a Linux distro-t, Windows-ról vátlanék laptopon.
HP Zbook 14 G2Egyelőre csak pendrive-ról futtatom a rendszert, viszont beleütköztem néhány hibába:
- A touchpad nagyon furcsán viselkedik, sokszor "túlszalad" a célomon, nem pontos
- A hang maxon is sokkal halkabb, magasabb, cicergős, zavaró
- Nagyon erős képtörést tapasztalokA kérdésem csak annyi lenne, hogy ezek a problémák csak a Live futtatás miatt vannak, és teljes telepítésnél meg fognak szűnni? Vagy nem ilyen egyszerű az élet?
Köszönöm!
-
válasz
#89309696 #12527 üzenetére
Na szép is lenne, ha én lennék szagértő!
Kb annyira nokedli vagyok az egészhez, mint ti, csak én 6 éve téblábolok a zavarosban, így aztán sok minden rámragadt.
(#12533) K0zm0
Szerencsére nem tudom ilyenkor megállni.
Eddig sem tudtam. Szóval szerencsétek van, nincs mit köszönnötök.
Ez a wifi driver dolog nálad elég érdekes volt, ilyet még nem beta-teszteltem soha, nekem még a live alatt beírt wifijelszót is használta első bootkor.
-
K0zm0
aktív tag
Egy észrevételem lenne a Live-verzióval kapcsolatban:
Bár minden eset egyedi, lehetséges, hogy az enyém is de amikor én próbáltam ki a notin amire végül rátelepítettem aMintet (ez lett a "főgépem") a Live módban minden komponenst felismert.
Amikor feltelepítettem (tiszta telepítéssel) viszont a wi-fi-t nem ismerte fel. Szerencsére nem kellett mókolni, mivel rám szólt, hogy hagyjam a géphez csatlakoztatva a Live usb-t és indítsam el a Driver Managert, majd magától telepítette a szükséges illesztőprogramot. (Broadcom).
Nem tudom, hogy más gyártó drivereit is tudja-e telepíteni, vannak itt nálam tapasztaltabbak is akik tudnak válaszolni, csak gondoltam leírom mibe futtottam bele a"linuxozás" elején. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
straightedge #12529 üzenetére
A winehq.org szerint működik, mondjuk ez olyan, hogy megnézed, aztán kiderül.
Vannak sajnos grafikai bug-ok Wine-nal, pl. az, hogy a "kép amit éppen látsz", "le van maradva" egy egérkattintásnyi eseménnyel.
Magyarul (Sketchup-ban tapasztalat): kijelölök egy objektumot, és addig nem látszik a kijelölés, amíg egy következő esemény (zoom-olás vagy bármi) nem történik. Együtt lehet élni ezzel, de idegesítő. Kismillió workaround van, nálam mondjuk egyik sem vált be.
Win10-ről nem tudok mit mondani, én anno Win7 mellé telepítettem, de az én gépemen nincs se aktív SecureBoot, se semmi extra, így csak helyet csináltam az SSD-n, majd minden gond nélkül feltelepült, GRUB boot menüből utána ki lehetett választani, hogy win vagy linux induljon.
Első körben írd ki egy pendrive-ra, és nézd meg Live módban, ha elindul, működik minden hw eszköz, akkor olyan nagyon nagy baj nem lehet. -
straightedge
tag
válasz
NeoPampalini #12528 üzenetére
Igen én is így láttam. Sajnos nem megoldható amit írtál ,hogy egy közös formátumot találni mert a kollégáim ps-ben és ai-ban dolgoznak meg indesignban így azok a fájlok mindenképp szükségesek és nem tudjuk húzni azzal az időt, hogy konvertálgassunk 20-30 gb-os nagy fájlokat folyamatosan.
Wine-al mennyire életképes ez a 2 alkalmazás? Virtuális gépet nem akarok használni meg az rontja a gép teljesítményét is, és eléggé kell nagy grafikus fájlokhoz.
Meglévő windows10 mellé könnyen feltudom húzni a Mint-et? Kell esetleg mókolni valamit pluszban? (10en éve nem telepítettem linuxot emlékeim megkoptak már ezen téren)
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
straightedge #12525 üzenetére
Ezekkel a brand-specifikus dolgokkal mindig ez van, hogy nem mindig lehet 100%-os alternatívát találni. Amennyiben nem lehet kikerülni az AI-t, akkor két eset van: megpróbálhatod Wine-nal telepíteni, vagy virtuális gép + windows.
Vagy, ha van olyan egyéb file formátum, ami mindkét oldalon (win, linux) elfogadható és importálható/exportálható, akkor esetleg azt használni, nem tudom.
-
válasz
#89309696 #12524 üzenetére
Akkor nem sok gond lehet, Intel CPU, VGA se lesz gond szerintem, ilyen tipusú gépeknél én még nem hallottam, hogy más gond lehetne.
Valójában nem is azt akartam én mondani, hogy tuti jó lesz, hanem a linkekkel segíteni a döntésedben. Meg persze azzal, miket eddig olvastam az egyszerű Inteles konfigokról.De ezután inkább ilyen tanácsadásokba nem megyek bele, az tuti.
-
straightedge
tag
Sziasztok!
Szeretnék winről visszaváltani linuxra. Kb 10 éve nem használtam már linuxot, a Mintet ajánlottak, hogy ez az egyik legjobban kezelhető és nagy közösséggel bíró disztribúció.Problémám, hogy én grafikus vagyok és szükségem van photoshop, illustrator, indesign és corel programokra. Nézegettem alternatívákat, annyira nem is lenne vészes megtanulni, a fő probléma az, hogy nem kezeli jól pl az Inkscpae az ai fájlokat.
Ez lenne számomra az elsődleges, hogy megtudjam nyitni minden gond nélkül a ps, ai, indd fájlokat.
A másik, meg, hogy Alienware 15R3-as laptopom van, mennyire kezeli jól a drivereket?
Előre köszönök minden segítséget. -
válasz
growler #12520 üzenetére
Ez ritka hülye kérdés volt.
Persze, hogy nem. Igazad van. Nem 100%, hogy működni fog. Van a linkekben Linuxos fóruma a Lenovónak, ott megkérdezheted.
Na most jobb?
(#12522) laca026
Jól mondod, bár a két link azért több, mint tipp.
De én minden gondolkodás nélkül megvenném, max ha kérdeznék, akkor a pontos tipust is megadnám, mivel így a wifi adatait nehéz lecsekkolni, az lehet egyedül gond. Azt meg kell nézni pontosan ID alapján.
(#12521) Fehér Farkas
Igaza van growler ft-nek is, mit játszom itt a látóasszonyt!
-
törölt tag
-
törölt tag
[link]
Egy ilyen brand gépre a Mintet ha felhúzom fel fogja ismerni rendesen a dolgokat? -
Dehogynem, csak nem az egyszerűsítésben látod a rutin szépségét, hanem a megkutyult rétegek még összébb kavarásában.
De legalább abban is kezd rutinod kialakulni, miként mássz ki a saját csapdáidból. Én ezeken a műveleteiden mindig jókat szoktam pislogni.
Persze azt se feledjük, hogy nekem nincs nehéz dolgom, mivel fő rendszerként a kezdetektől Mint Cinnamont használok. Hiába hopperkedtem régebben még, ez fixen megvolt mindig. A Mint meg a Cinnamon.
-
Fura, de most, hogy mondod.....ott is megnéztem, de aztán terminalból raktam fel. Célszerűbbnek tartom a részletesebb információk miatt és ezek szerint az apt ennyivel jobb. No meg a history parancs kilistázásából később egyből látom, miket raktam fel kézzel.
Így viszont a gparteddel kapcsolatos morgáson érvényét veszti.
-
Igazán nincs mit! Persze, hogy felmegy az, különben ha kell valakinek, célszerűbb már a telepítés elején bepipálni ezt az opciót. Én nem raktam fel, pont azért, hogy alkalomadtán megnézem hogyan lehet normálisan* utólag felrakni, szóval ez is kipipálva.
*Itt a nem totál kezdőknek a terminal és synapticra kell gondolniuk.
De ebben a Gparted-ben mit voltál képes találni, ez a ékegyszerű telepítés.
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt install gparted
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
gparted-common
Javasolt csomagok:
gpart reiser4progs udftools
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
gparted gparted-common
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/481 kB.
A művelet után 2.393 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
Én is azért tettem fel, mert azt írtad, hogy jó.
Fene a pofád, sejtettem én, hogy nekem címzed a kritikát.
2025-ös határidő az most honnan jött? Csak működsz még addig, én is hasonlóképpen tervezem.
A Mint 20 után 2025-ig még jön 3 alverzió, szóval nem hiányzik ide rolling.
-
Ja valóban, a Reborn OS már a kedvenced, sorry! Nekem a rolleresek egy kaptafa.
Fogadjunk, hogy nem is haragszol annyira.
Annyira már nem.
Alapból robbantam erre e bejegyzésre most, mert én ismerem azt az agyonbarkácsolt low-level sw kavarást, amit tudsz művelni a gépeddel/rendszerekkel. Így aztán nem teljesen helyes azzal indítani, hogy mit csinált nálad a Mint 20 beta!
Ez olyan volt, mintha a Flash SSD topikba beírnád, hogy rakoncátlankodik a 860 EVO-d! Persze azt rajtam kívül kevesen tudnák, hogy milyen átalakításokat végeztél rajta a kedvenc flexeddel.
Na még ezek mellé csak a Winx hiányzik......nincs a HP-n matrica Win7-hez? Azzal is legális, ha elfogadja a serialt nem? Valahol olvastam, de nem tuti, hogy így van.
Szóval a Mint 20 beta tökéletesen működik, mióta felraktam, kb napi átlag 16 órában használom. Nem variálgatok már sokat rajta, lassan már nem is fogok érteni hozzá annyit sem, mint eddig. És miért? Azért, mert működik!
کیا تم سمجھ گئے ہو؟
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #12506 üzenetére
A manjarót már nem kedvelem. A reborn os szerintem tisztább érzés. Ha neked nem szimpi, attól függetlenül UEFI-ben lett feltolva a Reborn is és a LM20 is. Mindkettő fahajas. Valószinüleg nem fogják egymást zavarni, mindkettő Grubos és külön-külön mappájuk van az EFI partícióban. Még egy harmadik oprenncernek hagytam helyet, de az addig üres marad, amíg egy legális licencet nem kerítek hozzá valahonnan. A tippet a meta kodek telepítéshez köszönöm! Fogadjunk, hogy nem is haragszol annyira.
-
válasz
#20749568 #12505 üzenetére
Én nyugodt vagyok, max az a mai címlapos valami, aminek semmi köze nincs az LMDE4-hez, az sok volt, de most még Papogány komám is feszegeti a pattanó idegeimet!
Az említett címlapos első oldal azoknak szól, akik használják/ismerik az LMDE3-at, a második oldal mobillal készült képeihez nem fűznék semmit, nem is néztem tovább, max privátban megkérdezném a konnektorát a cikknak, hogy mégis ezmiaszar? De nem érdekes, több szót nem vagyok hajlandó erről írni. Papogány rosszkor nyekergett. Ez van.
Papogány, menjél vissza Manjarozni gyorsan!
-
Hát azért vannak még gondok az Uljanaval (LM20).
No offense, de qrvára nincsenek azzal gondok, a felhasználó jellemző kutyulása miatt vannak gondok. Régebbi HP-kon mi a lószarnak vigéckedtek azzal a szar UEFI-val? Ezerszer ki lett tárgyalva, hogy sok régebbi eszköz hibrid EFI-je gyakorlatilag használhatatlan egyes disztróknál. De nehogy már ez egy rendszer hibája legyen, legacyban működik, így vagy normális UEFI képes gépet kell venned vagy kegacyban kell használnod. Ennyi ez. A f*szért csináltok magatoknak azzal a retek UEFI-val ennyi nyűgöt aztán jön a nyekergés, hogy jajnemjóezamint.....
Aztán itt lesz a kép az elszálló kodek telepítőről.
Hát b+ ezt nem hiszem el! Gondolom nem zavart, hogy valóban első lépésekként lehet onnan felrakni, de egyébként ott jelzi az ablakban a függőséget, valamiért nem tudta eltávolítani. 100%-ban user bénaság ez is. Egyszerűen neki le kell cserélni ilyenkor a libavcodec58 csomagot, de Te ezt akadályozod.
Mi lenne ha ezzel próbálnád felrakni, még látnád is, mi történik?
sudo apt install mint-meta-codecs
A gpartedet újra kellett telepíteni, hogy megtalálja a kezét-lábát.
Ez is ujjgyakorlat, de Te valahogy megoldottad, hogy itt is legyen valami kavarc.
Minden tökéletesen telepíthető és működik a Mint 20 Cinnamon beta verzióban.
Ha valamivel mégis elakadnál, csak szólj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Posta, csomagküldés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik
- Formula-1 humoros
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Fűnyíró topik
- Asztalos klub
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest