Hirdetés
- Fapados gaming monitorokat újít be az LG
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Ahogy ígérték, úgy lett: itt az első Noctua vízhűtés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Nekiment a MacBook Neónak az AMD
- 35 millió forintos géppel értelmezné újra a PC-t az NVIDIA az ASUS jóvoltából
- Projektor topic
- Kompakt vízhűtés
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
Én nem a fogyasztásra gondoltam, hanem a hőmérsékletre. Ezeket az eredményeket csak custom waterloop mellett tudja biztonságosan hozni a CPU ami nem épp alapfelszereltség és mélyen zsebbenyúlós sztori. Az AMD megoldásaihoz elég egy sima léghűtő ahhoz hogy konstans eredményeket kapj alapbeállítások mellett. Az intelnél viszont nem elég csak a delid + conductonaut a kupak alá, hogy biztonságos hőfokon üzemeltesd. Elengedhetetlen a custom waterloop ha a videóban látott eredményeket szeretnéd. Ez annak jó, aki elve rendelkezik épített vízhűtéssel, aki viszont nem és ilyen procit szeretne ezekkel az eredményekkel annak ez plusz többszázezer forint kiadást jelent.
Azt azért remélem tudod, hogy a 9800X3D ugyan azt a DD hűtést kapta Der8auer-nél mint a listán szereplő összes CPU.
-
Razi
tag
Én nem a fogyasztásra gondoltam, hanem a hőmérsékletre. Ezeket az eredményeket csak custom waterloop mellett tudja biztonságosan hozni a CPU ami nem épp alapfelszereltség és mélyen zsebbenyúlós sztori. Az AMD megoldásaihoz elég egy sima léghűtő ahhoz hogy konstans eredményeket kapj alapbeállítások mellett. Az intelnél viszont nem elég csak a delid + conductonaut a kupak alá, hogy biztonságos hőfokon üzemeltesd. Elengedhetetlen a custom waterloop ha a videóban látott eredményeket szeretnéd. Ez annak jó, aki elve rendelkezik épített vízhűtéssel, aki viszont nem és ilyen procit szeretne ezekkel az eredményekkel annak ez plusz többszázezer forint kiadást jelent.
-
fukasza
junior tag
Lentebb van védőkeret pont erre a célra. Kupak helyett ilyet is lehet mellékelni. P3-hoz még nem is volt, mégis tudott rá vigyázni az ember.
-
Candy
tag
Csak aztán szívhattak volna azzal, hogy a CPU-k felét visszaviszik RMA-ba, mert lesarkazzák, vagy kettétörik a kedves fogalmatlan júzerek (mint anno az AMD T-Bird, illetve Duron érában).
-
KROK640
félisten
-
DarthSun
félisten
-
fukasza
junior tag
-
tibaimp
nagyúr
-
DarthSun
félisten
-
tibaimp
nagyúr
-
DarthSun
félisten
-
tibaimp
nagyúr
Már a Socket7 foglalatnál elkezdték. A legelső amivel találkoztam a sima Pentium1 (még csak nem is MMX). Ekkor még készült a modellekből kerámia és műanyagos verzió is. Az MMX változatnál már gyakoribb lett a műanyagos.
Valamint ebben az időszakban még volt sok procigyártó, és azok is használták a műanyag verziót. Pld Rise vagy a Winchip.Ezek a Te CPU-id?
-
Baryka007
addikt
Igen, ha kupaktalanítod, feelcsiszolod, polírozod, veszel hozzá conductonautoz tizezeré, meg direct die blokkot 75 ezeré, épített vizet 450 ezeré, közben eljárod a hastáncot félkézenállva úgy, hogy az egyik mutatóujjad bedugod a valogadba és építész egy hajót görbületi hajtóművel majd előállítod hozzá a negatív energiát. Na jó, nyilván éltem egy kis költői túlzással de a rövid válasz az hogy nem, nem gyorsabb nem erősebb. Ha építessz egyedi vízhűtést és el végzed a fentebb leírtakat akkor kb hozza a szintet igen. Erre mondják, hogy többe kerül a hús mint a leves.
Egy kérdéssel megcáfolom az egész monológodat..:
A jobb hűtéstől miért enne kevesebbet a 270K plus? -
fukasza
junior tag
Ezt a bizniszt behúzhatta volna magának az Intel is, ha rá se rakja a kupakot, olcsóbban megvan a végeredmény mintha utólag kell feszegetni.
-
DarthSun
félisten
Már a Socket7 foglalatnál elkezdték. A legelső amivel találkoztam a sima Pentium1 (még csak nem is MMX). Ekkor még készült a modellekből kerámia és műanyagos verzió is. Az MMX változatnál már gyakoribb lett a műanyagos.
Valamint ebben az időszakban még volt sok procigyártó, és azok is használták a műanyag verziót. Pld Rise vagy a Winchip. -
csakdzsó
aktív tag
Az jó ha nincs repedés/roncsolás gond

SMD cuccok : nyilván bevált/szakszerű delideléssel nem sérülnek...
Interpelláció ismétlés : a delid után az egész CPU könnyen törhető, laza lesz, a fém kupak adott neki egy +szilárdságot, delid után roggyanhat, ha kismértékben is...de...
...ha picit is eltér a sík felülettől, akkor nyilván a térben a marha sok LGA érintkező sem biztos hogy pont a helyére kerül, nyilván nem vagyok szakértő, ez csak amolyan falusi találgatás
szerk : ezeket a modern Intel procikat nem műanyag nyákra kellett volna illeszteni, hanem mint régen, kerámiába öntve, na az még a 100 kiló nyomatékot is kibírná a hűtőleszorítás ellenében.
"szerk : ezeket a modern Intel procikat nem műanyag nyákra kellett volna illeszteni, hanem mint régen, kerámiába öntve, na az még a 100 kiló nyomatékot is kibírná a hűtőleszorítás ellenében."
-melyik generációs Inteltől tértek át műanyagra?
-
csakdzsó
aktív tag
9. Gentől már mindegyik Intel forrasztott kupakos proci.

Pontosan 0 (nulla) darab mikrorepedés van az összes CPU nyákon (PCB). Tudom, mert delid előtt, közben és utánna is egy 4K-s digitàlis mikroszkóppal ellenőrzöm.
Itt ami veszélyes lehet a folyamat alatt az a kupak körüli SMD alkatrészek és a szílícium chip(let)ek sérúlése.
"9. Gentől már mindegyik Intel forrasztott kupakos proci. "
Tehát a 9.gen is forrasztott,vagy az újabbak?
-
tibaimp
nagyúr
Érthető a felvetés, viszont ezt érdemes gazdasági oldalról is nézni. Ipari termeléssel, mérnöki feladatokkal foglalkoznak. Egy ekkora gyártónál nem az a kérdés, hogy technikailag megoldható-e egy jobb hőátadás vagy prémiumabb tokozás, hanem hogy hol van az a pont, ahol a ráfordítás üzletileg is indokolt.
A hatékonyság növelése egy bizonyos szint fölött már aránytalanul sok:
időt, validációt, költséget, selejtarány-kockázatot jelenthet. Ilyenkor sokszor nem a „tökéletes” megoldás győz, hanem az, ami nagy volumenben gazdaságosan stabilan, gyorsan gyártható. Gyakorlatban egy gyártónak sokszor egyszerűbb és kifizetődőbb több tízezer darabot hirtelen piacra dobni, mint a lehető legoptimálisabb hőtechnikai kialakításra hegyezni. Ez részben ugyanaz a logika, mint amikor egy nagykereskedő sem feltétlen nyújt olyan extra kényelmi vagy finomhangolt szolgáltatásokat, mint egy kisebb, specializált szaküzlet. Más lépték, más prioritások.Mondjuk ez jogos!
Talán az oldhatta volna fel ezt, ha válogatott "KKSS" példányokat hoznak, ami persze jó drága is lenne, de akkor is övék lenne az 1. hely. -
wasd.hu
senior tag
Érthető a felvetés, viszont ezt érdemes gazdasági oldalról is nézni. Ipari termeléssel, mérnöki feladatokkal foglalkoznak. Egy ekkora gyártónál nem az a kérdés, hogy technikailag megoldható-e egy jobb hőátadás vagy prémiumabb tokozás, hanem hogy hol van az a pont, ahol a ráfordítás üzletileg is indokolt.
A hatékonyság növelése egy bizonyos szint fölött már aránytalanul sok:
időt, validációt, költséget, selejtarány-kockázatot jelenthet. Ilyenkor sokszor nem a „tökéletes” megoldás győz, hanem az, ami nagy volumenben gazdaságosan stabilan, gyorsan gyártható. Gyakorlatban egy gyártónak sokszor egyszerűbb és kifizetődőbb több tízezer darabot hirtelen piacra dobni, mint a lehető legoptimálisabb hőtechnikai kialakításra hegyezni. Ez részben ugyanaz a logika, mint amikor egy nagykereskedő sem feltétlen nyújt olyan extra kényelmi vagy finomhangolt szolgáltatásokat, mint egy kisebb, specializált szaküzlet. Más lépték, más prioritások. -
DarthSun
félisten
Ez kb a 40 milliós kérdés, és a válaszoddal meg is nyerted
-
tibaimp
nagyúr
Azt nem értem, ha az Intel kezében ott van ilyen CPU, akkor miért nem ők adják ki úgy, hogy normális legyen a tokozása a hőpaszta!! OK, mondjuk 30$ többe kerül, de akkor adják annyival drágábban és mindjárt AMD verők lettek "gyárilag" is.....
-
wasd.hu
senior tag
Nálam csak a szorzózáras E5-2640v3, bár kiváló félretró teljesítményt nyújt
Az alaplap meg hát, erre a kínai csodára vágytam, aztán Spanyol EU raktárból hamar meg is érkezett. Jó lett az avatarod ! Enyémet nem fogadták el. 4 nap várakozás után böszme beszólásom volt, aztán a szerkesztett arckép sztem jó lett, de az idiotizmusom miatt már soha nem kaphatok egyéni avatart...
-
DarthSun
félisten
Nálam csak a szorzózáras E5-2640v3, bár kiváló félretró teljesítményt nyújt
Az alaplap meg hát, erre a kínai csodára vágytam, aztán Spanyol EU raktárból hamar meg is érkezett. Jó lett az avatarod ! Enyémet nem fogadták el. 4 nap várakozás után böszme beszólásom volt, aztán a szerkesztett arckép sztem jó lett, de az idiotizmusom miatt már soha nem kaphatok egyéni avatart...
-
wasd.hu
senior tag
Kb. 20-30x nagyobb a PCB kontakt felület, mint a vele érintkező socket tű érintkezési pontja
Ezt így nem is tudtam, de megnyugtató, akkor pici elmozdulás nem számít. Csak nagyjából szemre nézegettem, pld a félretró X99 esetén.
Lesarkazás-védő lapom van, mármint a retró SocketA- hoz, már akkoriban is árultak ilyet, mivel az gyárilag kupak nélküli CPU.
És Intelben is van ilyen sorozat, a Copper széria pld.X99 plusz 5820K
Mai napig kocog egy az ismerős körben. És betonstabil -
DarthSun
félisten
A szerver rögzítéseket is láttam annó utoljára még '21 évvégén (aztán elhúztam nyuggerbe), minőségellenőr voltam szerver és desktop divízióban is. Szépek azok a tepsi méretű procik, nagyobbak mint a retró PentiumPro
-
DarthSun
félisten
Nyilván minimális mértekben hajolhat a a nyák is (ezt belekalkulálták a mérnökök), de nem akkora mértékben, hogy a socket érintkezők ne tudjanak megfeleően kontaktálni a PCB-n lévő kontakt pontolkkal. Kb. 20-30x nagyobb a PCB kontakt felület, mint a vele érintkező socket tű érintkezési pontja.

Nem kell ezt ennyire túlgondolnod, kb. már a 9. gentől folyamatosan létezik a Direct Die hűtésés még is működik a dolog.
.
Ott még sokkal nagyobb volt a chip magassága, így a lesarkazás veszélye miatt lehehetett külön DD CPU framet kapni hozzá:

Kb. 20-30x nagyobb a PCB kontakt felület, mint a vele érintkező socket tű érintkezési pontja
Ezt így nem is tudtam, de megnyugtató, akkor pici elmozdulás nem számít. Csak nagyjából szemre nézegettem, pld a félretró X99 esetén.
Lesarkazás-védő lapom van, mármint a retró SocketA- hoz, már akkoriban is árultak ilyet, mivel az gyárilag kupak nélküli CPU.
És Intelben is van ilyen sorozat, a Copper széria pld. -
Razi
tag
Szóval csak hogy tisztán lássak...
Látszik a teszteken a végén játékoknál hogy jóval kevesebbet eszik a 270K plus mint a 9950X3D és nem ritkán el is veri FPS ben ráadásul...
Akkor hogy is van ez ?
csak mert a 270K 24 fizikai magot etet, és mégis jelentősen kevesebbet fogyaszt mint a 16 magos 9950X3D

Yah meg gyorsabb is
Igen, ha kupaktalanítod, feelcsiszolod, polírozod, veszel hozzá conductonautoz tizezeré, meg direct die blokkot 75 ezeré, épített vizet 450 ezeré, közben eljárod a hastáncot félkézenállva úgy, hogy az egyik mutatóujjad bedugod a valogadba és építész egy hajót görbületi hajtóművel majd előállítod hozzá a negatív energiát. Na jó, nyilván éltem egy kis költői túlzással de a rövid válasz az hogy nem, nem gyorsabb nem erősebb. Ha építessz egyedi vízhűtést és el végzed a fentebb leírtakat akkor kb hozza a szintet igen. Erre mondják, hogy többe kerül a hús mint a leves.
-
Cefet
aktív tag
Nem semmi projekt
, sokféle ötlettel lehet pénzt keresni.
Mondjuk én maradnék a stock kupakosnál, bár nem néztem utána hogy ez a proci forrasztott IHS, avagy kence van csak a mag felett.
Kis repedések a nyákon előfordulhatnak - nahát azé'... + az egész CPU szilárdsága, teherviselése is csökken sztem a kupak nélkül.
Meg hát azért a vízhűtés blokkját is oda kell rendesen szorítani.
Nemtom mekkora a leszorítóerő LGA1851 esetén, de X99/X299- ben a foglalatot brutális erővel kell/lehet csak zárni...Hát igen... ha csak néhány tized N erőt fejt is ki egy-egy pin, de van belőlük majdnem 2000... Szerver prociknál duplája. Ott már nem is rugós/kilincses a leszorítás, hanem csavaros. Még a meghúzási sorrend sem mindegy...
Ja, és a NYÁK-nak (meg a forrasztásnak) ezt ki kell bírnia... -
Pioneer
őstag

Interpelláció ismétlés : a delid után az egész CPU könnyen törhető, laza lesz, a fém kupak adott neki egy +szilárdságot, delid után roggyanhat, ha kismértékben is...de...
...ha picit is eltér a sík felülettől, akkor nyilván a térben a marha sok LGA érintkező sem biztos hogy pont a helyére kerül, nyilván nem vagyok szakértő, ez csak amolyan falusi találgatás
szerk : ezeket a modern Intel procikat nem műanyag nyákra kellett volna illeszteni, hanem mint régen, kerámiába öntve, na az még a 100 kiló nyomatékot is kibírná a hűtőleszorítás ellenében.
Nyilván minimális mértekben hajolhat a a nyák is (ezt belekalkulálták a mérnökök), de nem akkora mértékben, hogy a socket érintkezők ne tudjanak megfeleően kontaktálni a PCB-n lévő kontakt pontolkkal. Kb. 20-30x nagyobb a PCB kontakt felület, mint a vele érintkező socket tű érintkezési pontja.

Nem kell ezt ennyire túlgondolnod, kb. már a 9. gentől folyamatosan létezik a Direct Die hűtésés még is működik a dolog.
.
Ott még sokkal nagyobb volt a chip magassága, így a lesarkazás veszélye miatt lehehetett külön DD CPU framet kapni hozzá:

-
DarthSun
félisten
9. Gentől már mindegyik Intel forrasztott kupakos proci.

Pontosan 0 (nulla) darab mikrorepedés van az összes CPU nyákon (PCB). Tudom, mert delid előtt, közben és utánna is egy 4K-s digitàlis mikroszkóppal ellenőrzöm.
Itt ami veszélyes lehet a folyamat alatt az a kupak körüli SMD alkatrészek és a szílícium chip(let)ek sérúlése.

-
Pioneer
őstag
Nem semmi projekt
Mondjuk én maradnék a stock kupakosnál, bár nem néztem utána hogy ez a proci forrasztott IHS, avagy kence van csak a mag felett.
Kis repedések a nyákon előfordulhatnak - nahát azé'... + az egész CPU szilárdsága, teherviselése is csökken sztem a kupak nélkül.
Nemtom mekkora a leszorítóerő LGA1851 esetén, de X99/X299- ben a foglalatot brutális erővel kell/lehet csak zárni...9. Gentől már mindegyik Intel forrasztott kupakos proci.

-
wasd.hu
senior tag
Nem semmi projekt
Nemtom mekkora a leszorítóerő LGA1851 esetén, de X99/X299- ben a foglalatot brutális erővel kell/lehet csak zárni..."repedések a nyákon előfordulhatnak - nahát azé"
Azért így már elgondolkodtatóbb -
DarthSun
félisten
Nem semmi projekt
Nemtom mekkora a leszorítóerő LGA1851 esetén, de X99/X299- ben a foglalatot brutális erővel kell/lehet csak zárni... -
wasd.hu
senior tag
Látszik a teszteken a végén játékoknál hogy jóval kevesebbet eszik a 270K plus mint a 9950X3D és nem ritkán el is veri FPS ben ráadásul...
Akkor hogy is van ez ?
csak mert a 270K 24 fizikai magot etet, és mégis jelentősen kevesebbet fogyaszt mint a 16 magos 9950X3D

Yah meg gyorsabb is
ezek jó értékek, de még kellene más is
-
Baryka007
addikt
Akkor hogy is van ez ?

Yah meg gyorsabb is
-
Klupi01
csendes tag
-
Cefet
aktív tag
Szuper... de ehhez egy spéci vízhűtő blokk is kell, ha nincs rajta az IHS. Vagy rosszul gondolom?
-
wasd.hu
senior tag
Remek marketing
-
JulianSinulf
őstag
Roman videóit szoktam nézni.
Ha megrendelésre gyártanának, akkor szerintem odaírnák, hogy rendeljen az ember előre és nem csak egy vásárlás gombot tennének ki.
Mondjuk, ha nagyon érdekelt volna, akkor biztos írtam volna nekik egy email-t. De annyira nem akartam új gépre költeni. -
KROK640
félisten
-
mpierre
veterán
Párszor ránéztem az AMD-s kínálatra, mikor még nem volt ennyire drága minden.
De sosem láttam készleten.Elnézve a körítést - szerintem - nem raktárra "gyártanak", hanem csak megrendelésre. Esetleg 1-2 db lehet belőle a raktárban.
-
JulianSinulf
őstag
Párszor ránéztem az AMD-s kínálatra, mikor még nem volt ennyire drága minden.
De sosem láttam készleten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Fapados gaming monitorokat újít be az LG
- Google Pixel topik
- Padavan firmware
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tőzsde és gazdaság
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- További aktív témák...
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz DDR5 +ASROCK Z890 PRO RS WIFI WHITE! Bolti ára kb 650e Ft!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz DDR5 +GIGABYTE Z890 AORUS ELITE X ICE! Bolti ára közel 700e Ft
- CPU bazár Core i5 10500T + 10500 + 12500T + 12500 Core i7 10700 + i7 12700K + Core i9 9900 12900K
- Eladó használt Intel processzorok: Xeon, i3, i5, i7, i9 több generáció, több db.
- Ryzen 5 7600X +hűtött VRM-es B650M/B850/X870 lap +16-32GB 6000MHz DDR5! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Corsair Vengeance RGB Pro - 2x32 (64GB) 3200 Mhz CL16 DDR4 Számítógép memória.
- ÚJ FEKETE Surface Pro 10 Intel Core Ultra 5 135U 16GB 1000GB 1 év gar
- Újszerű HP 250 G8 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 14 M3 Pro (2023) 18GB/500GB SSD karcmentes 100% akku 23 ciklus
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

Az alaplap meg hát, erre a