Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Petya XT #12575 üzenetére

Elvileg használható a 1050Ti. Csak a legújabb 440-es driverágat telepítsd, lehetőleg tárolóból, és a kernel ne legyen túl régi. Mint 20, Ubuntu 20.04 elég új, vagy Arch/Manjaro vonal az jó, a Mint 19.x és Ubuntu 19.04-10 az már régi lehet neki.

A másik véglet, hogy a kernel nem lehet túl új se, a jelenlegi 5.7.x az jó, de az 5.8 RC-ág az túl új.

Sajnos ez a baj a zárt driverrel, bináris, és ahogy a kernel meg a rendszerkomponensek eltörnek dolgokat. Ezt a kernelfejlesztők már 15 éve leszögezték, és senki idióta zárt forráskódú szutyka miatt nem tartják a visszafelé kompatibilitást, nem fognak feszengeni fejlesztés közben. Ha valami eltörik, nem működik, akkor eltörik, és ezt feature-nek kell tekinteni nem bug-nak! Magyarán az az alapelv, hogy nem a kernelesek igazodnak a driveresekhez, hanem fordítva.

Meg lehet köszönni az nVidiának, hogy még 2020-ban is a zárt forráskódú drivereit erőlteti. Egyébként ez azért van, mert a bináris driverek tartalmaznak optimalizációkat, amiket az nVidia féltve őriz, nehogy a konkurencia profitáljon belőle, így nem hajlandó megnyitni a forráskódot. Az AMD ezzel szemben megunta anno a szopást, hogy állandóan a kernelesek meg a gyorsan fejlődő Linux világa mögött kullognak a nagy sokára kiadott zárt driverfrissítéseikkel, így inkább kinyitották a drivereket. Mikor gépet vettem, ez kiemelt szempont volt, hogy a Linux meg a normális Freesync miatt csakis AMD kártya. De egyébként is azt vettem volna, mert főleg használt kártyáknál ár/érték-arányban verhetetlenek sokszor, pl. RX570, mindössze 21k-nak megfelelő összeget fizettem érte használtan, és mindent visz 1080p high settings 60 fps-sel. Ezért lesz a következő laptopom is szigorúan mobil Ryzen-es amiben AMD Vega GPU van integrálva. Windows alatt kb. holt mindegy lenne, ott talán az nVidia driverek hajszállal jobbak is, de Linux alatt nagyon nem mindegy.

Új hozzászólás Aktív témák