- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen házat vegyek?
- Apple asztali gépek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12093 üzenetére
A kérdezőnek az Arch valóban nem opció, nem is azért írtam. Arch alatt meg nem a netkapcsolat működésre bírásával szenvedtem, hanem nagyon gyenge az albérletben a Wi-Fi jel, és a laptop Wi-Fi kártyája meg nem valami erős vétellel rendelkezik, és a hagyományos netes megoldásokkal eldobálta a kapcsolatot (NetworkManager, netctl, wicd, stb.). De ez disztrófüggetlen kérdés, meg az én speciális helyzetemből adódik.
(#12095) herdsman12: pont ezért szedték ki a GIMP-et. A GIMP profiknak készül, a legtöbb egyszeri felhasználónak overkill, meg sok helyet foglal a telepítésben meg a telepítőben. Majd mindenki felrak magának olyan megoldást, amit igényel. Neked ez a XnView másnak a Krita lesz, harmadik embernek meg megint más, a negyedik meg felteszi magának a GIMP-et, ha tényleg az kell neki.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12092 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm mindenki segitségét, előreláthatólag holnap du. lesz időm nekifutni még egyszer.
Igen, itt ütött vissza nekem a kényelem, ilyen mélységben nem másztam bele a rendszerbe, csak használom, nyilván ami idáig kellett, azt megtanultam, de mint a mellékelt probléma mutatja, ez nem elég. De nincs is ezzel baj. Manjarot is használtam egy időben, ott se sokat barkácsolgattam, ment szépen a rendszer. Hacsak a kíváncsiság nem hajt, elő se kell venni a terminált.
Mondjuk egy dell gépről beszélünk, intellel, ez mindennel megy szépen, így sokat nem kell küzdenem.Egyébiránt nem tartom kizártnak, hogy valamit elnéztem, és azért nem lett jó a végén. Ki fog derülni, bízok benne.
-
válasz
#20749568 #12094 üzenetére
A network-manager frissült tegnap, akár ez is bekavarhat neki, de neked is a jól bevált
# journalctl # systemd - leállás vizsgálata módszer javallott, hátha mutat valami okosat.
Amúgy szerintem a legtöbb notebookon elég vacak a BT, de hw ill sw okból, azt nem tudom. HP 8570p-n is instabil. De legalább tudjuk a megoldást! Nem a ultrafelhasználóbarát disztrókat kell használni, hanem valami minimal Arch, Gentoo, Void, LFS.....
(#12095) herdsman12
A Gimp és az XnView más kategória, nem tudtad?
-
herdsman12
őstag
-
válasz
Frawly #12092 üzenetére
Na, ezért nem használ mindenki ilyen ultrafelhasználóbarát, LTS csodákat. Közben meg nem érted, hogy miért nem jó a Mint mindenkinek, meg ki szopatná magát rollinggal, meg advanced minimal disztróval, mikor ott a Mint.
Értem én és szerintem javasoljuk is a kollégának, hogy gyorsan dobjon fel egy Arch-ot és ott pikk-pakk menni fog ennek a sticknek is a telepítése.
Megvárjuk az erre adott válaszát és akkor talán Te is megérted, hogy miért is használnak sokan ilyen felhasználóbarát LTS csodákat.
Azt most ne is áruljuk el, hogy mennyit szenvedtél amúgy Arch-on a normál netkapcsolat működtetésével. No de minden ott se mehet csak úgy pikk-pakk.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12083 üzenetére
Nem is nehéz ez a Realtek 8192EU. Nekem is van egy ilyen chipes Wi-Fi stickem, igaz ritkán használom. Arch alatt csak feltettem AUR-ból a 8192eu-dkms csomagot: yay -S 8192eu-dkms. A yay AUR-ból intézett mindent automatán. Újraindítás után működött pöccre. Tudom, az Arch nem felhasználóbarát. Sőt, mivel az én rendszeremen általában GRUB sincs soha, így ilyen grubos varázslás sem kell, ez is milyen gáz már. Majd te is rá fogsz jönni, hogy nem mindig az az egyszerűbb, ami egyszerűbbnek tűnik, meg szép grafikus felületű valami, szép csili-vili eszköztárral, meg ikonsorral, meg 60. almenüvel, mindenféle szutyok service-eket futtatva. Legtöbbször egy jól irányzott terminálos parancs vagy terminálos progi felér 20 grafikus toolal, kiír-beállít, mindent, a kimenetét könnyű szövegesen kimásolni, ráadásul általában disztrótól és grafikus felülettől nem függ. Nem véletlen nincs az Arch-nak telepítője, és nem véletlen alkalmazza a Keep it stupid simple (KISS) elvet. Ugyanez igaz pepitában a Mintre, meg a Cinnamonra. Rendkívül felhasználóbarát. Amíg csak kattintgatni kell a grafikus felületen, és megy minden. Csak menjen. Mert ha nem megy, akkor elkezdődik a kínlódás, ez nincs a tárolóban, az nincs, rosszabb esetben PPA, snap, flatpak sincs hozzá. Jól van, akkor forgassuk forráskódból, jajj nem fordul, mivel nincs fent a függősége, jól van, tegyük fel a függőséget, felment, próbáljuk a kódot újrafordítani, jajj, nem megy, mert hiába van fent a függőség, a verziófüggőség nem jó, túl régi a csomag a fordítandó kódhoz. Nem baj, valahonnan tegyük fel az újabb verziós függőségeket. Ezek viszont függőségi fába magukkal rántják a fél rendszert, ami rosszabb esetben instabillá is teheti azt. Na, ezért nem használ mindenki ilyen ultrafelhasználóbarát, LTS csodákat. Közben meg nem érted, hogy miért nem jó a Mint mindenkinek, meg ki szopatná magát rollinggal, meg advanced minimal disztróval, mikor ott a Mint. Hát ezért.
Persze lényegében ez az AUR script is ugyanezt csinálja, amit leírásban a kollégának küldtetek. Csak automatizálja. A kérdezőnél én azt nem értem, hogy végigcsinált mindent, se hibaüzenet, se semmi, mégse működik. Nekem ez elég hihetetlen.
Neki azt javasolnám, hogy kezdjen neki újra, onnantól, ahonnan a kérdést feltette és megkapta rá az első választ, azaz az lsusb paranccsal.
Nálam Archon az lsusb kapásból látta, csak hálózati eszközként nem látszott az ip link parancsot kiadva. Miután feltettem a drivert és újraindítottam a gépet, onnantól már látszott ott is, és lehetett hálózati kapcsolatot rákonfigurálni.
Na már most a kérdezőnél azt kéne megnézni:
1) látja-e a Linux egyáltalán a hardvert, mint USB eszközt (lsusb, dmesg parancsok)
2) ha látja, akkor telepítve van-e a dkms modul, betöltődött-e az eszközhöz (lsmod)
3) látszik-e a hálózati eszközök között (ip link)
4) ha az utóbbiban is látszik, akkor van-e rajta hálózati kapcsolat, kap-e rajta keresztül a gép IP-t (ip addr parancs).Ezeket tisztába kéne tenni, hogy megfejtsük hol akadt el a művelet.
-
Frawly
veterán
válasz
herdsman12 #12066 üzenetére
De attól, hogy nem telepít a disztró magától fel valamit, attól te még a tárolókból felteheted. Ezen értetlenkedünk itt többen, hogy miért akadály ez neked. Pont ez lenne a lényeg, hogy ne telepítsen fel minden szutykot, aminek a felére sincs szükséged. Haladóbb disztró ezért vezették be, hogy csak olyan minimális csomagot telepítenek, hogy legyen egy bootképes rendszered konzollal, se grafikus felület, se semmilyen grafikus alkalmazás. Mindent te teszel fel, de cserében nem lesz fent semmi szutyok, amire ne lenne szükséged.
Ha GIMP kell, akkor nem a pótlásával kell trükközni, hanem feltenni magát a GIMP-et, terminálba beadagolod a sudo apt install gimp parancsot. Épp úgy fel lehet tenni, mint az XnView-t.
-
Petya XT
senior tag
Igen, ezeket csináltam végig, minden parancs végigment, nem volt hiba, a grub frissítése is végigment.
Újraindulás után letérdelt a stick -
sonar
addikt
válasz
Petya XT #12087 üzenetére
A 4.,5. és 9. pont kivételével mindegyik csak config file turkálás.
Azzal tisztában vagy, hogy a felsorolt parancsokból a $ -jel nem kell, de utána a ;-ig tart a parancs?Elvileg neked ennyi lenne csak a dolgod
sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms;
git clone https://github.com/Mange/rtl8192eu-linux-driver;
cd rtl8192eu-linux-driver;
sudo dkms add .;
sudo dkms install rtl8192eu/1.0;
echo "blacklist rtl8xxxu" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8xxxu.conf;
echo -e "8192eu\n\nloop" | sudo tee /etc/modules;
echo "options 8192eu rtw_power_mgnt=0 rtw_enusbss=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/8192eu.conf;
sudo update-grub; sudo update-initramfs -u;
sudo systemctl reboot -i;
sudo lshw -c network; -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12086 üzenetére
Végigcsináltam az ott leírtakat, most már egyáltalán nem működik
...Rohad meg, pattintom ki az ablakon, windows alatt is macerás volt mindig.
Azért nehéz ez, mert fogalmam sincsen mi, mit csinál, én csak felhasználói ismeretekkel bírok e téren.Köszönöm mindenkinek, mára feladtam
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #12080 üzenetére
Ez a git-es történet valamiért nem működik, idáig jutok a leírtak alapján.
Error! Could not find module source directory.
Directory: /usr/src/rtl8192eu-1.0 does not exist.
A .deb csomagok telepítésénél pedig két változatra is hibát dobott a csomagkezelő, kibontásnál, pedig minden függőség rendben volt.
Unpacking firmware-realtek (20190717-2~bpo10+1) ...
dpkg: error processing archive /home/petyaxt/Letltsek/firmware-realtek_20190717-2~bpo10+1_all.deb (--install):
trying to overwrite '/lib/firmware/RTL8192E/boot.img', which is also in package linux-firmware 1.173.16
dpkg-deb (subprocess): decompressing archive member: lzma write error: Broken pipe
dpkg-deb: error: <decompress> subprocess returned error exit status 2
dpkg-deb (subprocess): cannot copy archive member from '/home/petyaxt/Letltsek/firmware-realtek_20190717-2~bpo10+1_all.deb' to decompressor pipe: failed to write (Broken pipe)Itt meg idáig jutottam.
-
válasz
Petya XT #12082 üzenetére
csak tettem egy próbát 19.3-al a kernel miatt, de ugyanaz.
Ja, nem a kernel és a linux-fw tartalmazza sajna a drivert, hanem külön van és eléggé beválasztottál ezzel az USB wifi stickkel, nem egyszerű Linux alatt ez a realtek chip.
Szokott itt pattogni a frissítéskezelő, azokat felteszem mindig
Igaz, mindig elfelejtem, hogy nálam ez ki van kapcsolva, de alapból tényleg jelez mindig.
-
válasz
Petya XT #12078 üzenetére
Nem ismerem ezeket az eszközöket, de a számok ide vezetnek:
forrás:
# List of USB ID's
http://www.linux-usb.org/usb.idsvagy Debian firmware-realtek .deb csomag, gondolom a Buster verzió a megfelelő, de ha ez nem működik, akkor kell majd a fenti githubos, aminek a felrakásához itt találtam helpet, utolsó két hsz-t nézd.
# realtek-firmware for Realtek wired/wifi/BT adapters
Mostanában frissítetted a rendszert amúgy? linux-fw csomag frissült, igaz nem abban szokott lenni a rlt fw, de bármi lehetséges.Ezt amúgy is célszerű frissíteni.
-
Petya XT
senior tag
válasz
lev258 #12069 üzenetére
Szia,
Ezeket látom:
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 004: ID 0458:6001 KYE Systems Corp. (Mouse Systems) GF3000F Ethernet Adapter
Bus 003 Device 003: ID 24ae:2010
Bus 003 Device 005: ID 2357:0109
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #12070 üzenetére
Csak úgy értettem, hogy ugyanannyiba kerül a GIMP-et is felrakni.
-
Cyrin
addikt
Semmi értelme gimp-et alap telepítésbe berakni, annyira réteg program .
-
Petya XT
senior tag
Van egy TP-Link usb wifi( tl-wn 823n), ezt hogy tudnám normális működésre bírni? Korlátozottan működik, sajnos nem találtam ppa-t, amiben lenne hozzá driver. Így nagyon lassú, és a kis zöld fénye sem világít. Most emiatt egy routert használok jelerősítőként, de jó lenne egyszerűsíteni.
Van a támogatási oldalon egy driver csomag, de annyira nem értek hozzá, azt nem bírtam telepíteni.
Előre is köszönöm! -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #12066 üzenetére
Már jó ideje kivették a telepítőkből, helytakarékossági okokból.
Mellesleg az XnView sem része az alaptelepítésnek. -
herdsman12
őstag
válasz
Frawly #12064 üzenetére
Bocs, hogy nem volt egyértelmű, pontosítom.
Debian 10.3 live i386 xfce, már nem telepíti a Gimp-et, tárolóban tuti ott van, nem néztem. A "Grafika" menüben csak a LibreOffice Draw-ot találod.
A Linux Mint 19.3, 32 bit xfce verzió se telepíti a Gimp-et, helyette a Drawing van a "Grafika" menüben.
Röviden: erre gondoltam amikor azt írtam, hogy telepítés után látom, hogy már nincs Gimp -
válasz
herdsman12 #12063 üzenetére
Dual Core laptopra Debian/Mint telepítés után látom, hogy már nincs Gimp.
Ezt én sem értem, mit jelent az, hogy nincs Gimp? Bionic tárolóban ott van Mint-nél is, Buster tárolóban is ugyanúgy.
-
Frawly
veterán
válasz
herdsman12 #12063 üzenetére
Biztos nem nézted be? A tárolóban sincs GIMP? Eléggé meglepne, főleg a Debian esetében. Szerintem már az alap tárolókban is meg kell lennie, de ha ott nem lenne, tuti van hozzá valami felvehető PPA. Drawing-ot még nem használtam.
Archon, Voidon tuti van GIMP. Mármint a tárolókban. Alapból nyilvánvalóan nem minden disztróban van mellékelve, mert sok helyet tud foglalni, és nem szívesen hízlalja ilyenekkel az iso lemezképet mindenki.
-
herdsman12
őstag
válasz
#89309696 #12062 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert hirtelen aktuális lett nálam is.
Dual Core laptopra Debian/Mint telepítés után látom, hogy már nincs Gimp.
Éppen használható a Drawing, de győzött az XnView.
Csoportos átalakításra eddig is használtam, de a "Kijelölés mentése" (kivágás) és, ha bele kellene törölni/feliratozni a képbe, akkor a "Rajzolás" funkció frankón használható.
Nincs gondolkozási idő, egyértelmű minden. -
törölt tag
válasz
herdsman12 #12060 üzenetére
Még nem próbáltam ki őket, mert azóta még nem kellett képet vágnom.
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
NeoPampalini #12059 üzenetére
Evidens annak aki érti hogy mit csinál.. de momentán nekem ez a LINUX még elég idegen! ( de amugy jo.. tetszik...)
Noss megtaláltam a LOG fájltBeillesztem kodként.. ha jol látom az időbéjegzőt akkor az első két sor nem de utánna egy csatlakozással kezdődik!
Kódként illesztem be talán akkor nem szedi szét az egész oldalt.
Remélem Te ebben megleled a hiba okát, ha nem akkor ma egész délután a gép elött vagyok, meg otthon is van valaki hogy a kamerát csesztesse és akkoör adnám a teamviewert...
Előre is köszönömSzerk: Bocsi törlöm a kodot mert tuti lefejeznek érte.. szétnyujtotta az oldalt
Küldöm üzenetbe... -
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #12058 üzenetére
OK, azt lehagytam (feltételeztem, hogy evidens, bocsánat), hogy a log file-ok hol vannak:
/var/log
Azaz egy "sudo cat /var/log/vsftpd.log" kellett volna, az útvonal nélkül csak akkor működik, ha a /var/log mappában vagy éppen.
De most feldobtam egy Teamviewer-t, ha szükséges, megbeszélhetjük.
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
NeoPampalini #12044 üzenetére
Esetleg egy teamviewer elérhetőséget feltudnék ajánlani ha lenne 5 perc szabadidőd hogy ránézz!
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
NeoPampalini #12044 üzenetére
Mindent megcsináltam és mindenen végigmentem amit irtál... viszont egy ami érdekes....
nincs log fájl... ujrainditottam a komplett gépet
engedélyeztem megint a vsftpd-t ujra is inditottam ( már a tüzfalat is kikapcsoltam) de ugyan ott tartok, az üres mappát létrehozza, menteni nem ment bele semmit és a log fájlt se hozza létre, pedig a config fájl a te uj fájlod....
Tuti hogy valahol egy pont vagy eg vessző vagy egy pipa hibádzi!!
Vagy nem tudom.. igaz hogy nem értek ehhez a rendszerhez, de hogy ennyire ne menjen... -
Petya XT
senior tag
Köszönöm az infót!
Két böngészővel próbáltam, mind a kettő problémás volt e téren, a FF, és Chromium is. Proci terén csak 4. gen Intelek álltak a rendelkezésre a G1840 elvérzik, az I3 sem tűnt acélosnak, közel 75% HBO filmnézés közben. Ha a háttérben még fut valami, akkor itt is vége a dalnak.
Az nvidia kártya meg kritikán aluli volt, az mentálisan megviselt, azóta is iszom. -
válasz
Petya XT #12049 üzenetére
A Google valamiért nem fordít erőforrást rá.
Igazából nem csak a YT-ról van szó, hanem a Chromium VAAPI támogatásáról - ez kell a dekódoláshoz.
Van elvileg valami közösség által fejlesztett vonal e téren, de rég olvastam róla, nem tudom hol tart - legutóbb bugos volt és csak régebbi chromiummal ment.
Firefox vonalon még ennyiről sem tudok.Amúgy a videók dekódolását simán megoldják a mai (a 7-8 évesek is) procik gond nélkül, a dekódolt képkockák megjelenítése viszont műxik hardver gyorsítottan sok éve. Ez utóbbi felel pl. a tear-free lejátszásért is.
Nálam egy 8 éves Bulldozer alapú kétmagos AMD A6 procin sima ügy a fullHD video lejátszás linuxon. -
Petya XT
senior tag
válasz
fradi81 #12045 üzenetére
Szia,
Hasonló problémával küzdök én is, egyszerűen kezdem feladni.Nvidia GT 1030--> bármilyen beállítás, driver ellenére döcögött a rendszer, videólejátszás megtorpan egy pillanatra, pedig mindent megcsináltam, amit a szakik javasoltak az Nvidia beállításokon belül.
Intel HD: Firefox alatt HBOGO, YT --> brutális cpu használat, gyakorlatilag ez megfekteti a rendszert, sima VLC lejátszásnál meg 10% sincs. Mondjuk nem egy erőgép, de ezt röhögve tudnia kellene, Win 8.1-ben oké, csak azt meg én nem tudom elviselni.Itt valami nem oké mostanában, nem tudom mit kellene még alárakni, hogy normálisan menjen, de ez így gáz. Lehet átnyergelek valami másra, mert komolyan kezd idegesíteni...
Cinnamon, 19.2
-
válasz
fradi81 #12045 üzenetére
Érdemes lenne majd ezeket a kimeneteket megnézni, ha visszaállsz Intelre.
Ez a conf fájl ugyan tearing ellen van, de ha gond van, akár ez is segíthet:
Nem saját ötlet, de valakinek ez segített, így elmentettem.
Létrehozni az alábbi fájlt (+ ha kell a könyvtárt is) ezzel a tartalommal rendszergazdaként.File: /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Tartalma:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "DRI" "3"
EndSectionAztán jöhet az archwiki
-
fradi81
veterán
1 hétig használtam intel hd-val (i5-4460) a Mintet, valami nem oké ezzel a driverrel mert a filmlejátszáskor érezhető volt időnként az akadás, de még az 'asztal' se volt annyira folyamatos pedig azt hittem jó lesz(windowsban az), visszaraktam az nvidiát most jobb lett a helyzet. Más is tapasztalt ilyet?
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #12043 üzenetére
Érdemes lenne a log file-t megnézni, hogy az mit mond. Ezzel is szívtam, mert valamelyik beállítás totál elcseszte a log-olást, valamint nekem úgy tűnt, hogy ha már korábban létrehozásra került a /var/log/vsftpd.log file, akkor nem írja felül (?)...
Valamint a tűzfalon engedélyeztem teszt erejéig a következőket:
portok: 44000-44100 (passive FTP), 20-21 (active FTP)
Terminálban:
sudo ufw allow 20:21/tcp
sudo ufw allow 44000:44100/tcpAktuális FTP konfiguráció: katt
Bármilyen változtatásnál én úgy csináltam, hogy előbb módosítottam a konfig file-t, töröltem a log file-t, majd ezután újraindítottam a vsftpd-t:
sudo service vsftpd restart
Log file megtekintés:
sudo cat vsftpd.log
Ebben látnod kellene, ha valami gáz van.
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
NeoPampalini #12004 üzenetére
MA volt alkalmam tesztelni a kamerát ugy hoyg legyen otthon valaki .
Előszőr még maradtam az eredeti config fájlnál.. de nem lett külön FTP user létrehozva az eredeti linuxmint user van beirva.
A kamera jelzi a riasztást elkezdődik a felvétel.
A Home mappába létrehoz egy mappát saját magának ( eddig nem volt ott a neve pedig a kamera HW azonosítója) ( a 2 C1 kezdődésű, mivel 2 kamerával kisérletezek most)
Ezzel egyidőben mivel böngészőbe néztem a kamera élőképét, a kezelőfelületen kidobott egy ilyen hibaüzeneteta kamera FTP beállításai pedig ezek
A tesztet lefuttattam ott azt irta hogy success...
Ami fura hogy mappát létrehoz.. csak a videot nem tölti fel, ha böngészőbe megvan nyitva a kamera képe akkor az adott gép-re is menti a videot itt ez működött ebből gondolom hogy a kamera beállítása jó hanem a gond valahol alinux mint en lessz a vsftpd-vel vagy nem tudom...
Átmásolva a Te uj config fájlodat a helyzet ugyan az. kitöröltem a mappákat, valaki elsétált a kamera elött a mappát létrehozta és ugyan azt a hibaüzenetet dobta. -
válasz
fradi81 #12036 üzenetére
Monitor, kijelző felbontásának beállítása a xrandr alkalmazással
Itt írja az ember, mit kell tenned, ha reboot után is bakfitty van.
(#12041) Aweriot
Sejtettem, hogy emiatt írod, Te nem gondoltál bele viszont, miért kérdezek rá, ha amúgy értem, mire gondolsz.*
Annyit sugok, hogy ez nem Ubuntu.
*mint azt megszokhattuk, szinte csak okosakat kérdezek
(Mint 19 Cinnamont 2018 májusában rakták fel a népek, a 17-es verziót 2014-ben)
-
fradi81
veterán
Linux mint 19.3 cinnamon. Monitor Hz állításra úgy látom xrandr van, kérdés miért állítódik vissza menet közben, beraktam az indítópultba de így mindig nézegetni kell és terminált nyomogatni nem túl kényelmes.
-
savior
őstag
Helló.
Azt lehet már tudni, hogy a 20as Linux Mintben milyen újdonságok lesznek a 19.3hoz képest? -
válasz
FoxiestFox #12031 üzenetére
-
growler
őstag
válasz
FoxiestFox #12031 üzenetére
-
Sziasztok!
Kellene nekem egy téma, vagy beállítás, amivel be lehet állítani, hogy teljesen fekete legyen minden eleme a UI-nak, kivéve a körvonalakat, betűket, ilyesmit.
Megnéztem minden téma opciót, a legsötétebb szürke is túl világos, nekem fekete kell. Hogyan lehet ezt megoldani? -
válasz
#20749568 #12029 üzenetére
Gyanítom, hogy gyenge gépen az a bénanevű valami piszok gyors lesz.
Amúgy nem használok ilyen vackokat, max png/jpg konvert, arra a beépített képnéző is jó, a gpaint meg legegyszerűbb, ha feliratot akarok képből kipiszkálni.Ez a nem áll kézre dolog......ez ilyen korcsmai téma nem?
De lehet itt jobban tudják:
Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
(különben meg már 2 napja nem okoskodtam bele semmibe, szóval.......)
-
válasz
#20749568 #12027 üzenetére
A gpaint? Na várjunk csak, ha valaki kifejezetten egy ennyire egyszerű sz*r-hoz hasonló programot akar Linuxon is, mint a Wines Paint, akkor miért nem jó egy pont ugyanilyen sz*r?
Másrészt egyszerű képbuzerálásra melónál épp ezt használtam egy ideig, pont ez volt a legtutibb, mert szög1*ű. No de ilyenek ezek a programok, ki mire akarja használni.
Nem említve, hogy gyenge gépre egyszerű program......szóval ja.
-
-
lev258
veterán
válasz
NeoPampalini #12021 üzenetére
Mondjuk én nem nevezném Paint klónnak a Krita-t, elég komoly szoftverré nőtte ki magát. És komoly pénzügyi támogatásokat is szerzett.
-
törölt tag
válasz
herdsman12 #12019 üzenetére
Gimpet használtam évekig mikor avatarokat készítettem sok éve, de nem akarom a Gimpet, mert percekig tart mire elindul SSD-n is, nekem egy kicsi program kell ami alap feladatokat tud és két sec alatt betölt mikor kell. Erőforrás hiányos a gépem sajnos.
-
-
törölt tag
Van valami egyszerű képszerkesztő ami nem Gimp? Nincs egy Paint klón? A gyári Drawing alkalmazástól agyhalált kapok, ennyire feleslegesen túlbonyolítani valamit mint ahogy ez van, jobban már nem is lehetne. Egy nyamvadt képvágás vagy átméretezés fél óra mire rájövök mit akar épp.
-
válasz
fradi81 #12012 üzenetére
Ha nézed ilyenkor a boot splash-t vagy mi a neve, akkor nem az látszik, hogy 1:30 percig visszaszámol, mint amikor automount-ban lévő eszközt kiszedsz a gépből? Ha ezt kivárod, megy tovább a boot. (nem 100%, de hirtelen nekem ez rémlik, mert az nem lehet, hogy valami kiesik, ami csatolva van és nem lesz boot, kivéve ha a / az)
-
fradi81
veterán
Ha törlöm a swap partíciót miért nem megy a Mint? Azt hittem ez nem lesz probléma.
-
fradi81
veterán
A napokban cseréltem monitort, és kivettem az nvidia kártyát a gépből, már elég az intel hd, ezel egyidőben vettem észre hogy vannak komoly akadozások, az egér leakad filmlejátszás közben is vannak ilyen pillanatok, lehet köze ezeknek egymáshoz?
Linuxon az ntfs lassú csak, vagy az exfat is? Filmezős partíció tehát semmi extra nem kell, ha az is lassú akkor lesz ext4. -
Sziasztok!
Elgondolkodtam Mint használatán a netezős gépemen mate desktoppal.
A kérdésem, hogy mennyivel jobb/más, mint pl. egy Ubuntu Mate?Ismerek pár progit, ami Mint specifikus, de ezek közül párat láttam visszaportolva Ubuntura is.
Gyorsaságban, és stablitásban mit tud hozzátenni a Mint? Gondolom a csomagok nagy része Ubuntu tárolókból jön, ezért kérdezem.Köszi!
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan #11999 üzenetére
Na... Közben kutakodtam még, és arra jutottam, hogy a problémák fő okozói a mindenféle SSL beállítások, ezzel akkor szembesültem, miután egy újraindítást követően az ftp szerver nem akart elindulni. Kivettem minden SSL-re vonatkozó beállítást, nem gondolom, hogy egy csak helyi hálózaton futtatott szerveren szükséges lenne...
Ezen kívül létre kell hozni egy ftp felhasználót az ftp szerver gépen, pl. kamera01, a mentés is e felhasználó home mappájába kerül (/home/kamera01/).
Aktuális FTP konfiguráció nálam: katt
-
Cyrin
addikt
-
Syl
nagyúr
válasz
NeoPampalini #11998 üzenetére
Köszönöm
de egyelőre maradok az afp-nél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest