- Dell notebook topic
- OLED monitor topik
- RAM topik
- Hobby elektronika
- Újabb variáns érkezett a Cooler Master legfelkapottabb Mini-ITX-es házából
- HP notebook topic
- Milyen monitort vegyek?
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
50%-ban elofordul az, hogy a GRUB menü helyett GRUB prompt fogad bootoláskor.
Ilyenkor hiába indítom újra a gépet, ne javul meg, csak a BIOS boot menüből Linux kiválasztása javírja meg.Azóta csinálja, amióta az új gépem megvan, és Manjaro és OpenSuse esetén is csinálja egyformán. Viszont nem akarom egyből a lapra fogni (ASUS B650-M), mert most először telepítettem úgy GRUB-ot, hogy a windows EFi particiója külön SSD-n van, és a secure boot is most először van bekapcsolva.
Tehát azt szeretném kideríteni, hogy mi történik olyankor, amikor a grub prompt jelenik meg.
Köszi előre is minden útbaigazítást!
-
válasz
Sidorovich #104888 üzenetére
Nvidia meg valami ACPI nyűg lesz szerintem. A journal nem olyan bőbeszédű, bár az az udev queue még lehet nyom.
Dmesg kimenetet is nézz egy ilyen után.
Meg ilyenkor azért van ezeknek community-je, meg Github-ja is gondolom, ahol lehetne issue-t nyitni erre. -
Sidorovich
senior tag
válasz
Warton #104893 üzenetére
Megnéztem az összes logot ezzel: sudo journalctl -u gdm.service --since "today"
Logok:
Jun 30 18:45:44 user-ubuntu systemd[1]: Starting gdm.service - GNOME Display Manager...
Jun 30 18:45:44 user-ubuntu systemd[1]: Started gdm.service - GNOME Display Manager.
Jun 30 18:45:44 user-ubuntu gdm-launch-environment][7047]: pam_unix(gdm-launch-environment:session): session opened for user gdm(uid=119) by (uid=0)
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: gkr-pam: stashed password to try later in open session
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: pam_unix(gdm-password:session): session opened for user user(uid=1000) by user(uid=0)
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: gkr-pam: unlocked login keyring
Jun 30 18:45:56 user-ubuntu gdm3[7041]: Gdm: Child process -7073 was already dead.
-- Boot a56b5a4cfbe84b79afba4595935a3fa0 --
Jun 30 20:26:09 user-ubuntu systemd[1]: Starting gdm.service - GNOME Display Manager...
Jun 30 20:26:09 user-ubuntu systemd[1]: Started gdm.service - GNOME Display Manager.
Jun 30 20:26:09 user-ubuntu gdm-launch-environment][1927]: pam_unix(gdm-launch-environment:session): session opened for user gdm(uid=119) by (uid=0)
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: gkr-pam: stashed password to try later in open session
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: pam_unix(gdm-password:session): session opened for user user(uid=1000) by user(uid=0)
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: gkr-pam: unlocked login keyring
Jun 30 20:26:20 user-ubuntu gdm3[3600]: Timed out while waiting for udev queue to empty.
Jun 30 20:26:22 user-ubuntu gdm3[3692]: Timed out while waiting for udev queue to empty.
Jun 30 20:26:22 user-ubuntu gdm3[1920]: Gdm: Child process -1953 was already dead.
Jun 30 20:26:25 user-ubuntu gdm3[4444]: Timed out while waiting for udev queue to empty.Ez persze most Ubuntu-ról van, hasonló logokat nem néztem Bazzite 42-n sajnos.
-
Warton
őstag
válasz
Tuti, hogy ez nem nvidia, hanem inkább valami gdm/sddm vagy valami ilyesmi hibának tűnik.
terminálba írd be:systemctl status gdm
-
válasz
Sidorovich #104890 üzenetére
CPT leírta. Az Ubuntu elég problémás lett ezekkel a célirányos snapesítésekkel, meg van szegénynek más baja is.
-
válasz
Linux Mintet próbáltad már? Vagy még Fedora alapokon a Nobara sem egy rossz disztró, csak hát az is garázstermék. Tudtommal egy ember fejleszti.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104886 üzenetére
Köszönöm a tippeket és infókat! Ubuntut csak teszt jelleggel raktam fel!
Végül Ubuntu se vált be. Egy idő után ugyanúgy nincs kép, ha itthagyom a gépet 1-2 órára, nem tér vissza, hiába verem a billentyűzetet. Annyi előny van itt, hogy HDMI ki és vissza után már lesz jel. Viszont az alvó mód teljesen megöli, ott már ez se segít.
Kipróbáltam azt is, amit urandom0 javasolt, nem vált be. Röhej. Ez mind az nvidia sara? Ilyen alap funkciók nem működnek...
Amíg nem szerzek AMD kártyát, felejtős így ez az egész, megy vissza a Windows sajnos. -
urandom0
senior tag
válasz
Sidorovich #104863 üzenetére
A másik problémám: egy idő után ha visszatérek a géphez, nincs jel a monitoron.
Próbálj ilyenkor átlépni másik virtuális konzolra, ALT+CTRL+F1, ALT+CTRL+F2, ALT+CTRL+F3... F7-ig. Aztán utána vissza az alapértelmezettre, GDM esetén ALT+CTRL+F2 az.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #104885 üzenetére
A Bazzite és a SteamOS alatt futó GameScope compositor egy alacsony késleltetésű, kifejezetten játékra készült megoldás ami HDR-t is kezel. Ezeken a területeken a KWin, stb. megszokott kompozitorok le vannak maradva.
Maga az Ubuntu viszont manapság sajnos nem ajánlott disztró. Rámentek az alkalmazások SNAP verzióinak csomagolására, ami egyrészt sok felesleges tárhelyet elvisz, ráadásul lassan induló programokat eredményez. Továbbá értelmes módon ki sem tudod őket cserélni az egyéb disztrókon használt normális verzióikra és ez kb. minden user appot érint a böngészőtől az irodai programcsomagig.
-
Sidorovich
senior tag
Teszt jelleggel újrahúztam a gépet Ubuntu 25.04-el (kernel: 6.14.0-22-generic, nvidia driver: 570.133), és itt jobbnak tűnik a helyzet: kihúzom a HDMI-t, majd vissza és visszajön a kép restart nélkül.
Felraktam Steam-et, GTA Vice City (az eredeti 2003-ból) ugyanúgy megy. A többi játékot majd még letesztelem.
Szóval a Linux gaming javulása az elmúlt években gondolom főleg a Proton és a VGA driverek javulásának köszönhető, meg persze amit a Valve/Steam hozzátesz.Miért éri meg a Bazzite vagy hasonló distro használata, ha megfelel a hagyományos desktop mód egyébként?
-
-
daninet
veterán
amikor valaminek amerikánus billzetre vannak kitalálva a dolgai azt hogyan applikálom magyarra?
Például telnet-ből ctrl+] az exit, de nekünk az a jobb alt+G gombon van és a ctrl+jobbalt+G nem működikctrl+c sem szakítja meg
-
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #104881 üzenetére
Ha ilyenkor begépeled vakon a jelszót, akkor sem jön vissza a kép?
-
Sidorovich
senior tag
Sajnos nekem ez csak itt van, és nem bootoláskor, hanem ha ott hagyom a gépet, másik eszközt használok és visszatérek, többé már nem lesz kép újraindításig. Windowson nem csinált ilyet.
Ez elég idegesítő. Annyit még kipróbálok majd, hogy megnézem Ubuntun is ez van-e, de szerintem így visszatérés lesz Windowsra amíg ez nem lesz jobb vagy nem veszek AMD kártyát.Egyébként a Proton tényleg nagyon jól működik, 9 játékot próbáltam, régieket és újakat egyaránt, mindegyik működött, egyedül a Baldur's Gate 3-nak kellett extra indítási paraméter, hogy a 40 FPS stutterből stabil 60 FPS legyen.
-
Zó
aktív tag
válasz
Warton #104878 üzenetére
Én is így tapasztalom, bármiféle extra belenyúlás is nagyon ritkán kell, időpazarlás mindig előre megnézni
Proton-verziókat se nagyon kell váltogatnom, bár például a Battle.net szenvedett a 10-es nélkül (telepíteni lehetett másikkal is, de magát frissíteni vagy játékot letölteni úgy nem tudott). De az persze nem is egy sima steames játék éppen.
-
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #104860 üzenetére
A Heroicban globálisan is hozzáadható, gondolom, Lutrisban is az lenne, ha méltóztatna működni, a Steamben nem látok ilyet. Globálisan esetleg hozzáaadható a rendszerhez ilyesmi, ha annyira fontos, vagy eleve azzal a klienssel indítani a játékokat, amelyikkel működik.
Az fps-limittel is lehet próbálkozni a kliensekből, a Heroicban az is beállítható, de a gyakorlatban nem próbáltam.
Az eltűnő képehez annyit tennék hozzá, hogy újabb tévén velem is megesik bootoláskor, ha ilyenkor vakon begépelem a jelszót, akkor belép, és már van kép. Ha alszik/felfüggesztem, akkor nem csinál ilyet. De tévén nálam a Windows is csinál hasonlót, ha előbb indítom a gépet, mint ahogy bekapcsolom a kijelzőt. Érdekes, hogy régebbi tévéken és monitoron nem jelentkezik ez a probléma, és laptopon sem
-
Warton
őstag
Az a durva, hogy most már meg se szoktam nézni, hogy egyáltalán megy-e a játék linuxon vagy sem, hanem teljesen "vakon" veszem meg a játékokat, ráadásul úgy, hogy nemigen van játszós Windowsos gépem. Napokban le volt árazva a Mortal Kombat 1, meg az Anno 1404: megnézés nélkül megvettem és persze simán megy mindkettő.
Semmi kihívás.
-
Zó
aktív tag
válasz
Edorn #104872 üzenetére
Menniük kéne ezeknek, érdemes a ProtonDB-t böngészgetni. A legtöbb Total War amúgy kapott natív linuxos verziót is, de lehet, hogy Protonnal a windowsosokkal jobban jársz, főleg régebbieknél. Ezek közül nálam aktuálisan a Heroes 3 remastere van telepítve (speciális okokból, mert valéójában a 2-vel szoktam mostanában játszani, az is működik), az problémamentes, de a jobb, teljesebb GOG-os verziónak is mennie kéne. Ha Linuxra más célra mindenképp váltasz, nincs okod nem meg próbálni. Nekem is van még Windowsom másik gépen, de már nem nagyon szoktam bekapcsolni. Ezzel persze nem lebeszélni akarlak róla, csak nem kell túlaggódni a Linuxon való játékot. A kernelbe beletúró multis játékokhoz persze kell Windows, és HDR is eséylesebb úgy.
Nekem nehezemre esik Minten problémás játékot találni, főleg olyat, amelyiknek nincs valami idióta launchere, de azok is megoldhatók szoktak lenni az Xbox app kivételével (arra meg nincs semmi exkluzív, vagy csak valami nagyon eldugott akármi).
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Dißnäëß #104871 üzenetére
Nem hinném. Ugyanezen a gépen 2 nappal ezelőtt Windows alatt nem volt ilyen gond.
Bekapcsolás után, használat közben rendben van kép most is. Csak akkor nincs és nem is jön vissza, ha kihúzom a HDMI kábelt és visszadugom, vagy órákra otthagyom a gépet kikapcsolt TV-vel, majd bekapcsolom a TV-t (a gép nem aludt).Az iGPU letiltása se oldotta meg a dolgot sajnos. Csak egy diszkrét nvidia kártya van a gépben most így, kihúzom a HDMI-t, visszadugom, többé nem lesz kép amíg újra nem indítom. Windows alatt ezzel nem volt gond.
-
cigam
titán
válasz
Edorn #104861 üzenetére
Ez elég reszletesen elmeséli hogyan tudod a Mint-et a Windows mellé telepíteni. Még videó is van hozzá.
De!
0. lépés, a jelenlegi állapotot mentsd le egy image fájlba, kedvenc mentő programoddal (Ha nincs, válassz egyet) Ha bármi félremenne, vissza tudsz ugrani a start vonalra. -
-
Edorn
senior tag
válasz
Warton #104870 üzenetére
Milyen játék?
Most leginkább Hunt: Showdown, de sok régi játék is előkerül: Thief minden része, Heroes 3, Mordheim, Total War játékok, stb... Némelyik tán linux alatt is elindul...Almalinux-on gondolkodom nagyon, mert több szerveren is használom terminálon... Kérdés mennyire használható/kézreeső/stb napi munkára, miegyébre...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sidorovich #104868 üzenetére
-
válasz
Sidorovich #104868 üzenetére
Igen, ezek még elég egzotikus dolgok + gyártók driveres hozzáállása :S
Egy Intel iGPU-val kb. nincs ilyen, hogy nincs kép akármikor. -
Sidorovich
senior tag
Igazából sikerült úgy is reprodukálnom a hibát, hogy simán csak kihúzom a HDMI-t amíg van kép: hiába dugom vissza, nem lesz többé jel. Pedig a TV érzékel valamit, hogy bedugtam.
Ha átdugom az alaplapi HDMI kimenetre, akkor lesz kép az iGPU-n keresztül.Most elsőnek letiltottam az iGPU-t UEFI-ben, remélve, hogy ez megoldja. Ha nem, akkor áttúrom illetve megosztom a logokat.
Következő szopóroller: HDR belövése.
Annnyira még nem tökéletes ez a Linux gaming, bár jobb, mint korábban valaha. Lehet inkább veszek egy AMD kártyát majd. -
Sidorovich
senior tag
válasz
tordaitibi #104866 üzenetére
Jó ötlet, ezt átállítottam. A "System Update" frissítette az nvidia drivert, most már ez a verzió: 575.64
Kíváncsi leszek segít-e. A következő alkalommal ha csinálja, még azt próbálom ki, hogy a HDMI-t az alaplapi kimenetre dugom, hátha a Ryzen 7700-ban levő iGPU-val lesz kép.
-
válasz
Sidorovich #104863 üzenetére
Elsőként állítsd be hogy a power gomb funkciója Leállítás legyen.
Ezzel nem rángatod ki az os lába alól a talajt hanem szabályosan fog leállni.
A monitor mizériára nincs tippem. -
válasz
Rowon #104864 üzenetére
Fú, elég régi projekt 8-O
@Sidorovich : Így látatlanban semmi, be lehetne menni a gépre SSH-n, amikor nincs kép, és nézni egy
dmesg
kimenetet. Vagy csak úgy egyébként egydmesg
-et, hátha lesz benne valami infó.
Másik Nvidia driver.
ACPI dolgokat nézegetni,acpi-tools
,acpid
csomagot feltenni, ha nincs, ilyesmi. Ezekkel szokott gond lenni, ha energiagazdákodási gondok vannak. -
Sidorovich
senior tag
válasz
Sidorovich #104860 üzenetére
A másik problémám: egy idő után ha visszatérek a géphez, nincs jel a monitoron.
Hiába nyomkodom egeret billentyűzetet, semmi. Az időzített alvó módot már kikapcsoltam, a gép megy, de nincs kép, akkor se, ha kihúzom és visszadugom a HDMI kábelt. Csak a Power gombbal történő hard reset segít, ez viszont elég kínos hiba.Erre van bármi ötletetek?
Kártya: RTX 4070
Felbontás: 4K 60Hz (HDMI)
Nvidia driver verzió: 570.144Azt kipróbáltam, hogy alvó módból visszatér a gép, illetve ha várok 1 percet a zárolási képernyőn, hogy kikapcsolja a monitort, akkor utána visszatér, újra lesz kép. Nem értem, órákkal később mi a gond.
-
válasz
Edorn #104861 üzenetére
A ReactOS nem Linux. Az kb. a Windows újraírása. És hát erősen béta.
NFS kezelés megy akárhogyan is.
Szerintem Linux Mint, vagy Ubuntu. Ezek a leginkább felhasználóbarátabbak, leírások minden bokorban hozzájuk.
Első körben szerintem csinálj egy virtuális gépet (Hyper-V van a Windowsodban jó eséllyel, vagy Virtualbox, vagy Vmware Player) és úgy ismerkedj. Így nembarmolod szét a bootot. Ha minden elfogadhatónak tűnik, akkor mehet a dualboot.
-
Edorn
senior tag
Windows 10-ről váltanék Linuxra.
(a Win11 egy hulladék, a win10 1éves hosszabbítás feltételei meg undorítóak)Milyen Linux-ot ajánlotok? ReactOS? Vagy még túl kiforratlan?
Terv: Az asztali gépemre teleítek Win10-et vagy 11-et, mert játékokhoz sajnos kikerülhetetlen. A játékokon kívül viszont minden másra linuxot használnék. (Böngészőn keresztüli munka, LibreOffice [jelenleg is ezt használom], thunderbird, filmnézés, stb...) Egyedi, windows függő alkalmazásom nincs.
Két NAS meghajtó van felcsatolva NTFS: ezt semmiképpen se barmolja szét, de gondolom ettől már egyik linux alatt sem kell tartanom... ugye?!
Régen csináltam már (10+ éve) bootolás során választható több oprendszeres gépet... ha van hozzá jó/ajánlott leírásotok, megköszönnék egy linket.
Szóval milyen Linux-ot ajánlotok?
-
Sidorovich
senior tag
Köszönöm. Ez a megoldás működik a Steam indítási opcióval: "mangohud %command%"
Az egyetlen problémám, hogy ezt egyesével, játékokként kell megadni, nem sikerült még olyan megoldást találnom, amivel globálisan kapcsolathám ezt ki vagy be minden játéknak.
A másik: globális FPS limit beállítása. Nem minden játék tartalmaz beépített FPS limitert vagy V-Sync-et sajnos. Jó lenne, ha ezt egyszerűen be tudnám kapcsolni.
Lehet jobban jártam volna, ha a "Steam Gaming Mode" verziót telepítem a sima Desktop KDE helyett, abban a gamescope és a game mode elvileg ezeket egy egyszerű overlay-el megoldja. -
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #104858 üzenetére
Biztos találkoztál már vele, de Steamen ez kell neki indítási opcióként: "mangohud %command%". Nálam (Linux Mint Cinnamon) elég egyszerűen beüzemelhetőnek bizonyult. Nem steames játékot Steamből indítva még nem néztem.
Nálam most Heroic Launcherből is megy GOG-os vagy epices játékokkal, de korábban nem ment, talán az aktuális frissítéstől megjavult (olvastam róla, hogy pl. a flatpakes Heroic csak flatpakes Mangohuddal megy, talán ezt javították, és esetleg más launchernél is lehet hasonló gond).
A Lutrisért nem rajongok, már ott elvesztettek, hogy az EA-nél és a Ubinál engedi launcher hozzáadását, a Battle.netnél meg ugyanaz a gonb hiányzik, aztán reklámmal, hogy nincs hozzáadva. Persze ettől még játékként futtatni lehetne vele a klienst, de amúgy ezt tudja a Steam és Heroic is, és most megnéztem az utóbbival, működik is vele a Mangohud a StarCraft 2-ben.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Sidorovich #104857 üzenetére
Próbálom a beépített mangohud-ot beüzemelni, de nem megy. Próbáltam terminállal, Lutrissal, sehogy nem akar megjelenni az overlay.
Erre miért nincs valami egyszerű megoldás? -
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104853 üzenetére
Szerintem itt most a játékkal lesz valami, mert minden más tökéletesen működik.
Próbáltam régi címeket: Call of Duty 2, GTA: Vice City (az eredetit, nem definitive), Fallout New Vegas, Half Life 2, mindegyik működik.
Új címeket is megnéztem: Company of Heroes 3, Snowrunner, Cyberpunk 2077, mind hasonló teljesítményt hoz, mint Windowson.
Kutakottam picit BG3 témában, ezt a "Launch option"-t javasolták, hogy állítsam be Steam-en: LD_PRELOAD="" %command%
Sokat javít a dolgon, így első ránézésére nem éreztem most stutteringet meg alacsony FPS-t. Eddig ez csak a Baldur's Gate 3-nak kellett, minden más tökéletesen ment.
Kérdés: Bazzite desktopra mi a javasolt eljárás 60-as FPS limit beállítására globálisan? Windowson van ilyen lehetőség nvidia driver panelben. Minden, ami grafikát használ globálisan, max 60 FPS-nél ne rendereljen többet, azt szeretném elérni. Továbbá jó lenne valami részletes overlay a frametime, FPS, erőforrások monitorozására játék közben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #104854 üzenetére
Az nVidiának az egész játékos világ csak egy nyűg a hátán, miután az utóbbi időben a bevételeik nagy része a bányász meg az AI célra eladott kártyákból jön... A hozzáállásukon némileg változtatott a SteamDeck megjelenése AMD hardverrel, ennek következménye az nvk driver de évekkel le vannak maradva az AMD mögött ezen a téren.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #104852 üzenetére
A Bazzite nVidiás támogatása az jelenleg béta állapotú szóval itt most bármi lehet, a benne használt Gamescope megjelenítő az elsődlegesen AMD cuccokra lett kitalálva a Valve által.
Én normál disztrón toltam a BG3-at igaz AMD-vel, de nem volt fps gondom egyáltalán. -
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Kíváncsiságból felraktam és elkezdtem tesztelgetni a Bazzite-ot desktop PC-n. Eddig nagyon tetszik, egy játékkal van eddig problémám, ráadásul ennél nem is számítottam rá:
Baldur's Gate 3 40 FPS-el stutterel, ugyanezen a gépen Windows-on 60 felett volt bőven, 60-ra limitálva stabil volt. Van valakinek ezzel tapasztalata? Mit érdemes megpróbálni?
Próbáltam DX11 és Vulkan-t is, mindkettőnél ugyanez a helyzet.Gépem: AMD Ryzen 7700 - 32GB RAM - RTX 4070 - 1TB SSD
Felbontás: 4K 60HzSzoftverek:
Bazzite 42
bazzite-nvidia-open:stable
Linux 6.14.4-104.bazzite.fc42.x86_64Nvidia driver verzió: 570.144
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ismét figyelmébe ajánlom mindenkinek a Linuxos OFF topicot.
-
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #104844 üzenetére
Erre tippelek én is, de határeset ez a korszak még.
PCIe esetén elég egy használt-jó VGA, ami tud pl. VP9-et és h.265/HEVC-t, az AV1 a jövő, de elég soká lesz még mindig igazán elterjedt. Mindenesetre YT említettekre tud szépen fallback-elni, lehet h.264-re is..
Szóval a kolléga helyében behúznék hardverapróról vmi nVidia 1030-1050-et, 1650-et és vidámság. Ha lehet, passzívat, az nem zúg.
AV1 már nyújtózósabb, RTX 3050 a belépő.
A nemrég barátságosabbá vált linux-driver-nvidia-együttműködés miatt már maradnék NV-n.
-
válasz
Dißnäëß #104841 üzenetére
Szerintem az már PCIe. Voltak kombinált lapok, amikbe talán belement volna az E8400 is, de azok olyan áron is voltak. Mint ez.
https://www.anandtech.com/show/1974 -
válasz
fekete.puma #104842 üzenetére
Még mindig nem érted, amit mondok szerintem.
Arról volt szó, hogy ahol fontos az adat, oda veszünk újat. Ahova nem, oda használtat.
Ahol lényeges a sebesség, oda veszel erős HW-t. Ha valami megfelelő sebességet tud egy könnyebb OS-sel, akkor meg teszel rá azt, ahelyett, hogy rohannál új HW-t venni.Amúgy ja, ha nagyon muszáj lenne, akkor menne a fő gép is olcsó SSD-n, de jelenlegi gépnél nem volt muszáj.
A NAS-ban (akkor még külön NAS volt) a RAID5 is olyan volt, hogy az apróról összeszedett 250-320-500GB-ps winyók voltak alatta, a megbízható eladóktól vettek között csak 1-1 olyan volt, ami HDD Sentinellel lehetett resetelve...
"Eddig agyon védted, nem erről volt szó, hanem..."
De, erről volt szó, csak sikerült elsiklanod felette"Ezekben nem az szokott lenni az igény, hogy fú milyen gyors kell, meg milyen megbízható, hanem hogy ne kerüljön sokba. Döglik, jöhet másik."
Ez ott már régen a használtakra vonatkozott."A lényeg, rakd tele magad mindenféle ócska kacattal, mert az az értéék!"
Ezt teszem, kösziNem azért, mert érték, hanem mert nem volnék konzumidióta, hát, sry..
-
fekete.puma
tag
Következetesség képen, a helyedben a fő rendszeremet is Intenso SSD-re raknám mert sokan megelégedéssel használják, meg az olcsón vett nyekergő Bad Sector-os HDD-re mentegetnék úgy is tükrözöd, és van aki így is jól el van vele.
Tehát ami hozzám jön TARTALÉK GÉPBE az a mindegy milyen. Most írom le huszadszor kb...
Eddig agyon védted, nem erről volt szó, hanem...Ezekben nem az szokott lenni az igény, hogy fú milyen gyors kell, meg milyen megbízható, hanem hogy ne kerüljön sokba. Döglik, jöhet másik.
A lényeg, rakd tele magad mindenféle ócska kacattal, mert az az értéék! -
válasz
fekete.puma #104839 üzenetére
iPhone SE 2020-am van. 30 ezerért vettem törötten, és kicseréltem az akkut, meg a kijelzőt. (Anyámnak és sógornőmnek is csináltunk 1-1 darabot
) Ha szerinted ez nagyzolás...
Az SE 2020 azért lett, mert 2027-ig supportált, és könnyen szerelhető, kapni hozzá mindent olcsón.
Korábban volt egy 2016-os SE hasonló árban, meg pár Android cucc LineageOS-el, mind addig, amíg annak a supportja is le nem járt.
2000 óta van mobiltelefonom, egyet sem vettem még újonan."Nem tudod véletlenül, ki érvelt, hogy jó az olcsó gagyi SSD neki és ha beszarik jön a másik?"
Az olcsó HASZNÁLT gagyi SSD.
Tehát ami hozzám jön TARTALÉK GÉPBE az a mindegy milyen. Most írom le huszadszor kb...Meg amúgy javítok is ilyesmit, bár SSD nem túl jó aránnyal
A napi használósba, amin van érdemi adat, abba újat vettem. Meg erről van backup is. -
fekete.puma
tag
Mondjuk átvitt értelemben iPhone-nal a kezedben érvelsz, hogy 35-40k-s okostelefonnal is jól el lehet lenni, az is milyen jól kiszolgál sok embert.
Valóban?
A világban keletkező e-hulladékról nem is beszélve.
Nem tudod véletlenül, ki érvelt, hogy jó az olcsó gagyi SSD neki és ha beszarik jön a másik? -
válasz
fekete.puma #104836 üzenetére
És te kidobálod a jó cipőidet? Én nem
-
fekete.puma
tag
Meg egyáltalán, működő hardvereket mi a francnak lecserélni, ha amúgy teljesen használhatóak arra, amire kell? (Okos ember akkor se szórja feleslegesen a pénzét, ha van.)
pl Valaki hajléktalanként vagy közmunkásként jól elvan akár mezítláb, vagy olcsó műbőr cipőben, attól még gondolom nem akarod követni?
-
válasz
fekete.puma #104834 üzenetére
Jó, de mi van, amikor tényleg szegény az ember? Meg egyáltalán, működő hardvereket mi a francnak lecserélni, ha amúgy teljesen használhatóak arra, amire kell? (Okos ember akkor se szórja feleslegesen a pénzét, ha van.)
És ha az ökolábnyom nem egy összetevőből áll, attól még nyugodtan tehet az ember valamit.
Szóval én a jelen idők szoftverfejlesztési igénytelenségét nem intézném el ennyivel.
-
válasz
csixy #104829 üzenetére
Hát ugye tudnak beszélni...no most nekem van viszonyítási alapom és azt mondom, hogy ebben a kérdésben a T-REX nyuszi verhetetlen előnyökkel bír. Nagy ritkán morog, de akkor már tényleg vigyáznom kell, mit csinálok.
Salzburg jobb, mert arról már hallotam...
Viszont gondolom, amikor ezeket a csudadisztrókat hegesztgeted, akkor amúgyis megsüketülsz ideiglenesen.
-
válasz
fekete.puma #104831 üzenetére
"Mai korban nagyrészt már nem arra van igény, hogy minnél ócskább vassal, hogy lehet még ellenni."
Ja, ha van pénzed. Ha nincs, akkor pedig arra van igény, hogy ne kelljen új hardverre költeni.
Meg a *nix oprendszerek még abból az időből valók, amikor még az volt a jobb szoftver, ami hatékonyabban volt megírva.
A világban keletkező e-hulladékról nem is beszélve. -
válasz
CPT.Pirk #104826 üzenetére
De villanykapcsoló, klíma, ablekemelő, stb. nem ugyanott van. Esetleg automata váltós, vagy elektromos, akkor meg már pedálból sincs meg mind
Mégsem szokott akkora rinya lenni, pedig az kicsit több kerül, mint egy számítógép
". Egy ideig kénytelen voltam Ubuntut használni Gnome-al egy céges projekt miatt, de egyszerűen nem volt jó élmény használni. "
Ja, a Unity nem is volt jó. Én 4 évig toltam céges gépet Linuxszal, amin Gnome volt az alapértelmezett, összeraktam használhatóra, teljesen jó volt.
Ez pont olyan, hogy ha eleget használod, akkor nem lesz vele gond, kialakítod a jó eljárásokat.Érintőre tényleg jó a Gnome (van mobile konfigja is), az erősebb x86 tabletemen az volt, amíg volt kijelzője... majd lesz megint
@Csixy : Próbálj rá egy Alpine-t, egy erősebb C2D-n szerintem Fhd is menne böngészőből (Lenovo T400-on biztos hogy ment pár éve még P8600-al, pedig aztán az laptop). Ha az Atom x5-8350 SBC-n megy, akkor ezen is menne.
Meg persze szokásos böngészős optimalizálások, ondemand governor. (Itt a végén a "Tuning" meg a "Finomhangolás" rész).
Helyben, vagy hálóról lejátszás meg nem kérdés, hogy vinnie kell a Fhd-t.
Feleség képét nyilvánosan kitenni azért bátor -
válasz
csixy #104827 üzenetére
Nincs olyan, hogy öregedő nej!
Kapnál a pofádra, ha olvasná a topikot!
Nagyon jól néz ki az asszony, egész jól átvészelte melletted az évtizedeket. Sajna mi már így nézünk ki jól, de mit akarsz már!?
Néha megrettenek hajnalban a tükörképemtől, de előbb-utóbb azért felismerem magam...lehet vasaltatni kéne a képemet, de nem nagyon yachtozom, így nem akkora a gond... -
csixy
addikt
Ha nem játszós felhasználó, akkor egy ócska Core2-duo vassal egy LMDE6-os, vagy egy debian 12 xfce felülettel igen pöpecz , persze 480p-nél jobb felbontás ne akarjon használni a youtube-on.Az első kép az LMDE6-os partíció kiosztása:SSD-n a gyökér és a swap, GPT de Legacy módban , a vinyón az első partíción az áthelyezett átlinkelt saját mappák és a másik partíción a timeshift. A második képen egy RAMba tolt debian 12 xfce Minios live linux. Tökéletes mindkét rendszer. A kínai csí írásjel bélyegképét a minilinuxon minden egyes saját mappában elhelyeztem, mert valaminek lennie kell mindegyik mappában, másképp az sb modul mentésekor az üres mappákat nem menti el a squashfs buildelő.
Ja a háttér az öregedő nejem Bledi várában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, csak ott mindegyikben van kormány meg gázpedál, sztenderdizált formában, előírt helyen... Egy ideig kénytelen voltam Ubuntut használni Gnome-al egy céges projekt miatt, de egyszerűen nem volt jó élmény használni. Vagy én szoktam meg nagyon a jót, de azt a GUI-t egy tableten tudom elképzelni maximum.
-
Nincs baj a KDE-vel sem, de ugye ezeréve jelentős különbségek voltak eközött és a többi DE között, quasi túl magasra tette a lécet saját magának. A többi DE meg szépen felnőtt, KDE meg húzna, mint a vadliba, nemrég a Plasma6-tal is bebizonyosodott, hogy kellett volna neki még félév, hogy csiszolódjon.
Aki kicsit is járatos már Linuxban, akár kezdőként is, nagyon jól testreszabhatja saját kedvére bármelyiket. Kérdés, kinek mit jelent a testreszabhatóság, van akinek a nagyon geil csilivilit, másnak meg az egyszerűbb visszafogott kényelmet.
Tibikomám, félreértettél, ha fel kell tenni KDE alapú appot, semmi gond nincs vele, jön a fél QT vele nyilván. Akadályoz ez engem később valamiben? Van sok plusz csomag, no bumm, bőven elfér a meghajtón. Aki meg snap/flatpak szörnyedvényeket használ, az ne is említse, hogy jön a fél QT, amikor egy normál telepítéssel 60MB helyet foglaló snap/flatpak ugyanazon app esetén 1,5gigát foglal.
No de éppen valami KDE rolleres disztrót akarok kipróbálni, hogyan kezeli a Zbook fura ACPI dolgait. Alapból mindig a Manjaro ugrik be, de lehet mégis ezt az űrhajós csodarollingot nézem meg. Plusz a noveau és gyári niVdia driver közötti váltás sem akar összejönni panelappal, kicsit zavaros ez a switcheroo, bumblebee, optimus, primus meg fene tudja még milyen. transformer elnevezések, mármint a funkciójuk, meg ugye van ugyanabból dkms meg source meg ki tudja milyen verzió is. Ide tényleg látóasszony kell már lassan. Direkt nem 500-as verzió feletti drivert raktam fel, de a 470-sel sem működik a váltás. No de legalább tényleg gond nélkül működik a nyílt nvidia kerneldriver is.
-
válasz
CPT.Pirk #104823 üzenetére
Na jó, de az egy
Nekem a Nyomity volt ilyen WTF
A mezei Gnome-t meg ld. korábban, szépen össze lehetett rakni normális felületnek.
"Nekem a meg lehet szokni résszel van bajom. Az én értelmezésemben az a nem jót jelenti."
Vagy csak nem neked való. Én elvagyok mind a kettővel, hiába korlátozottabb egy iOS.
Autók kezelőfelületében is vannak eltérések, mégis tudják az emberek vezetni a legtöbbet -
válasz
tordaitibi #104818 üzenetére
Nem értettelek félre. 2025 van, minimálisan illik tájékozottnak lenni (vagy érdemes). Ha valaki nem foglalkozik azzal, hogy mi van a világban, az az ő baja (ahogy írtam, több területen is). Lehetősége, ha már használ internet, van megtudni ezeket.
A főnököd csak hallott már olyat a baráti köréből, hogy egy-egy cég kibertámadás miatt pénzt vesztett. Laci meg ha gépet tud összerakni, akkor csak olvas ezt-azt.
@Cpt. Pirk : WTF
Nekem úgy tűnt, hogy mindenhol a Gnome az alapértelmezett.
A Gnome meg szerintem pont erre való, egy alapot kapsz, és kiegészítőzd magadnak
(Ja, meg normálisan működnek a hálózati megosztások)
Apple is csak megszokás kérdése, részemről a második iPhone-t nyúzom, tök lehet használni, csak meg kell szokni. Android felületben jobb, az iOS meg pl. optimailzáltságban, de amire én használom, arra mind a kettő jó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lefelé? A legelterjedtebb desktop a KDE. A Gnome én úgy tapasztaltam, hogy egy szűk rétegnek való, ha pont úgy gondolkodsz ahogy kitalálták akkor fasza, ha nem, akkor meg rögtön toolok meg kiegészítők kellenek hozzá mert különben megőrülsz tőle. Számomra olyan a Gnome, mint az Apple termékei.
-
-
-
Picit félreértettél.
Van a W10. Van a felhasználó. Margit néném, Laci aki kukák mellől felszedett alkatrészekből rakta össze a gépét, van a fogorvosom, a milliárdos főnököm (akinek több építészmérnöki diplomája van) stb. stb.
Ami közös bennük, nem tudják mi az az os, mi az update, mi az a biztonsági patch, mi az sebezhetőség, a malware, a trojan stb. stb.Megy a gép, megy a laptop, fel-feldobálja hogy most nem leállítás hanem frissítés_és_leállítás lesz. Rányom, megy a dolgára, oké.
Szerinted ha 2025.10.14-től ezek a feliratok elmaradnak, azt hányan fogják észrevenni? Nagyon kevesen. Használják tovább, mit sem tudva hogy mi is történt.Erre céloztam és nem másra. Nem a direkt bajkeresésre, nem felelőtlenségre, és nem azokra amiket kivizionáltatok az írásomból.
-
Dißnäëß
nagyúr
Cache vinyó: NE.
Cache SSD: aham.
Egy régit is befoghatsz, ami szedi a lábát, 2 HDD esetén is még szekvenciálisban jobb lesz kicsit, de a sok random olvasásban pláne. Mikor belépsz egy rengeteg fájt vagy könyvtárat tartalmazó poolba, nem darálgat hosszabb ideig, mire beolvassa.
-
válasz
tordaitibi #104812 üzenetére
A Mint (magánvéleményem szerint) picit elbaltázta hogy nincs KDE
Nem baltázta el, egyszerűen dönteniük kellett a KDE kivezetéséről, mivel a Cinnamon, Nemo, Xapps saját projektcsomagjukra kellett az erőforrás. A Mate, XFCE még belefért emellett, de a KDE-Plasma Mintbe integrálása túl nagy erőforrást vont volna el. Nem sok választásuk volt.Akinek a Cinnamon nem elég testreszabható, az használjon KDE-s disztrót vagy rakja fel Mintre a Plasma-t. Amúgy aki kapásból kijelenti, hogy a Cinnamon nem elég testreszabható, az nem nagyon próbálgatta, szóval teljesen értelmetlen ezt így bárhol kijelenteni. Mondjuk a cikkíró is egyből keresett valami mást az interneten, ahogy írja, ahelyett, hogy a Cinnamon testreszabhatóságára keresett volna rá. Az a gond az ilyen okosokkal, hogy felrakja a Plasmat a Cinnamon helyett, ami nyilván csak elsőre tűnik olyan egyszerűnek, aztán az írást olvasva aki kipróbálja, az megállapítja, hogy ez így tök szar. Egy ennyire összeépített GTK DE-t nem lehet csak úgy pikkpakk lecserélni QT-s DE-re úgy, hogy egyből egy teljesértékű DE-t kapjunk. Egyébként is jobb a Cinnamont keverni a Plasmavál, a lehető legkevesebb KDE részt áthozva nyilván.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Azon kivul, amit hcl kollega irt, csak annyit teszek hozza, hogy biztosan nem minden Windows felhasznalo totalis idiota, ellenben egy reszuk egeszen biztosan az. Azt is meg tudom erteni, hogy az IT-sok kozott sem mindenki fogadja el a Linuxot, mert esetleg a Windows-t ismeri, adminisztralja 20 eve - nincs ezzel baj.
A baj akkor van, amikor valaki szol, hogy nemkene, ezert es azert, de hat a user sajat bevallasa szerint egy senki es miert pont nala utne be a szar. Aztan amikor beut, mindenki hibas, csak o nem es rohadjon meg az IT-s, meg a security-s, meg a Microsoft, meg mindenki is.
-
válasz
Felőlem mindenki úgy csinál hülyeséget, ahogy akar. Lehet nem tisztában lenni a közélettel, lehet magasról tenni az elektromossággal kapcsolatos biztonságra, KRESZ betartása opcionális, lehet outdated cuccokról bankolni, felőlem. (Csak az némelyikből gyakrabban lesz komolyabb baja valakinek.)
Pont ezen a környéken ne lenne olyan a lakosság fele, hogy a szakembernek se hiszi el, ha mond valamit? Pláne érteni nem akarja, mi miért van?
Meg amikor hibát tapasztal a működésben, akkor kidobja a cuccot (szigorúan kuka mellé vagy a kommunálisba), és rinyál hogy nincs pénze, de vesz újat.
Felőlem...Nem foglalkozok már ezekkel.
-
válasz
cigam #104810 üzenetére
A Mint (magánvéleményem szerint) picit elbaltázta hogy nincs KDE. De ez mondom mégegyszer csak az én heppem.
Ismét szerintem nem a Cinna hanem a KDE van legközelebb a Win megszokotthoz, sőt bőven túltesz rajta.
Nem a Linux Mintet ajánlotta KDE-vel natívan, hanem,
"Egy gyors internetes keresés után találtam a KDE-t, valamint egy közösségi bejegyzést és videót, amely elmondta, hogyan lehet könnyen megszabadulni a Cinnamontól és telepíteni a KDE-t"
Valóban nem linkeli, ez igaz.
Mostanában bár semmi ilyesmi nem vezérelt, belefutok ismerősöknél ebbe a jajjvége a wintíznek szindrómába.
99%-uk nemhogy nem akar helyette Linuxot de W11-et sem akar.
Marad ameddig működik.
Ez a statisztika bizonyára nem releváns, nem mérvadó, nem jellemző az egész világra, de a csóró és középsóher ismeretségi körömre de még a feljebblévőkre is abszolút ráhúzható.
Ugyanezt tapasztaltam a W7-nél 2020-21 környékén.
pl. az egyik távoli ismerősöm MOST jutott el addig hogy megváljon a W7-től.
Jövő hét szerdán jön, vett egy használt W11 kompatibilis lapost.
Erre "csak" 5 éve volt, hát nem kapkodta el.
Fő motivációja most sem a biztonság vagy bármi ilyen hangzatos szlogen, hanem perpill. már nincs olyan böngésző a Sewenre amivel normálisan lehet böngészni.
Ugye átment ez amit leírtam?
Különösen Árnyék nagymesternek adnám ezeket a tudtára.
mindemellett ez egyáltalán nem azt jelenti amit majd itt sokan válaszolnak esetleg. Hogy minden Windows használó totális idióta.
Egyáltalán nem csak ezekkel senki nem foglalkozik nem érdekli, nincs a látókörébe.
Simán csak használja amíg lehet a megszokott rendszerét és számára ismeretlen fogalmak a támogatás, ennek megszűnte , az ezzel járó biztonsági kockázatok megnövekedése stb.stb.
Amíg nem vesz észre a működésben hibákat, pl. a haverom a böngésző lehalását, addig minden okés.
Amúgy meg a desktop Win vonal sem olyan fontos már, mindenki mindent okostelón intéz.
Lassan a gamerek lesznek a fő desktop felhasználók, a többi kikopik.
Meg akiknek munkájukhoz csakis a Win jó. -
fekete.puma
tag
válasz
cigam #104810 üzenetére
A rufus megoldja, hogy feltelepüljön a nem támogatott gépekre is.
Windows 11 IoT LTSC kevesebb bloatware-t tartalmaz és nem variál, felmegy nem támogatott gépekre is.
Mégis Linux-ra váltana és KDE kell neki, az lenne az ésszerű, hogy olyan distro-t választ.
Így mind a két oldalra félrevezető a mondandója. -
cigam
titán
Ezt most én nem értem. Ugye most sok oldal kampányol, hogy a W10 támogatás lejártával nem kell új gépet venned, elég egy Linuxot telepíteni.
Ebben a cikkben a Linux Mintet ajánlják KDE vel.
Most én nem értem a cikket, vagy miért nem egy KDE-s distro-t ajánl ha annyira nem tetszik neki a Cinnamon? Plusz a Mint megszüntette a KDE-s kiadását.
Plusz nem is linkeli azt a leírást, ami alapján feltette a KDE-t. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Linuxos offtopicot ajánlom figyelmetekbe.
-
fekete.puma
tag
Használtan a minőségibb az már nem olcsóbb, drágább mint újonnan?
Mondjuk én SSD-ben egy Toshiba NAND-nak jobban örülök mint egy SpecTek-nek, mellé jöhet a gyengébb teljesítmény és idővel a megbízóhatósági probléma, megbízhatatlan SMART adatok és már egyből nem olyan vonzó. -
válasz
fekete.puma #104804 üzenetére
Használtan?
A legolcsóbb megfelelő. Mondom, attól függ, hova kell. Tarcsigépbe, USB-ről futó Debian alá mi a francnak vegyek 15k-ért egy SSD?
De még a NAS/hostban is egy 32GB SATA SSD van, arról megy a rendszer, teljesen elég.
Pár éve még egy 16GB-os SATA SSD-s tarcsigépem volt (T400, aztán T410, Debian, aztán Alpine elfért rajta, adat meg úgysem azon volt.)@ubyegon2 : " gond ott van ha valaki egy drága gamergépbe vesz mondjuk OS alá egy QLC-s SSD-t! "
Nem erről az esetről beszéltem. Ha valaki hülyeséget csinál, az az ő baja...(De ha az Intenso SSD-idet nem tudod hova tenni, akkor jöhet ide
)
-
Aki tudja, mi az ami vesz adott használatra, az nyilván megveheti az olcsóbbat is, gond ott van ha valaki egy drága gamergépbe vesz mondjuk OS alá egy QLC-s SSD-t! Aztán nyekereg, hogy rossz az SSD, mert sokszáz giga mozgatásakor egyszercsak lassabbá válik, mint egy HDD.
-
válasz
ubyegon2 #104802 üzenetére
"De itt a sebesség szóba se kerül, itt a megbízhatóság a lényeg! "
Akkor olyan helyre, ahol nem kritikus a megbízhatóság. Pl. itthon van jópár olyan gépem, amiért nem kár, abba mehet akármi, csak olcsó legyen.
Ahol fontos az adat, oda normális SSD-t vettem, újat (a napi használatú T480), a NAS/virtuálhostban a két winyó használt, de az ZFS tükör, a homeszerverben nem annyira fontos, de abban is normálisabb van, csak régebbi."Olcsó volt, mondta az ember, nem baj, neki kell. "
Innentől ez így korrekt. Én is eladom a hibás dolgokat, csak megfelelő áron, meg ha látom, hogy nem érti, mit vesz, akkor nem kapja meg. -
Sok helyre elfogy az, ahol nem kritikus a sebesség, ott örülnek neki.
De itt a sebesség szóba se kerül, itt a megbízhatóság a lényeg! Az Intenso egy hardverlottó, ami komponenseket tudnak venni olcsón, abból szerelik össze. Ezt ugye összevethetjük azzal, amikor a gyártó saját fejlesztésű NAND, controller, DRAM komponenseket rak az eszközbe. Ráadásul a controller az SSD lelke, amit egy gyártó a saját fejlesztésű komponenseivel tökéletesre tud programozni, ugyanez egy összeszerelő üzemben nyilván nem történik meg. Ezért is megbízhatatlanok az Intenso jellegű SSD-k, hiába szerelik össze egyébként jó komponensekből, az önmagában semmit nem jelent. De persze bármit el lehet adni, tesómnak sok SSD-jét adtam el aprón, volt egy WD Green a féltucatból, amire mondtam a vevőnek, hogy én ezt nem venném meg, van pár badsectora és bármikor megnyekkenhet. Olcsó volt, mondta az ember, nem baj, neki kell.Az ember utál szart eladni, de legalább elmondhatod, ha valami vacak...
A sebesség amúgy is erősen függ az adott gép hardverösszetevőitől. Kicsit hihetetlen, de nézd meg az itt említetteket, nem mérés volt, nem is kellett.
-
válasz
ubyegon2 #104798 üzenetére
"Egy nagyszerű Intenso SSD-t meg hová érdemes felrakni?"
Sok helyre elfogy az, ahol nem kritikus a sebesség, ott örülnek neki. Nyilván nem abból fogsz meggazdagodni.@Dißnäëß : Ennyire nem mennék bele - persze, hogy szar a pool, mindent be lehetne állítani + még pár kvadrága eszköz dobna rajta, de ennyi pénzt felesleges beletolni
Amúgy nálam csak egy mirror van, nem sok lemezes RAID.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Több mint 1 milliárd dollárnyi részvényüket adták el az NVIDIA belsős emberei
- Dell notebook topic
- OLED monitor topik
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- Telekom mobilszolgáltatások
- RAM topik
- Hobby elektronika
- Milyen autót vegyek?
- Újabb variáns érkezett a Cooler Master legfelkapottabb Mini-ITX-es házából
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
Állásajánlatok