- OLED TV topic
- Átlátszó, vezetékmentes YUNZII klaviatúra numerikus paddal
- TCL LCD és LED TV-k
- Philips LCD és LED TV-k
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sidorovich
senior tag
Ez nem érzés meg vélemény kérdése. Ki lehet mérni, sokan meg is tették.
2012-ben még nem volt célhardver minden CPU-ban AES-re. Ma már van. Nem az általános ALU számolja már. Ettől még persze van egy kis ovehead I/O-nál, de a legtöbb folyamatnál 1-2%, a legdurvább esetekben 5%, ha full random írod az SSD-t.
Nem véletlenül van gyárilag bekapcsolva hasonló megoldás minden mai okostelefonon, Macen, stb.Hogy 2012-ben mi volt meg ki mit mondott, nem hiszem hogy releváns 2025-ban. A mai SSD-t és CPU-k mellett a storage encryption teljesítményveszteségén aggódni kicsit paranoiai vagy kifogáskeresés. No offense.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105025 üzenetére
Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ...
A Bitlocker vagy a Full-Disk Encryption erőforrásigénye egy mai gépen nagyon minimális, szinte elhanyagolható (<5%). Szerintem inkább megéri használni őket. 2017 óta minden CPU-ban ott van az AES gyorsító.
A Steam Deck gondolom a minél egyszerűbb felhasználói élmény miatt nem alkalmazza, hogy ne kelljen a usernek passphrase-el vagy TPM-el szarakodnia.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105013 üzenetére
Már a Lenovo Legion Go-ból is van gyárilag SteamOS változat. A hírek szerint jobban is teljesít mind eladásra, mind FPS-re, mint a Windows változat.
A Windows 10 beszántása és az MS aktuális stílusa és döntései sok játékost elundorít, nem véletlenül keresik egyre többen az alternatívát. https://ipon.hu/magazin/cikk/sosem-volt-meg-ilyen-magas-a-linux-operacios-rendszerek-piaci-reszesedese-mint-manapsag
Desktop vonalon ha az RTX 4070-et becserélem egy AMD kártyára, azzal a lehetséges szívások jórészét kiküszöbölöm? Vagy igazából csak AMD integrált grafikával a legkiforrottabb?
-
Sidorovich
senior tag
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Olyan hatalmas tanulási folyamata azért nincs arra, amire egy otthoni nem power user használná. Felrakod, ott a böngésző, megy a Spotify, Netflix, Steam, utóbbiból a játékok 70-80%-a tökéletesen megy szó szerint 1 kattintásra. Az auto updater megoldja a naprakészen tartást az LTS végéig. Kész. Ezt kéne, csak olyan jelenségek nélkül, hogy mire visszajössz a géphez, nincs kép és nem is jön vissza. Ehhez a kiforrottabb és normálisabb működéshez biztosan hozzájárulna egy szűkebb, ajánlott hardverlista, esetleg néhányféle fix konfig, amin kifejezetten alaposan tesztelik a fő disztrókat. A SteamOS se azért annyira jó, mert az elmúlt 40 évben megjelent összes hardver összes kombinációján működik. Néhányfélén működik, de azon tökéletesen. Ha lenne hasonló desktop vonalon a handheld mellett, attól még a többi disztro és a választás szabadsága nem szűnne meg.
Sokaknak (neked attól még lehet nem) pont az volt a fő baja a Linux-al, hogy gamingre borzasztó kompromisszumos volt. Ez az elmúlt 5-10 évben óriásit javult.Wine-ben futtatják a Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve vagy a letöltött játékaikat és ott megy rá a (crack patch)?
Mi akadályoz meg ebben bárkit? Ezt csak Windowson lehet?
Kicsit túlliheged ezt a warezt témát, nem is értem minek hoztad ide. Rendszeresen olvasom az X millió eladott példányos kasszasikeres kiadások hírét Steamen. 10-ből 9 ismerősöm aki régen warezolt, ma már nem, mert annyira kiforrott, egyszerű, és akciók során olcsó a Steam vagy GOG. -
Sidorovich
senior tag
válasz
fekete.puma #105002 üzenetére
Téged mi piszkált fel abban a véleményben ennyire, hogy egy célzott(abb) hardver és rászabott, azon tesztelt disztro jó dolog lenne? A Steam Deck szar lett, mi? Tök rossz, hogy van? Gondolom nem tett jót a Linux és open source közösségnek, bezzeg az ilyen hozzászólások mint a tiéd rengeteget segítenek.
még akkor is ott lenne a warez
Hogy mi van? Hogy jön ide a warez? Mindegyik OS-en lehet warezolni.Lehet, hogy neked sem való a Linux? Vissza lehet fáradni Windows-ra ahol mindig süt a nap...
Ki mondta, hogy Windowsról jöttem? Majd pont te fogod itt megmondani kinek mi való vagy hova fáradjon? Főleg ebben a stílusban? Mind a három fő OS-t használom rendszeresen itthon vagy munkában, itt legfeljebb az asztali környezet és a gaming az újdonság számomra Linuxon.
Csak azért mert Linuxon nézed a poreszt ne legyen már ilyen felsőbbrendűségi érzésed, és ne feltételezd, hogy mindenki Windowsról jön, vagy feltétlen valamilyen oldalra akar állni. -
Sidorovich
senior tag
válasz
sh4d0w #104991 üzenetére
Ebben mégis mi nem akadályoz? Egyszemélyben végezzek el egy olyasmi munkát amit a Valve csinált a handheld piacon? Mert kb. pontosan arra lenne szükség desktop vagy laptop vonalon is, hogy igazán átütő siker legyen otthoni használatra és gaming fronton is a Linux.
Vagy mi volt az értelme az eredeti hsz-ednek?
-
Sidorovich
senior tag
válasz
fekete.puma #104965 üzenetére
Nem mosom, tisztában vagyok ezzel.
"Linux alatt is vannak célhardverre kiadott disztrók"
Igen, pont ezért hoztam fel a Steam Deck-et is. Csak tök jó lenne egy hasonló desktop PC megoldás is. Viszonylag fix hardver (vagy ajánlás, hogy mit vegyél), és egy azon mindig letesztelt stabil distro, ami gaming fronton is hozza azt, amit a SteamOS vagy a Bazzite.
Szerk.: a System76-ot nem vágtam, hogy otthoni consumer célra desktop PC-t is raknak így össze előre. Ez tök jó. Bárcsak a Steam is csinálni egy asztali deck-et.
Szerintem ma vagy holnap kicserélem a kernelt a Mint alatt arra, ami Bazzite alatt hozta a fenti hibát. Kíváncsi vagyok így is se jön-e elő Mint-en ez a jelenség.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
cigam #104955 üzenetére
Összefoglalva a nyűgömet az előző napokról: nincs HDMI jel ha órákig tétlen volt a gép, hiába verem a billentyűzetet. Restart megoldja. Reprodukálható várakozás nélkül úgy is, hogy restart után amikor van kép, kihúzom a HDMI kábelt, visszadugom, nem jön vissza a kép. Egyébként minden tökéletes, bootolás után van, normál használatnál végig, csak a fentiek esetében nem jön vissza a kép.
Bazzite 42 -> a fentieket hozza
Ubuntu 25.04 -> szintúgy
Mint 22.1 -> tökéletesen működikNVIDIA driver verzió kb. ugyanaz volt Mint és Ubuntu alatt. A fő különbség amit látok, hogy a Mint elvileg még X11-et használ, a másik kettő már Wayland-et. Egy próbát még lehet megérne, hogy a DPMS-t teljesen kikapcsolom. Lehet megnézem. Bug ticketet is nyitni fogok szerintem Bazzite GitHub-on. Ezzel már többet tettem az ügyért szerintem, mint az átlag userek 90%-a.
Power userként vannak eszközök és lehetőségek a további nyomozásra, de ezt csinálom napi 8 órában már eleve, szabadidőmben nyilván már csak ritkán van hozzá kedvem.
Nekem nagyon tetszik amit pl. a macOS csinál, viszonylag fix hardverre tervezet OS. Ugyanezért működik jól a Steam Deck, és ugyanezért szeretek konzolon játszani, hiába van erős PC-m. Csak bekapcsolom, működik, 1000-ből 1000x, minden update után.
Valami ilyesmi tök jó lenne desktop Linuxra is, egy certified, ajánlott hardver vagy komplett PC, amin fixen tesztel mindenki. A mindenféle hardver kombináció (DIY PC) kominálva a 40 féle distroval tényleg egy katasztrófa tud lenni, soha nem fog jól működni.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Petya XT #104920 üzenetére
Szóval neked meg pont azzal (Linux Mint 21.x Cinnamon) volt hasonló problémád, ami nekem egyedül kizárólagosan megoldotta ezeket.
Munkából Docker, WSL, stb. szoftverfejlesztés miatt már ismerősek az alapok, de otthoni desktop használatra teljesen új vagyok Linux fronton (fő mindenes gépem Mac, ez csak egy tartalék gamer PC), szóval lesz még pár kérdésem.
Például:
- Mennyire érdemes ezek alapján bátran felrakni a frissítéseket, ha ilyen random hibák fordulnak elő különböző Linux verzió-PC kombinációkon?
- Rollback könnyen megoldható?- Ha belaktam és évek óta használom a gépet, majd jön egy új főverzió, mennyire rizikós folyamat a helyben frissítés újratelepítés nélkül?
- Itt a rollback szintén kivitelezhető?- Gaming fronton mit veszítek azzal, ha a Mintet használom Bazzite helyett? (Azon képernyő feléledési gondok voltak ugye.) VRR, HDR, kényelmes globális FPS limiter, friss nvidia driver felejtős?
-
-
Sidorovich
senior tag
Cinnamon verziót raktam fel.
Szerintem Bazzite GitHub oldalán nyitok majd egy bugot a részletekkel, verziószámokkal, meg a ténnyel, hogy másik Linux Distro működik ugyanezen a gépen, ugyanazzal az NVIDIA driverrel.Warton: nincs meg a Far Cry 5. Bár pont most akciós, korábban PS5-ön már végignyomtam. AC Black Flag (szintén Ubisoft cím) működik Linuxon Protonnal, azt tegnap megnéztem. ProtonDB szerint Far Cry 5 is simán menne.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Rowon #104889 üzenetére
Nem hiszem el. A Linux Mint tökéletesen működik!
Beállítottam, hogy 5 perc inaktivitás után kapcsolja le a képernyőt, úgy hagyom a gépet 2-3 órára, és gombnyomásra van kép újra. Kihúzom a HDMI kábelt, visszadugom, akkor is. A Bazzite és Ubuntu ezen elvérzett.
Pontos verzió: Linux Mint 22.1
Kernel: 6.8.0-63-generic
NVIDIA Driver: 570.133.07 (ez pontosan ugyanaz a verzió, ami az Ubuntu-val is felkerült!!!)Eddig fél napi tesztelgetés alapján tökéletesen azt hozza, amit vártam. Tényleg csak azt nem értem, hogy Ubuntu 25.04 és Bazzite 42 terén mi a fene történik? Az eddgiek alapján nem vagy nem csak kizárólag az NVIDIA Driver a hibás.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Rowon #104889 üzenetére
Ma felraktam a Linux Mintet. HDMI kihúzás és visszadugás után gyorsan visszajön a kép.
Már csak arra leszek kíváncsi, ha lezárom a gépet, lekapcsolja a monitort és pár óra múlva visszatérek a billentyűzetet verve, akkor is visszajön-e a kép. Ez utóbbin az Ubuntu is elvérzett.
Ha nem, szerzek még logokat.Steam, játékok ugyanúgy szépen futnak. Nem gondoltam volna, hogy a Proton ennyire jó munkát végez. 9 játékot próbáltam, egyedül a Baldur's Gate 3-nak kellett extra launch paraméter (LD_PRELOAD="" %command%), hogy a 40 FPS stutteringből stabil 60 legyen.
Ezek mind működnek, pedig van közöttük 23 éves és 2 éves cím is:
- GTA Vice City (eredeti, nem definitve)
- Call of Duty 2
- Half Life 2
- Fallout: New Vegas
- Assassin’s Creed IV: Black Flag
- Snowrunner
- Company of Heroes 3
- Cyberpunk 2077
- Baldur's Gate 3 -
Sidorovich
senior tag
válasz
Warton #104893 üzenetére
Megnéztem az összes logot ezzel: sudo journalctl -u gdm.service --since "today"
Logok:
Jun 30 18:45:44 user-ubuntu systemd[1]: Starting gdm.service - GNOME Display Manager...
Jun 30 18:45:44 user-ubuntu systemd[1]: Started gdm.service - GNOME Display Manager.
Jun 30 18:45:44 user-ubuntu gdm-launch-environment][7047]: pam_unix(gdm-launch-environment:session): session opened for user gdm(uid=119) by (uid=0)
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: gkr-pam: stashed password to try later in open session
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: pam_unix(gdm-password:session): session opened for user user(uid=1000) by user(uid=0)
Jun 30 18:45:54 user-ubuntu gdm-password][7653]: gkr-pam: unlocked login keyring
Jun 30 18:45:56 user-ubuntu gdm3[7041]: Gdm: Child process -7073 was already dead.
-- Boot a56b5a4cfbe84b79afba4595935a3fa0 --
Jun 30 20:26:09 user-ubuntu systemd[1]: Starting gdm.service - GNOME Display Manager...
Jun 30 20:26:09 user-ubuntu systemd[1]: Started gdm.service - GNOME Display Manager.
Jun 30 20:26:09 user-ubuntu gdm-launch-environment][1927]: pam_unix(gdm-launch-environment:session): session opened for user gdm(uid=119) by (uid=0)
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: gkr-pam: stashed password to try later in open session
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: pam_unix(gdm-password:session): session opened for user user(uid=1000) by user(uid=0)
Jun 30 20:26:16 user-ubuntu gdm-password][2554]: gkr-pam: unlocked login keyring
Jun 30 20:26:20 user-ubuntu gdm3[3600]: Timed out while waiting for udev queue to empty.
Jun 30 20:26:22 user-ubuntu gdm3[3692]: Timed out while waiting for udev queue to empty.
Jun 30 20:26:22 user-ubuntu gdm3[1920]: Gdm: Child process -1953 was already dead.
Jun 30 20:26:25 user-ubuntu gdm3[4444]: Timed out while waiting for udev queue to empty.Ez persze most Ubuntu-ról van, hasonló logokat nem néztem Bazzite 42-n sajnos.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104886 üzenetére
Köszönöm a tippeket és infókat! Ubuntut csak teszt jelleggel raktam fel!
Végül Ubuntu se vált be. Egy idő után ugyanúgy nincs kép, ha itthagyom a gépet 1-2 órára, nem tér vissza, hiába verem a billentyűzetet. Annyi előny van itt, hogy HDMI ki és vissza után már lesz jel. Viszont az alvó mód teljesen megöli, ott már ez se segít.
Kipróbáltam azt is, amit urandom0 javasolt, nem vált be. Röhej. Ez mind az nvidia sara? Ilyen alap funkciók nem működnek...
Amíg nem szerzek AMD kártyát, felejtős így ez az egész, megy vissza a Windows sajnos. -
Sidorovich
senior tag
Teszt jelleggel újrahúztam a gépet Ubuntu 25.04-el (kernel: 6.14.0-22-generic, nvidia driver: 570.133), és itt jobbnak tűnik a helyzet: kihúzom a HDMI-t, majd vissza és visszajön a kép restart nélkül.
Felraktam Steam-et, GTA Vice City (az eredeti 2003-ból) ugyanúgy megy. A többi játékot majd még letesztelem.
Szóval a Linux gaming javulása az elmúlt években gondolom főleg a Proton és a VGA driverek javulásának köszönhető, meg persze amit a Valve/Steam hozzátesz.Miért éri meg a Bazzite vagy hasonló distro használata, ha megfelel a hagyományos desktop mód egyébként?
-
Sidorovich
senior tag
Sajnos nekem ez csak itt van, és nem bootoláskor, hanem ha ott hagyom a gépet, másik eszközt használok és visszatérek, többé már nem lesz kép újraindításig. Windowson nem csinált ilyet.
Ez elég idegesítő. Annyit még kipróbálok majd, hogy megnézem Ubuntun is ez van-e, de szerintem így visszatérés lesz Windowsra amíg ez nem lesz jobb vagy nem veszek AMD kártyát.Egyébként a Proton tényleg nagyon jól működik, 9 játékot próbáltam, régieket és újakat egyaránt, mindegyik működött, egyedül a Baldur's Gate 3-nak kellett extra indítási paraméter, hogy a 40 FPS stutterből stabil 60 FPS legyen.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Dißnäëß #104871 üzenetére
Nem hinném. Ugyanezen a gépen 2 nappal ezelőtt Windows alatt nem volt ilyen gond.
Bekapcsolás után, használat közben rendben van kép most is. Csak akkor nincs és nem is jön vissza, ha kihúzom a HDMI kábelt és visszadugom, vagy órákra otthagyom a gépet kikapcsolt TV-vel, majd bekapcsolom a TV-t (a gép nem aludt).Az iGPU letiltása se oldotta meg a dolgot sajnos. Csak egy diszkrét nvidia kártya van a gépben most így, kihúzom a HDMI-t, visszadugom, többé nem lesz kép amíg újra nem indítom. Windows alatt ezzel nem volt gond.
-
Sidorovich
senior tag
Igazából sikerült úgy is reprodukálnom a hibát, hogy simán csak kihúzom a HDMI-t amíg van kép: hiába dugom vissza, nem lesz többé jel. Pedig a TV érzékel valamit, hogy bedugtam.
Ha átdugom az alaplapi HDMI kimenetre, akkor lesz kép az iGPU-n keresztül.Most elsőnek letiltottam az iGPU-t UEFI-ben, remélve, hogy ez megoldja. Ha nem, akkor áttúrom illetve megosztom a logokat.
Következő szopóroller: HDR belövése.
Annnyira még nem tökéletes ez a Linux gaming, bár jobb, mint korábban valaha. Lehet inkább veszek egy AMD kártyát majd. -
Sidorovich
senior tag
válasz
tordaitibi #104866 üzenetére
Jó ötlet, ezt átállítottam. A "System Update" frissítette az nvidia drivert, most már ez a verzió: 575.64
Kíváncsi leszek segít-e. A következő alkalommal ha csinálja, még azt próbálom ki, hogy a HDMI-t az alaplapi kimenetre dugom, hátha a Ryzen 7700-ban levő iGPU-val lesz kép.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Sidorovich #104860 üzenetére
A másik problémám: egy idő után ha visszatérek a géphez, nincs jel a monitoron.
Hiába nyomkodom egeret billentyűzetet, semmi. Az időzített alvó módot már kikapcsoltam, a gép megy, de nincs kép, akkor se, ha kihúzom és visszadugom a HDMI kábelt. Csak a Power gombbal történő hard reset segít, ez viszont elég kínos hiba.Erre van bármi ötletetek?
Kártya: RTX 4070
Felbontás: 4K 60Hz (HDMI)
Nvidia driver verzió: 570.144Azt kipróbáltam, hogy alvó módból visszatér a gép, illetve ha várok 1 percet a zárolási képernyőn, hogy kikapcsolja a monitort, akkor utána visszatér, újra lesz kép. Nem értem, órákkal később mi a gond.
-
Sidorovich
senior tag
Köszönöm. Ez a megoldás működik a Steam indítási opcióval: "mangohud %command%"
Az egyetlen problémám, hogy ezt egyesével, játékokként kell megadni, nem sikerült még olyan megoldást találnom, amivel globálisan kapcsolathám ezt ki vagy be minden játéknak.
A másik: globális FPS limit beállítása. Nem minden játék tartalmaz beépített FPS limitert vagy V-Sync-et sajnos. Jó lenne, ha ezt egyszerűen be tudnám kapcsolni.
Lehet jobban jártam volna, ha a "Steam Gaming Mode" verziót telepítem a sima Desktop KDE helyett, abban a gamescope és a game mode elvileg ezeket egy egyszerű overlay-el megoldja. -
Sidorovich
senior tag
válasz
Sidorovich #104857 üzenetére
Próbálom a beépített mangohud-ot beüzemelni, de nem megy. Próbáltam terminállal, Lutrissal, sehogy nem akar megjelenni az overlay.
Erre miért nincs valami egyszerű megoldás? -
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104853 üzenetére
Szerintem itt most a játékkal lesz valami, mert minden más tökéletesen működik.
Próbáltam régi címeket: Call of Duty 2, GTA: Vice City (az eredetit, nem definitive), Fallout New Vegas, Half Life 2, mindegyik működik.
Új címeket is megnéztem: Company of Heroes 3, Snowrunner, Cyberpunk 2077, mind hasonló teljesítményt hoz, mint Windowson.
Kutakottam picit BG3 témában, ezt a "Launch option"-t javasolták, hogy állítsam be Steam-en: LD_PRELOAD="" %command%
Sokat javít a dolgon, így első ránézésére nem éreztem most stutteringet meg alacsony FPS-t. Eddig ez csak a Baldur's Gate 3-nak kellett, minden más tökéletesen ment.
Kérdés: Bazzite desktopra mi a javasolt eljárás 60-as FPS limit beállítására globálisan? Windowson van ilyen lehetőség nvidia driver panelben. Minden, ami grafikát használ globálisan, max 60 FPS-nél ne rendereljen többet, azt szeretném elérni. Továbbá jó lenne valami részletes overlay a frametime, FPS, erőforrások monitorozására játék közben.
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Kíváncsiságból felraktam és elkezdtem tesztelgetni a Bazzite-ot desktop PC-n. Eddig nagyon tetszik, egy játékkal van eddig problémám, ráadásul ennél nem is számítottam rá:
Baldur's Gate 3 40 FPS-el stutterel, ugyanezen a gépen Windows-on 60 felett volt bőven, 60-ra limitálva stabil volt. Van valakinek ezzel tapasztalata? Mit érdemes megpróbálni?
Próbáltam DX11 és Vulkan-t is, mindkettőnél ugyanez a helyzet.Gépem: AMD Ryzen 7700 - 32GB RAM - RTX 4070 - 1TB SSD
Felbontás: 4K 60HzSzoftverek:
Bazzite 42
bazzite-nvidia-open:stable
Linux 6.14.4-104.bazzite.fc42.x86_64Nvidia driver verzió: 570.144
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Ki szerettem volna próbálni egy ASUS PN41 barebone PC-n a Debian desktopot (XFCE), hogy hogyan teljesít a gyengécske hardveren (2 magos Intel Celeron N4500).Sajnos nem jutottam el addig, mert 1 óra alatt nem sikerült megoldást találnom arra, hogy a felbontást átállítsam 1024x768-ról. Hiányzó GPU driver lehet gondolom, rengeteg Googlezás árán se sikerült megoldani.
Amivel főleg próbálkoztam telepítés után:
non-free repok hozzáadása apt confighoz majd firmware-misc-nonfree package telepítéseJelen állás szerint maradok inkább az Ubuntu Desktopnál, az legalább működik hiába igényel több erőforrást, de előtte megkérdezem: találkoztatok ezzel és van rá megoldás?
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan problémába ütköztem, hogy szinte lehetetlen feltelpíteni a Steam-et Ubuntu 20.04 64bit OS-re.
Próbáltam UI-on a szoftver áruházból, konzolból sudo apt-get install steam parancsal, de a weboldaláról letöltött .deb telepítővel is. Mindegyik esetben ugyanoda jutottam, telepítés után első indításkor további függőségeket akar telepíteni, amit nem sikerül neki.
"You are missing the following 32-bit libraries, and Steam may not run: libc.so.6"
Ezek a thread-ek alapján próbálkoztam, eredménytelenül:
https://askubuntu.com/questions/698249/cant-install-steam
https://itectec.com/ubuntu/ubuntu-cant-install-steam-because-of-unmet-dependencies/Valakinek van tapasztalata ezügyben? Az legnépszerűbb Linux distro, a legnépszerűbb szoftver gaming köröben, és power userként 1 óra alatt nem sikerült felraknom.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Sidorovich
senior tag
válasz
lev258 #43486 üzenetére
Lehet csak rosszul emlékeztem a verziószámra. Sima Ubuntut használnak, még 1 külön programot se használnak, az alap progik mindent tudnak ami kell nekik (Firefox, LibeOffice). Szóval a kernelhez sem nyúltam, csak a frissítés van beállítva, hogy automatikusan töltse le és telepítse őket, hogy ne anyáméknak kelljen ezzel foglalkozni.
Ezt amit írtál, hogy kernel törlés és csomagok zárolása, hogyan lehet megtenni?
-
Sidorovich
senior tag
válasz
lev258 #43482 üzenetére
Szia!
Köszönöm nagyon a segítséget!
Egy előző kernel betöltésével működik már, 4.0.23-ról egyel előzőre álltam vissza azt hiszem. Innentől mindig azt fogja, vagy ez csak a mostani indításra érvényes? Hogyan lehet kiírtani ezt a legutóbbi frissítést, ami mindent elrontott?
Az újabb kernellel elfelejtette a WiFi hálózatot, egy nem natív felbontást támogatott csak és nem működött az egér. Az egyel előzővel minden tökéletes.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
spammer #43477 üzenetére
Igen, a második egeret egy másik portra dugtam. Billentyűzettel hogy lehet átállítani a felbontást? Sikerült elnavigálnom a rendszer beállítások -> kijelző menüre, de ott Tabbal már nem tudok navigálni. Érdekes, hogy azt írja, Built In Display, miközben egy desktop gépről van szó, nem laptop.
Igen, az xrandr terminál parancsra azt írja, hogy egy felbontást támogat a monitor, valami 1400x1050-et, semmi mást. Nem lehet átállítani. Pedig 1080p-s monitor. 1 hónapja használták gond nélkül a gépet, ma pedig elállított felbontással, nem működő egérrel és WiFi nélkül kapcsolt be.
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Ma reggel anyámék Ubuntus netező gépe úgy indult, hogy nem működik az egér. Az egér jó, másik számítógépen az működik, próbáltam ki//bedugni, semmi. Másik érdekes jelenség, hogy a felbontás is el lett állítva a natívról, valamint a WiFi hálózatra se csatlakozott fel automatikusan, ahogy szokott. Valaki tapasztalt már ilyet? Esküdöznek, hogy normálisan volt használva és kikapcsolva, nem tudják mi történt.
Én ilyet viszont még nem láttam.Próbáltam másik egeret dugni az Ubuntus gépre, azzal sem jó.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
gery2123 #42766 üzenetére
Valami nem gömbölyű ezzel a WiFivel. Speedtest elkezdi mérni, kb. 10 mbit és aztán lemegy ilyen 3-ra. Böngészésnél is érezhetőek a bajok, nem stabil. Néha bejön egy oldal, néha meg 10 secig tölt. Windowson 40 körül jött át, az antenna ugyanott van. Ezt okozhatja a Linuxos driver?
-
Sidorovich
senior tag
válasz
gery2123 #42766 üzenetére
Köszönöm.
Már fel is raktam és tényleg jó. Netezni, Word/PDF fájlok, képek nézegetésére lesz használva a gép. Reményeim szerint 1-2 nap alatt megszoktatom velük. A biztonsághoz valami tanács? Elég ha a frissítéseket mindig feltelepülnek, vagy érdemes valami vírusírtót is feltenni?
Épp ezért térítettem át őket, mert egy crackelt nem frissített Win7 volt eddig, miközben erről netbankolnak is. (Nekem a laptophoz eredeti windows járt, de az asztali géphez OEM wint 30 ropiért nem akartunk most venni)
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Az őseim netezős gépére most telepítek fel egy Ubuntut, a legújabb verziót. Egy aggodalmam van, hogy a Wifit egy TP-Link TL-WN722N USB-s adapterrel használják. Ezt támogatja alapból az OS, vagy van hozzá külön driver? A TPLink oldalán nem találtam Linux illesztőprogramot.
Előre is köszönöm a segítséget. -
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Operációs rendszerek beadandómmal elakadtam, egy kis segítségre/tanácsra lenne szükségem.
Nem tudtam melyik topicba írjak mert több témához is kapcsolódik, de Linux is van benne és az a gyenge pontom egyelőre, remélem nem leszek off topic.
A feladat: virtuális gépeken egy Windows Server 2008 R2 és egy Ubuntu 12.04 LTS hálózatba kapcsolása, a szerveren az Active Directory, DHCP, DNS, FTP, stb. szolgáltatások biztosítása.Ameddig eljutottam:
A virtualizáláshoz VMware Playert használok, a 2 gép egy LAN-szegmensbe van kapcsolva. Szerver és Ubuntu frissen felrakva (itt készítettem róluk másolatot, ide vissza tudok térni ha valamit nagyon elrontanék).Szerveren:
A szolgáltatások beállítva, DNS felrakva, statikus IP a szervernek 192.168.1.1, AD beállítva (domain: opre.hu), DHCP szórja az IP-ket a jelentkezőknek 192.168.1.100-199 tartományban. Szerintem minden klappol. Ubuntu meg is kapja a 100-as IP-t kezdésnek, tudják pingelni egymást oda-vissza.Ubuntu:
Kis utánajárással rájöttem, hogy az Ubuntu AD-hez kapcsolódásához a LikeWise nevű programra van szükségem, fel is raktam a parancssoros verziót, pontosan így:
sudo apt-get install likewise-open5 , utána sudo reboot
Visszatéréskor: sudo domainjoin-cli join opre.hu administrator (szerveren még nem hoztam létre usereket és csoportokat)
Megkapom a SUCCESS visszajelzést, ismét reboot.
Még néhány fájlt módosítottam egy netes videó alapján:
sudo nano /etc/samba/lwiauthd.conf :
-> winbind use default domain = yes
sudo reboot
sudo nano /etc/sudoers
-> %opre\administrator ALL=(ALL) ALL
sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
-> greeter-show-manual-login=trueVégül az utolsó újraindítás, login képernyőn a szerver felhasználójával (administrator) és jelszavával be tudtam jelentkezni. A hosszú bevezető után íme a kérdéseim, amiken fennakadtam:
Hogyan tovább? A feladatomban csoportokat és abba usereket kell létrehozni, a csoportok közös megosztást használnak. Ezt hogy oldom meg, hogy ha egy AD-s felhasználó bejelentkezik ubuntun, akkor a saját mappája egy hálózaton megosztott mappa legyen amit loginkor automatikusan csatol?
Hogy lehet azt megoldani, hogy az Ubuntu login screen ne jegyezze meg a felhasználókat, mindig be kelljen írni?
Segítségeteket előre is köszönöm, új vagyok a linux világában de tetszik a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest