Hirdetés
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mesa 25.1-től elkezdik leváltani a Nouveau nyílt nVidia drivert a Zink + NVK párosra, jelenleg az RTX2000-es kártyáktól fölfelé, később a régebbi kártyák esetében is.
Az NVK az új vulkan driver a kártyákhoz, a Zink pedig olyan openGL implementáció, ami nem a hardvert célozza ahogy a régi, hanem a vulkan-on keresztül működik.
Elméletben ebből a váltásból a nyílt drivert használók semmit nem fognak tapasztalni azon túl, hogy stabilabb lesz a rendszer és esetleg gyorsabb is.
-
vendingo
veterán
válasz
urandom0 #102448 üzenetére
sehogy se megy. Nem bírom a gyenge elmémmel a magasröptű feleslegesen túlbonyolított apple logikát.
Volt már ipod, iphone, ipad itthon. Soha egyikre se tudtam se zenét se semmit tenni. Anno amikor vettem az ipodokat szívességből tettek rá nekem zenét, onnantól kezdve az eladás napjáig ugyanazok az albumok voltak rajta (kb 5-6 évig). Az ipod shuffle még mindig megvan, 10+ éve ugyanaz a 10 album van rajta. Miért ilyen bonyolult? Androidos telóm plug and play win és linux rendszeren is. Vettem alin otg-t, az valamiért nem működik, veszek egy másikat, ha azzal se, akkor megyek vissza androidra, mert ez így használhatatlan. Vicc, hogy tutorial video, meg fórumozás kell egy alap funkcióhoz. -
válasz
cigam #102445 üzenetére
Én kábel nélkül szoktam másolni, KDE Connecttel. KDE mellett Gnome-hoz is van beépülő, de bármilyen asztali környezetből, sőt, Windows alól is használható.
-
-
vendingo
veterán
Segítség kellene. Linux mintet futtatok. Hogyan tudnék az ipad-el csatlakozni a gépemhez, hogy adatokat tudjak másolni? Konkrétan filmet szeretnék másolni linuxról az ipad-re (9 gen) kábelen keresztül.
-
Na most van egy érdekes kérdésem
Van ez a Gnome-os játék, a fények le:
Ennek nincsen fizikailag megfogható, valódi változata? Vagy ez csak így szoftverként létezik? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #102441 üzenetére
Egy próba erejére bootolj be egy live telepítőről, hogy az alatt megy-e. Nálam továbbra is hibátlan.
Egyszer volt eléggé megmagyarázhatatlan vga driver problémám ami érdekes módon nyom nélkül megoldódott mikor Manjaroról EndeavourOS-re váltottam, pedig csaknem azonos a csomagbázis.
Most viszont ugyanazokat a csomagokat használja mindkettőnk rendszere. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mesa 25.1-től Chorme / Chormium alatt is lesz működő VA-API hardveres videó gyorsítás. https://www.phoronix.com/news/Mesa-Chromium-VA-API-MR
.-..-.: másik lejátszó mit csinált az új mesa alatt? A VLC-vel valahogy rendszeresen találkoztam problémákkal, míg más lejátszóknál meg minden fasza volt.
-
.-..-.
junior tag
válasz
.-..-. #102412 üzenetére
Update:
Megtörtént a Mesa 24.3.4 -> 25.0.1 verzió váltás.
Ez eredménye az, hogy semilyen módon nem játssza le a VLC az AV1 (webm konténer) fájlokat.
Konkrétan bezáródik az ablak és verbose módban sem látok semmi okokra utaló jelet.
Teljesen mindegy neki, hogy a hw-accel vaapi, vaapi-drm (ez lejátszottas azt is amit a többi nem), vdpau vagy disabled.
Visszatéve az előző mesa 24.3.4 verziót rendbejön.
Azt hiszem visszatartom a csomagot, amíg a VLC 4.0 lecsorog a testing repoból a core tárolóba. Akkor teszek vele egy újabb próbát. -
válasz
robag93 #102427 üzenetére
Na most jól meg vagy keverve. Azt gondolom, hogy gépet nem akarsz megbontani és SSD-ket cserélgetni benne. A Virtualbox sem kezdőknek való és nem az életre tanít. Windowsod van. Tölts le egy [Linux Mint] telepítőt. Írd ki egy pendrájvra Balena Etcher [link] segítségével. Egy USB-re dugható [Portable SSD] -re telepítsd fel. Telepítéskor a "valami más" lehetőséget válaszd. Ügyelj rá, hogy a külső SSD-re kerüljön minden (!) : 1,,, A bootnak az efi partíció, kb 100 - 640 MiB , fat32 , /boot/efi van csatolva , de lehet, hogy egyes telepítők (talán a Linux mint is) egyszerűen "efi system partition" -ként emlegetik. 2,,, a gyökérpartíció Ext4 , a csatolása / (nem vicc tényleg az a per jel a csatolása). Ez a két partíció szükséges csak. Lenne még a swap parttíció , de ez hanyagolható , mérete kb 8 MiB , a RAM-od másfélszerese lehet, a partíciót linux swap -ként találod. Partícionálóként a telepítés indítása előtt a live rendszer Gparted programját használd. A gparted használatáról találsz videókat a neten. Megemlíteném, hogy a szűz lemez, vagy a teljesen törlésre ítélt lemez inicializálásához a Device menüpontjából a GPT partíciós táblát kell feltenni, vagy régi MBR-es rendszer esetén msdos partíciós tábla kellett anno, de akkor nem kell efi partíció, mert akkor a grub a master boot record-ba került. ... A telepítés során válaszd a jelszó megkövetelése a belépéshez lehetőséget. Root nem kell egyenlőre. A user fog root jogot kapni a konzolban átmenetileg a "sudo" parancs használatával. .... szóval hajrá ! Arra legyél nagy figyelemmel, hogy nehogy a meglévő régi rendszereidet , lemezeidet baszkuráld el, mert az nagyon nagy méreg.. Ezért javasolták, hogy ha tudod a windows rendszer lemezedet a hadműveletek előtt vedd ki. Ha odafigyelsz arra, hogy mit csinálsz a linux mint telepítő nem fog becsapni. Csak a te felelősséged , hogy mit csinálsz.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
Szia!
Először is ez több mindentől függ, hogy melyik disztrót szeretnél és milyen alapú (debian, arch,stb). Némelyiknek telepítéskor egy alapértelmezett asztali felület van pl.: Kde, Cinnamon, Gnome, xfce és még sok más asztali környezet.
Ehhez egy kicsit utána kellene járni: Distrowatch (oldalt felsorolva a többség által használt rendszer.) Illetve youtube-on is vannak leírások, tesztek.
Illetve mire lenne használva, böngészés, zenehallgatás vagy játékra stb.
Azért kell, mert mondhatunk bármit, az lehet nem fog tetszeni (pl asztali környezet, stb). -
Vasti74
senior tag
válasz
A DualBoot-al szerintem az a baj, hogy ritkán fogod újraindítgatni a gépet, kb. 99,99%-ban a megszokott rendszeredet fogd használni.
Egy virtuális gépen futó másik rendszernek még több értelme van talán...
Nekem a meló miatt kell Outlook - Word, de az online vackokat meg nem szeretem, ezért van egy Win11-em virtuális gépen.
A külön meghajtós javaslatot nem igazán értem: nagyon régóta van laptopom DualBoot-al, egy meghatóval, még sohasem volt vele problémám. Most éppen Win11 - Mint Cinnamom fut probléma nélkül, mindegyiket rendszeresen frissítem. Én előszőr a Windows-t szoktam telepíteni (még az ősidős megszokások miatt) , de ha jól tudom az efi-s játék óta ez is kb. mindegy. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Igazából a telepítés még egyszerűbb mint egy Windowsnak, hirdetési azonosító meg ilyen fasságok élből nincsenek, meg nem kell küzdeni vele, hogy MS fiók nélkül is hajlandó legyen települni...
Azt javaslom, hogy először az ingyenes VirtualBox alá tedd fel a disztrót, disztrókat, ott könnyű kipróbálni és megismerni őket, biztonságos módon.
-
válasz
Szia,
Ha van lehetőség rá, akkor a dual bootot két különálló háttértáron javasolnám telepíteni. Egyiken Windows legyen, a másikon pedig valamelyik Linux. Telepítés idején csak az egyik háttértár legyen a gépben, majd amint azzal végeztél, akkor cseréld ki a másik üresre és arra is mehet a másik rendszer. Ha mindkettő külön-külön van telepítve, akkor mehetnek vissza. Kiválasztani az UEFI boot menüjével tudod őket, vagy Linuxnál az OS Prober felismeri a másik rendszert és a GRUB-ban meg fog jelenni.
-
robag93
aktív tag
Sziasztok! W11-et szeretnék dual bootolni valamilyen Linux distroval. Tervem, hogy áttérjek Linuxra hosszabb távon, de a melót nem tudom teljesen elvégezni egyelőre linuxon. Kerestem aktuális ajánlott útmutatót a dual boot létrehozásához, de nem találtam. Arra kérnélek benneteket, hogy ajánljatok egy kezdőknek való útmutatást az elkészítéshez. Köszönöm
-
válasz
zoltanz #102423 üzenetére
? mi a cél?
A Ventoy egy univerzális multiboot eszköz, egy mini oprendszer nem lemezkép író.
Teljesen máshogyan működik mit pl. az Etcher, közük nincs egymáshoz, az egyik önálló a másik os alól fut.
Még mindig nem értem a kérdésedet pedig 5 percig elgondolkodva ültem a monitor előtt. -
válasz
zoltanz #102423 üzenetére
Szerintem teljesen mindegy. dd, Gnome Disks, Ventoy, Etcher, Impression, Fedora Image Writer, KDE ISO Image Writer, stb.
Ha nem kell a több image-es támogatás, akkor írd ki azzal, amelyik kéznél van. -
zoltanz
nagyúr
Mx-Linux-ot és Ubuntu (Lts)-t is használok, melyik Usb pendrive/Sd kártya boot meghajtó készítő jobb? Belena Etcher vagy Ventoy (nem szükséges, hogy tudjon több lemezképpet tartalmazni)
Köszi! -
sicc_innen
tag
válasz
cigam #102421 üzenetére
Köszönöm a tippet.
Az SACD ISO-kat át tudom alakítani pl. a HandBreake-kel, Hi-Res PCM formátumokra.
Itt az lett volna a jó, ha direkt DSD streamet tudna küldeni a DAC-nak, ahogy Win alatt megteszi ezt. Igaz, ahhoz ott fel kell tenni a DAC saját driverét, majd egy SACD plugint pl. a Foobar2000 alá.
Érdekes, hogy Android alatt pl. a HibyMusic appal alapból viszi a DSD-állományokat natívban, ha OTG-n keresztül összekötöm a telót az USB DAC-kal. -
válasz
sicc_innen #102420 üzenetére
Esetleg "berippeled" az iso-t ezzel?
-
sicc_innen
tag
Köszönöm a DSD / Linux tapasztalatok megosztását.
Kipróbáltam az Audacioust. A .dsd, .dsf, .dff fileokat lejátsza, de nem natívban küldi a streamet a DAC-ra, hanem PCM-re alakítva. (A DeaDBeeF-hez képest ez egy kis előrelépés nálam.)
A SACD DSD .iso állományaival viszont ő sem boldogul. "Meghatározhatatlan fileformátum, vagy hiányzó plugin" üzenetet ad. A pluginről bővebben nem ad infót. Lehet, hogy nincs is hozzá... -
growler
őstag
válasz
sicc_innen #102417 üzenetére
Az Audacious is lejásza a natív DSD, DSF fájlokat.
Hangminőségben nagyjából ott van ahol a DeaDBeeF -
zoltanz
nagyúr
válasz
sicc_innen #102417 üzenetére
Android -on Vlc -vel lejátsza.a Dsd-t belső Dac-on.
-
sicc_innen
tag
válasz
zoltanz #102416 üzenetére
Függ a lejátszó progitól is. Nem mindegyik viszi a HD audio formátumokat (vagy csak keveset) Linux alatt. A DSD-t natívan meg egyik sem.
A DeadBeef-et szoktam használni, ezt javasolták. Nem tudom, lenne-e jobb nála. Ha igen, szívesen venném a javaslatokat.
(Win alatt talán a legjobb a Foobar2000 a HD DAC-okhoz.) -
zoltanz
nagyúr
válasz
sicc_innen #102415 üzenetére
Értem, nekem is van régebbi külső Dac-om, azon megy szépen 24bites zene.
-
Vasti74
senior tag
válasz
zoltanz #102413 üzenetére
Hirtelen azt hittem, hogy előástál egy Covox-ot ;-) Olyat én is forrasztottam magamnak, amikor még egy akármilyen olcsó hangkártya is túl drága volt ;-)
Ha rákeresel a kütyüd típusára, és utánaírod, hogy linux, akkor azért kiderül. Például itt van rögtön az első találat ;-) , ami szerint működik.
Az van, hogy van rengeteg különböző USB-s DAC, de bennük receiver chip (azt hiszem így hívják) , amivel kezdődik a DAC már nincs olyan sok: ha azokat támogatja a rendszer, akkor az utána lévő technika már nem annyira számít, az a DAC dolga, hogy mit és hogyan csinál a beleüntött adatokkal.
-
zoltanz
nagyúr
Cayin RU7 hordozható Usb Dac (ellenállás létra) -hoz létezik driver? Vagy Windows-osból lehet készíteni? Köszi!
-
.-..-.
junior tag
válasz
CPT.Pirk #102408 üzenetére
Felraktam ideiglenesen megosztásba a video-t. [link] (430MB)
Csak azért, hogy biztosan ne legyen eltérés a tied és az enyém között.
Ellenőriznéd, hogy neked renben működik-e? (azután törölni fogom a fájlt)
Nálam ezt, kizárólag VAAPI-DRM módban játssza le.$ pacman -Q --info mesa
Name : mesa
Version : 1:24.3.4-1
Description : Open-source OpenGL drivers
Architecture : x86_64
URL : https://www.mesa3d.org/
Licenses : MIT AND BSD-3-Clause AND SGI-B-2.0
Groups : None
Provides : libva-mesa-driver=1:24.3.4-1 mesa-libgl=1:24.3.4-1 mesa-vdpau=1:24.3.4-1 libva-driver opengl-driver vdpau-driver
Depends On : expat gcc-libs glibc libdrm libelf libglvnd libx11 libxcb libxext libxshmfence libxxf86vm llvm-libs
lm_sensors spirv-tools wayland zlib zstd
Optional Deps : opengl-man-pages: for the OpenGL API man pages
Required By : cogl gst-plugins-bad-libs gst-plugins-base-libs kodi lib32-mesa libglvnd mutter qt5-base qt6-base signal-desktop
webkit2gtk webkitgtk-6.0 xf86-video-amdgpu xorg-xwayland
Optional For : fastfetch libva libvdpau obs-studio
Conflicts With : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Replaces : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Installed Size : 96.80 MiB
Packager : Jan Alexander Steffens (heftig) <heftig@archlinux.org>
Build Date : Thu 23 Jan 2025 01:24:18 AM CET
Install Date : Sun 09 Mar 2025 05:57:02 PM CET
Install Reason : Explicitly installed
Install Script : No
Validated By : Signature
Mesa 25 csak a testing repo-ban van, azt nem használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #102407 üzenetére
Megnéztem, a VLC és az SMPlayer is simán játssza nálam hardverből. VLC először a vdpau-t keresi, de mivel nincs így rögtön ugrik vaapi-re.
Viszont miért van bent ez a két környezeti változó nálad? Ha legalább mesa 25.0 van, akkor már nincs szükséged a radv_perftest kézi beállítására, mert már alapból engedélyezték a vulkan-os video encode/decode -ot régebbi RDNA kártyákra is.
A másik környezeti változó is szerintem felesleges, nekem nincs is egyáltalán olyan beállítva.
Milyen disztrót használsz?
-
.-..-.
junior tag
válasz
CPT.Pirk #102406 üzenetére
Ezt a videót szedtem le a következő paraméterezéssel:
yt-dlp -f "bestvideo[height<=1080]+bestaudio"
Köszi, ha megnézed.
A /etc/environment így néz ki:LIBVA_DRIVER_NAME=radeonsi
RADV_PERFTEST=video_decode,video_encode
Amúgy fixen a VAAPI-t beállítva (DRM nélkül) sem játssza le a video részt, csak a hangot.
-
.-..-.
junior tag
válasz
CPT.Pirk #102403 üzenetére
VLC-t indítottam és az AV1 codecre ezt írja:
avcodec decoder: Using G3DVL VDPAU Driver Shared Library version 1.0 for hardware decoding
main decoder error: buffer deadlock prevented
A dav1d csomag természetesen telepítve van.
A ~/.cache/vlc és ~/.config/vlc könyvtárak is törölve vannak.
A furcsa az egyészben, hogy próbából fordítottam a 4.0 verziót is a git repóból és azzal is ugyanez a helyzet. Nem megy az AV1 HW decode. A Kodi viszont szépen viszi. -
.-..-.
junior tag
Kellemetlen meglepetes ...
RX 7800XT eseteben most futottam bele, hogy a YT-rol lerantott video (yt-dlp, bestvideo -> webm) a VLC-vel meg sem jelenik.
Mint kiderult a YT az AV1 videok eseteben a profile0 helyett esetenkent (talan 4k eseten??) profile1-el kodolja es ez nincs hardveresen tamogatva a vainfo szerint.Szoval van egy relativ uj AMD vga-m es nem tudok hardveresen tamogatott modon barmilyen AV1/YT videot nezni.
Nem volt jo szembesulni ezzel.Ha VLC-ben teljesen kikapcsolom a hw-video accel-t akkor oke, de na ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- One mobilszolgáltatások
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest