- Bemutatkozott a HHKB legújabb, Topre kapcsolókkal szerelt billentyűzete
- Intel Raptor Lake-U Refresh architektúrás mini PC érkezett az MSI színeiben
- A Chrome egyeduralmára tör a ChatGPT böngészője
- Kompakt AIO-val használható rackmount ház jött a Chieftec fémjelzésével
- Már nagyon közel van az AI szerverekbe szánt SOCAMM2 szabvány véglegesítése
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
urandom0
üzenetére
Akkor nem csak a WEBoldalhoz fértek hozzá?
https://techrights.org/n/2025/09/10/Xubuntu_Site_Compromised.shtml -
válasz
urandom0
üzenetére
Szerintem semmi. Még éppen párhuzamot akartam vonni a Minttel, hogy akkor az helyett is lehetne Debiant használni, de azért a Mint az "polished". Látszik, hogy foglalkoznak vele és jól is csinálják.
Szerk.: na meg itt van egy asztali környezet segédprogramokkal, amiket folyamatosan fejlesztenek.
-
Necronom
senior tag
-
Necronom
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
apt update && apt upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
E: /var/lib/apt/lists/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: /var/lib/apt/lists/ könyvtár zárolása sikertelen
W: Hiba a(z) /var/cache/apt/pkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Engedély megtagadva)
W: Hiba a(z) /var/cache/apt/srcpkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Engedély megtagadvapontosan 4db felkialtojeles ikonom vam
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Azért gondoltam azt először, mert a logfile-al piszmogott valamit. Azóta elindítottam terminálban, flatpak run org.telegram.desktop, itt már látszott ,hogy mi a baja, nincs hálózati kapcsolata valamiért. Tűzfal ki, akkor sem. Kipróbáltam Manjaro alatt, ott nincs hibája. Ezzel így nem is tudok mit kezdeni.
-
-
-
-
bobalazs
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
SZerintem ez egy egyedi probléma lehet uj user -vagyis default -értékként - ennyivel indul az alaplapomon lévő hangcodec vagy minek mondják.
msi Z97 gaming 5 bugzilla-ra irtam. -
válasz
urandom0
üzenetére
Azt hiszem múlt héten volt neki egy fals pozitívja, de akkor is egy futtatható .exe fájlra, ami amúgy egy GOG.com-ról származó játéktelepítő, amit teljesen legálisan megvettem és az áruházról töltöttem le. Arra jelzett valami trójait. Windowson is lefuttattam rajta a Malwarebytest meg a Defendert is, azok nem találtak semmit... Na hát szóval.

-
válasz
urandom0
üzenetére
Há én nem értek hozzá, de Win alatt szoftveresen is kijátszották az MS- t. Majd hardveresen is betaláltak, Intel/AMD esetén is, kihasználva az utsításkészletek kiskapuit. Azóta kell a secureboot, meg TPM, ilyesmi.
Az általad felsororolt tűzfalszerű dolgokkal a kisg*ci vírusírók is tisztában vannak, gondolom fejlesztik mint állat a kiskapukat, hogy a Linuxra is fullos vírust, trójait, egyebet tudjanak írni.
Ezek a kis genyók gazdagok, soha nem kellett dolgozniuk, a gazdag apuka járatta őket informatikai egyetemre, pénzre nyilván nincs szükségük, csak szórakozásból fejik le az áldozatokat, és bankkártyájukat...aztán csak röhögnek a markukba, mint Mardell. -
válasz
urandom0
üzenetére
Mi a helyzet akkor, ha pld emailben figyel be egy fertőzött link ?, ami ráadásul Linux alatt is futó vírust aktivál. A fő célpont nyilván a Windows, de a szorgalmas genyóságra specializálódott hackerek tudják, ha a Win jól van védve...+figyel a frissített víruskergető, akkor nehezebb a szivatás. Emiatt lassan specializálódnak Linux alá is, mert ott nem online ellenőriz a vírusirtó, hanem offline lehet keresni.
Fertőzött weboldal nem kerül tiltásra azonnal, a futtathatóvá tett telepítőt pedig realtime startolják, semmi nem garantálja hogy nincs benne ártó kód.
A mellékelt csomagtelepítőkben pedig kb annyi lehet a garancia, mint pld az Android play-áruházban, utóbbiban is gyakorta rejtettek el vírusos csomagokat, melyre csak utólag hívták fel a felhasználók figyelmét, ha ezt telepítette, törölje, vagy állítsa vissza a telefont gyári alapra, és ismét töltse le az összes megjelent frissítést. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Tudtommal nem váltok felbontást: 4k, 200%-ra skálázva mindkét felhasználónál is. A kezdő (login) képernyő meg gondolom szintén 4, HiDPI be van pipálva a beállításainál, mert anélkül szemüveg kell hozzá ;-)
Meg ha ez lenne a probléma, akkor minden felhasználóváltásnál jelentkezne, mivel amúgy nem állítgatok semmit, de nem. Most pl. ideültem, és minden a helyén :-)
Egy javasasszony tényleg nem ártana... Egy harmincas, na jó korai negyvenes linux guru, de nem kocka hölgy személyében, csak az asszony meg ne tudja ;-) ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Nem jött válasz, és szomorú is voltam, hogy engem mindenki ignorál ;-)
Tuti nem rendezéses hiba, mert nem rendez, hanem kutyul. Meg hát ki is van kapcsolva a rendezés... Nincs benne rendszer (pl. név szerint) és oda pláne nem rendezhetne, ahová nem is kerülhet ikon. Szóval egyszerűen "csak" valami szoftverhiba.
Mondjuk azt eleve utálom, hogy miért nem bírja kirakni az ikonokat az asztal szélére, ahogy tette minden linux az elmúlt évtizedekben?! Ott egy széles üres hely. Ha meg tolok a rácspontokon, akkor nem 70-80, hanem 95%, hogy bejelentkezés után nem ott vannak az ikonok, ahol legutóbb voltak.
OK, lehet, hogy eléggé egyedi hiba, mert a legtöbb felhasználónál nincs ilyen: na de nálam van, és szerintem ez messze van a normálistól, elvégre nem valami béta rendszert használok :-(Nemek minden KDE disztribúcióval gondom volt, mindkét gépen (akkor már megvettem az AMD-t, de még itt volt az Intel az aszalom mellett) , ugyanolyan baromságokat csináltak: szemetelés pl. egy ikon húzásának a nyomán, vízszintes villogó, megjelenő - eltűnő vonalak. Értem én, hogy nagy elvárás 2025-ben egy 4k monitor, na de azért mégis... ;-)
A Mint MATE-ben meg azt utáltam, hogy bedugtam egy USB-s eszközt, és nálam jogosultsági hibát írt, nem csatolta fel, de ha átjelentkeztem az asszonyhoz (mindig mindkét felhasználónk be van jelentkezve, és váltogatunk) , akkor nála kért jelszót a felcsatoláshoz (amúgy nem is kellene jelszót kérnie) Mi van?!?! :-)
Szóval... Én nem tudom, leéltem úgy kb. 25-26 nyugodt évet linux felhasználóként, aztán így öreg fejjel, az elmúlt 1-2 évben meg csak szívja a véremet ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Kérdeztem itt is, és a Mint-es topicban is, hogy miért ugrálnak ez az asztalikonjaim??? Ki van kapcsolva minden rendezés, és nem mindig, de úgy 70-80%-ban ha aludni ment a gép, vagy az asszon átjelentkezett magához, és visszajelentkezek, elpakolja őket :-( Ami a legérdekesebb, oda is tesz ikont, ahová amúgy nem is lehetne, és egymásra kettőt. (A képen látszik: a bal felső sarokban ott nincs rácspont!) Szuper

Wayland + KDE disztrót meg többet is kipróbáltam, és másik gépen is (az egyik Intel, a másik AMD) Olyan jelenségek voltak, mintha döglődne a grafikus kártya, pedig nem, mert csak ilyen felállásban jött elő, X11 + MATE és Cinnamon alatt minden OK. Kivéve persze a teljesítményt, de abba már kb. beletörődtem.
KVM switch: érdekes! Igaz, rég volt már, hogy szervizes voltam, de akkoriban úgy volt a szervizünk, hogy három asztal, mindegyiken négyes switch, egy monitor - billentyűzet - egér, és kb. folyamatosan minden asztalon négy szervizelendő gép. Én nem emlékszem ilyen lefagyásos dologra, de azóta ugye fejlődött a technika ;-)
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Csak egy kicsit sz*r, hogy a hardveredhez - felhasználáshoz - mit tudom én kell disztibúciót választani... Aztán a múlt évben az akkori gépedhez még tizenkettedik próbálkozásra (különböző disztribúció kipróbálása után) találtál egy X alapú disztribúciót, már éppen megszoktad, aztán vettél idén egy új gépet, azon meg kilencedik próbálkozás után úgy tűnik, hogy egy Y alapú tud mindent, és bár 18 éve linuxozol, az Y alapú disztrók pont kimaradtak. Kellemes... ;-)
Windows - macOS vonalon van egy rendszer, és az kb. működik.
Valami hasonló lenne - nem végre, hanem újra jó linux felhasználóként is! :-)
Bocs, mostanában sokat szívtam, negatív lettem, és még mindig nem OK a gépem - éppen most kellene megint újratelepítenem a gépet, mert látszólag még egy Mint Cinnamon sem tud egyszerűen csak működni, a felhasználó bosszantása nélkül.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Így igaz.
Ami nem is lenne gond viszont az akkoriban szárnyra kapott, a Linuxos társadalom által a rózsaszín ködben úszó örömujjongások abbamaradtak. Kutyának se kellett.És tudom ez egy linuxos topik de ki kell mondani hogy ha EZ, vagyis egy orrba-szájba promotált legálisan ingyenes megoldás ami mögött maga az állam a promotáló, na hát ha ez se kellett senkinek akkor a mezei Linux még ennyire se kell.
A kb. 4% stabil de ebbe azok a lelkes amatőrök vannak jórészt akik megízlelték, rákaptak és ennyi. Sokkal nagyobb tábort a Valve se tudott csábítani, a linuxon gémelők aránya ha nem tévedek 2,5%-on van és ennek kb. 30%-a Steamdeck.
Ez a 2,5 se valami hanyattesést kiváltó szám, pláne ha ennek harmada a Decknek köszönhető, ami tényleg egy brilliáns startup.
Azaz gyakorlatilag a Decket kihagyva a linuxos desktop vérgamerek aránya az egész világon valahol 1,7-1,8%.
A Win toronymagas, 96%. No komment.Valamiért mégse kell a kutyának se ez a remek kis oprendszer.
Nem kérek ide szokásos kommenteket amik igyekszenek vehemensen és túlontúl is elfogultan magyarázkodni.
Realista válaszokat annál inkább.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Nem lesz népszerű itt, amit írok. Agyonra moddolják a rendszert, hogy ilyen változás, olyan változás, ezzel gyorsabb lesz, azzal gyorsabb lesz, aztán mikor odateszik a gépet egy Windowsos összehasonlító teszthez, akkor kiderül, hogy hát még 10%-kal mindig több FPS-t ad a Windows... Nekem nem szimpatikus ez a Kernel-reszelés meg "tweakelés", meg hasonló bohóckodások. Adjanak egy stabil alaprendszert, ami működik aztán szevasz, aki Linuxon akar játszani, annak úgyis elég lesz a 100 FPS helyett a 80 is aztán kész.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
urandom0
üzenetére
Ígen ez így ígaz,de nem akartam túl is tólni a particionálásnak a témáját.
Ezt én is tudom hogy van saját egyedi azonosítója,akát Hdd-Ssd-k és többi meghajtoknak.A példaképpen mondom,ha a Hdd-met most éppen is kellene meformatálnom akkor kap egy szintén egyedi azonosító hexadecimális-számsort és másik geghajtoknak másmás lesz az azonosító-számuk.
Köszönöm azért hogy ezt elmondtad,itt mindenkinek segítség.

A blogodat néztem nagyonjó a témád,majd átolvasom.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Nem könyökből kell gondolkodni, meg kell tekinteni a tényeket előbb. Nézni és látni, utána véleményt formálni. Nincs az ssd-n csak kettő partíció, nem ezer és az van a boot mappában és a /boot/grub mappában aminek lennie kell. UEFI gépen Legacy, CSM engedélyezve és a Legacy telepítés bebootol törölt és másik partícióval felülírt bios_grub partícióból is és ez nyilván baj. Most a tegnapi telepítést a másik laposomon ugyanúgy be tudtam bootolni. Ismételjétek meg, próbáljátok ki és higgyetek a saját szemeteknek.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Zseni vagy.

Cycle .....mouse wheel, ez az.
Itt még nem jártam, ezekszerint alapból minden be van kapcsolva.
Legalább ki tudtam kapcsolni az Ablakok kiemelése funkciót, az nagyon idegesítő volt 7 évig. Kööösziiii!!
Az gondolom még bonyolultabb hogy érzékelni az egérmutató helyzetét, és ha legalsó helyzetbe van, és görgetek, hangerőt szabályozzon?
Valamikor 3 éve nekifutottam ennek de feladtam, most már emlékszek. -
válasz
urandom0
üzenetére
Ha Debian alatt beállítottam volna ezeket, akkor gondolom nem loggolt volna ki önkényesen.
Mint alatt a graf felületen letiltva az alvás, zárolás, meg ilyesmi, ott veszi a lapot, a beállítás szerint működik, csak a képernyővédő van engedélyezve, a megadott időre indul is, Debi alatt hatástalan volt ez is. -
válasz
urandom0
üzenetére
Könnyen lehet. Figyelembe kell venni hogy még csak nagyon kívülről piszkálom, majd belejövök. Működnie kell rendesen. DOS, XP, Win11 príma a cuccon, Win98 nem, illetve felmegy, de a 82.69 nem telepíthető erre az X299 lapra, nem kap 15 alatti IRQ- t a 7800GTX.
Legalább a Linux lesz a negyedik oprendszer rajta, ha már a 98 sikertelen. -
válasz
urandom0
üzenetére
A Synapticban nem találtam a vírusirtót. apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel.
Emléxem kb 10 éve egy másfajta disztróval(RPM csomagos asszem) is hasonló problámáim voltak. Telepítésnél kiírta a függőséget, levadásztam a modult, mikor az települt, kiírta hogy neki meg egy másik kell, ezt eljátszottam a hatodik szintig...majd Fdisk és Format C: , azóta nem próbálkoztam Linuxal, most gondoltam rá, hogy megnézzem hogy kijavították-e a gyermekbetegségeket, úgy látszik nemegészen... -
-
totron
addikt
válasz
urandom0
üzenetére
Persze, nem az, ezért írtam, hogy az örökség pont átugrott. Mert ma meg már optimalizálatlansági okokból történik közel ugyanaz. Vannak előnyök is nyilván. Mindent egybevéve egyébként nem gondolom, hogy mindent fejleszteni kellene. A Fluxbox is egyszer csak egyik verzióról a másikra nagyon csúnyán megmásult. Működésben, erőforrásigényben. Nem is tetszik. Tipikus rossz példája a "haladásnak".
Puppy-ból mindig Slack alapú volt.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
urandom0
üzenetére
Valamit valamiért, ha a Debian, Ubuntu vonal nem jön be, az Arch nem alternatíva, akkor az emberek inkább mennek pl a Fedora vagy az openSUSE Tumbleweed irányába,mint egy Salix, Slackware felé.
Ilyen téren a sebesség az másodlagos, harmadlagos mert többségben nem az alapján választanak.
Ott van pl a Manjaro minimalista telepítéssel Xfce környezettel, az sem lassú. -
válasz
urandom0
üzenetére
Az is lehet, de ezek nélkül is elvan
A notrunc hasznos, ha nem olvasható a forrás rendesen."Az mindegy, hogy fel van e csatolva a forrás lemez vagy nincs? "
Ha azt akarod menteni, akkor ne legyen felcsatolva.
Ha file-ba mentesz, akkor a célt nyilván fel kell csatolni.
Ha nem file-ba mentesz, hanem lemezt klónozol, akkor a cél nagyobb legyen, és ne legyen csatolva. (Klón után a partíciót ki lehet húzni Gparteddel a lemez végéig.)Akkor kezdenek érdekesek lenni a dolgok, ha pl. csak az első 2 partíció kell...

@tordaitibi : Valószínű az ipon.hu -t elég sokan támadják, és jobban szűrik a forgalmukat. Nincs ebben semmi konteó.
Nekem is dobta a captcha-t.
Mivel a címedet nézi, ezért nem meglepő, hogy minden böngészőből ugyanaz. -
válasz
urandom0
üzenetére
Magyarországon tudtommal nincs ilyen törvény
Nem is nagyon gyárt magyar cég notikat jó ideje. Itt ugyanúgy globális ill EU szabályozás van, mint a mobiloknál. A magyar nagykerek meg nem fognak külön OS nélküli notebookokat rendelni csak azért, mert nálunk nem tilos anélkül forgalmazni.5 évig melómból fakadóan ráláttam minden IT eszközöket forgalmazó nagyker notis készletére és nulla darab OS nélküli eszköz volt összesen. Nulla!
-
Normi™
őstag
válasz
urandom0
üzenetére
Ezt sajnos nem tudom neked megmondani.Nem hibát írt ki.Kapott egy meghajtó jelet,jelszó beír és akkor hibás jelszó üzenet.Frissítés után közvetlenül,újabb verzió sem oldotta meg.Elírni sem tudtam,mert egy jelszókezelőben tárolt jelszót másoltam be mindig.
Dißnäëß
Fúúú de szuper leírás,nagyon köszönöm!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
urandom0
üzenetére
https://distrowatch.com/table.php?distribution=fedora
Kiadás dátuma 2025-08-27-től a rawhide Alapértelmezett asztal GNOME, KDE,Plasma
Csomagkezelés RPM (dnf) Release Model Rolling-ra váltot.A 2025-08-27.-i kiadás ig és dátuma valóban: Release Model Fixed és nem rolling.
Itt a distrowatch oldalán most néztem vissza és rosszul emlékeztem arra hogy rollig a rendszer.Köszönöm hogy felhívtad a figyelmemet és most ezt megjegyzem.
#106076 Edorn
A tévedésemet nagyon sajnálom,ténylegesen tévedtem,renszered nem rolling. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
urandom0
üzenetére
Attól függ, hogy milyen disztrót használnak pl openSUSE Tumbleweed, annál persze de a Debian, Mint vonal nem olyan megborulós, meg még az Ext4 a fájrendszer sok embernél.
ubyegon2
Már borítottam meg a Mint-et, hogy nem indult utána, pendrive-on ott volt a Mint és a live rendszer alatt a Timeshift-el visszaálltam egy mentésre.
Telepítés majd a rendszer lefrissítése és a programok felrakása böngészők beállítása nem lett volna az egyszerűbb és rövidebb. -
válasz
urandom0
üzenetére
Megnéztem Distrosea-n a Mintet, látom, hogy alapértelmezetten tiltva van az unverified csomagok telepítése. Engedélyeztem, frissítettem a cache-t, de így sem hozza be, pedig filter sincs rajta. Biztos licenc alapján is szűr valahogyan.
Na mindegy, nem érdekes igazából. -
válasz
urandom0
üzenetére
Ungoogled Chromium, de azt ne ajánlgassuk egy kezdőnek.
Akkor ne ajánlgassátok!
Én kizárólag a hivatalos oldalról letölthető Chrome verziót ajánlottam!I02S3F ft ezt követően említette a Flatpak verziót, arra válaszoltam, hogy abban nem látom a Chrome-ot, csak az Ungoogled valamit...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
Debianban nincs Chrome, Mintben sem lesz a disztróban sztem.
Az viszont jó, amit írtál..
.deb fájl letölt, majd sudo dpkg -i ... Vagy fájlkezelőből gui-n duplakatt és felmegy + apt repót is rögzít magának, így apt update && upgrade -ekkel frissen tartható innentől.Bankolásra, kormányablak és hasonló komolyakra ezt tartom, natúrban.
Minden másra Firefox, rommá AD blockerezve stb.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Ilyen jogosultságproblémákat a Flatseal programmal könnyen meg lehet oldani.
Gondolom, de itt már a problémák megoldásáról beszélünk, ilyen alapon más jellegű problémákra is megvannak a megoldások.
Nekem jobban tetszik, hogy a Linux Mintnél választhatsz, hogy Flatpakból telepítesz vagy csomagkezelőből. -
válasz
urandom0
üzenetére
...kezdőknek jobb is a flatpak, mint a hagyományos csomagkezelők
...csak olyan problémák vannak a flatpak programokkal, hogy nincs elég jogosultságok
Az ilyet meg egy kezdő pikkpakk megoldja.
Mivel én (is) a Linux Mint Cinnamont ajánlottam, így értelmezhetetlen számomra a csomagkonfliktus kifejezés vagy csak engem került el 10+ évig. Most a Flatpaktól függetlenül, ezek szerint inkább ajánlanád egy totál kezdő Winesnek az Anduint, mint a Linux Mint-et?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
Nem ajánlják, mert nem akar (és tud) senki mögé állni felelősségben, ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni community-nél. De az, hogy Ubi és derivatívái erre épül, pozitív jelzés értékű.
A Debian testing egy frankó desktop disztró, azt mondanám.. itt-ott néha van zűrje, de NAGYON ritka, tényleg.
A minap Stable Diffusion miatt feltoltam egy python 3.10-et, ami miatt összefosta magát a 3.13-as python-os Cinnamon. Ilyen van, de ChatGPT segített, 5 perc alatt megszereltem és most már izoláltan nyomom a korábbi ptyhon-t, nem a rendszer symlinkeket cseszteti, Cinnamon is helyreállt. A disztró mint ilyen, nagyon jól egybe van öntve feelingre, python ha frissül, a Cinnamon se fog térdelni, mert hozzá van állítva.. ez csak egy példa a sokból.
Apt is klassz cucc. ZFS új feature-ök is a napokban jöttek meg egy update-re..
Kiváló egyensúly egy desktop, inkább modernebb csomagos (de semmiképp sem bleeding edge) használat és egy kicsit "avultabb", de betonstabil "stable" között, amit meg mondjuk mission critical környezetben használnék (pl. Proxmox host). De ízlések és pofonok. Testingtől kevés pofon lesz
Amúgy meg francért vagyunk off-ban.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
Bloatware, telemetria.. ?
Meg mondjuk az Ubuntut cég csinálja, bármikor megvehetik, eladja, elkaszálják, akármi.
A Debian community disztró. Vagy tetűlassan évek alatt hal el, amire fel lehet készülni, vagy virágzik tovább, mint eddig, céges érdekeket leszarva. Utóbbira tippelek.
Meg egyáltalán, két külön disztró, oké, hogy rokonok, a Debian Testingből (!) van az Ubi jó része (volt már itt beszélve korábban), persze szanaszét "barmolva", de más alapvetően a filozófia köztük. Más disztró, na.
Egy friss Debian minimal install a Ryzen-emen elfér 128MB RAM-ban és pattog mint állat. Nekem fullos Cinnamon van, meguntam a Gnome-ot is, a KDE-t is, néha xfce ha nagyon olyanom van, de egy rohadtul élhető rendszer a Testing a mindennapokra, én nyugodt szívvel ajánlom kezdőknek is. Ultralaikusnak, mint anyám, hugom, Mint-et inkább, de IT-s linuxkezdőnek Debil testing bármikor, nekem nagyon bejött.
-
-
bobalazs
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
Egyik opcio sincs megadva.
Konsole: cat /etc/fstab
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 / btrfs defaults 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /var btrfs subvol=/@/var 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /usr/local btrfs subvol=/@/usr/local 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /srv btrfs subvol=/@/srv 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /root btrfs subvol=/@/root 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /opt btrfs subvol=/@/opt 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /home btrfs subvol=/@/home 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /boot/grub2/x86_64-efi btrfs subvol=/@/boot/grub2/x86_64-efi 0
0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /boot/grub2/i386-pc btrfs subvol=/@/boot/grub2/i386-pc 0 0
UUID=f40dfbc7-800d-497a-911f-e2df9b9c9733 swap swap defaults 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /.snapshots btrfs subvol=/@/.snapshots 0 0
UUID=1912-2D3E /boot/efi vfat utf8 0 2
UUID=f3b7e192-c2fd-48e4-be8a-6edc8faf3bed /mnt/steamdrive ext4 defaults, nofail 0 2
Konsole: -
-
fekete.puma
aktív tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Már fel sem veszem ;-)
Egyébként meguntam a fractional scaling szívást, pár napja visszatettem egy Mint Cinnamon-t, és 200%-ra skálázva használom. Mert a Plasma-t még mindig nem szerettem meg.
De most éppen a Mint is szívat, pedig sok-sok évig jóban voltunk ;-)
Érdekes, ez a hangerő ugrálós dolog elmúlt. Most marad 100%-on... :-)
De Mint telepítés után telepítettem a multifunkciósomat, ahogy szoktam, azzal a telepítővel, amivel szoktam, és nyomtattam, szkenneltem, működött. Másnap nyomtatni akartam - nem nyomtatott. Mert telepített egy új nyomtatót, és a régi volt az alapértelmezett: de hogy az miért nem működött, passz, elvégre nem változott semmi, minden hátul van bedugdosva a gépbe, úgyhogy még csak az USB port sem változott.
A szkenner ugyanez: telepítés után működött, másnap meg telepítsek driver-t. Újra telepítettem, működik. Valameddig ;-)
Jó játék ez, szeretem ;-)
De valahogy még mindig tudnék mást használni: ismerem a Windows-t, volt 2x mac-em, most meg itt a Chromebox is, de nem győztek meg, hogy váltsak ;-) -
-
-
válasz
urandom0
üzenetére
Akkor mire archiváljunk, mentegessünk?
Kb. 1 éve vettem elő kíváncsiságból azokat a Panasonic DVD-RAM lemezeimet amikre még anno az XP korban archiváltam.
Gyönyörű szép aranykorongok. Saccolni tudom csak de kb. 20 éve lettek megírva és 17-18 éve nem volt hozzájuk nyúlva.
Szó nélkül beolvasta az usb-s dvd rom. Írni nem próbáltam, valószínű ment volna, ezt nem tudom mert az XP-hez is külön dvd-ram driver kellett és akkor úgy használta mint egy felcsatolt merevlemezt. Persze 50x lassabban.
Ha a hdd-k is random döglenek, ez a legrosszabb, nem tudni meddig él.
Ha tudom hogy pl. 4 év, akkor 3év 8hónaposan mentem.
Nem tudni mikor nyúvad meg.
Mi lenne egy korrekt backup és archív formátum, adathordozó ami megbízható?
Visza a dvd-ramhoz?
sajnos csak 4,7Gb. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
Ennyi.
Nálam amúgy 2TB WD Green hullt anno. Az a szutyok... és volt több is, huh, elpasszoltam míg 100/100 volt a maradék. Érdekes módon a meghalt Green is 100/100 volt, mikor letettem.
Egyébként enterprise környezetben is hibatűrőek a backup-ok. Jó esetben
De ahol én voltam infra architect, ott mindenképp.
Itthonra nem kell.
Snapshooooooooooooooot ruuuulzz
-
válasz
urandom0
üzenetére
Azért nagyon érdekelne, hogy milyen VGA-val tesztelték ezt, és a grafika ugyanúgy nézett-e ki - wine/proton esetén hallottam lemaradó, vagy kisebb részletességű effektekről.
Ha már a Mesa drivert említették, akkor gondolom, nem nVidia volt.
Viszont egy néhány napos teszt szerint magasabb felbontáson, részletességen pont, hogy nem a linuxos infrastruktura a jobb.Tény, hogy ez Ubuntu és nem azonosak a tesztelt játékok, de ebből is látszik, hogy általánosan nem jelenthető ki, hogy a Win lassabb.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Elemlámpa, zseblámpa
- Le Mans Ultimate
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Mozilla Firefox
- Fájlformátumok a gyakorlatban: ProRes, H.265, AV1
- Formula-1
- Kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- Lenovo ThinkPad L14 G2 i5-1135G7 32GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Bomba ár! HP ProBook 450 G5 - i3-7GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5491 - i7-8850H I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

sajna conky teren en is kerdeztem AI-kat, de vegul megis itt kaptam kesz termeket...

A mostani mentést már ezzel csináltam. Egyszerű, mint a fakocka.

Ja és speciálist sem, vagy bemagolja a US layout-ot

CPT.Pirk