- Raspberry Pi
- Androidos tablet topic
- Samsung LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Dell notebook topic
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali notebookos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
-
válasz
Rimuru #97695 üzenetére
Inkabb a de fejleszto
Jogos!
(ha már pontosítani akarok, akkor nekem is pontosan kéne fogalmaznom)
amugy meg semmi se akadalyoz meg abban hogy masik wm-et hasznalj az aktualis de-d alatt.
Nyilván, de rendes home user minek bogarászna ilyesmit. Másrészt szerintem a Cinnamon fejlesztői összecsiszolják a DE-t a mutterral, azt miért cserélné le bárki is. Aki ezeket csereberélni tudná, az meg nem kezdőknek való disztrót rak fel. Nem? De!
(#97693) cigam
Sokan keverik egyébként a kettőt, mármint leírva, nem egy rettenetes dolog. Bennem a WM Frawly meg a pálcikaWM-je miatt rögzült nagyon.
-
urandom0
senior tag
válasz
galaxy55 #97694 üzenetére
i3 az egyértelműen ablakkezelő szerintem. A desktop environment inkább az, ahol van panel, vannak minialkalmazások, esetleg widgetek, külön beállító ablak, kis segédprogramok, tehát így minden egyben. A wm pedig tényleg inkább csak egy ablakkezelő, esetleg néhány plusz segédprogram hozzá.
-
paolinho
őstag
Hát most sikerült egy kicsit összebarmolnom a dolgokat. Kezdem azzal, hogy először is a Flatpackek alól feltelepítettem az ott fellelhető legújabb LibreOffice-t (24.2.5.2.) Egyébként gyorsan összehasonlítva a 7.4.7.2-vel szerintem látványosabb az újabb. Pl. a régin sötét módban alig látszik jónéhány ikon a menüsorban, mint pl. a Nyomtató is ilyen.
Na mindegy, ezután a népszerű alkalmazásoknál megkerestem a régit, és töröltem. Viszont ekkor vettem észre, hogy szintén itt van backports verzió (24.8.07). Na, gondoltam, akkor mégis inkább legyen ez, ezért töröltem a Flatpackest feltelepítettem a backports-ost. Ezután jött a feketeleves, ugyanis valami hiba okán nem indult el a program. Kár volt előre törölni a Flatpackest. Mindegy, most újratelepítettem azt, és letöröltem a hibásat. Most rendben van az alkalmazás.Más. Lehet hogy hülyét kérdezek, de a Double Commander-ben hol találom a Letöltés mappát? Totál elvesztem benne.
-
válasz
tompa torma #97689 üzenetére
Szerintem a legtöbb full DE-s desktop disztróra igaz az, hogy nem kell terminalozni, mondjuk ott a Manjaro, mint rolling, de vannak olyanok, ahol hiába csilivili a DE, azért szükséges a termianal használata, de ez direkt ilyen, nem is kifejezetten kezdőknek van. Linux Mint-et meg se merem már említeni...
-
Ahogy az ablakkezelőből is rengeteg van, egyéni ficam ki melyiket választja, melyik tetszik meg neki.
Pici kiigazítást eszközölnék, ha megengeded!
Asztali kezelőfelület(DE), amire gondolsz, az ablakkezelőt(WM) nem a user választja, hanem a disztribútor rakja a DE-hez.
A példa nyilván nem neked szól, hanem akikbnek ez új még...
Desktop: Cinnamon v: 6.2.9 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 noble -
urandom0
senior tag
A legtöbb mai gép simán bebootol NTFS fájlrendszerű EFI partícióról is, csak akkor kell a FAT-hoz ragaszkodni, ha nem indul NTFS-sel.
Az az UEFI_NTFS partíció pedig FAT (konkrétan FAT12), oda van írva... csak a kötetcímke UEFI_NTFS. Ez a Rufus egyik sajátossága, az UEFITFS nevű bootloader.
-
cigam
titán
válasz
paolinho #97681 üzenetére
Terminálból is lehet. Szinte mindegyik distro tartalmaz GUI telepítőt.
Pl. MX esetén is ott a Package Installer. Ezek általában a saját, vagy a szülő (pl. Debian) csomgkínálatát ajánlják fel. De az sem ritka, hogy a distro-hoz nem tartozó, az internetről letöltött .deb fájlok telepítését is levezényli.
Érdemes distro kínálatából választani, mert az adott rendszeren le lettek tesztelve, úgy vannak lefordítva, beállítva, hogy ond nélkül stabilan működjenek az adott rendszeren.A külső forrásból telepített csomag(pl. .deb, vagy .rpm fájl) az olyan mintha az internet mélyéről töltöttél volna le egy .zip fájlt Windowsra, bármilyen plusz "ajándék" is lehet a teleepítőben. Természetesen a készítőkre (pl. a LO)nem jellemző hogy szándékosan bármi kártékony kódot tegyenek a csomagjaikba, de elképzelhető, hogy olyan függőségeik vannak (más programok/és rutin könyvtárak telepítését is megkövetelik) amiket az adott distro nem tartalmaz. Így vagy nem tudod telepíteni, vagy nem fog megfelelően működni. Ennek áthidalására, és a biztonság növelésére találták ki a különféle konténer formátumokat. Ezek tartalmazzák a futtatásukhoz szükséges összes programot rutin könyvtárat, cserébe sok helyet foglalnak. Viszont nem írják felül a rendszer által használt verziókat, és elég jól lekorlátozhatóak, hogy ne tudjanak a op.rendszer vagy más felhasználók fájljaihoz hozzáférni.
A distro-hoz tartozó "program áruház" nem tartalmaz ilyen "aknákat", azokat mind függőség, mind stabilitás, mind biztonság szempontjából ellenőrzik.
És itt válnak ketté (hárommá) a distro-k kategorizálása. Vannak a kiadás alapúak, amik egy konkrét dátumhoz kötődnek, vagy majd akkor adják ki a következő kiadást, amikor úgy érzik minden a helyére került, és stabilan működnek az újabb programverziók(ill. maga a kernel).
És vannak a gördülő kiadások, amik akár naponta több alkalommal is frissítik a csomagok kiadásait, így egy hiba javítása, vagy egy újabb programverzió szinte azonnal fel kerül a gépedre.
És vannak akik a kettő között vannak valahol (félig meddig gördülő) kiadások.
Mindegyiknek megvan a maga előnye, ill. hátránya. Egyéni ficam ki melyiket választja. Ahogy az ablakkezelőből is rengeteg van, egyéni ficam ki melyiket választja, melyik tetszik meg neki.Bocs a hosszúságért!
-
törölt tag
-
paolinho
őstag
válasz
paolinho #97683 üzenetére
Köszi a tanácsot, igyekszem megfogadni. Mint korábban említettem egyelőre csak ismerkedem a rendszerekkel, komoly dologra még nem használom. Most pl. abba hibába futottam bele, hogy ugyan látja a nyomtatót az eszköz, de nem nyomtatja ki a kért anyagot. Egy Epson L3256 a nyomtató. Egyébként nekem pont az átláthatósága tetszett meg az MX-Linux-nak, nem gondoltam, hogy a bonyolultabbak közül való!
Azt valahol olvastam, hogy a deb-es kell erre, azt húztam le.
-
paolinho
őstag
válasz
#63718632 #97680 üzenetére
Köszi a tanácsot, igyekszem megfogadni. Mint korábban említettem egyelőre csak ismerkedem a rendszerekkel, komoly dologra még nem használom.
Most pl. abba hibába futottam bele, hogy ugyan látja a nyomtatót az eszköz, de nem nyomtatja ki a kért anyagot. Egy Epson L3256 a nyomtató.Egyébként nekem pont az átláthatósága tetszett meg az MX-Linux-nak, nem gondoltam, hogy a bonyolultabbak közül való!
-
paolinho
őstag
Igazából csak az újabb verziszám inspirált, nem mentem a mélyére. Mint ahogy a rendszerrel is csak barátkozom.
Pl. tök furcsa nekem ez a telepítósdi metódus, hogy jellemzően Terminál alól történik.
Én most még pl. ezekkel a tömörített fájlban leszedett alkalmazásokkal sem tudok nagyon mit kezdeni. A Win exe fajljaihoz hozzászokva ezekkel meg kell tanulni bánni. -
törölt tag
válasz
paolinho #97678 üzenetére
Ezekre a repo váltásokra kapsz is egy figyelmeztető üzit, hogy vigyázzál.
Amit csak lehet azt a stable-népszerű-ből használj. Ha kell valami frissebb, akkor backports. Ha ott sincs, akkor flatpak.
A külsősöknél meg pl. a Brave böngi van, mivel nincs benn a disztrókban.
A teszt repóval óvatosan.
Népszerű az MX Linux, de nem a kezdők disztrója. Lévén Debian az alapja plussz a rengeteg MX-Antix fejlesztés. -
törölt tag
válasz
paolinho #97673 üzenetére
Egy valamire nagyon figyeljél. Ha itt az MX csomagtelepítőben váltogattál a népszerű-teszt-backports között. Mielőtt kilépsz válts vissza a népszerűre.
Ugyan is ezek a fülek az /etc/sources.list fájlban aktiválják vagy inaktiválják a repo-kat. Aztán ha terminálból tolsz fel valamit apt installal ott érhetnek meglepik. Mondjuk rá upgrédelsz a teszt repóra.
-
törölt tag
válasz
paolinho #97673 üzenetére
Ez így normális, hogy mindkét LO fenn van. Eltérő csomagforrásból vannak. Ha nem kell a régi keresd meg a "népszerű alkalmazások" közt és távolítsd el. Utána csak a flatpak-es újabb marad.
Népszerű alkalmazások=Debian12 (stable) hivatalos csomagok.
Bekapcsolt csomagforrások=Közvetlen fejlesztői és vagy GitHub repók (ezeket a Debian nem ellenörzi).
MX teszt tárolók=Debian testing csomagok és az MX teszt csomagjai (nagyon frissek, lehetnek gondok velük).
Debian visszaportolt= Debian 12 backports repo, hivatalos. A stable-től frissebb csomagok.
Flatpak=az gondolom egyértelmű.(disztró független komplett csomagok, csak a Flatpak futtató környezet kell hozzá) -
cigam
titán
Találtam egy nagyon fura dolgot. A Rufus az LMDE ISO-t NTFS fájlrendszerű pendrivra írja ki:
Miután végzett még furább lett:
Az UEFI partíció a végére került, és az is NTFS fájlrendszerű. De miért? Láttatok már hasonlót?
-
paolinho
őstag
válasz
#63718632 #97672 üzenetére
Valóban ott van a Csomagtelepítőben a legújabb verzió, de ha feltelepítem, akkor beduplázza az ikonokat, és mind a két verzió fenn lesz.
A Double Commandert letöltöttem ugyan, de a telepítést szintén az MX csomagtelepítőből sikerült intézni. (Legalább is azt hiszem, mert próbálkoztam Terminál alól is.)
Itt az MX teszt tároló fül alatt sárgállott a felkiáltójel előtte. Telepítést követően bezöldült.sicc_innen: Köszi, jó volt az ötlet, így sikerült nekem is kitenni tálcára/asztalra az ikont.
-
törölt tag
válasz
paolinho #97669 üzenetére
Debian-on (MX Linux) az a LO verzió van benn a csomagtelepítőben.
Ha a legújabbat akarod használni, ne a letöltöttet instaláld. Gondolom .deb csomagot töltöttél le. Azzal csak bajod lesz.
Flatpak-ban benn van a legújabb amit mondassz Te is.
Azt fel tudod tenni.
MX csomagtelepítő alkalmazásban rámész a Flatpak fülre és onnan telepíted.A beépített csomagok (szinte) minden disztróban verzió-kiadás függőek. Kivéve a rolling disztrókat. Ezt még szoknod kell. Ne töltögess le magadtól mindenfélét a netről. Nem így működik, mint Windowson.
-
sicc_innen
tag
válasz
paolinho #97669 üzenetére
Nálam is fent van a DoubleCommander az MX-en. Úgy csináltam neki gyorsindítót, hogy először beírtam a nevét a Kezelőnél, majd megjelent a listában az app neve (és ikonja), utána jobb egérgomb, azt követően kiválasztottam, hogy 'rögzítés a tálcán'.
Az officera nincs ötletem. Talán le kellene venni a régit, majd a legfrissebbet feltenni. -
paolinho
őstag
Most egy olyan problémám akad, hogy sikerült ugyan a DoubleCommandert feltenni MX-Linux KDE-re, de az istennek sem sikerül ikont találnom hozzá, csak a Konsole alól tudom indítani. Mi erre a megoldás?
Illetve kérdezném még, hogy ha eredetileg a LibreOffice a 7.4.7.2 verzió került fel a gépre az alaprendszer telepítésekor, de látom (és le is töltöttem), hogy a 24.2.5 a legújabb, akkor miként lehet ezt frissíteni? Ugyanis, ha szimplán csak felinstallálom, akkor mindenből kettő lesz. -
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #97663 üzenetére
Ha lenyitod az Area (Terület) mezőt, ott van olyan lehetőség, hogy Rectangular Region (Téglalap alakú terület), ha azt választod ki, és rányomsz a Take a new screenshot-ra, akkor új képernyőképet fog készíteni, de úgy, hogy te adod azt a területet, amiről készüljön a kép. De van ott olyan lehetőség is, hogy csak az aktív ablakról készüljön kép, vagy a kurzor alatti ablakról, így nem is kell vagdosni semmit.
A Gwenview-s megoldás inkább akkor jó, ha nagyon pontosan akarsz körbevágni valamit, mert ott ránagyítva is ki lehet jelölni a vágandó területet.
-
paolinho
őstag
válasz
tordaitibi #97654 üzenetére
Igen KDE, és Spectacle, de hogyan tudok kijelölni a kép készítése előtt? Mert nálam csak a szövegben akar ilyenkor kijelölni. Van valami speciális billentyű kombináció erre?
-
paolinho
őstag
válasz
urandom0 #97651 üzenetére
Az Általad becsatoltak közül az első kép jön be, de ott nem találok vágási lehetőséget. Viszont az a metodika teljesen jól működik, amit írtál, azaz az Exportálás után, a Gwenview kiválasztásával már lehet méretre szabni. Az a helyzet, hogy az általam becsatolt képet is így tudtam megoldani, hogy levágható legyen.
-
Oké de azokkal meg pont az nem fog menni, amire a többség szánná, itt a topikba már kb. 100x olvastam hogy "CSAK" netezni kéne. Ja, 15 éves procin VP9-et vagy H265-öt kirenderelni a 20 éves videokártyára
Ott tökmindegy milyen pehelysúlyú os-t raksz rá, a Facebook meg a Yutub vagy bármelyik csilivili weboldal megfekteti használhatatlanságig. És hiába ugrik kattintásra a pille fájlkezelő meg egyéb, pont arra lesz használhatatlan amire használná.
Vagy mire gondoltál, 240x360-es jpg képeket nézegetni, terminálböngésző, 50kBméretű pdf nyitogatás? ilyesmi?
Az akkor oké de ezeket 2024-be én nem szeretném használni.
Ja az előzőhöz pillantra viszakanyarodva, a pdf-ről jutott eszembe.
Az Okular nevezetű szoftvert használom, bonyolultabb pdf-be beleszakad, megfagy1-2 másodpercekre.
Ugyanaz a pdf a Wines Foxitreader-be vajsima, görgethető. Ezért gyakran Linuxon is azt használom Wine alatt. És így is vajsima.
Oka...? Jobban van megírva a Wines pdf nézegető, vagy mi lehet? -
Dinomano
őstag
válasz
tordaitibi #97659 üzenetére
Gép eladás lesz a dolog vége. Valószínű, túl kevés ez a proci már arra, hogy online videónéző gép legyen belőle. Windows vagy Linux, tökmindegy. Mint-et tettem fel, gyorsabban betöltött, de nem éreztem azt egy videa videó nézése során, hogy előrébb lennék. Mindegy, ismerős gépe, én meg megpróbáltam kezdeni vele valamit. Mondtam, hogy eladom hardveraprón. Rábólintott (van ehelyett újabb gép).
Gyorsban leírom a sztorit, de okafogyott a dolog. (Max. megtudom, hogy hogyan lett volna dual boot... ) Tőszavakban: Feltettem Win 10 mellé másik partícióra Manjarot (majd Mintet), de dual boot-ban nem indult alapból, mindig Win10 jött be. -
válasz
tordaitibi #97658 üzenetére
Másról beszélünk mindketten, én kőöreg gépekről, amelyeknél igenis számít az asztali környezet fajtája, lentebb le is írtam. De ebből a logikából kiindulva a Raspbian is LXDE alapú, az sem véletlenül.
-
-
Én meg már meg is cáfoltam az általad állított cáfolatot
Ugyanaz a vas, dualboot, ssd.
Opera böngi, a Wines láthatóan mérhetően gyorsabban indul el.
Mivel az Operáim több eszközön full szinkronba vannak, kiegészítők bővítmények beállítások stb, ez a legkorrektebb összehasonlítás.
Fájlkezekőnél, Windows intéző kontra Dolphin, ordító az eltérés, a Linux fényévvel lassabb.
Ugyanez a képnézőnél, Gwenview/Irfanview. Kb. 200-300%-al gyorsabban indul a Wines.
Paint-szerűségek dettó.
Komolyan mondom a Winen még a Libreoffisz is gyorsabban indul el, mindkét rendszeren ugyanaz a verzió van.
Edgéről ne beszéljünk, az Winen atomvillanás alatt betölt.
Egyetlenegy rendszer, a Manjaro tudta megközelíteni ebben a Windowst. Nem körözte le! csak majdnem pariba volt vele.
Maga rendszerindítás az iszonyat eltérés a Linuxok javára, mira a Win bedobja az Asztalt, addigra Linuxon már fennt vagyok 3 weboldalon.
De a szoftverek sokkal-sokkal lassabban indulnak el.
Korrekt a küzdelem, az Ubuntu igaz lejárt lemez de csak 6 éves, a Win meg ami azon a gépen van, az 2016-os telepítés, minden szirszar frissítésen átesett már, ergo ezerszer lassabb mint telepítésekor volt. -
urandom0
senior tag
Nem szokat számít szerintem (ha csak nem Gnome). Most pl. erről a gépről vagyok:
Host: ESPRIMO P400
Kernel: 6.4.0-150600.23.17-default
Uptime: 10 hours, 36 mins
Packages: 2932 (rpm), 8 (flatpak)
Shell: bash 4.4.23
Resolution: 1920x1080
DE: Plasma 5.27.11
WM: KWin
Theme: [Plasma], Breeze [GTK2/3]
Icons: [Plasma], breeze [GTK2/3]
Terminal: konsole
CPU: Intel i5-2320 (4) @ 3.300GHz
GPU: Intel 2nd Generation Core Processor Family
Memory: 1759MiB / 7829MiBAnnyi, hogy SSD van benne a gyári HDD helyett, és KDE-vel is gyors, mint a villám.
Egy hasonló gépet használok a cégnél is, az is valami tizenpár éves HP valami. A Gnome volt a leglassabb rajta, de KDE és Xfce között én már nem vettem észre igazából különbséget, max ilyen fél másodperceket. Kb. annyi különbség van, mint egy Systemd-es disztró és egy Slackware között, nagyon minimális. -
Dinomano
őstag
válasz
tordaitibi #97650 üzenetére
Kíváncsi leszek. Egyelőre a dual boot nem akar összejönni.
-
válasz
paolinho #97648 üzenetére
Ha KDE és Spectacle a képernyőkép program neve, akkor abban a kép készítése előtt kell kijelölni a területet.
Van teljes képernyő, aktív ablak, és egérkurzorral körbejelölt terület rögzítése.
Mint pl. most én, előtte jelöltem ki a területet és utána nincs szükség vagdosásra.
Küldhető a kép utána szoftverre, pl. képnéző, vágólapra tehető és menthető.
-
válasz
tordaitibi #97650 üzenetére
Én már meg is cáfoltam az állításaidat.
-
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #97648 üzenetére
Milyen ablak jön be, ha PrtScr-t nyomsz? Nincs rajta olyan gomb, amivel téglalap alakú területet lehet kivágni?
Ilyenvagy ilyen ablakot kell, hogy kapj, amikor nyomsz PrtScr-t.
Attól függően, mennyire vagy régi a rendszeredben a KDE. Mindenesetre akármelyik ablakot is kapod, van benne Exportálás gomb. Ha ezt megnyomod, ki tudod választani a Gwenview nevű programot, ami a KDE képnézegetője, de van benne Levágás funkció, lásd itt. Ezzel méretre tudod vágni a képet, és utána csak el kell mentened.
-
-
-
Dinomano
őstag
-
daninet
veterán
válasz
paolinho #97641 üzenetére
csodák sajnos nincsenek. Az tény, hogy megy a linux is régebbi gépeken, a desktop használható is, de például ha böngészni akarsz és youtube-ot használni beleütközöl majd abba a gondba, hogy az ilyen dinoszaurusz korú videokártyáknak nincs VP9 kódolás támogatása, ami ma már minden egyes videó stream alapja kb. és egyfolytában 100%on megy majd a processzor. Próbáltam mindenféle H264 kódolást erőltető plugineket chromeban és firefoxban de használhatatlan. Youtube megy majd magas processzor használattal, de más weboldalak bármi beágyazott videóval akár teljesen be is állnak.
Ugyanebben a gödörben vagyok a műhelyes laptopommal, és most azon leszek hogy veszek egy KVM-et és csak monitor meg billzet lesz ott, az öreg laptopot meg kihajítom e-waste
-
paolinho
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni a problémámra.
Először is szeretném jelezni, hogy mint itt sokan mások, én is kezdő volnék a Linux operációs rendszerek területén. A feleségem lecserélt Asus K52d laptopján próbálgatok ismerkedni a rendszerekkel. Próbáltam Ubuntut, Kubuntut, Mint Cinnamont, és most jelenleg MX-Linux KDE-t raktam fel. A laptop paraméterei az alábbiak:
Nem túl erős vas, de a rendszert/rendszereket jó tesztelni vele.
Nagyon tetszett a Mint, de nagyon tetszik az MX-Linux is. Egyelőre ezek között vacillálok, hogy melyik legyen a végleges. Először is mi a véleményetek ezzel kapcsolatosan?
Másod sorban a Rendszerbeállítások - Területi beállítások - Helyesírás-ellenőrzés alatt nem található a magyar nyelv mint opció. Van arra lehetőség, hogy a magyar bekerülhessen ide?
Illetve itt is megkérdezném, hogy az MX alatt hogy lehet a legpraktikusabban megoldani a képernyőkép készítése kapcsán a kivágást, mert a fenti csatolt kép elég cifrán született meg.
Előre is köszi a segítséget! -
válasz
#78522999 #97636 üzenetére
Szia, szerintem egy pure Arch telepítését nem kéne hasonlítgatni egy egyszerű user desktopn disrójához.
Amúgy nemrég tudattam a T. nagyérdeművel épp ebbe a topikba hogy egy disztró telepítője az én kimondott óhajomra, bekkattingatva leokézva 5x átnézve mindent se volt képes egy adott EFI partícióra pakolni az indítóját.
Jó oké nem általános eset volt mert a gépbe épp 4 lemez és ezeken 3 EFI partíció volt de nem tudta megcsinálni, nem arra tette amire én kértem.
Hanem ami neki szimpi volt -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntuék ezen túl nem lesznek konzervatívak, akkor is ki fogják adni az aktuális release-t a legújabb upstream kernellel, ha az még csak RC állapotban van. [link]
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #97633 üzenetére
"Lényegtelen hogy külön lemez, pl. 10 lemez 50 partíció és 1 EFI, automatán odateszi. Minden rendszer!"
Azért ez nincs ám így 100%-ban.
Telepítettél már Arch-ot?
Ott te határozod meg, hogy hova tegye. (akár script, akár manual install)
Akár 10 lemezen lehet 10 EFI partíciód is.
Nálam speciel 2db nvme ssd van, egyiken Arch, másikon Win10, mindegyiken saját EFI partíció csak a rajta levó OS saját boot bejegyzéssel.Vagy a gép induláskor választom ki hardveresen melyik ssd legyen aktív vagy hagyom a boot folyamatot alapbeállítással és az Arch-os ssd indul és Grub-ban választhatom szoftveresen melyik rendszert indítom.
A lényeg, hogy az automata telepítők lehet így csinálják (nem a rendszer), de ettől még nem kell, hogy feltétlen így legyen.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97633 üzenetére
Az utolsó mondathoz azért annyit hozzáfűznék, hogy nem akarok én "híresztelni" semmit sem.
A Windows is ugyanúgy egy szerethető és profi rendszer a maga sajátosságaival, nagyjából annyi különbséggel, hogy a licenc ott más, és meg kell vásárolni.
Addig jó, amíg legalább annyi béke dúl szétszabdalt világunkban, hogy szabadon felhasználhatjuk a különféle szoftvereket és nyíltan értekezhetünk róluk.
-
-
válasz
#63718632 #97617 üzenetére
Miki neee ez most komoly...?
Hogyafenébe ne lenne keresnivalója, talált egy efit, betette a bootfájljait.
Hova tenné máshova?
Meg lehet adni a Win telepítőnek is hogy hova tegye, hova csináljon efit magának de volt egy már kész.
Ha 10 efis os-t telepítesz, 10 bejegyzés lesz az efi partíción.
Mocsok Linux, ha van egy efi a gépen amit a Win csinált, hát nem abba teszi ő is bootbejegyzését...? Elfogadhatatlannak találom ezt a megoldást.
Az EFI partíció, ugyanúgy mint a bios, a uefi, rendszerfüggetlen.
Azért az is szörnyű hogy bármilyen os-t telepítesz, belebarmol a szép üres lemezszerkezetbe és mindenféle a C meg recovery, / és swap meg home, ilyeneket tesz a lemezre.
Én ezt felháborítónak tartom.
Csak teszek szmájlit is de tényleg, mondd meg Te hogyan képzelnél el máshogyan egy már meglévő EFI rendszer mellé telepítést?
Lényegtelen hogy külön lemez, pl. 10 lemez 50 partíció és 1 EFI, automatán odateszi. Minden rendszer!
Kolléga meg mint kezdő, ezután elborzadva híreszteli majd mindenkinek hogy ez a rohadék redmond csodája belepiszkított a Linuxába. -
cigam
titán
OMV topikban mutattak egy fura problémát:
Ha nincs felmountolva, nem tagja se a raid-nek, se LVM-nek, akkor mi foglalhatja? -
cigam
titán
válasz
#63718632 #97630 üzenetére
Semmi nem fent félre. Talált egy boot flag-el ellátott efi partíciót, hát odatette a boot fájljait. Mégis hova máshova tette volna?
Nem mellesleg, ha a másik lemezen hoz létre magának egy új efi partíciót, és arra állítja át a boot flag-et, akkor meg azon menne a hiszti, hogy
- miért hozott létre még egy efi partíciót
- miért vette el az első lemez efi-jéről a boot flag-et, így "eltüntetve" a linux-ot -
törölt tag
Nem mondtam, hogy törölje ki.
Csak ott valami nem okés.
Volt egy telepített ubuntu egy nvnme ssd-n. Aztán be lett téve egy sata ssd. Arra meg telepített egy windowst. A windows ssd-n nincs efi partíció.
Nem tudom mi mehetett félre, de szerintem nem okés valami. Nem telepítettem még úgy windowst, hogy benn volt már egy linuxos lemez is és nem tudom hogyan reagál ilyenkor a windows installer.
Passz. -
Dinomano
őstag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, MX Linuxot Rufus-al kiírom USB-ra, és jelzem, hogy mire jutottam!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dinomano #97622 üzenetére
USB-ről minden lassú lesz, a sima live Linuxnál meg pl. a wifi jelszót mindig be kéne írnod... De ha van 10..15GB szabad helyed a gépen, akkor már tudsz egy partíciót csinálni amelyiken elfér bármelyik disztró és akkor a meglévő rendszert sem kell törölni, mert dualbootolhatsz.
Lubuntu, Linux Mint, MX-Linux kde, ezeket nézném meg.
-
Dinomano
őstag
Sziasztok! HP 255 G1 laptop (4gb RAM, két magos AMD CPU) nagyon lassú már Windows 10 alatt. Egy két gigás USB-re szeretnék egy egyszerű LIVE linux disztribúciót, amit nem kell konfigurálni. Egyetlen szempont, hogy netezni lehessen rajt (Videa, Indavideo, Youtube, Facebook) és nagyjából hasonlítson a Windows-ra kezelhetőség tekintetében.
Létezik ilyen? (Régen, pár éve Manjaro-t futtattam párszor USB-ről.) -
ledgeri
nagyúr
válasz
galaxy55 #97539 üzenetére
A keresőszó (ram only linux), ami nem jutott eszembe, még saját wikije is van találatoknak
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #97527 üzenetére
Végül eltávolítottam a második meghajtót és töröltem a felesleges Microsoft mappát az előző hozzászólásokban tárgyalt efi mappából.
Köszönöm szépen mindenki segítségét, tanulságos volt kicsit jobban belemélyedni abba, hogy mit hová rak(hat) egy másik operációs rendszer.
-
Dhampir
félisten
Az már nagyon modern rendszer volt.
Ezen felbuzdulva nekiálltam megkeresni a régi gyártói Ubuntu CD-ket, de nagy hirtelen csak egy openSUSE 11.3 és 12.1 akadt a kezembe.
Emlékszel még a Kiwi Linuxra? Distrowatch
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No itt most húzunk egy vonalat. Ezt a dualboot vs virtualás gép témát akkor folytassátok, ha megy normális hangnemben. Köszi.
galaxy55: ilyen esetben nem szoktam szelektálni, az adott téma törlésre kerül. Így nincs részrehajlás meg hasonlók. -
Dhampir
félisten
válasz
galaxy55 #97573 üzenetére
A főrendszer; az Ubuntu 24.04 már kiválóan használható, számomra hatalmas szabadságérzést ad az egyszerű használhatóságával, és a gyorsasága is szuper.
Például a fotókezelésben is sokkal gyorsabb a Windowsnál, főleg ezen a kis energiatakarékos processzorral ellátott laptopon.
-
Dhampir
félisten
Válaszoltam, még tegnap írtam ezt a választ:
Idézem:
(#97559) csixy
Megvan az efi a sys/firmware mappában.
Köszönöm!
Más, két kép az UEFI-ből:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PC Game Pass előfizetés
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5 i5-12450HX, RTX 4060 (3db érhető még el)
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Samsung Galaxy S9+ 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest