- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen széket vegyek?
- Androidos tablet topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Steam Deck
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#78522999 #97923 üzenetére
Azt nem írtad, hogy mikor volt a "korábban". Szinte tegnap volt 2023... És mint írtam, csak egy tipp volt.
Itt egy kicsit másképpen írják felül, lehet ez is számít.
Azt nézted már, hogy a /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl/fan_curve fájlnak mik a jogosultságai, ki a tulajdonosa? Nem lehet, hogy SElinux vagy hasonló plusz jogosutlság kiosztás is van a rendszeren?ubyegon2
Akkor ennek a logikának a mentén hálózati erőforrást is kitehetsz az asztalra, vagy a saját mappádba, és ha megnyitod, megjelenik a megosztott erőforrás. Ez akár DC-ben is működhet, és akkor nem kell az fstabb-al szívnia. -
válasz
#78522999 #97636 üzenetére
Szia, szerintem egy pure Arch telepítését nem kéne hasonlítgatni egy egyszerű user desktopn disrójához.
Amúgy nemrég tudattam a T. nagyérdeművel épp ebbe a topikba hogy egy disztró telepítője az én kimondott óhajomra, bekkattingatva leokézva 5x átnézve mindent se volt képes egy adott EFI partícióra pakolni az indítóját.
Jó oké nem általános eset volt mert a gépbe épp 4 lemez és ezeken 3 EFI partíció volt de nem tudta megcsinálni, nem arra tette amire én kértem.
Hanem ami neki szimpi volt -
Rimuru
veterán
válasz
#78522999 #96810 üzenetére
A jelenleg csak annyit takar hogy nem tudom mi lesz par ev mulva.
Ahol elojon ott nem waylandot hasznalsz masikon meg meg X fut? *
Ugy tudom jelenleg csak a Remote Desktop portal alkalmas arra hogy mouse/keyboard eventeket szimulalj gondolom ezert keri a permissiont hozza.* egyaltalan az imwheel mukodik wayland alatt?
-
válasz
#78522999 #96144 üzenetére
Nem mondtam, hogy gond, csak meglepett, mert régebben nem így volt. De pont a mini-iso-nál lényegtelen szerintem a napi kiadás az alapján, amit írsz, hiszen mindent a netről ránt le! Nem?
(#96136) savior
Épp arról esik szó, már második alkalommal, hogy napi kiadások vanna belőle:
https://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-mini-iso/daily-live/20240525/
-
válasz
#78522999 #94905 üzenetére
pacman -U
után bemásolnám az összes kilistázott csomagot, szerintem ez nem csak apt csomagkezelővel működik. Az kétséges, hogy egy full DE ilyen egyszerűen downgrade-elhető-e. Arch alapúaknál nem nagyon ismerem a műveleteket.Itt ír ilyet is: Downgrade to a previous version of one package (last version is broken, I want the previous one)
-
törölt tag
válasz
#78522999 #94680 üzenetére
Update az előzőhöz:
Éppen most futottam bele laptopon is abba, hogy a gdm után nem töltődött be a gnome felület.
Itt is az "X" pointer jelent csak meg. Viszont kiderült, hogy a háttérben ettöl még indulnak a beállított cuccok. Például a ~/.config/autostart könyvtárban lévő .desktop alkalmazások.
Szóval egyértelműen "csak" a grafikus résszel van gond. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#78522999 #94493 üzenetére
Igen, csak ezzel x százezer tranzisztor felszabadul az UVD-ben, amit másra tudnak használni. Szerintem vállalható, mert mpeg-2 videó lejátszása manapság már semminek nem probléma és nem is nagyon tudok olyasmit mondani, ami még azt használná.
A 2018-as Samsung TV-m meg úgy járt, hogy már nem játszik le divx meg xvid filmeket, kivették a támogatást és ezt közli is a TV ha olyan régiséget próbálnék lejátszani vele.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#78522999 #94491 üzenetére
Igen, az újabb RDNA3 kártyákból kivették gyárilag az mpeg-2 dekódolást (is). https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Video_Decoder
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#78522999 #94178 üzenetére
Egyrészt az a proci eléggé baszó... Másrészt mivel modern Zen proci, többet érsz el vele, ha javítasz a hűtésén mert tovább tud boostolni.
Önmagában egy ffmpeg újrafordítása sokat nem oszt, nem szoroz, talán csak ha videókat tömörítesz órákon át, fullba terhelve a proci összes magját. De inkább csak a nyűg van ezzel a kézzel fordítás dologgal, mint haszon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#78522999 #94176 üzenetére
Az amd-ucode az microcode csomag a procihoz, az mindegyik kernel mellé kell.
A znver3 az Zen3 specifikus GCC fordító optimalizálásokat tartalmazva lett lefordítva. Így elméletben gyorsabb a sima kernelnél, de ezt mérni kellene, hogy konkrétan látsz-e belőle a valós életben bármit is, mert ugye a disztród egyéb alkalmazásainál nincs ilyen optimalizáció.
-
törölt tag
válasz
#78522999 #94028 üzenetére
Na, kipróbáltam a CoreCtrl/LACT párost 6.7 és 6.8rc6 kernellel és RX7800XT kártyával.
Gyakorlatilag mindkét kernellel ugyanazt az eredményt kaptam:
CoreCtrl: PowerLimit -> OK, GPU/MEM Clock Limit -> Fail
LACT: PowerLimit -> OK, GPU/MEM Clock Limit -> Fail, FanControl -> OK
Az normális, hogy az órajel limitek sem működnek? -
törölt tag
válasz
#78522999 #93624 üzenetére
Na, ismét egy példa arra, hogy valamit sehogy nem sikerül megoldanom, majd kérdezek a fórumban és röviddel azután sikerül megoldani
Naszóval, az NVidia VGA órajel limitáció:
előbb perzisztens mód:
nvidia-smi -pm 1azután min/max órajel beállítás:
nvidia-smi --lock-gpu-clocks=800,1400 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#78522999 #93349 üzenetére
Gyors tesztem alapján amit EndeavourOS KDE-n csináltam X11 és 6700XT mellett, ugyanez a helyzet. Viszont Firefox alatt meg működik, nem kell semmit állítani.
Ami nálad furcsa, hogy hiányoznak a VC1-es sorok a vainfo kimenetéből. Nem tudok róla, hogy kivették volna a VC1 dekódert a 7xxx szériából.
rup1u5: igen, a legújabb hardvernél előfordulhatnak ilyenek.
-
rup1u5
nagyúr
válasz
#78522999 #93349 üzenetére
Nekem eddig nem tűnt fel de most hogy írtad ránéztem:
Jó lenne ez a linuxos móka de addig nem tudok teljesen átállni rá amíg nem lesz megoldás erre a 3 problémára amiken én elakadtam:
- 7900 XT vissza van fogva max 210W-ra
- nincs normális GPU tuningra lehetőség (Corectrl gyakorlatban haszontalan)
- nem tudok 120Hz-nél nagyobb képrfissítést beállítani. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Opel topik
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Synology NAS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kuponkunyeráló
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged