- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házi hangfal építés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#68216320 #81196 üzenetére
Storno.
Törlöm a p....ba.
9 év alatt végignéztem ahogy egyre alulmúlja önmagát. Főleg az elmúlt 5 évért gratulálok a Canonical-nak. Csak így tovább és sikerül elérni egy kvarcjáték szintjét.májkimiki: Zseni vagy. Úgy kezdtem: "Ugyanis nem figyeltem oda". Szóval köszi, hogy elmagyarázod.
-
törölt tag
válasz
#63718632 #81194 üzenetére
Magamnak válaszolva, de ez még kimaradt.
Túl azon, ha egy telepítő meg követel egy bizonyos hosszúságú és összetételű user jelszót. Ha és amennyiben a megadott jelszó ezeket nem teljesíti, akkor miért engedi a usert tovább a telepítési procedúrán?
A kétszer beírt jelszó ugyan megegyezik, de a bonyolultságát tekintve nem felel meg. (teszt rendszeren nálam 00).
Fel megy az install rendesen, majd a telepített rendszeren. Loginnál beírva a helyesnek vélt jelszót. A rendszer nem enged be.
Mi történik ezután?
Jön a user különböző fórumokra, már eleve negatív élményekkel. A problémáját eleve nem tudja pontosan megfogalmazni. Aztán belebotlik egy-két igazi parasztba. A sorsa meg ott van meg pecsételődve.
Holott a rendszer telepítő script-je és annak kitalálója volt az igazi "paraszt", hogy azt a megfelelőséget és kritériumot nem implementálta megfelelően.
Na és akkor ezek után vagy ezeket megelőzően vagy ezek közepette. Nagy nehezen eljut egy megoldást kínáló linkhez és megpróbálja alkalmazni. Nyomkodja a bal Schift-et mint az állat, mert 16.04-en még az működött. De azt sem tudja, hogy az mi. Majd netalán eljut oda, hogy az valójában már egy ideje az ESC. Amivel recovery-be lehet csattanni és ott beírni azt amit ajánlottak. Mondjuk egy új hosszú karakteres jelszót. Ami után tényleg beenged a rendszer.
Költői kérdés:
Hány frissen érkező Win-t elhagyni kívánó, némi affinitással rendelkező user fogja ezt meglépni? -
törölt tag
Valahogy meg lehet nézni, hogy az Ubuntu 20.04-en az "apt autoremove" milyen xarokat szedett le?
Ugyanis nem figyeltem oda és telepített programok tűntek el (opera, chrome, radiotray-ng, obs és még franc tudja mi minden)
Nem is értem, hogy mi a francért ajánlott fel esetleg ilyeneket törlésre, ha az csinálta egyáltalán.
Lefutott egy update ugyanis, aminek az lett a vége, hogy behalt az nvidia driver. Röhej az egész.
Átálltam nouveau driverre, leszedtem a zártat, majd felraktam újra.
Sokadszorra szivat meg az Ubuntu.
Tudom, hogy szentségtörés ilyet mondani, de szerintem az Ubuntu-nál már egy Windows is jobb. Sajnos. Lehet, hogy webes tartalomfogyasztásra megfelelő, de melóra használnám viszont nem tudom, mert iszonyat bizonytalan a működése. Így használhatatlan számomra. -
gregory91
senior tag
válasz
baritz1995 #81177 üzenetére
Próbáld frissíteni a BIOS-t hátha eltűnik a "ficsőrje' ",bár a BIOS bootmenüjéhez nem kellene jelszót használnia.
És az alatt mit értesz hogy nem ismeri fel a rendszert? Windows indul helyette?"De most jön a java, a gépet itt vettem hardverapron kb 2éve és mint kiderült az előző tulaj jelszavat rakott a biosra."
"Közben az eladót is megkérdeztem, 15ezerért bios chip cserét ajánlott,..."
Az eladás hagy némi kívánni valót maga után(főleg ha a eladás szövegében nem szerepelt ez a ficsőr'). -
törölt tag
válasz
mekker #81175 üzenetére
Itt kapcsolódnék be-vissza a Trisquel és az idézett PC Linux cikk témakörbe.
Mint megjegyeztem a magyar fordítású cikk nekem nagyon szektás hangulatot kelt. A Google fordítós változat sem jobb egy szállal sem.
Azt továbbra is tartom, hogy az ilyen térítő hangvételű, szabadságharcos attitűd kontra produktív, szerintem.
Nézzük a Trisquel-t, mint ajánlott disztribúciót azok számára. Akiket át akarnak téríteni a free szoftverek irányába.
Most itt az elején kijelentem, hogy ez is kontra produktív a Windows-al szembeni attitűdnek. Annyira tolja a free/GNU hitvallást, hogy pont azt nem veszi észre. Hogy ezáltal egy átlag Win user sírva fog menekülni vissza Redmondba.
Vegyük alapállásnak az Ubuntu/Linux Mint disztribúciókat, amelyek megkönnyíteni szeretnék azon userek helyzetét, akik Win-ről szeretnének váltani. Ez nagyjából 99%-ban sikerül is nekik.
Mondom ezt azért, mert ha bármelyik fentebbi két rendszert sikerül bebootolni a kezdő usernek. Minimális eséllyel fut bele olyan hibába, hogy valamelyik fizikai eszköze nem működik a live rendszeren.
Ha és amennyiben a user ezt VBox-ban teszi, akkor meg teljes képernyővel out of the box tudja kipróbálni az új rendszert, amiért érdeklődik.
Ez az a két sarkalatos pont, hogy ne rekedjen meg az érdeklődés és ne legyen negatív élmény. Úgy általában a Linux iránt.
Akkor nézzük ennek fényében a Trisquel-t.
Eleve a telepítőben (ami egy kiherélt Ubuntu telepítő), benne sincs a 3rd party szoftverek telepítése lehetőség. Ez tudjuk, hogy hozza az összes spéci firmware-t a hardver elemekhez.
Gondolom már a live rendszer sem tölt be semmit, amik ezáltal működnének. Gyanítom, hogy kábeles netkapcsolat nélkül elég kevés WiFi-s noti tudna települni Trisquel-el.
Ezek hiányában meg install után meg jönnek a számtalan kérdések. Tudom.
Mit, honnan, hogyan? Miért így? stb.
Virtual Box.
Van egy jelentős user réteg, aki tud bánni a eme virtualizációs lehetőséggel és Windows-ban sem lehet nagyon eladni.
Viszont a Linuxal hadilábon áll, ezért kezdő user, de érdeklődő és van némi affinitása is.
Mikor nyújt egy Live Linux rendszer pozitív felhasználói élményt egy olyan usernek, aki épp ismerkedni akar?
-ha egyből, vagy pár kattintással teljes képernyőben tudja látni a kínált GUI-t,
-ezáltal el tudja kezdeni nyomkodni, felfedezni az új környzetet.
Ha ez a kettő nem valósul meg, nagyjából 99% hogy leállítja a virtuális gépet és az egész hóbelebancot törli a VBox-ból.
Nos a Trisquel ezen a téren is GNU kosként, bakként és akár bikaként is fejjel megy ezekkel szembe.
Nem elég, ha a user tudja, hogy a VBoxAdditional CD-t valahogy be kell adni a rendszernek és azon az egyik install script-et el kell indítania. Hogy azután legyen automatikus teljes képernyő mód.
Nem. A Trisquel rendszeren még ezek előtt kell két csomagot telepíteni.
-gcc
ésmake
Már amennyiben a user tisztában van ezekkel és tudja is, hogy ezek mik és hogyan tudja telepíteni. Meg tudja értelmezni a telepítő script hibaüzenetét. Mondjuk abból ez kiolvasható. De kérem én 10 éve Linuxozom.
Kb. ötezer kérdést lehetne még kinyitni a továbbiakban, de felesleges.
Ezt így nem lehet, és nem is kell. Ez mind negatív élmény faktor az ismeretleneknek a Linuxról.
Ott vannak azok a disztrók amik out of the box alapon odatolják magukat az új user orra alá és csak használni kell őket.
Tíz emberből kilenc pont nem azzal foglalkozik, hogy 3rd party firmware hajta-e meg a WiFi-jét a kedvenc új Linux rendszerén.Sorry, kissé hosszúra sikerült.
-
lev258
veterán
válasz
baritz1995 #81182 üzenetére
Manuális telepítést választasz vagy ráhagysz mindent? Tudod-e, hova kerül a rendszerbetöltő?
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
Fred23 #81145 üzenetére
Lehet irreleváns info lesz de megnéztem én is superpositiont meg linux és windows alatt.
Win10 ki van pucolva, a többi rendszer pedig: tumbleweed, manjaro és vanilla arch volt. Sőt még linuxból futtatott windows vm-et is megnéztem és meglepő eredmény volt.
FHD minden maxon volt és sima win 10 tudott 4387 pontot(átlag 32,82fps). A leggyengébb szintén win10 volt, még pedig a vm verzió: 4000 ponttal(átlag 29,92fps). Összes többi linux a kettő között. Megnéztem még cinebench r23-at is sima windows és vm-es között, hasonlóan arányos eltérés. Ha lesz időm csinálok geekbench-el is, bár gyanítom a linux itt is lassabb lesz a sima windowsnál és gyorsabb mint a mv-es windows. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baritz1995 #81189 üzenetére
Mit?
Ezeket a lépéseket csináld meg, a linkem 2. posztjában vannak írva:Power the laptop off
Hold down Windows key + up arrow + down arrow and power the laptop onLet go of the keys at the HP splashscreen
Press F10 repeatedly at the screen that shows up with "SMC command handled successfully"
This should bring you into the BIOS where you need to choose “Reset BIOS security to factory default” and confirm by choosing yes
Exit the BIOS, saving changesWhen the laptop reboots, you will see the coveted prompt to clear the TPM, which is shown below.
Press F1
When the laptop reboots, the BIOS password is gone
-
RJ45
tag
válasz
mekker #81175 üzenetére
+1
Egyébként én teljesen el is veszítettem ezt a szabadságharcos fonalat. Régebben még tudtam követni, amikor ott tartottak, hogy amiért fizetni kell, az nem szabad, mert ott a tetején a gonosz, kapzsi humanoid, aki az arcát adta az ellenségképhez.
Ha ingyenes, akkor viszont vacak, mert tökmindegy milyen jól másolják le az XP grafikus felületét, ingyen nincs mögötte support, naprakész szoftver és akkor így következetes lett a felszólítás: ha szabad akarsz lenni, akkor ránts kardot és te is segíts elkészíteni a naprakész szoftvert megteremtve ezzel a supportot.
Hogy a szoftver éppen egy illesztőprogram vagy egy szövegszerkesztő mellékes is volt és, ha éppen nem lehet legálisan megoldani az is elsikkadt. De ez már a múlt.
A jelenben „botrány” jelleggel ugyan, de közölték a világgal, hogy manapság mindenkiről minden, mindenkinek eladó. A fél szakma a hasát fogta a röhögéstől, hogy miközben kormányok tejeltek komoly pénzeket a Pegasusért Kína közben vajsimán ellopta. Mindegy is.A szempontomból a lényeg, hogy tényszerűen, szájbarágósan el lett magyarázva az embereknek. A hentes Bélának meg a pék Tibinek heteken át magyarázták úgy az újságírók, hogy az úgy van, hogy megfertőzik az otthoni routert és vele mindent, ami ahhoz kapcsolódik. Mindennek utána, miközben az otthoni routerek és a mobiltelefonok körében nem éppen nagy sláger az MS, most akkor miért is következetes ma pont az MS Windows ellen nekem felesküdni a szabadságra?
Ennyi erővel miért nem mindjárt pl. itt az IT Café ellen, aki nem enged belépni ide, ha Tor böngészőt használok? Amikor az MS éppen elmagyarázza a Win11 miért preferálja a TPM-et az miért más ma, mint amikor a PH magyarázza, miért preferálja pl. a gonosz Chrome-ot a privát szférát képező Torral szemben? Én már elveszítettem a fonalat.
Nekem praktikusabb önálló véleményt formálni, mint megpróbálni követni ezt a katyvaszt.Ahogy öregszem egyre inkább azt érzem, hogy egy informatikus csak álproblémákat teremt és old meg. Érezhetem én magam nagynak, ha sikerrel átállok egyik adatbáziskezelőről a másikra, de az se lesz elég jó, mert mindig lesz egy generáció, akinek az a fontos, hogy olyan problémákat generáljon saját magának, amiket aztán megold. Továbbra is a személyes szabadságom mivel foglalkozom. Én döntöm el mikor kapcsolom be a gépet. Ha akarom elmegyek sírásónak és soha többet nem használok PC-t. Pont olyan szabad leszek, mint egy kecskepásztor, akinek szintén nincs szüksége személyi számítógépre. Ehhez képest építem a strukturált hálózatokat, csak mert fizetnek érte.
Látom előre, hogy Musk ki fogja nyírni, mert telelövi az eget műholdakkal és meghaladja a mai internetszolgáltatókat. Lesz egy nagy skynet hálózat, amihez való csatlakozáskor el is fogadod a feltételeket, azaz kb. lemondasz a jogaidról és lesz mellette földi huzalozással épített, kisebb-nagyobb pl. nemzeti jellegű partizánkodás, ami külön monitorozva már minden lesz csak nem (az egész) internet. Persze amikor a közpénzből működtetett egyetemek is csak önmagukon keresztül teszik elérhetővé az információt így téve fizetőssé azt azon az "információszabadság"-on, ami miatt én hálózatot kezdtem építeni ma már mindenki csak röhög. Akkor szép álomnak tűnt, amiért érdemes dolgozni. Mára már én is felébredtem belőle. -
baritz1995
tag
válasz
baritz1995 #81188 üzenetére
Közben az eladót is megkérdeztem, 15ezerért bios chip cserét ajánlott, azt kihagynám, ha van bármi más opció
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baritz1995 #81186 üzenetére
És a leírás amit linkeltem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baritz1995 #81183 üzenetére
Ehh, HP... Itt a 2. posztban írják, hogy miket kell nyomkodnod a jelszó resethez: [link]
Valszeg az elemmel is törlődne, de lehet tovább kell várnod. Meg persze aksi se legyen bent... De a leírásban lévő lépések a gyorsabb út.*81184: ha először Linuxozol, akkor inkább a 20.04 LTS kiadást javaslom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Valahol van egy elem az alaplapon, az SSD mellett szokott lenni ezeknél. Azt lehúzod egy fél percre, és resetelődik a bios minden beállítása, beleértve a jelszót is. Hátlapot levéve könnyen hozzáférhető.
Melyik Ubuntu verziót írtad ki?
-
lev258
veterán
válasz
baritz1995 #81179 üzenetére
Pontosan hol akad el a rendszer betöltése?
-
lev258
veterán
válasz
A telepítőt mivel írtad ki?
A BIOS jelszóval kapcsolatban én a HP-nál érdeklődnék, illetve megnézném a laptophoz tartozó dokumentációt. -
baritz1995
tag
Sziasztok
segítséget szeretnék kérni ubuntu telepítés ügyben.
Adott egy hp 840 g2 noti amit windowsrol ubuntura szeretnék áttelepíteni.
A folyamat le is megy, de miután újra bootol a telepítést követően az ubuntu, nem áll fel a rendszer.
Neten találtam erre a problémàra bios beállításokat.
De most jön a java, a gépet itt vettem hardverapron kb 2éve és mint kiderült az előző tulaj jelszavat rakott a biosra.
Tudok ezzel kezdeni valamit?
Bios csip újraírás és egyéb mission impossible dolgokat kihagyva.
A segítséget előre is köszönöm -
urandom0
senior tag
Volt régen egy gNewSense nevű disztró, és ha jól emlékszem, a Trisquel annak a folytatása. A licencelése azért olyan, amilyen, hogy legyen egy disztró, ami Richard Stallmannak sem okoz álmatlan éjszakákat
Debian free repóban is csak jogilag teljesen tiszta cuccok vannak. -
mekker
őstag
Visszatérve a Trisquel-re, miért olyan érdekes hogy ez megfelel a GNU/FSF feltételeinek?
-Egy nagy intézményt képviselsz, nem vagy jogi szakértő, csak meg akarsz valósítani egy szoftveres átállást (=te vagy a főni unokatesójának az egyetemista fia). Ez egy kiherélt Ubuntu fork, ahol az alapoktól minden részkomponens a lehető legegyszerűbb licenszelésű.
-Alufóliasapkás vagy, aki nem akar backdoorokat, instabil, bugos szoftvereket, csak jól bevált komponenseket.
-Nem akarsz telemetriát, minimálisan akarod tartani az online lábnyomod. Gyermekkorodban megvert egy propertiary szoftver.
-Hippi emberjogi aktivista programozó vagy, aki nem támogatja a felhasználó jogainak semmilyen nemű korlátozását, emellett szeretsz 6 éves kisfiúkat cirógtani.
-Szereted az egyszerű dolgokat, vaskalapos vagy. Szabadidődben online fórumokon őrjöngsz, hogy miért használnak a modern weboldalak javascriptet.Nem látom, hogy ki ennek a célcsoportja.
-
Nem mentegetni akarom, mert semmi közöm a fordításhoz, és néha én is jelzem a fordítónak, ha találok hibát.
Ugyanakkor én nagyon hálás vagyok neki, hiszen több éve rendszeresen, önszorgalomból fordít különböző témájú cikkeket. Ez nagy segedelem azoknak (nekem) akik nem tudnak külfödiül. Bőven belefér ez az elgépelés, az is lehet hogy az autókorrektor javította ki. velem is gyakran megtörténik, hogy a Bill.t nézve gépelek, és nem látom miket ír át a program. Utólag kell bele javtani, ha észreveszem...
Visszatérve a Trisquel-re, miért olyan érdekes hogy ez megfelel a GNU/FSF feltételeinek?
-
RJ45
tag
Igen, ezeket megtaláltam a tyúbon a videók alá is be van téve. A könyveket le is szedtem.
Ez a része szimpi, hogy tényleg nem azon megy az agyalás, hogy hogyan tudnának levenni pénzzel.A cikkről:
Szerintem aki TPM helyett TMP-t ír kétszer is az khm, sokat azért nem foglalkozhatott a témával.
Esküdj!Ellenérzéseim persze nekem is vannak a Win11 rendszerkövetelmény témakörben, bár én parallel belátom, ha nekem kellene nagyságrendekkel megnehezítenem más országok titkosszolgálatának a tevékenységét, akkor biztosan eszembe jutna széles körben hardveres támogatást kérni ehhez, pláne a mai világban. Mivel senkinek sem kötelező Windows-t használni, így ez kérés. Még akkor sem követelés, ha követelménynek nevezzük.
-
válasz
CPT.Pirk #81167 üzenetére
Az elmúlt pár évben 2 napnál tovább csak Debian alapú disztrók voltak nálam, mondjuk ha lesz kis időm, örömmel kísérletezgetek.
De mondjuk minden klappol most, szóval legjobb lenne a jelenlegi rendszer mellé tenni valami mást, valami számomra érdekeset, ami még esetleg gyorsabb is ebben-abban (különösen játékokban). -
-
Sajna nem ismerem, a hup.hu-n szok blogolni/hozzászólni (Oda meg neveznek fel engem
), de itt a "tartalomjegyzék". Sajna az oldal még a régi videókra mutat, de szerencsére az fsf.hu feltette őket az oldalukra.
Érdemes körülnézni a fenti oldalon, rengeteg könyv, leírás össze van gyüjtve. -
törölt tag
válasz
-Faceless- #81157 üzenetére
Ha van rendes MS365 licenced és accountod (céges vagy magán), akkor böngészőből online office. Minden ott van fenn OD, Excell, Word, stb. Licenc nélkül is kapsz 500GB OD tárhelyet.
-
RJ45
tag
Véletlenül nem ismeri itt valaki Zahemszky-t? Azt a prezentációt praktikus lenne letölteni, amit használ és csak a sarka látszik a videón. Kvázi tartalomjegyzéknek is megtenné.
Baromi ismerős a feje nekem egyébként, de lehet, hogy csak hasonlít egy tagra, aki Cisco Pix501-eket programozott a Fővárosnál, vacak az arcmemóriám , de egy nagy szerepjáték őrült srác volt, lehet hogy ő
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-Faceless- #81157 üzenetére
Igen, erre szerintem nincs megoldás. Az ilyen office365 köré épült cég az egy fekete lyuk, oda csak az MS dolgaival fogsz tudni érdemben becsatlakozni.
Meg pl. a OneDrive képtelen rendesen kezelni az LO által használt .lock fájlt, mikor hálózatra dolgozol, simán össze tudja omlasztani a progit bezáráskor. Mondjuk olyan 10-ből egy bezárásnál megtörténik az irodában, wines gépen...
-
-Faceless-
őstag
válasz
CPT.Pirk #81155 üzenetére
Köszi szépen!
Tudom, hogy nagyon jó a LibreOffice, de nem opció. Office365-ról van szó felhőben lévő fájlok megosztott szerkesztéséről. Mint Google docs-ban egyszerre van megnyitva a doksi minden felhasználónak, és látjuk ki hol tart, mit szerkesztett, stb. Csak Google-el ellentétben nem szar a fájl kompatibilitás.
Konkrétan ilyesmire gondoltam csak mivel jelenleg csak melós macbook-om áll rendelkezésre nem igen tudom kipróbálni, és az értékelésnél nincs leírás, hogy mégis mi nem megy, vagy miért adnak rá olyat amilyet.#tordaitibi Szuper, köszi!
Ez az Insync tökéletes lesz -
válasz
-Faceless- #81154 üzenetére
Onedrive,
[én ezt használom] , guiról nem tudok, megbízható paraméterezhető és folyamatosan karbantartott. Az eredeti, a skilion sajnos elárvult 2018-ban, ennek egy élő forkja.
Ha van lehetőség és anyagiak akkor az Insync, az full guis, mindent tud.
10.000HUF körüli egy örök liszensz.
Natív Office-ről nem tudok Linuxra.
Vagy a felhős online megoldás vagy sajnos VM. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-Faceless- #81154 üzenetére
OneDrive: terminálos, háttérben futó megoldás van rá. Nem tudja 100%-ban az összes szolgáltatását annak a reteknek, de működik. https://github.com/abraunegg/onedrivev
Ezen kívül persze vannak fullos GUI-s megoldások, de azok fizetősek.Gaming: még nem került be a kernelbe a Thread Director támogatása, így nem lesz optimális az új Intel cucc. Nem tudni, hogy mikor kerül be. Ettől független persze működik a proci, mondjuk úgy mint Win10 alatt ahol szintén nincs TD, csak ott valszeg már nem is lesz...
nVidia: a drivere olyan, mint a cégnek a hozzáállása a világ dolgaihoz... Linuxon játékra jelenleg jobb egy AMD kártya, a nyílt driverrel. nVidia kártyát meg csak a cég saját driverével érdemes használni.
Office: LibreOffice egy fasza dolog. Próbáld ki, nézd meg.
-
-Faceless-
őstag
Sziasztok!
Alkalmanként használok linux-ot is, és mac-en dolgozok már egy ideje, de most új fő gépet építek amit át akarok költöztetni linux-ra, és lenne pár kérdésem, nagyon hálás lennék, ha tudnátok segíteni.- A mostani workflow-ban szükségem van arra, hogy onedrive megbízhatóan menjen a gépen, illetve office alkalmazásoknak is működni kellene. (word, excel, stb.). Ezek valahogy megoldhatóak, hogy ne kelljen hozzá egy full VM?
- Este gaming, nappal melós rendszer lenne, és single core miatt gondoltam, hogy az új 12600k-ra nevezek be. A big.little-ről lehet esetleg tudni valamit, hogy gondot jelent-e?
(ha később optimalizálják nem gond, csak munkára kellene, és fusson, nagyon nem akarok random lehalást)
- GPU téren olvastam, hogy gondok vannak az Nvidia driverekkel, de senki nem mondja, hogy konkrétan mi. Ez csak teljesítmény problémákat jelent, vagy pl. nem megy dlss? (3060ti-t néztem most, de ha pl. az nem megy, akkor semmi értelme, és inkább veszek AMD-t) -
Sonja
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fred23 #81147 üzenetére
Na gyorsan lenyomtam neked a tesztet, pedig még egy radeon driver frissítést meg egy b. hosszú frissítés felrakást is végig kellett várnom...
Manjaro KDE - 5.14 kernel, mesa 21.2.4 - 39830 pont
W10 ltsc - 21.10.2 radeon driver - 41694 pontMindössze 4.6%-al produkált lassabb eredményt a kártya Linux alatt. Nálad mi a szitu?
-
-
-
bugizozi
őstag
-
-
-
RJ45
tag
Ezt a sorozatot nem ismertem, nagyon köszönöm. Kár, hogy nincs hozzá a videók időpontját tartalmazó linkekkel kvázi tartalomjegyzék. Így mire végigugrálgattam egy tucatot, fú talán a 2. nap negyedikben mondta el a jogokat. De az üresjáratokban meg fogom azért ezeket nézni bent, csak ilyenkor, amikor valami választ keresek akkor legyőz a türelmetlenség… Tudod amikor valamit egyféleképpen már meg tudok oldani akkor mindegy, hogy az másik oprendszer használatát jelenti e, mert türelmetlenné tesz. Mert ott a háttérben a kisördög, hogy „Vakarózom itt ezen, mennyi az idő? Jézusom, amúgy már régen kész lennék”.
Nem keverem; én az a zöldfül vagyok, aki olyasmit akar, amit egyszer egy rendszerben már megcsinált. Mivel pontosan tudom, hogy mit akarok nyilván ügyesebben használom a keresőt, pillanatok alatt dobálom el a nem releváns képernyőket, így hamar eljutok egy kvázi szamárvezetőig. Szóval nem keverem csak egyszerre találkozom először mindkettővel pl. egy szamárvezetőben.
Csak nem kedvelem a szamárvezetőket, mert zöldfülként nem látom jól és azonnal a „minőségüket” vagy hogy egyáltalán jók e. A script sokkal jobb, mert azonnal látszik, hogy lefut vagy nem fut. Minden sorának utána tudok nézni a terminálban. Maguktól jönnek a parancsok, nem kell kutatnom milyen paranccsal lehet megcsinálni, amit szeretnék, mert mind ott van. Elég csak a paramétereknek utána nézni a terminálban. Így szeretek Debiannal foglalkozni, mert a parancsok helpjéből mindig csak a releváns infót kapom. Így a legtömörebb. Scriptnél jobb szamárvezető nincs. Nem baj az, ha más írta.
Csak ugye nem értek a Linuxhoz és esnek ki a csontvázak a szekrényből közben, szóval tanulni is kéne, amihez viszont kell idő és alázat. Utóbbiak nem jönnek ki jól a türelmetlenséggel. Ezért fulladt hamujába eddig a dolog. Azért most többé kevésbé elszántam magam, hogy foglalkozni fogok vele. Adatmentés NAS javításkor, fájl generálás wifi titkosításhoz, hardverteszt stb. Száz helyen használtam már Linuxot sikerrel, csak nem értek hozzá -
F.B.I.
veterán
Üdv!
Kollegám AMD A6-5400, 4Gb memória adottságú gépére Ubuntut telepítettem.
Játszani szeretne “virágboltból” letöltött Warcraft 3-al és Diablo 2-el.
Hogyan tudom ezeket telepíteni neki, hogy működjenek is? -
lev258
veterán
válasz
bugizozi #81133 üzenetére
Újraindítás is volt?
Ha nem változik a helyzet, csináld vissza, mentsd el a fájlt más néven és másold át Ubuntu/Kubuntu-ról az egészet (azon működött). Ez persze csak tipp. Normál esetben innen olvasnak ki valamit egyes programok az lsb-release parancsot használva.
Ez a getcomputerinfo egy script (gondolom a telepítőé), de nem látunk bele, mit csinál. -
bugizozi
őstag
Szia!
Ezt kellene feltenni: Deploying Linux Management Agents Ez arra lenne jó, hogy Service Provider Console alótl lehessen menedzselni a gépet.
Munkatársam adta a telepítőt, aki intézi a mentést.CPT.Pirk: nyitottunk már rá support ticketet a Veeam-nél de széttárták a kezüket, hogy Ubuntun támogatott, ott működik...
Ami még érdekes: Ubuntu, Kubuntu, UbuntuCinnamon disztrók alatt is feltelepül:
De Linux Mint és KDE Neon alatt nem.
Azt néztük az install szkriptnek ez a része fut hibára:
echo "Installing management agent..."
./getcomputerinfo --install $@
RESULT=$?
if [ $RESULT -ne 0 ]; then
echo "Installation result: $RESULT"
if [ $RESULT -eq 1 ]; then
fail 'Failed to install the management agent. Review the installation log file for more details.'
else
fail 'Failed to install the management agent.'
fi
fi
Vajon ez a
getcomputerinfo
mit nézhet a gépen? -
urandom0
senior tag
Most itt kevered a systemd-et és a fájljogosultságokat, de nem értem, hogy jön össze nálad a kettő.
Minden fájlnak és könyvtárnak (pontosabban minden i-node-nak, mert nem csak fájl és könyvtár létezik, hanem van pl. symlink, socket, blokkeszköz, cső, stb.) van egy tulajdonosa, aki egy felhasználó. Ezen kívül az adott fájl/könyvtár tartozik egy csoportba (a csoportban van egy vagy több felhasználó), illetve van a külvilág, aki se nem a tulajdonos, se nem tagja a csoportnak.
A chmod 644 azt jelenti, hogy a tulajdonos joga 6-os, a csoporté 4-es, illetve a külvilágé szintén 4-es. A számok úgy jönnek ki, hogy 1-es a végrehajtási jog, 2-es az írási jog, 4-es az olvasási jog, és ezeket össze kell adni.
6=4+2 azaz írási és olvasási jog.
4=4 azaz olvasási jog.
4=4 azaz szintén olvasási jog.
Tehát a tulajdonos tudja írni és olvasni a fájl, a csoport csak olvasni, a külvilág pedig szintén csak olvasni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bugizozi #81126 üzenetére
Ezeket találtam a témában, de egyik se túl hasznos:
https://helpcenter.veeam.com/docs/agentforlinux/userguide/installation_process.html?ver=50
https://helpcenter.veeam.com/docs/vac/deployment/silent_install_agent_lin.html?ver=60
Szerintem írjál nekik egy emailt a témában, mert valami hiányzik neki. Ami felmegy az Ubuntura, annak fel kell mennie minden más Ubuntu alapú cuccra is...
-
válasz
bugizozi #81126 üzenetére
Itt azt írják, hogy sokféle rendszerre felmegy. Honnan szedted a telepítőt?
RJ45
Egy kis plusz olvasni való a jogosultságokról.Próbálgasd egy fájlon könyvtáron, de vigyázz, mert az x trükkös, nem feltétlenül futtatást jelent, könyvtár esetén belépési engedély
.
Plusz nézd meg ezt a videósorozatot. Zahy nagyon jól, érthetően magyaráz. -
RJ45
tag
válasz
urandom0 #81116 üzenetére
Értem, bár nem teljesen tiszta hogy lesz ebből önszívatás, de az ilyen ügyeskedéseket jobb ideje korán ellesni, mint megtapasztalni, hogy tényleg szívás lesz
Közben én már ezt a systemctl-t nézegetem, hogy ide betenni inkább systemd-vel esetleg, csak nem világos ez a file szintű engedélyezésesdi "chmod 644" azt látom, hogy ez valami "profile" jellegű dolog és több file szintű engedélyt állítok be vele egyszerre, hogy kinek mihez legyen joga, de még nem állt nekem ez össze, hogy ezt itt miért is kell és miért pont 644-re kell állítani
az egész Linux logika annyira idegen még nekem, hogy marhára el tudja lopni az időm
list-unit-files-ban benne van a szüleményem, enabled is, de a state az lett, hogy bad, szóval valamit elqrtam ismételten
vajúdom még vele, de valahogy csak megszülöm, közben azért valami legalább ragad rám a koszon kívül -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Veeam Management agent-et szeretnék telepíteni a gépemre, de nem sikerül
Papíron az Ubuntu-t támogatja ez a szoftver, és tényleg csak a "gyári" Ubuntura engedi feltelepíteni, más Ubuntu alapú disztribúcióra nem sikerült. (Linux Mint, KDE Neon)
Ki lehet ezt valahogy trükközni?Köszönöm!
username@gepnev:~/Asztal/Linux$ sudo ./LinuxAgentPackages.LS_Office.sh
[sudo] username jelszava:
Veeam Management Agent Installation
Creating temp directory...
Unpacking installation files...
Extracting packages...
System platform: x64
Installing management agent...
Cannot find the management agent package veeamma-6.0.0.7739-x64_template.
Installation result: 3
Failed to install the management agent. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81122 üzenetére
Amúgy RPi hez nem kell linux feltétlenül.
Tudom, de te most mégis Linuxot akarsz telepíteni rá
A másik pedig ha pl programozás, akkor se kell linux ismeret. VS Code és ennyi.
Aha. Ez kb. addig tart, amíg azt nem mondja a VS Code, hogy telepíts egy compilert meg annak a függőségeit a rendszer csomagkezelőjével. És ha nem tudod, hogy neked mondjuk gcc meg mondjuk libc6, és azt hogy kell telepíteni, akkor csak nézel ki a fejedből...
-
Horvi
őstag
válasz
lanszelot #81122 üzenetére
Jó hát a gnome kevésbé testreszabható mint az xfce vagy a kde szerintem.
Azért az hogy semmi nincs előre telepítve az kicsit erős. Átlag felhasználóknak teljesen megfelelő. Ha viszont van speciálisabb igény azt is simán meg lehet oldani. Ahogy fentebb is írták manjaron/archon terminálból:
sudo pacman -Syu gimp
és már van is gimped. -
lanszelot
addikt
válasz
urandom0 #81121 üzenetére
Épp ezért vettem az RPi-t, hogy ne a PC-m kelljen dual vagy virtual rendszerrel elcseszni.
2 perc alatt RPi -n újra húzom a rendszert, bármit rontottam is el, és ismét elronthatom
Amúgy RPi hez nem kell linux feltétlenül. A másik RPi-m Volumio ami egy főleg hang lejátszó az erősítőmhöz. Felraktam, csatlakoztattam a zenéim, és play.
A másik pedig ha pl programozás, akkor se kell linux ismeret. VS Code és ennyi.
2 monitort kezel, egyiken írom, másikon ellenőrzöm.
De engem érdekel a linux is, viszont csak annyira, hogy fogalmam legyen róla.
Majd kukkolok valami videót az alapokról, mert így ez nagyon hiányosHorvi:
gnome-t raktam, mert kde windows95 kinézet, xfce nem tetszett, mate és gnome között gondolkodtam, gnome lett.
Üres, úgy értem, hogy semmi nincs ra telepítve alapból. Se egy Gimp, se semmi. Csupasz rendszer. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81119 üzenetére
A dpkg a csomagkezelő "magja", ez felel a .deb csomagok telepítéséért Debian alapú disztrókon. Az apt pedig egy erre épülő segédprogram, ez pedig a függőségek feloldásáért, a csomagok letöltéséért, és a csomagadatbázisért felel (többek közt).
#81103-as hozzászólásodban már használtad is, ugyanígy kell minden más programot telepíteni, pl.
apt install gimp
Manjaroban nem dpkg meg apt van, hanem van pacman és van pamac. Ezekkel így tudsz telepíteni:pacman -Syu gimp
vagypamac install gimp
.Egyáltalán nem értek a linuxhoz.
Mondjuk így nekiesni egy RPi-nek, amire Linuxot szeretnél telepíteni, elég meredek.
-
Horvi
őstag
-
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #81106 üzenetére
Hello,
A csomagkezelőben kipipálom a GIMP -et, elfogadom, csík elindul, majd fail.
És itt kierült a linux tudásom.
De hagytam a manjaro-t, mert nem tetszik. Üres rendszer.
A kinézete is rettenet, és nagyon nehézkes kezelni. Alsó tálca az asztal váltóra ki van rakva, mindent almenükből lehet elérni.
Biztos jó, csak nem nekem.tiobe
"dpkg biztosan van benne, és valószínűleg akkor már apt is."
Ezt nem értem, nem tudom ezek mik.
Egyáltalán nem értek a linuxhoz. -
-
urandom0
senior tag
ha nyomva tartja a diák a power gombot a gépházon...
Akkor meg kell tudni, hogy ki volt az, és adni neki egy akkora egyest, hogy a fal adja a másikat
Egyébként tapasztalataim szerint - egyetemen vagyok rendszergazda - a diákok által használt gépekkel nagyon ritkán van probléma, ellenben az oktatói gépekkel valami furcsa oknál fogva sokkal gyakrabban...
De egyébként jogos az érved,de az elején az if $user az php-ban az szokott lenni hogy az van e bejelentkezve éppen, itt is az? Ha igen akkor ez miért kell bele?
Igen, a $USER változó azt a felhasználónevet tárolja, aki be van jelentkezve és kiadta a parancsot.
Ezt azért írtam bele, mert hogyha esetleg bármilyen oknál fogva nem a postlogin futtatná le a scriptet, hanem valaki vagy valami más, és a $USER értéke üres, akkor ez futna le:rm -rf /home
cp -r /etc/skel /home/
chown -R : /home/Természetesen enélkül az ellenőrzés nélkül is működik a script, de én szoktam ilyesmiket írni bele, mert inkább legyen egy tizedmásodperccel lassabb, de így elkerülöm az önszívatást.
-
urandom0
senior tag
Igazad van, elhittem az egyik MS oldalnak, amit egy másik cáfol.
Nem, hanem elbeszéltetek egymás mellett. Te a natív Windows-ows Visual Studio-t linkelted, ami x86 alapú, zárt forráskódú, az első kiadása 1997-ben jelent meg, ő pedig a Visual Studio Code-ot, ami Electron alapú, nyílt forráskódú, és 2015-ben adták ki először. Kódszinten semmi köze a kettőnek egymáshoz.
-
RJ45
tag
válasz
urandom0 #81078 üzenetére
ok, akkor bejelentkezéskor (ha nyomva tartja a diák a power gombot a gépházon szerintem nem fut le a kijelentkezéshez kapcsolt script és nem akarom, hogy megkerülhető legyen)
Kicsit a scriptről, amit írtál. Érteni szeretném. Az, hogy törli, létrehozza, majd beállítja a tulajdonosi jogokat az oké, de az elején az if $user az php-ban az szokott lenni hogy az van e bejelentkezve éppen, itt is az? Ha igen akkor ez miért kell bele?
#81081cigam
Lehet, hogy jó a Sulix, nem ismerem. Nem állítom, hogy nem jó. Ez a Debian, amit feltettem szuper. Arról nem tehet szegény, hogy én hülye vagyok a Linuxhoz. Pár alap dologra rájövök, hogy Linuxban hogy van és utána jó lesz ez. Tökmindegy melyiket választom scriptet írni előbb utóbb úgy is muszáj lesz. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81096 üzenetére
Nincs csomag kezelője. Azaz én sehol se találtam.
Program telepítőt találtam, de bármire keresek kb 4millió találat van, persze egyik sem az, és láttam már ilyet linuxban, de 1 program több csomagból áll, és foggalmam sincs mi merre, meg mihez mi kell.
Parancssorokat sem ismerem.Distrowatch alapján ez a TwisterOS Debian alapú, így nagy valószínűséggel a Debian repókat IS használ, tehát a Debianos ARM csomagok érhetők el hozzá.
dpkg biztosan van benne, és valószínűleg akkor már apt is.Köze nincs egymáshoz a szerver es a desktop verziónak, csak ennyi.
Ubuntu server és kliens verzió között kb. annyi az eltérés, hogy kliensen gyárilag van GUI, serveren nincs. Semmilyen radikális különbség nincs a kettő közt.
-
válasz
tordaitibi #81105 üzenetére
Szerintem meg a W2000-ből volt klines (professional) és szerver (server) kiadás. Ez vonható párhuzamba a linux
kliensdesktop és szerver kiadásaival. Mindkettőnek közös az alapja (kernel), csak a körítés más.A Windows 3.11 for workgroups-nak volt kibővített hálózati támogatása a Windows 3.1-hez képest.
-
Ueda
senior tag
válasz
urandom0 #81074 üzenetére
Próbálkozom a jelszó nélküli indítással. Olvasgattam a sudoers -t, vi használatát a visudo -hoz. Aztán elkeveredtem ide :
KDE alatt kényelmesen meg van oldva.
Ha az alkalmazás szerkesztésében a parancs mezőben a parancs elé beírod a kdesu -t, ilyen ablak jelenik meg, ahol lesz egy rubrika a jelszó megjegyzéséhez :HÁT NEM FANTASZTIKUS ?
-
válasz
lanszelot #81103 üzenetére
"Pl Windows 2000 vs Millenium ez a kettő is server vs desktop"
Ez így szimplán marhaság a W2000 desktop rendszer (volt), kibővített hálózati funkciókkal.
Azt próbálják neked elmagyarázni hogy a szituációd kb. olyan mintha az Androidos Samsung telefonodra Windowst akarnál telepíteni. Találsz egy Windowst ami felmegy rá de nem lesz hozzó szoftver mert az összes programot, appot át kéne fordítani az androidos hardverre.
Lesz is ilyen amit átforgattak, esetedben a VS Code de a többi 10ezer appot meg nem tudod használni.
Próbálj Androidon windows exét telepíteni. Vagy Winre a Play áruházból. Sikerül...? -
-
lanszelot
addikt
A server és desktop -nak köze nincs a linux-hoz.
Pl Windows 2000 vs Millenium ez a kettő is server vs desktop
Linuxhoz nem értek, ezt írtam.
Nem osztom az észt, beszélgetek, te pedig nem értem miért kötsz belém, semmi rosszat nem írtam. Én dobtam linket is, hogy ez vagy az miért nem úgy van ahogy írjátok, pl lenti VS Code, te pedig annyit írsz nem így van. Ez nem érv, se nem helyesbítés, csak tagadás.Visual Studio Code RPi
ha az eredeti oldal hazudiklev258
Nem telepítem, a rendszer alap programja a Vine, a Steam, My android, stb
Egyedül a VS Code nincs rajta, lehet telepíteni rá,csak nem tudom hogy.Mert az add/remove app nekem magas.sudo apt update sudo apt install code
Ennyi a VS Code telepítésManjaro, ismét felraktam, ugyanaz a bajom, nem tudok rá semmit telepíteni.
Azaz egyedül a VS Code ment fel rá, semmi más.Mindenre fail, fail, fail -t dob, es millió kérdése van ami fogalmam sincs mi az.
Gnome-t raktam, nagyon nem tetszik az a felület, nem tudom hogy lehet váltani, de nem tudom érdemes e foglalkoznom vele , mert alapból semmi sincs rajta, Gimp se, és feltenni semmit se tudok, tehát nézhetem az asztalt. -
lev258
veterán
válasz
lanszelot #81100 üzenetére
Már írtam.
A Twister-en a Steam és a Wine is x86 hardveres emulátoron keresztül fut, ha ARM-re telepíted. Az Ubuntu sem kivétel ez alól.
Tudom, hogy ez a hosszú társalgás nem segít a rosszul működő Ubuntu problémádon. Viszont azt szeretnénk megvilágítani, hogy te elég specifikus eszközön akarsz használni olyan rendszert, ami eredetileg más célra (és célhardverre) készült. Ez pedig jól működő rendszer esetén is problémákat okoz majd neked, mert a valóság nem fedi az elvárásaidat.
Hogy a problémáddal is foglalkozzak. Ha a Szoftverközponttól fagy ki a rendszer, akkor telepítsd a Synaptic-ot. Fapadosabb, de hatékony. -
válasz
lanszelot #81096 üzenetére
Többször is írtam, linuxban kezdő vagyok nagyon.
Mégis osztod az észt, lásd szerverv vs desktop verzió stb....
Ahogy lev258 is írta. Attól hogy egy programnak létezik linux-os kiadása, az nem jelenti hogy az összes linuxon futni fog. A futtató számítógép architektúrájától is függ. Egy mezei x86(AMD64)-ra kiadott linux program (bináris kód) nem fog futni ARM platformon, ahogy egy ARM-ra fordított program sem fut x86 PC-n. Operációs rendszeről függetlenül.
VS-ból is csak x64(AMD64)-re fordított binárisok érhetőek el Linux-ra.
Ezek csak x86(AMD64) processzoros gépeken futó linux-on hajlandóak működni.
ARM-on csak akkor, ha azon fut egy plusz program, x86(AMD64) emulátor.
Ez kb olyan mint amikor Windows PC-ken futtatják a ZX Spectrum(Zilog Z80 processzor), Amiga(Motorola 68000 processzor) emulátorokat, és így válnak futtathatóvá a másik gépre (opeációs rendszerre/hw-re) írt programok.De hogy linkeljek is
[link]
"Visual Studio is built to target processors based on the x86 architecture, and there are no versions of Visual Studio for ARM-based processors."
Bár említik az x86 emulátort, de kereskedelmi forgalomban nem érhető el a Windows ARM-os kiadása ami lekezelné ezt a problémát. Plusz még így sincs semmi köze a linux-hoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest