- Fujifilm X
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#68216320 #89705 üzenetére
Na, közben kicsit kutakodtam a témában ismét és egy nem túl szép, de egyelőre működő megoldást találtam.
Az "nvidia-smi" segítségével (nvidia-utils csomag része) egyrészt átkapcsoltam az órajeleket perzisztens módba. (0-off, 1-on)
nvidia-smi -pm 1Másrészt egy teszt erejéig a gpu-vram órajelet fix 660MHz-1620MHz párosra állítottam. (gpu clock, vram clock) (esetemben 15MHz lépésekben állíthato a gpu)
nvidia-smi -lgc 660,1620Ez ennél a GPU-nál a "Performance Level 1" alsó határa. Ennél alacsonyabb érték esetén idle a PL0 szintre ugrana.
Ez azt eredményezi, hogy mindenképpen ezen az értéken akarja tartani az órajeleket.
[kép]
Azt hittem, hogy a "lock" nála azt jelenti, hogy terhelés hatására sem fog emelkedni, tehát gyakorlatilag elvesztettem az "adaptive" módot, de nem így van.
Mert terhelés hatására emeli az órajeleket továbbra is.
[kép]Ez azt hiszem jelen esetben a tökéletes megoldás lehet a problémámra. Majd kitapasztalom, hogy milyen vram órajel ad megfelelő gördülékenységet, de nem túl magas az "idle" fogyasztás alacsonyan tartásához. A jelenlegi beállítás óta nem vettem észre akadozást, jónak tűnik végre minden ablakművelet. Szóval egy jó alap lehet a jelenlegi érték.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #89703 üzenetére
"de annyira visszaveszi az órajelet és annyira lassan reagál terhelésre és emeli meg az órajeleket, hogy 1-1 ablakváltás is akadozik időnként és iszonyt bosszantó az egész."
Mindez ennél a kártyánál okoz problémát.
Egy másik gépemen, egy laptopon ugyan optimus megoldás van, de a DisplayPort az NVidia-hoz van kötve, így szintén az NVidia van használatban. Na, azon nem jelent gondot, hogy visszaveszi a vram órajelet. Ott úgy is gördülékeny a DE.És, mint kiderült, a vram órajel okoz problémát. Amiatt akad meg az ablakkezelés, amig nem ugrik egy performance szintet feljebb. Eléggé frusztráló, hogy egy browser-en belüli görgetés is szemmel láthatóan gondot okoz neki.
Esetleg érdemes megjegyeznem, hogy 4K monitort és felbontást használok.(Amúgy évek óta ilyen ez a kártya, de már nagyon bosszant. Több disztro és DE is volt már a gépen azóta és mindegyik ilyen. Sanszos, hogy a zárt driver a gond. Win-en nincs baj vele)
Nos, ezért kellene belenyúlni.
-
törölt tag
Van valami olyan progi vagy beállítás, amivel NVidia zárt driver esetén lehet szabályozni, hogy mennyire vegye vissza az órajeleket?
Olyan gondom van ugyanis, hogy két nvidia profil létezik az nvidia-settings-ben. Az "adaptive" és a "performance". Az utóbbi ugye feleslegesen full órajelen járatja a gpu-ram párost. Az "adaptive" alapvetően jó lenne, de annyira visszaveszi az órajelet és annyira lassan reagál terhelésre és emeli meg az órajeleket, hogy 1-1 ablakváltás is akadozik időnként és iszonyt bosszantó az egész.
Szóval jó lenne valami alsó limitet beállítani. És megérzés alapján a vram órajel lehet túl alacsony, mert egy háttérben indított video esetén 375MHz marad a gpu, de a vram órajel 10000MHz lesz és ilyenkor nincs gond vele. Alaphelyzetben pedig visszaesik 810MHz-re aminél már akadozik egy ablak művelet is amig meg nem emeli újra. Másodpercek ugyan, de pont elég arra, hogy megakadjon egy ablak hátérből előre hozása is.
Az is megoldás lenne talán, ha a "performance level" nem lehetne 0 (nulla) szint. Mondjuk max level1-ig venné vissza.
(Ilyenkor éppen jó, fut a háttérben egy Kodi)Szóval létezik ilyen beállításra valami lehetőség? (cli vagy gui, mindegy)
-
törölt tag
Mivel lehetne egy Nvidia GTX1660Ti (turing, zárt driver, arch linux) ventinek kicsit combosabb profilt beállítani?
Az nvidia-settings csak fix fordulatot enged vagy a gyári profilt.
Szeretnék új venti profilt csinálni neki. -
törölt tag
Oké, hát ez végülis teljesen világos.
Tulajdonképpen az "sdb1" lesz a bios számára a boot partíció (boot jelölés) és ide megy fel a grub (grub jelölés) a grub-install /dev/sdb commanddal. Tiszta sor.
Az "sdb2" (mondjuk ext4) lesz a /boot alá csatolva, tehát az mkcpio ide pakolja fel az initramfs cuccokat. És persze a grub is induláskor ennek a tartalmát rántja be.
És végül az sdb3 a szokásos rendszer amit már mondjuk esetemben a decrypt csatol.Na, ez így érthető csak ugye jelen esetben nem volt kivitelezhető a VPS-en az említett grub_boot hiánya miatt, mivel kizárólag a bios_boot létezik valamiért ilyenkor a cfdisk-ben. Mutattam tegnap este.
És ott ugye nem tudok csak úgy boot-olni gui-s cuccot. Mondjuk nem is nagy gond, mert a tárhely meg sem közelíti az mbr limitet sajnos, nem volt szükséges a gptDe köszi, jó lesz ez bios-os gépnél nagy tárhely esetében.
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #89662 üzenetére
Csak hogy pontosítsunk, leírom én hogyan használom EFI esetén a gépemet és akkor ebből vonatkoztassunk át egy nem EFI képes gépre, mint amilyen az adott VPS. Amit végül szépen bekonfigoltam MBR-el, de gond volt GPT-vel.
Szóval a saját, itthoni EFI-képes gépemen így használom:
1. Két partícióm van.
- 200MB EFI (sdb1, fat32, /boot) ide van feltéve a grub és a /boot/grub/grub.cfg alatt van a konfig
- ***GB Linux (sdb2, ext4, /, luks-encrypted) itt van minden egyéb encryptálva. Decryptálás után a "/dev/mapper/root" alatt érhető el.2. A "/etc/mkinitcpio.conf" konfigban a hook listában bent van az "encrypt" modul és igy benne lesz az initramfs-ben is
3. A "/etc/default/grub" konfigban a cmdline így néz ki:
GRUB_CMDLINE_LINUX="cryptdevice=UUID=xxxx:root"
amiből aztán grub-mkconfig megcsinálja a /boot/grub/grub.cfg konfigotNekem ezzel a módszerrel az sdb1 (ami a /boot alá van mountolva a rendszeren belül) az alábbi fájlokat tartalmazza:
EFI - dir
grub - dir
initramfs-linux-fallback.img (~36MB)
initramfs-linux.img (~10MB)
intel-ucode.img (~7MB)
vmlinuz-linux (~12MB)Szóval akkor ezek pontosan hol lesznek a másik megoldással (non-efi/gpt) boot közben? Úgy tudom az initramfs fog betölteni, mkinitcpio-val bele lettek pakolva a szükséges modulok. Ezért nem értem pontosan a fenti dolgot nem EFI gép esetében, mert ez kell ahhoz, hogy az sdb2-t mountolni tudjam. Márpedig ott én nem láttam olyan méretű partíciót, ami nem encrypted lenne esetemben és ezek elférnek.
Szabad kérni, hogy ezzel a mintával elmagyarázzátok mégegyszer? Szeretném megérteni a másik sémát, hogy non-efi/gpt esetén ne legyen majd gondom. -
törölt tag
Még mindig nem értem, hogyha encrypted a root ("/") partíció és pár MB-ra csinálod a boot ("/boot") partíciót, akkor hova fog kerülni a kernel?
Mert ugye a kernel betöltődik és ezután kéri be a decrypt-hez a jelszót.A képet nem monitoron látom, hanem vnc konzolon. Nem tudok semmit bedugni a gépbe, mert a vps távol van tőlem. kizárólag a telepítő iso választható ki, az pedig ugye konzolos.
-
törölt tag
Nade itt nincs xorg, amin csinalom. Ez egy vps-re települő szerver. Nem tudok gparted-et használni rajta. Értem, hogy bios grub-ról beszélsz, de az nincs. Mutattam, hogy a cfdisk mit hoz fel lehetőségnek. Gpt eseten jelző sincs, a type egyben meghatározza magát a jelzőt is. Pl. EFI (fat32,bootable)
És még egy kérdés. Hova kerülne a te elrendezésed szerint a kernel?
Mert ugye a root partíció az encrypted. -
törölt tag
A kiinduló bejegyzésben azt írtam, hogy gpt volt és az sda1 az bios_boot type volt.
A cfdisk-et használtam és amikor megadtam, hogy gpt legyen a séma, akkor nincs ilyen típus. Külön jelzőt pedig nem lehet beállítani csak mbr esetén például a "bootable" jelzőt.
[kép] És ugye a titkosítatlan partíción van a kernel is. -
törölt tag
válasz
#68216320 #89640 üzenetére
Na, közben meglett a megoldás.
Hát csúnyán user-error volt (de persze erre is számítottam)Szóval DOS-sémára (MBR) csináltam végül a patíciókat.
Az első primary (fat32, lba, bootable), a második (linux, ext4)És elég volt ennyi a Grub felrakáshoz: grub-install /dev/sda
Aztán persze a konfig fájl létrehozása és kész.Szóval igen amatőr módon rontottam el eredetileg
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni, elakadtam egy telepítésnél a GRUB felrakásánál.
Még soha nem telepítettem Arch Linux-ot nem EFI-s gépre (jelen esetben egy VPS-re) és nem indul a GRUB.Adott egy "sda", amit GPT sémával particionálok cfdisk segítségével.
Létrehozok egy 200M "Bios Boot" típusú sda1-et. Ezt formázom fat32-re.
Azután létrehozok a maradék helyen egy sda2-t (encrypt és majd ext4)
Az sda2 a /mnt lesz telepítés alatt, az sda1 a /mnt/boot alá lesz mountolva.
Aztán persz majd "arch-chroot /mnt" .A lényeg, hogy a telepítgetés végén felrakom a grub-ot:
grub-install --target=i386-pc /dev/sdaEzután megcsinálom a grub.cfg-t:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgNincs semmi hibaüzenet, mégis mikor indítanám a gépet:
Grub loadingSe hibaüzenet, sem a Grub menü nem jelenik meg. Mit rontok el?
-
törölt tag
-
törölt tag
Köszönöm, ez működött. Viszont a keyboard "delay" és "rate" értékeket még mindig meg kellene adni valahol.
Aztán a cutefish által felrakott terminal is elég fapadosnak tűnik. Lehet, hogy valahol van valami conf és abban jobban beállítható, de nincs kedvem vadászni.
Szerintem elengedem ezt a DE-t.Valahogy leragadtam az egyre förtelmesebb Gnome-nál és most nincs kedvem vadászni a beállításokat, használnám már a gépet. Így marad a régi megoldás.
-
törölt tag
Tudnátok segíteni?
Felraktam egy Arch-ot és hozzá a CuteFish-t DE-nek.
Viszont átállítva angol nyelvre, a keyboard layout is US, de én annak magyart szeretnék.
Tehát angol nyelv, magyar billentyűzet.
Viszont a settings-ben ilyen beállításom nincs. Hol lehetne ezt beállítanom? -
törölt tag
válasz
sh4d0w #89482 üzenetére
Na, kicsit elkezdtem rendbetenni a lokális ip tartományt.
A választott privát ip tartomány 192.168.100.0/24
Azért ez és nem a szokásos 192.168.0.0 vagy 192.168.1.0 és ilyenek, hogy VPN kapcsolat esetén egy másik privát hálózattal egyszerű dolgom legyen.192.168.100.1 -> soho router
192.168.100.2 -> mikrotik router
192.168.100.51...100 -> egyéb hálózati cuccok (pl. switch)
192.168.100.101...150 -> fix IP-s eszközök (pl. ssh elérés miatt)
192.168.100.151...254 -> DHCP (minden egyéb kacatnak)Ez így akkor rendben van, igaz?
Így már mehet nyugodtan a 192.168.100.0/24-re korlátozás az "iptables" policy felülírásával? -
törölt tag
válasz
sh4d0w #89482 üzenetére
Már nem tudom honnét jött, sok-sok éve használom.
(Talán még a szerver hoszting időből maradt meg valami kütyü és azért lett ez, vagy valami VPN konflikt miatt. Rég volt, nem emlékszem már.)Amúgy teljesen igazad van, normális privát ip-re kéne átállni, de annyira macera (vannak eszközök már azóta, amiknek a FW-be van fordítva az IP), hogy soha nem volt erőm minden vackot újra átírni.
De amúgy ja, kéne kezdeni majd vele valamit, annak ellenére, hogy eddig nem volt vele gondom. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Gyuri27 #89474 üzenetére
Oké, a következőt kipróbáltam:
iptables -A OUTPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P INPUT DROP
Ezt az eredményt adja:
$ iptables -L
Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
ACCEPT all -- anywhere 127.0.0.0/8
ACCEPT all -- anywhere 200.0.0.0/24
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy DROP)
ACCEPT all -- anywhere 127.0.0.0/8
ACCEPT all -- anywhere 200.0.0.0/24
Na, ez így megfogja a net elérést, miközben az ssh és a samba szépen működik.
Viszont reboot után az Input és Output policy visszaáll Accept-re.
Ezt kellene valahogy fixálni. -
törölt tag
válasz
Gyuri27 #89472 üzenetére
Az IP tartomany kozel 10 eve adott, azon nem lehet valtoztati es nem is igazan ertem, hogy ez mennyiben erdekes.
Emlitettem azt is, hogy nem a routerben akarom ezt beallitani. Megis azt irod.
Irtam azt is, hogy dhcp van. Amit irsz az static ip.Igazabol nem tudok mit kezdeni ezzel igy.
-
törölt tag
Mármint hogy?
Ha dhcp-t használok akkor a /etc/network/interfaces fájlban ez van:
source /etc/network/interfaces.d/*
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug enp3s0
iface enp3s0 inet dhcp
A /etc/dhcp/dhcpclient.conf fájlban ez:
option rfc3442-classless-static-routes code 121 = array of unsigned integer 8;
send host-name = gethostname();
request subnet-mask, broadcast-address, time-offset, routers,
domain-name, domain-name-servers, domain-search, host-name,
dhcp6.name-servers, dhcp6.domain-search, dhcp6.fqdn, dhcp6.sntp-servers,
netbios-name-servers, netbios-scope, interface-mtu,
rfc3442-classless-static-routes, ntp-servers;
Itt kéne esetleg kivennem a request-ből a "routers"-t?
Vagy mi van akkor, ha iptables (vagy nftables van ezen debianon, fene tudja) állítással probálkozom?
iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P INPUT DROP
iptables -A OUTPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
-
törölt tag
válasz
Gyuri27 #89465 üzenetére
Elnézést, ha félreérthető voltam.
A Local Area Network ( [link] ) összetételre gondoltam LAN esetében.
Gondolom te a kábeles csatlakozásra gondoltál.De akkor pontosítom.
Azt szeretném elérni, hogy semilyen módon ne tudjon internetet használni, kizárólag a helyi hálózatot lássa, ami esetemben a 200.0.0.1/24 IPv4 tartomány.
Tehát korlátozni szeretném ezekre az IP-kre.
A router a 200.0.0.1 IP-n van és az ezt követő 200.0.0.2-200.0.0.255 közötti tartományban vannak DHCP-vel a helyi hálózat gépei. Azok kommunikálnak egymással és elérik az internetet is. Kizárólag ezt a gépet szeretném blokkolni, de nem a router-ben, hanem az OS-en belül. Esetlegesen 1-1 alkalomra feloldva azt. (pl. update) -
törölt tag
Sziasztok.
Kis segítséget kérnék.
DebianServer esetében hogyan lehet beállítani úgy a hálózatot, hogy kizárólag LAN-on kommunikáljon?
Ez esetemben a 200.0.0.1/24 IP tartományt jelenti. -
törölt tag
Sziasztok.
Van valakinek tapasztalata NordVPN vonalon?
Jelenleg a nordvpn-el aktív a nordlynx (wireguard) udp kapcsolat, viszont nem tudom használni az itthoni LAN-t. Nem érem el az itthoni gépeket.
Ezelőtt ProtonVPN-t használtam WireGuard Client-el és ott nem volt ilyen gondom.
Hogyan tudnám a lokális hálózatot használni? -
törölt tag
válasz
sh4d0w #89031 üzenetére
Értem én, csak lemaradtam és vén hülye vagyok.
Anno a 18.04 felvicceskedte magát az öreg 2G-ás pendrive-omra.
Aztán a 20.04 - 2.5GB méretét sem értettem, de gondoltam, hát legyen. Az már kapott egy 4GB-os drive-ot.
Na de ez ...?Gparted linket köszi. Törlöm is a francba az uborkát és meg fel a linkelt iso.
Arch-oskodok a megszokott vonalon. -
törölt tag
Mégis mikor lett az Ubuntu Desktop iso 4.5GB ????
Lemaradtam valamiről? Ajándék póresz mkv is van benne?Milyen iso-t ajánlanátok pendrive-ra, ha csak a gparted kell (és a Gnome persze)?
-
törölt tag
Olyan gondom adódott, hogy nem sikerül beállítanom 2db monitoron különböző "scaling"-ot.
Van egy nagyobb monitorom, amit eddig 200%-on használtam és szeretném továbbra is ezzel a skálázással használni. Egy kisebb monitort is használnék hozzá, de ezt csak 100% skálázással. És itt a probléma.
Amikor állítom a skálázást az egyiken, akkor a másikon is megváltozik. Ha manuálisan írom át a monitor.xml-ben, akkor nem használja a fájlt és alaphelyzetbe a beállítás, még az elsődleges monitor beállítást is dobja.
Honnét tudom, hogy X vagy Wayland van használatban? (GDM login nem írja a választásnál)
Hogyan lehetne különböző (100% és 200%) skálázást használnom?
-
törölt tag
válasz
I02S3F #87850 üzenetére
Ha jól nézem akkor a linkeken lévő dolgok első része vagy csak program felsorolás, ami esetemben kimerül a TLP-vel vagy olyan komponensek "altatása" amelyekre folyamatosan szükségem van munka közben. Tehát nem azt szeretném elérni, hogy a gép inaktív módban energiát takarítson meg sleep-el, hanem azt, hogy működés közben fogyasszon kevesebbet.
Kijelző, wifi, bluetooth, ssd, audio, keyboard-backlite, satöbbi aktív használatban van, nincs mit altatni.A második linken ugye a cpu frekit lehet piszkálni. Ezt lerendeztem gyakorlatilag egy systemd script hívással, ami kikapcsolja az intel turbo-t. Ezt egyébként anno macOS-en is megtettem.
Vagy esetleg valamin átsiklottam volna, esetleg rosszul értelmeztem?
Ha jól tudom a TLP-t elég elindítani és majd használat közben kiismeri a hardvereket, igaz? -
törölt tag
Laptopra (macbook air) feltelepítettem az Arch Linux-ot ZEN kernellel (HW működéshez ez a kernel kell). Wifi és BT folyamatosan bekapcsolva használat közben, illetve a Gnome DE is adott. Ezek fix pontok a "képletben".
A jobb akku használatért tehetek még mást szoftveresen azon kívül, hogy a TLP-t feltelepítem és bekapcsolom a service-t? -
törölt tag
Sziasztok.
Adódott egy problémám és szeretnék segítséget kérni, mivel elakadtam a megoldásában.
A problémás desktop gép:
Ryzen 5900x, 2db nvme ssd, 2db hddAz egyik ssd-n Win10 van és ugyanitt a saját EFI betöltője. (jelen esetben irreleváns, Grub nem bántja, natív Win10 EFI)
A másik ssd-n Arch Linux van ugyanitt a saját EFI Grub betöltője. (Eddig indította a Win10-et is, os-prober)
Arra gondoltam, hogy az alaplapi BIOS-ban engedélyezem a RAID módot és a 2db HDD-t RAID0-ba teszem video műveletek miatt. Miután ezt megcsináltam a Win10 nem látta őket, mert driver kell a RAID-hez, ami rendben is van, de nekem oda amúgy sem kellett, szóval ráhagytam.
Az Arch Linux azonban többé nem akart boot-olni. Visszaállítottam AHCI módba a gépet, HDD RAID tömböt töröltem, most Win10 alatt látszanak és ideiglenesen NTFS-ek lettek (MBR) a HDD-k.
Az Arch Linux azonban továbbra sem bootol.A Linux SSD (GPT) két partíciót tartalmaz:
nvme1n1p1: EFI (FAT32) /boot
nvme1n1p2: EXT4, encrypted, /A hiba az, hogy a Grub menüt követően idáig jut:
Loading Linux linux ...
Loading initial ramdisk ...És innét se előre, se hátra. Reset gomb hiányában csak a gép off-on marad.
Próbáltam, hogy a telepítő pendrive segítségével indítottam a gépet.
A szokásos "cryptsetup open", "mount", "arch-chroot" sorok után ott voltam a "/" partíción és láthatóan minden rendben volt.
Elelnőriztem a /etc/default/grub beállításokat. Nem változtak természetesen.
Ellenőriztem a disk-ek UUID azonosítóit. Azok sem változtak, rendben vannak.
Végrehajtottam újabb grub-install és grub-mkconfig parancsokat. Nincs változás.
Egyetlen új dolog, hogy a grub-mkconfig esetén volt egy hibaüzenet:
"ERROR : mkdir /var/lock/dmraid"Mi lehet a probléma? Nincs valami Grub verzió gond? (már nem tudok mire gondolni)
-
törölt tag
Driver gondom nincs, mert felraktam a "printer-driver-splix" csomagot.
Miután a CUPS megtalálja ("Find New Printers") a nyomtatót, ki tudom választani a megfelelő driver-t. A CUPS nyomtatott tesztoldalt is.
Most viszont olyan gondom van, hogy kliens oldalról miután megtalálta a hálózati nyomtatót, nem tudok nyomtatni.
Talán külön valami user hozzáférést kellene megadni? Szeretném, ha bárki, bármilyen eszközről tudna nyomtatni. -
törölt tag
Sziasztok.
Egy Debian Server-re felraktam a CUPS-ot (Printer Server) és szeretném úgy beállítani, hogy a LAN-on lévő gépek használhassák, illetve ezekről a gépekről elérjem a WebUI részét.
Jelenleg a /etc/cups/cupsd.conf fájlban matatok és így néz ki az eleje:
# Only listen for connections from the local machine.
Listen localhost:631
Listen /run/cups/cups.sock
# Show shared printers on the local network.
Browsing On
BrowseLocalProtocols dnssd
# Default authentication type, when authentication is required...
DefaultAuthType Basic
# Web interface setting...
WebInterface Yes
# Restrict access to the server...
<Location />
Order allow,deny
</Location>
# Restrict access to the admin pages...
<Location /admin>
Order allow,deny
</Location>
# Restrict access to configuration files...
<Location /admin/conf>
AuthType Default
Require user @SYSTEM
Order allow,deny
</Location>
# Restrict access to log files...
<Location /admin/log>
AuthType Default
Require user @SYSTEM
Order allow,deny
</Location>
Hogyan kellene úgy beállítanom, hogy LAN kliensekről elérjem a majd telepített nyomtatókat és magát a WebUI-t is?
Gondolom kezdésként valahogy jó volna megadni a "Listen" résznál, hogy ne csak localhost legyen. De hogyan? Ebben kérnék kis segítséget.
-
törölt tag
válasz
urandom0 #84919 üzenetére
En is azt hasznaltam a domain-ek ssl eleresehez. Szoval az van.
De inkabb nem hasznalom a vps-t dns funkciokra.
Zavar, hogy rarepultek kinai kliensek.
Szoval koszonom, de elengedem a dns kerdest.
Kizarolag vpn volna jo jelszavas hasznalattal.
Nem akarom, hogy mindenfele bot-ok hasznalni tudjak.
Szoval csak teljesen privat mukodes volna jo.
De felretettem kicsit a project-et. -
törölt tag
válasz
urandom0 #84916 üzenetére
Sajnos amit linkeltél csak régi Droidokon működik. Újabbakon már nem így megy a beállítás.
DNS Changer-t megnézem, hátha...
Nézegettem, hogy a domain regisztrátor DNS-ében miket tudok létrehozni hozzá.
Van valami TLSA bejegyzés, de tanusítványt akar és abból generálna valamit ha jól nézem. Azt hiszem külön futamot jelentene, mert nem világos mi zajlik a háttérben. Gondolom amiatt kell valami tanusítvány, hogy egy DNS-t eleve domain és ne IP alapján lehessen elérni, ami alapvetően biztonsági kockázatot rejthet magában. -
törölt tag
válasz
urandom0 #84914 üzenetére
Routerben ket dolog miatt nem szeretnem beallitani. Megtettem es hasznalhato is, de inkabb visszaraktam az 1.1.1.1 (cloudflare) es 8.8.8.8 (google) dns-eket.
1. Ha a laptop/mobil itthoni neten van, akkor a router valoban megoldja a dolgot, de amint mas halozatra kerulnek ezek a kliensek, akkor mar nem azt a dns-t hasznalja. Akar idegen wifi, akar mobilnet.
2. Nem szeretnem minden eszkozt ezen a dns-en hasznalni. Peldaul van itthon egy home server, ami tobbek kozott torrent klienst is futtat. Nem akarnam ezt a fix ip-t torrentre hasznalni.
Szoval emiatt inkabb a klienseket, a laptopokat es mobilokat egyenkent allitanam be.
Mobilon neztem ezt a privat dns beallitast, de ip-t nem fogad el, ha domain-t allitok be, akkor pedig nem mukodik. Nincs net kapcsolat.
-
törölt tag
válasz
urandom0 #84912 üzenetére
Ez most annyira nálam is működik, hogy a router-ben van beállítva dns-nek a VPS-em.
[kép]
Viszont jó lenne, ha a kliensek (mobilokra, laptopokra gondolok) a router-től függetlenül használnák ezt a DNS-t. Laptopon még beállítom, de mobilon az istennek sem jövök rá, hogy hol tudok wifi vagy épp mobilnet esetére saját DNS-t beállítani.
Bár ez itt már off, szóval ezt a részét elengedtem.
Az AdGuard "Beállítások/Kliens beállítások" részben mit lehetne beállítani? -
törölt tag
válasz
urandom0 #84910 üzenetére
A "netstat -tunlp" paranccsal látom:
...
tcp6 0 0 :::53 :::* LISTEN -
...
udp6 0 0 :::53 :::* -
De nem kéne ennek ipv4-en menni?update:
Újrakonfiguráltam és megjelent. (Az ip-t xxx-el kitakartam)
tcp 0 0 xxx.xxx.xxx.xxx:53 0.0.0.0:* LISTEN -
...
udp 0 0 xxx.xxx.xxx.xxx:53 0.0.0.0:* -
Most már működik a net a router-ben beállítva és az AdGuard kliens listában megjelenik az ISP által kapott IP-m. -
-
törölt tag
Ismertek valami megoldást, amivel saját szervert használhatnék VPN-nek?
Azt szeretném megcsinálni, hogy a saját szervert állíthassam be a mobilokon és a hirdetés blokkolást az végezze el. Nem szeretnék emiatt idegen VPN-t használni.
Tehát saját AdBlock VPN szervert szeretnék csinálni. -
törölt tag
Megnézem akkor a magic-packet részt és kipróbálom valóban sikerül-e ébresztenem a gépet. Feltéve, ha sikerül a funkciót az alaplapon is bekapcsolni.
Jópofa az RPI, mint KVM egység és tényleg megoldást jelenthet a root encrypt feloldáshoz is, de első körben megpróbálkoznék (még át kell olvasnom a doksit) a Rimuru által linkelt remote megoldással.
Ha esetleg más ötlet nem fut be, akkor 1-2 napon belül tesztelem majd és sejthetőleg érkezem majd még ezzel a témával kapcsolatban.Köszönöm mindenkinek az eddigi ötleteket.
-
törölt tag
Üdv.
Talán kicsit off a téma egy része, de mivel nincs jobb ötletem, hát itt kérdezem meg tőletek.
Kicsit linux, kicsit átfogóbb IT, kicsit hardver.Adott egy relatív nagy teljesítményű desktop pc (12c/24t) amin Arch Linux fut. A root partíció titkosított. Viszont ez a pc a nap nagy részében semmit nem csinál, időnként lenne csak szükség a számítási teljesítményére. Akkor viszont egy összerakott project keretében akár egy teljes napot is terhelve lenne.
Van a hálózaton egy fájlszerver (Debian) amit samba megosztáson érnek el a kliensek jelszó segítségével.
Vanak a hálózaton laptopok, amelyek a nap nagy részében bekapcsolva vannak és ezeken folyik az érdemi munka.A feladat:
Azt szeretném kivitelezni valami hw-sw megoldással, hogy 1-1 laptop (leginkább a sajátom) ssh-val be tudjon lépni a nagy teljesítményű pc-re és oda a fájlszerverről egy tartalmat átmásoljon, a gép feldolgozza azt, majd az eredményt visszamásolja a fájlszerverre, a feldolgozott tartalmakat pedig a pc-ről törölje.
Ez alapvetően egyszerű feladat, de...Azt kellene kivitelezni, hogy normál esetben a desktop pc kikapcsolt állapotban legyen. Ergo ha napokig nincs feladat, akkor csak pihenjen. Illetve ez a pc boot közben kér egy jelszót a root partició titkosítás feloldásához. Ez gondolom olyan probléma, amit nem lehet távolról megoldani, szóval kellene egy másodlagos ssd egy saját rendszerrel luks nélkül.
Viszont ilyenkor mi van a gépben lévő hdd-vel, pontosabban az azon lévő fájlok jogosultságával-tulajdonosával, amit normál desktop linux rendszeren is használnék, ha éppen leülök a gép elé és a jelenlegi Arch-ot indítom el? A user neve ugyanaz lenne a két rendszeren, de gondolom ettől még két külön user és a fájlokat folyton chown-al kellene állítgatni?Jó lenne, ha ez a desktop gép nem sleep módban lenne alaphelyzetben (áramszünet és egyéb okok miatt), hanem teljesen kikapcsolt állapotban. Kizárólag akkor indulna el a gép és a rendszer, amikor laptopról erre utasítást adok. Aztán a boot végén be tudnék lépni ssh-val és mehetne a feladat.
Ti milyen hardver és szoftver megoldással tudnátok ezt kivitelezni?
(Ha szükséges felhasználható egy folyamatosan üzemelő RPI is, mondjuk valami relé vagy egyéb cucc kapcsolására a hardveres ki-bekapcsoláshoz távolról)
Nem tudom, a wake-on-lan még létező technológia? -
törölt tag
válasz
fatpingvin #84786 üzenetére
Szerintem ugyanarra gondolunk, mindketten tisztában vagyunk azzal, hogy maga a titkosítás blokkeszköz szintű (azaz nem maga fájl van titkosítva).
Talán kicsit másképp fejezzük ki magunkat, én talán kissé pontatlanul is. Az egész abból az válasz elírásombol indult ki, hogy a fájlrendszerem van titkosítva, miközben magára a root partíciómra (a partíciós táblán belül jelzett területre) gondoltam. A folyamatból is kiderül, hogy eleve nem lehet a fájlrendszer titkosított, de egy hozzászólásra reagálva sajnos elírtam és fájlrendszerként utaltam rá. (#84767)
cryptsetup -y -v luksFormat /dev/sdb2 (partíciót titkosítom)
cryptsetup open /dev/sdb2 root (titkosított partíciót feloldom, mappelem)
mkfs.ext4 /dev/mapper/root (létrehozom a fájlrendszert a feloldott/mappelt eszközön)
mount /dev/mapper/root /mnt (telepítéshez mountolom)Szóval, elképzelhető, hogy kicsit túlelemeztük vagy épp elbeszéltünk egymás mellett (vagy éppen a szokásos pongyolaságommal fogalmaztam - sry).
Mindenesetre az piszok jó, hogy minden apróságra figyeltek és korrigáljátok.
Így biztosan nem érti félre senki. Szóval köszönöm szépen a pontosítást. -
törölt tag
válasz
fatpingvin #84784 üzenetére
Ezt tudom, de mi mást érthetnek egy blokkeszköz titkosítás magyarázatánál.
"operates below filesystem layer: does not care whether the content of the encrypted block device is a filesystem, a partition table, a LVM setup, or anything else"Lehet akkor helyesen így szólna talán:
"operates below filesystem layer: does not care whether the content of the encrypted block device is a partition, a partition table, a LVM setup, or anything else" -
törölt tag
válasz
fatpingvin #84782 üzenetére
Nem lehet, hogy a leírásban a filesystem-el utalnak igazából erre? Végülis az egy partíció a blokkeszközön/partíciós táblán, ami valamire meg van formázva. Esetemben erre a partícióra az blokkeszközön sdb2-vel hivatkozok. (már ha jól értem a dolgot)
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #84780 üzenetére
Persze, világos, köszönöm. Amikor hibásan említettem erre gondoltam csak helytelen kifejezést használtam.
Itt igazából szépen leírják: "operates below filesystem layer: does not care whether the content of the encrypted block device is a filesystem, a partition table, a LVM setup, or anything else"Ergo esetemben titkosítom, feloldom, formázom, mountolom. Nem érdekli mire van formázva és hova mountolom. A teljes ssd titkosítást az EFI macera miatt nem tettem meg, mivel arról is boot-olok. Az maradt titkosítatlan.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #84776 üzenetére
Lehet tényleg erről van szó.
Más:
Egy ideje küzdöttem, hogy win-hez hasonlóan a laptopomon lehessen energiatakarékosan az nvidia (rtx 2060) vga-t használni zárt driver mellett kilépés/újraindítás nélkül. Mégpedig olyan módon, hogy csak szükség esetén legyen bekapcsolva, amúgy ne fogyasszon energiát.
Tegnap sikerült beüzemelnem a hybrid megoldást és tényleg nem üzemel alapjáraton. Nem csak inaktív, hanem energiát sem kap. A laptopom ezt egy led-el jelzi, szóval biztosan energiatakarékos módban van ilyenkor.Egyetlen kritérium, hogy az adott program indításakor pár változót be kell állítanom.
Az environment-be nem tehetem fixre, mert akkor annyi a hybrid megoldásnak.Például a Superposition vga tesztet így indítva parancssorból bekapcsol az nvidia vga és azon is fut:
__NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1 __GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME="nvidia" __VK_LAYER_NV_optimus="NVIDIA_only" __GL_SHOW_GRAPHICS_OSD=1 unigine-superposition
Egyetlen gondom csak, hogy fixen nem sikerül a Superposition.desktop fájlba megfelelően beállítanom.
Ha csak simán az "Exec=" után beírom az egész sort akkor eltűnik az ikon is, szóval valami nem tetszik neki formailag.
Ha az alábbi megoldás van, akkor van ikon, de nem indul a program.Exec=sh "__NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1 __GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME="nvidia" __VK_LAYER_NV_optimus="NVIDIA_only" __GL_SHOW_GRAPHICS_OSD=1 /usr/bin/unigine-superposition"
Próbáltam úgy is, hogy az sh-hoz tartozó " heylett ' volt használva, de a változók idézőjele maradt. Hátha ...A kérdésem tehát az volna, hogy miként lehetne a desktop fájlokat úgy megírni/átírni, hogy ezekkel a változókkal együtt induljon pár alkalmazás?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #84774 üzenetére
Minden gyorsításhoz szükséges csomag fent van. Kodi és barátai szépen használják is.
Kizárólag browseren belül vannak gondok.
Viszont akkor valamiért nem működött (pedig nem wayland-et használtam akkor sem), de most működik az alábbi "intel-media-driver" mellett is:$ opera --enable-features=VaapiVideoDecoder --disable-features=UseChromeOSDirectVideoDecoder
Tényleg nem tudom mi a változás azóta, de most egy YT 4K/60Hz anyagot elindítva rövid időn belül vissza esik a cpu 800MHz/15% körüli terhelésre is akár. Szóval elméletileg működik. Viszont mindkét paraméter kell.(Gyakran megesik velem, hogy miután leírok egy problémát hamar meglesz saját kútfőből a megoldás. Ez lett most is
)
-
törölt tag
Chrome browser-ben és esetleg az ugyanarra építő Opera-ban van lehetőség HW Video Acceleration használatára?
Jelenleg így néz ki a helyzet:$ vainfo
vainfo: VA-API version: 1.15 (libva 2.15.0)
vainfo: Driver version: Intel iHD driver for Intel(R) Gen Graphics - 22.4.4 ()
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileNone : VAEntrypointStats
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointEncSlice
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointFEI
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointFEI
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointEncPicture
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointFEI
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointFEI
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
Az igazat megvallva keresgéltem a témában, de nem találtam eddig megoldást. Nem csak YT videókat szeretnék gyorsítani, hanem egyéb oldalakon lévőket is. Emiatt olyan plugin-ek használata, amik külső lejátszóban nyitnak meg YT videokat sajnos nem jelentenek igazi megoldást.
Tényleges browser-en belüli gyorsítás volna ideális vaapi használattal. Évek óta elvoltam enélkül ugyan, de szeretném a laptopot akkuról is használni és ott jól jönne.
Egyáltalán 2022-ben van erre lehetőség vagy még mindig ennyire periférián van a linux desktop? -
törölt tag
válasz
supi007 #84766 üzenetére
Fájlrendszer szinten van titkosítva. A root partíciót titkosítom és /dev/mapper alatt van nyitva és mountolva.
Nagyjából így készült és lett rá telepítve a rendszer:cryptsetup -y -v luksFormat /dev/sdb2
cryptsetup open /dev/sdb2 root
mkfs.ext4 /dev/mapper/root
mount /dev/mapper/root /mnt
A tervek szerint a restore is valahogy úgy zajlana, hogy a /mnt-re másolódjon vissza minden. Legyen az éppen titkosított (/dev/mapper/root) vagy éppen titkosítatlan (/dev/sdb2) ext4 partíció.
"Ha átmásolod az adatot egy backup keretében egy másik lemezre, aminek nincs titkosítva a fájlrendszere, akkor elvész a titkosítás."
Pontosan azt szeretném, hogy a fájl backup (kivéve ~/Documents, ~/Pictures, etc. könyvtárak, ezekről nem kell backup) ne legyen titkosítva. Azért szeretném ezt, mert visszaállításkor lehet, hogy más titkosítású partícióra fog kerülni. De az is lehet, hogy nem lesz titkosítva a partíció. A lényeg, hogy maga a backup ne tartalmazzon titkosításra utaló információt.
Visszaállítás után, ha mondjuk titkosítatlan partícióra teszem, akkor az fstab-ot kelljen csak beállítanom, illetve a hooks-ból esetleg kivenni az encrypt modult. Aztán egy mkinitcpio -P gondolom elég és máris futhat encrypt néküli helyről is.
Tehát ha jól gondolom, akkor fájlszintű backup kellene ami mondjuk kihagyja a home media tartalmakat és elindítható egy Arch telepítő pendrive alól.
Vagy tévednék? -
törölt tag
válasz
sh4d0w #84763 üzenetére
Bocsánat, pontosítok.
Feloldott állapotról szeretnék (cryptsetup open) valamiféle fájlszintű backupot.
Aztán valamikor ugyanerre, de teljesen újra partícionált ssd-re vagy éppen másik ssd-re tenném vissza. Lehet titkosítatlan vagy éppen feloldott tikosított partíció is.
A lényeg, hogy maga a titkosítás ne legyen mentve, mivel nem tudni milyenre teszem vissza. Tehát nem byte-szintű backup, hanem fájl-szintű lenne. Lehetséges ilyen megoldás? -
törölt tag
Adott egy laptop Arch+Gnome kombóval.
A root partíció luks-al titkosított.
Milyen megoldással tudnék a rendszerről egy olyan backup-ot csinálni, amivel teljes ssd törlés után, szintén titkosított root-ra vissza tudnám menteni a fájlokat?Gondolom valami olyan megoldás volna ideális, ami elérhető egy Arch installer pendrive boot-ot követően.
-
törölt tag
-
törölt tag
Köszönöm. Erről nem tudtam, hogy ilyet is lehet a systemd-től kérni.
Csináltam egy fájlt:
/etc/tmpfiles.d/disable-cpu-turbo-boost.cfg# Path Mode UID GID Age Argument
w /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo - - - - 1
Viszont valamiért nem csinálja meg a turbo kikapcsolást. Hogyan lehet ilyenkor valami log-ot nézni? (systemd óta kicsit megkeveredek a log-okkal)
A systemd-tmpfiles-setup.service rendben fut. -
törölt tag
Köszi, igen, ezt közben megtaláltam:
echo -n 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
Ha jól nézem akkor ez valóban megcsinálja.
Már csak azt kellene elérnem, hogy induláskor lefusson.
Gondolom egy ilyen egyszeri meghívásra felesleges volna service-t csinálni.
Régebben mintha létezett volna valami rc.local vagy ilyesmi fájl, amiben ilyeneket megadhattam. Most ezt nem találom.
Hogyan lehetne ezt a parancsot kiadni su-ként induláskor még a gdm betöltődése előtt?Vagy lemaradtam egy körrel és systemd óta rc.local már nem létezik?
-
törölt tag
Egy macbook air (7.2 - 2017) laptopra tettem fel Arch-ot.
tudnátok abban segíteni, hogy mivel lehetne kikapcsolni az intel cpu turbo boost-ot vagy legalább limitálni 1800Mhz-re?
Gui cucc nem kell, service-ből csinálnám fixre. -
törölt tag
Weboldalon generáltam, de amúgy ez jelenleg a kimenete:
$ cvt 3840 2160 60
# 3840x2160 59.98 Hz (CVT 8.29M9) hsync: 134.18 kHz; pclk: 712.75 MHz
Modeline "3840x2160_60.00" 712.75 3840 4160 4576 5312 2160 2163 2168 2237 -hsync +vsync
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #84637 üzenetére
Próbáltam, de valamit elszúrok. [pastebin]
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #84637 üzenetére
Passz, de ami még érdekesebb, hogy úgy emlékszem Raspberry Pi 4 esetében is megvolt a 60Hz lehetősége. Pedig ott is linux van (Debian alapon). De le kellene újra ellenőriznem.
Ja, még egy fura dolog. Kicsit emelni szerettem volna a gamma értéken (xgamma). Ha mindhárom szinre 1.2-t adok meg, akkor totál kékes/lilás az egész. Valamiért a kék színnek maradnia kell 1.0-n, akkor jó. Win alatt egyben emeltem meg nagyjából ugyanakkorára és maradt a normális színárnyalat.
$ xgamma -rgamma 1.2 -ggamma 1.2 -bgamma 1.0
-> Red 1.200, Green 1.200, Blue 1.200
<- Red 1.200, Green 1.200, Blue 1.000
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #84630 üzenetére
Tearing az pont nincs. Windows-on lepróbáltam (ott tudtam váltani az 59.940Hz és 60.000Hz között) generált 60Hz-es smoot-scroll videót VLC-n.
Az 59.940Hz-nél rendszeres apró ugrásokat lehet felfedezni a video lejátszása közben, ami 60Hz esetében nincs meg. Tehát a 60Hz vs. 59.94Hz valós különbség, nem csak kerekítés eredménye.
Viszont kamerás 60Hz videókat nézve már nem vagy nehezen fedezhető fel ez az ugrás smooth részeknél is. Gondolom eleve a tartalom is elvonja a figyelmet és van azért 1-2px kamera kilengés is. Szóval nagy problémát nem jelent linuxon a csak 59.940Hz, inkább csak érdekes, hogy az xserver valamiért nem akarja a 60Hz-et.Keresgélve test-eket belefutottam olyanba, hogy browser-en belül vannak tesztvideók.
Meglepetés volt, hogy mennyire lekövetik a változásokat. Pl. elindítottam a tesztet 60Hz-el majd futás közben váltottam és érzékelte a browser és kijelezte az új értéket. Viszont linux alatt panaszkodott a vsync hiányára, holott az nvidia driver-ben be van kapcsolva.
[browser-59.940Hz] [browser-60.000Hz]Amúgy a kerekítés is valós dolog, de úgy néztem, hogy inkább videok esetében az. Sok 60Hz kamerás video valójában 59.940Hz fps-el készült. A 60Hz videok nagy része leginkább valami pc screen stream eredménye vagy generált animáció. Gondolom az NTSC kamera vs PC screen miatt.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #84625 üzenetére
Nem igy van. Windows alatt 59.94 is választható és 60 is.
Bármelyiket is választom, a kijelző infobar-on a neki megfelelőt mutatja, vagyis a neki megfelelő frissítéssel is működik. Ergo a kijelző szerint is különböző frissítések.
Viszont linux esetében már nem választható a 60Hz. -
törölt tag
Hogyan lehetne rávenni a vga-t, hogy 59.94Hz helyett pontosan 60Hz-en jelenítse meg a képet? A vga és kijelző is kezeli, win10-en megjelenik az 59.94Hz után a 60Hz is.
Viszont itt az xrandr nem mutatja a 60Hz-et.$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 3840 x 2160, maximum 32767 x 32767
DP-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1600mm x 900mm
3840x2160 30.00 + 59.94* 50.00 29.97 25.00 23.98
4096x2160 59.94 50.00 24.00 23.98
1920x1080 60.00 59.94 50.00 29.97 23.98
1680x1050 59.95
1600x900 60.00
1280x1024 60.02
1280x720 59.94 50.00 29.97 23.98
1152x864 75.00
1024x768 60.00
800x600 60.32
720x576 50.00
720x480 59.94
640x480 59.94 59.93
DP-4 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-5 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
-
-
törölt tag
Akadt egy kis problémám az Arch + Gnome rendszeremmel.
Azt vettem észre, hogy a laptopom minden indítás/újraindítás után a hangerőket visszaállítja egy alapértékre.
A hangszórót is és a mikrofon hangerőt is. Ez elég komoly probléma sajnos.
Hogyan lehetne kideríteni, hogy mi csinálja ezt és hogyan lehetne tárolni az utolsó állapotot, hogy azzal induljon? -
törölt tag
válasz
gregory91 #84485 üzenetére
A gond ezzel az, hogy rengeteg app van, összeszedegetni azoknak az eredeti ikonjait elég macera. Másrészt több méretben is megtalálható, szóval kvázi 10x meg kellene csinálni. Sajnos manuálisan nem kivitelezhető.
Próbáltam azt, hogy a Papirus ikonok könyvtáraiból minden apps ikont/linket töröltem, de akkor valami ronda ikont pakolt a helyére és nem az app eredeti ikonját.
-
törölt tag
Van arra valami egyszerű lehetőség, hogy Gnome-hoz letöltött icon-set esetén (Papirus) az App-ok ikonjait ne cserélje le? Kizárólag folderek, mimetype cuccok, stb.
-
törölt tag
Megcsináltam és alapvetően jó is lenne ez a működés.
Van viszont két problémám vele.1. Gyakorlatilag minden olyan alkalmazás indításánál, ami valami render megoldást használ bekapcsolja a dVGA-t és 20-25mp-ig gondolom üresben, de üzemben van. Ez így nem tűnik soknak, de használat közben sűrűn nyitok ezt-azt és így összeadva és a teljes laptop üzemidőt nézve százalékosan elég sok időt jelent már. Ha lehet hinni a szoftveres mérésnek, akkor csak bekapcsolva, üresjáratban ~10-12W körül fogyasz a dVGA. Ez nem tűnik soknak talán, de mikor a cpu-m használ ennyit átlagos használat mellett, akkor soknak érzem.
2. Amikor dVGA van használatban (kell a hdmi/display port használathoz) akkor valamiért nincs a Kodi-ban HW Video Accel. Nem értem miért, mert emlékeim szerint eddig volt, amikor nvidia-t használtam direktben.
-
törölt tag
válasz
lev258 #84449 üzenetére
Bumblebee-t próbáltam nagyon régen, még valami GTX540M VGA-val. Ott jól ment.
De most már nem tudtam erre a kártyára bekonfigolni. Vagy azért mert tényleg nem kezeli ezt a kártyát (vagy éppen más lett valami a driverben) vagy én voltam lamer hozzá. Nem tudom.
A lényeg, hogy eddig minden ilyen jellegű nekifutásom sikertelen volt. -
törölt tag
válasz
lev258 #84446 üzenetére
Régebben még Ubuntu esetében a driverben nekem is volt valami választási lehetőség.
Talán disable-adaptive-performace vagy valami ilyesmi. Itt ilyen nincs. Illetve emlékszem régről még prime-select parancsra is, de az sincs most.
Mondjuk nem ez a vga volt, valami másik nvidia laptop.hcl:
De, teljesen nyitott a bios, át tudom kapcsolni abban is csak kényelmesebbre szeretném megoldani. Valami os-en belüli megoldással. -
törölt tag
Van egy laptopom amin Arch Linux-ot használok. Az "Intel UHD630 + Rtx2060" VGA kombóval milyen megoldást javasolnátok, hogy tudjak váltani a VGA használat között?
Elfogadom azt is, ha csak reboot után tudok.
Zárt nvidia driver van használatban.
Jelenleg boot közben letiltom a dVGA-t ( [link] - Fully power down discrete GPU) és csak az Intel van üzemben azonban néhány probléma van ezzel kapcsolatban:1. Elég macera folyton konfigot babrálni, ha át szeretnék váltani a f*ckvidia vga-ra vagy épp vissza.
2. Mivel minden monitor kimenet az nvidia-ról működik, ezért amint külső megjelenítővel használom ismét állítanom kell, akkor is, ha csak code editor-t nyitok munkához
3. Amikor csak az Intel van használatban (boot konfig alapján) akkor előfordul, hogy néhány esetben (mondjuk alvásból visszatér a gép) mégis bekapcsol az nvidia.
Szoftveresen továbbra sem látható ugyan, de a laptop jelzi egy led-el, hogy éppen melyik vga van használatban. A lényeg, hogy ilyenkor a fogyasztás megugrik a dVGA fogyasztásával, ami nem túl nyerő megoldás.Szóval valami működő barkács megoldás volna jó, ami kényelmes és valódi váltás lehetőséget kínálna. (Bumblebee-n elvérzett a tudásom, nem sikerült beállítanom)
Van ötletetek? -
törölt tag
Azzal nincs gond, minden hdd-n 0 reallocated sector van. Az egyik HDD smr-es azon képtelenség a raw errorok között kiigazodni.
Esetleg egy "badsectors" futtatás?
Igazából a legjobb az lenne, ha a hdsentinel pro-hoz hasonlóan linux-on is volna egy "surface reinitialization" megoldás. Csináltam már a 4TB raid1-ről backup-ot, szétdobtam a tömböt, töröltem a superblock-ot és csinálnék valami valós felület újrainicializálást. -
törölt tag
Mivel lehetne HDD-n felülettesztet csinálni Ubuntu Server-en adatvesztés nélkül?
Sajnos menet közben borult a gép és azon kívül, hogy éjjel futtattam egy mdadm checkarray-t 2db hdd-n (raid1), a többi még nincs tesztelve.
Nem tudom azt sem, hogy a checkarray ~10óra futása valóban megfelelő teszt-e ilyenre. -
törölt tag
válasz
#68216320 #84351 üzenetére
Az eredeti probléma: [link]
"Ismeretek esetleg olyan megoldást, amivel bluetooth füles akku szintjét ki lehetne jelezni folyamatosan?"Végül az alábbi két dologgal sikerült megoldani:
1. A bluetooth használatot "kísérleti" módba kapcsoltam, a /etc/bluetooth/main.conf fájlban a megfelelő sort erre módosítottam: Experimental = true
Ekkor már megjelent az energiagazdálkodásnál az BT eszköz akku töltöttsége.2. Hogy a Gnome felület felső részén is látható legyen, ezt a kiegészítést tettem fel:
gnome-bluetooth-battery-indicator-git -
törölt tag
válasz
#68216320 #84347 üzenetére
Helyesbítek, nem a service-ben, hanem a main.conf-ban állítottam "Experimental=true" kulcs-érték párt, de nem látszik sehol a BT akku szint.
Update:
Odáig jutottam, hogy a Gnome beállítások/Energiagazdálkodás részen megjelenik már az eszköz és mutatja az akku szintet. [kép]
Ezt lehetne valahogy a felső sávra állandóra kitenni? -
törölt tag
Ismeretek esetleg olyan megoldást, amivel bluetooth füles akku szintjét ki lehetne jelezni folyamatosan? Androidon látszik a szint, de jelenleg a számítógépen használom és ott nem látom. Pedig szükséges volna látnom amikor kezd lemerülni.
(Arch, Gnome)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fujifilm X
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Formula-1
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Synology NAS
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest