- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kmisi99
addikt
válasz
kmisi99 #79903 üzenetére
Na ezt nem értem, biztos én csinálok valamit rosszul.
Itt van az SMB config, ha a felső 2TBHDD1 megosztáshoz hozzá adom az "ismeros" user-t akkor tudok csatlakozni a \\192.168...\2TBHDD1\ujmappa\ megosztáshoz, ha nincs hozzá adva akkor nem tudok. Holott az alsó megosztáson oda van írva az "ismeros" user...
Ugye az a célom hogy ő csak a saját mappáját érje el az én cuccaimat ne.
[2TBHDD1]
comment = samba
path = /mnt/2TBHDD1
browsable = yes
writeable = yes
valid users = root, ismeros, enfelhasznalom,
force group=users[ismeros]
comment = ismeros
path = /mnt/2TBHDD1/ujmappa
browsable = yes
writeable = yes
valid users = root, ismeros
force group=users -
-
válasz
kmisi99 #65724 üzenetére
Na és hogyan néz ki a samba konfigod? Kinek a nevében ügyködsz? Hálózati megosztások esetén két rétegen kell átvergődni magadat.
- a samba azonosít téged, és hogy mihez van jogod.
- a fájlrendszer jogosultságai mégis meggátolhatják (felülírhatják) a samba konfigban kiosztott jogosultságokat.A samba-hoz kmisi94 van hozzáadva? Ki van kötve milyen user/csoport nevében dolgozik a samba?
pl.
path=/megosztott/mappa
browseable=Yes
writeable=Yes
read only=No
public=no
create mask=0775
directory mask=0775
valid users=@users
force group=users -
-
-
válasz
kmisi99 #65516 üzenetére
Összefoglalóban van leírás a jogosultságokról. Ha jól látom, akkor még nem sikerült kiderítened, hogy milyen felhasználóval fut a torrent kliens. Én ilyenkor fapados megoldást választok, pl. hozzáadott torrent fájl mentése a Letöltések könyvtárba és megnézem ki hozta létre.
-
-
válasz
kmisi99 #65506 üzenetére
Az users csoport legyen a tulajdonos, és a debian-transmission(vagy éppen ahogy a rendszeredben hívják) user-t add hozzá az users csoporthoz. Vagy meg is fordíthatod. A torrent mappának a debian-transmission user a tulajdonosa, és az users csoport. Feltéve hogy kmisi94 tagja az users csoportnak, és a csoportnak is megvan a megfelelő (rwx) joga.
-
kmisi99
addikt
válasz
kmisi99 #65493 üzenetére
Na még nem minden fasza.
Szóval továbbra is adott az mnt/4TBHDD1/ ahova felcsatoltam a merevlemezemet. Tök jól átállítottam ennek a mappának a jogosultságait kmisi94 re, így sambán keresztül tudom ezzel a felhasználóval írni olvasni.
De a transmission nem tud ide töltögetni dolgokat. Mit kellene milyen jogosultságot beállítani erre a mappára hogy ne jó legyen?
-
Frawly
veterán
válasz
kmisi99 #62112 üzenetére
A format (mkfs.ext4) biztosan megoldja, az újraépíti a node táblákat is. Azzal teljesen tiszta lappal kezdesz.
De lehet az van, amit a kolléga írt felettem, hogy túl sok fájlt tárolsz már a partíción és betelt az inode. Ugyanis nem csak a fájlok mérete jelenthet határt. Van, amikor még úgy látszik, hogy az adott fájlrendszeren, partíción lenne még sok giga hely, de az inode-ok beteltek. Ritkán, de megtörténhet ilyen. A df -i kiadásával tudod ellenőrizni, hogy van-e még szabad inode.
Esetleg az is igaz lehet, amit kolléga ír szintén, hogy betelt a fájlrendszer, a tartalékhoz meg nem akar a rendszer nyúlni.
Az morbid, amit írsz, hogy az fsck verziója nem stimmel. Eleve normális disztróban alapból be kéne legyen építve az fsck megfelelő verziója. Vagy ha nem normális disztórban nem lenne benne alapból, akkor a csomagkezelővel a disztró hivatalos tárolójából telepíted, ekkor sem kéne verzióval problémának lennie.
-
-
-
válasz
kmisi99 #62088 üzenetére
Az úgy nem kerek, egyrészt nem említetted, másrészt ha a rendszer azon lenne, az akkor logikusan sda1 lenne! Annak kellene a végére az 1-es, viszont akkor hol a többi, amiről írtad, hogy formáztad ext4-re?
és egy másik HDD ről húztam át minden adatot - valahol vannak az adatok......ha vannak!
Ilyen apróságokat ne titkolj, hogy a 4TB-os HDD-ről fut a rendszer is....
sudo fdisk -l
ésblkid
terminal kimenetet berakhatnál ide.cat /etc/fstab
is jöhet. -
válasz
kmisi99 #62085 üzenetére
UUID=7531e0af-0581-4f4f-8f7c-571616f7ac1e /4TB ext4 errors=remount-ro 0 1
Ha amúgy minden adat jó, akkor a sor végére nulla kell, mert 1-es csak a root particiónak lehet/kell, a nulla nem ellenőriz, a 2-es egyéb fájlrendszerek ellenőrzésére van. Lehet a 0 vagy 2, de ne legyen 1 !
Ha minden igaz, akkor elhárul a gond, nekem az volt fura, hogy csatolt adatlemeznél miért keresi a superblockot. Ha az 1 van ott, akkor persze, hogy keresi.
Remélem ez volt a gond!
-
válasz
kmisi99 #62079 üzenetére
dumpe2fs /dev/sda1 | grep superblock
Ezzel megtalálod a superblock másolatainak a helyét.
fsck -b <tartalék superblock helye> /dev/sda1
Ez javítja a hibás superblockot, ezután próbáld meg a mountot.
Másik megoldás:
mount sb=<alternative-superblock> /dev/sda1 /4TB
Ha sikerül a mount, backup azonnal, SMART check és valsz új vinyó.
-
válasz
kmisi99 #62079 üzenetére
Netes videjó! Az legalább kétféle van, abból az egyik az, amelyik nem hasznos. Nem mutattad nekünk, pedig....
Amúgy ha minden adat jó a sorban, akkor is fura sorrendben csináltad, de a fő kérdés ez a Clearos! Fenn van-e vajon az
ntfs3g
és afuse
csomag!? Ha már fontos, hogy NTFS legyen a fájlrendszer, gondolom WIn alól is akarod használni. (torrent letöltőnek én is használok particiót, ettől még nem NTFS)Szóval az előző két csomag meglétét ellenőrizd.
(#62078) BoB
Jajjjj.......
-
Frawly
veterán
válasz
kmisi99 #61292 üzenetére
Igen, ezzel megoldható. Tényleg veszélyes parancs, mert ha félregépeled a /dev/sd[akármicsodát], akkor egy másik meghajtóról vagy partícióról darálja le az adataidat kérdezés és figyelmeztetés nélkül. Így előtte mindig ellenőrizd lsblk-val, hogy biztosan jó-e a célmeghajtó vagy célpartíció.
Annyi még, hogy az conv-ből a noerror-t kiszedném (a sync maradhat), és bs=64K helyett bs=4M-et adnék meg, elvileg gyorsabban végez.
-
Smiley
addikt
válasz
kmisi99 #56252 üzenetére
Muti a
findmnt
es adf -h
kimenetet.(#56246) Lathronos: Sorry, ne vedd magadra. De elso korben nem ez a jo megoldas ezt neked is be kell latnod, foleg nem egy notebook eseteben.
(#56247) ubyegon2: Nemar ugy kattingattam ossze a nagyjat a gui-bol, es meg mukodik. Arrol nem is beszelve, hogy beadtam a derekam es network manager-t hasznalok.
-
csixy
addikt
válasz
kmisi99 #55307 üzenetére
Biztos modem kártya van benne még és az ugyebár nem jó semmire. Nekem is volt ilyen, ha jól emlékszem akkor egy atheros kártyát bütyköltem bele az öreg Acer laposba, meg egy antenna drótot és a tiltó bit pinjét el kellett kaparni , hogy ne kontaktáljon . Így a bios nem látta bár de a rendszer igen és működött. Jobban jársz egy USB-s wifi dugóval.
-
válasz
kmisi99 #55178 üzenetére
A root-ot miért kevered bele? Nem oda való!
A jogosultság 2 részre oszlik.
- A samba-nak azonosítani kell téged, hogy ki is vagy
- A megosztott könyvtár fájlrendszerben beállított tulajdonosa/csoporttagsága alapján is meghiusulhat a hozzáférésed. Helyi felhasználóként belépve tudod írni olvasni a megosztásra kijelölt könyvtárat? -
válasz
kmisi99 #55126 üzenetére
Platformfüggetlen a beállítása, ugyanakkor rPi-n is fut az ubuntu.
Én keresnék egy másik doksit, vagy legalábbis fentartásokkal kezelném. Pl. nem törölném, hanem átnevezném hogy pl. smb.conf.eredeti. Ha másért nem megnézni hogy gyárilag ez-az hogyan van beállítva.
A másik fontos dolog, hogy mikori leírás. Nagyon régen tanulmányoztam samba doskit, aztán jött a meglepi, hogy a "share" módú biztonság rég elavult, az "user" használatos (egyen rangú hálózatban).
-
válasz
kmisi99 #55126 üzenetére
Ha sajat beallitasokat csinalsz, azzal megtanulod a kulonbozo opciokat. Ha az alapot hasznalod, akkor csak a letezeserol fogsz tudni.
Ugyanezt a "dobd a fenebe az alapkonfigot" masra is ertelmeztetnem, pl. iptables konfigra.
d3zs0: en is igy vagyok vele, de nincs kedvem mar takolni a rendszert. Persze ha ez a systemd-s baromkodas tulmegy egy hataron, akkor valtok.
-
-
-
válasz
kmisi99 #54117 üzenetére
Ezt már egy hónapja megbeszéltük, ill. eljutottunk ugyanaddig a kérdésig, amit most is feszegetnek a fórumtársak.
King Unique ft ötletét csak akkor javallom, ha egy objektumban laktok a mamával, mert szerintem eltart jó ideig, ha lassú a gép.
Ha nem jut jobb eszedbe, akkor takarítsd ki a letöltések mappát, ahogy a múltkor is említettem és utána a böngészőben állítsd be, hová töltse le, amire a mama kattint.
-
King Unique
titán
válasz
kmisi99 #54117 üzenetére
A GParted sem mindenható és csak akkor tudja kiterjeszteni a partíciót, ha a beolvasztani kívánt rész (szabad terület) közvetlenül mellette, vagy inkább utána van. Ellenkező esetben már nem, max. a meglévőt engedi csökkenteni. Egyébként átmozgatással elvileg megoldható lenne a dolog. Illetve ilyen esetekben pl. a profi windowsos particionáló programok is átmozgatják az adatokat. Viszont ennek lehetnek veszélyei, pláne ha egy rendszerpartíció is érintett! Tehát előtte javasolt mentést készíteni!
Vagy, ha nincsen sok cucc az NTFS partíción, akkor arról lementeni mindent, majd törölni és úgy már engedni fogja a kiterjesztést. Utána a megmaradt részből létrehozni egy újat és visszamásolni rá a fájlokat.
-
válasz
kmisi99 #53705 üzenetére
Ez a colomb2 által is jó ötletnek tartott lecsippentés valóban jó ötlet, főleg, ha az a NTFS partició pontosan a bővítendő mellett helyezkedik el.
(#53704) CPT.Pirk
Én is tesztelgetem ám és az utolsót minden különösebb varázslat nélkül tudtam telepíteni és használni. Fel is rakom a napokban újra, mert ez is áldozatul esett a múltkor a nagy Unitys próbálkozásnak. :-) A topikjában jelezd léci, mikor lesz meg az új mesa!
-
válasz
kmisi99 #53700 üzenetére
Lehetne sok dolgot csinálni, de 20 GB nem kevés egy ilyen rendszernek. Letöltések mennek rá? Gondolom a
/home
nincs külön, de ez nem számít, ha külön letöltő partíciód van.Tudod egyébként mitől van tele a 20 GB?
A Baobab nevű lemezhasználat-elemzővel meg tudod nézni. Nem használt kernelek vannak?
Nézd meg a Téma összefoglalóban lévő Csomagok takarítása.....c. írást is.
-
törölt tag
válasz
kmisi99 #52376 üzenetére
Sosem engedem egyetlen HDD-nek sem a leállást, semmi nem árt neki annyit, mint a leállás/indítás ismételgetése. Ha 128-254 közötti értéket adsz meg, akkor nem engedélyezi a parkolást, 1-127 között igen. De ha engem kérdezel, HDD-nél az egész APM egy felesleges dolog, nem ezen múlik a hó végi villanyszámla...
A hdparmról egyébként itt írtam pár szót. -
Rimuru
veterán
válasz
kmisi99 #52365 üzenetére
Nem megfelelo fiokkal modositanad, rootkent csinald (sudo?).
ubyegon2 + csixy: az ilyenek miatt csinalnam azt csak az egyik van mbr-ben (sdX), a tobbi a rendszer particiojan (sdxY) es chainload. Igy mindnek van sajat kulon bootloadere amit piszkalhat (pl ubuntu vonal a milio kernevel amit megtart...), de nem is cseszik el egymast.
-
kmisi99
addikt
válasz
kmisi99 #52364 üzenetére
Találtam épelméjűbb megoldást a hdparam-al kapcsolatban. Minden tök jó volna, de mikor módosítanám a hdparam.conf fájlt a nano szerkesztővel, mikor elmenteném, azt írja, hogy read-only filesystem.
A mount -o remount,rw /flash nevű parancs se segít, továbbra se tudom módosítani, pedig a libreelec oldalán írta ezt a wiki.
-
King Unique
titán
válasz
kmisi99 #51346 üzenetére
Az egyes funkcióbillentyűkön, vagy azok felett szoktak lenni kis jelölések. Az én laptopomnál pl. Fn+F3 kombinációval lehet kijelzőt váltani. De ezt ennyi erővel akár a laptop topikjában is megkérdezhetnéd. Aztán, hogy a live rendszeren működni fog-e, az más dolog.
Aztán amúgy mit is akarsz pontosan, Linuxot telepíteni a HDD-re, vagy a Windowst helyreállítani, netán a HDD-ről az adatokat lementeni? Mert a pendrive-ról futtatott live rendszer gondolom csak átmeneti megoldás. Illetve a külső kijelzővel való használat nem tudom mennyire, de nyilván legjobb lenne megcsináltatni a laptopot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmisi99 #51346 üzenetére
Azt mondtad, hogy laptop. Azokon mindig van valamilyen funkció gomb erre, ha nem egyértelmű akkor nyomkodd végig az FN + funkció gombokat, az egyik át fogja váltani, csak legyen bedugva valami a kimenetre.
A live bootoláshoz nem kell semmi, vársz egy picit bekapcsolás után, majd ütsz egy entert. 1-2 perccel később már biztos bebootolt, megpróbálhatod a váltást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmisi99 #51344 üzenetére
Ezt az elindulást bármelyik tudja, mert vagy maguktól elindulnak live módban, vagy max ütni kell egy entert.
Ez a disztró valszeg kezelni is fogja a kijelző váltó gombot live módban is: https://rsync.chakralinux.org/releases/testing/chakra-2017.02.21-goedel-rc7-x86_64.iso A kiíráshoz pl. a rufust ajánlom Windows alá, DD módban kiírva. (erre majd rá fog kérdezni, mikor megadod neki)
*ennél spec. kell ütni egy entert a bootoláshoz.
-
Gyb001
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmisi99 #41559 üzenetére
Kparted / gparted is tud partíciókat és partíciós táblát is másolni meg ezeket visszaállítani, ezeket jellemzően megtalálod a "live" képes disztrókon a programok között, csak írj ki egyet pendrivera és bootolj be róla.
Ha célirányos megoldás kell pont ilyen feladatokra, akkor pl. egy clonezilla disztrót tegyél ki a penre, az csak erre van.
-
spammer
veterán
válasz
kmisi99 #40279 üzenetére
Például Boot-Repair (live disztróra letöltheted és onnan futtathatod vagy eleve leszedheted a boot-repair isot, kiírod és bootolsz róla).
Másik módszer (chroot): How to Repair, Restore, or Reinstall Grub 2 with a Ubuntu Live CD or USB
-
CloZee
aktív tag
válasz
kmisi99 #31159 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb módszer az rá, hogy bootolt egy Live linux-al (mondjuk Mint 17), felmész wifire majd kiadod a növetkező parancsokat szépen sorban:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install-y boot-repair
sudo boot-repairMajd rákattintasz a "Recommended repair" ra és szépen megcsinálja magától. Windows-t és a Linuxos is ltni fogja, ha még fenn van a HDD-n és GRUB-ban kiválaszthatod induláskor melyiket szeretnéd.
Ui: Ha nem lenne jó a felső 4 parancs, akkor próbálkozz így:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo sh -c "sed -i 's/trusty/saucy/g' /etc/apt/sources.list.d/yannubuntu-boot-repair-trusty.list"
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &) -
lev258
veterán
válasz
kmisi99 #31157 üzenetére
Vagy arra a lemezre raksz egy Grub-ot (visszateszed a boot választót), vagy egy Windows lemezzel visszaállítod a sajátját. A kolléga arra gondolt, hogy a / a rendszerpartíció, aminek mondjuk 15 GB-t hagyhatsz, és lehet külön egy /home, ami felhasználói partíció. Utóbbi azzal az előnnyel bír, hogy egy újratelepítés esetén ezt meghagyhatod és felhasználhatod adatveszteség nélkül. De nem kötelező.
-
CloZee
aktív tag
válasz
kmisi99 #31151 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, de mielőtt telepítenéd a rendszert feljön egy "grub", amiből kiválaszthatod, hogy live rendszert akarsz, vagy telepíteni vagy akármi (Mint nél csak sima live van meg kompatibilis mód).
Nos, kiválasztod a legfelsőt, nyomsz egy 'E' betüt az adott kernelen a "splash" rész mellé odaírod "nomodeset" -> ctrl+x
Vagy lehet lesz ilyen is: LiveCD menüjében -> F6 -> nomodeset -> ESC ->
Csak utána olvasás után mondtam, nekem rég volt ezzel problémám és nem emlékszem pontosan, hogy hova kell beírni a nomodeset-et.
-
CloZee
aktív tag
válasz
kmisi99 #31148 üzenetére
nomodeset-el kell elindítani a telepítést vagy a live rendszert és menni fog. Nekem is ez a hiba volt szintén hp notebookon (Talán 14 es Mint-el). Utána pedig feltenni a VGA drivert az AMD oldaláról (gondolom AMD-s vagy) vagy repóból ami van és jó lesz. De próbálj meg egy sima Mint 17-et előtte
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- E-roller topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EAFC 25
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest