- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #56999 üzenetére
"mi az a Felfüggesztés?"
A helyedben, azért csak kipróbáltam volna !
Egyébként, > alvó állapot. -
válasz
tordaitibi #56998 üzenetére
Alvás és monitor off megoldva, az
Automatically lock the session a security fülön soha opcióra állítva, bocsánat nem a legjobb az angoltudásom.A többi kérdésem fennáll,
valamint a monitor_off hogyan érhető el manuálisan,
azaz vagy valami ikon az asztalon-tálcán, vagy bill.kombinációval?
Az Általános fülön a gombokra csak a felfüggesztés és a hibernálás van, tényleg, mi az a Felfüggesztés? -
Kedves topiklakók, kezdeném.
Az Xfce energiakezelőbe mit hogyan állítsak, hogy CSAK a monitort kapcsolja ki 2 perc múlva és ne lpéjen ki valami jelszavas bejelentkezőképernyőre? Életembe nem pötyögtem be ennyiszer a jelszavam mint két nap alatt.
Nem kérem, ne lépjen ki, nem akarok se alvásból se hibernálásbók se semmiből visszajövet ezzel vacakolni, egyáltalán minek jelentkezik ki? Ezt hol lehet állítani, ha 10 napig úgyhagyom tétlenül, akkor se jelentkezzen ki, ráadásul a caps lock állandóan kikapcsolt ilyenkor és van szám is a jelszavamba, mégjobb... A képernyő fülön az alvás és kikapcsolás SOHA opción van.
Másik, a fényerőszabályozás nem működik, a Display Brightness csúszkát akárhova huzigálom, a fényerő nem változik, pedig ez a funkció nagyon kéne. (win alatt jó, tehát a hardver tudná)Másik, jól értelmeztem, egy Youtube videó letöltése így megy...? Atyaég, ez win+4k_downloaderrel 4 kattintás. Asszem nem fogok letölteni...
Az éppen aktív ablak alig tér el a többitől, nem lehet ezt valahogyan kerettel, színnel, a címsáv kiemeléssel bármivel kicsit jobban láthatóvá tenni?
A Mozillába hogyan lehet a Google keresőjét hozzáadni, a duckduck go helyett?
Mozillának hogyan lehet elmagyarázni hogy MINDEN lapot 170% nagyítással nyisson, egy komolyabb szörfölésnél hozzáragad az ujjam a ctrl+ gombokhoz. (alkalmi Firefox használó voltam eddig, sose szerettem igazán, ha már van használnám rendesen)És ami igazán fontos lenne, habár erre tuti nem lesz megoldás mert csak az Internet Explorer böngészőbe működik,
van lehetőség npapi támogatást, directX vezérlőt bárhogyan bármelyik böngészőhöz adni-engedélyezni?
Távoli dvr-ekre kell sokszor ránéznem, de ezt a támogatást kivezették Mozilla és Opera vonalon is a böngészőkből.Mára ennyi, holnap is jelentkezek...
-
-
válasz
#73749248 #56992 üzenetére
Szerintem félreértetted a dolgot(mivel nem jól fogalmaztam), híroldalakat amúgy még böngészőbe sem nézegetek. Azt nem is tudtam, hogy külön app van ezeknek.
Amikre utaltam, a kliensprogramok vagy üzenő programok (Messenger, Viber, etc., vagy zene ill. YT kliens, mint Minitube. Ezeket értelemszerűen aktívan célszerű tartani, ha kikapcsolom a böngészőt, a Minitube jóval barátibb erőforrászabáló a böngészős YT-nél.
Ha hajnalban bekapcs gép, akkor a böngésző ki tudja hol áll éppen, de a Messenger kliens már aktív, így tudom, hallom ha keresnek, legkésőbb, ha odaülök a géphez.
Amit lehet, azt én is böngészőben használok. Szóval ha kizártuk a félreértést, akkor tökéletesen egyetértünk.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #56989 üzenetére
Na ez fájt. Androidon (jó, nem igazi linux) pont azon vagyok kiakadva, hogy ha böngészővel nyitok meg egy oldalt, rengeteg esetben a pofámba tol egy reklámot, hogy xy app letöltésével kényelmesebben/szebben/jobban/stb. nézhetem az oldalt.
Basszus, ha ott a böngésző, minek minden oldalhoz külön app???
O.K., egy Messengernél még érthető, mert vannak olyan funkciói, ami miatt jó, ha akkor is fut, amikor nem látom.
De egy híroldalt miért nézegessek saját appból? (24.hu, snbforums.com, reddit stb.) -
Frawly
veterán
válasz
okoska74 #56959 üzenetére
Nincs igazad, hidd el. Kezdőnek jobb a DE, minden bele van drótozva, hálózatkezelés, hangerő, vezérlőpult, login manager, kompozitor, stb.. WM-nél erről mindről az embernek saját magának kell gondoskodni, tudom miről beszélek, magam is Openboxot használok.
Az mc, vi megint csak olyan, amivel egy kezdőt nem érdemes összezavarni, csak megutálja a Linuxot és húz vissza Windowsra. Persze, néha elengedhetetlen a terminálozás, de akkor abból elég egy nano szintű valamit meg a csomagkezelőt ismerni. Az mc egyébként még oké az mcedittel együtt, ha Windowson is használt kétpaneles fájlkezelőt, vagy DOS-on valami hasonló anno.
Mai gépeken meg nem nyersz sokat, ha minden hozzá van forgatva a géphez. Az, hogy a binárisok mérete fele akkora lehet, megint nem tétel, terabájtos háttértárak vannak, SSD-ből is a min. 120 gigások elterjedtek, nem számít, hogy a rendszer 4 vagy 8 gigát foglal, esetleg 20-at. Plusz a repók binárisai azért nagyobbak, mert általában debug symbol és minden szar bele van fordítva, ezeket ki is lehet szedni belőle, csak nem érdemes szenvedni vele. Ezt leszámítva mai modern gépen sebességben sem nyersz, ha saját magad fordítasz mindent. Lehet még a P2-P3-as korszakban számított, most már a C2D-s korszak óta felesleges ezzel gyűrődni. Kernelt is ezért nem forgat már senki, pedig nem bonyolult kezdőnek sem, forráskód letölt, tar xf kiadásával kibont, make menuconfig - default config kiválaszt (de talán már erre sincs szükség), make és 15 percnél kevesebb idő alatt lefordul egy modern procin (csúcs, high-end procin 3 perc körül), csak minek. Már csak akkor forgatnak ilyesmit, ha nagyon speciális igényekhez kell, vagy azt benchmarkozzák, hogy mennyi idő alatt fordul le a kód. Messze vagyunk már attól, mikor egész nap, vagy egész éjszaka fordult a kernelkód, és külön fekete mágia volt konfigurálni a fordítást.
Plusz ha valami rollingos disztrót használsz, akkor gyakran jönnek a frissítések és új verziók, nagy szopás mindegyiket forrásból fordítgatni, csak időmilliomoséknak ajánlott.
-
Böngészőben használni valamit, aminek van kliense is.....
Én nem írtam hogy nem tud annyit, én azt írtam hogy mutasd azokat az alap dolgokat amiben a KDE hülye.
Nem ezt a mondatomat kéne kiemelned, hanem ahol ojjektíven leírtam a minimál különbséget.
Sajna az idézett mondat kicsit túl van színezve, ez velem előfordul, de ha úgy is mindenki szinte KDE-t használ, akkor ezt nem is veszik komolyan.
Amúgy írták már valahol, hogy Cinamon fizetett ügynöke vagyok.Lehet gif-et is tudnál egyszerűen csinálni, ha használnád a terminált
Én képpel is igen jól le tudom ábrázolni a mondókámat amúgy..... A terminal nálam egyszínű amúgy.
lapát megvan már?
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #56987 üzenetére
Lehet hogy van olyan program, de amik nekem vannak azokkal megy. Messenger mi a jó istennek külön telepíteni amikor fut a böngészőben? www.messenger.com
"Persze úgy könnyebb a Cinnamonról elmondani, hogy nem tud annyit, mint a KDE, ha nem ismerjük!"
Én nem írtam hogy nem tud annyit, én azt írtam hogy mutasd azokat az alap dolgokat amiben a KDE hülye.
Lehet gif-et is tudnál egyszerűen csinálni, ha használnád a terminált
-
Speciel a qbittorrenttel működik, de a programok többségével meg nem. A Cinnamonnál minden panelre lerakott programmal működik. Úgy látszik ezt a múltkor sem értetted meg.
A múltkor talán a Messengerrel példálóztam....mindkét esetben a programon belül lehet állítani ezt az opciót, de csak az egyiknél működik.Igazából a lényegesebb most az volt, amit a Kapitány kiemelt a fájlkezelő szuperségénél, arra írtam, hogy azt a Nemo is tudja, igaz én csak képpel illusztráltam, nem vagyok ilyen ügyi, hogy gif-fel csináltam volna.
Persze úgy könnyebb a Cinnamonról elmondani, hogy nem tud annyit, mint a KDE, ha nem ismerjük!
Nem? De.
Amúgy ez a gif KDE 3-mal készült, mert igen csúf a dolog! Valamivel szebbet is ki lehetne hozni már plasma-ból.......
Különben sejtettem, hogy előkerülsz, ha a Cinnamon szót megemlítem.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #56982 üzenetére
"béna a KDE, hogy egy egyszerű megnyitott, a panel jobb alsó oldalra lerakott programot nem képes egy kattintással megnyitni"
Ez már a múltkor is meg lett cáfolva, úgy látszik nem értetted meg, de mostmár berakok egy gif-et is amit az imént csináltam:
"a legegyszerűbb dolgokban viszont meg sem közelíti a Cinnamont. Bocsi, de ez van. A Cinnamon nem tud annyit, viszont a kezelhetősége ezerszer jobb"
"a legalapabb dolgokban kicsit butább a KDE"
Jöhetnek a példáik mert konkrétan fogalmam sincs mik ezek az egyszerű dolgok.
-
válasz
#21078528 #56984 üzenetére
Uhm....de legalább Linuxon belül maradunk.....nem hiányzik most a Winről olvasni!
Amúgy meg nem ér kibicelni!(#56983) CPT.Pirk
OK, akkor előkeressem a régi, már lerágott csontokat? naná......nem baj, ha szenilizálódsz, megesik mással is!
Át is bootolok a friss 18.3 KDE-re, hátha csoda történt és már kezelhető paneleket, műveleti ikonokat találok.
-
válasz
CPT.Pirk #56980 üzenetére
Pl. hogy a fáj kezelőjében F3-ra nyílik új tab, F4-re meg terminál, ami követi amit a tabokon csinálsz. Nagyon nagyon hasznos dolgok, ezeket napi szinten használom a munkában.
Deja vu-m van, mert ezt már egyszer megbeszéltük, képekkel mutattam be neked, hogy ugyanezt a Nemo is tudja. A nagyon nagyon hasznos dolgokban akkor semmi különbség.
Mint ahogy azt is körüljártuk mennyire béna a KDE, hogy egy egyszerű megnyitott, a panel jobb alsó oldalra lerakott programot nem képes egy kattintással megnyitni, csak jobb gombos menüből lehet újra aktiválni. Super, meg szénné lehet konfigolni, de a legegyszerűbb dolgokban viszont meg sem közelíti a Cinnamont. Bocsi, de ez van. A Cinnamon nem tud annyit, viszont a kezelhetősége ezerszer jobb, ha nem akarom mondjuk a mobilommal meg a TV-vel meg a hűtővel is összekötni a KDE connect használatával.
Egyszerű, könnyen kezelhető a Cinnamon, rendkívül jól konfigolható, de nehezebben kezelhető és a legalapabb dolgokban kicsit butább a KDE. Azon nem érdemes vitázni, látványra melyik milyen, mert szerintem mindkettő jól néz ki, ha beállítod, ahogy tetszik. Sokan jönnek azal, hogy a Mint zöld-szürke színe mennyire nem tetszik nekik, de erre nem lehet mit mondani. Nem win, hogy ne lehessen nagyon könnyedén testre szabni.
(#56977) King Unique
Kb ugyanezeket ellenőrzöd Linux alatt is.
(#56981) Dave™
A 18.3 Cinnamonjával közel azonos az erőforrás igény, ahogy néztem, hogy az okosok szavaival éljek, nincs szignifikáns különbség. Az utóbbi pár verzióval mindkettő sokat javult. Plasma előtt a KDE elég nagyevő volt.
-
Dave™
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#73749248 #56979 üzenetére
Pl. hogy a fáj kezelőjében F3-ra nyílik új tab, F4-re meg terminál, ami követi amit a tabokon csinálsz. Nagyon nagyon hasznos dolgok, ezeket napi szinten használom a munkában.
Meg van még sok apróság, pl. a paraméterezhető aktív sarkok, meg a frankó widgetek. Bár ezek száma kicsit megcsappant, mióta már pythonban nem lehet widgetet írni KDE-re.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #56977 üzenetére
Az annyira megosztó, hogy a legelterjedtebb Linux DE.
A Mint meg egy másik tészta, mert ott nem is akarnak QT vonalba beszállni, ezért is hagyják abba a KDE-s kiadást a meglévő 4-5 másik javára.
Láttam a Cinnamonos Mintet is, de tudásban azért annyit nem tud, mint a KDE. Ettől persze nem rossz, csak nem nyújt annyit. De karácsonykor ne ezen rugózzunk, fogadjátok el h. KDE az király és kész, mindenkinek jobb lesz.
nahaggyámár: mintha a gain túl lenne tolva. Alsamixert terminálban indítsd el, hátha ott látsz valamit. De ez csak egy tipp.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #56967 üzenetére
Lehet sokat tud a KDE, de még az itteni usereket is megosztja és nem mindenkinek a kedvence. Ha Mint, akkor annál is sokan inkább pl. a Cinnamon kiadást preferálják. Van akik pedig mást, vagy éppen merőben más rendszerek asztali felületét.
(#56969):
Normál esetben nem lesz para, max. ezeket átnézik. De még ezeket sem feltétlen muszáj, mert az újabb rendszereknél eleve rendben szoktak lenni. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #56975 üzenetére
Apropó hang... arra van valakinek ötlete, hogy egy Dell laptopon, anno Windows alatt, Sokol minőségben, de normálisan működő (értsd: nem hardver hibáról van szó) hangkeltő miért recseg linuxon a halk hangoktól és ezt hogy lehetne kiküszöbölni a hangerő növelésén kívül?
Videó nézés közben nagyon zavaró, hogy a halk hangok helyett csak viszonylag hangos pattogás hallatszik a hangszóróból. A hangerő növelésével elmúlik, de akkor meg másik videó üvölt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56970 üzenetére
Nézd meg az Unicorn-t, a boot választó képernyőjétől úgy is dobsz majd egy hátast.
[http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/]
Ez egy kis méretű cucc ami még fele ilyen erős gépen is röhögve elmenne, de tele van rakva mindenféle progival.
nahaggyámár: egyre kevesebb ilyen dologba futok bele, sőt. Pl. vettem egy hete egy Creative USB-s dac-ot, rádugtam Win10-re, az azonnal kék halált dobott. Másodikra már ment neki, de hát na... Rádugtam telóra aztán Linuxra, mindegyiken azonnal ment, semmi gond nem volt.
-
Tarill
őstag
válasz
ubyegon2 #56973 üzenetére
Nem ugrottam át, olvastam mindet csak valaki pont kitért arra hogy intel atomra azért annyira nem alapozna vagy valami ilyesmi, amiatt kérdeztem de ez elvileg nem a legalapabb atom proci
Amúgy az is bezavar hogy néztem pár bemutató videót youtubeon, egyikbe valaki folyton azt mondogatta hogy fivyelni kell arra hogy az adott kiszemelt hardvert támogatja e az xy linux rendszer, azért is inkább kérdezek mint hogy utána legyen kopp miután már megvettem a cuccost
-
válasz
Tarill #56970 üzenetére
Van, ami elmegy 128MB rammal is simán. Az asztali környezet milyensége dönti el igazából az igényeket (mennyi szolgáltatást, mennyi extrát tud), mert maga a Linux rendszer magja nagyon kevés erőforrást igényel csak, ezért is használják routerekben, telókban, stb. .........
Fenti mondattal kezdőik egy elég kimerítő válasz a kérdésedre!
2 napja írta meg Kapitány a választ és éppen az általad feltett kérdésre válaszolt!
gondolom ezt is magának írhatta:
"Úgy egyébként (B)1GB ramon bármelyik disztró elvan(/B) bármelyik asztali környezettel." ! ! !Ha átugrod a segítők válaszait, ezután ők is át fogják ugrani a kérdéseidet!
-
Tarill
őstag
Szuper!
Más: valamikor 2000 körül 8-9 éves lehettem faterom hozott egy pc-t, első gépem volt, akkor nem tudtam de így utólag tudom hogy linux volt rajta amibe volt egy olyan alkalmazás hogy bogarak futkoztak a képernyőn amiket az egérrel lehetett agyonnyomni de elbújkáltak az ikonok alá meg mindenhova, napokra lekötött akkoriban
meg valami világórára emlékszem hogy folyton azt nézegettem
ezek fellelhető dolgok még valamelyik régi verzióba?
-
Tarill
őstag
Hy. Intel atom D2700 proci, egy 2giga ddr3 társaságában egy 60giga körüli ssd-vel kis itx gépként megfelelhet linux rendszerek alá? Semmi konkrét cél, ismerkedni próbálgatni
-
válasz
tordaitibi #56965 üzenetére
Ezzel az SSD-s nyekergéssel pont nyitott ajtón estél be, az elején volt ilyen parásabb időszak, amint az éppen így megvolt Win alatt is, sőt, ha a Flash topikot olvasod, a mai napig paráznak a winesek, hogy jó-e így, használhatom a meghajtót......itt jön a fantörpikus válasz rá! Nem, inkább a Win sajátját rakd vissza....2006-os mellesleg. :-)
Ma már a desktop Linuxokon sem kell semmit állítgatni, ellenőrizned sem kell, éppen csak amiatt érdemes, mert több Linux több alapbeállítás, de egyikkel sem lesz gon a TRIM-mel, az alignálással sem. Ezek az írások 12.04 és 14.04 verziók idején születtek, de ott maradnak, mert sokan mégis akarják ellenőrizni, optimalizálni az SSD-t. Ez van.
Nem ezért nem hódít teret igazán, hanem mert az embereknek az idióta tanárok is olyanokat mondanak a Linuxról, amit anno láttak....én se könnyen győztem meg némely kollégámat, hogy rakjunk a gépére egyet. Azóta persze mindegyik örül és használja.
Nincs infójuk az embereknek, ha meg van, az téves, de nagyon!
ezt már általánosságban írom:
Mindegy, ne menjünk bele lin-win flame-be, mert annak sosincs jó vége! Mint ahogy kolléga is imént nagyon kezdte emlegetni a Linuxos gondjait, meg ilyen nincs winen..... no meg a router.....ja, hogy egy ember csinálja a tomatot!? Hát kérem szépen, rakjon rá wint, aki akar.(1)
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #56967 üzenetére
Hát ezzel nem igazán tudok egyetérteni, bár most épp Cinnamont használok.
Nem szeretem a windows-t, mert nem tudtam annyira kézben tartani, mint egy linuxot, de ha az kell, hogy lehetőleg minél kevesebb szívással egy minél teljeskörűbb rendszerem legyen, akkor sajnos windows még mindig. (Mac egy külön világ, olyanom sose volt, nem is lesz)
Linuxon mindig van valami, ami nem működik, nincs hozzá driver, van, csak nem úgy, tölts le innen-onnan valami megbízhatatlan cuccot stb.Gnome-Cinnamon vonulat: engem borzasztóan zavar, hogy kikapcsolom a bluetootht, reboot után megint be van kapcsolva - ilyen súlyú problémákba botlom dögivel. (ez történetesen KDE alatt működik)
Felrakok egy virtualboxot, a secure boot miatt külön kell szórakozni a modulok aláírásával, a kulcsok feltöltésével, különben nem működik (kivéve mint alatt, mert ott valamit szétk***ak a kernel konfigban, ha jól sejtem)
Laptopon nem működik a smartcard reader, az ujjlenyomat olvasó, a tpm.
Vagy... routeren..(jó, ez már messze nem desktop). openwrt, tomato - egyikben nem működik a hardware NAT, másikban a wifi chip zártkódú, ezért egy rettentően elavult, 2.x kernellel lehet csak használni. Tomaton idén jött ki az open source, illetve inkább az egyszemélyes projektek egyik nagy hátránya: Shibby más elfoglaltságot talált. Valaki ugyan forkolta a rendszerét, de hát... messze nem a lengyel srác színvonala, ahogy elnézem.Ezek csak az elmúlt pár hónap frusztrációi...
Ilyenekkel windows környezetben csak elvétve találkoztam.
(nem mondom, hogy nincs, de egy bizonyos szint feletti minőségből válogatva kisebb az esélye, hogy olyan vasat veszel, amin ilyen gondjaid lesznek) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#73749248 #56966 üzenetére
KDE-s disztrók hozzák azt a szintet és még többet is nyújtanak. Nem kicsit jobb érzés egy KDE-s disztrón dolgozni, mint bármelyik Windowson. Egy rakás lehetőséget kap az ember alapból.
Ami továbbra is hiányzik az AAA játékokon kívül, azok az olyan "népprogramok", mint a photosop otthonra mert mindenki profi képszerkesztő akar lenni és társai.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #56965 üzenetére
Igen, kb. arról van szó, azért nem fog soha eljönni "a linux desktop éve", mert nem tudja annyira követni ezeket a trendeket a rendszer. Egyik általam ismert linux sem.
Nagyon sok munka lenne egy olyan mértékben automatizált, out of box működő rendszert csinálni belőle, amilyen egy windows. Viszont aki ért hozzá valamennyire és szeret is ilyesmivel szórakozni, azt pont ez az automatizáltság akadályozza windows-on.Persze szerintem.
-
válasz
""A kezdőknek pont az a bajuk, hogy nem az 1. tól kezdenek ismerkedni a rendszerrel hanem a 10. tól. Igaz, hogy jó sok tanulást és kudarcot kell megélni de legalább átlátnák a szabad rendszerek határtalan használhatóságát.""
Hol és hogyan definiálnád a kezdő fogalmát?
Pl-én 2000 óta winezek, persze hogy kezemreáll, valamint ennek ellenére teljesen átlagfelhasználó vagyok, megmondom őszintén semmi de semmi kedvem parancssori bűvészkedéseket megtanulni és azthiszem ez 2018 környékén amikor mindenhez van gui, nem nagy kívánság.
Nyüves Android, ami ugye Linux, az se igényli a mindennapos terminálba molyolást és megy.
A w10 is pont ezzel tette be a kaput nálam, egy vacak store sppot vagy az updatet stb. csak power Shellből lehet normálisan kilőni, valamint nem enged semmit már hanem egy önfejű befolyásolhatatlan kezelhetetlen 50-80 gigára megnövő átláthatatlan vacak lett.
Komolyan mondom ha nem ölték volna meg a szoftver és drivertámogatás hiányával, még xp-t használnék.
Viszont csábító a párkattos drivertelepítés, és a támogatottság, akár egy usb-s konyhai székpillanatok alatt hadrafogható.
Mindegy, már fennt van a Mint, volt 3 üres 20 gigás partíció, egy a rendszer ssd-n, 2 meg a háttértáron, gondolok azért a jövőre én is egy új vinya formázásnál. Dualboot Mint\W10 simán megy, ismerkedési fázisban vagyunk...
De hogy manapság NE kelljen cmd gurunak lenni egy normális oprendszert használónak, ezt maximálisan fenntartom.Szark, PL. olvasgattam itt az összefoglalóba a telepítést ssd-re.
lehet nem jól értelmeztem az ott leírtakat, de ismétlem magam, 2017 végén, amikor az ssd már több évtizedes múlttal rendelkezik, nehogymár én alignálgassak, meg ellenőrizzek meg állítgassam a trimet.
Igen tudom, ingyen van, de sztem. ezért (is)nem hódít teret igazán.
De most eléggé nagy elánnal vetettem bele magam, valszeg. sűrű kérdező leszek a topikba. -
BoB
veterán
-
válasz
#73749248 #56961 üzenetére
"A kezdőknek pont az a bajuk, hogy nem az 1. tól kezdenek ismerkedni a rendszerrel hanem a 10. tól. Igaz, hogy jó sok tanulást és kudarcot kell megélni de legalább átlátnák a szabad rendszerek határtalan használhatóságát."
A kezdők lehet, hogy csak simán használni akarják a jól működő oprendszerüket! Én legalábbis nehezen képzelem el, hogy 1-2 hét alatt akarnának maguknak építeni egyet LFS-ből.
Boldog és békés ünnepeket kívánok mindenkinek!
-
törölt tag
válasz
Tovább mennék: a legtöbb probléma linuxon, egy sima újratelepítéssel nem javítható.
Többek közt azért, mert a hibák egyik forrása, a konfig állományok, megmaradnak eltávolítás után is, hacsak nem kéred külön azok törlését is.
De soknak, főleg X-es cuccoknak a user home-ban van saját könyvtára, az meg nem fog eltűnni még akkor sem, ha konfig törléssel szeded le a csomagot. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #56955 üzenetére
Ritka ha ilyet mondok egy szoftverre, de a vi, pontosabban annak a linuxos korcsosulatai, mint a vim, szerintem nagyon jó eszközök, ha nem IDE-ként akarod használni.
https://moly.hu/konyvek/bartok-nagy-janos-laufer-judit-unix-felhasznaloi-ismeretek
Én ebből kezdtem úgy igazán unix-like rendszereket tanulni, amit a vi-ról tudok, az ebből van.
Viszont eltérően az eredeti vi-tól, a vim-ben és társaiban már működnek a kurzor gombok és úgy általában egy csomó olyasmi, amit más szövegszerkesztőkben elég nehéz elérni.Nem akarlak rábeszélni, de ha van egy pár órád egy tutorial átnézésére, lehet, hogy megváltozik a véleményed. Meg az is lehet, hogy nem.
-
okoska74
senior tag
válasz
ubyegon2 #56954 üzenetére
Saját véleményem:
Pedig a linux nem windows, hogy csak újratelepítéssel javítható. És ezek az eszközök meg némi alapfokú programozási ismeret eltengethetetlen hozzá. Ma már szinte senki nem fordít magának kernelt pedig jelentős javulás lehetséges. Anó Slackwares korszakomban nem egy progit is hozzáforgattam a géphez és azt kell hogy mondjam hibátlanul működött is kikapcsolás nélkül 6 évet. A fordított rendszer is majdnem fele olyan nagy mint a csomagban érkezők. Tény, hogy 1-2 hét mire feláll a használható rendszer de atom stabil, és ha csak nem változott valami a gépben későbbi változatokhoz is jók a programok. Az is igaz, hogy mazoista vagyok de így legalább megtanultam, hogy mit miért és nem ér meglepetés ha valami nem jól működik. Bár sajnos a különböző linux változatok eltérő mappa szerkezete tud még meglepetést okozni.
A kezdőknek pont az a bajuk, hogy nem az 1. tól kezdenek ismerkedni a rendszerrel hanem a 10. tól. Igaz, hogy jó sok tanulást és kudarcot kell megélni de legalább átlátnák a szabad rendszerek határtalan használhatóságát.
Megértem ha valakinek elsőre nem jön be, nekem is a harmadik próbálkozásomra sikerült megbarátkoznom a linuxal úgy 20 éve.
Minden kedves fórumtársamnak Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!
-
-
válasz
CPT.Pirk #56955 üzenetére
Én pedig most gondolkodok, hogy olyan jól muzsikál a 16GB memó a gépbe, hogy ki kéne próbálni valami karakteres/konzolos böngészőt!
Akkor legalább 14 gigám mindig ott lenne érintetlenül... Kedvelem, hogy a tesóm mindig bővíti a 3D renderelő gépét! Néha rám hullanak ilyen hasznos dolgok is.....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
okoska74 #56953 üzenetére
Ebből a listából max az mc az, ami tényleg jó ha ismert. Munkatársnál szoktam látni a vi-t szövegszerkesztésre, de számomra felfoghatatlan annak a programnak a kezelése. Akkor már inkább nano, ott 2 gomb kombinációt kell csak tudni az alapokhoz.
Ezek a wm-ek meg háááát, max ha tényleg valami nagyon gyenge dologra kellene rakni valamit, akkor jönnének elő. Lassan 2018, az számomra nem menő, hogy a totál alap dolgokat is konfig fájlokban kell állítgatni, amiknek a helyét meg a netről kell kinézni mert a környezet nem ad rájuk lehetőséget...
-
válasz
okoska74 #56953 üzenetére
Persze, jók ezek a WM-ek is, de egy teljesen kezdőnek azért a DE-k mégiscsak komfortosabbak, egyből tudják hasnálni a Linuxot velük, azért is javasoltam a Mate és XFCE DE-ket, hogy ne legyen nagyon szokatlan. Aki ezeket elsajátítja meg bele akarja magát ásni mélyebben, úgyis kipróbálja a WM-et is, én például még csak a linket Openboxos remastert használtam, a nem túl fiatal gépembe most raktam 16 GB memóriát, mi értelme lenne egy kényelmetlen rendszert használnom.
-
okoska74
senior tag
-
válasz
tordaitibi #56951 üzenetére
Szia!
A helyedben annak alapján, milyen igényeid vannak, a Linux Mint Mate verzióval vagy a Linux Mint XFCE-vel kezdenék, live-ban kipróbálható mindkettő. itt találod a letöltő linkeket
Nagyon fapadost nem ajánlanék, mert az kicsit a könnyen kezelhetőség rovására menne. Amúgy a XFCE 17.3 32 bites már egy igen gyenge gépen is üzemelt, amire telepítettem. Reméljük a VGA is OK lesz. (2GB memóriától már 64bit javasolt)Ezekkel kezdd, ha esetleg nem menne valamiért, akkor érdemes a fenti két asztali kezelőfelület 17.3 verzióját kipróbálnod.
Az USB tunered vagy benne lesz a kernelben/firmware-ben vagy nem, ez majd kiderül. A home user használatra viszont minden benne van mindkét változatban.
A win10 mellé telepítés miatt nem ártana az Összefoglalóban linkelt vonatkozó írásokat átnézned. Gyanítom először majd dual-bootot akarsz....
Win alatt a Rufus-szal javasolják az iso pendrive-ra írását.
Egyébként van itt ez a fórumtársunk által összerakott remaster, Ubuntu 14.04.5 OpenBox 64 bit remaster 2017 szeptember, ez elég lightos, de teljesen használható, ha ezt is kipróbálod, meglátod, miért írtam a kezelhetőséggel kapcsolatos dolgot, de lehet először nekiugrani bármely Linuxnak, nem is lesz nehézkesebb nálad a kezelése. Teljesen értelemszerű a menü meg a többi is minden javallott változatnál amúgy.
-
Sziasztok,
17 év win után a w10 betette nekem a kaput, lehet nem végleg de egyelőre elég volt belőle.
Tök hülye nem vagyok a pc-hez, de a setup.exe és ezeken nőttem fel.
Namost kéne valami tipp, mivel induljak el? Nekem a sok változat nem mond semmit sajna.
Amin futna egy Intel N3150 socos mini pc 4G rammal, 64G ssd a rendszer és 1T normál hdd a háttértár.
Ami fontos, egy AverMedia usb tuner.
Tök alap kéne, semmi csicsa és sallang, megfelel a primitív megjelenés sőt ez a legjobb.
Amiket rendszeresen használok, (böngésző tökmindegy) az a Viber, SmPlayer, TV néző szoftver.
Ha pendrivéről live futna az ismerkedés idejére, az még jobb.
Ötlet, tipp? -
felora:)
tag
sziasztok.
még egy gyors kérdés. nézegetem a beállításokat, de kéne egy kis segítség mééég.
van egy megosztásom, amibe, ha bele akarok lépni, akkor kér jelszót és felhasználónevet, ez tökéletes így, ha belépek az adott felhasználóval, akkor olvasni/írni tudok benne.
Viszont, szeretnék egy másik megosztást csinálni, aminél az lenne a lényeg, hogy olvasni lehessen, viszont ha írni akarja az ember, akkor kérjen felhasználónevet és jelszót. ezt melyik opcióval tudnám megoldani?
-
growler
őstag
válasz
Rimuru #56948 üzenetére
Ki, majd be jelentkezés után megjelenik egy ablak melyben felajánlja a választási
lehetőséget - a személyes könyvtáraim nevei maradjanak-e az eredeti (angol)
vagy megváltoztatom-e magyarra? Miután választottam, csak ez után töltődik be / jelenik meg az asztal.
Már magyar menüvel.
Live rendszeren én nem ismerek más lehetőséget. -
tag
válasz
felora:) #56914 üzenetére
nohh..... ha valakit érdekel.
miután már sokadjára próbálkoztam és folyamatosan csak különféle hibaüzeneteket kaptam, utoljára már kért felhasználónevet és jelszót, de miután megadtam neki, azt írta vissza hibának, hogy nincs jogosultságom a hálózati erőforrást elérni.
az smb.conf megfelelően beállítva, samba reset semmit nem ért, gép újraindítása sem vezetett eredményre. Végső megoldásként Samba eltávolítása, majd újra telepítése, smb.conf fájl maradt a helyén a beállításaimmal. az újratelepítést követően tökéletesen működik.....
-
-
válasz
jackal79 #56932 üzenetére
Sajna az a valami jól összebarmolta az asztali ikonokat, ilyenkor csak a tanulság marad.....
Rendszermentés akkor van, ha te beállítod, ezt a rendszer magától nem csinálja.
Adott program újratelepítése segítene, azt ne rakd vissza, ami összebarmolja a endszert, az nem fogja tartalmazni az ikonokat. :-)A Cinnamont a synapticban is újratelepítheted. a cinnamon és a mint-meta.cinnamont minimum, de lehet, hogy mindet célszerű, amit felhoz a keresőben a cinnamon szóra.
jobb gomb a csomagon és a felugróban
Kijelölés újratelepítésre
panelre katt.(#56939) growler
Minden live rendszer magyarítása, terminalba
setxkbmap hu
parancs. Én mindig ezzel kezdem, ha telepítek, nem kavarnak be a jelszavak nohun karakterekkel. -
growler
őstag
válasz
Tarill #56938 üzenetére
A pendrive-on lévő live rendszert is lehet "magyarítani" - de ehhez kell net. kapcsolat
hogy letölthesse a magyar nyelvi fájlokat.
Ha Mint-et írtál ki a pen.-re, nyiss terminált, és a következő parancs kimenetét
írd / másold be a válaszodba.
inxi -N
De az
inxi -F
sokkal többet elárulna a gépedről. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56935 üzenetére
Igen, ha pendriveról bootolsz, akkor még vinyónak se kell lennie a gépben. Windows alól a rufus progit célszerű használni iso kiíráshoz.
Itt van egy célprogi is ehhez: https://www.linuxliveusb.com/ ezzel olyan módon is lehet live iso-t írni pendrivera, ami megőrzi leállítás után amit csináltál benne, azaz lehet magaddal vinni mint egy hordozható oprendszert. Ez a prezisztens mód, a sima live iso meg mindig alapról indul, abban mindegy mit csinálsz.
jackal79: pontos tanácsot nem tudok adni, de ha visszarakod azt a valamit akkor szerintem meg tudod keresni az ikonjaidat és ki tudod menteni őket. De ez csak egy tipp, ilyesmiről még nem hallottam.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #56931 üzenetére
AMD driver: a konkrét témával nem tudom, mi a helyzet, egyéb linuxos keresgélések kapcsán rengetegszer látok 10-15 éves anyagokat felbukkanni. És nem mindig feltűnő, hogy régi. (persze többnyire olyankor, mikor valami naprakész infót keresek
)
Csak ezért említettem, hogy voltak ilyen gondok. Talán ő is ilyen régi hírekbe, fórumtémákba botlott. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56925 üzenetére
Először rakd fel magadnak egy virtuális gépre, pl. Oracle virtualbox alá, aztán próbáld ki milyen, nézd meg tetszik-e neked. Ha igen, akkor lecsíphetsz egy kis partíciót valahonnan, aztán akkor elfér dualbootként a mostani rendszered mellett.
Az éles gépen meg a telepítő pendrive egyben live rendszerként is működik, be tudsz róla bootolni és akkor meglátod, hogy megy-e minden a gépedben.
AMD vga-val meg nincs érdemi probléma manapság. Az információid nem alaptalanok, de azóta sok minden máshogy van már mind az alapból kapott közösségi driverben, mind az AMD saját driverében. Sőt jelenleg ott tartunk, hogy a közösségi driver az esetek többségében jobb teljesítményt nyújt, mint az AMD sajátja.
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Mint 18.3-at használok és feltelepítettem a komorebi alkalmazást. Mivel nem tetszett, ezért uninstalláltam, de az asztalon lévő összes ikon eltűnt.
A Rendszerbeállítások/Asztal alatt minden be van kapcsolva, de nem csak ezek voltak kirakva.
Valakinek van vmi ötlete, hogy hogy tudnám az eredeti verziót visszaállítani? Esetleg a rendszer nem ment visszaállítási pontokat?
Még annyi, ha visszarakom a Komorebi app-ot, akkor visszakapom az ikonjaimat. Használni nem szeretném, mert megemeli a proci teljesítményt és pörgeti a ventilátort.
Köszi a segítséget! -
válasz
#73749248 #56928 üzenetére
"az ubuntu és a debian közös alapokra épülnek"
Én emiatt említettem, amit írtál!
(meg, hogy kekeckedjek) Logikus, hogy mire gondoltál amúgy, de valóban, részleteiben már alig hasonlít az Ubuntu a Debianra, legalább a Mint Debian ága nem rugaszkodott el tőle, csak kiegészítette saját repóval/csomagokkal. Ha jól emlékszem, már a Mintes Debian is testing alapot fog használni. Ez számomra azt jelenti, hogy a testing stabil.
(#56930) nahaggyámár
Értem én, de nem arról volt szó, hogy régen mit írtak, azért próbáltam korrigálni. 10-15 éve még nem használtam Linuxot, de a kérdező kolléga sem.
Első alkalommal a Wheezyvel szívtam, míg rá nem jöttem, hogyan és mit kell feltenni, az pont jól jött egy-két hetes nokedli Linuxosként. Sokat dobott a probléma megoldó készségemen.Egyszóval, ha olvasunk bármilyen infót, érdemes megnézni a cikk keletkezésének dátumát.
-
Tudtam, hogy jereváni rádiót hallgatsz! Lebuktál.
Őszintén megmondom, már nagy katyvaz kezd kialakulni a fejemben meghajtó ügyileg Eddig nehezen átláttam a téma 2-3 %-át, de most.....elég volt ehhez az itteni polémia, még jó, hogy arra nem jártam, ahol te olvastad a vitát!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #56924 üzenetére
Hát elsőre annak tűnt, mert ha a google nem segít, akkor én csesztem el. Ez 99%-ban bejön.
Ez volt az 1%...
Azért az ubuntu eredendően egy debian kutyulmány, bár azt nem tudom, mostanra mi maradt meg a közös gyökerekből a csomagkezelőn túl.
(gyk: eredetileg az ubuntu egy debian testing "átcsomagolás" volt némi bővítménnyel.) -
ALFA
senior tag
válasz
ubyegon2 #56903 üzenetére
Akkor a jereváni rádióban mondták.
A lényeg a NETTO adat, ezek bruttók. Partícionálás és formázás után egy rész "tartalékba" megy, illetve az oprendszer számára lesz fenntartva. A vita abból adódott, ha a nettó területet teleírják, nem lehet átmásolni több darabból álló, összességében azonos kapacitású hdd-re a veszteségek miatt.
Persze, vitatkozni mindenről lehet, Monty Python ezt már (értelmesen) régen bemutatta.
-
válasz
Tarill #56925 üzenetére
Mit próbáltál arra a gyenge gépre rakni? Arról nem esett szó, de max a Linux Mint XFCE 17.3 32bit futna rajta.
úgy olvastam h az amd vga nem túl szerencsés linux rendszerhez
De jó, hogy én ezt nem olvastam még, így 4 éve AMD-n futtattam már pár disztrót.
saját gépemre meg nem tudom hogy fel rakjak-e élesbe
saját gép....nem túl részletes definiálása a hw-nek!
A játék az kérdéses valóban, de nem ezen a rendszeren, hanem általában Linux alatt, de azért komoly javulás van az utóbbi időben.
-
Tarill
őstag
válasz
CPT.Pirk #56919 üzenetére
háát nem sikerült, valamiért annyira lassú az a gép hogy egy rajta lévő friss win7 10 perc alatt áll fel, nincs türelmem várni rá. saját gépemre meg nem tudom hogy fel rakjak-e élesbe pl ezt a linux mintet, hardwer támogatottságot hol találok pl? úgy olvastam h az amd vga nem túl szerencsés linux rendszerhez meg pár játékomba se vagyok biztos hogy futtatható ezen a rendszeren :/
-
törölt tag
válasz
#73749248 #56922 üzenetére
Ezt nehezen tudom megérteni: az ubuntu és a debian közös alapokra épülnek, de pl. a vim konfig totál más a két rendszeren.
Ubuntun mindenképp bekapcsolja a syntax highlightingot és hasonlókat, mert beleírták a /etc/vim/vimrc-be.
Debianon ugyanez a $VIMRUNTIME/defaults.vim-ben van kizárólag, az viszont nem fut le, ha van saját vimrc-m (pl. ~/.vimrc, ~/_vimrc ~/.vim/vimrc).
A megoldás: inkább a /etc/vim/vimrc.local-ba írni a saját beállításokat, akkor működik úgy, ahogy én szeretem. -
törölt tag
Debian vs Ubuntu: tudja valaki, hogy miért tűnik el Debianon minden beállítása a vim-nek, ha létrehozom a ~/.vimrc fájlt? Ha ubuntun csinálom ugyanezt, akkor marad minden a régiben, csak a .vimrc-be írtak adódnak hozzá a konfighoz.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
felora:) #56914 üzenetére
Én e-szerint csináltam:
https://logout.hu/bejegyzes/stigma/htpc_ubuntu_server_16_04_2_alapokon_2.html
Ő többet tesz fel, de én csak a transmissiont tettem fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56915 üzenetére
Nézd meg a képet: [https://blog.linuxmint.com/?p=3458], normális, kulturált. Ott alatta vannak a részletek is.
*szerk:
Az Ubuntu régen fasza volt, aztán bejött egy új irány mint Winnél a "modern ui", amitől most pár év után kihátráltak, szóval azt per pillanat nem javaslom.
A Mint meg kvázi az Ubuntu leszármazottja, a csomagjaik egy jó része is közös.*szerk2:
ha kíváncsi vagy rá, elég népes táborba tartozik az Ubuntu, mint Debian leszármazott: [link] - kicsit nagy az svg, görgetni és zoomolni kell. -
Tarill
őstag
válasz
CPT.Pirk #56910 üzenetére
Nahaggyámár, Cpt. Pirk: abszolute nem ragaszkodom az ubuntuhoz csak azt olvastam hogy "legelterjedtebb", annyi a lényeg hogy valami normál kezelőfelületű kellene elsőnek aztán ha megtetszik a dolog teszek egy kis pénzt jobb hardverbe alá és akkor lehetne több rendszert is próbálni
-
tag
válasz
Core2duo6600 #56913 üzenetére
Nem nyert... de szerintem fogom es 0 rol elkezdem megint....
-
Core2duo6600
veterán
válasz
felora:) #56908 üzenetére
Üdv a klubban
Én is transmission ra csináltam a servert.
Egy ilyet tegyél be a megosztásod alá
guest ok = noEkkor elvileg fog felhasználót / jelszót kérni.
Nálam most úgy van, hogy nem kér semmit sem /guest ok = yes/, fel a szerverre bármit tudok tenni, de a letöltött anyagok közül törölni nem tudok a windows ról, így megakadályozom, ha valaki betévedne, bármit is tudjon csinálni.
Egy pár link, amik nekem támpontott adtak.
De tele van a net a leírásokkal, még magyarul is.https://it-sziget.hu/webtesztkornyezet/tavoli-munka/samba
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56909 üzenetére
Van, ami elmegy 128MB rammal is simán. Az asztali környezet milyensége dönti el igazából az igényeket (mennyi szolgáltatást, mennyi extrát tud), mert maga a Linux rendszer magja nagyon kevés erőforrást igényel csak, ezért is használják routerekben, telókban, stb.
Egy C2D-s gépen már kb. mindegyik faszán megy, de Ubuntu helyett akkor már inkább pl. a Mint-et javaslom, abból is a Mate asztali környezetes verziót: [https://www.linuxmint.com/download.php]
Annak nincsenek túl nagy igényei de közben hasonlít is arra a környezetre, amit ismersz. Ha tudja a géped procija a 64 bitet, akkor a 64 bites iso-t szedd le.Úgy egyébként 1GB ramon bármelyik disztró elvan bármelyik asztali környezettel. Nyilván ilyenkor az internetböngészőnek nem marad túl sok, azok manapság eszik a ramot, szóval érdemes 2GB ramot legalább betenni a gépbe, ha böngészni is szeretnél rajta. Ezek a régi cuccok úgy is filléresek. Meg még bedobni egy olcsó kínai ssd-t az ebayről, aztán száguldani fog a gép...
-
Tarill
őstag
Üdv! Egy kezdő kérdéssel fordulnék hozzátok, szeretnék megismerkedni a linux rendszerekkel, 0 tapasztalatom eddig velük only windows user voltam, de érdekel milyenek is ezek pontosan, van itthon pár régebbi gép egyet felélesztenék amire egy ubuntut megpróbálok felrakni, annyi hogy milyen gépigényük van ezeknek a rendszereknek? Egy core2-es géppel 1-2 giga rammal érdemes nekiállni?
-
tag
sziasztok...
samba megosztással kapcsolatban a következőt kérdezném:
a cél a következő lenne. van a /var/trasnmission/ mappám, amely samba:sambauser 755 -ös jogokkal van megáldva. létre van hozva egy samba user a linuxban sambauser csoporttal. szeretném a /var/trasnmission mappát megosztani. jelenleg eljutottam addig, hogy megnyitja a megosztott mappát a gép, de nem tudok benne írni, továbbá szeretném, ha felhasználónevet és jelszót kérne amikor megnyitom a megosztást, mert most csak rá kattintok és ennyi. olvasni tudok mindent, írni nem....
az smb.conf megosztása:
[Torrent]
path = /var/transmission/
comment = Transmission megosztas
browseable = yes
writable = yes
create mask = 0755
directory mask = 0755
public = yes
force user = sambaa teljes smb.conf fájl:
[global]
netbios name = router
server string = Samba running on IPFire 2.x
workgroup = WORKGROUP
realm = srv
passdb backend = smbpasswd
wide links = yes
unix extensions = no
max protocol = smb2
keep alive = 30
os level = 33
fstype = NTFS
kernel oplocks = false
map to guest = Bad Password
smb ports = 445 139
dos charset = CP850
unix charset = UTF8
display charset = CP850
security = user
encrypt passwords = yes
guest account = samba
unix password sync = false
null passwords = yes
bind interfaces only = true
interfaces = green0 blue0 127.0.0.1
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=819200 SO_SNDBUF=819200 SO_KEEPALIVE
remote announce =
remote browse sync =
username level = 1
wins support = true
wins server =
winbind separator = +
winbind uid = 10000-20000
winbind gid = 10000-20000
winbind use default domain = yes
log file = /var/log/samba/samba-log.%m
pid directory = /var/run/
log level = 3 passdb:5 auth:5 winbind:2
syslog = 1
syslog only = yes
preferred master = false
domain master = false
local master = false
[Share]
path = /var/ipfire/samba/share1
comment = Share - Public Access
browseable = yes
writeable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
public = yes
force user = samba
[Torrent]
path = /var/transmission/
comment = Transmission megosztas
browseable = yes
writeable = yes
create mask = 0755
directory mask = 0755
public = yes
force user = sambatovábbá, hogy az alapokkal kicsit jobban tisztába legyek, mit jelent pontosan a force user = samba ?
-
Norby86
őstag
válasz
Core2duo6600 #56902 üzenetére
A Zyxel média szervert is NAS-ként vettem annó, ugyan az volt a leg olcsóbb kategória ez meg is látszott rajta, de olcsón ki akartam hozni egy szervert. Most meg már ugy vagyok vele hogy nem költenék ennyit egy szerverre,hiszen nekem csak alap dolgokra kell,mint hogy távolról ftp-n egy évbe párszor amikor kell elérjem a winchesterem tartalmát, itthon a wifis Samsung TV-n tudjak közvetlen DLNA-n filmeket nézni, plusz ha ugy van (bár most nem használom jelenleg) akkor a torrentekre ott a transmission.
(#56904) csixy:
Jó, késő volt már aztán kicsit benéztem amit írok.
-
Legyünk tekintettel azokra, akiket a Linux érdekel és ezt a meghajtó méretekkel kapcsolatos polemizálást tegyük át az Off topikba. Majd ott bambano jól kioszt benneteket!
-
törölt tag
Hát akik még iskolában tanulták ezeket, azért ezzel vitatkoznának.
Megtanították, hogy a napi életben a k M G az 1000x, 1000x1000x, 1000x1000x1000x, a számítógépes témákban meg 1024x... ugyanez, erre jöttek a háttértár marketingesek és kitalálták, hogy jobban hangzik, ha 50MB-os a diszk, ami valójában 50000000 bájtos mindössze és kezdődtek a bonyodalmak. -
Nem emlékszem ilyen táblázatokra, vagyis tényleg szenilis lehetsz! Vagy én....
Ha kíváncsi vagyok a GB vagy GiB értékre, beírom ilyen konverterbe. Ez alapján kiszámolva nem sok különbség van 2x3 és 6 között.
A kekeckedés nem ünnep vagy 7köznapfüggő.
Amúgy akármilyen táblázatot is találnál, aki ügyes az a tények ellenére is tud vitatkozni.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Norby86 #56900 üzenetére
Nas ról beszéltem, nem Zyxel ről.
Nálam egy Synology dolgozik, és nem 30-40 ezer huf volt, hanem sokkal több.
Néma csendes csak a winyók seek hangja hallatszik.
Egyedül a nyári kánikulában lehet a szélzajt hallani, de akkor sem zavaró, egy átlagos asztali hangosabb mint az.
Raid 5 ben van rajta az adat, a hdd hiba ellen védett. -
ALFA
senior tag
válasz
ubyegon2 #56886 üzenetére
Nem jól érted, de azért kötözködsz, közvetlenül ünnepek előtt is.
A vita lényege az, hogy NETTÓ tárhely esetében
2db 3 TB = 3db 2TB = 1 db 6TB vagy sem.Én pedig ilyenekbe nem megyek bele, klönösen, amióta gb. meg gib meg egyéb baromságok vannak, amik csak arra jók, hogy fórumon nyilvánosan kioktathassatok másokat, milyen hülyék, ha ilyeneket se tudnak.
Úgy emlékszem, régebben neked voltak ilyen táblázataid valamilyen blogban, vagy te linkelted őket, de lehet, hogy már ebben is szenilis vagyok.
Ráadásul nem akarok semmilyen vitába beszállni, ha egyszer van táblázat, akkor azt kell olvasn és nem kell vitatkozni semmiről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- One mobilszolgáltatások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 - White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged