-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balion
senior tag
Köszi, Antergosban már a telepítőben ki lehetett választani a legfrissebb zártat, tök jó.
Szeretném feltelepíteni az usb wifimhez a megfelelő drivert, amihez kellene egy bizonyos header. (4.7.6.1?)Legalábbis a telepítéskor azt írja ki, hogy a DKMS-nek kell. Honnan tudom megszerezni ezt, mert AUR-ban nincs ilyen.
Ja, amúgy nemrég panaszkodtam, hogy antergos hibát dob ki induláskor, mert nem találja a swapot.
Most újra telepítettem, de saját kezűleg partícionáltam, és kutya baja. Jó élmény, hogy saját kezemmel oldottam meg -
Balion
senior tag
Veszélyes dolog Archon Proprietary drivert használni? Frissítések elronthatják? Vagy elronthatja a frissítéseket?
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Raid 0 esetén kell valamit valahogy jelezni a rendszernek hogy most raid többről fut? Fstabban valami mount flag...
(xfs vagy btrfs lesz)Más.
Mely gyökérben lévő mappákban törrénik sok kis írás/olvasás. 16gb ssd re akarom rakni -
válasz
Atlantisz48 #48489 üzenetére
Kipróbáltam, működik ez a 3 parancs:
Mint 17.31. sudo apt-get update
2. sudo apt-get install tasksel
3. sudo tasksel install lamp-server -
Atlantisz48
őstag
Sziasztok!
Telepíteni szeretném a Lampot, viszont sajnos ezen a parancson nem tudok továbbjutni. És ebben szeretném a segítségeteket kérni. És ha esetleg van könnyebb módja a Lamp telepítésének, akkor arra kíváncsi lennék
sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5
E leírás alapján próbálom.
-
lev258
veterán
válasz
H.Istvan25 #48486 üzenetére
Tehát egy tiszta gép, semmit sem teszünk tönkre.
A lényeg, hogy a rendszer telepítésekor a partíciók kiválasztásánál a Valami más opció kell, ahol manuálisan tudod kialakítani a partíciókat.
Ott kell létrehozni egy 100-400 MB nagyságú FAT32-es partíciót, majd a jellemzőinél az az EFI partition-t választani. Ha ez megvan, csinálj egy ext4-es rendszerpartíciót (/ megjelöléssel-ott lesz a választható listában), illetve készíthetsz még swap (cserehely) partíciót, valamint szintén ext4-es /home partíciót (utóbbi azért jó, mert így a felhasználói dolgaid elkülönülnek a rendszertől). -
lev258
veterán
válasz
H.Istvan25 #48483 üzenetére
Tisztázni kellene az alapvető körülményeket.
Gép, egyéb rendszer? Gondolom UEFI van. Secureboot aktív? -
lev258
veterán
válasz
H.Istvan25 #48481 üzenetére
Van EFI partíciód?
Jó lenne, ha csak egy topikot használnál. -
H.Istvan25
senior tag
Sziasztok!
Telepíteni próbálom a Linux Mint-et, és a telepítés végénél azt írja ki, hogy: "a grub-efi-amd64-signed csomag nem települt a /target/ könyvtárba. A GRUB boot betöltö nélkül a rendszer nem indul magátol"
Mi lehet a baj?
-
Snowy_owl
őstag
sziasztok!
Próbálom összehegeszteni a szerveremet, több kevesebb sikerrel. Samba, plex: már működik, ez szuper, de transmission nem tudom szóra bírni. Eszerint az írás szerint csináltam: [link] A baj csak az, hogy nem érem el a webuit. Unauthorized ipvel nem enged semmit se csinálni, de írja, hogy ellenőrizzem az rpc ip whitelistet vagy annak a bekapcsolt állapotát. Ezek után kikapcsolom a settings.jsonban a:
"rpc-whitelist-enabled": true, helyett: "rpc-whitelist-enabled": false,
majd stop daaemoon start daemoon után ugyan úgy nem érem el, és a false újra truera vált. Miért csinálja ezt?
-
Balion
senior tag
Köszönöm a tippeket, meg fogom nézni őket.
Közben azon gondolkodtam, hogy a Manjaro mennyire Arch?
Nyilván lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de elméletben pl ha feltelepítem a Manjaro-t, és mondjuk a fejlesztők elhanyagolják, vagy akár meg is szűnne a distro, ettől még Arch alapú létére, tudnám frissíteni továbbra is? -
Rimuru
veterán
válasz
Balion #48468 üzenetére
Akkor "rossz" megoldast talaltal, ami igazabol nem is rossz csak tovabb kellett volna gondolnod.
Ertelemszeruen akkor nem a grubot fogod modositani hanem azt ami neked fent van.
Kell neked a hibernalas? ha nem akkor initramfs-bol es a bootloderbol kell kivenni a vonatkozo reszeket.
Itt minden fontos infot megtalalsz: ArchWiki - Power management/Suspend and hibernate(#48467) Fecogame: Azt elarulod hogy mit akarsz igy futtatni? En amugy screen-t hasznalok, vagy csinalok egy service fajlt hozza, attol fugg milyen jellegu programrol van szo.
-
Balion
senior tag
Tegnap berágtam az antergosra, mert minden bootolásnál kiír egy "error resume: no device specified for hibernation" üzenetet. Ennek ellenére használható a rendszer, de akkor is bizgeti a csőrömet. Kutattam megoldás után, de grubos file-ban kellett volna turkálnom, holott én systemd-bootot telepítettem, így nincsen grub-om. Újra telepítettem, szintén kiírja, grubbal telepítettem, akkor is kiírja...
-
válasz
lev258 #48466 üzenetére
Köszi, ez a nohup bejött
Már csak arra nem találtam megoldást, hogy ne csináljon nohup.out fájlt.
Amit itt találtam:
nohup command >/dev/null 2>&1 & # runs in background, still doesn't create nohup.out
Az nem működik, Stopped státuszba került a parancs. Ki kellett kill-elnem.
-
Ha futtatok valamit terminálban ( ssh-n keresztül kapcsolódok a géphez ), és bezárom, akkor az éppen futó folyamat is leáll, vagy fut tovább?
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48459 üzenetére
w3m-ben látnád a képet is.
Amúgy Parabola repóban van fbida csomag, benne az fbi, amivel tudsz konzolban is képeket megjeleníteni (hogy direkt url-t meg tud-e nyitni, azt nem tudom, de letöltött/lokális képeket igen).
szerk: oké, befejeztem a témát. Írj a haladó topikba ezentúl ezekkel a kérdésekkel inkább.
Vagy az offtopikba.
-
Óvatosan próbálok fogalmazni, ha egy hsz-ben a Linuxos kifejezések 100 %-át nem értik a kezdők, akkor azt a thread-et a Haladó topikban kéne folytatni vagy ha csak polemizálás szinten van, akkor a külön e célra létrehozott Off topikba!
-
törölt tag
válasz
spammer #48458 üzenetére
Az emacs-rol tudtam. De valahogy a vim nepszerubb. Egyszer, majd ha mar nem lesz mit csinalnom, melyebben elmerulok a ketto kozti kulonbsegekben. Az lenne a szivas, ha kozben nagy vim-master valna belolem, de megtetszik az emacs. Amugy szep es jo ez a screenshot, de szerinted en ezt most latom?
Kesobb megnezem egy masik gepen.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48456 üzenetére
Hát ha már "Stallmanizálsz", akkor tmux helyett GNU Screen-t kell használnod.
Na meg GNU Emacs-et.
Egyébként szerintem nem érdemes TTY-jal vacakolni, ha már több programot kell futtatni, egy normális terminál multiplexer (tmux, gnu screen) nagyban megkönnyíti az életed. Lényegében egy tiling WM-et kapsz konzolban, session managementtel, statusbarral (alapjáraton ez most nálam 3 MB RES). Tessék egy példa scrot: 12 ablak (tab), utolsó például 3 részre osztva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balion #48455 üzenetére
Ez nem off, nyugodtan mehet simába. Telepítéskor csak simán formázd meg a partíciókat, vagy töröld és hozd létre újra. Vagy ha csak elindítottál egy live iso-t, akkor egy kparted vagy gparted partíció kezelő biztosan van benne, azzal bármit meg tudsz csinálni.
ubyegon2: szerintem folyamatos emberhiány van náluk, vagy csak túl sok dolguk van a fejlesztőknek és háttérbe szorult az új iso kérdése. Párszor már előkerült, de aztán mégsem készült el meg per pillanat vannak is még portolási gondok, pl. a kapudant eddig nem tudták portolni, mert annak pythonos függőségei voltak, a KDE5-ben meg ezek már nincsenek meg. Most ezt azt hiszem sikerült megoldaniuk.
Mire belejöttek kicsit a python scriptekbe KDE alatt a widgetekhez, addigra dobták a KDE-ből a pythont.
-
törölt tag
válasz
spammer #48441 üzenetére
Mert meg nem hallottam rola. Na jo, ez hazugsag, mert hallottam mar rola, de csak futolagosan. Most par napja ugy hasznalom, hogy nem hasznalok WM-t sem. Csak a tmux nyujt megoldast, ha nem eleg a 6 tty? Bar igy meggondoltabban cselekszem, raadasul nem mindent ossze-vissza. Stallman lynx-t hasznal, szoval nem lehet a w3m rulz.
Nem megoldas masik bongeszo, ha az erdekel, hogy miert nem nyitja meg a lynx. Egyebkent be lehet lynx-el jelentkezni olyan oldalakra, ami a nyomorult JavaScript fuggvenye? Nyilvan nem, de hatha.
-
válasz
Balion #48451 üzenetére
Elfeledkeztem az UEFI-ről, az nekem még nem volt, így bármit el tudok képzelni róla!
Bizonyára az okozza ezt a furcsaságot.
Ettől függetlenül tényleg érdekes, de lehet, hogy jön valaki és megvilágosítja az elménket ezzel kapcsolatban.Ez a KDE-s dolog nekem is furcsa, érdemes lenne kipróbálnod a Chakra-t, az csak KDE-vel van.
Akkor már ketten tesztelgethetnétek! -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #48446 üzenetére
Érdekes amit találtam. Van egy Uefi system partíció (200MB fat32) meg egy Boot partíció (ext4)
az Uefi-n van egy antergos-grub, egy boot és egy microsoft mappa.
A Microsoft mappában egy grubx64.efi file van csak. (a másik két mappában is csak grubos fájlok vannak) A Grub hozta létre neki, ahogy bekapcsoltam a gépet, és ezt látja a Bios? Nem értem a dolgot. Tényleg teljesen függetlenül telepítettem a két rendszert, konkrétan az asztalon tartottam a hddt/ssd-t -
Balion
senior tag
Köszi előre is
Első kérdésem nemigen Linux specifikus de nyilván találkoztatok már ilyennel, ezért megkérdem.
Szóval teljesen külön telepítettem a két rendszert, először csak HDD és rá win, utána csak SSD és rá Antergos. Most mindkettőt beszerelve a BIOS egyből úgy fogad, hogy windows boot manager van az HDD-n, és az SSD-n is. Persze ha SSD-re megyek, csak újra indul a gép, nyilván nincs, ami bejöhetne. Amúgy van Antergos is, tehát minden rendben működik, csak mit keres ott az a fölös Windows boot manager? -
válasz
Balion #48437 üzenetére
Köszi, hogy ilyen segítőkész vagy, erre voltam kiváncsi!
Itt mindenki segítőkész! Ez a kezdő topik, jól is néznénk ki e nélkül.
Most pedig már szembesültem is az Arch világával
Értetek ahhoz is?Sokan használnak Arch-ot innen (colomb2 ft már telepíteni is tudja)
, de szerencsédre az Antergos kezdőknek is való Arch alapú disztró, ahogy javasolták, az Arch wikijét használhatod, az igen részletes. Van külön Arch topik is, de ott nem kezdők vannak, itt is megkapod a segítséget, ha elakadsz az Archosoktól. Sok dolog van/lesz számodra kérdéses, ami pedig nem disztró specifikus, úgy hogy ne aggódj, minden OK lesz!
Azért kíváncsiságból lefuttathatod az SSD szokásos ellenőrző parancsait.
Sok sikert az ismerkedéshez! -
törölt tag
Probalok rajonni, hogy lynx alant ha kozel 200 website-t elerek, a securelist.com, threatpost.com es venturebeat.com-t nem, es miert nem? elinks-el mukodik. Illetve ha mar itt vagyok, tty csak 6 lehet hasznalatban? A konyvek nincsenek elfelejtve, azota bovitettem a listat es csak azert nem publikaltam az eredmenyt, mert szeretnek minel pontosabb es bovebb informacioval szolgalni.
-
spammer
veterán
-
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #48435 üzenetére
Köszi, hogy ilyen segítőkész vagy, erre voltam kiváncsi!
Nekem 120-as van, és 111-et ír ki használhatónak úgyhogy bátorkodtam telibe telepíteni, és nem hagyni helyet, meg azt is hallottam, hogy manapság elég korrekten kezeli a Linux az SSD-ket, szóval nyugodtabb vagyok úgy, hogy az automatát választottam, mint hogy én bütyköljem. Amíg Dual bootoltam, és mintet használtam, saját magam hoztam létre a partíciókat, ismerős ez a része is, de most az egyszerűbb felét fogtam meg, és ha már Antergost választottam Arch telepítőként, akkor már legyen teljes a kényelem.
Mivel nem szeretném másra használni az SSD-t, ezért is választottam ezt a lehetőséget, a win-t száműztem HDD-re.
Most pedig már szembesültem is az Arch világával
Értetek ahhoz is? Mert akkor kérdezek, mielőtt belegázolok -
vadtehen
csendes tag
válasz
growler #48419 üzenetére
Kipróbálhatja bármikor, már nem működik így a parancs.
Viszont ez működik: rm -rf --no-preserve-root /
swap és efi partíciót célszerű előtte valahova felmountolni, és előtte azok tartalmát elpusztítani, de hát ki akarna ilyen szörnyűséget tenni.....
(#48422) spammer::
"Chrome/Firefox/Thunderbird profilok elvileg átvihetők, mentsd ki a komplett profilmappát és majd linux alatt másold be a megfelelő helyre." -
válasz
Balion #48434 üzenetére
Úgy olvastam több helyen is, hogy SSD-n érdemes partícionálatlanul hagyni egy kis helyet.
Igaz, a 120 GB-os esetén gyárilag megoldott a 128 GB-os esetén nem és arányosan így van a többi méretben is. Ez azonban akkor érdekes, ha valaki totál telepakolja az SSD-t. Ha nem, akkor az SSD vezérlőjének mindegy, hogy particionált vagy particionálatlan területen dolgozik.
7-28 %-ot javasolnak egyébként üres helynek, ez egyébként egy particionált telepítésnél valószínűleg megmarad és még ott a többi terület.Hogy az Antergos hogyan partícionál, ha ráhagyod a műveletet, nem tudom, de utána is tudsz változtatni a particiókon. Ettől függetlenül a legjobb a kézi particionálás, ez vitathatatlan!
Minden desktop disztrón jól megoldott a kézi particionálás, csak tudnod kell mit mekkorára akarsz beállítani. Ha ezzel gondod van, tudunk segíteni.
Mekkora SSD-d van és mire akarod még használni a Linux futtatásán kívül, milyen más meghajtó van még? Mekkora memória van a gépben?
-
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #48433 üzenetére
Úgy olvastam több helyen is, hogy SSD-n érdemes partícionálatlanul hagyni egy kis helyet. 5-10%-át a teljes tárterületnek. Néhány SSD-n ez gyárilag megoldott, hogy legyen egy kis kihasználatlan hely, amit nem is tudok használatba venni. Erre gondoltam, hogy lecsíp e egy kis helyet az automatikus telepítő?
-
-
Balion
senior tag
Windows telepítésnél ajánlott lecsatlakoztatni a gépben lévő többi HDD-t, SSD-t. Linux telepítésnél is érdemes lehúzni a többi tárolót, amíg felmegy a rendszer?
(#48430) lev258 : ok, akkor húzom is lefele
-
aleister
veterán
válasz
CPT.Pirk #48424 üzenetére
... es spammer:
Koszi a valaszokat! Egyaltalan nem ragaszkodom az Adobe-hoz. Az alternativeto.net-en talaltam mas szoftvert, ami ellatja ezt a feladatot. Pl a RAW therapee-rol mar hallottam korabban. Nekem tokeltesen megfelel. Kerdes, hogy ramegy-e az osszes disztibuciora? Kell ilyenre figyelnem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
aleister #48421 üzenetére
A Chrome és a Firefox mindkettő tud szinkronizálni online fiókhoz. Állítsd be és az új telepítés után visszakapod a régi böngészőidet minden beállított dologgal együtt.
Az Adobe jellemzően nem egy Linux orientált cég, itt el kell gondolkozni az alternatívák használatán. A többi dolog megy gond nélkül. A logouton vannak jó telepítési bemutatók, nem kell több tudás egy normál Linux felrakásához, mint amennyi egy win telepítéséhez kell. Csak a partíciók kezelése van kicsit máshogy.
-
Gyb001
senior tag
válasz
lev258 #48378 üzenetére
Szia.
Először nonfree cd-ről telepítettem, akkor nem csináltam semmit.
Utána sima netinstallról is fölraktam a debiant. Akkor https://wiki.debian.org/brcm80211 oldalról telepítettem.
apt-get install firmware-brcm80211
modprobe -r brcmsmac ; modprobe brcmsmacDe közben rájöttem hogy stable ágon nincs gond a wifivel. Úgyhogy majd megnézm hogyan lehet a régi wifi drivert hasznáni.
-
-
aleister
veterán
Sziasztok!
A legutolso W10 frissites meggyozott rola, ami mar regota erlelodott bennem, es eljott az ido, hogy atterjek linuxra. A fent emlitett patch gyakorlatilag hasznalhatatlanna tette a laptopom. Viszont lenne par kerdesem, amivel jo lenne tisztaban lennem mielott nekivagok.
1. Van arra mod, hogy a Thunderbird es a chrome/firefox adataim migraljam? Foleg a levelezes lenne a fontos.
2. A rendszermeghajto SSD. Az osszefoglaloban lattam, hogy ez plusz odafigyelest igenyel.
3. Leginkabb ezeket a programokat hasznalom:
- fotos szoftverek (Adobe Lightroom + Photoshop, DXO Optics)
- html szerkeszto programok (Adobe dreamweaver)
- irodai programok (MS Word, Excel vagy Libre office)
- barmilyen filmlejatszo progi, esetleg steam
4. Mivel teljesen kezdo vagyok Linuxban, jo lenne, ha a telepiteshez eleg lenne annyi tudas, mint egy win installhoz.Koszonom elore is valaszokat!
-
Balion
senior tag
Lehetséges használat közben letörölni azt a partiíciót, amiről fut a Linux? (+swap+efi) Mert én most ezt tettem (számdékosan) és restart után unallocated helyet kaptam. Hogy lehet ilyen szinten letörölni futás közben?
-
God Vazzeg
veterán
válasz
donmackó #48410 üzenetére
Dolgozok a géppel, sokszor használok távelérést, meg hát hagy legyen
Ezért is van a sok ikon, nekem így kényelmes, meg asszony is gyorsabban megtalál mindent
@Lathronos: Igen, mint 18 cinnamon x64, a gép pedig i5 skylake, 16gb rammal, a rendszer egy samsung 950 pro ssd-n van, megy mint a szééél
-
donmackó
addikt
válasz
God Vazzeg #48408 üzenetére
Minek fut a teamviewer daemon? Tetszik az alsó ikon elrendezés, de a felső tálcát nem bírnám megszokni.
-
Lathronos
őstag
válasz
God Vazzeg #48408 üzenetére
-
God Vazzeg
veterán
-
Lathronos
őstag
Én sem értem, hogy i5-ös i7-es és ezekkel egyenértékű AMD CPU-val, 8-16 GB RAM-mal miért használnak sokan WM-eket, holott bármelyik DE futtatására gond nélkül képes a konfigurációjuk.
Na meg e mellé karakteres böngésző, mint a 90-es évek elején. Ez amolyan retro nosztalgia lehet náluk.
-
Snowy_owl
őstag
Frissítés után már kaptam választ:
*-display UNCLAIMED
description: VGA compatible controller
product: Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2Tehát ez egy integrált IGP?! AZ intel oldalát felkeresve az Intel Pentium N3700 Specifikációinál ezt írja:
Processor Graphics ‡ Intel® HD Graphics
Egyébként tényleg ennyi a neve, lehetséges? Én eddig csak olyan inteles VGAval találkoztam aminek azért mégiscsak volt valami konkrétabb neve: 965 vagy HD4000 vagy HD3000, de itt semmi ilyen nincs.
-
Snowy_owl
őstag
válasz
lev258 #48397 üzenetére
Így lett, nem mondott semmi konkrétumot, csak hogy video controller, de se típus se semmi. De megAidaztam és ezt kaptam:
Integrált: Intel Cherry Trail / Braswell SoC - Integrated Graphics Controller (12 EU)
GPU kódneve Braswell#48398: Fogalmam sincs, nem bírom ezeket megjegyezni, mindig bemásolom!
(neked is egyszerűbb lett volna)
Egyszerűbb, de nem jobb, akkor sosem tanulom meg. Egyébként ott is van a billentyűzeten, eddig sosem tűnt fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3134, 95% Akkumulátor
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest