- Fujifilm X
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Projektor topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xiaomi Pad 7 Pro - fél kiló, maradhat!
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Lathronos
őstag
válasz
mefistofeles #47595 üzenetére
Próbáltad a legfrissebb 16.10-es Ubuntu-t is? Ha az elindul gond nélkül, akkor van remény Ubuntu és Mint vonalon. Ettől függetlenül véleményem szerint a Chakra is megér egy próbát, és talán meg is tetszik. Én csak azért nem használom, mert nem szeretem a KDE-t.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47592 üzenetére
Valamit keversz valamivel. Chakránál az iso bootolásakor lehet választani, hogy nyílt v. zárt (Catalyst) driverrel szeretnéd kipróbálni és telepíteni.
Manjaro és Chakra között az a különbség, hogy a Chakra nem az Arch csomagjait használja hiába onnan származik, hanem saját csomagjai vannak, kicsit tovább tesztelve egy félig rolling modellben. Meg hogy csak KDE van asztali környezetnek.
*szerk:
kicsit lemaradtam az elejéről, mi a gond az APU támogatással Uborka vonalon?
-
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #47592 üzenetére
Akkor mi a gond? Van hozzá kismillió felület.
(#47593) CPT.Pirk: biztos azért, mert a Chakra bugos.
Egyébként vagy rolling vagy keres valami friss disztrót, de mivel a legtöbb népszerű Ubuntu alapú, ezért max akkor lesz előrébb vele, ha testing/béta repókat használ hozzá. Az nem tudom, mennyivel jobb, de ki lehet próbálni.
-
-
Lathronos
őstag
Látom te is szeretsz regényt írni.
Nem gond, csak lusta vagyok sokat olvasni.
Van Ubuntu-ra és Mint-re valós idejű védelem, ráadásul magyar nyelvű, úgy hívják, hogy COMODO. Naponta 3-4x frissül az adatbázisa, így naprakésznek mondható és könnyű használni. Kiválasztod milyen kell 32bit vagy 64, letöltöd a deb csomagot és gdebi-vel vagy Szoftver központtal telepíted.
Így rendszeresen tudod ellenőrizni az általad letöltött fájlokat mielőtt ráengeded a Windows-ra.
A sudo rendszeradminisztrátori jogosultság abban a pillanatban deaktiválódik amint bezárod a terminált. Ha kell segítség a COMODO telepítéséhez, szívesen segítek.
Annak idején készítettem egy PDF útmutatót is hozzá. Esetedben a különbség annyi, hogy a csomag ugyebár .deb és telepíteni gdebi-vel vagy szoftverközponttal kell.
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #47586 üzenetére
A Manjaro sincs sokkal elmaradva frissességben az Arch-hoz képest. Rakd fel akkor az Antergost, az lényegében Arch, GUI-s telepítővel. Ha nagyon friss hardvered van, akkor esélyes, hogy csak friss csomagokat tartalmazó disztróval fog menni.
-
C. s.
addikt
válasz
Lathronos #47562 üzenetére
Köszi szépen! Furcsa, hogy épp ezt spórolták ki belőle, de nem tűnik nehéznek orvosolni.
Egyébként Ubuntu Studio 16.04.1 LTS-t és Linux Mint 18-at használok, illetve még csak nézegetem. Most, hogy ki kell merészkednem vele a netre, fölmerült bennem egy fontos biztonsági kérdés, amire sajnos az első hozzászólásban sem találtam választ. Lehet, hogy csak engem aggaszt, de engem nagyon!
Mivel Windows van a gépemen, és sok-sok mindenféle adat, ami akár meg is fertőződhet, bizonytalan vagyok. Amíg valaki csak Linuxot használ, nincs mitől tartania. De amint a Windows-t indítom, egy esetlegesen ártó kódot tartalmazó fájl, amit Linux-szal letöltöttem (pl. egy kép: épp nemrég volt 2 fertőzött példányom is) simán zűrzavart okozhat. Ezt hogyan lehet kiküszöbölni? A Windows-hoz szokott agyam egyből rávágja, hogy valós idejű védelemmel és egy jól konfigurált tűzfallal rendben volna. A másik lehetőség, hogy mindig lehúzom a HDD-t, ha a Linuxot használnám. Macerás...Gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint egy duál-bootos gépnél. Mi a megoldás, ha az ember Windows-t is használ?
A sudo parancs csak "egyszer használatos"? Azaz nem kell kikapcsolni és nem fogja emelt jogokkal hagyni a fiókot?
Melack:
Köszönöm a linket, bőven adtál házit!
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #47586 üzenetére
Esetleg suse tumbleweed? Rolling de tán barátságosabb fajta.
-
Hát ennyi volt srácok..... Ahogy több szaki is említette a Mint sem kezeli az AMD APU-t.....
Megírtam windows+Rufus kombóval de ugyanaz az eredmény mint ubuntuval.
Szóval akkor az én linuxos kalandom az Arch verziókra korlátozódhat?..... esetleg valami másik 3 diplomát igénylő rolling verzióra? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47567 üzenetére
Arch vonalon ott van a "SUSE studio imagewriter", tedd fel és írd meg azzal. A dd-vel én sem kínzom magam, ennyi év után sem tudom fejből a szintaxisát.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47579 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
mefistofeles #47579 üzenetére
Fejlesztő? Igaz, hogy programozó nem egy van köztünk(én nem vagyok), de hogy bármelyikünk is valamely disztribúció fejlesztő közösségének a tagja lenne, erről nem tudok semmit.
Na de a lényegre térve a dd egy parancssorból indítható GUI(grafikus felület) nélküli USB specifikus író alkalmazás. Ezt a max404 által leírt paranccsal tudod indítani terminálban.
Vagyis beírod ezt: sudo dd if=/path/to/linuxmint-18-cinnamon-64bit.iso of=/dev/sdX bs=1M
Az x helyére a pendrive azonosítóját írod(pl. sdb vagy sdc).
A hwinfo --block --short paranccsal tudod kideríteni hol van a pendrive.
Erre kapsz terminálban egy ilyen kimenetet:
disk:
/dev/sda SAMSUNG HD160JJ
/dev/sdb WDC WD2500AAJB-0
/dev/sdc Kingston DT 101 IIAz eszköz nevéből már tudni fogod melyik a pendrive. Nálam a Kingston, vagyis sdc
-
-
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #47575 üzenetére
Okés,akkor windows-rufus ha mindenáron,végülis az is tudja dd-vel is asszem.Először syslinux ha nem megy dd ,kérdezni fogja'hogy akarod. De ahogy már írták a mint alapvetően egy ubuntu,16.04 ubi=18mint szal...
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47572 üzenetére
A Mint az Ubuntura épül, a lényeges csomagok teljesen azonosak.
A Manjaro rolling disztró, vagyis folyamatosan frissülnek a legalapvetőbb csomagjai is. -
-
FF23
senior tag
válasz
Win alól próbáld meg a Yumi-val.
-
törölt tag
válasz
Unetbootin volt már ha jól látom.Sztem azzal is jónak kellett volna lennie de ki tudja biztosan mi mikor mivel jó? Gyári offisöl megoldások se mindig működnek
Írd ki rufus-al,ha véletlen az sem akkor terminálban "sudo dd if=/path/to/ezamint.iso of=/dev/sdX bs=1M" ahol az X helyére kell az usb pen aktuális azonosítója amit az lsblk parancsal le tudsz kérdezni pl. sda,sdb,satöbbi. Írás előtt csatold le ha fel van : "sudo umount/dev/sdX"
Üdv a linux csodás,eccerű világában!
Ha nem világos inkább kérdezz még mert okozhatsz vele bajt magadnak!
-
válasz
Lathronos #47571 üzenetére
windows az másik gépen van....
drowler: Unetbootinnal írtam meg.
nem tudom mi lehet a probléma, az alaplapom ismeri és kezeli a pedrive-t arról ment már win és linux is. De most hiába megyek be a biosba nem látja. Szóval a penriveval (pontosabba azza mi rajta van) lehet valami gáz......
lev258: A legújabb 18-as Mint nél is frisseb csomagok?
Igazából az lenne a leg egyszerűbb ha linux alól tudnék telepítő pendrivet írni. de kérek mindenkit, hogy szájbarágósan, windowsosnak is érthetően... vagy sehogy.....
-
Lathronos
őstag
válasz
Ja, hogy van Windows is? Akkor a legegyszerűbb megoldás ha RUFUS-szal írod pendrive-ra.
Ha fekete képernyő fogad bootolásnál, érdemes megpróbálni a force VESA-t.
-
lev258
veterán
válasz
"Ubuntut akartam kezdésnek de az nem kezelte a videokártyámat"
Akkor a Mint se fogja. A Manjaro valószínűleg azért kezelte, mert frissebb csomagok vannak benne. -
growler
őstag
válasz
Az Unetbootin-nak van Widows-os verziója is.
De a szintén Windows-os YUMI-val, 1 (megfelelő méretű) pendrájvra
több Linux telepítőt is feltehetsz.
És indításnál megjelenő ablakban kiválszthatod hogy melyiket indítod. -
vargalex
félisten
válasz
Elvileg elég az ISO-t dd-vel kiírni a pendrive-ra.
Olyan nincs, hogy linuxos gépen futtatható USB telepítő, hiszen azt a BIOS indítja, a gépen lévő operációs rendszerhez nincs köze. -
válasz
Dr.FantastiK #47565 üzenetére
Ubuntut akartam kezdésnek de az nem kezelte a videokártyámat (AMD APU)
Akkor ajánlották a Manjarot. Klasz rendszer de egy megrögzött (20 év) windowsosnak elsőre kicsit sűrü....
Mint-re váltanék de akadnak gondjaim. Windows alól csináltam USB Mint telepítőt de azt érdekes módon a manjarot futtató gépem nem ismerte fel Biosban....
Szóval az kéne, hogy win alól vagy manjaro alól, hogy tudok linuxos gépen futtatható USB telepítőt készíteni? -
törölt tag
válasz
Dr.FantastiK #47565 üzenetére
Én is úgy hallottam azzal a legjobb Linux Mint telepítőt készíteni!
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz
mefistofeles #47563 üzenetére
miert pont a Manjaro fogott meg ? ?
-
Lathronos
őstag
válasz
mefistofeles #47563 üzenetére
Ha USB-re tennéd a telepítőt, akkor unetbootin. Valószínűleg AUR-ban benne van, ha mégsem, ITT VAN a binary. Hogy hogyan telepítsd? Aki egy Manjaro-t fel tud telepíteni, szerintem egy Mint-et is.
1. pendrive-ról bootolsz
2. csatlakozol a nethez
3. kiválasztod a nyelvet
4. követed a telepítő utasításait
-
Skacok Manjaro alól akarok egy linux (mint) telepítőt készíteni. Milyen progit ajánlotok és, hogy telepítsem a letöltött álományt?
-
C. s.
addikt
Sziasztok!
Hol vannak a Linuxban a "gyári" háttérképek, meg ami bejelentkezéskor láiszik, és a zárolt képernyős képek? Meg tudná adni valaki az elérési utat? Live Linuxot használ(gat)ok, nem emlékszem, hogy az Ubuntuban láttam, ami megtetszett vagy a Mintben (talán mindkettőben). És azt sem tudom, a 3 fönti kategóriából melyikben volt.
Csak ezt az infót találtam, még nem tudtam kipróbálni, de amennyire tudom, egyik sem Debian az említettek közül. (Igazából passz.)
Debian:
/usr/share/wallpapers
/usr/share/images/desktop-base/login-background.svg -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47554 üzenetére
Lehet tanulmányozni a dmesg-et, főleg az indítás utáni időszakot. Érdemes fájlba kimenteni, mert hosszú lesz.
dmesg > enfajlom.txt -
válasz
ubyegon2 #47553 üzenetére
Viszont a rendszerindítás aggaszt.
Már tegnap feltünt, hogy egy kb. 10 másodperces fekete képernyő után áll fel a rendszer de ma bekapcsoláskor kb. dupla annyi volt az idő. Ez még windowsos szemmel sem rövid már...... igaz még mindig gyorsabban keztelhetem a cuccaimat. -
válasz
mefistofeles #47552 üzenetére
Még annál is egyszerűbb, mint gondoltad !
Megy ez látod ? -
-
válasz
mefistofeles #47548 üzenetére
Nem lehet, hogy ahová letöltötted a képet, oda a háttérkép kezelőnek nincs jogosultsága, így mindig visszaáll az azelőtti állapot. Csak egy tipp volt.
-
válasz
Rimuru #47512 üzenetére
Igazad van.
Röviden írtam, természetesen normális kiírásra gondoltam, nem csodaprogramokra.
Én mindig a mintstick-kel írom ki az iso-kat, az meg ha jól tudom egy nagyon egyszerű, dd-n alapuló program a Linux Mintnél. Mindig ugyanazt tapasztalom az így megírt normális pendrive-okkal.
EFI telepítést még nem volt ingerenciám csinálni eddig egyébként. -
Húú baromi büszke voltam, hogy leszedtem egy kétablakos fájkezelőt de egy nyomorult háttérképet nem tudok betenni. Letöltöttem a képet, jobb egér rajta és beállítás háttérképnek de nem történik semmi.....
-
korobi
aktív tag
megtudnátok mondani nekem milyen csomagom hiányozhat az arch-cinnamon rendszeremből ami miatt az opera böngészőben a google fordítónál nem tudja kimondani a szavakat. meg sem jelenik a kis jele. Míg a linux-Mint tesztrendszeremen ott van és működik. próbáltam kideríteni, de saját kútfőből nem ment.
-
Sikerült srácok! grub kilőve!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47541 üzenetére
Ha 0-ra írod át, akkor meg sem jelenik a grub. - az 1s-es grubnak amúgy sincs túl sok értelme. A SHIFT-et nyomva tartod boot alatt, akkor így is elő lehet hozni.
A nano-ban ctrl+o a mentés, ctrl+x a kilépés.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47541 üzenetére
Mivel nyitottad meg? Vagy Mentés gomb van, vagy billentyűkombináció rá.
Igen, azzal a paranccsal kapja meg az új beállításokat. -
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47539 üzenetére
Tudtommal Terminálban a Ctrl+V nem is működik, Shift+Insert van.
Az internet népe azt írja, Manjaro-ban is ott van a fájl. Ha nincs, akkor is meg kellene nyitnia, egy üres fájlként (új fájl létrehozása).
Próbáld a
sudo nano /etc/default/grub parancsot.
Lehet a szövegszerkesztővel, vagy a gksu-val van baja, csak nem tud magyarázni. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47531 üzenetére
"csak a windows ilyenkor még egy percig cuccol. a manjaro meg kész!" - Igen, a Linux ilyen.
-
Melack
veterán
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47535 üzenetére
Pedig próbáltam részletes lenni.
Az első megnyitja a fájlt root joggal. Te átírod benne, amit kell. Elmented a fájlt, bezárod a Szövegszerkesztőt. Ezután a paranccsal frissíted a Grub-ot. -
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47533 üzenetére
Manjaro?
Mutasd! Mert biztosan jó, én is másoltam. -
-
Melack
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47528 üzenetére
Másold ide be, mit írtál a Terminálba. Mert valami biztos félrecsúszott.
Egyébként van ilyen is, ha grafikusan jobban szereted: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47524 üzenetére
Nem azt írtad, hogy 10 másodperc a fekete képernyő? Ergo 10..12mp alatt bebootol a disztró. Lassú?
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47525 üzenetére
Terminál:
gksu gedit /etc/default/grub
A fájlban megkeresed a GRUB_TIMEOUT sort. A számot kicseréled, pl. 1-re. Mentés, kilépés.
Terminálba:
sudo update-grub -
Köszi srácok megnyugodtam. most egy hülye windowsosnak érthetően le tudnátok írni, hogy vegyem le a grub timeoutot 1-re? (szájbarágósan, hülyegyerekesen)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47521 üzenetére
Az nem feltétlen probléma. Gyakran azt szokta ott hibának írni, ha valamilyen USB-s eszköz azonosítóját nem tudja rendesen kiolvasni, de ettől még az eszköz működik. A /var/log alatt szokott lenni a kern.log, ami tartalmazza ezeket az üzeneteket és a többit is a boot ideje alatt.
A fekete képernyőt meg a videódriver működése okozza, nem probléma.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47521 üzenetére
Kapsz néhány kernel üzenetet. Ha használat közben nem tapasztalsz problémát, akkor nem kell vele foglalkozni. A fekete képernyővel szintúgy (lehetne Windows logó is
).
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47519 üzenetére
Le kell venni a grub_timout értékét 0-ra és nyomni egy sudo update-grub -ot. Most fejből nem tudom merre van a grub timeout, de így már megtalálod a neten.
-
Na gyerekek. Sikerült a tiszta telepítés, minden oké (mandjaro disztro) csak annyi a bibi, hogy a gép bekapcsolásakor bejön a GRUB. Mivel egy oprendszer van teljesen felesleges, időpazarló és egyáltalán. van tippetek, hogyan tüntethetném el?
-
King Unique
titán
válasz
Rimuru #47512 üzenetére
Tegnap pont kipróbáltam a korábbiak után sokadszorra mindkét programmal DD módban kiírva. Ugyanaz lett mindkettőnél az eredmény, ami ezen cikkben is van. Szóval nem mondanám olyan kivételes esetnek és csak úgy nem fogod tudni fájlkezelővel / lemezkezelővel újraformázni...
Amúgy a diskpart kivételével a két említett grafikus tool eleve nem nagy szám. Komolyabb partícionálási műveletekhez nem véletlenül szoktam Windows alatt mindenkinek külső programokat ajánlani.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47508 üzenetére
Az a lényeg, hogy az adott boot módban való telepítésnél mondhatni megkövetelt az ahhoz tartozó partícióstílus. Ha például eleve szűz és partícionálatlan a lemez, akkor annak megfelelően fogja majd beállítani a telepítő. Legalábbis a Windows esetén igen, de gondolom a Linuxnál is egy első opció szerinti telepítésnél. Ha meg pl. UEFI módban akarsz MBR lemezre telepíteni (kézi partícionálásnál), akkor rendszerint problémázni szokott miatta.
A telepítő terén maga az ISO is fontos, hogy az mit tud. Egy fejlettebb W8.1/10 akár egy FAT32 | MBR formátumú pendrive-ról is bebootol UEFI módban
—►
[link]. De pl. egy 7-es már nem feltétlenül és ezért is van többféle beállítási opció a menüben. Amiknél eleve más fájlrendszerre formázza a pendrive-ot, egyiknél beállít aktív partíciót (boot flag), a másiknál nem. Az MBR / GPT állítgatása nem feltétlen létszükséglet, de egyes gépeken való bootoláshoz szükséges lehet még az is. Ezért lett kiemelve a biztosan szó.Linux ISO-k közül meg sok eleve hibrid és ezért írható képfájl / DD módban is egyaránt. A másik program a partícióstílust alapból nem piszkálja és DD módban kiírva ok lehet mindkét boot módnál. Lehet ez esetben akár a Rufus beállításainál az első opciót választva is. De UEFI-ben eleve a harmadik ajánlott és akkor GPT-re állítja, hogy biztos, ami biztos alapon minden gépen működjön.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #47511 üzenetére
De, befolyasolja.
A mai "modern" disztrok ISO-i tamogatjak a legacy BIOS es az EFI modu inditast is (akar egyutt van a 32/64bit is), ezeket siman lehet dd-vel irni (szerintem ajanlott is), be fog bootolni mivel az ISO-ban benne van ahogy lev258 is irta.
Ezzel szemben a csodaprogramok sokszor sajat bootloadert raknak fel, ha elore nem keszitettek fel a keszitok egy disztrohoz vagy mondjuk EFI boothoz akkor jonnek a problemak. Ezeknel szamit hogy irja ki az ember.King Unique: csinalok majd videot hogy nalam siman mukodik.
elhiszem hogy van olyan (kiveteles) eset amikor nem megy, de nem vagyok benne biztos hogy ez az altalanos.
-
Ez így van. Nálam az Asus lapon penről bootoláskor lehet választani, hogy legacy vagy UEFI módban akarom a pent bootoltatni. Innentől kezdve a dolog teljeen egyértelmű, az ISO kiírása nem befolyásolja a dolgokat.
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #47509 üzenetére
Másképp fogalmazva.
Amikor én kiírok egy 64 bites telepítőt, még nem kell tudnom, hogy azt majd legacy vagy UEFI telepítésre használom. Mindkettőre lehet. Továbbá, legacy telepítést vélasztva is használhatok GPT partíciós táblát a merevlemezen.
Tehát maga a telepítő megfelelő arra, hogy univerzálisan használd. Úgy van elkészítve és ISO-ba csomagolva. Nem annak a szoftvernek kellene meghatároznia, amivel az ember pendrive-ra, CD-re, DVD-re teszi azt. Ezek szerint Windows-on meg van bonyolítva a dolog. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47506 üzenetére
Azért merek ilyet írni, mert én a dd-t használom. Az pedig semmi mást nem csinál, mint bitről bitre kiírja az ISO-t az eszközre, semmilyen egyéb módon nem piszkál hozzá.
Vagyis a létrejövő telepítő egész partíciókiosztása is csak attól függ, mi van definiálva az ISO-ban (hogyan néz ki belül), Maga a dd egyáltalán nem foglalkozik a partíciós táblával a pendrive-on, nem kell megmondani neki, milyenre készítse. "Azt csinálja, amit az ISO akar."
Fogalmam sincs, Windows alatt hogyan oldják meg ezt a fajta kiírást a programok, így nem is érthetem, miért kell neki külön ilyen információt megadni. -
válasz
King Unique #47507 üzenetére
"A lemez partíciós tábláját alapvetően a boot mód határozza meg "
Nem vitatva, hogy nagyobb tudással rendelkezel de azt ne mond, hogy ha egy adott rendszerben particionált merevlemezt a biosban meghatározott legacy vagy uefi módban indítok akkor e beállításnak köszönhetően változik a particiós tábla....... Az az előző particionálás és telepítés következtében vagy ilyen vagy olyan......
"Az említett programban csak azért kell az adott opciót kiválasztani, mert aszerint írja ki a telepítőt, hogy biztosan bootolható legyen."
Szerintem a biztosan szó nyugodtan elhagyható. Legalább is én nagyon kiváncsi lennék, hogyan telepít valaki MBR patriciós táblára GPT- telepítőt vagy fordítva. Szerintem ez lehetetlen.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47506 üzenetére
Nem tudom nálad milyen UEFI van, de ha van olyan opció, akkor kiválasztottad a fentebb említett dolgot? Az ISO és a pendrive gondolom csak jó lehet. Illetve, ha más nem megy, akkor próbáld DD módban kiírni.
A lemez partíciós tábláját alapvetően a boot mód határozza meg és pl. UEFI-nél mondhatni kötelező a GPT. Az említett programban csak azért kell az adott opciót kiválasztani, mert aszerint írja ki a telepítőt, hogy biztosan bootolható legyen.
-
válasz
lev258 #47504 üzenetére
Hát valami nem oké... bejön a grub ott kiválasztom a live módot és semmi......
Azt ne mond már, hogy semmi köze a telepítőnek, hogy milyen particiós tábla lesz a gépen. ha így lenne akkor miért lehet / kell kiválasztani telepítő készítés előtt, hogy milyen particiós tábla szerint készítse? -
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47503 üzenetére
Na akkor annál megint valami el lett cseszve és jó, hogy én is a normál verziót szedtem le... Amúgy egyes gépeken szükség lehet még az UEFI jelölésű eszköz kiválasztására, ahogyan a fórumtárs is említette.
(#47502) colomb2: DD írásnál lesz a pendrive-on több nem lefoglalt partíció, amire lemezkezelőben hiába jobb klikkelsz, semmit nem tudsz vele kezdeni. Csak a diskpart, vagy a többi említett program tudja újraformázni / újrapartícionálni. De, ha nekem nem hiszel, akkor itt van róla egy cikk.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47503 üzenetére
Amikor kiválasztod a boot-eszközt, akkor ott is szokott lenni sima és EFI indítás. Nem mindegy. Ha EFI módban indul az Ubuntu telepítő, akkor Grub-szerű képernyővel indít, ha sima módban indul, akkor lila háttérrel.
A Rufus nem tudom, mit hülyéskedik, a telepítő eszköznek semmi köze ahhoz, hogy majd milyen partíciós tábla lesz a gépen. Az ISO-t kell rátennie a pendrive-ra. Esetleg nézz meg egy másik programot.
Én mindig dd-zek, az sosem hibázik és nem nyűglődik. -
válasz
King Unique #47501 üzenetére
Még nem próbáltam ki de gyanítom igazad lehet mert én is a magyar telepítőt szedtem le először és azzal problémázott. Most lekaptam az eredetit és minden kecmec nélkül kiírta.........
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #47501 üzenetére
Amugy en nem lattam meg olyat hogy a windows disk managere nem tudta volna torolni az ismeretlen particiokat es utana egy ujat letrehozni hogy hasznalhato legyen win alatt is a pen (de az is erthetetlen szamomra ahogy (nem) kezeli a kulso eszkozoket (normalisan, 2016 van)).
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47500 üzenetére
Hát pedig én is pont ezzel próbáltam és nálam simán működik. Amúgy honnan lett letöltve az ISO? Mert én a magyar oldalról a hivatalos (angol nyelvű) torrentes változatot. Fent van egy full magyar verzió is, de arra emlékszem, hogy korábban pl. a 15.10 esetén is volt azzal valami probléma.
Ha más nem megy, akkor próbáld a javasolt másik programmal. Az alapból dd módban írja ki a telepítőt, amit egyébként a Rufus is tud. Viszont utána a Windows alapjáraton nem tudja majd rendesen kezelni a pendrive-ot és meg kell kicsit tákolni [link].
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest