-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balion
senior tag
válasz
Laszlo733 #76188 üzenetére
Igen. Ez és minden aloldala ugyanilyen furán jön be...
Kicsit para az érzés, azért jöttem linuxra, mert nem nagyon van vírus, meg nem kell feltelepítenem vírusirtót, mert a gépem lassú és nem igazán szereti futtatni a valós idejű védelmeket, erre az első weboldal így nyílik meg, de gondolom nem vírus... remélem. -
Balion
senior tag
-
Balion
senior tag
Sziasztok!
Wine által futtatott játékban, ha Alt+Tab-ozok, nem tudok vissza lépni a játékba.
Elvileg találtam egy megoldást, de nem tudom, hová kell beírjam a parancsokat.Valaki tudja, hová kellene ezt bebiggyesztenem?
Más:
Ha Compizt használok -ami nekem legjobban bevált-. nem működik a beépített ablakkezelő beállítások, csak a compiz beállításai. Többi ablakkezelőt ha beállítom, megnyílik, csak Compiznál nem. Ez normális?
-
Balion
senior tag
Össze raktam egy gépet Kaby Lake procival (G4560). Ütközhetek proci végett problémába pl egy Mint 18.1-et feltelepítve?
-
Balion
senior tag
válasz
King Unique #50601 üzenetére
Jaja, még így is félek mi lesz a reakció. El kell követnem a lehető legtöbbet, hogy változzon túl sokat a rendszer. Egyelőre nagyon szépen fut a mint 18.1
-
Balion
senior tag
-
Balion
senior tag
Köszi mindenkinek a segítséget. Nem olyan rossz gép ez, 1gb ram van benne, nem 512.
A win 7 is hasított vele egy ideig, de így, hogy már nem friss a rendszer, belassult. Felbuzdulva azon, hogy a win sem volt egy ideig katasztrófa, rá repül épp most egy mint mate. Kellett egy forced pae neki, de live alatt nagyon tetszetős. Belakom nekik a rendszert, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle.
Bizzatok a Linux erejében -
Balion
senior tag
Sziasztok!
Szüleim Dell Latitude 610 gépére, amin most egy Windows 7 szenved -és tőle a gép is -, szeretnék Linuxot telepíteni.
Böngészés, minimális dokumentum kezelés, YouTube -ozásra van csak használva, ha minden jól megy, szinte észre sem veszik a váltást, csak a szenvedés tűnne el.Ti milyen Linuxot ajánlotok rá? Illetve van rá lehetőség, hogy Windows alól telepítsem fel a Linuxot úgy, hogy azt felváltsa a Linux. Pendrive és lemez nélkül gondoltam.
Köszönöm előre is!
-
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49650 üzenetére
Köszi a tippet, beírkáltam a cuccaim. Kipróbáltam a settingset, bejött, működik. Volt már kalandom rosszul telepített driverrel linux alatt, és akkor nem tudtam megoldani, győzött a terminál, egyszerűbb volt egy újra telepítés, de most már igyekezni fogok megoldani az ilyen problémákat is.
-
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49644 üzenetére
Megfogadva tanácsod, a 18-at szerettem volna telepíteni, de sehogy nem akart elindulni a telepítő valamiért. Megnéztem, a 18.1-el viszont semmi gond. De csak kiváncsiságból néztem meg, nem telepítettem fel.
Egész máshogy döntöttem, egy antergost telepítettem fel.
Remélem még ezek után is kapok tőletek segítséget, hogy ennyit variáltam
Rögtön ott elakadtam, hogy fogalmam sincs mi a módja ánnak, hogy nvidia drivert telepítsek fel.
Bejelentkezésnél írja, hogy ez a nouveau vagy mi nem ismeri fel a chipsetet, ezzel nem tudom mit akar mondani
El kell távolítanom ezt a nou-izét, mielőtt telepítőből letölteném az nvidia pakkot?
Sajnos az antergos erre vonatkozó wikijét nem tudom megérteni, mert ott mindenféle nvidia kártgyáról szó van, meg SLI-ről, meg hibrid dolgokról, nem tudtam kihámozni a lényeget. -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49642 üzenetére
Neked ez nyilván egyértelműbb, mint nekem
Az első adag kérdésemben nem volt benne a stabil, illetve te is csak azt mondtad, hogy egyelőre hanyagoljam a 18.1-et, én ezt a bétára értettem. Eért kérdeztem azt, amit idéztél is tőlem.
Abszolút kezdő topikban hadd engedjek már meg magamnak egy kis értetlenkedést -
Balion
senior tag
válasz
lev258 #49639 üzenetére
Váó
Hát én akkor csak nem a 18-at raknám fel. Vagy még így is inkább a 18-at érdemes?
Illetve ezeket a képfájlok tuti jók, és nem fogják helyettesítgetni, mert bejelentésig kiderül valami gubanc róluk, én meg megszívom?
Illetve melyikre fordítanak nagyobb figyelmet, Cinnamon, vagy Mate?
Eddig C-t nem próbáltam, de Mate az eddigi kedvencem. -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49637 üzenetére
Köszönöm a választ!
Amúgy érdekes, hogy a tárhelyükre mai dátummal felkerült a 18.1 cinnamon stabil.
A Beta 28-i dátummal van fent, és dec 1-én írták ki az oldalra. Létezik akkor, hogy tényleg megjelent ma a stabil?
-
Balion
senior tag
Ha Mintet szeretnék feltelepíteni, akkor most melyiket érdemes? Nemsokára jön a stabil 18.1.
Ami most kint van, az a 18-as, vagy pedig a 18.1 Beta.
Melyikről lesz könnyebb átállni stabil 18.1-re, a 18-as stabilról, vagy a 18.1 Bétáról? Vagy inkább várjam meg a stabil 18.1-et? -
Balion
senior tag
Köszi, ott kell lennie, mert a Steam is írja, miután elindítom, hogy az az alapértelmezett telepítési hely, de .... nem találom, mert nem hoztam külön létre home-ot, hanem a roottal egyben van, és egyszerűen nincs meg a .local mappa. Hol kell ilyenkor keresni, ha nincs külön home?
-
Balion
senior tag
Feltelepítettem Archon a Steamet, ami leszedte a szokásos ~250MB-ot. Amikor eltávolítom a steamet, nem tudom eltávolítani ezt a letöltött mennyiséget, csak magát a steam appot. Hogyan tudnám letörölni úgy, ahogy van?
-
Balion
senior tag
Köszi, Antergosban már a telepítőben ki lehetett választani a legfrissebb zártat, tök jó.
Szeretném feltelepíteni az usb wifimhez a megfelelő drivert, amihez kellene egy bizonyos header. (4.7.6.1?)Legalábbis a telepítéskor azt írja ki, hogy a DKMS-nek kell. Honnan tudom megszerezni ezt, mert AUR-ban nincs ilyen.
Ja, amúgy nemrég panaszkodtam, hogy antergos hibát dob ki induláskor, mert nem találja a swapot.
Most újra telepítettem, de saját kezűleg partícionáltam, és kutya baja. Jó élmény, hogy saját kezemmel oldottam meg -
Balion
senior tag
Veszélyes dolog Archon Proprietary drivert használni? Frissítések elronthatják? Vagy elronthatja a frissítéseket?
-
Balion
senior tag
Köszönöm a tippeket, meg fogom nézni őket.
Közben azon gondolkodtam, hogy a Manjaro mennyire Arch?
Nyilván lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de elméletben pl ha feltelepítem a Manjaro-t, és mondjuk a fejlesztők elhanyagolják, vagy akár meg is szűnne a distro, ettől még Arch alapú létére, tudnám frissíteni továbbra is? -
Balion
senior tag
Tegnap berágtam az antergosra, mert minden bootolásnál kiír egy "error resume: no device specified for hibernation" üzenetet. Ennek ellenére használható a rendszer, de akkor is bizgeti a csőrömet. Kutattam megoldás után, de grubos file-ban kellett volna turkálnom, holott én systemd-bootot telepítettem, így nincsen grub-om. Újra telepítettem, szintén kiírja, grubbal telepítettem, akkor is kiírja...
-
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #48446 üzenetére
Érdekes amit találtam. Van egy Uefi system partíció (200MB fat32) meg egy Boot partíció (ext4)
az Uefi-n van egy antergos-grub, egy boot és egy microsoft mappa.
A Microsoft mappában egy grubx64.efi file van csak. (a másik két mappában is csak grubos fájlok vannak) A Grub hozta létre neki, ahogy bekapcsoltam a gépet, és ezt látja a Bios? Nem értem a dolgot. Tényleg teljesen függetlenül telepítettem a két rendszert, konkrétan az asztalon tartottam a hddt/ssd-t -
Balion
senior tag
Köszi előre is
Első kérdésem nemigen Linux specifikus de nyilván találkoztatok már ilyennel, ezért megkérdem.
Szóval teljesen külön telepítettem a két rendszert, először csak HDD és rá win, utána csak SSD és rá Antergos. Most mindkettőt beszerelve a BIOS egyből úgy fogad, hogy windows boot manager van az HDD-n, és az SSD-n is. Persze ha SSD-re megyek, csak újra indul a gép, nyilván nincs, ami bejöhetne. Amúgy van Antergos is, tehát minden rendben működik, csak mit keres ott az a fölös Windows boot manager? -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #48435 üzenetére
Köszi, hogy ilyen segítőkész vagy, erre voltam kiváncsi!
Nekem 120-as van, és 111-et ír ki használhatónak úgyhogy bátorkodtam telibe telepíteni, és nem hagyni helyet, meg azt is hallottam, hogy manapság elég korrekten kezeli a Linux az SSD-ket, szóval nyugodtabb vagyok úgy, hogy az automatát választottam, mint hogy én bütyköljem. Amíg Dual bootoltam, és mintet használtam, saját magam hoztam létre a partíciókat, ismerős ez a része is, de most az egyszerűbb felét fogtam meg, és ha már Antergost választottam Arch telepítőként, akkor már legyen teljes a kényelem.
Mivel nem szeretném másra használni az SSD-t, ezért is választottam ezt a lehetőséget, a win-t száműztem HDD-re.
Most pedig már szembesültem is az Arch világával
Értetek ahhoz is? Mert akkor kérdezek, mielőtt belegázolok -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #48433 üzenetére
Úgy olvastam több helyen is, hogy SSD-n érdemes partícionálatlanul hagyni egy kis helyet. 5-10%-át a teljes tárterületnek. Néhány SSD-n ez gyárilag megoldott, hogy legyen egy kis kihasználatlan hely, amit nem is tudok használatba venni. Erre gondoltam, hogy lecsíp e egy kis helyet az automatikus telepítő?
-
-
Balion
senior tag
Windows telepítésnél ajánlott lecsatlakoztatni a gépben lévő többi HDD-t, SSD-t. Linux telepítésnél is érdemes lehúzni a többi tárolót, amíg felmegy a rendszer?
(#48430) lev258 : ok, akkor húzom is lefele
-
Balion
senior tag
Lehetséges használat közben letörölni azt a partiíciót, amiről fut a Linux? (+swap+efi) Mert én most ezt tettem (számdékosan) és restart után unallocated helyet kaptam. Hogy lehet ilyen szinten letörölni futás közben?
-
Balion
senior tag
válasz
mefistofeles #48350 üzenetére
Nekem pl nincs rá szükségem. Alapvetően a win jön be, ha meg beállítom, hogy linux jöjjön be, akkor rákérdez, hogy mi jöjjön be? Felesleges.
Meg akár titkos is lehet az egyik oprendszer... -
Balion
senior tag
válasz
lev258 #48347 üzenetére
Az lesz az
Arra kerestem megoldást, hogy az ubuntu ne kétszer jelenjen meg Biosban, és egyrészt efibootmgr-t használtam az egyik kitörlésére, másrészt ez az upgrade-grub is a folyamat része volt.
Azt nem értem el, hogy csak egy ubuntu legyen, de azt elértem, amit nem akartam, hogy a grub menü megjelenjen. -
Balion
senior tag
2 külön merevlemezen van a win és a Linux. A grub nem is jelentkezett indításnál, hanem biosban döntöttem el, melyiket szeretném használni. Aztán most lefuttattam a sudo grub-update-et, és így indításnál már felajánlja az összes boot lehetőséget (windowst is) Ezzel ugye nem írtam bele a windows dolgaiba? Mert azért telepítettem őket külön lemezre, hogy ne piszkáljon egyik se a máséba bele.
-
Balion
senior tag
válasz
#21078528 #48295 üzenetére
Hát igen, jobb lenne az fdisket használni, de a lustaságom győzött. Még most tanulgatom a parancsokat, hirtelen egyszerűbbnek tűnt ezt a progit használni, de bár ne tettem volna. Az a baj, ilyenkor mindig azon gondolkodom, vajon mit csinálhatott a háttérben, és sosem tudom meg.
-
Balion
senior tag
Gnome Disk Utility egy unallocated space formázására kattintva bezáródott... Utána megnyitva ismeretlen partíciót írt rá. Mégegyszer rákattintva a formázásra leformázta, elnevezte, úgy, ahogy kell. Én azért eléggé ijedős vagyok, ráadásul a partíció mellett windows rendszer is csücsül. Más partícióba remélem nem nyulkál bele, még ha nem is bírja normálisan elvégezni a dolgát. Valakinek valamilyen megnyugtató gondolata a számomra?
-
Balion
senior tag
Ssd-n van a Linux Mint, és szeretnék a HDD-ből lecsípni neki egy kis helyet, tartalmak tárolására. Gondolom ext4-re kellene formáznom a szabad területet. Hogyan tudom használatba venni ezt a teruletet majd? Lehet valami \media útvonalat adni neki, hgy a rendszer használja is ezt a partíciót? Bocs, ha furán tettem fel a kérdést.
-
Balion
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48196 üzenetére
Upsz, kimaradt, hogy Mint. Jó lenne legalább a 13-asra felfrissíteni valahogy, van rá valami módszer? Gondolom dist-upgradenél valami komolyabb kellene, mert azt probaltuk.
ubyegon2: ez egy kicsit sok lenne neki. Nem lehet varázslatos módon feltornázni a következő verziókra?
-
Balion
senior tag
válasz
Normi™ #48193 üzenetére
Egyik ismerősömnek kellene telefonos segítséget adnom. Linux 11-e van, ugya a legfrissebb verzió a 18-as.
Szeretne csinálni egy 18-as telepítőt, de semmilyen boot usb készítő programot nem tud feltelepíteni, gondolom a rendszer elavultsága miatt. Mit tehet, hogy a letöltött ISO-t rávarázsolja a pendrive-ra? -
Balion
senior tag
Hogyan kell behozni a Manjaro grafikus telepítőjét?
Nekem mindig a cli jön be, akárhogy indítom. -
Balion
senior tag
válasz
Rimuru #48170 üzenetére
Nemrég, amikor az Ubuntu partícióit töröltem le, úgy gondoltam, hogy teljesen tiszta lappal kezdek, minden maradványát eltávolítom, még az EFI-ből is, mivel új disztrot raktam fel, mondom ki tudja, az nem e rak fel más fájlokat is, aztán csak szemetelődik agyonra a partíció. Próbálkoztam Windows telepítőn belül efi visszaállítási parancsokkal, aztán Ubuntu live usb-ből megnyitottam az EFI-t, és ott törölgettem dolgokat
(amúgy volt rajta egy Ubuntu mappa is)
Boot repairert (azt hiszem ez a neve) is használtam, BIOS boot listájából is kitöröltem az ubuntut, mégis minden indításnál be akart jönni a grub, és Biosban is ott maradt az ubuntu indítási lehetőség. Végül olyan ideges lettem, hogy leformáztam az efi particiót, aztán valahogy nem sikerült újra rámásolni a winhez szükséges fájlokat.
Elég nagy macera volt, azóta vágyom egy olyan megoldásra, hogy ne legyen egymáshoz köze a 2 rendszernek, úgyhogy érdekelne a téma -
Balion
senior tag
Kipattant egy ötlet a fejemből, hogy nemelehetne úgy megoldani ezt a dual bootot, hogy a windowsnak megmarad az efi particiója érintetlenül, míg a Linux boot fájljait egy pendrivera tetetném a telepítővel, így egyáltalán nem kavarodik a 2 rendszer. Járható út? Illetve létre lehet hozni a HDD-n is külön boot partíciót?
Valamelyik megoldást jó lenne, ha meg tudnám valósítani. -
Balion
senior tag
Van nekem egy megosztott partícióm (NTFS), ami mountolva van. Ezt a partíciót szeretném beállítani alapértelmezett útvonalként a torrent kliensekben, de nem látja egyik sem, hiába van mountolva. Dolphin látja, lemezkezelő programok látják, csak a kliensek nem. Mit tehetek ezügyben?
-
Balion
senior tag
Köszi, megnyugtattatok
Nyilván lenne még egy kérdésem
Feltettem egy drivert, ami működőképessé tette a wifim. Úgy láttam, hogy kernelt cserélt a folyamat közben, és update managerben meg is jelent mint frissítés egy kernel, gondolom az, amit leszedett.
Egyszer úgy olvastam, hogy fel lehet úgy telepíteni drivert, hogy kernel update se tegye tönkre. Most nem tudom, hogyha frissítek, akkor el fog e szállni a wifi driver, vagy sem?
Ez volt a folyamat.
Ensure you have the necessary prerequisites installed:
sudo apt-get update
sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms
Clone this repository:
git clone https://github.com/pvaret/rtl8192cu-fixes.git
Set it up as a DKMS module:
sudo dkms add ./rtl8192cu-fixes
Build and install it:
sudo dkms install 8192cu/1.10
Refresh the module list:
sudo depmod -a
Ensure the native (and broken) kernel driver is blacklisted:
sudo cp ./rtl8192cu-fixes/blacklist-native-rtl8192.conf /etc/modprobe.d/ -
Balion
senior tag
Lenne egy -talán röhejes- kérdésem.
Terminálban futó folyamat (frissítések) közben, ha pötyögök billentyűzeten, akkor elronthatom vele a folyamatot? Merthogy bele írogattam egy pár sorba, hála a Lock screennek, ami ha 5mp-en belül nyomom meg a billentyűt, eltűnik magától, nem kell beírni a kulcsomat, de azért én bőszen írtamSub-ZeRo: Tetszetős, de amíg nicnsen komolyabb bajom a Minttel, marad
Amúgy olyan fura, eddig abban a tudatban voltam, hogy a win10 modern, és csili-vili, a Linux meg fapados, még ha testre szabom is, de a KDE beállítgatása után már a Win10 tűnik fapadosnak
Úgy gondolom sokat segítenek ezek a környezetek a Linux terjedésében, mert még a feleségemnek is jobban megtetszett a Mint KDE, mint a Win10. Az elementary OS is eléggé szépnek tűnik. Nem mintha ez lenne számomra a legfontosabb, de azért nem árt, ha az ember szépnek találja az OS-ét is. -
Balion
senior tag
válasz
Normi™ #48123 üzenetére
Ha továbbra is ennyire meg leszek elégedve vele, lehet még az aláírásod is lekoppintom
Érdekes, hogy az első Linux amit próbáltam is Mint volt, és tetszett is, aztán elkapott a tesztelgetési láz, Lubuntut is kipróbáltam azon véleményeken felindulva, hogy a Mint is Ubuntun alapul, akkor miért nem Ubuntut használok, de valahogy nem jöttem ki (leginkább a gépem nem, meg nyilván kezdő vagyok és nem értek anyira a debughoz) a többi distroval. Tudtam, hogy Mint lesz megint, csak azt nem tudtam, hogy megyik verzió. -
Balion
senior tag
1-2 heti próbálgatás és szenvedés után megállapodtam a Linux Mint 18 KDE verziójánál. Nagyon csinos és gyors a rendszer, egyetlen probléma nélkül telepítettem/futtatom (próbáltam Xfce-t és Mate-t is, azokkal sem volt bajom). Olyan ficsőrök vannak benne, hogy csak ámulok, és minden újabb kis apróság után elámulok, hogy ilyen a windówsban miért NINCS?
Az viszont sokkal kevesebb, ami Windowsban van, és Linuxban nincs meg, úgyhogy időm nagy részét végre élvezettel töltöm Linuxon. -
Balion
senior tag
válasz
lev258 #47967 üzenetére
Bus 001 Device 002: ID 0bda:8178 Realtek Semiconductor Corp. RTL8192CU 802.11n WLAN Adapter
Az nem lehet, hogy jó az alap meghajtó, mert a max sebesség Mintben is és Ubuntuban is 100KB vele, miután ezt az említett drivert felteszem szokott beállni a valós sebességre (1MB).
Jól gondolod, nem csináltam mentést
Úgy voltam vele, hogy ha mintben működött, itt is fog, de nem ez az első dolog, ami csalódás a minthez képest. A telepítője ingatagnak tűnt, volt, hogy többször egymás után nem jött be, akkor ez a monitor kikapcsolgatós dolog is fura...
Egyedül az tetszik benne, hogy fürge. -
Balion
senior tag
Segítsetek!
Éjszaka 500 MB-ot szedtem le 100 KB-es sebességgel, hogy frissítsem a wifi drivert. Frissítés után begyorsul normál sebességre, eddig legalábbis Mintben mindig működött ez a driver. Most Lubuntun próbáltam ugyanazt a metódust , és az eredmény az lett, hogy minden sikeresen feltelepült, csak éppen reboot tuán annyira sem működik a wifi, mint előtte, még csak nem is pislog a wifim. A mintben is vlt egyszer egy hasonló probléma driver felrakás után, de akkor legalább a network listában ott voltak a csatlakozási lehetőségek, csak nem tudtam egyik wifire sem csatlakozni. Most egyáltalán nincs is wifi listám. A wifi készülékem csak akkor ébred fel, ha windowsra bootolok.
-
Balion
senior tag
Lubuntut tettem épp fel, és indításnál, mielőtt bejönne az asztal, elmegy a monitor képe, és 1-2 mp múlva vissza kapcsol. Ez természetes?
lev258 : aha, elmegy, kiírja a monitor, hogy nincs jel, aztán ismét rátalál. Általában HDMI1 van kiírva, amikor a gép bekapcsol, Linuxba belépve meg HDMI-re vált át. Mi lehet ennek az oka?
-
Balion
senior tag
~ $ sudo locate libflash
[sudo] password for :
/usr/lib/libreoffice/program/libflashlo.so~ $ sudo apt-get autoremove
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 20 not upgraded.Lefuttattam mindkét parancsot, ezek szerint megszabadultam tőle teljesen?
-
Balion
senior tag
Feltelepítettem a flashplugint ezzel a paranccsal: sudo apt-get install flashplugin-installer
Váltanék chromiumra, ezért le szerettem volna törölni ezekkel:
sudo apt-get remove flashplugin-installer
sudo apt-get remove adobe-flashpluginSikerült is, de telepítésnél 28MB-ot szedett le, törlésnél vszont kb 1MB körül törölt. Hogy van ez?
-
Balion
senior tag
Köszi nektek!
lev258:
du -sh /var/cache/apt/archives
erre a parancsra 540MB-ot dobott fel.growler:
amikor bejelöltem amit mutattál, és rámentem a már meglévők törlésére, akkor ez az 540 MB eltűnt, szuper! -
Balion
senior tag
Biztos jó nagy hülyeséget kérdezek, de annyira még nem bízom a linuxban. Ha többször is neki futok egy program telepítésének (most pl steam, olyan lassan töltötte le magát a kliens, hogy nem lehetett kívárni), és cancelezem, törli az addig letöltött/telepített fájlokat? Megnézni sem tudtam, hová mit töltött le eddig, annyira el van dugva minden.
-
Balion
senior tag
Tudnátok segíteni?
Feltelepítettem az usb-s wifimhez a hozzá való drivert, mert a beépített driverrel (Linux Mint) csak nagyon lassan töltött le, gondoltam ez majd megoldja. EME leírás alapján csináltam, minden rendben ment. El is kezdett úgy villogni a wifim, ahogy szokott win alatt (előtte sötét volt), csak épp nem tudok egyik hálózathoz sem csatlakozni, csak karikázik.
Valószínűleg sikerült jól feltelepíeni, és a driver valóban a készülékhez való, jól megnéztem. Láthatóan rá is talált, mert amint írtam, villogtatja, ahogy kell, csak épp nem csatlakozik.
Mi lehet a probléma? -
Balion
senior tag
-
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47738 üzenetére
Tehát ha csinálok egy Mint clean installt, akkor ha kiválasztom, hogy hová tegye a boot fájlokat (ugyanoda:efi frive), felül írja a saját maga által kreált előző fájlokat, vagy pluszba csinál, és akkor egyre több boot lehetőséget ad ki a grub, magyarul összeszemeteli a boot partíciót?
-
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47734 üzenetére
Köszi a segítségeteket! Sikerült, feltelepült, megvolt az első benyomás, ami egyben pozitív és negatív. A negatív csak az, hogy programozónak kell lennem egy akármilyen driver feltelepítéséhez, de ezen kívül nagyon tetszik a letisztultsága és gyorsasága a rendszernek. Szeretném a komolyabb játékokon kívül a Mintet használni csak.
Egy kérdésem lenne: ha összegányolom a rendszert, mi a metódusa annak, hogy újrategyem? Pendrive be, leformázom a particiókat, és ennyi? Gondolom a boot (efi) particióhoz nem szabad nyúlnom.
ui: akár még másik linuxot is feltehetek kipróbálni, vagy a dual boot miatt meg vagyok lőve, és csak ez maradhat? -
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47731 üzenetére
Köszi!
Mi hátrányom származik abból, ha egy particióra teszek mindent?
Illetve mennyi adatforgalomra számíthatok telepítés alatt? Mert mobilnetem van. -
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47729 üzenetére
Jó kis leírások, köszi!
Az egyik leírásban olvasom, hogy előre létre lehet hozni a partíciókat. Nekem a 300 GB az unallocated, szóval érintetlen. Milyen módon kell őket létrehoznom? (NTFS?) (ui: lehet félreértettem az angol szöveget, és nem windows-al hozhatom létre előre, hanem az általad említett "valami mással"?)
A rendszerem amúgy UEFI, win 8.1, amd proci, nvidia gpu. A tervezett linux egy mint mate x64. -
Balion
senior tag
válasz
Rimuru #47727 üzenetére
Köszi!
Én úgy értelmeztem (mivel azt írták), hogy a hibrid indítás azt csinálja, hogy a win shutdown-nál félig alvóba teszi magát, és így a linux számára láthatatlan lesz, nincs meg a hozzáférése a felébresztéséhez.
Ubuntu.com: "
When it is enabled -- and it is enabled by default -- Windows shuts down in a hybrid state, somewhere between a full shutdown and a "sleep" state. The dual boot manager which Ubuntu will install (called grub) does not presently (March 2015) know how to start Windows from this hybrid state. You must therefore disable Fast Startup if you ever want to use Windows again after installing Ubuntu."
Ok, a secure bootra is figyelek.
Még win installkor meghagytam 300 giga particionálatlan helyet. Ezt majd a linux telepítője formálja meg magának? -
Balion
senior tag
Sziasztok, szeretnék linuxot feltelepíteni (egyelőre) másodlagos rendszerként win 8.1 mellé.
Véletlenül botlottam bele ma abba az infóba, hogy mindenképpen ki kell kapcsolni winben a hybrid bootot, mert a linux boot menüje nem fogja látni a wint, és többet be se tudok lépni windowsba.
Nem szeretnék ilyen részletek mellett elmenni. Tudnátok még olyan dolgokat mondani, amit mindenképpen el kell végeznem windowsban/BIOS-ban, mielőtt neki látok a telepítésnek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Építő/felújító topik
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Canon EOS DSLR topic
- Konteó topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest