- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freel
tag
Ennyit ad ki:
sudo sensors
radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1: +45.5°C (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)it8620-isa-0228
Adapter: ISA adapter
in0: +0.91 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in1: +1.51 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in2: +2.02 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in3: +1.85 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in4: +1.97 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in5: +2.22 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in6: +2.22 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
3VSB: +3.26 V (min = +0.00 V, max = +6.12 V)
Vbat: +3.07 V
fan1: 2445 RPM (min = 10 RPM)
fan2: 509 RPM (min = 10 RPM)
fan3: 0 RPM (min = 0 RPM)
fan6: 0 RPM (min = -1 RPM) ALARM
temp1: +31.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
temp2: +31.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermal diode
temp3: +31.0°C (low = +127.0°C, high = +70.0°C) sensor = Intel PECI
intrusion0: ALARMk10temp-pci-00c3
temp1: +15.2°C (high = +70.0°C)
(crit = +80.0°C, hyst = +77.0°C)fam15h_power-pci-00c4
power1: 62.02 W (crit = 125.02 W)Ráadásul itt a proci hőmérséklet értékei sem jól vannak detektálva. A fan1 a procié, a fan2 pedig a ház hűtése...
-
Freel
tag
válasz
lev258 #49897 üzenetére
Köszönöm a gyors választ, eddig ok akkor. Viszont van egy nagyobb problémám!
A helyzet az, hogy a VGA BIOS-ában rosszul vannak megadva a fan temperature controll értékek. Hagyja túlmelegedni a kártyát, ami így játékok alatt lekapcsol. (Mielőtt valaki belekötne, a hűtés tökéletes, ki lett takarítva, újra lett pasztázva, minden ok!)
Namost Windows alatt az MSI Afterburner-el szépen be tudtam állítani a kívánt hőmérséklethez a kívánt fordulatszámot. Így a kártya nem megy 80 fok fölé és nem kapcsol le, ugyanis rendesen felpörög a ventillátor.
Xubuntu alatt viszont hegeszteni kell a VGA fan controllt.
Ezen leírás alapján vágtam bele a műveletbe:Viszont elakadtam, mert a sensors nem érzékeli a VGA fan fordulatszámát! A VGA hőmérsékletét igen, de a fordulatszámát nem. És így szabályozni sem tudom. És így gyakorlatilag játszani sem tudok Linux alatt!
-
lev258
veterán
Igen, most naprakész a videodriver is.
"OpenGL core profile version string: 4.1 (Core Profile) Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL core profile shading language version string: 4.10"
==> 4.1
Persze lehetne még fokozni, de ahhoz már igazi bleeding-edge tároló kell, amit még én se vállalnék be. -
Freel
tag
válasz
lev258 #49895 üzenetére
Ez akkor így most rendben van?
De még mindig nem tudom, hogy a 3.0 vagy 4.1 a működő OpenGL?glxinfo | grep -i opengl
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD CAYMAN (DRM 2.43.0 / 4.4.0-57-generic, LLVM 3.9.1)
OpenGL core profile version string: 4.1 (Core Profile) Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL core profile shading language version string: 4.10
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.0 Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.00
OpenGL ES profile extensions: -
lev258
veterán
1. Legyen a rendszer naprakész (frissítések, kernellel együtt).
2. A Ubuntu topik Összefoglalóban van egy leírás, hogyan frissítsd a Mesa csomagot.
3. Ubuntu 16.04-et (vagy annak variánsát) ajánlom.
Eléggé kaotikus, amit írnak a videókártyádról. Az biztos, hogy OpenGL 4.1-ig rendben van. Szerintem azon túl képes még néhány kiterjesztésre, de valószínűleg nem fedi le a teljes specifikációt magasabb OpenGL verziószámon. -
Freel
tag
Sziasztok!
AMD-s VGA driver problémával kínlódok. Szóval adott egy HD6970 2GB DDR5. Windows alatt tökéletesen működik, van hozzá király driver, mindent játékot visz, nagyon jó. Viszont Xubuntu alatt nem bírom használni rendesen. Állítólag ez a kártya is kezeli a legújabb OpenGL-t (4.5). Viszont a mesa csak 3.0-t ír ki neki. Összezavarodtam, hogy akkor most mi a helyzet 16.04 alatt ezzel a mesa meg radeon meg AMDGPU meg fglrx meg izé driverekkel? Akkor most melyik Linuxot és melyik driver-t kell használnom ahhoz, hogy teljesen ki tudjam használni a VGA adottságait, fusson minden játék és up to date legyek driverben?
Köszönöm!U.I.: néztem, hogy 14.04 alatt még működik valamilyen Catalyst. De az is 2015.09 havi...
Nincs valami újabb? -
Érdekesség kezdőknek, ha még nem ismernétek: google használata terminalból.
-
törölt tag
Tisztelt fórumtársak!
Újabb "Linux okosságok" bejegyzést indítottam útnak, ezúttal hosszabb "okoságokkal"!
Elérhető itt, jó olvasgatást! -
Oryctolagus
tag
Működik a Plex!
De, nem tűnt túl stabilnak lehet Live rendszer miatt.
Egy hatperces zenei fájl hiba nélkül végigment.
A kapcsolat gyakran megszakadt a videó betöltésnél, lejátszásnál gyakran töltött valamit.
Talán fel kellene telepíteni a Mintet és úgy is kipróbálni.Felért egy karácsonyi ajándékbontással az élmény amikor megjelent a fájl a tévén, mekkora hekker vagyok érzés, szinte már Neo.
-
válasz
Ereshkigal #49873 üzenetére
egysoros: Nem állítasz be default gateway-t, így nem fog kitalálni a belső hálózatból, az internetre.
(a francba! A szerkesztő ablakban még belefért egy sorba
)
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Kíváncsiságból felraktam a céges laptopra a korábban ajánlott bunsenlabs linuxot. Minden rendben, annyi kivétellel,h rufussal iso modban kiirva leállt a telepítés a cd rom csatolásnál, viszont ha dd modban írtam ki akkor simán települt. Mi a különbség a kettő között?
Egyébként tényleg gyors, ha indításkor nem is, de leállításnál félelmetes a 3 másodperc...Kicsit nehezebb volt a beállításokat megtalálni,pl nincs menü, csak a jobb gombos, ott is kerestem a tálcának megfelelő rész konfigolasat, de nehezebben tálaltam meg. Persze ez azért nem szegi kedvem. -
Oryctolagus
tag
Köszönöm a válaszokat, pár dolgot elolvastam, de fáradt vagyok, holnap alkotok valamit
-
Istju
senior tag
válasz
Oryctolagus #49879 üzenetére
Ez szerintem menni fog: Plex Persze a minidlna is műkszik. Tiéd a választás. Átadom a szót az uborkásoknak:-)
-
Istju
senior tag
válasz
Oryctolagus #49875 üzenetére
Szia. Nem írtad milyen linux, milyen tv? Ezen a linken böngészd a server kategóriát. Stream Ezek után , ha találtál megfelelőt, akkor gúglizz a nevével a saját linuxodra, persze, ha tudja a tv-d. Az [ArchWiki] még mindig nagyszerű:-)
-
válasz
Oryctolagus #49875 üzenetére
Röviden: meg.
Kicsit hosszabb verzió: nem nagyon ismerem a módszereit, de elég sok megoldása van a megosztásnak. Külön disztrók is vannak erre kihegyezve, de akár a minidlna csomaggal is meg lehet oldani. Hirtelen ezt a magyar leírást találtam erről, ami nem túl friss, de legalább kicsit képbejössz, ha átfutod.
A Kodi 4 részes leírása is hasznodra lehet, de van még lehetőség, amit majd a hozzáértők leírnak.
Ezt most találtam és úgy látom ez kell neked, totál kezdő nyelvezethez igazodva leírja, amire szükség van:
Smart TV, DLNA, Linux, Samba és egyéb turpisságokHa viszont kicsit rutinosabb vagy a Linuxban, akkor ezt nézd át:
-
Oryctolagus
tag
Megoldható az linux segítségével, hogy egy mappát amiben videók vannak úgy osszak meg wifin keresztül hogy azt egy smart tv is megtalálja, a fájlokat lejátszhassa?
-
válasz
Ereshkigal #49873 üzenetére
Szia!
Ha érdemi választ akarsz elég hamar, akkor ne a kezdő topikba írj, hanem a Téma tudnivalók-ban is megtalálható Haladó vagy Script topikba!
-
Ereshkigal
őstag
Üdv!
Adott egy debianos gép, monitor nélkül, wifi adapterrel (wpa_supplicant+dhcpcd). SSH-val akarom elérni LAN-on keresztül, internetre viszont nem akarom engedni, max. évente kétszer update miatt. Mi a legegyszerűbb módja, hogy LAN-on kívül a net tiltva legyen? Nem akarok extra netklienst, tűzfalat, stb. feltenni, csak valami "egysorosra" gondoltam.
-
Poultier
tag
válasz
lev258 #49867 üzenetére
Addig túrtam a dolgot, még kiderült, hogy a proxy beállításokkal van gond. Az a helyzet, hogy céges gépen van fent a cucc, tehát proxy mögött csücsülök, a netezéshez automata proxyt állítottam be Linuxon, illetve a proxyconfig elérési útvonalát. Netezni lehet, de sajnos nem éri el a külső szervereket. Valami megoldás erre?
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #49869 üzenetére
Az van csak eddig még olyant nem találtam amivel ha megnyitom a pdfet, akkor ki tudom választani a legördülő menüből amit akarok, működnek a rádiógombok, és be tudom írni a nevem a megfelelő helyre.Ahogy látom elfelejtettem beírni hogy, formanyomtatványok kitöltésére alkalmas kellene hogy legyen.Okular müködik...
-
Geripapa
aktív tag
Létezik linuxra nativ pdf olvasó kliens amivel ki lehet tölteni a pdf eket?
Eddig foxit readert használtam, de most belefutottam egy kitöltendő pdf be és hát nem működik... -
Poultier
tag
Hali!
Elkezdtem az ismerkedést Mint-el(Szeréna), egyelőre egy Virtualbox-ban próbálom a hölgyet, de sajnos nem akaródzik neki kommunikálni a Softwaresource szerverekkel, pedig megpróbáltam átállítani a mirrorokat földrajzilag nem túl távoliakra. Output:
dicenem@dicenem-VirtualBox ~ $ sudo apt-get update
[sudo] password for dicenem:
Hiba:1 http://mintlinux.mirror.triple-it.nl/packages serena InRelease
Kapcsolat létrehozása sikertelen ehhez: mintlinux.mirror.triple-it.nl: 80 (2a00:1f00:dc06:10::106). - connect (101: Network is unreachable) [IP: 2a00:1f00:dc06:10::106 80]
Hiba:2 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial InRelease
Kapcsolat létrehozása sikertelen ehhez: ftp.kfki.hu: 80 (2001:738:5001::24). - connect (101: Network is unreachable) [IP: 2001:738:5001::24 80]
Hiba:3 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-updates InRelease
Kapcsolat létrehozása sikertelen ehhez: ftp.kfki.hu: 80 (2001:738:5001::24). - connect (101: Network is unreachable) [IP: 2001:738:5001::24 80]
Hiba:4 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-backports InRelease
Hiba:5 http://archive.canonical.com/ubuntu xenial InRelease
Kapcsolat létrehozása sikertelen ehhez: archive.canonical.com: 80 (2001:67c:1360:8c01::16). - connect (101: Network is unreachable) [IP: 2001:67c:1360:8c01::16 80]
0% [Csatlakozás: security.ubuntu.com (91.189.88.162)]^CHol lehet a kutya elásva?
-
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49856 üzenetére
Ezt csináltam végig ubuntu-n is és login loop lett az eredménye. Most ez zajlott le.
sudo apt-get install nvidia-prime
sudo apt-get autoremove
sudo reboot
sudo apt-get remove bumblebee
sudo prime-select intel
wget https://01.org/sites/default/files/downloads/intelr-graphics-linux/sklgucver61.tar_6.bz2
tar xf sklgucver61.tar_6.bz2
cd skl_guc_ver6_1/
sudo bash ./install.sh --install
sudo rebootÉs most megy minden.
-
lev258
veterán
válasz
ThePoweR #49855 üzenetére
Egy Xubuntun is mennek ugyanazok a programok, mint Ubuntun. Van Ubuntu Studio is, külön multimédiás célokra, vagy ott a Kodibuntu.
Most ismét van egy hibád, ami ki tudja honnan jött. Addig nem fogunk rájönni, amíg el nem mondod, mit csináltál telepítés óta.
Indítottál grafikus programot sudo-val?
Egyébként én az Nvidia-s gépeket kerülöm és vígan elvagyok már évek óta. Újabban pedig az AMD kártyák pályája is felfele ível Linuxon. -
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49854 üzenetére
Nem is kell. Én lennék a legboldogabb ha BIOS-ban ki tudnám kapcsolni az nv GPU-t, de sajnos nem lehet. Xubuntu-n az Audio beállítás elég gyér és a TS3 beta sem ment fel. A sima igen, de nem ez a lényeg. Igazán ráállhatna már az MS a windows-ra, mert eddigi tapasztalataim alapján Linuxal csak a szopás van.
Szerverre tökéletes, de amint GUI van és multimédia messze elmarad a windows-tól.
Egyébként most login loop-ban van az Ubuntu. Google első 4 találatát próbáltam, de nem segített.
-
lev258
veterán
válasz
ThePoweR #49853 üzenetére
Ezt nem értem.
Kis túlzással a Xubuntu megegyezik egy XFCE-s Ubuntuval.
Egyébként a linkeden azt is említik, hogy a bumblebee már idejétmúlt, helyette nvidia-prime van. A lényeget tekintve ugyanaz. Remélem azt tudod, hogy Linuxon nincs dinamikus váltás a kártyák között. -
-
-
-
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49842 üzenetére
Most megpróbálkozok egy Xubuntu-val. Itt most nem az a lényeg hogy miért telepítettem másodjára, hanem hogy inkonzisztens. Elsőre mér indult el? Másodjára mért áll meg random hibával? Ubuntu is ezt csinálta. Ment rendesen aztán egyszer csak egyik rebootnál megállt.
Egyébként azért telepítettem másodjára mert végigcsináltam egy leírást és utána megint egy full random hibával halt meg amire alig volt találat. Így inkább újraraktam, hogy tiszta legyen minden.
-
-
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49840 üzenetére
Szia
Kezdjük a manjaro-val, mert azt szeretném felrakni és még friss az élmény.
Secure BOOT off.
USB-ről boot, elsőre bejött simán a manjaro GUI és ott telepítettem. Második telepítési próbálkozásnál már elakadt a Can't start user services-nél. Ezen segített egy nomodeset telepítő boot paraméter. Ezután ugyan úgy bejött a GUI és telepítettem. Telepítés után első boot elakad a dev/sda5: clean, 189543/3203072 files, 14795912/1200000 blocks felirattal. Semmire sem reagál. Hardreset csak. Konzolra be tudok bootolni a quiet splash boot paraméter eltávolításával és egy '3' beírásával a helyére. -
lev258
veterán
válasz
ThePoweR #49839 üzenetére
Akkor tisztázzuk. Fel tudod telepíteni? Ezután elindítod, felteszed az Nvidia drivert? Mikor akad el, mi során?
A graphics ppa-t kellene használni, friss driverrel.
Vagy rakd át az Intel VGA-ra, azzal rendben menni fog.
Secureboot aktív? -
ThePoweR
senior tag
Hali
Van egy Dell i7559 notim GTX 960m-el. Tehát nvidia optimus-t használ. A probléma az hogy az eddig próbált linux distrók közül egyik sem megy.
Ubuntu 16.04 elindul (néha) egy upgrade után viszont olyan szinten is meg tud halni hogy recorvery-ben sem bootol. Manjaro (XFCE) első telepítéskor elindult simán. Bejön a GUI ott telepítettem. 2. telepítéskor már Can't start user services-nél megállt. Ekkor segített a nomodeset. Feltelepítettem még egyszer hátha, de ugyan úgy dev/sda5: clean, 189543/3203072 files, 14795912/1200000 blocks megáll. Próbáltam nvidia driver-t bumblebee-vel stb. A 20. google keresésem és fórum olvasgatásom után írok ide. openSUSE sem ment fel. Ott is ugyan ezzel volt a probléma.
Esetleg van valakinek ilyen notija és sikerrel járt? Vagy egyéb tanács?
Köszi!
Üdv!
-
agy73p
senior tag
válasz
King Unique #49837 üzenetére
Ez gyors volt, köszönöm!
Váltottam XFCE-ről KDE-re, még elbírja a régi gépem (32 bites!).
Azzal szívok mostanában, hogy szinte bármilyen új disztrót telepítek (openSuse, Fedora25, Kubuntu, Mageia, OpenMandriva) ugyanaz a problémám: nem tud kikapcsolni a gép leállításkor.
A Manjaro az egyetlen, amelynél ez még alap telepítéssel működik. De azt meg nem szeretem, ha egy disztro van a gépen, Win mellett legalább kettő linuxot szoktam hagyni, hogy ha vmi nem megy, akkor kipróbálom a másikon is.
Sok minden nem tudok állítani telepítéskor, max az ACPI=off, ameddig eljutottam, az meg nem elégégséges. Szóval ezért próbálom most meg a Fedora 24-et, az anno működött. -
agy73p
senior tag
BUÉK!
Egy Fedora 24 KDE 32 bites iso-ra lenne szükségem, tud ebben vki segíteni esetleg? Fedora oldalán a régiek közt sem találom, persze lehet, hogy csak nem voltam elég alapos.
-
Én köszönöm, hogy segíthettem/próbáltam inkább sok esetben!
Én így tanulok könnyebben, igaz annál gyorsabban felejtek!
Ha úgy vesszük, ha másokon segítünk, azzal magunknak is segítünk!Jó kis csapat van azért itt a Linuxos topikokban, más fórumokon nem érzem ennyire otthonosan magam. Köszi mindenkinek a segítséget, amit ad a kérdezőknek, a kérdezőknek meg köszi a türelmüket, amikor sok időbe telik megoldást találni....
Akivel meg néha összezördültünk, felejtse el! Úgyis lesz még ilyen 2017-ben is!
(a fenébe, nem lett ez egy kicsit túl mázas....nyálas)
-
-
-
Cyrin
addikt
válasz
Flowtation #49825 üzenetére
A fentebb ajánlott BursenLabs és egy Midori böngésző (saját reklámblokkolójával). Ezt próbáld ki, ez lesz a leggyorsabb.
Az adblock pro egyébként szintén elég erőforrás igényes, jobb a ublock helyette.
-
BullZeye
veterán
Edit.: Most nézem, nem biztos, hogy ez a megfelelő topic.
Dijnet törli számlákat, nekem viszont szükségem lenne rá, de vagy 1 év lenne letölteni egyenként mindet, és emailben konkrétan mossák kezeiket, hogy ilyen helyzetbe hozzák az embereket.
Találtam HUP-on egy megoldást, és más linux rendszerem nincs, csak Synology ds215j
Itt a Shell Script hozzá, viszont login után azt írja ki, hogy:
login... OK
query service providers... ERROR: not able to detect service providers
TerminatedVan valami tippetek, hogy miért? Linkek elméletileg jók, legalábbis amit értettem belőle.
-
törölt tag
válasz
Flowtation #49825 üzenetére
Nekem egy Acer netbookon figyel a BunsenLabs Linux nevű jóság, 1GB RAM meg Atom proci mellett is használható. Nyilván csodák nincsenek, de egy próbát tehetsz vele!
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #49822 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
Erről az lxle-ről még nem is hallottam, ki fogom próbálni. Lehet, hogy alacsony a fogyasztás, de sokat van töltőn, és ugyanolyan gyenge, tudom lehetett volna asztalit is venni, de akkor ez tűnt ideális választásnak. Nem várok sokat tőle, de mikor elindul a firefox és egyesével, betűnként iródik be a gugliba a szó, meg fél perc mire egyáltalán bejön a kereső, az egy kicsit idegtépő, 2016-ban. Friss telepítés, persze.(#49823) Vladi:
Erre az erőforrás kezelésre majd még ránézek, bár ezt pl. nem tudom hogyan működik linux alatt. Reklámblokkolóm van ezer éve, abp, persze ettől lehet, hogy van korszerűbb (tényleg, van?). Használtam chrome-ot is, előbb utóbb annál is előjöttek ezek a bajok.
Azért kiváncsi leszek az ssd-re, bár a netezéshez többen is mondták, hogy nem fog hozzáadni. Viszont legalább lesz egy terás vinyóm, amit tudok hasznosítani. Már ez is valami. Meg aztán elvileg lesz net bővítés, valamint megoldanám, hogy kábelen menjen a net, mert most wifizek, hátha az is segitene... -
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49819 üzenetére
Hajlok rá,hogy igazad van.Olvasgatok a témában és már abban is kételkedem,hogy a sandbox egyáltalán védelmet nyújt-e az általam említett támadás ellen,főleg,hogy felhasználó hibából indul az esetek nagy része.Sajnos nem vagyok szakember így nem tudom,hogy elérhető lenne-e bármilyen lap ezen támadás után ilyen védelmi eszközzel.Ehhez kevés a tudásom sajnos,így jegelem a témát.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Flowtation #49820 üzenetére
Ahogy nézem azért pár dolgot már ismersz, további ismerkedésre nem is kéne sok időt szánni.
Esetleg az os megválasztásával, meg bűvészkedéssel egy kicsi erőforrást még felszabadíthatsz. De ha ssd-vel is karcsú a gép netezéshez, akkor nem jósolok sok sikert.
reklám tiltással tudsz még lélegzetet juttatni a gépnek.Sajnos ilyen állapotban van a web. Mert kb 98%-ban ugyanazt csinálom én is a neten, mint 10 éve, de a gépem teljestménye azóta 5x akkora lett, de lassan ez is elfogy.
-
válasz
Ahogy lev258 ft is írta, LXDE-s disztrót érdemes kipróbálnod, abból meg az LXLE-t javallanám.
Ahogy olvasgattam arról a prociról, tényleg nem egy vadló, de legalább alig fogyaszt, ami jó az akkunak!
-
lev258
veterán
válasz
Hogy mi számít lassúnak, az elég relatív. Viszont egy XFCE vagy LXDE grafikus felület kevésbé megterhelő a gépnek.
Böngészőből is vannak kisebb erőforrás igényűek, de pl. a flash vagy html5 mindenképpen jobban terheli.
Egy SSD viszont sokat dobhat majd rajta, rendszertől függetlenül. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Párszor már voltam itt, folyamatosan olvasom a fórumot. Suliban ismerkedtem meg a linuxal, tetszik is, bár nagyon kevés az időm amit rá tudok fordítani az ismerkedésre, főként wines berögzödések miatt is. Van otthon egy laptopom, amit már a megfelelő topicban kiveséztünk, hogy egy fos, legalábbis a procit illetően. A lapos egy lenovo g585, 8 gb rammal, amd e1-1200 procival, jelenleg egy 1 Tb-os hdd-vel. Kicsit kalandos ez a 8 gb, mert annyival vettem, de ez gyári 4 gb és forgalmazói 4gb. Tehát két márka és két sebesség is. Volt róla szó a laptopos fórumban, h ez a gép csak 4gb ramot kezel, de win alatt és mint live alatt is megvolt a 8gb, sőt biosban is. Na ennyi hosszú és unalmas bevezető után vázolnám a kérdésem:
A laptop megvétele óta küzdök a sebességével, volt ezen már minden ismertebb oprendszer, 7től 10ig winek, debian, ubuntu, mint is (bár ezek még a 4gb-os időszakban voltak), hosszas fórumozás, beszélgetés után beláttam, hogy a proci minden kínom okozója. Ennek függvényében kérdezném, hogy milyen disztrót javasoltok? Az adatok mint fent, annyi különbséggel, hogy ssd is lenne. Jelenleg 8.1-et használok, javaslatra, mert hogy jobb az erőforrás kezelése mint a 7-esnek, amit részben alátámasztok, részben meg nem. Nem rég beüzemeltem egy régi gépet OMV-vel, mint ház nas, azon megy a transmission, meg meg nfs (raspberry, kodihoz), samba meg winhez. Transmission remote gui is van, ezzel indítom a film köcsönzéseket a nasra. A lapos főként netezésre van használva, és itt is a leglassabb a sebessége. Tehát főként a böngészés, ami minden oprendszer alatt rossz. Ezen szeretnék javítani, hardveres és szoftveres tuninggal is, ha lehet persze. Jellemzően firefoxot használok, de más is simán szóba jöhet, ha ez is számít valamit.Bocsánat a hosszért!
-
válasz
Normi™ #49818 üzenetére
Elolvastam, én ettől a netbankolást nem féltem. Sokkal veszélyesebb dolgok vannak, amikor valaki figyelmetlenül ad meg adatokat vagy kattint képekre, például FB-n szinte állandóan van ilyen.
szerintem
Egy banki utalásnál kevés biztonságosabb van a neten jelenleg. Ha nem is tokennel, de egyszeri alkalomra küldött azonosító kóddal sms-ben azért eléggé védett az utalás. szerintemDe egyébként meg, ahogy írtad, ha netbankolsz, csak az a lap van megnyitva. Ez annyira megterhelő? Naponta hányszor netbankolsz? Netbankban dolgozol?
-
törölt tag
válasz
Nagytoll #49813 üzenetére
nmap -p 22 --open -sV gép_ip_címe
Ha be tudsz jelentkezni a szerverre, akkor egyszerűen megfordítod a szintaktikát:
scp felhasználóneved@géped_ip-je:rsa /könyvtár_ahova_másolni_akarod
De ha be tudsz jelentkezni, akkor az scp-nek is menni kéne, biztos, hogy létezik a könyvtár a távoli gépen?
Amúgy a FileZilla tud scp-t, ha megakarod könnyíteni a dolgod...
-
Nagytoll
senior tag
válasz
#21078528 #49812 üzenetére
Azt nem tudom. Hol lehet ezt kideríteni? Fel tudok kapcsolódni a szerverre, van hozzá jelszavam is, de fájlt nem tudok másolni.
Elég sok minden le van tiltva rajta, ez csak egy szimulációs remote host. Arra gondoltam még hogy ha fel vagyok kapcsolódva akkor kellene másolni az asztalról a fájlt, de hogy érem el az asztalt, ha már be vagyok jelentkezve egy remote hostba? -
Nagytoll
senior tag
Hello! Egy fájlt próbálok másolni egy másik rendszerre terminalban ssh-val, a fájl az asztalomon van, neve "rsa" ahova másolni akarom : bandit17@melinda(ez van a terminalban amikor be vagyok lépve, amúgy banditX@bandit.labs.overthewire.org, ahol X 0 és 25 közötti szám) a pontos útvonal a szerveren ez : /tmp/azenmappam
Erre elvileg a cp vagy scp parancsot kéne használnom, de nem akarja látni az elérési utat, így írom be :
scp /Users/gep/Desktop/rsa bandit17@bandit.labs.overthewire.org:/tmp/azenmappam
ha ezt írom be akkor azt kapom vissza, hogy nem találtható a tmp/ezenmappam.
Hogy tudom akkor ezt megcsinálni? -
válasz
#21078528 #49807 üzenetére
Hmmmm....ez megdöbbentő. Úgy látszik aki Cinmanót használ, az ilyen felesleges dolgokat még nem vett észre, ezért is jó, hogy kipróbáltad!
Meg se merem kérdezni, mennyi programot futtatsz egyszerre meg ez a rengeteg fül hogyan fér el a panelon. Nekem ezerszer praktikusabbnak tűnik, hogy az adott ablakban megnyitott programoknak vannak lenn a fülei a panelon! Lehet, hogy a Cinmanósok kicsit modernebb gondolkodásúak?
-
válasz
Normi™ #49806 üzenetére
Lehet, hogy nem minden lap ügyel a biztonságra, de a bankok netbankolós felületei viszont erősen ügyelnek, 256 bites titkosítással, ha jól emlékszem. Nekem nem nagyon jön össze az, hogy egy lapot feltörnek és annak a gépén, aki azt böngészte, hozzáférnek banki adatokhoz, ami ugyanúgy nyitva volt. Most akkor azt a lapot támadták vagy a te gépedet? Nagy különbség, de te tudod, az óvatosság nem árt.
Gondold el, betörnek abba a lépcsőházba, amiben laksz és hozzád be se kell menniük, már viszik is a dollárokat! Kb ilyen volt az előbbi dolog is, amit említettél. Én nem olvasgatok ilyen dolgokat, mert akkor mindig csak félnék, hogy mi fog történni. A netbankolás szerintem Linuxon teljesen biztonságos.
No meg googlés böngészőt ne használj! -
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49804 üzenetére
Ha törnek egy lapot simán elérik a többit és ha az éppen egy netbank megszívtad.Nem nézek "érdekes" lapokat,de sokat olvasok és fórumozok,nem minden lap ügyel a maximális biztonságra.Nyilván nem azt mondom,hogy ha nyitva van több máris ellopták az adataimat,ez így hülyeség,de lényegesen nagyobb esély van rá ha van egy sérülékeny lap megnyitva együtt a netbank-al.Itt pont a chrome szakemberi szemléltetik is miről van szó.
-
válasz
#21078528 #49801 üzenetére
Értelek, akkor ez még az ősidőkből benned maradt élmény! Érdekes amúgy, mennyire tud ragaszkodni az ember valamihez, amit az első próbálkozásokkor megkedvelt, legyen az bármily felesleges dolog!
Egyébként csak a Cinmanóban nincs ez benne így alapból?
Majd csak belerakják, ha ez a junitty-utánzási hajlamuk megmarad!
-
válasz
growler #49792 üzenetére
Most esett le, a linked nekem böngészőben csinálta, nem terminalban.
(#49799) Normi™
Ja értelek, böngészős megoldás érdekel. A netbankolás nem ettől lenne biztonságosabb, ha nagyon parázol, akkor használj virtuális billentyűzetet vagy live-ból bootolva netbankolj. Így, hogy nyitva van több lap, azért az nem azt jelenti, hogy a másik lap miatt ellophatják a banki adataidat! Amúgy érdekes helyeket nézegetsz te, ha ezt gondolod azokról az oldalakról!
(#49800) Cyrin
Lehet, nem tudom, amíg használtam woeid-del ment, de lehet, hogy az egy másik applet volt és épp azért cseréltem le, mert nem működött? Nem érdekes, azt, hogy hideg van-e, úgysem a monitorról fogom tudni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #49790 üzenetére
Mikor Noé apánk idején sikerült először felvarázsolnom a szép emlékű Mandrake 7-est a gépemre, az egész Linux témában az tetszett a legjobban, hogy 4 asztalom van kapásból! Azóta sem tudok enélkül élni, és az is fontos, hogy lássam az összes futó alkalmazást a panelen és onnan be is tudjam csukni őket, na most a Cinnamon itt csúszik el nálam. Tudok vele élni, de kényelmetlen...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Steam account lopás
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- HP notebook topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Everest / AIDA64 topik
- Horizon Forbidden West
- Autós kamerák
- Milyen GPS-t vegyek?
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged