Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Fürge képfrissítéssel jön az AOC 1440p-s okosmonitora
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SSD kibeszélő
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Videós, mozgóképes topik
- Projektor topic
- Androidos fejegységek
- 3D nyomtatás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
Pörkölő probléma UPDATE!
Köszönöm a sok segítséget, megvan a probléma! Szóval a pörkölőben van egy Arduino és egy vezérlőkártya. A vezérlőkártyán van a K tőelemek, SSR bemenete, valamint DC ventillátor input és output. A ventilátor 12voltos, 0.38amperes.
A bemenetre eddig egy TP link adapter volt bekötve, 12V-os, 1amperes.
Viszont a fűtőszál csere során történt egy kis malőr, a segítőm rálépett a TP link adapterre, kitörtek a dugvillák. Így a helyi villanyszerelési boltban vettem egy 12voltos, 2 amperes no-name tápegységet.Na és ez a gond okozója! Ha a ventillátor le is van kötve, csak annyi, hogy a bemenetbe be van kötve az adapter, s áram alatt van, akkor a mind a két tőszonda fals értékeket mutat. Illetve egészen pontosan elkezd remegni. Azt mutatja mintha a hőmérséklet picit csökkenne, majd nőne. De ez lehetetlen, mert a fűtőszál pedig szépen teszi a dolgát.
Amint az adaptert kihúzom a konnektorból, a hőmérsékleti görbék azonnal kisimulnak, s nincs benne remegés. Vagyis ez a tápegység teljesen bezavarta a szondák működését. Az előzővel nem volt ilyen gond.Vagyis ha jól gondolom vennem kéne egy normális 12V 0.5/1 ameperes tápegységet.
Van márka amit jó szívvel ajánlotok?
Csatolok képeket, hogy miről van szó.[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz Reggie0 #97715 üzenetére
És Ton-ton!
Köszönöm az együtt gondolkodást. Az Arduino eddigi pörkölések során nem volt lassú. Illetve az Artisan szoftverben a legkisebb mintavételi lehetőség 1sec. Mivel 9-10perc egy pörkölés, így a másodperces mintavételezés több mint elég.
A fémlemezzel az a gond, hogy nincs hely.. A dobforgási sebességét alapból nem tudom állítani. Biztos meg lehetne oldani, de egyelőre kihagynám..
Szóval hogyan működik? Amúgy tök egyszerű. Van egy forgódob, s azon kívül egy fűtőszál. A kávé pörög a dobban, a fűtőszál pedig melegíti a levegőt.
Itt látszik az elv, illetve az is, hogy nincs hely..
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz tordaitibi #97697 üzenetére
Átnéztem a kötéseket, újra bekötöttem a fűtőszálat, fixáltam a helyén. Nem találtam laza kötést. A fűtőszállal együtt a dobforgató motor megy, más nem. A lágyindító termisztor nekem már túl mélyvíz
-
ribarszki
őstag
Illetvey hogy egyértelmű legyen. A fűtőszálat nem egy beállított hőmérsékleti célérték vezérli. A hőelekmnek nincs ráhatása az SSR vezérlésére. A fűtőszál teljesítményét én adom meg ilyen vezérlő panelen:
-
ribarszki
őstag
Jól látod, erősebben fűt, meredekebb az emelkedés. A program csak onnan rögzít, hogy megvolt a babok betöltése. De a teljesítményt visszaveszi ha nem kell, mert tegnap csináltam egy tesztpörit 95%-os teljesítménnyel, s ott elszállt a világba a piros vonal. Megégett a kávé is. Ahhoz képet ma szépen hőmérsékleti tartománynban tudtam tartani, működött a szabályzás.
Viszont a második kérdésed nagy jó!
És ezzel gondom is van. A bab egy dobban forog, s mellett van a fűtőszál. Sajnos a fűtőszál csak alul egy félköríves merevítéssel rögzül, azt kell becsavarni.
A gyártás nem lett tökéletes, ha teljesen becsavarom a fűtőszálat csavarjait, akkor belép a dobba. Szóval alátétet kellett tennem a félköríves vas mögé ahol a csavar van, hogy picit igazodjon a fűtőszál, közelebb a burkolathoz. A felső csavart pedig nem húztam meg teljesen, mert így maradt pont a forgó dob és a burkolat között a fűtőszál. A dob nem ér hozzá, de nem is áll beton fixen a fűtőszál. Szóval remeghet. Nem a legjobb megoldás. Jó lenne ha a fűtőszál végét is rögzítené valami.
-
ribarszki
őstag
válasz E.Kaufmann #97683 üzenetére
Köszönöm, ez egy jó ötlet! A kimeneti feszültséget megmérni. A gyári kábelét használom, persze attól még lehet elégtelen, vagy ehhez a fűtőszálhoz szűk keresztmetszetű.
Az SSR egy 25DA (24-380v, 25amperes) modell, azt hiszem bőven elegendő.
Viszont a feszültség méréshez keresnem kell valakit, multiméterem sincs, és szakember sem vagyok.
-
ribarszki
őstag
Köszönöm az eddigi együttgondolkodást
- A hiányzó adatok. 250grammal pörköltem, s pörkölő ekkora mennyiségre is van optimalizálva. Elég nagy a dob térfogata, ez nem lehet gond. Meg a régebbi fűtőszállal is pörköltem 250grammot, nem volt ilyen anomália, csak lassabb volt.
- Lehet, hogy nincs ekkorára optimalizálva, de az SSR segítségével megfelelő teljesítményre tudom csökkenteni a fűtőszál értékét. Ami eddig 95%-on ment, most 75-80%on megfelelő. (Nem ég meg, jó a hőérték, pont 9 perc körül érem el a babok első reccsenését)
- A pörkölőt én okosítottam fel. Én helyeztem el a 2 K hőelemet, kötöttem be az SSR-t, ventillátort. A hőelemek, SSR és ventillátor szabályzása egy Arduino lapkára épített TC4+ kártya segítségével történik. Ezt a kártyát egy angol srác építi, kimondottan régebbi kávépörkölők felokosítására. Kompatibilis az ingyenes Artisan pörkölő szoftverrel.
- Szóval eddig is meg volt bontva, mert darabjaira szedtem, szeretek mókolni vele, de soha nem volt ilyen gondom. Illetve ha csak a babhő remegne, a másik nem, akkor szenzor hibára gyanakodnék. De azt így kizárhatom, hiszen mindkettő egyformán méri az anomáliát. Marad a fűtőszál.
- Kimondottan a fűtőszál csere után jelentkezik ez a remegés a hőmérséklet grafikonon.Sajnos eddig terjednek a műszaki ismereteim, mélyebbre nem tudok menni Szívesen fogadok minden ötletet.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! Egy nagyon speciális kérdéssel fordulok felétek. Fűtőszál a kérdés tárgya. Egy számítógép által vezérelt otthoni kávépörkölőben fűtőszálat cseréltem. A régi 680W-os fűtőszál helyett a régi mintájára gyártattam egy 850w-os fűtőszálat. A cél az volt, hogy az eddigi 200gramm nyers kávé helyett 250-300grammot is meg tudjak pörkölni. A gondolatmenet stimmel, s valóban bírja hővel a nagyobb adagot is.
Fontosmegjegyezni, hogy a fűtőszál egy SSR (szilárdtest relére van kötve) így a szoftveren keresztül százalékpontosan tudom szabályozni a teljesítményét. A régi fűtőszál esetében is így tettem, a folyamat során időnként csökkentettem a teljesítményt.
Azt fontos tudni, hogy a kávépörkölésnél a legfontosabb érték a Delta, vagy a ROR. Vagyis, hogy a babhő hány fokot emelkedik egy egységnyi időn belül. Ez nem ugrálhat, mert az kihatással van a végeredményre.Na most, itt van 2 kép. Első a régi, második az új fűtőszállal:
(Jelmagyarázat. Piros vonal a pörkölőn belüli, de babon kívüli hőmérséklet. Kék vonal: A babhőmérséklet. Világoskék vékony vonal a delta vagy ROR érték. A hőt K hőelemek mérik.)Első kép: A régi fűtőszál esetében gyönyörű ívet rajzol le a piros és kék vonal, semmi remegés, gyönyörű emelkedés. Az elmúlt időszak 70 pörkölésének alkalmával mindig így volt.
Második kép: A piros és kék vonal remeg. Picit csökken, picit nő. Csak ez az apró remegés a babhő növekedésében hatalmas változást eredményez, mint a vékony kék vonal mutatja is.
Na és itt elakadtam. Akkor most fűtőszál probléma lehet? Eddig kettőt pörköltem az új fűtőszállal. Az SSR szabályzására nagyon szépen reagál, de mind a két alkalommal ilyen remegős a vonal. A gyári fűtőszál ennyivel jobb minőségű? Vagy én nézek be valamit? Kicsit tanácstalan lettem, hogy mitől lehet ez a remegés.
Hátha valaki hozzá tud szólni
-
ribarszki
őstag
válasz Dr. Szilikát #93184 üzenetére
Nagyon köszönöm!
-
ribarszki
őstag
válasz Dr. Szilikát #93181 üzenetére
Értem. Sajnos nem igazán értek hozzá, ezért szívesen veszek minden segítséget. Véleményed szerint mit kellene bekötnöm a venti elé, ha az angol leírás flyback diódát ír oda?
-
ribarszki
őstag
válasz Dr. Szilikát #93173 üzenetére
A leírás ilyen. Illeve egy kapcsolási rajz. A TC4+ a vezérlőlap neve.
A Flyback diode a netes keresésem alapján egyenirányító dióda magyarul.
Illetve egy teljes kapcsolási rajz. A K hőelemek/hőszondák működnek (TC1 és TC2), azt már próbáltam. Még a DC ventillátort és az SSR-t kell bekötni a fűtőszál miatt.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Kedves Tagok! nagyon köszönöm az eddigi segítségetek, most lenne 3 kérdésem ahol elakadtam.
Egy kávépörkölő gépet tuningolok egy számítógépre köthető vezérlőlapkával.
A vezérlőlapra egy 12V 0.38A-es DC ventillátor és SSR-en keresztül egy 800W-os fűtőszál lesz kötve. A ventillátor meghajtásához kap egy 12voltos, 0.5 amperes tápegységet.Kérdések:
1, Nem gond, ha a picit magasabb amperszámmal rendelkező tápegységgel hajtom meg a ventillátort? Illetve a tápot a vezérlőlapra kötöm, onnan másik kimeneten kapja meg a ventillátor a tápot. 12volt 0.38A kontra 12volt 0.5A2, A leírás fozokozottan felhívja a figyelmet, hogy a ventillátor bekötéséhez használjak egyenirányító diódát. Ebből viszont sokfélét találtam. Elég lesz olyan aminek a max ellenfeszültsége 50V, vagy nagyobbat nézzek?
3, Az SSR-ből DC-AC SSR kell, viszont van 25 és 40 amperes is. 800wattos fűtőszálhoz melyiket válasszam inkább?
Nagyon köszönöm!
-
ribarszki
őstag
válasz Dr. Szilikát #92750 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséged! Végül a relét kötöttük rövidre, így most tökéletes.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz Dr. Szilikát #92748 üzenetére
Köszönöm! Pont ez a baj, hogy sajnos ennyire nem vagyok otthon elektronikában..
Még az jutott eszembe, hogy ha fűtés kimeneti szálát megszakítom, s rákötöm pl. a dobforgató szál kimenetére. (Odaforrasztom vagy rátekerem, mert a dob az egyetlen olyan rész ami mindig kap jelet, mindig forog.) Vagyis a dobforgás kimenet együtt adna 5V jelet a dobmotornak és a fűtőszálnak. Ezzel nem csinálok nagy hülyeséget, zárlatot?Egyébként a képen a zöld színű kábel fix 5V. A leírás szerint így jönnek sorba a kábelek, balról jobbra.
GND / 0V
+5V
FAN
EJECT SOLENOID
MOTOR2 / AGITATION
MOTOR1 / DRUM
HEATER[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy kávépörkölő (Hottop KN8828) felokosításában, mert kicsit elakadtam.
(Röviden a cél, hogy a fűtőszálat és a ventillátort szoftveresen számítógépről tudjam állítani. Ehhez külön megvásárolható Arduino lapka és egy TC4+ Shield lapka rendelkezésre áll. A TC4 lapba kell bekötni a ventillátor 12v-os DC motorját, valamint egy SSR-en keresztül a 700w-os fűtőszálat, illetve a K-hőelemeket. Majd usb-n keresztül csatlakozik a géphez, ahonnan egy pörkölő szoftver vezérli a kártyát.)A gépnek gyárilag van egy alap kezelőpanelje/vezérlőlapja ahová tejesen alap pörkölési programok vannak feltöltve. Elég butuska a kezelőfelület, nem tudok belenyúlni. Például hőmérsékltetet sem tudok állítani, egy program alapján megvan, hogy mikor milyen teljesítményen megy a fűtőszál. Ez a vezérlőlap egy 7 pines csatlakozóval kommunikál egy tápkártyával, és a tápkártya 5 voltos parancsokat fogad el a vezérlőlaptól. Tápkártya alatt azt értem, hogy ide van bekötve a motor, a fűtőszál, stb.. A 7pines jelátvivő kábelnél leírás alapján tudom, hogy melyik színű kábel mit vezérel. (Fűtés, dobforgás, stb..)
Nos a vezérlőpanelt nem szeretném teljesen kiiktatni, mert innen kap jelet az ajtó a pörkölés végén a nyitásra, innen indítja a kisebb hűtőventillátort, innen vezérli a dobforgást. Azt viszont nem szeretném, hogy a fűtőszálnak jelet küldjön, fel és le kapcsolja, mert azt én szeretném megtenni az SSR+Arduino kombóval szoftveren keresztül.
Kérdés, van-e arra lehetőség, hogy a vezérlőpanel fűtőszál felé küldött 5v-os jelét valamiképpen fixáljam, hogy a fűtőszál mindig jelet kapjon a vezérlőpaneltől a bekapcsolásra?
(Vagy egyszerűbb lenne lehűzni a tápkártyáról a fűtőszál csatlkaozóit és külön a hálózatra kötni?)
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Fürge képfrissítéssel jön az AOC 1440p-s okosmonitora
- Elektromos autók - motorok
- DIGI kábel TV
- Steam topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SSD kibeszélő
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Mac Mini M4 10/10 16GB 256SSD
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X9 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP15,6"FullHd,Core i5 6200,Világító billentyűzet,8-16GB RAM,SSD,Új akku,Új töltő,Szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro 256 GB gyárilag független Black Titanium 2 év szavatosság garancia + üvegfólia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest