Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Geryson #9558 üzenetére
...ezek szerint egy "alternatív" kapcsolót én is tudtam volna csinálni, itt a lényeg annyi, hogy van egy átkötés a kapcsolóban, nemde?...
Hát nem éppen. Nézd meg mégegyszer a kapcsolási rajzot. Sose lesz egy mezei villanykapcsolóból alternatív, ...egy átkötéssel.
De így lesz valakiből egy merész, tehetséges kezdő, aki már hozzá mer nyúlni a villanyhoz.Gratula!
-
Geryson
addikt
Hát ismételten köszönöm, este csak bosszantott a dolog és újrakötöttem ill. játszottam a drótokkal egy kicsit (szigorúan fogóval és pálesszal a kezemben). Most végre működik, de azt kell, hogy mondjam, hogy ezek szerint egy "alternatív" kapcsolót én is tudtam volna csinálni, itt a lényeg annyi, hogy van egy átkötés a kapcsolóban, nemde? És amikor nem megy a kapcsolón át az áram a lekapcsolás miatt, akkor is átmegy az áram az átkötőre, a másik kapcsolóhoz. Villamosmérnök lettem...
Köszönöm mindenkinek!
-
ett
aktív tag
Ejha.
Érdekes amit írsz, ezt ki kéne próbálnom, de akkor hogy lehet hogy a másik mocin tökéletesen működik ledes index-el? Nekem meg nem akar. És mindkettőn bimetálos a relé, csak annyi a különbség, hogy az egyiken 4*21 wattos izzók vannak, a másikon meg 4*10-esek. A 4*10-esen nem működik rendesen.
1N4007-es dióda megfelel? Olyanom van itthon. -
PHM
addikt
válasz
Geryson #9547 üzenetére
Az alternatív kapcsolók közös pontja általában a képzeletbeli "L" betű
sarkában van. Azaz, ha képzeletben összekötöd a bekötési pontokat,
a két vonal metszéspontjában.
Huh, ezt jól megaszondtam, remélem azért érthető.
Ha nem csal az emlékezetem, L betűvel jelölni is szokták.
A két elmenő szál bekötése már nincs sorrendhez kötve. -
PHM
addikt
Basszus, basszus és harmadszor is basszus!
Csak most tudatosult bennem, hogy a kapcsolás izzós indexhez készült,
a tiéd meg ledes.
A lényege a dolognak, hogy az áramkör az izzókon keresztül kapja meg
a pozitív tápfeszültséget, a világítás szüneteiben.
Amikor a fet rövidre záródik, akkor pedig a 100 mikrós kondiról.
Na most ez a ledeknél így nem működik.
(A részletes magyarázatba most nem bonyolódnék bele.)
A lényeg az, hogy 1 egyenirányító diódával kihúzható a baj méregfoga.
A dióda egyik pontja a gyújtáskapcsoló kijövő pozitívjára, a másik pedig
(amelyik felén a csík van) a kapcsolás megjelölt pontjára kötendő:
Így már működni fog az index.
Járulékos hátrány, hogy így állandóan fogyaszt, igaz, csak néhány mA-t. -
Lompos48
nagyúr
Nem kételkedem az általad leírtakban, de nekem akkor se kóser ez az ügy. Ha meg vagy győződve róla, hogy a megfelelő ellenállással menni fog ez, akkor vegyél pár különböző értékű ellenállást. Lehetnek kissebb teljesítményűek, mert rövid ideig bírják a nagyobb terhelést. Kapásból: ha megveszel 4 db 10 ohm-ost ki tudsz belőle kombinálni soros/párhuzamos kombinációkkal 2.5, 5, 7.5, 10, 15, 20, 25, 30, 40 értékeket (talán - biztos - többet is). Ha eltalálod a megfelelőt akkor megveszed azt az értéket megfelelő teljesítményben.
-
ett
aktív tag
válasz
Lompos48 #9550 üzenetére
Remek.
Csak az az érdekes, hogy a haverom mociján, meg tulajdonképpen mindegyiken, amelyiken 21 wattos index van, azon tökéletesen működik ez a relé ledes indexekkel. Az enyémen meg nem. Igazad lehet és mégsem terhelésfüggetlen ez a relé. Az ellenállásos számolgatásom lehet hogy hülyeség, írtam is, hogy tök hülye vagyok hozzá, Viszont valamilyen ellenállással biztos hogy fog működni, csak még nem tudom milyen értékű kell hozzá. Árulják motoros boltokban, de bármilyen elektronikai üzletben olcsóbb szerintem, és az viszont tökéletesen működik a ledes index-el párhuzamosan kötve. Létezik többféle is belőle. Mindegyik fémházas, gondolom a melegedés miatt, mert általában 25-50 watt közöttiek amiket árulnak. Például a louis.de-n van 8,2 ohm 50 watt, meg 10 ohm 30 watt ha jól rémlik.
Kipróbáltam én is egyet, de az 10 ohmos volt, mert csak olyat tudtam kölcsön kérni. A villogás üteme tökéletes lett egyből, csak kicsit halvány volt a fénye. Vagyis biztos hogy jó lesz ez az ellenállásos dolog, csak jó lenne tudnom, hogy akkor mégis hogy számoljam ki hogy mekkora kell. -
Lompos48
nagyúr
A te dolgod bonyolult. Már az előző menetben íram, hogy nekem abban a rajzban bűzlik valami. 2 bekötéssel megoldható az index, ha azok közé egy bimetál van kötve. De ha elektronikus, akkor sántít a dolog. Egy elektronikának kell 2 fix szál, amin táplálod és még legalább egy, ami aztán csináljon "valamit". Ha ez a cucc 2 szállal (mindössze) van megoldva, akkor nem hiszem, hogy terhelés-független lehetne. Max. egy kompromisszum, hogy a 2 szálon kapott valamin hogy osztozik elektronika meg fogyasztó. Így inkább nem okoskodok, mert nem értem az egészet.
A fejtegetésed számításos felével nem nagyon értek egyet. Már csak azért sem, mert egy LED nem egy lineáris karakterisztikával rendelkező alkatrész. Ezért nem tárgyalható ellenállásként egyszerű Ohm-törvényes számításokban. Valahogy nem jó az egész. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Geryson #9547 üzenetére
Nem tudom és a leírásod számomra nem tiszta. Én úgy ugrottam volna neki először, hogy az alsó (?) 2 szál az A meg a B, a harmadik pedig a O a rajzomból. Attól függetlenül, hogy melyik kapcsolóról beszélünk. Egyébként ide se fogna rosszul egy mérőműszer és akkor nem volna min vacillálni.
Egyébként nem könnyű mesterség ez. Én már órák óta kínlódok, hogy egy, a falban eltűnt fázist valahogy helyrehozzak. Ugyancsak egy kapcsolónál, és nem is ilyen alternatívnál. -
Speeedfire
félisten
Üdv!
Erre valaki tudna írni valamit?
-
Geryson
addikt
Basszus, az lehet a gond, hogy sört ittam közben.
De tényleg van egy kis gondom megint.
Meglenne a kapcsoló, a drótokkal a falban eljátszottam, úgyhogy úgy volt ahogy mondtátok, 2 drót összeérintésénél kigyulladt a lámpa, a másik kettőnél a túloldal (ha bekapcsoltad az ottani kapcsolót), szóval ez a része maga a tökély.
Ellenben a kapcsolóhoz semmi bekötési segítség, sem rajz, sem felirat és ezek szerint rosszul is kötöttem be. Most úgy néz ki, hogy az 1. kapcsoló le és felkapcsol, de ha lekapcsolt állapotban van, akkor a másikkal már nem tudok semmit tenni. Ha felkapcsolt állapotban van és a másikkal kapcsolom le, akkor meg az egyessel nem tudok semmit tenni.
Gondolom ez bekötési gond.
Adott a kapcsolón alul 2 bekötés, felül 1, melyik drótot hová kössem? Én úgy csináltam, hogy alul bement a táp, mellé az átkötő vezeték, felülre meg a 1.-es kapcsolóból kimenő vezeték. Na ez így nem jó és nincs kedvem totózni, mert kicsi a hely és már megőőőrülök...
-
ett
aktív tag
Kipróbáltam, nem működik a dolog. Már kezdem feladni az egészet. A gond az, hogy a haverom mociján tökéletesen megy, a miénken meg nem akar. Az övé 4*21 wattos indexekkel van, az enyém 4*10 wattos, de elvileg mindegy kéne hogy legyen, mivel terhelésfüggetlen relé akarna ez lenni. Az ő mociján pont úgy működik ahogy kell, ha fordítva kötöm rá akkor csak világít, ha rendesen akkor villog. Nekem meg vagy világít, vagy csak nagyon halványan és gyorsan villog. Próbáltam cserélni a kondenzátort amit írtál, de nem segített.
Inkább csinálnék egy másikat ami működik, ha tud itt vki nekem kapcsolási rajzot ami megfelelően villogtatná a ledes indexet, ne habozzon.1,5 wattos darabja az indexnek, azt tudom.
Vagy esetleg még egy megoldás, ha teszek mindegyikre párhuzamosan egy ellenállást. Ilyet láttam mocis boltokban, csakhogy az 21 wattosokra van kiszámolva. Nekem a 10 wattosra kéne, ha segítene vki kiszámolni.Megpróbálom azért, de lehet hülyeség lesz.
Elvileg ugye 4*10 watt a gyári. Ebből egyszerre csak kettő működik, vagy jobbra vagy balra indexelek ugye. Akkor marad 2*10 Watt. 20W/12V=1,666A . 12V/1,666A=7,2 Ohm az összellenállás.
LED-es indexnél 2*1,5 Watt a két index, vagyis 3W/12V=0.25A. Rled = (12V / 0.25A) = 48Ohm.
Rled = 1 / ( 1 / Rösszgyári + 1 / R2)) Az pedig 8,47 Ohm-ra jön ki. Vagyis nekem 8,5 Ohmos ellenállás kéne mindegyik indexre párhuzamosan kötve, hogy annyinak tűnjön a relének mintha gyári 10 wattos izzó lenne.
Egyáltalán jól számoltam, vagy nagy majomságot írtam? A másik meg hogy louison meg más mocis boltokban még az is ott van, hogy a 21 wattosokhoz való ellenállás 50 wattos. Gondolom azért mert nagyon melegszik. Nekem akkor 8,5 ohmos 25 wattos elég lenne? Mivel csak 10 wattot kell szimulálni a relé felé indexenként. -
PHM
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest