Hirdetés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- ASUS notebook topic
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DuplaZso
aktív tag
válasz PH-User #8891 üzenetére
Ilyen gusztustalanul néz ki a háza a mostani cseh pákának ? Pfúj ! Ráadásul jó drága is, franc vigye el őket !
A 125W nagyon sok ám, szigorúan csak gyors forrasztáshoz való. Én egyébként a 75 vagy 100W-os régesrégi verziójánál úgy csökkentettem a hevítés mértékét (a kapcsolgatás mellett), hogy hosszabb és kisebb keresztmetszetű, sima villanyvezetéket (persze nem sodrottat) használtam hozzá. Igaz, hogy legalább 1,5 - 2 másodperc kellett ahhoz, hogy megolvadjon rajta az ón, de nagyon sokáig használtam vele egy-egy hegyet.A kijelződnek pedig lehet, hogy jobban járnál, ha 5V-ot adnál, vagy ha épp pont 6V-ot csikarsz ki valamiből, akkor a pozitív tápágba iktass be egy 1N4001-et, vagy hasonlót.
Szerk.: Ja, és az izzó pákaheggyel csatornát szoktak forrasztani, nem pedig elektronikai cuccokat.
[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
Hát az addig oké, azt értem is, de akkor miért ilyen baromi nehéz?
PLaci58 - Számítógép vonalkimenete (zöld Jack aljzat) ebben van egy Stereo Jack -> Stereo RCA kábel.
mezis - Oké, hogy normális a vékonyodás, na de ilyen hamar
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
mezis
félisten
A hegy izzása mindenképp baj. 270-300 C-fok fölé nem kellene melegíteni (olyankor már a gyanta is szenesedik). Próbálkozz vastagabb rézdrótokkal.
A réz pákahegy vékonyodása alacsonyabb hőmérsékleten is természetes jelenség, az olvadt forrasztóón ugyanis "oldja" a rezet.
mezis
-
-
PH-User
addikt
válasz PLaci58 #8892 üzenetére
Kapcsolgatva használtam, úgy forrasztgattam vele!
Hegy nélkül nem melegszik, gondolom ez normális.Kijön a jel a PC-m hangkártyájából sztereó RCA-n keresztül.
Egy RCA csatlakozónak a belseje a jel, a külseje a föld.Az oké, hogy a kéket a bal oldali jelre kötöm, a pirosat meg a jobb oldali jelre, de az RCA-k két földjével mi lesz?
-
-
PLaci58
addikt
A narancsot én testre kötném, a sárgát pedig +6V-ra (ez lehetett a felvétel visszajelzése).
A sárgára csak egy ellenállás és egy LED van kötve.Az elég nagy teljesítmény pisztolypákában (125W). Nekem 65W-os orosz van
Túl sokáig tartod a gombot. Kapcsolgasd! Izzania nem szabadna! Lehet hogy bádogosoknak készült?
Hegy nélkül nem melegszik?[ Szerkesztve ]
"Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
-
PH-User
addikt
válasz PLaci58 #8890 üzenetére
Köszi!
Mondjuk csodálkozom, hogy nem a piros a +6V!
Most akkor a narancsot meg a citromot hová kössem?<------------------------------------------------------------------------------------------------------------>
Újabb kérdés (bombázom itt a fórumot, csak győzzetek válaszolni):
Vettem egy pár napja egy ilyen pisztolypákát: [link]
Nos, a problémám az lenne, hogy a tartalékba adott hegyeket nagyon hamar elhasználta a páka, mondhatni szemmel láthatóan
vékonyodott a hegy, mikor használtam a pákát. Mivel ez egy pillanatpáka és ráadásul elég nagy teljesítményű (tudomásom szerint),ezért nem tartottam sokáig a nyomógombját, mert azt mondta az egyik műszerész ismerősöm, hogy nem szabad sokáig, mert úgy hamar elég a hegy és a pákának sem tesz jót.
Szóval nem tartom sokáig nyomva tartva, mégis hamar elégeti a hegyet. Van, hogy fel is izzik.
Most tartok kb. a 10. hegynél, (vettem hozzá a boltban rézhegyet, vastagabbat a gyárinál) ez kicsit idegesítő.Ez a páka hibája/velejárója?
A régi pákám 100W-os Extol készülék volt, abban nagyon sokáig bírta egy hegy és az is pillanatok alatt hevült.[ Szerkesztve ]
-
PLaci58
addikt
válasz PH-User #8884 üzenetére
Ha jó, akkor fel lehet hsználni.
Úgy látom, hogy:
zöld (G) -> +tápfesz, mondjuk +6 V !!!
kék (B) -> egyik bemenet (legyen mondjuk bal)
piros (R) -> másik bemenet (legyen mondjuk jobb) vagy fordítva
fekete (BK) -> test (-)
narancs (OR) -> test ??? a LED-eknek
sárga (Y) -> a középső LED 200-at gyújtja (+6V)Ennyit találtam az IC-ről:
IR2E27A
Dot Matrix Character Display Driver
Sharp Electronics Corp.
Character Displays,Display Drivers
Output Display Lines=5
VOH Max.=6.0
Vsup(+) Nom.(V) Pos.Sup.Volt.=6.0
P(D) Max.(W) Power Dissipation=900m
Package=DIP
Pins=16[ Szerkesztve ]
"Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
-
PH-User
addikt
Szerintem ólom, de lehet, hogy zselés akksi, mert nagyon drága bele, ha tönkremegy.
Majd megkérdezem a gazdáját, minden esetre köszi!Van egy másik kérdésem is!
Régebben hirdettem ezt a tápegységet: [link]
Ez valóban csak 33,6VA-t tud Böhöm nagy állat és három leágazása van:
1-2 = 11,45V
3-4 = 18,65V
5-6 = 11,45V
Később csinálok képet, hogy hogyan is néz ki.
-
mezis
félisten
válasz PH-User #8886 üzenetére
Ha ólom akkuról van szó, akkor mindenképp ólomszulfát lebontós (impulzustöltös) változatot érdemes megcsinálni. Ilyet pl. a legfrissebb Rádiótechnika (2010.07-08 összevont szám, - 1900 Ft. - ) 358. oldalán találsz. Egy 555-ös IC, 7809-es stab kocka és egy TIP142-es tranzisztor kell hozzá, meg még néhány passzív elem, trafó, graetz. 12 V-oshoz készült, de biztos átdolgozzák neked 36 V-osra. (Szerintem a nagy áramú rész kivételével egy próbapanelre is ráforrasztható.)
mezis
-
PH-User
addikt
Tudnátok ajánlani valami olcsó akkumulátortöltő-kapcsolást egy 36V-os Lofty elektromos kerékpár számára?
-
PH-User
addikt
válasz Doomgiver #8883 üzenetére
Szia!
Valószínű, hogy az évek alatt elhasználódott egy-két potméter.
Amit említettél, azt pedig hangszínszabályzónak hívják.Szerintem lehet javítani, a környékeden nincs hozzáértő?
<------------------------------------------------------------------------------------------------------------>
Ez a kivezérlésjelző volt a deck-ben, amit a MÉH telepen találtam.
Fel tudnám használni még? 5.1 erősítőm van itthon, mondjuk a FL & FR hangszórók jelszintjének kijelzésére?[ Szerkesztve ]
-
Doomgiver
aktív tag
Sziasztok!
Lehet hogy nem ide illik a kérdésem...
A kérdésem mégpedig az nelle hogy minap szert tettem egy Xtension MX200 2.1 hanszóróra
A probláma hogy eléggé regyeg az egyok szóló és a hangszintszabályzó ami össze van kötve a mélynyomóval ha hozzáér valami sziszeg recseg stb...Valamit ki kellene cserélni benne?
Ui: A hangszóró 9 éves
Köszönöm a válaszotokat előre is!
"The Drift is not a race... The drift is an art... The art of driving"
-
Daneeka
senior tag
Azzal elronthatok egy fadobozos Genius hangszórót ha pár óráig két különböző végfok szólna a jobb és a bal csatornán? Tehát pl. egyik oldalon a gyári TDA2030 a másikon meg LM1875, összehasonlító jelleggel, hogy elcsesztem-e valamit vagy nem, a balansz állítgatással figyelném az eredményt.
-
moha21
veterán
-
mezis
félisten
válasz PH-User #8866 üzenetére
Én a hajdani Szovjetunióban 1978-ban gyártott 0000098-as sorszámú mikrohullámú sütőből a hálózati trafót (1 kW), meg a rozsdamentes acélból készült rész alsó tálcáját hasznosítottam. Ez utóbbit hús sütésére szabad tűz felett. (Vendégeink értetlenül hallgatták, amikor bejelentettük esti programnak a tűzrakást majd csirkemáj sütése mikrohullámon. Mindez egy nagy tó közepén egy lakatlan, árammentes szigeten ).) A magnetronból kibontott mágnespár a hűtőszekrény oldalán tartja a konyhai ollót. Volt még benne egy nagyfeszültségű, nagyáramú, szilicium diódasor (kb 4 kV), meg egy mechanikus kapcsolóóra (60 perc). Volt még benne egy lemezjátszó motor, ami a trafójából készült hegesztő trafót hűti. Mikrokapcsolók is voltak még benne. A burkoló lemeze valószínű, hogy egy törpevízművet fog tartani.....
[ Szerkesztve ]
mezis
-
DuplaZso
aktív tag
válasz ]Phobos[ #8871 üzenetére
Nagyjából édesmindegy milyen venti.
Az áramkör megkapja a tápfeszt, a kimenetére rárakod a ventillátorod sárga madzagját, miután az alaplapi csatlakozodugóból eltávolítottad (vagy elnyested) a kanócot.
Ventin fekete a "test", zöld a fordulatszám-érzékelés (ezek ugyanúgy maradnak az alaplapi csatlakozóban, mint korábban ! ), sárga a tápfesz (eredetileg 12V), és ezt kell szabályoznod. -
]Phobos[
senior tag
Köszi, lementettem, csak mondjuk a képek nem a legjobb minőségűek. Viszont ez házhűtő ventire van, én CPU-t szeretnék szabályozni és lövésem sincs, hogy a sárga-fekete-zöldből melyiket hova kössem. Bocs a bénázásért
[ Szerkesztve ]
Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!
-
]Phobos[
senior tag
Őőő, leg-leg-legfapadosabb megoldás? Van még néhány ócskaság itthon
Egyébként 3 színből, sárga-fekete-zöld, ha jól tippelem a zöldet kell bekötnöm, ugye?Legvégső esetben, ha megmondod mit vegyek és hogy kössem be, akkor megpróbálom levadászni ...
[ Szerkesztve ]
-
]Phobos[
senior tag
Üdv!
Remélem jó helyen járok mert van egy hasonló topik is.
A kérdésemet gondolom már bazira unni fogjátok, de nem akarok 8-9 ezer hsz-t vissza olvasni. ( - nem, googli ez esetben nem barátom sajna )
Szóval:
Volt egy mezei Labtec stereo hangfalam, amiben megéget egy nyák és annyira nem vágom a témát, hogy 1000 Ft-os hangfallal szórakozzak, így szétkaptam, hogy a jónak tűnő alkatrészeket majd felhasználom. Van is forgó potméter(?) 2 sorban, 3-3 lábbal, "B10K" feliraton kívül semmi sincs rajta. Egy S478-as gyári hűtőt szeretnék szabályozni vele. Megoldható? És ha igen, hogy kössem be?Valahogy így néz ki( nem röhög ):
Gondolom leesett, hogy a legfapadosabb megoldás érdekelne
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz Anubiss #8851 üzenetére
ezt itthon csináltam fillérekből megvan és a házban tv-t, rádiót zavar ( egy Pc billentyűt is hazavágott ).
Ha lesz helyem nekifogok a tesla tekercsnek. Az omegalab.eu honhapon és a HE fórumon találsz azokhoz is felépítést, de azok már veszélyesebbek!
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
PH-User
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
mezis
félisten
válasz PH-User #8846 üzenetére
Üdv.!
A mai integrált áramkörök mellett nem sok gyakorlati haszna lesz a nehezen megszerzett tudásodnak. Kicsit ahhoz hasonlít, hogy a detektoros rádió készítéséhez keresnél leírást a detektorkristály készítéséről, mikor 100 Ft-ért kapsz egy marék diódát.
Tranzisztoros erősítőkből szerintem a Quad 405-öset érdemes megépíteni. Erre nagyon jó leírást (működési elvet is) Sipos Gy.-től találsz régi Rádiótechnikákban, illetve talán néhány évvel ezelőtt RT évkönyvben ismét megjelent. Talán árulnak még ehhez KIT-et is.
mezis
-
PH-User
addikt
Felesleges volt hozzászólást pocsékolnom a trafóra.
Áram alá helyeztem, halk búgás, mondom rendben lesz.
Áramtalanítottam, műszer a kézbe, áram fel, 14V feszültséget mértem.
Pár másodperc múlva kicsit büdös lett, majd a füst formájában eltávozott a működő trafók sorából.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PHM
addikt
válasz PH-User #8857 üzenetére
Ha van, akkor inkább 315, 400, esetleg 500 mA-es biztit használj.
Végszükség esetén megteszi azért a 800-as is.
A biztosítékot kösd mondjuk a fekete vezetékkel sorba.
De nagyon vigyázz, semmilyen feszültség alatt lévő fémrészhez ne érj hozzá.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz PH-User #8853 üzenetére
A kék-pirosak a szekunder, kék a középleágazás.
A fekete-fehér a primer, (230V AC) a barna pedig a test. (földelés)
Ha nedves a trafó, előbb feltétlen hagyd kiszáradni.
Ha száraz, a primer oldalra hálózati feszültséget adva
megmérheted a szekunder feszültségeket.
Légy nagyon óvatos, a kötésekhez használj sorkapcsot, vagy ha az nincs,
szigeteld le alaposan a kötéseket.
Mérés közben lehetőleg ne érj a trafóhoz.
Ha van fázisceruzád, érintsd a trafó fémtestéhez.
Ha világít a fázisceruza, azonnal áramtalaníts.
Mondjuk mindezt nem ártana egy 630 mA-es lomha üvegbiztosíték
sorbakötésével kezdeni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PH-User
addikt
válasz CPT.Pirk #8852 üzenetére
Például egy ilyentől: [link]
Ma ezt akarom megépíteni.Tegnap voltam a MÉH telepen, mert hallottam, hogy szoktak levinni elektronikai cikkeket is...
Találtam egy német gyártmányú Deck-et, kivezérlésjelzője, panelje még benne volt és a trafó is. Viszont nem volt meg a teteje és szerintem pár napot töltött esőn.
Használhatóak-e az alkatrészek még belőle, illetve a lényeg a trafó, róla csináltam egy pár képet is, mert úgy vettem észre, hogy kettős tápegység, csak nem tudom, hogyan próbáljam ki.Multiméterrel mértem ellenállást:
Piros1 - Piros2 = 4,5Ω
Piros1 - Kék = 2,25Ω
Piros2 - Kék = 2,25ΩAztán másik oldal:
Barna - Fehér = 1
Barna - Fekete = 1
Fehér - Fekete = 140ΩHasználható még?
Azért foglalkozom vele, mert elég nehéz, így talán meg van 60VA teljesítményű.
Ti mit gondoltok?[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz PH-User #8850 üzenetére
Hát, kérdés h. melyik TDA-val kell összehasonlítani, de azt tudom mondani, hogy szinte biztosan jobb lesz a tranyós.
Anubiss: készíts egy szikraközt, az szerintem megteszi neked: [link]
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Anubiss
tag
Hali mindenkinek. Nemtom van-e köztetek idősebb mókus?
Kellene egy kapcsolási rajz.Faterom mesélt róla,és gondoltam megépítem.Ez egy rádió zavaró készülék.Valami régi elektronikai újságban volt.Néhány alkatrészt tartalmazott és minden frekvencián lehetett zavarni a rádió adást.
köszi. -
PH-User
addikt
Egyébként ezeknek a tranzisztoros hangfrekvenciás erősítőknek milyen a hangzásuk mondjuk pl. a TDA IC-khez viszonyítva?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem a suliban tanították az alapkapcsolásokkal, de azzal nem érek sokat, főleg mert csak a táblán néztük... Szal ha hirtelen építeni kellene valamit, mondjuk a kommersz 2n3055 tranyóból, akkor mennék googlere, meg he fórumra kérdésekkel.
Sajnos ez van, minél több szakkönyvet, leírást olvasok, annál több kérdés merül fel. Lassan karácsony óta nem akar elkészülni a csöves erősítőm, mert mindig jön valami jelenség, ami másnak nincs, és választ sem kapok rá...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
PHM
addikt
Antikváriumban, vagy bolhapiacon keresd az "Elektronika" sorozat köteteit.
pl: Bikki János: Ujjgyakorlatok hangfrekvenciás kapcsolásokon
Gyurkovics Attila: Kapcsolások hangfrekvenciás IC-kkel
Sipos Gyula: Rádiókészülékek és hangfrekvenciás erősítők építése
Király Andor - Ferenczi Ödön: Elektronikai receptek II
De a Hobby elektronika és a Rádiótechnika régi számaiból, illetve
évkönyveiből is rengeteg tudás összecsipegethető.
A folyóiratokból komplett évfolyamokat érdemes beszerezni a cikkek
sorozatos volta miatt.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Márton
nagyúr
Hi
egy konvertert szeretnék, ami a következőt tudja:
Bemenet: 2 kompozit videójel
Kimenet: 1 kompozit videójel, melynek a vörös összetevője az egyik bemenet fényesség jele, a zöld-kék összetevő pedig a másik bemenet fényességjele.Vajon mennyire egyszerűen valósítható ez meg, van-e rá cél IC?
Ha van, és ismert az adatlapja, kb. mekkora összegből lehet kihozni ilyet?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
PH-User
addikt
BU326A vagy BU208 tranzisztorokat fel lehet használni hangfrekvenciás erősítőkben?
-
Ribi
nagyúr
Sziasztok,
Kezdi megadni magát a Yamaha R-5 receiverem.
Leginkább fülessel hallgatom. Tehát 1x csak lekapcsolt a relé. Minden világított rajta. Ezért is gondolom hogy az volt, mert azt a szokásos kattanás hangot is adta.
Majd kikapcs, bekapcs és ment. Viszont ma ma be sem akart kapcsolni. Leszedtem a tetejét, kideríteni, hogy elfeketedett-e valami, de nem látszik semmi. Viszont összeraktam és megint ment.
Egy matsushita relay van benne (tipust sajna nemtudom cégből megmondani), néztem neten, de nem találtam még csak leírást sem róla. Nagyon hasonló volt, ami viszont csak 1 kapcsolós és nem 2.
Szóval a kérdés, hogy tényleg a relay a gond vagy valami más. Hogy lehet kideríteni, hogy jó-e még. Mi más okozhatja, hogy kekapcsol? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Hunter2 #8840 üzenetére
A ferrit nem erre való, zajt meg nem a hangfal kábelei szedik össze, hanem a gépből az erősítőbe menő kábelek.
Minőségi, jól árnyékolt kábeleket kell használni, a legjobb ezeket házilag elkészíteni. Én pl. mikrofon kábelt (olyan 0.5cm vastag) használtam, amit ballanced átvitelre csináltak, így a két belső eret közösítettem, és sima Jack-RCA kábel lett belőle. Ez nagyon jó lett. Ha csak a kábel van bedugva a gépbe, akkor semmi zaj. Ha egy bolti, 1.5m jack hosszabbítót is rá kell dugnom (amíg nem alakítom át a szekrényt, hogy kiférjen a gép hátulja, addig kell), az minden zajt összeszed, pedig be van téve a gép a gépházba, ami korrektül érintkezik a táp burkolatával, így az árnyékolás is működik.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Hunter2
addikt
a gépem egy hifivel van összekötve de a hangfal kábelei összednek egy csomó zajt és sistereg a hangfal. mivel tudom ezt kiszűrni? Ha ferritgyürűt rakok a kábelre az megakadályozza ezt?
-
PH-User
addikt
válasz CPT.Pirk #8838 üzenetére
Nekem volt egy Extol 9920-as pákám, a szerszám nélkül cserélhető hegyű téma, de elvoltam vele egy ideig. Mikor átálltam a réz hegyre, akkor levágtam a végéből egy keveset, kifúrtam, két csavart tettem bele és hasonlóan nézett ki a cseh pákához.
Viszont még egyszer ilyet nem vennék.
Arra akartam kilyukadni, hogy soklábas IC-ket szedtem ki és raktam be e páka segítségével.
Szerintem elég lesz nekem az a cseh páka.Köszi szépen a választ, szerintem meg is rendelem!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz PH-User #8837 üzenetére
Watt szám alapján nem tudok mit mondani, ha jól emlékeszem, a mi TRP pillanatpákánk 60W-os, de most nincs itt, hogy megnézzem. A bázisos páka az finomabb dolgok forrasztására való, ahol már túl nagy a TRP hegye. Rajtad áll, hogy mit akarsz forrasztani inkább.
A mutatott műszer egész használható, annyi pénzért szerintem bőven jó, tud mindent, amit ált. használ az ember.
-
PH-User
addikt
válasz CPT.Pirk #8836 üzenetére
Köszi, a legutolsón gondolkodtam, az nem váltja ki a forrasztóállomás szerepét?
Elég sokat bontok ki alkatrészeket panelekből, főként erre van használva a páka.Pont ezt néztem ki, mint ahogy írtad a régi cssz pákára emlékeztet, jók is voltak azok, fateromnak is volt egy, de mire felnőttem, hogy használjam, ellopták a garázsból.
Vagy innen a kék 125W-os cseh páka
Innen pedig az oszlopban a második "EM 391" névre hallgató használható eszköz?
Esetleg az eggyel lejjebb található "M 92A"?[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz PH-User #8835 üzenetére
Mit akarsz mérni azzal a műszerrel? Talán a decibel mérés jó valamire, de max érdekességnek, ahhoz meg drága.
Pákát én ezt ajánlom:
[link] ez egy olcsó forrasztó állomás, de az árához képes teljesen jó, mindenfélét ezzel forrasztok itthon. 4 vezetékes páka, folyamatos hőtartással, mint a komoly bázisos pákák. Ideális hobbi célokra a szerintem.Van egy ennél is olcsóbb bázisos Fahrenheit, azt viszont soha ne vedd meg, mert kvázi csak egy folyton izzó fűtőszál az egész, egy szétkopásra hajlamos potival...
Ezen kívül pl. egy régi Cseszlovák TRP pillanatpákát (meg a mostani másolatait, mint a képen) érdemes beszerezned, azzal lehet pl. alaplapban kondit cserélni, mert az tud melegíteni keményen.
[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
Ezt érdemes megvenni?
Pákát milyen ajánltok?''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz PH-User #8830 üzenetére
Tömb v. box kondenzátor a neve, ezeket használják hálózati feszről működő körökben, valamint a komolyabb erősítőkben csatolónak.
Ilyesmi a kivitelük:
Azt a bipolárisat meg ne kösd be, mert valszeg felrobban, pont azért bipoláris, mert nem szereti a fordított bekötést, ami ugye elég sokszor megtörténne a hálózatról .------------------------------------------------------------------------------------------
Kérdés mindenkinek:
555-ből építettem egy timer kapcsolást, ami frankó. Viszont a trigger láb nagyon érzékeny, nem is kell a testre zárni, ha hozzáérek, máris indul az áramkör. Mit lehetne tenni, hogy csak rövid zárra induljon el?[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz djculture #8829 üzenetére
Azért annak nem örülök, hogy ha akarok készíteni egy apró kis kapcsolást, akkor adjam oda egy napi keresetemet az utazásra...
Egyébként az itt található kapcsolásba a 220nF 400V kondenzátor az most elektrolit vagy fólia vagy milyen? Nincs polaritás jelölve. Ha bipoláris, akkor 280V-os nem elég a helyére? Pontosabban 0,22µF 280V.
Miért 400V?[ Szerkesztve ]
-
Atos23
senior tag
Igen, a tápot elnéztem, mert nagyon átfutottam az egészet, és tényleg nem olvastam el. De ha lehet ne dobj még máglyára.
A TDA2003-hoz meg senki nem javasolt 5 Voltot.
Minden tisztelettel mondom, hogy bizonyára nagy a szakértelmed, talán építettél már jó pár kapcsolást. De írás stílusod alapján inkább mormogsz magadban, minthogy kellemesen elmondj valamit.
Talán ezért is van, hogy a Rádióklubunkban, engedélyesként Én már 20 évesen több fiatalt tanítottam alap elektronikára. És Isten ments, hogy a tanulni vágyó fiatalok közelébe tapasztalt, de mégis mormogó vén rókákat engedjünk, mert általában a Tiédhez hasonló stílusban veszik el a kedvüket az új srácoknak az elektronikától. -
-
PHM
addikt
Attól tartok, még mindig nem érted, amit írtam.
Ez önmagában nem lenne baj, csak sajnos másokat is félrevezethetsz vele.
Egy +/- 20V (ez egytelepes táplálásnál 40V) tápfeszültségű végfokhoz
ajánlottam 35, majd később 28V-os tápot.
Magyarázd már el nekem légy oly szíves, hogy ez esetben hol és mikor
léptem át az adatlapon megadott határértékeket.
Ezen kívül az elektronikában nincsenek abszolút értékek.
Van, ahol a határadatoktól lefelé kell eltérni, és van, ahol kismértékben és
rövid ideig akár meg is lehet azokat haladni.
Gondolj csak az egyenirányító diódákra, amelyek rövid ideig akár az
eredeti áramuk 20-50-szeresét is képesek meghibásodás nélkül elviselni.
Vagy ott vannak a processzorok, amiket egyesek tuningolnak ugye...
Magyarázzam még?
Az pedig, hogy a saját célra készített erősítődet mekkora fesszel küldöd meg,
a te dolgod.
De ha lehet, ne tanácsolj a TDA2003-hoz 5V-os tápfeszültséget, mert nem biztos, hogy működni fog róla.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
KeNTaGoN
tag
sajna, annyit tudok, amennyit linkeltem.
a boltban meg nem tul segitokeszek.
mondjad a sorszamot, darbszamot oszt menjel. ha mar a cucc nevet merem mondani, ferden neznek ram.
azert koszi a segitseget.www.partyfoto.tk Fülhallgatók és egyéb kütyük javítása, építése itt: ►► http://hirdeteseim.tk/ ◄◄ → http://bit.ly/fulhallgatok_javitasa ← Privát üzit írj, hamarabb észre veszem!
-
KeNTaGoN
tag
sajna, annyit tudok, amennyit linkeltem.
a boltban meg nem tul segitokeszek.
mondjad a sorszamot, darbszamot oszt menjel. ha mar a cucc nevet merem mondani, ferden neznek ram.
azert koszi a segitseget.www.partyfoto.tk Fülhallgatók és egyéb kütyük javítása, építése itt: ►► http://hirdeteseim.tk/ ◄◄ → http://bit.ly/fulhallgatok_javitasa ← Privát üzit írj, hamarabb észre veszem!
-
KeNTaGoN
tag
ertem, koszi.
ventillator fesz szabalyzot epitek, 4 vagy 6 ventihez.
a ventik fordulatat kellene szabalyozni, ill ki-be kapcsolgatni oket kulon, kulon. 78S05-el kombinalva lesz a dolog, hogy jobban birja a terhelest.
a kapcsis poti kapcsoloja/potija nagyjabol hany ampert bir ki?
max 1A-t kene kapcsolgatni.
a linkelt kapcsolos poti, huzal poti?www.partyfoto.tk Fülhallgatók és egyéb kütyük javítása, építése itt: ►► http://hirdeteseim.tk/ ◄◄ → http://bit.ly/fulhallgatok_javitasa ← Privát üzit írj, hamarabb észre veszem!
-
Atos23
senior tag
válasz PH-User #8817 üzenetére
Szerintem csak az IC-t vedd ki, mert autórádióban a viszonylag nagy fokú integráltsághoz képest lehetnek olyan passzív és aktív elemek az IC közelében, amik bekavarhatnak egy kezdeti próbálkozáskor.
Szerintem kivétel előtt tanulmányozd a panelt, hogy mi honnan jön, és honnan hová csatlakozik. Ha sikerült eligazodni a panel TDA körüli részén, akkor akár le is fűrészelheted azt a részt, ami számodra hasznos.
Persze csinálhatsz házilag nyákot, de tudom hogy első próbálkozásoknál jobban hajtja az embert a sikerélmény, minthogy a nyákkal bíbelődjön -
Atos23
senior tag
válasz PH-User #8812 üzenetére
Ne rendítsen meg semmi Az elektronikához nagyon sok próbálkozás kell, de a siker sem szokott elmaradni.
Ezekkel a Canon dobozokkal megfogtál. Én igazából az elektroncsöves technikához értek, nem tudom mi az az eszköz, amit tranzisztorokkal, IC-kkel menő manapság egy elektronikai iránt érdeklődőnek építeni. Az tuti, hogy a 24V-os részét fel fogod tudni használni.
Egyébként csak idecsöppentem, nem olvastam teljesen vissza, így nem tudom, mekkora erősítőt szeretnél. Kezdeti élménynek egyáltalán nem javasoltam volna a TDA2040-et.
Nekem a kedvenc IC-m a TDA2003. Rengeteg ismerősnek beletettem ezt a kis IC-t olyan rádió tunerekbe, vagy kazettás deckekbe, amiben nem volt végfok, csak kisszintű hangkimenet. Semmi komoly dolog, csak hajtson meg egy kis hangszórót
Olcsó, keveset kér enni, és egy sem halt meg még a kezeim között Egy hátránya van, hogy 5W-nál többet nem szabad kivenni belőle, addig szól szerintem szépen.http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXutuqt.pdf
Beadod neki a Canon tápról a +24V-ot, meg testet, nem kell +- feszültségekkel bajlódni
Az 1/10 oldalon lévő Test Circuit kapcsolás tökéletes is első erősítő építésének.
[ Szerkesztve ]
-
Atos23
senior tag
válasz KeNTaGoN #8801 üzenetére
Attól függ mihez használod!
- Huzalpoti, vagyis 2-es: Valamilyen vezérlési célra, pl. fényerőszabályzó, motorvezérlés. Mert nagy a terhelhetősége.
- Szénpoti: 1. vagy 3. Mindkét féle jó minőségű.
Viszont a 6mm-t Én sokkal jobban szerettem használni erősítőben, gomb is több akad hozzá a fiókban. Szóval Én az elsőt használnám, ha hangerősítőbe kell, a kettest ha elektromos eszköz vezérlésére.
Te szerkesztetted a kapcsolást? Ez az 1Kohm elég kevésnek tűnik, ha hangerősítőbe lesz. Én 50K-t (47K) szoktam tenni.
A kapcsoló régen ON/OF funkciót látott el a készülék tápfeszültségét illetően, de ha ez evidens, pl. még arra jó, hogy ha hangszínszabályzóba teszed, le tudod kapcsolni bármilyen szabályzás helyett hangszínszabályozót.
-
PH-User
addikt
Ezek még csak ilyen kis próbálkozások, annyira még nem vagyok otthon az elektronikában.
Videókban milyen tápegységek szoktak lenni?
Nekünk egy LG van, fejhibás, hátha abban van valami értelmes tápegység.Van még itthon 2db Canon nyomtató tápegység, ezeket mire tudnál felhasználni?
-
Atos23
senior tag
Szerintem meg +- 20V a vége.
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/1460.pdf
Absolute maximum ratings
No de mindegy, remélem meg lesz a hiba, de ha saját célra csinálnék ilyen erősítőt, nem merném megküldeni ekkora fesszel
-
PHM
addikt
válasz PH-User #8807 üzenetére
Ez így korrekt, de mégis valami porszem került a gépezetbe.
Ha biztosan nem cserélted fel a polaritást, akkor csak két tippem van.
1: zárlat a kimeneten
2: gerjedés, elégtelen hűtéssel párosulva
Tényleg: hűtőbordán/lemezen volt az IC?Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Fityusz
tag
válasz szakalistvan #8806 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszotokat !!!!
Persze hogy müxik szól mint az állat
a soung image az mire kell?
jo javitom a sound cuccba is volt bedugva vmi csak kihuztam akkor azis rendbe van köszönöm szépen megegyszer is a válaszotokat![ Szerkesztve ]
Ha olyan képem lenne mint neked, nevetve mennék neki a körfűrésznek!:)
-
-
Fityusz
tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném!Faterom turkált németbe egy Pioneer magnót erősítővel cd lejátszó radio minde lényegébe
nagyon jol szol és szeretném összekötni a gépemmel most jelenleg alaplapi hangkártyám van arra szeretnék megoldást keresni hogy lehet e hozzá venni vmilyen csatlakozot amivel egyszerüen összelehet dugni a kettőt és milenne aza csatlakozó??
Itt vannak a képek:[ Szerkesztve ]
Ha olyan képem lenne mint neked, nevetve mennék neki a körfűrésznek!:)
-
KeNTaGoN
tag
Na egy kis potis kérdés:
Ezk közül melyik a legjobb? Első vagy második esetleg harmadikNem túl nagy áramot szeretnék vele szabályozni, de az fontos, hogy tartós legyen.
Ill még annyit heogy a kapcsolósnál a kapcsoló mit kapcsol hova, hogyan?
Előre is köszi a válaszokat.www.partyfoto.tk Fülhallgatók és egyéb kütyük javítása, építése itt: ►► http://hirdeteseim.tk/ ◄◄ → http://bit.ly/fulhallgatok_javitasa ← Privát üzit írj, hamarabb észre veszem!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- PlayStation 5
- Synology NAS
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Konteó topic
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Windows 11
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- ASUS notebook topic
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
- Nintendo Switch 19.0.1. Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival
- Eladó egy 27" GIGABYTE G27F 2 - 1080p, 165hz gaming monitor!
- LTD EC-256 + Blackstar ID:Core 20
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 98%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy TAB S8 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest