- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Projektor topic
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Biga123
addikt
válasz
dvdbackuper #11996 üzenetére
Hát nézelődtem benne de semmi külsérelmi nyomot nem találtam...
Hmm a végfok az az 5 lábú állatka lenne ami egy bazinagy bordára van csavarozva?
Mert abból van 2 és az egyikből az 1 láb közvetlenül a mélybe megy lehet a 2-ik halt megBocs full laikus vok..
-
Biga123
addikt
Üdv Szakik..
Ozaki HM050 (5.1) hangrenszerben valami elfüstölt csak a mély szól.. egyik satelit se.. esetleg valaki hozzáértő irhatna pár sort mit lehetne vele kezdeni..
Biga
-
válasz
donzoli #11988 üzenetére
Ha rendesen lesz minden összekötve akkor majd abba marad a brumm és szépen fog szólni.
Nekem kicsit bonyolultabb problémám volt de meg sem oldódott de engem nem is zavar
PC-re dugtam USB-s DAC-ot és a DAC-ból kijövő hangot pedig egy csöves fejhallgató erősítőre.Nekem ott jöttek ki UFO hangok a fülesre
De mivel nincs DAC-om és PC hangkariról hibátlanul szól így nem is kezdtem el túlságosan az okokat firtatni.
Meg a másik,hogy egy csöves fejhallgató erősítőt nem igazán PC-ről szoktak hallgatni -
donzoli
aktív tag
válasz
totya694 #11987 üzenetére
tudom-tudom
csak otthon van én meg nem... és gondoltam mire hazaérek addig információt gyűjtök a hozzáértőktől.
Az eredményről majd beszámolok Nektek
Remélem, hogy nem egy kupac elszenesedett alkatrész lesz a végeredmény
vagy ha igen, akkor hallgatom a telefonomon a zenét kihangosítvaazzal legalább nincs ilyen gond..
-
Lompos48
nagyúr
válasz
donzoli #11976 üzenetére
Az UPS kimenete rosszabb legtöbbször, mint maga a hálózat, ugyancsak 50Hz és a hálózati feszültséget próbálja utánozni, csúnya frontokkal, amik még esetleg jobban zavar(hat)nak. Tehát az nem akkuról való üzemeltetés.
a táp kettős szigetelésű, ha jól látom, tehát nem földelhető...
Nem a védőföldelésről beszélünk. Csak van egy olyan, hogy (legtöbbször, de lehet fordítottat is építeni) a táp mínusza az erősítő földjével (testével, árnyékolásokkal, nullájával...) van összekötve. A védőföldhöz képest akár minden "lebeghet", de a táp nullája, a jelforrás nullája meg az erősítőé össze kell legyen kötve!
-
donzoli
aktív tag
válasz
Lompos48 #11972 üzenetére
37V a táp egyenirányítás és pufferelés után..
Nem értem én ezt, tényleg csak akkor búg, ha mindkét csatit rádugom a CD-re, külön külön kristály tiszta.
Próbáltam azt is, hogy a (a CD) földjét összekötöm a két nyák bemeneténél, de nem lett jó.Az lenne akkor a megoldás, hogy a táp földjét összekötöm a CD földjével?
Mert ezt nem próbáltam még..
A tápról annyit, hogy próbáltam 2 db 63VA trafóval, de kevés volt neki.
Most 1,4A nyugalmi áram folyik az erősítőn át, valóban kicsit túl van méretezve a táp, de az nem lehet baj -
Lompos48
nagyúr
válasz
donzoli #11971 üzenetére
Azzal a táppal akkut is tölthetsz, ha megfelelő a feszültsége (nem írtad mennyi
) és sokkal nagyobb teljesítményű erősítőhöz is megfelelő. A szűrése is elég, a 100nF-os kondik, pedig a brumm számára nem léteznek.
Bármilyen sztereó jelforrás 3 szálon érkezik, 2 "meleg"szál (bal és jobb) meg a közös test. Ha rákötöd egy erősítőre akkor a bal megy az egyik bemenetre, a jobb a másikra, a test pedig a 2 csatorna összekötött testére. Ideális, ha a kapcsolatot árnyékolt kábellel valósítod meg.
Ez holtbiztos. Azt is nézd meg, hogy a szálak honnan-hova mennek most, hátha valami el van kötve (gyanús az, hogy egy csatorna megy). Ha a test nincs összekötve, akkor egy csatorna is kellene búgjon. -
donzoli
aktív tag
válasz
totya694 #11970 üzenetére
nincs összekötve a CD kimenet földje és az erősítő földje
csak akkor jelentkezik a probléma, ha mindét csatorna rá van dugva a CD-re. Ha csak egy csatornát dugok rá, akkor gyönyörűen szól, nincs semmi brummA táp: 400VA, 1+1 200VA szekunder tekercs, 35A-es diódahíd, 4*4700µF + mindegyiken egy-egy 100nF, persze csatornánként külön-külön..
-
donzoli
aktív tag
lehet, hogy inkább ide kellett volna írnom a következő: HSZ-t
valakinek ötlet? -
válasz
Lacpac #11963 üzenetére
Hali
Nem gáz a 470uF mert ugye bár ha az emlékeim nem csalnak akkor a sorba kötött kondiknak a feszültségük összeadódik (ezért volt 2db 200V-os a tápba) de viszont a kondenzátorok esetében a sorba kötött kondiknak a kapacitásuk amennyiben azonos értékűek 820uF+820uF az meg a felér esik 410uF-ot tudnál mérni 2db sorba kötött 820uF-os kondi(k) két végén.
Ha párhuzamba lennének kötve akkor + a + al és - a - al akkor adódnak össze a kapacitásuk és 1640uF lenne és a rájuk írt 200V lenne a mérv adó. -
Lacpac
őstag
válasz
totya694 #11953 üzenetére
Ezt már láttam.
Egy-két gond van vele, 35mm az átmérő, és több mint másfélszer olyan magas, és az ára. 2000/db + amiért idejön. Cserálni kellett egy tranzisztort is, 800 Ft volt.
6K-ért már egész jó tápot kapni.
Nagy gáz lenne, ha 470MF-os kondit raknék be? Majdnem fele kapacitás. -
Batman2
őstag
Aztán azt a "jó embert" nem lehet előszedni egy kis garanciális utómunkára ?
Ezért nem hívok én soha szerelőt, inkább kínlódok magam, ha kell, de akkor legalább tudom, hogy van megcsinálva, mire számíthatok (... hogy nyaldosná meg az áram az ilyen "jó embert" !
).
Ha pedig már nem tudod előkeríteni, akkor megoldás lehet, hogy a falon kívül vezetsz minden problémás konnektorhoz egy földelő szálat az órától !
Panelben én is így csináltam, mivel nem tudok belemászni a betonba.Üdv.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #11955 üzenetére
Nekem van ilyen szerszám, és nagyon hasznos.
Ma a tűpákák világában elég szopás pl. alaplapban döglött kondit kicserélni, mert elviszi a meleget a nyák, ellenben a régi TRP-vel két nagyságrenddel könnyebb, csak nyomni kell neki, aztán jó lesz.Lompos48: ilyen típusom van, nincs neki földelése. A jelölése szerint kettős szigetelésű, oda meg ha jól emlékszem a szabványra, nem is szabad üzemi földelést kötni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #11955 üzenetére
Zárlatos lehetett. Normális körülmények között a szekunder tekercs meg "drót" teljes mértékben lebeg. Ha valaki leköti valamelyik végét a földre "elővigyázatból", hogy ne okozzon kárt, akkor ellenben okoz(hat).
Nem kizárt, hogy az "idézett" példány a fotón ilyen (nem látszik tisztán), ha a villásdugója védőföldes. -
válasz
totya694 #11953 üzenetére
Gondolom 1-2 emberkének a műhelye mélyén még megtalálhat az ún. pillanat forrasztó na annak a trafóján is csak 1-2 menet van de az elég izmos "drót"
2-3V körüli feszültség volt mérhető a föld és a forrasztó betét közt no ez okozott is régebben sok-sok félvezető halált főleg azoknál akik ezt nem tudták.
Íme egy cseh gyártmány -
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Honnan tudok 200V 820MF-os 105°C kondikat szerezni? 20×50mm-es kellene.
Jó lenne bontott is. -
erikke17
őstag
Ez !!Durva!! 5:43-tól
Persze meglehet egészen elejétől nézni
[1100A] -
atesss
addikt
válasz
sörösló #11410 üzenetére
Közben annyit haladt tovább a történet, hogy lemértem mennyit is megy a garázs-világítás összesen:
Napi 1h 50 percet átlagban.
Ami nem kevés...
Főleg hogy a kapcsolási idő sem túl hosszú, bár az írt 1 percnél azért több. De ezt mindj. meg is nézem. Bár úgy érzem attól is függ konkrétan melyik érzékelőről van szó.
Tovább amúgy nem is tudtam volna mérni (bár úgy érzem ez az 1 hónap elég volt), mert a mért előtét is pont elromlott egy hete.Közben viszont ledes megoldáson is gondolkoztam kiderült hogy "annyira" már nem drága: [link]
Szerintetek ? -
PHM
addikt
válasz
erikke17 #11944 üzenetére
"Egye ilyenben nem igen lehet egy olyan dióda ami hőre változtatja az ellenállását?"
Az ellenállását nem, de a többi paraméterét minden dióda változtatja
a hőmérséklet változás hatására.
Például a nyitófeszültség változását akár hőmérséklet mérésre
is lehet használni. (Igaz, szűk határok közt.)
Termisztor valószínűleg nem sok lesz a lejátszókban. -
erikke17
őstag
Na előhalásztam az öreg Videólejátszókat
, holnap kibelezem őket kondik, ellenállások, tranzisztorok stbstb... van 2db szóval kondi az lessz egy halom. Egye ilyenben nem igen lehet egy olyan dióda ami hőre változtatja az ellenállását?
Nem hiszitek el még valami Intel-es csipet is találtam az egyikben aszt hiszem a Grundig márkájúban a másik meg Philips ez azért üresebb látszik hogy újabb
Forrasztópáka izzít -
Lompos48
nagyúr
válasz
Zola007 #11938 üzenetére
Nem mindegy, a ptc ellenállása nő a hőmérséklettel, az ntc-é csökken. Ezt említettem előbb, ahol a mérést taglaltam, de nem ilyen formában.
Lévén term-isztor, azaz "termikus-rezisztor", nincs polaritása, mindegy milyen irányban méred.
Mérd hidegen, akkuk nélkül. A legjobb az lenne, ha az egyik lábat kiforrasztanád, hogy az áramköri elemek ne kompromittálják a mérési eredményt. Ha mindkét irányban ugyanazt az értéket kapod, akkor nem kell kiforrasztani. Ha nem, akkor az áramkör és nem a termisztor a ludas a hiba miatt. -
Lompos48
nagyúr
válasz
szakalistvan #11933 üzenetére
...mégiscsak a pufferkondi lesz hogy kezd kiszáradni?
Mitől nedvesedett meg ismét az elektrolit? Jaj, felétek mostanában sok eső esik.
Kontakthiba lesz az valahol.
-
szakalistvan
senior tag
Érdekes módon egy nap állás után megjavult a Denon erőlködő.kb 4órája megy fél hangerőn mindkét csatorna,semmi baja...
Lompos48 : rajzot megkaptam,köszönöm,mégiscsak a pufferkondi lesz hogy kezd kiszáradni? Megvárom amíg megint nem szól majd
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #11927 üzenetére
...csak egy túlzás lenne?
Nem kizárt.
"egyik csatorna hangosabb kicsit, mint a másik"
A legbanálisabb (ha balanszból ki tudod egyenlíteni), hogy a balansz gomb elfordult picit a potméter szárán. Ez akkor is lehet, ha mechanikusan érzékelhető kattanással/pattanással a középső pozíció, mert ez csak mechanikailag van megoldva általában.
Ami már bonyolultabb, az már erősítéskülönbséget jelenthet. Ha minden bemeneten (phono, tape, aux...) csinálja, akkor a végerősítőkben, ha nem akkor valahol az előerősítőben keresgélj.
Már nem emlészem volt-e hozzá rajz. Az kicsit segítene. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Zola007 #11926 üzenetére
Ez így nehéz lesz. Feltételezem, hogy a másik 2 akkunál is van egy ugyanolyan termisztor. Annyit tehetsz, hogy megméred az ép példány ellenállását szobahőmérsékleten (innen kiderül kb. a nominális értéke, ezt normálisan 25 fokon mérik), majd melegítve ismét megmérve kiderül, hogy negatív vagy pozitív a hőmérsékleti együtthatója. Pontos hőmérséklet és pontos ellenállásméréssel ki is számolható. Általában ezen adatok birtokában keresgélhetsz. Elképzelhető, bár nem nagyon valószínű, hogy valamelyik boltban találsz csak mutogatva a jó példányt.
3 kép a 4-ből valamiért nem nyílik meg. -
PH-User
addikt
válasz
Lompos48 #11905 üzenetére
Egyszer biztos, de addig örülök, míg működik rendesen.
Kösz a megnyugtatást, akkor ez, amit hallottam csak egy túlzás lenne?
Kiemelés nélkül is elegendő a mély, melegedni pedig csak kéz melegre szokott.De mi lehet az oka ennek az "egyik csatorna hangosabb kicsit, mint a másik" problémának?
totya694 -
Belülről is nagyon rendben van az erősítő, rendezett japán konstrukció.
-
Zola007
veterán
Üdv mindenkinek, remélem a szakik tudnak nekem segíteni:
Adott egy Voltcraft IPC-1L 4 csatornás akkutöltő. A vendégházban talajközelben volt konnektor és naivan a töltőt leraktam a fölre, amire sajnos véletlenül ráléptek.
Szerencsére időben eszmélt az illető, így a burkolat és az alaplap nem sérült, csak a benne töltődő elem megnyomta a termisztort (???, nem biztos hogy így hívják)
Ez és a tartó pöcök tört el, sajnos összeforrasztani nem tudtam, valószínűleg az érzékelő feje sérült. Hogyan tudnám megállapítani a típusát vagy áthidalni a kapcsolatot?
nem baj, ha ezentől nem kapcsol ki 55 foknál, azonban addig míg hőmérsékletinfót nem kap a 3. és 4. cellából, csak az első kettőben hajlandó tölteni (ott hibátlanul merít és tölt).
íme a sérülés:[link][link]
köszönöm előre is, remélem javítható a dolog -
Lompos48
nagyúr
válasz
Lacpac #11922 üzenetére
Kapcsolási időkkel ugyanott van, feszültsége elég, RDS ellenállása kisebb (ami nem baj). Lehet illene G-S közé egy 30V-os transsorb, ami az SDK-ban integrálva van.
A feszültség azért mégsem tetszik nekem, de ha pukkan kondenzátor csak a hálózati biztosítékot veri ki, arrébb nem rombol.
-
Z86
őstag
válasz
Batman2 #11914 üzenetére
Én is ilyesmire gondoltam.
Maga a vezeték benn van a falban, csak valahol nincs jól összekötve a ház többi részével.
Elég gáz, pláne úgy, hogy a villanyszerelő nem kevés pénzt kért a munkájáért
Egyenlőre megoldottam a gép áramellátását egy másik jól földelt konnektorból, aztán majd valamikor megkeresem mit szúrt el az a jóember. -
Speeedfire
félisten
Senkinek sincs ötlete erre?
-
Lacpac
őstag
Sziasztok.
Hozzám került egy Hyper HPU-4S525-ös táp. Szikrázott is, és pukkant is (nem nálam, hozzám már így került)
Már átkondiztam, még a bemeneti 200V-os kondikat kell cserélnem.
Ami szikrázott, az egy tranzisztor volt (bordára volt csavarozva), ki is nyílt rendesen. K3564 a száma. Toshiba gyártmány.
Ha nem kapok ilyet, akkor helyettesíthető valamivel? Ha igen, akkor melyikkel?
Valami szokott elköszönni még ilyen hibakor? Diódát nem találtam zárlatban a környékén. Mit ellenőrizzek le még? -
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #11873 üzenetére
Szevasz
Egy injektornál ez nem gond, hiszen az csak akor van nyitva, ha áramot kap !
Tehát adott fordulat fölött, vagy motorfék esetében egyszerűen nem ad neki semmi áramot a befecskendezés vezérlő !De egy karburátoros motor esetében ez az út nm járható, ott más kell legyen a taktika !
Ha üzemanyagot akarunk elzárni, akkor mindenképpen kell egy külön egység, egy elektromágneses üzemanyag szelep !Ez is járható út, ha be lehet ilyet szerezni.
Nekem volt egy a járgányomban, én anno egysaját gyártású inditásgátló áramkörhöz vettem, hogy semmiképpen sem legyen indítható a motor, ha az elektrnika tilt !
A szályozás lényege akkor is ugyanaz, mérni kell a fordulatszámot, csak a beavatkozás módja és helye más.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
joecontra #11910 üzenetére
Mi újat tudtam neked én mondani?
Magát az alkalmazást, és, hogy mire jó.
...de sajna nem tudom.
Vegyük fordított sorrendben:
A tranzisztor emitterellenállása az R3, amivel párhuzamosan van kötve az R4 sorban a következő (rajzon nem feltüntetett) fokozat (ahova megy a komplex jel) bemeneti ellenállása.
A hFE*R3 pedig egy alaptulajdonsága egy emitterkövetőnek, a bázis felől, ha más nincs akkora ellenállást látunk, mint az emitterellenállás megszorozva a tranzisztor áramerősítési tényezőjével, mert IE=IC+IB és IC=hFE*IB.
-
joecontra
addikt
válasz
Lompos48 #11908 üzenetére
Én is tanultam valamit!
Mi újat tudtam neked én mondani?Ha jól értem, akkor az R2 (az R1-el együtt) leszabályozza a HSync-et.
Az R3 kivétele pedig az emitterkövető emitter.ellenállásának a cseréjét jelenti egy nagyon nagy értékre, ami az R4 sorbakötve az említett CSync bemenetijével.
Erre szeretném azt mondani, hogy értem, de sajna nem tudom.totya694
Köszi neked is!Üdv,
J -
válasz
joecontra #11907 üzenetére
Nos talán úgy a legegyszerűbb elmagyarázni egy tranzisztor működését mint ha egy vízcsap lenne.A tekerős csap kezelő része a Bázis és a be-kimenet pedig a Collector és Emitter.
A bázissal szabályzod a tranzisztor áteresztő képességét.A rajzban feltüntetett ellenállásokra is szükség van. -
Lompos48
nagyúr
válasz
joecontra #11907 üzenetére
Én is tanultam valamit!
...hogy hatna a komplexre, ha az R2 és az R3 nem lennének benne?
Az R2 valószínű azért kell, hogy megfelelő értékre ossza le az R1-gyel együtt az érkező HSync jelet. Ha kiveszed az R2-t, akkor megváltozik az osztási arány az R2 helyett a hFE*R3-t fogja látni párhuzamoasan az R4 és CSyncbemenő soros értékével.
Az R3 kivétele pedig az emitterkövető emitter.ellenállásának a cseréjét jelenti egy nagyon nagy értékre, ami az R4 sorbakötve az említett CSync bemenetijével. -
joecontra
addikt
válasz
Lompos48 #11892 üzenetére
Hali!
Köszönöm a kimerítő választ!
Egyébként mire akarod ezt használni?
Már használom is: a videókari D-SUB kimenetét rákötöttem a TV SCART portjára és úgy megy ki a kép a TV-re.
Van egy progi, amivel be lehet úgy hangolni a D-SUB kimenő jelét, hogy azt a TV fel tudja dolgozni. Ebben tényleg mindent be lehet állítani: felbontás, vízszintes és függőleges frekvencia, polaritás, váltottsorosság, stb.
Amúgy van benne egy előredefiniált PAL 768x576 profil, amit beállítva nagyon jól megy a TV-vel, bár annak mintájára csináltam 640x480 és 800x600 profilokat is, hogy a játékok is elmenjenek rajta.A tranzisztorokról meg azért kérdezek, mert bár tudom, hogy a kapcsolás az így működik, de neked hála már azt is megtudtam, hogy hogyan.
Még egy kérdés: hogy hatna a komplexre, ha az R2 és az R3 nem lennének benne?
Üdv,
J -
válasz
PH-User #11903 üzenetére
Jut eszembe,hogy ki mit gyárt
Kaptam egy Revox 3100 nevű fejhallgatót és hiányoznak a fülpárnái.Pár helyen érdeklődtem és felhomályosítottak,hogy az én Revox 3100 nevű fülesem nem más mint egy ""átcímkézett""Beyerdynamic DT880-as.
Vagy pl. a Revox B77 szalagos magnó belsejét is a BRG gyárba csinálták?(csak jól titkolták)
Azt mondja meg nekem valaki,hogy ennek mi értelme volt.Két nem kis nevű cég milyen üzleti megfontolásból csinál ilyet?
Mert azt megértem,hogy a kínai is csinál pl. Rolex-et stb-stb. -
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #11903 üzenetére
A gond leginkább az, hogy nekem pokoli jó fülem van...
Ne aggódj, elmúlik!
...egy kicsikét halkabbnak hallom a jobb oldalt!
A csatolókondenzátorok CSAK a mélyhangokat tudják befolyásolni. Magasabbaknál mintha ott se lennének (a jel szempontjából nézve). Ha a mélyek halkabbak, akkor próbáld nyugodtan a cserét.
...alul méretezettek az erősítőmben a kondik és a félvezetők.
Kondik: lásd előbb. Félvezetők: milyen szempontból? A végtranzisztoraid 60W-osak. Ez azt jelenti hogy képesek 60W-ot elfűteni sérülés nélkül. Ha melegednek akkor nézz utána a hűtésüknek. 35W nem egy ügy ilyen végfokkal.
totya694: OK
-
PH-User
addikt
válasz
Lompos48 #11902 üzenetére
A gond leginkább az, hogy nekem pokoli jó fülem van és egy kicsikét halkabbnak hallom a jobb oldalt!
Egyébként köszönöm a tanácsod Lompos!
Még mindig a Luxman-ról van szó.
Van egy, kb. Veled egyidős szaki is, ő azt állítja, hogy alul méretezettek az erősítőmben a kondik és a félvezetők. Nos, én utánajártam elég sok helyen és ezt az erősítőt a Pioneer-ekkel egy lapon említik, sőt, sok helyen jobbnak is mondják.
Tranzisztoros, 35W RMS csatornánként 0,01% torzítással.totya694 - Köszönöm a Te tanácsodat is!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #11901 üzenetére
Szép jó reggelt a kondenzátorosoknak!
Hetek/hónapok óta figyelem az elkók körül kialakult (szerintem) pszichózist. Majdnem minden problémára beugrik egy tanács: cseréld az elkókat!
Évtizedek óta kajtatok az elektroniká(k)ban könyökig, de ritka volt az olyan eset, amikor az elkó lett volna a ludas. Itt kapásból kizárom a végzetes behatásokat (túlfeszültség, magas hőmérséklet, rövidzáras kisütés stb), az agyonzsúfolt és a még "azonabb"-an túlhajtott alaplapokat, tápokat.
Minden alkatrésznek meg van adva az adatlapján a biztonságos működést biztosító paraméterek listája. Ezeket túllépve persze, hogy előjönnek a gondok. Pár tíz PC, meg egyéb elektronikus készülék vesz körül, soha elkó problémám velük nem volt, de túlhajtva sem volt egyik sem. Van a fiókomban 25 éves 100000uF-os elkóm, aminek a mai napig megvan a nominális kapacitása, tehát nem volt képes kiszáradni ennyi idő alatt sem.
Olvastam olyat, hogy az alaplapi kondikat olyan gyatrákat használnak az összeszerelésnél, hogy a kliens ha nem másért, de ezek miatt 2-3 év után kénytelen legyen újat venni. El tudom képzelni, de ez a mesterségen tett erőszakkal_árulással ér fel. Mérnök így nem dönthet(ne).Summa summárum: igen, púpos kondit cserélni kell, de illik megkeresni a púposodás okát, mert nem úgy voltak tervezve, hogy meghízzanak.
totya694: Ha teheted és az erősítő is "megérdemli" akkor a kimenet környékére nem árt márkásabbat tenni.(ELNA,Black Gate stb)
Ehhez csak ennyit:
Mit érdemeljen meg? Nominális kapacitást meg üzemfeszültséget. A kimeneten egyszerűen leválaszt egyenáram szempontjából. Annyi!
Számolj utána, (a példám hirtelen számolva egy 3000uF kondenzátorra és 8 ohmos hangszóróra érvényes), ha a kondi felét elveszti kapacitásának, akkor az 50Hz-es mélyhangok 0.8dB-lel csökkennek. Hogy fogja ezt észrevenni egy egész nap zenét hallgató és a gombokat csavargató személy. Ha úgy tűnik neki odalép és feljebb csavarja a Bass gombot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Motoros topic
- Projektor topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Futás, futópályák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M3 Pro MAX 14 30GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető.
- Bontatlan Új M2 M4 IPAD PRO 2022 12,9 128GB - 256GB Wi-Fi Azonnal DEÁK TÉRNÉL Átvehető.
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! NVIDIA!
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest