- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Mini PC
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- TCL LCD és LED TV-k
- Szinte megfizethetetlenül magas lesz a TSMC A14-es node-jának ára
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
-
PROHARDVER!
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed kérlek olvasd el a téma összefoglalót vagy használd a keresőt. Az esetek döntő többségében megtalálható a válasz! Kérlek itt töltsétek ki ezt az [EXCEL] táblázatot értelemszerűen, hogy lássuk kinek, milyen driverrel, monitorral, kártyával, hogyan működik a VRAM órajel visszavétel, illetve itt írhatjátok az esetleges problémákat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
shaman101
tag
De van egy negativ aspektus ami eltunt, a venti csorgo hangja. Vszinuleg nagyon poros volt, takaritas uta nez megoldodott. Igazabol elvagyok a 100fokos hotspot homerseklettel is, nem veszes, de erthetetlen szamomra miertnem 90 pld....
-
shaman101
tag
Udv ujra a tagoknak.
A kartyam jobban nem is lehetne (illetve de...). 100 fok max hotspot homersekletem van, lehet meg mindig keves a paszta, bar ezt ketlem. Az alap gpu homerseklet az 72 foknal megall szerencsere.
A legujabb hogy visszaraktam a gepbe, es a win altal felismert drivere tokjol mukodott, 89%-os venti fordulatszammal ment teljes terhelessel 1 oraig, nem volt gond.
Feltettem a propierty amd drivert, es azonnal felugrik 107%-ra (!), a venti fordulatszama teljesen terhelesen.Ugye vettem egy rtx 2070-et is, es az volt a gepben eddig, lehet en tenyleg elengedem ezt az amd kartyat mar....ennyi szenvedest komolyan....
-
válasz
mefistofeles #15880 üzenetére
Én mondhatni "miért ne" alapon cseréltem le őket, szerintem bőven bírta volna még a gyári is.
Új tulajnak erre legalább már nincs gondja. A legnagyobb baj az, hogy néha még neten sem lehet róla semmit infót találni, hova mekkora megy stb (ugye ez azért könnyítene a dolgon).
Én régebbi kártyákon találkoztam hasonlóval, valamelyiken állítom soha nem cserélték (pár Radeon-on még meg kell néznem de már előre félek
).
-
Kayn
csendes tag
válasz
mefistofeles #15880 üzenetére
Én egy jó öreg Radeon HD 5850-öt takarítottam meg, na azon a padok olyanok voltak mint a rágógumi, de még tán annál is ks ragadósabb, folyósabb...
Szerencsére 1 mm-es padok tökéletesen megfeleltek.
-
Kayn
csendes tag
5700 XT ilyen szempontból azért is jó, mert kijelzi a Memory Junction hőmérsékletet (a 8 memória chip közüli legmagasabb hőmérséklet). 105°C a felső határ, de érdemes 85-90°C alatt maradni. Ha ezt nem lépi túl akkor a a padok végzik a dolgukat.
-
válasz
Kalacskepu #15879 üzenetére
Hát ja. A padozás egy kényes dolog és ha az ember nem találja el a megfelelő vastagságot, többet árthat mint használ. Nekem óriási szerencsém volt most a rog strixel, tényleg olyanok voltak a thermalpadok mint az új.
Egyébként is azt szoktam mondani, hogy ezeket tényleg csak akkor cserélje az ember ha már láthatóan ramaty állapotban vannak.Két hete egy Gigabyte RTX 3060ti-n cseréltem padokat, na az katasztrófa volt, Ilyen szarokat még nem láttam, pedig az is csavarmatricás volt, tehát gyári. Olyanok voltak a padok, mint valami száraz vakolat. Rá voltak száradva a memoriára és szabályosan úgy kellett levakarni. Ropogott, mint ha homok lenne benne.
-
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15877 üzenetére
no-offense!
Sajnos az en esetemben a padok mar hamlottak szejjel, muszaj voltam cserelni oket, mert szerintem soha nem voltak cserelve elotte.
-
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15875 üzenetére
De megkellene erteni, hogy a padoknak koze van a gpu die-hoz is, hiszen ha magasabban fekszik a gpu-n az alu (vagy rez) borda, akkor a hotspot homerseklet is magasabb lesz, az erintkezes (vagy annak hianya) miatt.
-
válasz
mefistofeles #15874 üzenetére
Hát igen, nem hiába írtam neki még fentebb, hogy a hot spot hőmérsékletet soha az életben nem fogja megoldani újrapadozással mert annak semmi köze a vram vagy vrm-hez, az magán a gpu chippen jelez egy hőmérsékletet.
Nála is ugyan úgy paszta hiány volt a gond, régi padok meg lehet ugyan úgy jók voltak.
-
válasz
shaman101 #15808 üzenetére
A tehermalpadok rosszak voltak? Lehet, hogy nem is kellett volna cserélni.....
Ma jutottam egy patika rog strix RX 5700XT-hez. Csavarmatricás, olyan mint az új. Beraktam a gépembe, furmark, alatt hőmérséklet kb 70 fok, de a hotspot pillanatok alatt 110 fok.
Szétkaptam, de a padok kifogástalanok voltak. Az egészet alkoholos cuccal áttörölgettem és újra pasztáztam, a padok maradtak.
Össze rakatam, újra ment a furmark és én ilyen jó eredményt még nem láttam. Az alap hőmérséklet 60 fok körül, a hotspot 70 fok. -
Kayn
csendes tag
válasz
LagerMaister #15872 üzenetére
Amit a GPU-Z jelez azzal ne foglalkozz, nem mérvadó.
MSI Afterburber / Radeon szoftverben figyeld a valós órajelet. Az RX 5000-es széria egyébként nagyon jól boostolja magát alapból is, sok modellnél több teljesítmény növekedést lehet elérni Undervoltolással mint Overclockal, mivel alapból Power Limiten megy a legtöbb modell, és ahhoz mérten veszi visszább az órajelet és a feszültséget. -
LagerMaister
tag
Helló,
adott egy Rx5600xt, nemrég vettem, minden okés vele, de kicsit szerettem volna húzni rajta, de valahogy nem jön össze...
Alap AMD Adrenalinban, hogy tudnám fel húzni? Ahogy rá adom az automata hangolást valtozik az ertek, viszont GPU-z szerint nem fel, hanem le huzom az órajelet...ez h lehet?
MSI Afterburnerben is egész más orajel jelenik meg, mint a GPUzben....
-
pkornel
aktív tag
Sziasztok adott a kártya ami a képen van. Nálam mindehol 5700XT. De mivel csak 1 8pin van rajta ennek 5600XT-nek kell lennie? Ez hogy lehet?
-
shaman101
tag
Sziasztok! reg jelentkeztem a kozos ugyunkkel kapcsolatban. Megoldodott a dolog.
Vagtam le a padok szeleibol, es kapott tobb pasztat a gpu.50% terhelesnel 56 fok a max junction-je a gpunak. Ugy gondolom ez kivalo ertek. 100%-os terhelesen meg nem probaltam, de jok a megerzeseim.
udv, M
-
shaman101
tag
Komolyan nemertem. a gpu homerseklet 70 foknal feljebb nem megy, de a hotspot az 100fokra felugrik 5 perc jatek utan. A venti meg zorog 85% felett.
tanacstalan vagyok.
-
shaman101
tag
Sajnos pontosan le kell mernem milyen pad es hova megy. Az elozo kartyam a gtx 1060 ilyen szempontbol faekegyszeru volt. Megvolt a specifikacioja a padmeretnek, beraktam a padokat es orultem. Itt kb szopoaradat az egesz.
-
shaman101
tag
Ujra jelentkezem!
Sajnos az uj padokkal a felso vramokon (1.75mm) es sokkal tobb pasztaval sem teljesit sokkal jobban. Amikor a venti 88%-ra er, zugo hangot ad, ez meg ami nyugtalanito.
Egy fokkal jobb lett egyebkent.
Valakinek otlete ?
-
shaman101
tag
Azert csereltem nagyobbra, mivel az 1.5mm-esen nemvolt lenyomata a bordanak igy szerintem nem erintkezett megfeleloen.
Amugy meg a hutoborda a gpunal (es a felso 2 vram modulon) picit kijjebb all, mint a szelso vramoknal. Ezert gondolom a felso 2 vramra alacsonyabb pad kell a megfelelo borda-erintkezeshez (nem 2mm-es mint a szelsokon), ezeken volt 1.5mm-es eddig.
-
shaman101
tag
Sziasztok! Na hat tettem fel 3x annyi pasztat mint volt, es a felso 2 vramos thermal padot amik 1.5mm-sek voltak, csereltem 1.75-re, mivel az msi support ezt irta.
Meg nem volt merszem stresszteszthez.
-
shaman101
tag
válasz
Milo629 #15856 üzenetére
Ertelek, elvileg ahova te az alatetet tetted, ott nalam a vramok magasabban vannak, de majd megnezem, mivel lehet nekem is mindenhova 1.5mm-es padok kellenek, ez a sejtesem nekem is. elobb probalkozom az 1.5mm-es, "felso vramos" megoldason, ugy hogy a szelso vramokbol vagok le, azok 2mm-esek, de levagva beloluk jobban lehet oket preselni. Ha ez nem valik be, megy mindenhova az 1.5mm-es, hiszen a pwm-ken, oldalt is 1.5mm-es csik van.
-
Milo629
aktív tag
válasz
shaman101 #15855 üzenetére
Hátulról ahonnan a csavar is van, hirtelen csak egy RX460 volt kéznél de a lényeg látszik.
Nekem az Evoke-on ugyanolyan magasak voltak a VRAM-ok és a hűtő sem lépcsőzetes, így ugyanolyan magas padokat raktam (MSI support sem mondta hogy különbözőek lennének) és ahogy elnézem a Mech hűtő sem az, lehet valamit segítene ha a PCIe csatlakozóval párhuzamos VRAM-okra alacsonyabb padok mennének és lehet úgy is megfelelő lenne a kontakt, de én így nyugodtabb vagyok hogy mindenhol 1.5mm-es és biztos hogy érintkezik. A csavarokon így is a menet fogy el előbb és nem ül össze koppra a rugó, még marad valamennyi játéka. -
Milo629
aktív tag
válasz
shaman101 #15851 üzenetére
Backplate felől, a rugós csavarok alá.
-
Kayn
csendes tag
Hű azigen. Nekem az MSI Gaming X van, annál is kell 3 különböző vastagság a VRAM-okhoz (1mm, 1.75mm, 2.25mm), plusz a VRM meg többi dologhoz további random méretek. Ráadásul ott még komplikáltabb is az egész mert nem a coldplate és a VRAM modulok közé kell 1 db. pad, hanem van egy kb. 2mm vastag fémlap, az alá kell fixen az 1mm pad ami a VRAMokon csücsült, rá pedig az 1.75 meg 2.25 mm vastagságok amivel a hűtőbordákkal meg a hőcsövekkel érintkezik. Túl van komplikálva, ráadásul az utóbbiaknak túl nagy szerepe nincs is. Én kipróbáltam azok nélkül hogy mennyit változik a memóriák hőmérséklete, 74° helyett 82° volt, szóval nem egészen jelentéktelen, de túl van komplikálva az egész.
-
shaman101
tag
válasz
Milo629 #15850 üzenetére
Szia! Igen ez valoban egy szoporoller.
Nekem azt mondta a support hogy a felso vramokra 1.75mm kell, es a tobbire 2, plusz a vrm bordara 1.5mm.Amit irtal az nagyon furcsa, hogy lehet ilyen megoldassal elni a gyarto altal, hogy nem fekszik fel rendesen a padokra a borda ? De amugy ertem amit irsz.
De szerintem arra gondolsz hogy a "zoldel karikazott" reszre kell az a fel millis alatet, mert a piros az a vram.
Es hogy erted hogy a csavarok ala ?
udv
-
Milo629
aktív tag
válasz
shaman101 #15808 üzenetére
Kicsit későn szállok be a buliba, mert nem követem napi szinten a topikot, de a lényeg hogy én ezt a szopórollert anno csapágyasra hajtottam, szintén MSI kártyával.
Ha rákeresel neten mindenol 2mm-es padokat írnak a VRAM-okra, még az MSI support is ezt írta nekem. Én végigmértem tolómérővel ennek a videónak az alapján és már nem emlékszek pontosan de úgy jött ki hogy pont a másfél milis padok kellenek oda (talán 1.2-1.4mm között volt valahol a "hézag"), plusz hogy biztosra menjek Arctic padokat használtam amik a puhábbak közé tartoznak, viszont így sem lett tökéletes mert a VRAM-ok patkó elrendezése miatt a padok nem egyenletesen támasztják ki a hűtőbordát, ez látszik is a paszta lenyomatán. A végső megoldás az lett, hogy CSAK a PCIe csatlakozóval ellentétes oldalra (képen pirossal karikázott) csavarok alá raktam egy fél mm vastag alátétet és így már teljesen egyenletes lett. GPU-Z előtte és utána.
-
-
shaman101
tag
válasz
shaman101 #15844 üzenetére
Udv ujra. Sajnos csak hetfon lesz idom kivenni a kartyat es pasztazni.
De rajottem hogy a szelesseg/hosszusaga a padoknak szinten mervado a szorito eronel.
Logikusan ha kisebb a pad, szelessegben es hosszusagban jobban preselodik (minimalisan), emiatt a lefogatas pontosabban illeszkedik a gpu die-ra.Jelentkezem hetfon!
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15843 üzenetére
Latom igen. Holnap kap egy "halom" pasztat, meg picit levagok a padokbol is, akkor talan jobb lesz a pressure point.
-
-
shaman101
tag
Amugy az amd szerint a 110 fokos hotspot is turheto, de akkor mar hangos a venti, ugyhogy nemtudom a gyartok ezt hogy gondoltak....
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15839 üzenetére
En ertem, de a ventije is hangos az msi-nek. Nem lehet hogy a venti hibaja az egesz ?
Megprobalom kifujni belole a port, a csapagyak kozul. -
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15827 üzenetére
Neked mennyit csokkent a hotspot a tobb paszta utan ?
-
shaman101
tag
válasz
hegegabi80 #15825 üzenetére
Amikor most levettem a hutest, a hosszu padon mar ottvoltak a recek, szoval felfekszik az.
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15830 üzenetére
Amugy a fekete borda es az aluminium heatsink kozott meretes hezag van, na oda kell az a hosszu pad.
-
shaman101
tag
válasz
hegegabi80 #15833 üzenetére
Aham megnezem mindenkeppen mi a f@szom van alatta.
-
shaman101
tag
Akarhogy nezem ezek 2mm-es padok (lemertem).
Marad a tobb paszta ahogy P41N ajanlotta.Egyebkent azert volt meg nagyobb disaster az egesz mert egy k@rva hajszal volt a cpu dieon
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15830 üzenetére
hoyg a borda alatt mi van arrol nemtudok
-
shaman101
tag
mindjart lemerem tolomerovel a padot amit rendeltem, elvileg 2mm-es.
-
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15827 üzenetére
Ha nem szamoztak el a kinaiak a pad mertet, akkor 2mm-es. Es az msi-vel levelezve ok is 2mm-est ajanlanak.
Akkor marad a tobb paszta.
A fekete heatsinken gyarilag ugyanigy volt egy egy rozsaszin pad. De van is rola video ahogy egy masik srac szetszedi a kartyat es ott van
-
shaman101
tag
válasz
hegegabi80 #15825 üzenetére
Complete diaster az egesz 5700 xt padozas szempontjabol. Igen latom hogy ott kene lennie a nyomnak.
Beszeltem a msi-val egyebkent, es ok aztmondtak a 2 kulonallo vram modulra 1.75 pad kell nem 1.5. Plusz egyeterettek velem abban hogy arra a fekete bordara kell egy ilyen pad....(a hosszabb sotetkek 1.5mm-es)
-
válasz
shaman101 #15816 üzenetére
Hot spot hőmérsékletet padozással nem fogsz sehogyan levinni, az a gpu die közepén lévő hőmérsékletet jelzi (okosabbak majd kijavítanak). Kevés a paszta mint ahogy tegnap is írtam. Múlt évben pont prezentáltam is képpel amikor nekem is 105 körül volt a hot spot hogy alig volt rajta paszta. Mert amúgy valahogy így kéne kinéznie:
A másik, innen nézve rohadt vastagoknak tűnnek a padok.
A másik, VRM-nél a bordára raktad a padot, nem pedig alá.
-
shaman101
tag
válasz
hegegabi80 #15822 üzenetére
Az az erdekes hogy a vilagoskek pad a vramon oldalt 1 meret, es a 2 kulonallo vramon a sotetkek is egymeret (ami a kepen jobb oldalt van), szoval nem mertem miert nem szorul ra.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Ha ezt a képet megnézed, itt látszik, hogy a borda belenyomódik a padokba.
A hosszú bordánál nem látok sehol se padot, bár valamelyik videón mintha lenne, csak a nagy hőcsöves bordára van rátapadva. Persze elhiszem, hogy oda is kell, de valahogy akkor sem fekszik fel rendesen rá a teljes borda.
-
shaman101
tag
válasz
100% hoyg oda a hosszu fekete heatsinkre kell egy ekkora pad, mert a masikat ami gyarilag rajta volt onnan vettem le
-
shaman101
tag
Vagy vagjak le a padokbol oldalrol? Hatha akkor a pressure jobb lesz a heatsinkel ?
Alapbol kb fele ekkora padok voltak a ramokon. -
hegegabi80
addikt
válasz
shaman101 #15816 üzenetére
Szerintem a gpu-n kevés a paszta.
Illetve ha a padok nem látszik semmi nyom, csak a bal felsőnél. Ha erre volt rátéve a hűtőborda, akkor nyomot kellett volna hagynia rajta. Vagy nem elég vastag a pad, vagy nincs kellőképpen ráhúzva az egész.
Illetve az alsó hosszú pad alatt van egy másik borda, látszik hogy csavarral van rögzítve. Biztos, hogy kell annak a tetejére is? Inkább a hosszú borda alá kellene, mert lehet emiatt feltartja a nagy bordát. Bár akkor meg ezen kéne valami nyomnak lennie. -
shaman101
tag
Pasztazza ujra, 2x ennyi pasztaval vagy mi a tokomet csinaljak ?
-
shaman101
tag
Alapbol nincs semmi hangja, arra tippelek hogy a ventivel van baj.
70%-on meg nincs fura hangja, de 85-90 korul mar hallani. -
shaman101
tag
A ventillator meg azonnal 100%-on porog, raadasul fura zaj jon belole
-
shaman101
tag
-
shaman101
tag
A bal also cserelve lett, mert koszos volt a felulete.
-
shaman101
tag
válasz
shaman101 #15815 üzenetére
Na hat most jutottam el oda hogy kivegyem a kartyat.
A kovetkezo a helyzet: Volt egy vastag hajszal a gpu-n, azt leszedtem es mar sokkal jobb a helyzet, de a hotspot 10 perc jatek utan ugyanugy 110fokon van, a tobbi homerseklet nagyjabol rendben van, bar a gpu 78 fok azert aggaszto 10 perc jatek utan.
A paszta picit keves, de ennek nem kene bajnak lennie. -
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15814 üzenetére
A paszta 4 hetes rajta. Amikor megkaptam ujrapasztaztam csak nem padoztam.
-
-
shaman101
tag
válasz
Kalacskepu #15811 üzenetére
Jelenleg gepben van, nyilvan nincs terhelesen, mert azonnal eszetlenul elszall a hoemrseklete.
A pasztazas eddig jo volt, amugy picit keves a paszta, de mondom, eddig jok voltak a homersekletek, csak megjobbat akartam.
Eddig 103 fok volt a hotspot gpu, a tobbi 80 alatt.
Azert hataroztam a padozassal mert eszetlenul porgott a ventillatora. -
-
shaman101
tag
Sziasztok! Ujrapadoztam az msi 5700xt mech oc-met, de nagyon magas homersekleteket kapok....2 perc jatek utan a hotspot 110 celsius, ki is kapcosltam azonnal a jatekot.
Mi lehet a baj ? 2mm-es padokat hasznaltam a 6 szelso vram modulnal (2 oldalt a gpu mellett), es 1.5mm padokat a felso 2 vram modulnal. A vrm-et egy 7cm-es 1.5mm-es pad huti.
Elvileg gyarilag is igy kellene padozni.
Arra gondolok meg hogy a padok tulnagyok, marmint hosszusag/szelesseg tekinteteben,
mivel az msi irta valahol hogy a megfelelo szorito erohoz amit a heatsink kifejt, kisebb padok kellenek. Vagy valamit benezek ? -
beef
őstag
válasz
enginev3.0 #15806 üzenetére
Nem kell semmit biosba írni, pont ez a lényege MPT-nek, csak a Windows registry bejegyzéseket módosítja, így nem csinálsz téglát a vgaból
Egyébként az összefoglaló végéről (kissé módosítva):
1. [MorePowerTool] telepít.
2. [GPU-Z] -vel lemented a VGA biosát [GPU-Z kép]
3. Load BIOS, majd a SoC maximum Voltage-t átírod, majd Write SPPT gomb, 5 másodperc és successfully!
4. Restart! -
enginev3.0
félisten
válasz
enginev3.0 #15805 üzenetére
Na, beraktam az mpt fájlt red bios editorba, aztán atiflash-sel flasheltem és most jó
-
shaman101
tag
válasz
enginev3.0 #15796 üzenetére
vram hiba is lehet, persze. De en ketlem, mert akkor bongeszeskozben kifagyna, olyankor mas a memora cimzes/eleres, es kijon a hiba altalaban.
-
enginev3.0
félisten
Találtam még egy ilyet [link]
Itt a vramot írják amire én is gyanakodtam
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Adobe Photoshop
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- nVidia tulajok OFF topikja
- Formula-1
- További aktív témák...
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest