Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sokimm #62799 üzenetére
Nem, a DC-konverter csak a segédáramköri tápot szolgálja, mint a 7805 is.
A főáramkör, motorkör ettől független, a hűtőbordás félvezetők kapcsolgatják a motorra a betápot, illetve a relék végzik a polaritáscserét.
Szívesen, ez egy ilyen dolog, hobbiból firkál az ember...
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #62796 üzenetére
Hu ez nagyon jó hír, legalább ma is tanultam valamit.
(adatlap olvasás, első osztály: Active current limitation Approx. 5 A (for short-circuit))Köszönöm, akkor a vezérlőt megtartom valami "tartaléknak".
Amúgy akkor az a vezérlő egy polaritást választható (forgás irány váltáshoz), potméter/pwm-es dc-dc step down 40V 40A-ig?
ui.: Nagyon köszönöm a válaszaidat!
Valahogy már illene meghálálnom, de nem találok utad hozzád... (privát)
-
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #62797 üzenetére
A párhuzamos R004 söntökön eső feszültség működteti a túláramvédelmet, ezek átkötésével az kiiktatható. De mivel a túláramvédelem 30 A, nem hinném, hogy az határol be.
Ettől még megmarad a feszültségvédelem, vagyis 2,5 V túlmerülésre, ami pont jó az LFP akkuhoz is, valamint 4,25 V túltöltésre, ami viszont csak a Li-ionhoz való érték.
LFP akku max. töltőfeszültsége 3,65 V, a védelmi küszöb lehet talán 3,7 V.
-
terapeuta007
aktív tag
[link]ezben hogy lehetne kilőni a túláram védelmet? (nembiztos az a baj elvileg jonak kene lennie. lehet kuka.)
tehát van a fentihez 4db 3Ah es lifepo cella. ezeket bepakoltam a tákolt hangszoromba ,de amikor beakarom kapcsolni az erositot leválaszt a védelem és se kép se hang. ha rásegítek töltővel akkor simán bekapcsol és mukodik.
csak érdekességnek:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sokimm #62795 üzenetére
Annak van egy saját áramkorlátozója, ahogy írja is, 5 A, rövidzár mellett. Az indulás rövid időtartama alatt nem tud túlmelegedni egyik kritikus alkatrésze sem, a védelem pedig behatárol.
Tartós áramgenerátoros módban nem jó ilyeneket használni, de az a kis idő nem számít ilyen szempontból.
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #62790 üzenetére
Most vettem észre, hogy rossz volt a W rész a táblázatban, ezt most javítanám:
Vezérlővel:
V A W
12 0,6 7.2
22 1 22
24 0,54 12,94
28,6 0,56 16,016Nyersen DC tápra kötve:
V A W
12 0.3 3.6
22 0.4 8.8
24 0.42 10.08
28,6 0.46 13.156Ettől függetlenül a motor fordulatszáma elég stabil (füllel sem érezhető instabilitás, vagy pulzálás). Ha a motor encoder felöli tengelyét lefogom, akkor szépen kúszik fel lassan a felvett áram a betápnál. (oda tettem egy ilyet)
Most azon agyaltam, hogy mivel úgyis max fordulatszámon használom (amit enged a 24V-os táp), nem is kéne ez a fordulatszámszabályzó, csak sajnos az induló áram túl nagy lehet a táphoz, amit félek, hogy megkárosítok.
Kéne valami áramkorlátozó elektronika elé, és csak egy kismegszakítóval simán "rádobnám" a motort a tápra, és nem lenne gond?
-
Kernel
nagyúr
Abból sehogy, mert a Wh nem a teljesítmény (W) mértékegysége, hanem az energiamennyiség, ami az akkuban tárolva van.
Azt meg csak úgy tudod lemérni hogy kiveszed belőle az egészet. Ugyanez érvényes az Ah kapacitásra is, ami viszont a töltésmennyiség egysége, végül pedig a kettő egymásba átszámolható, a feszültség ismeretében:
https://milliamps-watts.appspot.com/
Hacsak nem valamilyen szoftveres becsléses / jóslásos / karakterisztikus eljárásra gondoltál, de ilyenbe én nem mennék bele.
(#62791) rostiron
Forgórész menetzárlatának tipikus jelensége mindkettő. A hang is, meg a körtüzes jelenség is. Esetleg a kommutátor hibája, szeletlazulást is láttam már. Kefék stabil felfekvését, rugalmas érintkezését nem árt ellenőrizni, de kicsi az esély, hogy megúszható ennyivel.
-
jksx
senior tag
Üdv!
Egy 72V névleges feszültségű akkumulátor egység kapocsfeszültségét és terhelő áramát mérem, változó terhelés mellett 1 másodperces mintavétellel, 20 percen át. Azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy hogyan lehet ebből Wh teljesítményt számolni?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sokimm #62789 üzenetére
A szabályzónak van egy saját tápegysége, ami step down konverter, ezért nagyobb feszültségről kisebb áramot vesz fel. Ha motor nélkül nézed, elvileg így kellene működnie.
Ehhez adódik a hozzá a motor árama. Nagyobb tápfeszről már nem sok adódik hozzá, de ott is látszik, hogy a kettő együtt többet tesz ki, mint a motor önmagában.
12 --> 24 V között ugyan nőni látszik a panel saját áramfelvétele, de ehhez a konstrukciót kellene pontosabban látni, hogy mi az oka, esetleg a kitöltési tényező változását, hogy mennyire tartja a 100 %-ot.
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #62788 üzenetére
A motor feltételezhetően (mivel a gyári matrcia alapján nem találtam ma is gyártott darabot, így már pdf sincs róla (a céget is megkérdeztem) ez: (DC kefés szervó, encoder nélkül)
Electroraft DPP240 (fizikai méreteit tekintve)
Viszont az ellenállás értéket a mért kivezetésen 1.7ohm, ami erre a típusra utalna: DPP244V48 (de ez meg fizikailag nagyobb kéne, hogy legyen, mint amit a kezembe fogok)Ami biztos, hogy bármelyik típus is legyen, 48V-ot és 2A-t mindegyik bírna.
A táblázatban szereplő feszültség értékeket néztem itt is végig, remélem ez kell.
12V/0.3A
22V/0.4A
24V/0.42A
28.6V/0.46A -
Kernel
nagyúr
válasz
Sokimm #62784 üzenetére
Milyen motor, önmagában a tápegységre kötve milyen értékek vannak?
(#62785) dik
Az ICL7106 A/D konverter hitelesítő trimmere szokott lenni. Klasszikus 3 1/2 digites műszer, gondolom. Ha elállítottad, akkor újra kell hitelesíteni, egy másik megbízható műszerhez képest legalább.
-
Szerintem ez alap.
7 éve vett "osanos" leggagyibb vezérlő tudta ezt, akkor vette a fiam, azóta is jól működik.
Van még benne csipogó kimenet, villogó led kimenet bezáráskor (ál riasztó), késleltetett automata zárás, külön csomagtérnyitás lehetőség, riasztó vezérlő kimenet meg még a fene tudja mi.
Mi speciel egyik extra funkciót se kötöttük be,(csomagtérnyitás kivételével) én utálom ezeket, pár hónapig laktam egy lakótelep földszinti lakásába, pont a parkolóra néző ablakok, és minden hajnalba 15-20 villogás, csipogás, csodálatos... mentek az emberek dolgozni, hát én ott megutáltam. -
dik
őstag
A multimeter belselyében van egy pontméter azt ha tekergetem mit állítok vele?
-
Sokimm
senior tag
Újabb kérdésem volna hozzátok:
Vettem egy ilyen fordulatszámszabályzót, amit rákötöttem a labortápomra, és néztem az áramfelvételét, különböző feszültségeken. A következő táblázat jól mutatja a helyezetet, és érdeklődnék, hogy azért vesz fel kisebb áramot nagyobb feszültségen, mert nem bírja a labortáp?
Vagy mert valami "optimális" feszültség az a 22V? (max fordulaton mindegyik esetben)Hogy lehet ez a teljesítmény "logikátlanság"?
ui.: Köszönöm a válaszod Kernel, erre: #62757
-
rostiron
őstag
Köszi mindenkinek
A porszívó örök nyugalomra lelt. Mivel a motor is sz.... volt ezért, kukáztam.
Pedig direktre kötve elindult. -
(jan)
őstag
Urak!
Központi zár vezérlővel van valakinek tapasztala? Melyiket érdemes megvenni? Van ezek között esetleg olyan ami az indexet is villogtatja ?
-
Kernel
nagyúr
válasz
rostiron #62752 üzenetére
Tegnap lemaradt, multiméter helyett áramkorlátozott tápegységgel, akár dugasztáppal is lehet tesztelni ilyeneket. Ha a triac / tirisztor több áramot bír, mint a táp, illetve a táp kibír rövid idejű zárlatot.
Egy TP4056 töltőpanel is alkalmas erre, ami áramkorlátozott is. Alapból a kék LED világít (szakadás) utána a piros (vezetés).
Van egy tirisztorom, amit az említett teszter csak tranzisztorként detektál (ritkán téved, de volt már rá példa), ilyen modulra ráakasztottam, működik. A gate olyan érzékeny, hogy még zárni sem kell sehová, elég érinteni csavarhúzóval stb.
-
-
válasz
#90088192 #62773 üzenetére
Nem ismerem a konkret erositot,
ha hagyomanyos lemezelt vasmagos a transzformator, huzni kene a csavarokon, ha nem akkor tekercs is zizeghet, az impregnalas elengedett valahol es mocorog a drot, mozoghat a csevetest is a vasmagon, a trafot az alaplemezhez rogzito szerelvenyek fellazultak,
valamint lehet menetzarlatos es azert zug uresjaratba is. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
#90088192 #62773 üzenetére
A trafó rugalmas rögzítése, gumibak vagy akármi, ez már egyéni kreativitás és lehetőségek kérdése, mivel te látod a konstrukciót. Vagy az erősítő talpainak rugalmasabb alátámasztásán is lehet gondolkodni, hogy kevésbé adja át a rezgéseket.
Cosφ-javító kondenzátorok a hagyományos fénycsőarmatúrában vannak például a 230 V-ra kötve, de azt nem szabad összekeverni ezzel, ahol ilyenek egyáltalán nincsenek.
Pufferkondenzátor van a trafó és egyenirányító után, ami teljesen más műfaj. Minél jobb állapotú, illetve nagyobb kapacitású, annál jobban rongálja a hálózatot, a csúcstöltő áramimpulzusok miatt. Készenlétben, terhelés nélkül még azt sem.
Hálózati oldalon zavarszűrő kondenzátorok szoktak lenni, cosφ-javításhoz az kevés.
-
törölt tag
Hello megint, kellene egy kis tapasztalatot lopnom tőletek
Van egy csodás Sony EX70AV "erősítőm"
A problémám a trafó búg, kikapcsolt, bekapcsolt állapotban egyformán, és nem a hangszórón keresztül.
Mit szoktatok vele csinálni? Gondoltam arra plusz rezgés csillapítás be építése egy megoldás, másik lehet kiszáradt az üresjárati/készenléti cos fi kompenzáló kapacitás is. Vagy valami más?
Koszi előre is
Laci -
Kernel
nagyúr
válasz
rostiron #62770 üzenetére
Csak a triac két lába közé kell egy rövidzár, illetve helyette (A1-A2 értelemszerűen).
Ha a szokott módon teker, akkor jó. Ha feltűnően turbó fokozatra kapcsol, akkor valószínűleg nem fogja sokáig bírni. De ezt összerakva lehet érezni, a szívóhatáson, mert ha szétszedve indítod, eleve nagyobb a hangja.
Az is lehet persze, hogy egyéb motorhibája van, körtüzes a kommutátor stb., ami eldönti a kérdést --> hulladékudvar.
Vagy lehetett lágyindító funkciója is az áramkörnek, akkor nélküle jobban megrántja az áramot induláskor.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
rostiron #62767 üzenetére
Az IC egy mikrokontroller max. 6,5V-os táppal. Nem cserélhető (ha meghibásodott) csak azonosan programozott példánnyal.
Potenciométert ohmmérővel (ellenállásmérővel, multiméterrel) lehet ellenőrizni.
-
rostiron
őstag
Még két dologba kérném a segítséget.
A chip samsung s3p9414xzz-am94 nem találok adatot róla. Hány v-on üzemezhet ? 4,8 v-ot mérek de a panelra 24vcc van írva, és a kondi is 25v-os.
A másik a potméter azt hogy kell kimérni B500K ( ez szabályozza hogy pörögjön ) ez lehet rossz ??
Egy próbára valahogy ki lehet iktatni a potmétert ?? -
Kernel
nagyúr
válasz
rostiron #62764 üzenetére
Ezt rendeltem tavaly, később innen a plexit hozzá.
2 db védett lapos Li-ion akku befért alá soros kötésben, azóta sem bír lemerülni.
Porszívóval volt régen egy esetem, vagy háromszor cseréltem benne golyóscsapágyat, mire rájöttem, hogy valaki kiszedte belőle a szabályzó-korlátozó elektronikát és direktbe kötötte a motort. Láttam persze előzőleg is, hogy valami hiányzik, csak nem gondoltam ilyen összefüggésre.
Feltételezésem szerint annak elvileg az lett volna a funkciója, hogy csak terhelésre szabályozzon rá, így viszont veszettül pörgött, feltűnően erős is volt, hamar ki is égette a csapágyat, ami kékre izzott. Utána mondtam a szomszéd tulajnak, hogy akkor ennyi volt, visszaadtam inkább a munkadíjat is.
Másfajta porszívóban viszont csak a fordulat kézi szabályzására való az elektronika és nem is fontos hozzá, anélkül is normál fordulaton működik.
-
Na jött meg a ca5, rj45 fogóm. Jól tippelem, hogy ennek a vágókésnek párhuzamosnak kéne lenni?
Van valami (tudománxos) trükk, vagy csak lazítsam ki, és próbáljam kiegyenesíteni? -
Lompos48
nagyúr
válasz
rostiron #62758 üzenetére
Az A1 és G egymástól mindössze egy diódányi (p-n átmenetnyi) "távolságra" van, tehát nagon közeli értéket fogsz mindkét alkalommal mérni. Inkább a vezérléskörül lehet baj, de az már bonyolítja a dolgot.
Mi van az F és A1 között? Csak a forrasztások látszanak. Biztosíték? -
rostiron
őstag
válasz
Lompos48 #62755 üzenetére
Csináltam egy képet, ez egy porszivó panel. Mivel csak szeretek bíbelődni , de nem értek hozzá ezért előre is elnézést minden hülyeségemért.
A képen az F és a N kapja a konnektorból az áramot. Beírtam a triac lábait . A motor egyik drótja közvetlen a N-ról megy ( talán látszik a képen ) A motor másik drótja a triac A2 lábával van összekötve.
Na most ha rámérek a műszerrel a N és a triac G lábára ott 220V mérek. A N és az A1 között is 220V lehet mérni.
De nekem az A2 láb megy a motorra. Ebből gondoltam hogy rossz a triac. Teljesen tévúton járok ??? -
Kernel
nagyúr
válasz
Sokimm #62756 üzenetére
Mehet, de a két panel között legyen stabil, vastag GND összeköttetés, miközben a +5V lehet vékonyabb.
(#62754) rostiron
Nem mindegyik gyújtható be a multiméteres módszerrel, műszerfüggő is lehet, de kisebb, érzékenyebb tirisztornál használtam már én is ezt a trükköt, nagyobbnál nem mindig jön be.
Ha biztosra akarsz menni, egyszerűen össze lehet dobni egy tesztáramkört.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Ismét hozzátok fordulnék a bugyuta kérdéseimmel. Egy triac amit ki szeretnék mérni hogy jó-e. A száma BTA16. Multiméterrel hogy kell kimérni ???
Próbáltamezt a technikát, de nálam a középső és a jobb oldali láb pillanatnyi összeérintése után, rögtön szakadás mutat. Akkor az enyém rossz??
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sokimm #62750 üzenetére
Optocsatoló védi az LPT-bemeneteket, de a GND egyáltalán nincs elválasztva, tehát ilyen szempontból mindegyik részegység azonos GND-szinten van és galvanikus kapcsolatban állnak.
Ehhez képest van +5V tápja a portillesztőnek, de neked azzal nem kell foglalkozni, hogy mit táplál. A panelon lévő áramköröket táplálja, az csak annyi.
Egyébként a kimeneti buffereket is az táplálja, ami a PC kimenőjelén erősít, illetve 5 V-ra illeszti. Az optocsatoló kimenete és az LPT bemenet közötti áramkört is. Mindehhez igényel önmagában kb. 150 mA áramot.
A motor-driver nagyobb árama külön téma, annak saját nagyáramú vezetéken kell kapnia 5 V-ot, méghozzá mindkét ágát. Tehát nem úgy, hogy valamelyik jelkábel GND-ágán haladjon a negatív, ami nem terhelésre való.
Az LPT-illesztő kaphat tápot vékonyabb vezetéken is, vagy egy PC USB-portról is külön. Mivel úgysincs GND-leválasztás, mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest