Hirdetés
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple asztali gépek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
cappa72 #57040 üzenetére
80-as évek technikája az Alfaset, ma már azért akadnak egyéb lehetőségek is:
https://www.conrad.hu/hu/elolap-gyartas-o2512110.html
Itt írta valaki, hogy a Conradnál is lehet keresni, úgy találtam:
Hobbyelektronika >> Számlapok és előlapok készítése
De a linken sok másról is van szó, nem néztem át az egészet.
-
darvinya
titán
Valaki tudna kicsivel pontosabb magyar magyarázatot erről [link]
-
ZTE_luky
aktív tag
arra célzok, hogyha pl magasan kell javítani vagy megerősíyteni egy forrasztást egy kábelcsatornában, könnyebb ha nem húzod magad után a nehéz vezetéket (több méter)
ÉS igen valóban, nem kell hosszabbító, konnektorkeresés stb..
igen valószínű hogy oldalt is nyomja a hőt, ez mondjuk nem tudom hol lehet hátrány. Esetleg van valak ia topicban aki rendelkezett már mindkét típusú pákával és írna tapasztalatokat?
-
Ribi
nagyúr
válasz
ZTE_luky #57046 üzenetére
Huha, ezt most nem teljesen értem, hogy miért lehet az egyikkel fosszatani kis helyen és miért nem a másikkal???
Mobilitása lehet előny, de annyival viszont nem kisebb, hogy amiatt legyen jobb.
Vagy mondjuk ha valahol nincs áram/ macera odahúzni.Sőt ahogy nézem ezzel még macerásabb is a dolog, mert a meleg nem csak a hegyében keletkezik, hanem azt kinyomja oldairányba is nem?
-
ZTE_luky
aktív tag
nem értek a pákákhoz, korábban megkérdeztem ezt ajánlották nekem.
ez annyival egyszerűbb hogy ledes javításoknál pl elérhetetlen helyek, szekrény mögött magasan kábelcsatornába stb.. is lehet forrasztani.NEm tudom mi az előnyük hátrányuk, de szerintem ezek is ki vannak találva
-
ZTE_luky
aktív tag
Üdvözlet!
Kezdő szintű forrasztó vagyok, és szeretném forrasztási készségemet hobbi szintre emleni, illetve amennyire csak lehetséges a legpontosabb forrasztásokat létrehozni. FŐleg 0,22-es vezetékeket led szalagot szeretnék forrasztani,de szóba jöhet nyáklapok forrasztása is. Ehhez kérném a segítségeteket hogy milyen pákát és forraszanyagokat, segdanyagokat ajánlotok.
Ez a páka megfelelne nekem, illetve jó lenne ahhoz a flehazsnáláshoz amire nekem kéne? Illetve miylen más anyagokat vegyek hozzá? nme értek nagyon hozzá.. Ón, Gyanta, Forrasztóvíz? Másik kérdés hogy sokaknak más véleménye van a forrasztóba való gázról valaki szerint a párszáz forintus PB gáztöltő is jó, valaki szerint csak a márkás többezer fointos kizárólak Bután gáz.
-
Igen, meg is köszöntem, el is jutottam az infókhoz, csak épp venni nem lehet sehol, legalábbis az eddigi google-keresések nem hozták meg a várva várt eredményt. Még vadászom a külföldi oldalakat, hátha (azért ha találok valamit, akkor rakok ide linket -szerk.: lehet, hogy mégiscsak lesz press-on letters néven dobott találatot.).
-
Kernel
nagyúr
válasz
jézusom #57018 üzenetére
Azt nem is írtam, hogy itt nem a lemerülésen van a hangsúly, hanem az akku belső ellenállásán eső feszültség és az indítóáram szorzataként létrejövő teljesítményről, ami igen hamar túlfűti az akkut. Ezért kell a hőérzékelő.
A cikkben szereplő fajtánál nagyjából három indítás után forrósodik fel annyira, amikor már abba kell hagyni.
Ha fogsz valamilyen más akkut, aminek nagyobb a belső ellenállása, az még gyorsabban fog felizzani.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #57031 üzenetére
Nem, ha fordítva kötöd, általában nem működik rendesen. Figyelj oda a megfelelő lezárásra is.
-
DrojDtroll
veterán
RS485-uub átalakítóba teljesen mindegy hogyan kötöm be a két vezetéket?
-
Sziasztok!
Kicsit furcsa kérdésem lenne. Úgy 20 éve nem nagyon foglalkoztam elektronikával, és most tervezem, hogy mégis építek valamit (lineáris tápot, DAC-ok ellátására).
Egy dologgal akadtam el: a feliratozással.
Régebben volt olyan ártírható matrica jellegű betűív, ami kapható volt kereskedelmi forgalomban. Most meg keresgélem, és nem lelem. Ceruzával/tollal átíram, és levált a hozdozópapírról (csalpakk???) a fémdobozra...
Vajon mi volt ennek a neve, és most hol kapható. Tuti, hogy rosszul keresem, mert logikusan nem szűnhetett meg.
Hát nem tudom, hogy egyáltalán jól írtam-e le azt, amit gondolok. -
darvinya
titán
Erre senkinek nincs ötlete? [link]
-
Lompos48
nagyúr
Az akku nem engedi a csúcsokat felfutni a kapcsain. Onnan kell biztosítani az Arduino által igényelt tápfeszt (nem tudom mekkora!). Biztonságból kell rátenni egy, az Arduino által elviselt legnagyobb feszültségnél 1-2V-tal nagyobb letörési feszültségű Zenert, akár 10W-osat is. Varisztor is játszhatna, de nem nagyon láttam 28V-nál kisebb feszültségűt.
-
(jan)
őstag
Arduinós áramkört hogyan lehetne kocsiban megvédeni az inditáskor keletkező "rugástól" ?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #57016 üzenetére
Valószínűleg. Felcserélésük se okoz bajt, ha kell meg lehet őket cserélni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #57013 üzenetére
A DP, DM valószínűleg jó tipp. Ellenben az NC majdnem tökbiztosan Not Connected-et jelent, a VB pedig Bias Voltage-et sejtet, de ezt kapcsolás nélkül képtelen vagyok megmondani.
-
Speeedfire
félisten
Kis segítséget szeretnék kérni. Adott egy nyák rajz és bekötéssel és egy xmos kártya. A nagyját bekötöttem már, legalábbis képen.
Viszont van pár homályos láb. Az SCLK és BCLK azonos? Illetve a V+ és a VCC között mi a különbség?
Az NC, D-, D+ viszont nem tudom mi lehet a fölső lábak közül. Gondolom a DP, DM lenne a D+, D-, de hogy melyik-melyik azt nem tudom. És akkor elvileg a VB lenne az NC. Esetleg valaki jártas benne? -
darvinya
titán
Sziasztok
Van egy távirányító Android(M8S Pro) box-hoz, ami irányítja félig Amiko HD8260+ box-ot.
Android távirányítója SM66 chip-et tartalmaz.
Lehet változtatni, hogy ne vezérelje Amiko box-ot?
Android box-on lehet változtatni távirányító kódján. -
Kernel
nagyúr
válasz
jézusom #57008 üzenetére
Mindenesetre, mint a márkásabb Noco Genius videóján látszik, a jó rendszer része még egy relé is. Az elektronika figyeli az akku hőmérsékletét, túlmelegedés esetén lekapcsol a relé.
Vagy lehet beiktatva a kábelbe túláramvédő, figyelmeztető buzzer is:
http://mysku.ru/blog/aliexpress/36721.html
http://mysku.ru/blog/china-stores/49368.html
http://mysku.ru/blog/china-stores/36624.htmlVagy legegyszerűbben beírják a kezelési utasításba, hogy egyszerre három indítás engedélyezett. Aki nem tartja be, legfeljebb így jár (videóval a cikkben):
http://totalcar.hu/magazin/technika/2016/02/14/filleres_neppertrukk_-_a_zseb-bika/
Fontos, hogy legalább félig töltve legyen a zseb-bika akkuja, különben nem sikerül az indítás. És hogy egymás után maximum háromszor próbálkozzon az ember a bikázással. Ezekre azért kell figyelni, mert ha valaki olyan hülye, mint például én, és túlságosan is magabiztossá válik a csodás teljesítményt látva, pillanatok alatt tönkre teheti a készülék LiPo akksiját.
-
Márton
nagyúr
van egy 2 rpm-es DC motorom, aminek a tengelye ilyen bevágott formájú, biztos ismeritek.
hol kapnék erre valami tartót ami ráfekszik és kis csavarral rá tudom húzni?
Mi a neve? Nem kell fogaskerék, valami nagyobb felületű cucc kéne, amire ráteszem amit forgat.
köszi -
Kernel
nagyúr
válasz
jézusom #56996 üzenetére
Az akku 12,6V LiPo csomag (de nagyáramú típus), az elektronika pedig egyszerűbb, mint gondolnád (ha eltekintünk az akkutöltő, USB stb. paneltől).
Egy másik fajtánál így néz ki a lényeg:
Tehát van a kábelen egy egység, aminek a belsejében paralel diódák láthatók:
A diódák feladata, hogy a LiPo akkuból csak kifelé irányba folyhasson az áram. Amikor az autó beindult, annak magasabb töltőfeszültségét már nem szabad ráengedni visszafelé. Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=DsqNZzOa428
Ez egy másik, a minibikázók terén elismert márkának számító Noco egyik típusának belseje:
https://www.youtube.com/watch?v=VlRqu-Iwd0g
Bár most látom, más típusoktól eltérően, ebben Li-ion van, de szintén 12,6 V végfeszültség (11,1 V a nominált).
-
válasz
jézusom #57000 üzenetére
Én erősen kételkedek ebben.
Itt egy diagram, ez egy közepes dízelmotor indítási áramfelvétele.a 750A csúcs a motor megmozdításához kell, a pulzáló250-300A görbék a stabilizálódott áramfelvételű állapotot mutatják. Ragyogóan látható a hengerek sűrítése, és az is látható hogy a jó állapotú meleg motor 4 sűrítési ütem alatt beindult, kb. fél másodperc alatt.
Eltekintve az előbb ideálistól, vegyük a lemerült, lassan forgatott de be nem indult motor esetét, ami fuldoklik az üzemanyagban, és még tél is van.
Ezt az áramot ez a kütyü, azzal a 2 szál hurka kábellel ugyan hogy viszi be a rendszerbe?
Sehogy. De ha mégis. Miért van akkor még 25-30 kilós ólomakku az autókba, ha egy ilyen zsebdoboz megtenné...? -
mezis
félisten
válasz
Barret001 #57001 üzenetére
Van ott bal oldalt 12V-os kimenet is.
Csak nem hiszem el, hogy érdemes ilyenre fenntartani. Inkább érdemes oda figyelni az akku állapotára és ha már gyanús, a hideg idő közeledtével inkább cserélni, a régi meg lesz a tartalék bika.Azt valóban el tudom képzelni, hogy csak éppen annyi hiányzik egy önindítózáshoz, amennyit még ki tud lehelni magából egy ilyen maréknyi szerkezet. Egyébként inkább olyan tapasztalatokról olvasok, hogy fele sem igaz annak a kapacitásnak, amikkel reklámozzák...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Autós topik
- Politika
- EAFC 25
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 1520 mAh-val rövidíthetik meg Európát
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- További aktív témák...
- Ibasso SR2
- Félkonfig (ASUS P8Z77-V LE + Intel Core i7 3770K + Corsair Vengeance LP 2x4GB 1600 MHz)
- Jó áron eladó Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 /i7-1185G7/32 GB/512 SSD/FHD/IPS/Garancia/
- Iphone 13 Pro Max 128gb, független, karcmentes, full szettel.
- Dell Precision 7560 15.6 FHD Touch/I9-11950H/32GB/1TB/Quadro A4000 8GB HU vb WS tervező
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest